فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 19 (پاییز 1386)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 19 (پاییز 1386)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهندس سیدعلی المدرسی، محمدحسین رامشت صفحه 1
    ماهیت اکثر اشکال و فرایند های بیرونی زمین اساسا تابع شرایط اقلیمی حاکم بر یک منطقه در طی زمان می باشد. از این رو آثار و شواهد تغییرات اقلیمی دوران چهارم که مهم ترین آنها وجود آثار باقی مانده از این دوره است، تنوع ویژه و قابل توجهی در مطالعات ژئومورفولوژی ایجاد نموده و با توجه به این آثار می توان شواهد اقلیمی را بازسازی نمود. اگرچه مطالعه یخچال شناسی در ایران به سال 1933 و کارهای بوبک نسبت داده می شود، اما محققاق برجسته ایرانی بویژه در ده سال گذشته تحقیقات عملی خوبی در رابطه با شرایط اقلیمی ایران در دوران چهارم به عمل آورده و دستاوردهای ارزشمندی نیز داشته اند. در پژوهش حاضر که به بررسی وضعیت حوضه آبخیز سخوید واقع در 80 کیلومتری جنوب غربی یزد می پردازد، سعی شده با تعمق در داده های آماری، شواهد اقلیمی، زمین شناختی، آب شناختی، زمین ریخت شناختی، زیست محیطی، ویژگی های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و بویژه دانش بومی منطقه سخوید و اثرات متقابل و تعاملی شاخص های مختلف مطالعات لازم انجام و با بهره مندی از جدیدترین نرم افزارهای موجود ArcView GIS و حل معضل مهم مقیاس دار کردن نقشه های Scan شده و توجیه مختصاتی آنها در نرم افزار مذکور و نیز نرم افزار Surfer محاسبات مربوط، به دقت اجرا گردد تا در نهایت با بررسی تطبیقی اطلاعات مذکور و تبیین وضعیت و شرایط منطقه، مبنا و الگویی برای برنامه ریزی توسعه پایدار به دست آید. در بررسی های تطبیقی این پژوهش از روش رایت استفاده شده و برای اولین بار وجود آثار یخچالی (سیرکها و مورنها) را در دره های برآفتاب - شکل (11)- حوضه رشته کوه های شیرکوه همراه با یک معبر بزرگ یخچالی در دوران چهارم اثبات می کند. آغاز مدنیت از پایین ترین خط صفر 6 ماه سرد سال و تطابق آن با منطقه زفره اصفهان نیز از نکات به دست آمده در این پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: یخسار، یخچال، خط برف دایمی، تعادل آب و یخ، سخوید
  • مریم بیاتی خطیبی صفحه 33
    عملیات سدسازی و استقرار و بهره برداری از چنین سازه های آبی در حوضه قرنقوچای تغییرات عمده ای را در فعالیت فرآیندهای ژئومورفولوژیکی پدید آورده است. در واقع اقدامات عمرانی یکسویه در این حوضه و حوضه های مشابه در کوهستان های نیمه خشک تمامی عناصر، بخصوص کارکرد فرایندهای ژئومورفیک این نواحی را در قالب یک سیستم تحت تاثیر قرار داده و آمایش و مدیریت این نواحی بدون توجه به ویژگی های طبیعی و نحوه کارکرد سیستم ها، تعادل آنها را برهم زده و ادامه چنین روندی، چالش های جدی تری را نیز در آینده به همراه خواهد داشت. در چند دهه ی گذشته، احداث سدها در بخش های مختلف حوضه قرنقو، بویژه احداث سد سهند که با هدف اولیه استفاده ی بهینه از آب های سطحی و بهبود اقتصاد محلی صورت گرفته، توجه به اکوسیستم بسترجریان رودخانه قرنقو، دشت های سیلابی آن و در واقع کلیه اجزاء مربوط به این رودخانه را در مرحله دوم اهمیت قرار داده است. در این مقاله سعی شده پیامدهای ناشی از انجام عملیات سدسازی و اثرات آمایش یکسونگر در یکی ازحوضه های رودخانه ای کشور، واقع در یک محدوده نیمه خشک مورد بررسی قرارگیرد. