فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغرکیا*، سعیدشاه حسینی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف شناخت رابطه ی نیازهای فردی و اجتماعی مخاطب سینمای ایران با میزان استفاده ی او از این سینما انجام شده است. روش این پژوهش پیمایش بوده است که سعی دارد بر اساس نظریه ها و مفاهیم مرتبط با مخاطبفعال و استفاده و رضامندی، به این سوال اساسی پاسخ دهد که چه رابطه ای بین استفاده از سینما برای رفع نیازهای فردی و اجتماعی و میزان استفاده از سینما وجود دارد؟ جامعه آماری مخاطبان سینما در شهر تهران در سال 1390 هستند و تعداد 400 نفر حجم نمونه را تشکیل می دهند. نتایج حاصله حکایت از این دارد که مخاطبان از آن رو که پاسخ نیازهای فردی و اجتماعیش را در سینمای ایران نیافته است این سینما برای رفع این نیازها استفاده ی اندکی می کند به جز در مواردی که استفادهی ایشان از سینما نه محتوایی که فراگردی بوده است و نهایت این که وضعیت مخاطب سینمای ایران بیشتر رویگردانی است تا استفاده.
    کلیدواژگان: سینمای ایران، مخاطب، استفاده و رضامندی، نیازهای فردی، نیازهای اجتماعی
  • سیدسالار اجتهد نژاد*، پرویز اجلالی صفحه 35
    مقاله ی پیش رو، می کوشد با بهره گیری از اندیشه های جامعه شناختی، مدلی نظری مفهومی برای توسعه ی فرهنگی ارایه نماید. به این منظور با تفکیک دو بخش «هسته ی فرهنگی مشترک» و «کنش اجتماعی» و تبیین روابط میان این دو، به بررسی مکانیزم عمل فرهنگ در جامعه ی معاصر پرداخته است. در ادامه، با محوریت همین چارچوب نظری چگونگی تغییر فرهنگ در جامعه را مورد تبیین و تدقیق جامعه شناختی قرار داده است. این کوشش نظری به منظور دست یافتن به مدلی نظری برای توسعه ی فرهنگی به معنای روش دموکراتیک برساخته شدن هسته ی فرهنگی مشترک جامعه توسعه ی فرهنگی را بر اساس مولفه های تشکیل دهنده اش تعریف نموده و مدلی نظری برای آن ارایه کرده است. محقق در پایان هشت مولفه ی مرتبط به هم برخورداری فرهنگی، ابداع فرهنگی، تکثر فرهنگی، تعامل فرهنگی، مشارکت فرهنگی، شمول فرهنگی، وفاق فرهنگی و بازاندیشی فرهنگی را به عنوان مولفه های تشکیل دهنده ی توسعه ی فرهنگی پیشنهاد نموده است.
    کلیدواژگان: توسعه ی فرهنگی، جامعه شناسی فرهنگ، تغییر فرهنگی
  • علی اکبر تاج مزینانی*، مهدیه حامد صفحه 73
    طی دهه های اخیر، تغییرات بسیاری در کتب درسی صورت گرفته است. تحقیق حاضر با تمرکز بر سه دوره تغییرات کتاب فارسی ابتدایی، به بررسی تحولات فرهنگ جنسیتی می پردازد. برای این منظور، محتوای آشکار و پنهان کتاب فارسی در سه سال تحصیلی 1357، 1362 و 1382 با رویکردی استقرایی و به روش تحلیل محتوای کیفی مورد مطالعه قرار گرفت. مقولات مرتبط با سئوالات این تحقیق با سه تکنیک کد گذاری باز، محوری و گزینشی استخراج شد. کدهای مربوطه نیز با بکارگیری تکنیک کمی، شمارش شدند. یافته ها نشان دهنده جنسیتی شدن فضا، نقش ها، تفریحات و ابراز احساسات در هر سه دوره می باشند. همچنین جامعه پذیری نقش های جنسیتی توسط والدین در دو دوره ی نخست و جنسیتی شدن استقلال کودک تنها در دوره آخر دیده می شوند. بررسی ها نشان می دهد در سه دوره مورد بررسی، هویتی جنسیتی شده منعکس شده است که البته در دوره آخر این موضوع کم رنگ تر شده است؛ به عبارت دیگر در برخی مواردی تفاوت بین دو جنس به میزان اندکی کمتر شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ جنسیتی، نظام آموزشی، کتاب فارسی، هویت جنسیتی شده، جنسیتی شدن
