فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 48 (زمستان 1393)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 48 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فرامرز خوش اخلاق*، سجاد باقری سید شکری، طاهر صفرراد صفحات 1-19
    استان کرمانشاه به دلیل ویژگی های زمین شناختی، ژئومورفولوژیکی و اقلیمی دارای منابع آب کارست غنی می باشد. به علت ویژگی های متفاوت پهنه های کارستی زاگرس چین خورده و شکسته، رفتار چشمه های کارستی نسبت به رخداد خشک سالی ها متفاوت است. هدف این پژوهش، شناخت نوسانات آب دهی و رفتار چشمه های کارستی زون های زاگرس چین خورده و شکسته نسبت به رخداد خشک سالی می باشد. در همین راستا با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده (SPI) سال 87-1386 به عنوان دوره خشک سالی شدید تعیین گردید. در ادامه، با واکاوی بارش نگارها و آب نگارها، محاسبه ضریب تغییرات آب دهی و دامنه تغییرات آن و نیز محاسبه ضریب α، نوع سامانه چشمه ها از نظر افشان یا مجرایی بودن تعیین و در نهایت چگونگی تاثیرپذیری چشمه های مورد مطالعه از رخداد خشک سالی مشخص گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که چشمه های زاگرس شکسته از نوع مجرایی و چشمه های زاگرس چین خورده از گونه افشان هستند. تاثیر خشک سالی بر آب دهی تمامی چشمه ها بدون تاخیر زمانی و تقریبا همزمان رخ داده است. چشمه های زون زاگرس شکسته با یک تاخیر زمانی 3 ماهه نسبت به حداکثر بارش واکنش نشان داده و تقریبا به طور کامل خشک گردیده اند. ولی تاثیرپذیری چشمه های زاگرس چین خورده از خشک سالی محدود به کاهش آب دهی بوده و نمی توان دوره زمانی کاملا مشخصی برای واکنش چشمه های زاگرس چین خورده به رخداد خشک سالی تعیین کرد. با این توضیح تاثیرپذیری چشمه-های زاگرس شکسته به خشک سالی بسیار بیش تر بوده و از این رو چشمه های زاگرس چین خورده به منظور استفاده و مدیریت بهینه منابع آب، مناسب ترند.
    کلیدواژگان: خشک سالی شدید، چشمه های کارستی زاگرس، بارش نگار، آب نگار، استان کرمانشاه
  • برومند صلاحی* صفحات 21-39
    تغییرات درجه حرارت به عنوان یکی از نمادهای تغییرات اقلیمی، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این پژوهش، با استفاده از داده های متوسط دمای سالانه و ماهانه ی ایستگاه سینوپتیک پارس آباد در فاصله ی زمانی ژانویه ی 1984 تا دسامبر 2009 و با بهره گیری از مدل های میانگین متحرک مرتبه ی دو، اتورگرسیو و آریما، تغییرات زمانی دمای هوای شمال استان اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. روند خطی و پلی نومیال مرتبه ی ششم داده های دمای سالانه ی ایستگاه مورد مطالعه نشان داد که مقادیر دمای سالانه ی شمال استان اردبیل، با شیب ملایمی در حال افزایش است. مدل پلی نومیال مرتبه ی ششم، بهتر از مدل رگرسیون خطی، تغییرات دمای ایستگاه مورد مطالعه را تبیین کرد. نتایج حاصل از تحلیل و مدل سازی دمای ماهانه-ی ایستگاه مورد مطالعه با استفاده از مدل های رگرسیون خطی، میانگین متحرک و آریما و پیش بینی مقادیر دمای ماهانه تا سال 2014 نشان داد که مدل آریما با داشتن پایین ترین MAPE و بالاترین R2، بهتر از دو مدل دیگر، دمای ماهانه ی ایستگاه مورد بررسی را پیش بینی می کند. معیارها و مقادیر RMSE، AIC وMAD در انتخاب بهترین الگو نشان دادند که الگوی SARIMA(0،0،1)(0،1،1)12 با داشتن کم ترین مقدار RMSE، AIC و MAD، الگوی مناسبی جهت پیش بینی مقادیر دمای ماهانه ی ایستگاه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: ایستگاه پارس آباد، پیش بینی، دمای ماهانه، مدل آریما، مدل رگرسیون، مدل میانگین متحرک
  • ابوالفضل مشکینی*، کیمیا قاسمی، مهدی حمزه نژاد صفحات 41-56

    یکی از معانی مهم و موثر در ارتقاء کیفیت محیط های انسانی، حس تعلق به مکان می باشد. این حس، عامل مهم در شکل گیری پایه های ارتباطی استفاده کنندگان و محیط بوده و نهایتا منجر به ایجاد محیط های با کیفیت خواهد گردید. این پژوهش با 379 نفر حجم نمونه، به منظور ارزیابی حس تعلق به مکان ساکنان شهر جدید هشتگرد صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است؛ داده های جمع آوری شده از طریق پرسش نامه با استفاده از نرم افزار SPSS و با به-کارگیری روش های آماری نظیر توزیع فراوانی، آزمون ANOVA، ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسون و تحلیل رگرسیون، توصیف و تحلیل گردیده اند. نتایج آزمون نشان داد که بین چهار متغیر مدت سکونت، احساس امنیت ساکنان در محل، رضایت از دسترسی به خدمات شهری و میزان فعالیت های اجتماعی و جمعی با حس تعلق مکانی رابطه معناداری وجود دارد. به گونه ای که هر چه مدت سکونت، میزان خدمات شهری، امنیت محل و فعالیت های اجتماعی و جمعی ساکنان بیش تر گردد، حس تعلق مکانی ساکنان شهر جدید هشتگرد نیز، افزایش می یابد. هم چنین نتایج به دست آمده از آزمون رگرسیون، نشان داد که حدود 29 درصد از تغییرات متغیر وابسته (تعلق مکانی ساکنان) را متغیرهای مستقل (مدت زمان سکونت، میزان خدمات شهری، میزان امنیت محل و میزان فعالیت های اجتماعی و جمعی) تبیین می کند.