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که عدم توجه به کارکرد سیستم های زهکشی و ویژگی های زمین شناسی، ژئومورفولوژی و غیره درحوضه مذکور باعث بروز آشفتگی های جدی درسطوح دامنه ها، تغییرات در بستر جریان رودخانه و در نهایت افزایش شدت فرسایش در بخش های مختلف حوضه شده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، اثرات سدسازی، حوضه های کوهستانی، مناطق نیمه خشک، بحران های محیطی، حوضه ی قرنقوچای
  • علی محمدخورشیددوست، یوسف قویدل رحیمی، راحله صنیعی، طلعت یساری، حمید نوری صفحه 63
    «نوسانات اطلس شمالی» الگوی موثری از تغییرپذیری گردش عمومی جو در محدوده برون حاره ای نیمکره شمالی و از عوامل اصلی کنترل عناصر اقلیمی مانند دما و بارش است که دارای اثرات اقتصادی و اجتماعی بزرگی بر بخش های انرژی، کشاورزی، صنعت، حمل و نقل و بهداشت است. در این تحقیق داده های مربوط به شاخص نوسانات فشار سطح در اقیانوس اطلس شمالی و بارش سالانه در یک دوره ی آماری 43 ساله برای ایستگاه هایی از حوضه آبریز دریاچه ارومیه جهت محاسبه ضریب همبستگی و تعیین ترسالی ها و خشکسالی ها مورد استفاده قرار گرفته است. روش اصلی مورد استفاده در این پژوهش استفاده از آمار تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مؤلفه های روند بارش و شاخص نوسانات اطلس شمالی (NAO)، رگرسیون پولی نومیال و رگرسیون غیر خطی) می باشند. نتایج این مطالعه نشان می دهند که بین بارش سالانه ایستگاه های حوضه آبریز دریاچه ارومیه و شاخص نوسانات اطلس شمالی همبستگی منفی ضعیف اما معنی داری بویژه در ترسالی ها و خشکسالی های فراگیر وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل سینوپتیک، پیوند از دور، نوسانات اطلس شمالی، تغییر پذیرش بارش، خشکسالی، حوضه آبریز دریاچه ارومیه
  • سید جمال الدین دریا باری صفحه 87
    در این تحقیق مدیریت زباله‎ های شهری و بیمارستانی شهرستان سمنان مورد بررسی قرار گرفت. جهت مشخص ‎نمودن میزان زباله تولیدی از آمار شهرداری سمنان که از توزین زباله در محل دفن انجام می ‎گیرد، استفاده گردید. برای مشخص‎کردن انواع مواد زائد خانگی با استفاده از روش نمونه‎گیری خوشه‎ای با مراجعه به درب منازل زباله ها جمع آوری و در آزمایشگاه محیط ‎زیست مورد آنالیز فیزیکی قرار گرفته است (34 نمونه در سمنان، سرخه، شهمیرزاد و مهدی ‎شهر10 نمونه در هر ماه). بررسی نمونه ها نشان می ‎دهد که بین 16 تا 23 درصد از زباله ها مواد غیرقابل تبدیل به کمپوست (چوب، فلز، شیشه، پارچه و غیره) و بقیه قابل تبدیل به کمپوست می‎باشند. مواد غیرقابل تبدیل به کمپوست در نمونه زمستانه در سمنان 6/24، سرخه 3/25، مهدی‎شهر 5/22 و شهمیرزاد 7/24 درصد و در نمونه تابستانه در سمنان 9/30، سرخه 8/26، مهدی ‎شهر 8/28 و شهمیرزاد 33 درصد است. در بین مواد فسادناپذیر، چوب و نخاله های ساختمانی بیشترین و فلز کمترین مقدار را به خود اختصاص داده‎اند. کل زباله تولیدی در سمنان 75، سرخه 8، شهمیرزاد 7 و مهدی ‎شهر 12 تن در روز می ‎باشد. مجموع زباله تولیدی توسط بیمارستان های شهرستان سمنان 760 تا 850 کیلوگرم در روز می ‎باشد که توسط زباله ‎سوزهای بیمارستان های امیرالمؤمنین و تامین اجتماعی معدوم می ‎گردد. طبق بررسی ها روزانه حدود 80 کیلوگرم زباله مراکز بهداشتی و درمانگاه ها به محل دفن زباله‎ های شهری انتقال داده شده و به همراه سایر زباله ‎های شهری دفن می ‎گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت، زباله شهری، زباله بیمارستانی، شهرستان سمنان