  • منصوره تبریزی* صفحه 105
    روش تحلیل محتوا یکی از روش های رایج در تحقیقات اجتماعی است.طی دهه های اخیر گونه های مختلفی از تحلیل محتوا به وجود آمده اند که می کوشند اصول این روش را در ترکیب با مفروضاتانواع رویکردهای نظری به کار بگیرند. با وجود گونه های مختلف تحلیل محتوا، این پرسش قابل طرح است که چگونه می توان نوعی دسته بندی از روش تحلیل محتوا ارائه داد؟ آیا تقسیم تحلیل محتوا به دو گونه کمی و کیفی می تواند تنوعات موجود در این عرصه را پوشش دهد؟. بهره گیری از منطق های پژوهشی پاسخی برای این دست سوالات فراهم می سازد.منطق مستتر در گونه های مختلف تحلیل محتوا، و به خصوص تحلیل محتوای کیفی، می تواند به عنوان محوری برای شناختتشابه و همچنین تمایزها در نظر گرفته شود. بر این اساس،دو منطق استقراء و قیاس مبین اصول فکری هدایت کننده انواع گونه های تحلیل محتوای کیفی بوده، و به تنهایی و یا در ترکیب با یکدیگر می توانند مسیر حرکت در این روش را تعیین کنند. آنچه در این مقاله آمده تلاشیبرای ارائه یک صورت بندی کلی از تحلیل محتوای کیفی استکه با متمایز کردن آن از نوع کمی آغاز گشته، و به شناخت جایگاه دو منطق پژوهشی استقراء وقیاس در تحلیل محتوای کیفی، و همچنین نحوه کاربرد آن ها در فرایند تحقیق منجر می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، تحلیل محتوای کمی، منطق استقراء، منطق قیاس، رویکرد تلفیقی
  • سمیه سادات شفیعی* صفحه 139
    در مقاله حاضر موضوع مقاومت بعنوان مفهومی متداول، رایج و محوری در ادبیات جامعه شناسی سیاسی و مطالعات فرهنگی متاخر مورد بحث قرار گرفته و از طریق روش اسنادی با رجوع به منابع کتابخانه ای و مطالعه و تحلیل نظری تلاش شده تا ویژگی ها و مولفه های مقاومت، اشکال و وجوه کاربردی آن بر حسب منابع اولیه در دسترس مطالعه شود. علاوه بر آن رابطه مقاومت با قدرت در پرتو اندیشه فوکو و پنداشت پست مدرنیستی او از قدرت بررسی شده و در نهایت با معرفی آثار مطرح و محل ارجاع نظریه پردازان متاخری چون بوردیو، گیدنز، فیسک، دوسرتو، اسکات، کلی، بیات، کامروا و برخی از صاحبنظران و پژوهشگران داخلی، مولفه های مشترک مقاومت در این آثار استخراج شده است.
    یافته ها نشان می دهد هرچند اختلاف آرا در این زمینه مشهود است اما به نظر می رسد دست کم ویژگی های بارز ذیل را می توان بعنوان ویژگی مقاومت در رویکردهای نظری متاخر دانست: وقوع عینی کنش مقاومت آمیز، تضاد با وضع موجود، ماهیت متعامل مقاومت، وقوع در بستر زندگی روزمره، تلازم قدرت و مقاومت، وجود خلاقیت، اهمیت زمان در بروز مقاومت، دلپذیر بودن کنش مقاومت آمیز. با این همه مقاومت همچنان مفهومی پیچیده است که بطور اجتماعی از سوی مقاومت کنندگان، مخاطبان مقاومت و شاهدان ساخته می شود و به نحوی با قدرت فراگیر، همه جایی و زایا ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: قدرت، مقاومت، استراتژی، تاکتیک، سیاست زندگی، استراتژی پردازی
  • مهدخت بروجردی علوی*، محسن حبیبی صفحه 187
    این تحقیق به بررسی چگونگی بازتاب انتخابات دومین دوره ریاست جمهوری افغانستان در چهار روزنامه مطرح این کشور(انیس، هشت صبح، باختر و ماندگار) با هدف بررسی و شناخت و مقایسه نحوه پوشش اخبار و مطالب انتخاباتی پرداخته است.
