فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید نقدی*، نوین تولایی، سید محمد سید میرزایی صفحه 1
    پژوهش حاضر یک بررسی تطبیقی در مورد توسعه موزون در مجموعه کشورهای آسیای جنوب شرقی است. در این تحقیق، نقش چهار متغیر اساسی و وابسته به سطح کلان، در چهار حوزه گوناگون جامعه، بر توسعه موزون کشورهای مذکور بررسی شده اند. برای این منظور از روش تطبیقی فازی استفاده شده است؛ و مسیرهای ایجابی و سلبی دست یابی به توسعه موزون مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد، مطابق تئوری های موجود، ترکیب علی از چهار متغیر آزادی اقتصادی، ناکارآمدی دولت، ناهم گونی فرهنگی، و جمعیت با اخلاق روند توسعه این کشورها را به وجود آورده اند. مطابق یافته های تحقیق، در میان کشورهای آسیای جنوب شرقی، و کشورهای قابل مقایسه با آن ها، آزادی اقتصادی به تنهایی به توسعه موزون منتهی نشده، بلکه شرایط ویژه ای را می طلبد تا روند توسعه به توسعه ای موزون نزدیک گردد. یافته-های تحقیق، موید آن است که دولت کارآمد و اقدامات آن در روند توسعه به تنهایی نقش کافی ایفا می کند. اما اگر دولت از توانایی و کارآمدی بالایی برخوردار نباشد، ترکیب های علی گوناگونی از متغیرهای دیگر هم چون ناهمگونی فرهنگی، آزادی اقتصادی، و بالاخص جمعیت با اخلاق و منظم می تواند به توسعه موزون منجرگردد. در میان متغیرهای نامبرده، نقش اخلاق در اکثر مسیرهای موجود بسیار کلیدی و شرط لازم برای وقوع توسعه موزون می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه موزون، نهادگرایی، روش تطبیقی فازی، دستورالعمل علی
  • طاهره قادری، سعید زارع صفحه 47
    تحقیق حاضر، به سنجش سطح دینداری و سنخ شناسی انواع دینداری دانشجویان، می پردازد. برای سنجش سطح دینداری از مدل و سنجه گلاک و استارک استفاده شد و برای سنجش نوع دینداری از ترکیب نظریات انواع دینداری، بهره بردیم و در نهایت هفت نوع دینداری (عامیانه، شریعتمدارانه، رسمی حکومتی، متجددانه، سکولار، لائیک و ترکیبی) مناسب جامعه آماری، برگزیده شد. از تحلیل های پیتر برگر برای دو فرضیه توصیفی تحقیق، استفاده گردید. نظریه هایی که از آنها متغیر های مستقل این تحقیق استخراج شدند، عبارت اند از: نظریه مدرن شدن و سکولارشدن برگر؛ نظریه پایگاه اجتماعی اقتصادی واخ؛ نظریه سرمایه اجتماعی پاتنام؛ نظریه زیست جهان اجتماعی برگر؛ و نظریه کاشت گربنر.
    در این تحقیق، از روش پیمایش استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشگاه های شهر قم می باشد که در سال تحصیلی 1389-90 در دانشگاه های استان قم (43718 نفر) مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه 354 نفر بوده و از روش نمونه گیری سهمیه ای استفاده شد.
    این تحقیق با دو فرضیه توصیفی آغاز می شود: «بطور کل، سطح دینداری دانشجویان بالا است» و «در بین دانشجویان، انواع متکثری از دینداری مشاهده می شود». متغیرهای مستقل تحقیق عبارت اند از: میزان تحصیلات، پایگاه اجتماعی اقتصادی، میزان سرمایه اجتماعی، خاستگاه جغرافیایی، طلبه بودن و میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی. براساس یافته های تحقیق، رابطه متغیرهای «میزان سرمایه اجتماعی» و «میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی» با سطح و نوع دینداری تایید شدند و رابطه متغیرهای «پایگاه اجتماعی اقتصادی» و «طلبه بودن» با سطح و نوع دینداری بطور کل، تایید نگردیدند. اما متغیرهای «میزان تحصیلات» و «خاستگاه جغرافیایی» در سطح دینداری تایید شدند ولی در نوع دینداری تایید نگردیدند.