  • دکترعلی دلال اوغلی صفحه 109
    تجزیه وتحلیل یخرفت های پله ئیستوسن پسین درکوه سبلان، برقراری تطابق زمانی با کوه هاسوبشیر- آلوسه واقع در جنوب دریاچه وان ترکیه را امکان پذیر می سازد. در سبلان بر اساس شواهد موجود، آثار دو یخرفت انتهایی شناسایی شد. با در نظر گرفتن مرز برفی زمان حاضر کوه سبلان، میزان کاهش مرز برفی دوره های یخرفتی اول و دوم محاسبه گردید. مقایسه میزان کاهش خط برفی دوره های یخرفتی دو کوه سبلان و هاسوبشیر- آلوسه نشان می دهد که مقدار پسرفت خط برفی دو کوه روند تقریبا یکسانی دارند. با استفاده از اطلاعات موجود درباره سن یخرفت های جنوب دریاچه وان، دوره های یخرفتی سبلان با دوره های ورم III و ورمIV مطابقت می نمایند.
    کلیدواژگان: کوه سبلان، کوه هاسوبشیر، آلوسه، خط برف دایم، تطابق زمانی، ورم، یخرفت
  • بهمن رمضانی، لادن کاظمی راد صفحه 127
    داده های اقلیمی یکی از مهم ترین منابع اطلاعاتی در کشاورزی است که به کیفیت خوب محصول کمک می کند. در واقع به منظور برنامه ریزی های پایه ای کشاورزی، نیاز به پیش بینی شرایط آتی و روند تغییرات و نوسانات احتمالی عناصر آب و هوایی وجود دارد. یکی از شاخه های اقلیم شناسی کشاورزی، تعیین هم اقلیمی کشاورزی است که از طریق آن مناطق با شرایط اقلیمی مناسب برای کشت گیاه خاص مشخص می شوند و از آنجا که هر گیاهی برای رشد مطلوب به شرایط اقلیمی مناسب خود نیاز دارد، با فراهم شدن این شرایط، عملکرد کمی و کیفی محصول افزایش خواهد یافت. هدف از نگارش این مقاله، شناخت نواحی مستعد جلگه شرق گیلان به منظور کشت گیاه صنعتی آفتابگردان می باشد. در این تحقیق از یک روش کاربردی با استفاده از داده های توصیفی و تحلیل آنها، به همراه عملیات میدانی استفاده شده است. بدین منظور ابتدا مطالعات کتابخانه ای به منظور شناخت خصوصیات فیزیولوژیک و تعیین آستانه های اقلیمی و نیاز خاکی گیاه آفتابگردان به انجام رسیده، سپس جمع آوری آمار و اطلاعات درازمدت هواشناسی و تجزیه و تحلیل داده ها در قالب نقشه های هم پارامتر، از طریق همپوشانی آنها با نیازهای فیزیولوژیک گیاه آفتابگردان توسط نرم افزار GIS انجام شد. در نهایت نواحی مستعد، نیمه مستعد و نامساعد کشت گیاه صنعتی آفتابگردان به صورت نقشه ارائه گردید و به وسیله کنترل عملیات میدانی در مناطق مستعد مشخص شد که استعداد کشت موفق به صورت پراکنده در گذشته وجود داشته و در بعضی نواحی در حال حاضر نیز وجود دارد. نتیجه پژوهش نشان داد که مناطق جنوبی جلگه شرق گیلان به مرکزیت جنوب لاهیجان تا درازلات و رامسر مناسب کشت گیاه آفتابگردان بوده ولی نواحی شمال آستانه اشرفیه تا ساحل دریای خزر بدین منظور نامناسب می باشند. بقیه نواحی میانی دارای شرایط نیمه مستعد هستند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، جلگه شرق گیلان، هم اقلیمی، هواشناسی کشاورزی
  • محمدحسن ضیاء توانا، شهرام امیرانتخابی صفحه 143