    این تحقیق دو ماه منتهی به کارزار انتخاباتی دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان(از 26 خرداد تا 26 مرداد) را با تکیه بر نظریه های اعتماد سیاسی و برجسته سازی و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار داده است. حامد کرزی و عبدالله عبدالله دو رقیب عمده این کارزار انتخاباتی بودند. روزنامه های انیس و باختر طرفدار کرزی و روزنامه های هشت صبح و ماندگار حامی عبدالله هستند. از دو ماه مورد بررسی، یک ماه به شیوه نمونه گیری طبقه بندی شده انتخاب شد که حاصل آن، 513 مطلب انتخاباتی بود که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    بنابر یافته های این پژوهش، حامد کرزی سهم بیشتری از مطالب انتخاباتی را به خود اختصاص داده است. در ارائه اخبار و مطالب انتخاباتی، سبک غالب، «خبر» و بیشترین برخورد با کاندیداها «احترام آمیز» بوده است؛ به طوری که رفتارهای محترمانه بیش از چهار برابر رفتارهای غیر محترمانه بوده است. از نظر نوع حمایت، حمایت «مستقیم» از کاندیداها بیشتر به چشم می خورد. از نظر نوع مطلب نیز، روزنامه نگاران افغان به مطالب «فرآیندمدار» بیش از مطالب رویدادمدار پرداخته اند. بر اساس داده های به دست آمده، کاندیداهای دومین دوره ریاست جمهوری افغانستان به شعارهای «دموکراسی» و «توجه به آرای مردم» در برنامه هایشان بیشتر توجه کرده اند و بر «مشارکت مردم» بیش از سایر محورهای انتخاباتی تاکید داشته اند.
    در مجموع، با توجه به آنچه از داده ها برمی آید، روزنامه های افغانستان، ضمن حمایت از کاندیدای مورد نظر خود، با حفظ چارچوب های اصول حرفه ای روزنامه نگاری، نحوه بازتاب مطالب انتخاباتی را به نمایش تمرین دموکراسی تبدیل کرده و علی رغم انتقاد و حمایت مستقیم از کاندیداها، پای بندی خود را به موازین اخلاقی حرفه روزنامه نگاری نشان داده اند
    کلیدواژگان: انتخابات ریاست جمهوری، افغانستان، روزنامه انیس، روزنامه هشت صبح، روزنامه باختر، روزنامه ماندگار
  • یعقوب محمدی فر*، اسماعیل همتی ازندزیانی صفحه 223
    سنگ نگارها از نظر انجام مطالعات تاریخ هنر، باستان شناسی و مطالعات انسان شناسی از اهمیت ویژه ای برخوردارند. با در نظر گرفتن پیشینه غنی فرهنگی و تاریخی همدان و وجود مکانهای مختلفی که این نقوش در آن ایجاد شده اند، خلاء مطالعاتی در این مورد مشهود بود. جالب است بدانیم که تا کنون تنها دو محل دارای نقوش صخره ای در این استان گزارش و به صورت کلی معرفی شده اند. با در نظر گرفتن این موضوع و نشان دادن ارتباطات فرهنگی درون منطقه ای و برون منطقه ای، معرفی این نقوش واجد اهمیت خاصی است. از سوی دیگر تحلیل هنری و سبک شناسی این آثار یکی دیگر از جنبه های با اهمیت در این مطالعه است. ضرورت تشکیل بانک اطلاعاتی از این سنگ نگاره ها در سراسر کشور از دیگر اهدافی است که ضرورت انتشار این یافته ها را در نشریات علمی جهت اطلاع دانش پژوهان ضروری می نمود. نقوش مورد بررسی در این مقاله در ازندریان ملایر شناسایی شده اند و در مجموع حدود700 نقش در چهار محل در کوهستانهای قشلاق دالی، بقلی دره سی، آشاقی کلنگه و آشاقی نهنجه مورد بررسی قرار گرفته اند. موضوعات صحنه های بررسی شده شامل نقوش بز، سگ سانان، نقوش گیاهی، نقوش نمادین و بلاخره نقوش انسانی است. نقوش انسانی شامل صحنه های انسان سواره، درحال شکار، تیراندازی و بلاخره صحنه های جنگ است. نقوش از نظر کیفی، کمی و شباهت های این آثار با نقش ونگاره های دیگر مناطق کشور و حتی فراتر از مرزهای کنونی ایران قابل بررسی و تحلیل اند.