    کلیدواژگان: دینداری، پایگاه اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سکولار شدن، لائیسیته، دانشجویان قم
  • عباس تقی زاده، حسینعلی افخمی* صفحه 93
    سواد رسانه ای، سواد جدید درقرن بیست ویکم است که توانایی در زمینه های دسترسی، تحلیل، ارزیابی، برقراری ارتباط با پیام های رسانه ای دراشکال مختلف وتفکرانتقادی را شامل می شود. پرسش های اساسی در این تحقیق بررسی میزان سوادرسانه ای دانش آموزان مقطع دبیرستان و ارتباط آن با جنسیت، رشته های تحصیلی و پایگاه اقتصادی– اجتماعی این افراد است.
    تحقیق حاضر به روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه و انتخاب یک نمونه 400نفری با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در دبیرستان های شهر کرمان انجام شد. داده های تحقیق در قالب دو پرسش و پنج فرضیه ارائه شد.
    یافته های تحقیق نشان داد که سطح سواد رسانه ای دانش آموزان پسر از دانش آموزان دختر در دبیرستان های این شهربالاتراست. همچنین بین میزان سوادرسانه ای و متغیرهای جنسیت، رشته تحصیلی و پایگاه اقتصادی– اجتماعی رابطه معنادار، برقرار است. این مطالعه همچنین نشان داد که به طورکلی سواد رسانه ای دانش آموزان سال چهارم متوسطه به عنوان خروجی های انسانی آموزش وپرورش، درسطح متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: سوادرسانه ای، آموزش رسانه ای، دانش آموزان مقطع متوسطه، دسترسی واستفاده، تحلیل و ارزیابی، تولیدپیام، تفکرانتقادی
  • محمدرضا آهنچیان*، هوشنگ گراوند صفحه 127
    مطالعه اثرات فرهنگ بر زندگی هدفمند به منزله یکی از عوامل مهم سلامت روان شناختی افراد، و همچنین عامل موثر بر شکل گیری هدف ها و اولویت بندی آن، یک موضوع چالشی و مهیج برای پژوهشگران است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه نقش فرهنگ در اولویت بندی اهداف و آرزوهای دانشجویان ایرانی و آمریکایی بود. این پژوهش به روش توصیفی طراحی و اجرا شد. نمونه شامل216 نفر دانشجوی ایرانی و 164 نفر دانشجویان آمریکا بودند. پرسش نامه اهداف و آرزوها توسط دانشجویان تکمیل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمارتوصیفی (میانگین، انحراف معیار) از روش های آمار استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری) استفاده شد. تحلیل یافته ها نشان داد که اولویت اول تا سوم برای کل دانشجویان آمریکایی به ترتیب وابستگی، پذیرش خود و سلامتی و برای کل دانشجویان ایرانی به ترتیب پذیرش خود، سلامتی و موفقیت مالی بود. در مقایسه بین جنسیت ها، اولویت اول تا سوم دانشجویان دختر آمریکایی به صورت وابستگی، پذیرش خود و کمک به اجتماع و دانشجویان ایرانی به صورت پذیرش خود، سلامتی و کمک به اجتماع بود. همچنین اولویت اول تا سوم دانشجویان پسر آمریکایی به صورت وابستگی، پذیرش خود و سلامتی و برای دانشجویان ایرانی به صورت پذیرش خود، موفقیت مالی و سلامتی بود. نتایج آزمون چند متغییره نشان داد که در خرده هدف های معنویت، سلامتی، وابستگی، همنوایی، محبوبیت، تصویر بدنی و موفقیت مالی بین دانشجویان ایرانی و آمریکایی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، اولویت بندی اهداف و آرزوها، مدرنیته، دانشجویان ایرانی، دانشجویان آمریکایی
  • محمدتقی کرمی قهری*، هانیه دانشور صفحه 157
    تحقیقات اندکی پیرامون یاریگری های مردمی و دولتی در دوران جنگ و پس از آن انجام شده است. زنان جنگ زده ساکن در شهرک شهید بهشتی مشهد، به عنوان یکی از مهمترین گروه های درگیر پدیده ی جنگ تحمیلی و متعاقب آن، از مهمترین راویان آن، در نگارش تاریخ جنگ مطلقا دچار بی مهری شده اند. با عطف به وجود چنین خلا مهمی، مقاله حاضر که بخشی از نتایج به دست آمده از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد بوده و براساس روایت های زنان مذکور و از خلال مصاحبه های روایی به دست آمده، برخی از مضامین یاریگری های مردمی و دولتی در زمان جنگ و پس از آن را با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی جمع آوری و طبقه بندی نموده است.