    طی دو سده اخیر، جهان به سرعت در حال شهری شدن است. مهمترین جنبه و پیامد این فرایند، گسترش فضایی و پیشروندگی فیزیکی شهرها به سوی فضاهای روستایی می باشد که با انضمام روستاها به محدوده شهرها و تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک انجام می پذیرد. شهرهای کوچک اگر چه در آغاز جمعیت و محدوده اندکی دارند اما به سرعت به سوی اراضی کشاورزی و عرصه های روستایی پیرامون گسترش می یابند. در اروپا دغدغه مقابله با چنین روندی از اواخر سده نوزدهم با جنبش باغ شهرها آغاز گردید و از نیمه نخست سده بیستم، کشورهای اروپایی، ایالات متحده ژاپن و حتی فیلیپین، برنامه هایی را برای مقابله با روند گسترش فیزیکی شهرها در اراضی حاصلخیز کشاورزی به اجرا گذاشتند و به موفقیت هایی نیز دست یافتند. اما کشورهای درحال توسعه که در تب و تاب گذار از جامعه کشاورزی به جوامع صنعتی شهری قرار داشتند، به سرعت مقدار زیادی از اراضی حاصلخیز خود را در برابر رشد فزاینده شهرها از دست دادند، در ایران نیز این روند از نیمه دوم سده بیستم آغاز گردید و به سرعت بر تعداد شهرهای کشور و جمعیت شهر نشین اضافه شد. در مقابل تعداد زیادی از روستاها یا به شهر تبدیل شدند و یا ضمیمه شهرهای بزرگ گردیدند. طی دهه اخیر، روند شتابان تبدیل روستاها به شهر، اگر چه با هدف بهره مندی روستاییان از خدمات شهری انجام پذیرفته است اما در مناطقی همچون جلگه های خزری، به تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تخریب چشم اندازهای طبیعی منطقه منجر خواهد گردید، بویژه در مواردی که شهرهای تازه تاسیس از ترکیب چند روستا تشکیل شده اند، محدوده کم تراکم، نامتجانس و متخلخل آنها، در آینده ای نزدیک با ساخت و سازهای شهری پر خواهد گردید. برای جلوگیری از این روند نگران کننده نمی توان یکسره برنامه تبدیل مراکز روستایی به شهرهای کوچک را کنار نهاده و آن را اقدامی بیهوده قلمداد نمود، بلکه باید توسعه چنین شهرهایی را مطابق الگوهای فضایی و کارکردی متناسب با ناحیه پیش برد. مثلا در منطقه خزری، الگوی باغ - شهرها می تواند علاوه بر حفظ اراضی کشاورزی و چشم اندازهای روستایی و بهره مندی اهالی از خدمات و امکانات شهری، توانمندی های گردشگری حوزه های روستایی را نیز فعال نماید.
    کلیدواژگان: شهری شدن، باغ شهرها، شهرهای کوچک، جلگه تالش، تغییر کاربری اراضی زراعی
  • امیر گندمکار صفحه 167
    میان‎یابی، تعمیم داده های نقطه‎ای به داده های پهنه‎ای و ترکیب نقشه ها سه نمونه از کاربردهای مهم GIS در مطالعات اقلیم‎شناسی می‎باشد. در این پژوهش سعی بر آن است تا با استفاده از توانایی GIS در میان‎یابی و تعمیم داده های نقطه‎ای به داده های پهنه ‎ای، تخمین توان فرسایندگی باران (با روش فورنیه) را به واقعیت نزدیک‎تر نمود. در روش فورنیه با استفاده از دو پارامتر اقلیمی (متوسط بارش سالانه و میانگین بارندگی پرباران‎ترین ماه سال) و دو پارامتر فیزیولوژیکی (ارتفاع و شیب منطقه)، توان فرسایندگی باران محاسبه می‎شود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین دو روش محاسبه توان فرسایندگی باران اختلاف زیادی وجود دارد، به طوری که در روش استفاده از میانگین‎ها، توان فرسایندگی باران حدود 121 تن در کیلومترمربع در سال برآورد گردید اما با استفاده از توانایی های GIS این میزان حدود 267 تن در کیلومترمربع در سال برآورد شد.