    کلیدواژگان: حس مکان، تعلق به مکان، تحلیل رگرسیون، شهر جدید، هشتگرد
  • عطاالله کاویان*، راضیه عسگریان، تاراوش ناطقی، زینب جعفریان جلودار، عطا صفری صفحات 57-79
    در مطالعه حاضر، به منظور بررسی وضعیت فرسایش خاک و تولید رسوب در حوضه آبخیز سرخ آباد استان مازندران، ابتدا به اندازه گیری رسوب ویژه مشاهده ای از طریق بررسی ابعاد رسوبات تجمع یافته در پشت دو بند سنگ و ملات موجود در خروجی حوضه مذکور پرداخته و سپس با به کارگیری مدل های FSM، PSIAC وEPM کارایی هر یک از این مدل ها در برآورد میزان فرسایش و تولید رسوب منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. طبق نتایج حاصل مقدار رسوب مشاهده ای و اندازه گیری شده در پشت بندهای موجود در منطقه مورد مطالعه، 997/390 تن در کیلومترمربع در سال به دست آمد که این میزان برای مدل های FSM (رابطه 10)، PSIAC و EPM به ترتیب 411/611، 157/239 و 436/280 تن در کیلومترمربع در سال برآورد گردید. هم چنین درصد خطای نسبی محاسبه شده برای مدل های فوق، به ترتیب معادل 22، 36 و 50 درصد بوده است. با توجه به نتایج به دست آمده، مدل EPM به دلیل درصد خطای نسبی کم تر نسبت به سایر مدل های به کار رفته، کارایی بهتری در برآورد فرسایش و تولید رسوب در حوضه آبخیز سرخ آباد داشته است.
    کلیدواژگان: تولید رسوب، بندهای اصلاحی، اراضی مرتعی، حوضه آبخیز سرخ آباد، استان مازندران
  • عباسعلی آروین اسپنانی*، مهران حیدری صفحات 81-101
    شرایط نامناسب اقلیمی محدودیت کار و فعالیت را در پی دارد. از این رو به کارگیری صحیح ضریب سختی آب و هوا برای شهرها و مناطق بد آب و هوا، می تواند به اختصاص بهینه بودجه، حقوق و دستمزد با توجه به شرایط اقلیمی منجر گردد. در این پژوهش شهرهای استان چهارمحال و بختیاری بر اساس ضریب سختی آب و هوا با بهره گیری از تکنیک های GIS رتبه بندی شدند. برای این منظور بر اساس داده های ماهانه 12 ایستگاه منتخب استان، شاخص فشار عصبی در یاخته هایی با توان تفکیک 250 متر محاسبه و نقشه های هم ارزش شاخص فشار عصبی ماهانه به تفکیک در دو فصل سرد و گرم ترسیم گردید. سپس مقدار این شاخص بر اساس موقعیت شهرها از روی نقشه استخراج و شهرهای استان چهارمحال و بختیاری از 1 تا 25 در دو فصل گرم و سرد رتبه بندی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد شاخص فشار عصبی در ترکیب با تکنیک GIS می تواند مبنای اعطای ضریب سختی آب و هوا برای هر نقطه دلخواه مورد استفاده قرار گیرد. بررسی میانگین شاخص فشار عصبی 25 شهر استان نشان داد نه تنها تعداد ماه های سرد در استان چهارمحال و بختیاری بیش تر است، بلکه شدت سرما نیز در هشت ماه فصل سرد، بسیار بیش تر از شدت گرما در چهار ماه فصل گرم است. بر اساس میانگین سالانه شاخص فشار عصبی، شهرهای بلداجی، نافچ و چلگرد در فصل سرد و شهرهای مال خلیفه و لردگان در فصل گرم سال به ترتیب سردترین و گرم ترین شهرهای استان هستند.
    کلیدواژگان: شاخص فشار عصبی، استان چهارمحال و بختیاری، درون یابی، رتبه بندی
  • اردوان قربانی* صفحات 103-122
    در این تحقیق حوضه آبخیز زیلبر چای آذربایجان شرقی-غربی پس از تهیه نقشه کاربری اراضی و نقشه شیب با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی از نظر توان اکولوژیکی کاربری دیم برای تبدیل به علوفه کاری مورد ارزیابی قرار گرفت. نقشه شیب از مدل رقومی ارتفاع و نقشه کاربری دیم از تصاویر ماهواره ای لندست، عکس های هوایی و با کنترل میدانی تهیه شد. سپس نقشه کاربری با نقشه شیب مقایسه و عرصه های دیم گسترش یافته در شیب بالاتر از 12 درصد برای تبدیل به علوفه کاری نقشه سازی گردید. نتایج نشان داد: تفکیک اراضی زراعی از مراتع با توجه به مقیاس، ابزار کار و سطوح اراضی زراعی دیم با مشکل مواجه بوده و لذا اراضی دیم و مرتع به صورت کمپلکس نقشه سازی شد. صحت نقشه تهیه شده حدود 77 درصد و ضریب کاپا 72/0 برآورد گردید. سطح کل دیم زارهای دایر و رها شده حوضه 9364 هکتار برآورد شد. حدود 5555 هکتار از اراضی دیم فعلی در شیب بالاتر از 12 درصد گسترش دارد که از آن حدود 2352 هکتار در شیب های بین 20 تا 30 درصد و 3203 هکتار در شیب های بین 12 تا 20 درصد است. از نظر توان اکولوژیکی این اراضی باید به کاربری غیر از دیم کاری و به صورت طبیعی که همانا علوفه کاری است اختصاص داشته باشد. چرا که در صورت تداوم استفاده فعلی و با توجه به شخم در جهت شیب عملا کمک به تخریب بیش تر این اراضی کرده و باعث از دست دادن آب و خاک در طول زمان می گردد. درصورت تبدیل به علوفه کاری، تولید این اراضی می تواند تا 11110 تن علوفه در سال برسد. در این صورت در مقایسه با گندم در همین سطح، تولید 4/2 برابر شده و هم چنین کنترل فرسایش و حفاظت آب و خاک به نحو مطلوب تری انجام خواهد شد.