    کلیدواژگان: باستان شناسی، نقوش صخره ای، ملایر، ازندریان
|
  • Ali-Asghar Kia*, Saeed Shah-Hosseini Page 1
    The present study aims at analyzing the relationship between individual and social needs of the audiences of the cinema of Iran and the extent to which they use this cinema. The method of this study has been that of survey. Based on the theories and notions related to active audiences، usage and contentedness، the research tries to answer a fundamental mental question: what is the relationship between usage of cinema in order to fulfill individual and social needs and the extent to which cinema is used? The statistical population consisted of the audiences of cinema in Tehran city in 2011، and the sample consisted of 400 audiences. Results indicate that since the audiences have not found a response to their individual and social needs in the Iranian cinema، they make little use of the cinema in order to fulfill those needs، except in cases where the usage of the cinema is not contentbased، but rather derivative. In short، the audiences of the Iranian cinema are more inclined towards disusagerather than usage.
    Keywords: Iranian Cinema, Audiences, Usage, Contentedness, Individual Needs, Social Needs
  • Seyyed Salar Ejtahednejad Kashani*, Hosseine Parviz Ejlali Page 35
    The present paperis an attempt to develop a theoretical-conceptualmodel of cultural development using sociological ideas. To do so, therelationship between ‘common cultural core’ and ‘social action’ wasexplained, and the mechanism of cultural action in the modern society wasanalyzed. Then, the way culture changes was explained and analyzed withinthe same theoretical framework. To develop a theoretical framework ofcultural development, i.e. democratic construction of common cultural core,this theoretical effort defined the components of cultural development andpresented a theoretical model for it. Finally, the researcher proposed eightinterrelated components constituting cultural development, including culturalrichness, cultural innovation, cultural diversity, cultural interaction, culturalparticipation, cultural inclusion, cultural unity, and cultural reflexivity.
    Keywords: Cultural Development, Sociology of Culture, Cultural Change
  • Ali, Akbar Taj, Mazinani*, Mahdiyeh Hamed Page 73
    During recent decades, many changes have occurred in textbooks.The present study reviews evolutions in gender culture with a focus on three periods of changes in the Persian textbooks of primary schools. To this end, apparent and hidden contents of Persian language textbooks of three academic years of 1979, 1984 and 2003 were studied in an inductive approach and using the method of qualitative contents analysis. Categories related to the questions raised in this study were extracted through three techniques including open, axial, and selectivecoding. Related codes were also counted using a quantitative technique. Results show that the atmosphere, roles, entertainments, and emotions became gender-oriented throughout the three periods. Moreover, social acceptance of gender roles by the parents was observed in the first two periods and gender-orientation of children’s independence was observed only in the last period. The analysis showed that in the three periods under question, a gender-based identity was reflected, but in the last period, this issue was slighter.In other words, in some cases, the difference between the two genders was slightly decreased.
    Keywords: Gender Culture, Educational System, Farsi Textbook, Gender, Oriented Identity, Gender Orientation
  • Mansoureh Tabrizi* Page 105
    Content analysis method is one of the common methods in social research. During recent decades, different types of content analysis have emerged. They try to utilize principals of this method in combination with the suppositions of various theoretical approaches. With different types of content analysis, this question may be raised that how one can provide a sort of classification of content analysis method. Can division of content analysis into two types of quantitative and qualitative cover varieties existing in this area? Using research logics may provide an answer to such questions. The implied logic in different types of content analysis, especially qualitative content analysis, can be considered fundamental to understand similarities as well as differences. Accordingly, the two logics of induction and comparison express intellectual principals that lead different sorts of qualitative content analysis, and, in isolation or in combination with one another, they can determine the path for this method. What is included in this paper is an effort to provide a general conformation of qualitative content analysis that starts with differentiating it from quantitative type and leads to recognition of the position of two research logics of induction and comparison in qualitative content analysis, as well as the manner of their application in research process.