    کلیدواژگان: میان یابی، داده های نقطه ای، داده های پهنه ای، قدرت فرسایندگی باران
|
  • Seyyed Ali Almodarresi, Dr. Mohammad Hossein Ramesht Page 1
    The nature of different forms and outside functions of the earth basically depend on the environmental conditions ruling the particular region in a given period.Therefore the effects and the evidences for environmental changes from Quaternary are important and have created considerable and special changes in geomorphic studies, and taking these into consideration, one can trace environmental evidences.Although ice-cap studies have been attributed to obek's research in 1993, but some Iranian researchers have also worked on stronger empirical experiences, and reached greater achievements concerning the quaternary environmental conditions of Iran. In the present study that considers the Sakhvid drainage basin located 80 Km south west of Yazd we have tried to carefully study the obtained data on climate, geology, hydrology, geomorphology, economy, cultural and sociological characteristics and specifically the local knowledge of Sakhvid region on the mutual impacts and functional characteristics. We have also been tried to overcome the difficulties scaling the scanning of maps and fitting their coordinates in GIS softwares With the aim of obtaining a method and a working pattern for a sustainable development.In comparative studies of this research, the evidence for the existence of ice-caps in sunny valleys of Shir-Kuh mountain with a large ice cap in quaternary using the Write's (1963) method has been established. The beginning of civilization from the lowest zero line in six cold months of the year is very similar to Zefrah region in Isfahan.
  • Dr. Maryam Bayati Khatibi Page 33
    The contrasting changes at geomorphic processes in Garangoo catchment are responses of this catchment to the dam construction and use of these hydro-structures. Environmental management with a one way approach about this catchment has affected geomorphic processes, as a system. Planning and management activities in this region,without the consideration of natural characteristics and functions of system has disturbed balance between elements of system. As a result, hard challenges can be faced in future. During the last decades, dam construction in many parts of Garangoo catchment especially Sahand dam, have affected the ecosystem of river beds, flood plains and its all other elements. In this paper, an attempt has been made to study the impacts of dam construction, planning and management activities and their impacts on catchment. Results of study suggest that due to lack of systemic approach in drainage system and geologic and geomorphic characteristics in Garangoo catchment, is dramatic results have appeared for example, the disturbance of slope surfaces, changing river bed and finally, intensive erosion in many parts of the catchment.
  • Dr. Ali Mohammad Khorshiddoust, Yousef Ghavidel Rahimi, Raheleh Saniei, Talat Yasari, Hamid Nory Page 63
    The North Atlantic Oscillations (NAO) is the dominant pattern of atmospheric circulation variability in the extra tropical division of Northern hemisphere and is a major controlling factor in basic climatic elements such as, temperature and precipitation, which have large socioeconomic impacts on energy, agriculture, industry, traffic and health divisions.In this research the data relating to Sea Level Pressure (SLP) index in North Atlantic and annual precipitation have been studied for Urmia Lake Drainage Basin in a time period of 43 years aiming at the calculation of coefficient of correlation and wet years and droughts. The main methodologies applied in this research include the analytical statistics (Pearson correlation coefficient, analysis of annual precipitation and NAO trend components, polynomial and nonlinear regression techniques). The results of this study indicate that there is a weak negative correlation (but meaningful especially in extreme wet years and droughts) between annual precipitation and North Atlantic Oscillations Index in Urmia Lake Drainage Basin.
  • Dr. Seyyed Jmaleddin Daryabari Page 87
    In this research, urban and hospital solid waste management in Semnan was inverstigated. In order to determe the amount of solid waste production, we used the data of municipality of Semnan. This data has been extracted from weighting the solid wastes in the disposal site. For clarifying the type of household solid wastes we used The cluster sampling method and received the information from the households. The samples were evaluated and analyzed physically. The results show that 16.23 % of wastes couldnt be converted to the compost. This situation is varied by the changing of the season. For example, in winter this parameter in Semnan, sorkheh, Mehdi Shahr and Shahmirzad are respectively 2.6, 25.3, 22.5 and 24.7 percent. In summer the amount of waste is increasing. The percent of these wastes in summer is are 30.9% (Semnan) 26.8% (Sorkheh), 28.8% (Mehdi Shahr) and 33% (Shahmirzad) being distributed among imperishable wastes, woods and masonary wastes. But metal wastes have the minor portion of it. The total wastes in Semnan. Sorkheh, Shahmirzad and MehdiS hahr are 75, 8, 7 and 12 tons/day respectively.The total hospital waste in Semnan is about 760 to 850 kg/day that is disposed by two incinerators. Regarding the daily investigations, about 80 kg/day of daily hospital wastes are transferred to the urban disposal site landfill and are mixed with other types of wastes.