    محتوای موجود در نهایت در پنج مقوله «یاریگری های دولتی به جنگ زدگان»، «یاریگری های مردمی به جنگ زدگان»، «یاریگری های جنگ زدگان به یکدیگر»، «یاریگری های جنگ زدگان به هم میهنان و دولت» و «یاریگری های مردمی به هم میهنان و دولت» قرار گرفت.
    مهمترین تفسیر و توضیح این سنخ بندی تشکل بافته اشاره به حضور ارزش های مثبت پیرامون یاریگری نهفته در پتانسیل فرهنگی ایرانیان داشته که در نتیجه ی آن امکان وقوع سریع کنش های یاریگرانه را نسبت به این پدیده ی شوم هموار ساخته و از سوی دیگر، نقش سرمایه های اجتماعی جنگ زدگان و بویژه سرمایه اجتماعی خانواده و نهاد خویشاوندی در شکل گیری و تداوم کنش های یاریگری، کاملا مشهود، همه جانبه و مستمر بوده است.
    کلیدواژگان: یاریگری، مشارکت، مصاحبه روایی، تحلیل محتوای کیفی، پتانسیل فرهنگی، سرمایه اجتماعی
  • ابوتراب طالبی، باقر طالبی دارابی صفحه 213
    مقاله پیش رو درباره یکی از ابعاد فرقه گرایی جدید در ایران است. توجه ویژه این نوشتار به معنویت گرایی جدید (New Spirituality) است. به لحاظ نظری بر نظریه «انفسی شدن» (Subjectivization) چارلز تیلور، متفکر کانادایی تکیه دارد. با استفاده از نظریه مزبور و تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، موضوع مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله به تحلیل نشانه های معنویت گرایی جدید پرداخته و داده ها از دو طریق بررسی منابع و اسناد موجود و مصاحبه عمیق با حاملان ایرانی این گفتمان جمع آوری شد.
    بررسی منابع موجود نشان داد که نظام معنایی «معنویت گرایی» به مثابه گفتمان بر اساس مضامین و نشانه هایی مانند محوریت خود و سفر از زندگی بر اساس انتظارات بیرونی به یک زندگی اصیل درونی، فردگرایی، نگرش کل نگرانه، التقاط و استفاده از روانشاسی و فرد گرایی استوار است. نتیجه بررسی های تجربی، ثابت کرد که پیدایش گفتمان معنویت گرایی جدید، نشان از تعارض های درونی و ابهامی است که در حوزه ی معانی گفتمان دینی وجود دارد. این مسئله فرصت بالندگی و موقعیت مسلط گفتمان دینی را با چالش مواجه کرده، زمینه را برای پیدایش گفتمان معنویت گرایی در ایران فراهم نمود. بررسی ها نشان می دهد این گفتمان مرحله پیدایش و قرار یابی را در ایران طی می کند و هنوز به شفافیت معنایی دست نیافته است و با موانعی جدی برای تبدیل شدن به یک گفتمان هژمونیک مواجه است.
    کلیدواژگان: معنویت گرایی نوین، فرقه گرایی جدید، عصر جدید، تحلیل گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی، گفتمان معنویت گرایی، گفتمان دینی، ایران
  • مهربان پارسامهر*، امیر مختار اسکندری فرد صفحه 253
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ابعاد اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی در میان شهروندان یزدی صورت گرفته است. بدین منظور برای جمع آوری اطلاعات روش پیمایش به کار رفته است. پرسشنامه این تحقیق از اعتبار و پایایی برخوردار بوده و جامعه نمونه آن از 316 نفر از شهروندان یزدی تشکیل شده است که به صورت خوشه ایانتخاب شده اند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که ابعاد بین فردی و تعمیم یافته اعتماد اجتماعی در جامعه مورد مطالعه مطلوب نیست و مشارکت اجتماعی نیز در بعد عینی نامطلوب است ولی در بعد ذهنی شرایط بهتری دارد. همچنین ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. نتیجه آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که ابعاد بین فردی و تعمیم یافته اعتماد با ابعاد ذهنی و عینی مشارکت اجتماعی رابطه معناداری دارند.