    Keywords: Qualitative Content Analysis, Quantitative Content Analysis, Induction Logic, Comparison Logic, Mixed Approach
  • Somayyeh Sadat Shafiei* Page 139
    The present study discusses the issue of resistance as a common, prevalent, and pivotal concept in the recent literature on political sociology and cultural studies.Using documentary method, library sources, and theoretical analysis, the paper tries to study the features and elements of resistance, its forms and practical aspects based on primarily available sources. Additionally, the relationship between resistance and power was studied in the light of Foucault’s ideas and his postmodernist interpretation of power.Finally, common elements of resistance were extracted from the prominent works referred to by contemporary theorists such as Bourdieu, Giddens, Fisk, de Certeau, Scott, Clay, Bayat, Kamrava, and other local experts and researchers. Findings show that although there are obvious differences in this regard, the following prevalent features can be considered as resistance features in recent theoretical approaches: identical occurrence of resistance-based action, conflict with the present conditions, interactive nature of resistance, occurrences in daily life, attendance of power and resistance, presence of creativity, importance of time in occurrence of resistance, and desirability of resistance-based action. Yet, resistance is still a complicated concept that is created socially by resistors, resistance addressees, and witnesses and is somewhat in relationship with universal, pervasive, and generative power.
    Keywords: Power, Resistance, Strategy, Tactic, Life Policy, Strategy Making
  • Mahdokht Boroojerdi Alavi*, Mohsen Habibi Page 187
    The present study reviews the manner of reflecting the second presidential election of the Republic of Afghanistan in four leading newspapers of this country (Anis, Hasht-e Sobh, Bakhtar, and Mandegar) aiming at examining, recognizing, and comparing the manner of covering election news and contents. This study has reviewed the last two months before electoral campaigns of the second presidential election of the Republic of Afghanistan (from June 16th to August 17th) relying on political trust and foregrounding theories using content analysis method. Hamid Karzai and Abdullah Abdullahwere the two main competitors in this electoral campaign. Anis and Bakhtar newspapers were supporters of Karzai and Hasht-e Sobh and Mandegar newspaperswere supporters of Abdullah. Of two months under study, one month was selected using classified sampling method.It resulted in 513 electoral contents that were then analyzed. Based on the findings of this study, Hamid Karzai allocated a greater portion of electoral contents to himself. In presenting electoral news and contents, the prevailing style was ‘news’ and most of the behaviors towards the candidates were ‘respectful’.More specifically, respectful behaviors were four times more than disrespectful behaviors. With regards to the type of support, ‘direct’ support for the candidates was higher. With regards to the type of content, Afghan journalists addressed ‘process related’ contents more than ‘event-related’ ones. Based on the obtained data, the candidates of the second presidential election of Afghanistan paid more attention to ‘democracy’ and ‘attention to the votes of the people’ in their plans, emphasizing ‘participation of the people’ more than other electoral topics. In total, based onthe data, Afghanistan newspapers had turned the manner of reflecting electoral contents into a demonstration of exercising democracy, along with supporting their favorite candidate, and maintaining frameworks of professional principals of journalism, and despite direct criticism at and support for the candidates, they showed their adherence to moral standards of journalism.
    Keywords: Presidential Election, Afghanistan, Anis Newspaper, Hasht, e Sobh Newspaper, Bakhtar Newspaper, Mandegar Newspaper
  • Yaqoub Mohammadifar*, Esmal Hemmati Azandariani Page 223
    Petroglyphs are particularly significant for history of art, archaeology, and anthropology. Considering the cultural and historical background of Hamedan as well as the various places where such petroglyphs are found, lack of studies in this regard was obvious. It is interesting to know that only two places with rock art were reported and generally introduced in this province so far. Considering this fact and the inter-regional and extra-regional cultural relationships, the necessity of introducing these rock arts becomes more obvious. Moreover, artistic and stylistic analysis of these relics is another important aspect of this study. The necessity of creating a database of rock arts in the country is another aim that makes it important to publish these findings in scientific journals in order to inform other scholars. The petroglyphs introduced and analyzed in this paper are discovered in Azandarian, Malayer, and totally include 700 paintings in four different places of Qeshlaq Dali, BaqliDarrah-si, AshaqiKalangeh, andAshaqi Nahanjeh mountains. Their motifs include goats, the Canidae, tendril and foliage, symbolic patterns, and human paintings. Human paintings include horse-riding, hunting, archery, and also battle scenes. The petroglyphs could be observed and analyzedwith regard to quantity, quality, and similarity in comparison to other petroglyphs in the country, or even beyond the contemporary borders of Iran.
    Keywords: Archaeology, Rock Art, Malayer, Azandarian