    کلیدواژگان: دیم زار رهاشده، تبدیل دیم زار، علوفه کاری، توسعه پایدار، کشاورزی اکولوژیک، توان اکولوژیک
  • ابوالفضل قنبری* صفحات 123-145
    امروزه برای نیل به توسعه و عمران ناحیه ای مناسب در هر منطقه ای، ارزیابی و تجربه و تحلیل ساختار طبیعی و عوامل انسانی آن منطقه برای استقرار هر کاربری ضروری می باشد. طرح مسکن مهر طی 6 سال گذشته در تمامی شهرهای کشورمان، برای تهیه مسکن برای اقشار فاقد مسکن مورد تصویب و اجرا قرار گرفت و اکثرا محل استقرار این مساکن در خارج از محدوده شهرها و با توجه به ارزانی قیمت زمین مکان یابی شده و مسایل محیط طبیعی این مجتمع های مسکونی و محدودیت های محیط طبیعی در مکان یابی این مجتمع ها مد نظر قرار نگرفته است. در این پژوهش با لحاظ نمودن معیارهای متنوع طبیعی در راستای کمک به تحقق توسعه پایدار در راستای محیط طبیعی، با استفاده از مدل AHP و بهره گیری از 9 معیار محیطی به پهنه بندی اراضی محدوده های شهرهای تبریز، مرند و هادی شهر استان آذربایجان شرقی در راستای ارزیابی مکان فعلی مجتمع های مسکن مهر و مکان یابی مناسب از نظر محیط طبیعی اقدام شد. هم چنین قابل ذکر است که در ادامه پژوهش با استفاده از مدل TOPSIS پهنه های مناسب شناسایی شده بالای 50 هکتار با توجه به 5 معیار مهم کالبدی دخیل در مکان یابی بهینه طرح مسکن مهر، مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار گرفته و مناسب ترین مکان ها که می بایستی مساکن مهر در آن ها اجرا می شد مورد شناسایی قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر، هفت پهنه کاملا مناسب را با توجه به شاخص های مورد مطالعه برای ایجاد مجتمع های مسکونی در شهر تبریز و 5 پهنه برای هر دو شهر مرند و هادی شهر را نشان می دهد. در ادامه پژوهش پهنه های شناسایی شده با استفاده از مدل تحلیل حساسیت، نسبت به معیارهای مورد استفاده مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که هیچ کدام از مجتمع های مسکن مهر اجرا شده در شهرهای مورد بررسی دارای شرایط محیطی مناسب نبوده و هیچ هم خوانی با مکان های بهینه شناسایی شده را ندارند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، مسکن مهر، مخاطرات طبیعی، مدل های AHP و TOPSIS
  • حسین نظم فر*، اکبر گلدوست صفحات 147-161
    شناخت ویژگی های طبیعی هر منطقه ای به خصوص ویژگی آب و هوایی، می تواند در امر برنامه ریزی و آمایش آن سرزمین نقش عمده ای ایفا کند. پهنه بندی اقلیمی هر منطقه ای جهت شناخت توان های محیطی و بهره برداری از آن ها، و در مقابل شناخت محدودیت ها و حوادث طبیعی جهت پیش بینی و مقابله، ضروری می باشد. با توجه به تنوع محیطی، به ویژه تنوع آب و هواحاکم بر منطقه شمال و شمال غرب ایران، در این پژوهش به پهنه بندی اقلیمی این منطقه پرداخته شد. برای این منظور از داده های میانگین سالانه 18 مولفه آب و هوایی در 34 ایستگاه سینوپتیک منطقه با دوره آماری مشترک 21 ساله (2005 - 1985) استفاده شده است. روش مورد استفاده برای این مطالعه، روش تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ایمی باشد. در تحلیل عاملی با اعمال روش مولفه های اصلی، 18 عنصر اقلیمی منطقه در 5 عامل خلاصه شدند. این عوامل به ترتیب اهمیت عبارت از عامل رطوبی - بارشی، حرارتی، باد، تندری و گرد و غبار می باشند. این عوامل در مجموع 35/93 درصد رفتار اقلیمی منطقه را تبیین می کنند. بعد از تعیین عامل ها، با استفاده از روش تحلیل خوشه ایادغام بر اساس روش وارد، و معیار فاصله ی اقلیدسی، ایستگاه های منطقه از نظر ویژگی عامل ها گروه بندی شده و10 ناحیه اقلیمی در بخش شمال و شمال غرب ایران شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: طبقه بندی اقلیمی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، شمال و شمال غرب ایران