    کلیدواژگان: اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته، مشارکت ذهنی، مشارکت عینی
|
  • Vahid Naghdi*, Novin Tavallai, Seyyed Mohammad Seyyedmirzai Page 1
    This research is a comparative survey of harmonious development in South Asian countries. In this research, the role of four basic, top-level variables in the harmonious development of these countries is examined in four different social aspects. A fuzzy comparative analysis5 is used, and paths to follow and not to follow in the course of development are explored. Results of the study showed that the development process of these countries was affected by a mixed causal connection of the following four variables: economic freedom, weak government, cultural heterogeneity, and principled population. Based on the findings of the study, in the South Asian and comparable countries, economic freedom as a single factor does not lead to a harmonious development, and it requires certain circumstances alongside in order that the development will be harmonious. The findings indicate that a strong government and its measures operate as an independent variable with strong and efficient influences on the process of development. In case the government is weak and its performance inefficient, then other causal connections of the other three variables, i.e. cultural heterogeneity, economic freedom and, most particularly, a principled and orderly population, can bring about a harmonious development. Among the latter three variables, the role of a principled population is crucial and it is a necessary condition for attaining to a harmonious development.
    Keywords: harmonious development, institutionalism, fuzzy comparative analysis, causal connections
  • Tahereh Ghaderi, Saeed Zare Page 47
    This study examines level of religiosity among university students in Qom city and creates a typology of their different types of religiosity. Glock and Stark model was used for testing level of religiosity. For identifying types of religiosity, a combinations of different theories on the topic was used and seven types eventually selected for the statistical population. The seven types included: layperson, devout, established, modernist, secular, laïc and hybrid religiosity. Peter Burger analysis was used for the two descriptive hypotheses of the study. Independent variables of the study were extracted from the following theories: Berger’s theory of modernization and secularization, Wach’s theory of socio-economic status, Putnam’s social capital theory, Berger’s theory of social life-word, and Grebner’s cultivation theory. A survey method was used in this study. The statistical population included all students of universities in Qom province (43718 students) in 2010-2011. The sample included 354 students selected using quota sampling. The study started with two descriptive hypotheses: “level of religiosity in university students is generally high”, and “varied types of religiosity is observable in university students”. Independent variable of the study included: academic education, socio-economic status, amount of social capital, being a student at the Islamic seminary, and amount of using public communication media. According to the findings, relationship of level and type of religiosity with “amount of cultural capital” and “amount of using public communication media” as independent variables was approved, while with “socio-economic status” and “being a student at the Islamic seminary” not approved. Variables “academic education” and “geographical origin” had a relationship with level of religiosity, but no relationship between them and types of religiosity was found.
    Keywords: religiosity, social status, social capital, secularization, laïcité, students of universities of Qom
  • Abbas Taqizadeh, Hossein Ali Afkhami* Page 93
    Media literacy, as the new kind of literacy in the 21st century, involves a person’s ability in accessing, analyzing, assessing, and communicating with media messages in different forms, as well as his or her ability in critical thinking. The fundamental question of this study was studying high school students’ media literacy and its relationship with their sex, high school major and socio-economic status. This study was carried out using a survey method and a questionnaire, and the sample consisted of 400 students chosen through multilevel cluster sampling in Kerman high schools. Data was collected to address two questions and five hypotheses of the study. Findings revealed that level of media literacy was higher in male high school students, and that there was a significant relationship between level of media literacy and the three variables (sex, major, and socio-economic status). The study also showed that media literacy in students of last year of high school, who are human outputs of Ministry of Education average, was average in general.