  • Dr. Ali Dallaloghli Page 109
    It is possible to correlate late Pleistocene moraines in the Sabalan mountain with those of Hasobshir-Aluce mountain in the south of Van lake. On the basis of available traces two terminal moraines are distinguished in the Sabalan. The value of snow line retreat was calculated during the stages of first and second morainic periods according to the recent snow line of Sabalan mountain. The value comparison of snow line retreat of morainic periods between Sabalan and Hasobesir – Aluce mountains indicate that at these mountains they have the same trend. By use of present information about the age of moraines in South of Van lake and Sabalan morainic periods conform with the Wurm 3 and Wurm 4 stages.
  • Dr.Bahman Ramazani, Ladan Kazemi Rad Page 127
    Climate is one of the most important information data for agriculture that affects the quality of crops. In fact, forecasting atmospheric elements in longtime is necessary for basic programs in agriculture. One of the branches of agro-climatology is isoclimate of agriculture by which these areas are determined by suitable climate qualification for planting special plants and because each plant for suitable growing needs some suitable terms. By preparing these terms, the quantities and qualitative features of the crops will be increased. The purpose of this research is the recognition suitable site in east plain of Guilan for the cuitivation of sunflower industrial plant.The method of this research is using descriptive data and their analysis with a special attention to foundations of physical geography.
  • Dr. Mohammad Hossein Zia Tavana, Shahram Amir Entekhabi Page 143
    During the last two centuries, the world has been rapidly moving toward urban state. The most important result of this process is physical extension of cities toward the rural spaces, which is performed through annexation of villages to the cities and conversion of rural centers to towns. Although at first towns have a low population and a small domain, however, they rapidly extend toward the agricultural lands and the surrounding rural areas. In Europe worry for prevention of such a process has been started since the end of the 19th century with movement of garden cities. Since the first half of the century 20th, European countries, USA, Japan and even Philippines executed some plans for prevention of the process of physical extension of cities in fertile agricultural lands through which they attained success in some cases. But developing countries, which were at the process of movement from agricultural society to urban industrial societies, rapidly lost a great amount of their fertile lands due to increasing growth of cities. In Iran this process has been started since the second half of the 20th century and thereby the number of the state cities and urban population increased rapidly. On the other hand, a great number of villages converted to cities or annexed to the great cities. Although the rapid procedure of conversion of villages to cities during the recent decade has been performed with the aim of enjoyment of rural population from urban services, but in the areas such as Caspian plains this will result in change of application of agricultural lands and destruction of natural landscapes of the area. Specially where the new established cities have been formed from the combination of some villages, their uncondensed and non-homogenous structure would be filled out with urban buildings in the near future. In order to prevent this worrying procedure, we cannot set aside the plan for conversion of rural centers to towns and consider it as an unfavorable action, rather, development of such towns should be performed in accordance with the space and operational patterns proportionate to the area. For example, in the Caspian area, garden cities patterns can both protect agricultural lands and rural landscapes and cause enjoyment of the natives from urban services and facilities and also activate the tourism efficiencies of rural areas.
  • Dr. Amir Gandomkar Page 167
    Interpolation, the generalization of point data to scatter data, and combining maps are three cases of important applications of GIS in Climatology studies. In this study, we have tried to estimate rain erosion capacity (Fournier Method) by using GIS capability in interpolation and the generalization of point data to scatter data. In Fournier method, the rain erosion capacity is calculated through the use of two climatic parameters (annual precipitation and the rainfall mean in the rainiest month of the year) and two physiological parameters (the height and slope of the region). The findings indicated that there is significant difference between these two methods of calculating rain erosion capacity. Using the mean of rain, erosion potential was estimated to be almost 121 tonnes per km2 annually, while this amount was estimated to be 267 tonnes per km2 by using GIS capabilities.