  • هادی سلطانی فرد*، حسین حاتمی نژاد، مصطفی عباس زادگان، احمد پوراحمد صفحات 163-179
    این مقاله با هدف بررسی نحوه دگرگونی ساختار فضایی هسته تاریخی شهر سبزوار در دو دوره زمانی (1285 و 1385 ه.ش) انجام شده است. آن چه که به عنوان مساله اصلی مطرح شده است، این است که چگونه به واسطه تغییر در چیدمان کالبدی عناصر شهری، ساختار فضایی بافت تاریخی تغییر می کند؟ این مقاله بر این فرض استوار شده است که تغییر پارامترهای فضایی رابطه مستقیمی با تغییرات کالبدی آن دارد.این فرضیه با محاسبه پارامترهای فضایی هسته تاریخی در دو مقطع تاریخی فوق مورد آزمون قرار گرفت. محاسبات نشان داد که هسته تاریخی شهر سبزوار در سال (1285ه.ش). ازمتوسط هم پیوندی (4946/0) و متوسط عمق فضایی (6059/18) برخوردار بوده است. هم چنین در این دوره مقدار دو پارامتر کنترل و اتصال به ترتیب برابر با (9983/0)و (1661/2)است. اما در سال 1385ه.ش. تخریب بازار و احداث خیابان های مختلف سبب افزایش میزان هم پیوندی به (8715/0) و کاهش عمق به (5638/12) شده است. هم چنین پارامتر اتصال به (3759/2) و کنترل به (0239/1) افزایش یافته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که محدوده مورد مطالعه در سال (1285ه.ش). از ساختاری منسجم برخوردار بوده که در آن بازار به عنوان هم پیوندترین فضای شهر(7433/0) نقش اصلی را در نحوه توسعه و دگرگونی شهر برعهده داشته است. اما در سال (1385ه.ش). خیابان بیهقی به عنوان هم پیوندترین فضای شهر سبزوار با مقدار (216/1) است. در این دوره خیابان بیهقی عامل اصلی گسستگی کالبدی و فضایی در محدوده بافت تاریخی است.
    کلیدواژگان: ساختار کالبدی، فضایی، هسته تاریخی، تئوری چیدمان فضا، پارامترهای فضایی
  • فرزان مهاجری*، سید مهدی ثاقبیان، محمدعلی قربانی، صابره دربندی، اسماعیل اسدی صفحات 181-197
    در دهه های اخیر به دلیل اهمیت فرآیند بارش-رواناب توسعه مدل های مناسب برای تخمین رواناب از روی داده های بارش به مساله ضروری تبدیل شده است. بارش یکی از مهم ترین داده های ورودی به سیستم های هیدرولوژیکی محسوب می شود که به دو صورت بارش منطقه ای و بارش نقطه ای در نظر گرفته می شود. برای مدل سازی فرآیند بارش- رواناب از مدل های هوشمندی که با پارامتر های ورودی و خروجی عملیات نگاشت را انجام می دهند و نتایج حاصل از دقت و صحت مناسبی برخوردار است، استفاده می شود. در این تحقیق برای تخمین رواناب خروجی حوضه بالخلوچای واقع در غرب استان اردبیل از مقادیر بارش پیشین و دبی پیشین تا سه روز قبل استفاده شده و بارش نیز در دو حالت بارش منطقه ای و بارش نقطه ای که مربوط به بارش 6 ایستگاه باران سنجی بوده، در نظر گرفته شده است. به منظور برآورد بارش–رواناب در حوضه بالخلوچای از مدل های هوشمند شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و برنامه ریزی ژنتیک (GP) و سیستم استنتاج عصبی–فازی تطبیقی (ANFIS) استفاده گردیده و نتایج توسط معیار های ارزیابی مقایسه شده است. مقدار ضریب تعیین (R2)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب نش ساتکلیف (N-S) مربوط به دقیق ترین مدل های بارش منطقه ای برای داده های آزمون به ترتیب 854/0، 573/0، 935/0 و در دقیق ترین مدل بارش نقطه ای برای داده های آزمون به ترتیب 852/0، 578/0، 932/0 می باشد. با توجه به نتایج حاصل از معیار های ارزیابی یاد شده، به دلیل بیش تر بودن ضرایب تعیین و نش ساتکلیف و هم چنین کم تر بودن مقدار جذر میانگین مربعات خطای بارش منطقه ای نسبت به بارش نقطه ای، بارش منطقه ای دارای نتایج دقیق تری نسبت به بارش نقطه ای می باشد.