    Keywords: media literacy, media education, high school students, access, use, analysis, assessment, creating message, critical thinking
  • Mohammadreza Ahanchian*, Houshang Garavand Page 127
    The study of effects of culture on a purposeful life as an important factor of psychological health and an influential factor on setting goals and ordering their priorities is a challenging and exciting topic for researchers. The aim of the present research was to study the role of culture in how Iranian and American university students ordered priorities of their goals and aspirations. A descriptive method was used in the design and implementation of this study.. The sample consisted of 216 Iranian students and 164 American students. All students completed the Goals and Aspirations Questionnaire. In addition to descriptive statistics indicators for data analysis (mean and standard deviation), methods of inferential statistics (analysis of multivariate variance, MANOVA) were used. Analysis of the findings indicated that the top three priorities for the American students as a whole were dependence, self-acceptance, and health, respectively, and for Iranian students were self-acceptance, health, and financial success, respectively. Comparing sexes, the top three priorities for American female students were dependence, self-acceptance, and helping the society and for Iranian female students were self-acceptance, health, and helping the society. Also, the top three priorities of American male students were dependence, self-acceptance and health while for Iranian male students were self-acceptance, financial success and health. Results of MANOVA test showed that there was a significant different between Iranian and American students in terms of subgoals, which were categorized as spirituality, health, dependence, conformity, popularity, body image and financial success.
    Keywords: culture, ordering priorities of goals, aspirations, modernism, Iranian university students, American university students
  • Mohammad Taqi Karami Qohi*, Hanieh Daneshvar Page 157
    Few studies have been carried out to investigate public and governmental supports during the time of the (Iraqi imposed) war and after it. A group of women living in Beheshti township of Mashhad who were victims of the war, who realized it and its aftermaths very deeply, and who are among the most important narrators of the war, are, unfortunately, absolutely neglected in historiography of the (Iraqi imposed) war. Having realized this gap, the present paper employs a qualitative content analysis method to identify themes of public and governmental supports by analyzing part of findings of a MA thesis which included these women’s narrations of war extracted from narrative interviews with them. Available content was eventually categorized into five themes: the government’s support of victims of the war, public support of victims of the war, victims’ supports of each other, victims’ supports of fellow countrymen and the government, and public support of fellows and the government. The most important implication of this typology is the realization of presence of positive values in Iran’s cultural potential which, on the one hand, allows for immediate acts of support in the time of war, and, on the other hand, shows the important role of social capitals of victims of war, particularly the family and relatives, in forming sustainable, inclusive support.
    Keywords: support, participation, narrative interview, qualitative content analysis, cultural potential, social capital
  • Abutorab Talebi, Baqer Talebi Darabi Page 213
    This paper investigates an aspect of new sectarianism with special emphasis on New Spirituality in Iran. It uses the theory of subjectivism proposed by Canadian thinker, Charles Taylor, alongside Fairclough’s critical discourse analysis to analyze signs of new spiritualism. Data was collected through examining available resources and through deep interviews with advocates of this discourse. Examining available resources revealed that the semantic system of spirituality is as a discourse based on a number of themes and signs, including: centrality of the self, i.e. a journey from a life in line with external demands to an authentic, original life in the inside, individualism, holistic attitude, hybridity, and using psychology and individuality. Empirical studies have proven that the formation of new spiritualism as a discourse was an indication of internal conflicts and ambiguities in making sense of religious discourse. This issue was a challenge for the development of religious discourse and a threat to its face as the dominant discourse, which finally opened up the gates for discourse of spirituality. Studies indicate that this discourse is still in the phase of formation in Iran. In other words, it is not yet stable and its meanings are not yet clear, and, therefore, is far from turning into a hegemonic discourse.
    Keywords: new spirituality, discourse analysis, discourse of spirituality, new sectarianism. critical discourse analysis
  • Mehraban Parsamehr*, Amir Mokhtar Eskandarifard Page 253
    The aim of this study was to investigate the relationship of aspects of social trust and social participation in citizens of Yazd. A survey method was used for data collection. The questionnaire used in this study is both reliable and valid, and the sample consisted of 316 citizens. Result of the data analysis showed that the interpersonal and generalized aspects of social trust were unsatisfactory and that social participation was unsatisfactory in its concrete aspect but it was more satisfactory in the mental aspect. Also, Pearson's correlation coefficient showed that there was a significant relationship between social trust and social participation. Results of MANOVA test revealed that there was a significant relationship between interpersonal and generalized aspects of trust and the concrete and mental aspects of social participation.
    Keywords: interpersonal trust, generalized trust, mental participation, concrete participation