    کلیدواژگان: بارش، رواناب، بارش منطقه ای، بارش نقطه ای، حوضه بالخلوچای، مدل های هوشمند
  • شهرام بهرامی، الهه اکبری، محمد معتمدی راد* صفحات 199-222
    شبکه های زهکشی به عنوان بخشی از لندفرم های ژئومورفولوژیک در مقابل حرکات نئوتکتونیک حساس هستند. هدف این پژوهش بررسی ناهنجاری سلسله مراتبی شبکه زهکشی و ارتباط آن با تکتونیک در حوضه های زهکشی صدخرو و کلاته سادات (دامنه جنوبی کوه های جغتای)، فاروب رومان (دامنه جنوبی بینالود) و گلیان (دامنه شمالی کوه های آلاداغ) می باشد. شاخص های ناهنجاری سلسله مراتبی (∆a)، تراکم ناهنجاری سلسله مراتبی (ga)، شاخص انشعابات (R)، شاخص درصد عدم تقارن حوضه (PAF)، نسبت شکل حوضه (BS) و میانگین طول آبراهه درجه ((LN1 در آن مورد محاسبه قرار گرفت. سپس رابطه خطی بین پارامترها و ضریب همبستگی بین آن ها به دست آمد. بررسی داده ها نشان می دهد که رابطه مستقیمی بین∆a و ga با ضریب همبستگی بالا (963/0r=) در حوضه های مطالعاتی وجود دارد. هم چنین رابطه مستقیمی بین پارامترهای ∆a و ga با پارامترهای، PAF BS و LN1 می باشد. ضریب همبستگی ∆aبا پارامترهای PAF، BS و LN1 به ترتیب 796/0، 737/0 و 892/0 و ضریب همبستگی ga با پارامترهای PAF، BS و LN1 نیز به ترتیب 920/0، 875/0 و 896/0 به دست آمد. رابطه معناداری بین R و دیگر پارامترها وجود ندارد. بررسی روابط بین پارامتر ها نشان دهنده کارایی بالای شاخص ∆a و ga در مقایسه با شاخص R برای شناسایی تکتونیک فعال حوضه های زهکشی می باشد. براساس شاخص های مذکور، هر چند تمام حوضه های مطالعاتی از نظر تکتونیکی فعال هستند اما بیش ترین فعالیت تکتونیکی به ترتیب در حوضه های فاروب رومان، صدخرو و گلیان و کم ترین مربوط به حوضه کلاته سادات می باشد.
    کلیدواژگان: ژئومتری، تکتونیک، ناهنجاری سلسله مراتبی شبکه زهکشی، شاخص انشعابات، کلاته سادات
  • ملیحه گل زاده*، امیر قیامی راد، یعقوب بدری آذرین، علی دلال اوغلی، یوسف داداش زاده صفحات 223-236
    هدف پژوهش حاضر بررسی توانمندی های گردشگری ورزشی در منطقه آزاد ارس بر اساس مدل سوات بود. نوع پژوهش حاضر، توصیفی–تحلیلی بود که به روش میدانی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش 70 نفر بود که 56 نفر از اساتید، مدیران، کارشناسان امور ورزشی و گردشگری منطقه آزاد ارس به عنوان نمونه آماری پاسخ گوی سوالات پرسشنامه بودند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه60 سوالی محقق ساخته در مقیاس لیکرت بود که در قالب 4 مولفه نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید مورد مطالعه قرار گرفت. روایی پرسشنامه توسط چند تن از اساتید صاحب نظر در حیطه گردشگری و گردشگری ورزشی مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه هم با استفاده از آلفای کرونباخ به دست آمد (78/0 α=). جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی شامل آزمون tتک متغیره و آزمون فرایدمن برای رتبه بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید استفاده گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که برخوداری از سواحل رود ارس و مناسب بودن هزینه اسکان و تغذیه در مدت اقامت به عنوان با اهمیت ترین و کم اهمیت ترین نقطه قوت و عدم آگاهی عمومی از گردشگری ورزشی و منافع و مزایای آن و کمبود تجربه برگزاری رویدادهای بین المللی در منطقه به عنوان با اهمیت ترین و کم اهمیت ترین نقطه ضعف محسوب می شود. توسعه سواحل رود ارس به عنوان یکی از راهبردهای توسعه گردشگری ورزشی در منطقه و عدم وجود منابع و چشم اندازهای طبیعی و فرهنگی در مناطق آزاد رقیب به عنوان با اهمیت ترین و کم اهمیت ترین نقطه فرصت و عدم وجود حامیان مالی از برگزاری رویدادهای ورزشی در منطقه و دیدگاه منفی و تلقی نادرست نسبت به گردشگران خارجی در استان به عنوان با اهمیت ترین و کم اهمیت ترین مورد که صنعت گردشگری ورزشی منطقه آزاد ارس را مورد تهدید قرار می دهد انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، توانمندی، منطقه آزاد ارس، مدل SWOT
  • فاطمه درگاهیان*، بهلول علیجانی، حسین محمدی صفحات 237-256
    رخداد بلاکینگ می تواند منجر به خسارات اقتصادی در سطح کلان شده و بر روی سلامت افراد در مقیاس وسیع موثر واقع شود. بلاکینگ از عوارض آب و هوایی عرض های میانی است و ایران با توجه به موقعیتش می تواند تحت تاثیر این پدیده واقع شود. به منظور آشکار سازی و مطالعه اقلیم شناختی رخدادهای بلاکینگ موثر بر آب و هوای ایران به روش کمی، داده های روزانه ارتفاع ژئوپتانسیلی سطح 500 هکتوپاسکال در محدوده N90-0 و E100-W90-، با تفکیک 5/2 درجه برای دوره آماری 2012-1953 از سایتNCEP دریافت شد. بر اساس شاخص آشکار سازی دو بعدی، شرایط رخداد بلاکینگ در محیط نرم افزار MAT LAB برنامه نویسی شد و رخداد های بلاکینگ در کل منطقه با طول عمر 5 روز و بیش تر استخراج گردید. سپس رخدادهای موثر بر ایران از رخدادهای کل منطقه تفکیک شد و با به کارگیری یک الگوریتم که بر اساس شاخص دو بعدی تنظیم شده است، منشاء و موقعیت رخدادهای موثر بر آب و هوای ایران و ویژگی های آن از قبیل فراوانی، مرکز، شدت و تداوم آن بررسی و شناسایی شد. نتایج نشان داد، بیش ترین فراوانی رخداد بلاکینگ در بازه طول جغرافیایی 10 درجه غربی تا 20 درجه شرقی می باشد و ایران منطقه بیشینه ثانوی محسوب می شود. مرکز بیش تر بلاکینگ هایی که آب و هوای ایران را متاثر کرده اند، منطقه اسکاندیناوی است. از نظر شدت، بلاکینگ های متوسط بیش ترین فراوانی را داشته و طول عمر بلاکینگ به طور متوسط 6 روز بوده است. بررسی روند رخدادها هم روند معنی داری را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: سیستم های بلاکینگ، آب و هوای ایران، ویژگی های اقلیم شناختی بلاکینگ
|
  • Pages 1-19
    Kermanshah Province is rich in karst water resources due to its geologic، geomorphologic and climatic features. The response of karst springs to drought is varied because of different characteristics of folded and fractured karst zones. The aim of this research is the recognition of discharge fluctuations and behavior of karst springs in folded and fractured Zagros zones when drought happens. Therefore، the year 1386-87 has been chosen as the year of severe drought by using SPI index. Then by analyzing the hydrograph and hyetograph، calculation of discharge coefficient variation، variation range alpha coefficient the type of the spring systems have been determined. Eventually، the way that springs have been affected by drought has been investigated. The results of study show that the springs of fractured Zagros belong to conduit type and springs of folded Zagros belong to diffuse type. The impact of the drought on all the springs has been occurred without any delay and nearly at the same time. Springs of fractured Zagros zone have a response to maximum rainfall with a three-month delay and then these springs have been dried near to complete. The only impact of severe drought on folded Zagros springs is limited to discharge decrease and no time can be exactly determined for folded Zagros springs reactions to the drought. Finally، folded Zagros springs have been affected by the drought less than the fractured ones and these springs have greater potential for water resources sustainablity using and management.
    Keywords: Severe Drought, Karst Springs of Zagros, Hyetograph, Hydrograph, Kermanshah Province
  • Pages 21-39
    Variability of temperature is very important as one of the symbols of climatic change. In this research، variability of temperature in north of Ardebil Province has been investigated by using monthly and annual mean temperature in Pars-Abad synoptic station from Jan 1984 to Dec 2009 and order 2 moving average، autoregressive and ARIMA models. Linear and order 6 polynomial trends in Pars-Abad synoptic station showed that annual temperature in this station has an increasing trend. Order 6 polynomial model was better than linear regression model in detection of annual temperature variability of Pars-Abad synoptic station. Result of modeling and analysis of monthly temperature in the under study by linear regression، moving average and ARIMA models and forecasts until 2014 showed that ARIMA model has the lowest MAPE and highest R2 and the estimates of mean temperature of this station was better than other models. In selection of the best pattern، indices and rate of AIC، RSME and MAD showed that SARIMA (0، 0، 1) (0،1،1) 12 model with lowest RSME، AIC and MAD is a suitable model to monthly temperature forecasts in under study station.
    Keywords: ARIMA MODELS, Forecasting, Linear Regression, Monthly Temperature, Moving Average, Pars, Abad Station
  • Pages 41-56

    One of the important and effective means in the upgrade of quality of the human environment is the sense of place. The sense that is regarded as the formation foundation of communication of users and the environment، which finally leads to the creation of quality environments. The research has been carried out with 379 samples، and the aim was the evaluation of sense of belonging to place of Hashtgerd new town inhabitans. The research method was descriptive–analytical. The data obtained through the questionnaires have been described and analyzed by using SPSS software and applying statistical methods including frequency distribution، ANOVA test، Spearman correlation coefficient and Pearson، and regression analysis. The test results showed that there was a significant relationship between four variables of the period of residence، residents security feeling in place، access to urban services and social and public activity with the sense of attachment to place. therefore increasing the period of residence، urban services، feeling of security، social and public activity and the increasing sense of attachment to place of the residents of Hashtgerd new towns. Also the results of the regression analysis showed that approximately 29% of the changes in the dependent variable (residents'' sense of place) the independent variables (duration of stay، urban services، place security، social and public activity).

    Keywords: Sense of Place, Belonging to Place, Regression Analysis, New Town, Hashtgerd
  • Pages 57-79
    In this study، to investigate situation of soil erosion and sediment yield in the Sorkh Abad watershed of Mazandaran province، first measured the specific sediment observed by aspects of sediment accumulated behind two of stone and mortar dam in the output of the mentioned watershed was considered then using models FSM، PSIAC and EPM performance of each of these models to estimate the amount of erosion and sediment yield was evaluated. According obtained results of the observed and measured sediment rate behind dams in the study area was 390. 997 ton per square kilometer per year، which were obtained for FSM (equation 10)، PSIAC and EPM models 611. 411، 239. 157 and 280. 436 ton per square kilometer per year respectively. Also، the relative error percentage calculated for the above models، respectively 22، 36 and 50 percent. According to the results، the EPM model with relative error percentage less than other models used was better performance to estimate of erosion and sediment yield in the Sorkh Abad watershed.
    Keywords: Sediment Yield, Check Dams, Rangelands, Sorkh Abad Watershed, Mazandaran Province
  • Pages 81-101
    Climatic unfavorable conditions lead to limitation of activity. Therefore، application of climatic severity coefficient can lead to befitting distribution of economic potentialities. The climatic stress index is suitable scale for ranking of residential sites due to climatic severity coefficient. In this research by dint of ArcGIS 9. 1 software، climatic data were analyzed and numeric maps of climatic stress index in cold and warm seasons were produced by Inverse Distance Weighted (IDW) interpolation method. Thereafter، quantity of these indices were extracted from the map on the basis of cites geographical location. Then cites of this Province have been ranked from 1 to 25 in cold and warm seasons out of consideration of index. Results of this research show that the climatic stress index can be used to give climatic hardness coefficient in any location. Investigation of mean of stress index in 25 sites of this Province show that، not only the number of cold months is more than those of warm month، but also hardness of cool in seven months of cold season is more severe of that in five months of warm season. Studying of monthly mean of climatic stress index shows that، Boldaji، Nafch and Chelgerd sites in cold season and Malkhalife and Lordegan sites in warm season have more hardness of climatic conditions.
    Keywords: Climatic Stress Index, Chaharmahal, Bakhtiari Province, Interpolation, Ranking
  • Pages 103-122
    In this research، after land use and slope mapping، the ecological capability of dry farming lands in Zilbar-chay watershed were evaluated to convert pasture using GIS in West-East Azerbaijan. Slope map was derived from DEM model and present land use map was derived using existing information، Landsat images، aerial photos and fieldworks. Then، land use and slope map were compared to discriminate the dry farming lands، which were distributed on more than 12% of slopes for converting to pasture. Results show that the discrimination between dry farming lands from rangelands according to the scale of the study and the size of cultivated lands was faced with problem، thus some parts of the rangeland and dry farming lands were mapped as complex units. Accuracy of the produced map was 77% and Kappa coefficient was 0. 77. Total dry farming lands on watershed were estimated about 9،364 ha. Some 5،555 ha of dry farming lands has distributed on the area with the higher than 12% slopes، covering 2،352 ha of areas with 20 to 30% and 3،203 ha on the areas with 12 to 20% slope. From the ecological capability perspective these lands should be converted to other land uses such as pasture. By continuing current dry farming land practices on the areas with higher slopes and dry farming technical issues، particularly up and down tillage، would cause increase in the severity of degradation and in turn the loss of soil and water in a long period. While، if these areas convert to permanent vegetation cover (pasture)، not only the amount of yield will be increased some 11،110 tons of forage per year and in comparison with wheat، the amount of yield will be increased about 2. 4 times، but it also will improve the erosion control and soil and water conservation.
    Keywords: Abandoned Dry Farming, Dry Farming conversion, Pasture, Sustainable Development, Ecological Capability
  • Pages 123-145
    Today it is necessary to evaluate and analyze the natural structure and human factors for any landuse in order to develop a region in an optimal way. Mehr housing plan was approved and enacted in all cities of Iran in the six past years for meeting housing needs of the class without any possession of housing. Generally، most of the Mehr housing complexes have been localized outside the cities because of inexpensiveness of the land price in these area. So، natural and environmental issues and limitations have not been considered in the locating of these complexes. In this research، the lands of Tabriz، Marand and Hadishar in West Azerbaijan have been zonned based on the diverse natural criteria in order to evaluate Mehr housing complexes location and proper locating from natural environment perspective in order to aid sustainable development regarding natural elements by using of AHP and applying nine environmental criteria. It should be pointed out that the best identified zones of upper than 50 ha were graded and evaluated based on five important natural and human factors and the optimal locations were identified for this plan by using TOPSIS model. The results show that there are seven appropriate zones in Tabriz and five proper zones in Marand and Hadishar for construction of Mehr housing complexes regarding the studied indices. The identified zones were assessed by analysis of sensitiveness model. The results indicate that none of the constructed complexes in the mentioned cities are in optimal environmental conditions and they are inconsistent to the specified optimal locations.
    Keywords: Zoning, Mehr Housing, Natural Disasters, AHP, TOPSIS
  • Pages 147-161
    Understanding the physical characteristics of any particular regional climate features can play major role in land use planning. Climatic zoning of each region to identify possible environment and to exploit them، and to know the limitations and hazards in order to anticipate، is essential. According to the environmental and religious diversity، of climate on the northern and north-west of Iran، in this study the climatic zoning of the area was carried out. For this purpose، the data from annual average of 18 elements in 34 synoptic stations in the climate region with a common 21-year period (1985-2005) were used. The methods of factor and cluster analyses were used for this study. The factor analysis with principal components method، 18 elements in 5 regional climatic factors were summarized. These factors، in order of importance the factors humidity-precipitation، temperature، wind، thunder and dust. A total of 93. 35% of these factors explain the behavior of the local climate. After determining factor، using cluster analysis method based on the integration، and the measure of distance، as well as regional stations were grouped according to the operating characteristics. The station had parallels in a climate group and thus 10 different climatic areas in the North and North-west of Iran were identified.
    Keywords: Climatic Zoning, Factor Analysis, Cluster Analysis, the North, North, West of Iran
  • Pages 163-179
    In this article، transformation of urban historic core was attended according to spatial parameters. Main question of this research was how physical changes can effect on spatial structure of a Sabzevar city? Physical- spatial structure is one of the parameters that can be considered as an indicator in urban transformation. This article aims to describe physical-spatial structure transformation of Sabzevar city from 1907 to 2007. Methodology of this article is quantitative-comparative and is based on the space syntax theory and spatial measurements such as integration value، mean depth، control and connectivity in each period. in 1907، analysis indicated that، in historic core، parameters as mean integration was 0. 4946، while mean depth was 18. 6059، the connectivity 2. 1661 and control was 0. 9983. According to these، Sabzevar city is consistent with the hierarchy and solidarity structure and bazaar is the most integrated city space (0. 7433). In this period bazaar had a major role in the development and transformation of the city. But at the present time، destroyed bazaar and construction of various streets in addition to the physical separation in space and the whole city has created historical context with caused isolation of historic core. Analysis indicates that parameters such as mean integration were 0. 8715، mean depth was 12. 5638، the connectivity being 2. 3759 and control to be 1. 0239. The highest integrated space is Beihagh street with integration value of (1. 216).
    Keywords: Physical, Spatial Structure, Space Syntax Theory, Spatial Parameters
  • Pages 181-197
    During recent decades، because of the importance of the rainfall-runoff process، developing suitable models to estimate the runoff from the rainfall data has become an important issue. Rainfall is considered as one of the most important input data in hydraulic systems، which is considered to have two types: spot and regional. In order to model the rainfall-runoff process، intelligent models، which do the mapping task using the input and output data and have accurate results، are used. In this study، in order to estimate the output runoff from the Balkhlouchay basin located on the west of Ardebil Province، the amounts of previous rainfalls and discharges till three days earlier are used، and the rainfall also is considered in two types of regional and spot which is related to 6 rain-measurement stations. In order to estimate the rainfall-runoff in the Balkhlouchay basin، intelligent models، artificial neural network (ANN)، genetic programming (GP) and adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS) are used. and The results were compared using evaluation criterion. The amount of the coefficient of determination، root mean squared error and the Nash–Sutcliffe efficiency coefficient for ther egional rainfall test data are 0. 854، 0. 573، 0. 935 respectively. In the most accurate model for the spot rainfall in the test data the mentioned values are 0. 852، 0. 578، 0. 932. The results of this study show that the regional rainfalls have better results compared to the spot rainfall.
    Keywords: Rainfall, Runoff, Regional Rainfall, Spot Rainfall, Balkhlouchay Basin, Intelligent Models
  • Pages 199-222
    Drainage systems as parts of geomorphological landforms are sensitive to tectonic activities. The purpose of this research is to study the anomaly of drainage system and its relevance to neotectonic in Sadkharv، Kalateh-Sadat (in southern slopes of Joghatai mountains)، Farub-Ruman (in southern slope of Binaloud mountains) and Gelian (in northern slopes of Aladagh mountains) catchments. The hierarchical anomaly index (∆a)، density of hierarchical anomaly (ga)، bifurcation index (R)، percent of basin asymmetry (PAF)، basin shape (Bs) and the mean length of first order streams (LN1) parameters were calculated. Then linear relations and correlation coefficient (R) between parameters were obtained. Data show that there is positive relation with strong correlation coefficient (r= 0. 963) between ∆a and ga parameters. There are also positive relations between ∆a and PAF، ∆a and BS، ∆a and LN1، ga and PAF، ga and BS، ga and LN1 parameters. Correlation coefficients for ∆a-PAF، ∆a-Bs and ∆a –LN1 pairs are respectively 0. 796، 0. 737 and 0. 892 and between ga-PAF، ga-Bs and ga-LN1 pairs are respectively 0. 920، 0. 875 and 0. 896. There is no meaningful correlation between R and other parameters. Evaluation of correlation between parameters reveals that ∆a and ga indexes have more efficiency in identification of active tectonic of catchments than other parameters. Although all studied basins are tectonically active based on above-mentioned indexes، the highest rate of tectonic activity is associated with Farub-Ruman، Sadkharv and Gelian catchments and the lowest rate is related to Kalateh-Sadat catchment.
    Keywords: Geometry, Tectonic, Hierarchical Anomaly of Drainage Basin, Bifurcation Index, Kalateh, Sadat
  • Pages 223-236
    The present study aimed to investigate the capabilities of Aras free zone، sports tourism and provide effective solutions to its development. Study is descriptive-analytical based on field work. 70 teachers، administrators، sport and tourism experts in Aras Free Zone were selected as the sample from and 56 people answered questions. Measurement tool was a Likert scale researcher made questionnaire with 60 questions in which four factors of، strengths، weaknesses، opportunities and threats were studied. Validity was approved by several Professors in the field of tourism and sports tourism and the reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach''s alpha (a =0. 78). For data analysis، inferential statistics including one variable t-test to compare the means was used and Friedman test was used to rank the strengths، weaknesses، opportunities and threats In addition in developing strategies SOWT was used. The results of the research indicate that from the perspective of the participants، beaches of the Aras River are the most important strength and a lack of public awareness of the benefits of sport and tourism in the region، is the most important disadvantage. Also Development of the shores of the Aras River was one of the most important strategies of sport tourism development and a lack of sponsors in the holding of sports events in the region was the main threat in the field of sports tourism. The results suggest that sports tourism in Aras free zone from the perspective of strategic position in the internal and external matrix is conservative.
    Keywords: Sports Tourism, Capabilities, Aras Free Zone, SWOT Model
  • Pages 237-256
    Blocking event can lead to economic losses at the macro level and be effective on health on a large scale. Blocking is one of the Mid-latitude systems and Iran due to the situation is affected by this phenomenon. In order to investigate the blocking systems affecting the climate of Iran، daily geopotential heights of 500 hPa of grid points within the 0– 90N and 90W–100E windows were extracted from the NCEP reanalysis data for the 1953-2012 period at 2. 5 degrees resolution. By using the two dimensional index، the blocking systems were defined within these geopotential data. The whole process was programmed and modeled in the MATLAB environment. In the second step the characteristics of blocking systems such as central location، intensity، spatial structure، and duration were extracted. The results showed that the most frequent occurring place for these systems is the area between 10W to 20E; while Iran was the second center for these events. The developing location of the most blockings affecting the climate of Iran is the Scandinavian Peninsula. The medium blockings were frequent and the mean duration of these systems was 6 days. The application of the non-parametric Mann-Kendal test revealed no significant trend of the frequencies of blocking systems over the study period.
    Keywords: Blocking Systems, Climate of Iran, Characteristics of Blocking Climatology