فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 52 (زمستان 1394)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 52 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • رضا صادقی، صابره دربندی صفحات 1-15
    تخمین میزان دبی رودخانه هر منطقه یکی از مسایل مهم و اساسی در برنامه ریزی کشاورزی و نیز مدیریت منابع آب می باشد. لذا ارائه راهکاری مناسب جهت برآورد دقیق دبی رودخانه ها، بسیار سودمند است. هدف این تحقیق بررسی قابلیت مدل های هوشمند برنامه ریزی بیان ژن، شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج عصبی-فازی به منظور تخمین دبی در رودخانه مردق چای می باشد. در این مدل ها برای تخمین دبی جریان از داده های دبی جریان روزانه پیشین در سه نوع متفاوت و ترکیب هریک از این حالت ها با یک تا پنج روز تاخیر زمانی در مقیاس روزانه که در مجموع از 45 نوع داده ورودی متفاوت استفاده و با یک فرآیند آموزش، عمل تخمین انجام گرفت و نتایج آن با استفاده از معیارهای ارزیابی ضریب تبیین و جذر میانگین مربعات خطا با داده های مشاهداتی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل ها، هر سه روش از دقت قابل قبولی برخوردار بودند. در نهایت مدل شبکه عصبی-مصنوعی که دارای بیش ترین دقت می باشد برای این حوضه توصیه گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی بیان ژن، تخمین، سیستم عصبی، فازی، شبکه عصبی، مصنوعی، مردق چای
  • آزاده زائری امیرانی، علیرضا سفیانیان صفحات 17-35
    آشکارسازی تغییرات از نیازهای اساسی ارزیابی و مدیریت منابع طبیعی است. نقشه های تغییرات کاربری و پوشش اراضی را می توان بر اساس تصاویر چند زمانه سنجش از دور تهیه کرد. روش های گوناگونی برای آشکارسازی تغییر و تحولات کاربری ها ارایه شده است. موضوع این مطالعه بررسی تغییرات سطوح نفوذناپذیر در محدوده شهر اصفهان با تصاویر سنجنده MSS و AWiFS و با به کارگیری روش مقایسه بعد از طبقه بندی طی بازه زمانی 1387-1366 می باشد. بدین منظور، ابتدا تصاویر با استفاده از الگوریتم های مناسب از لحاظ هندسی تصحیح شدند. RMSe حاصل از تصاویر MSS و AWiFS به ترتیب 58/ 0 و 56/ 0 پیکسل تعیین گردید که تمامی این مقادیر کم تر از یک پیکسل بود. سپس با تعیین نمونه های آموزشی، دو تصویر با استفاده از روش شبکه عصبی پرسپترون چندلایه به پنج طبقه آب، مناطق مسکونی، اراضی بایر، پوشش گیاهی و جاده طبقه بندی گردید. صحت کلی به دست آمده از تصاویر MSS و AWiFS به ترتیب 79/ 90 و 86/ 92 بود. در مرحله بعد برای آشکارسازی تغییرات از روش مقایسه بعد از طبقه بندی استفاده شد و نقشه تغییرات به دست آمد. نتایج نشان می دهند طی این بازه زمانی مساحت سطوح نفوذناپذیر، 6829 هکتار افزایش و پوشش گیاهی بیش از 527 هکتار کاهش یافته است. از دلایل اصلی این تغییرات، رشد سریع جمعیت به میزان حدود 62 درصد و رشد صنعت طی این دوره 21 سال می باشد.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، پوشش اراضی، سطوح نفوذناپذیر، اصفهان
  • حمیدرضا پورخباز، سعیده جوانمردی صفحات 37-54
    برنامه ریزی اکولوژیکی همراه با تصمیم گیری چند معیاره فرآیندی است که ارزیابی زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی کاربری اراضی را با هدف مدیریت منابع طبیعی، حفظ اکوسیستم ها و حل یا کاهش برخوردهای احتمالی زیست محیطی انجام می دهد. در این راستا آنالیز تناسب اراضی شامل طبقه بندی واحدهای مشاهداتی بر اساس تناسب شان برای یک فعالیت ویژه می باشد. این روش به عنوان یکی از مفیدترین ابزارهای فراهم شده توسط GIS است. از آن جا که توسعه شهری اثرات زیست محیطی بزرگی بر نواحی اطراف شهر دارد، ارزیابی کاربری توسعه شهری ضروری به نظر می رسد. حوضه آبریز شور استان قزوین در ارتباط با روند توسعه شهری مشکلاتی به دنبال دارد. این تحقیق در چارچوب مدل اکولوژیکی ایران و روش های تصمیم گیری چندمعیاره همچون OWA و AHP در محیط GIS و Idrisi، با هدف انتخاب نقاط مناسب برای کاربری توسعه شهری در منطقه مورد مطالعه انجام شده است. پس از مطالعه پارامترهای اکولوژیک، فرآیند آنالیز و طبقه بندی داده ها برای رسیدن به واحدهای زیست محیطی از طریق همپوشانی لایه های آماده انجام شد. مدل توسعه شهری و طبقات تناسب اراضی با استفاده از مجموعهداده های فضایی موردی این منطقه، بر اساس ارزش و وزن مرتب فاکتورها، تعیین گردید. تحقیق نشان می دهد روش ارزیابی با سناریوهای مختلف OWA نتایج متفاوتی به همراه داشت. نتایج مشخص کرد که روش OWA از طریق روش های ترکیب چندمعیاره، به آنالیز/ تصمیم گیرنده کمک می کند. متعاقبا، این روش درک بهتری از الگوهای تناسب اراضی را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: مدل سازی فازی، آنالیز تناسب اراضی، کاربری توسعه شهری، تصمیم گیری چند معیاره، OWA، AHP
  • علیرضا حبیبی، محمدرضا غریب رضا صفحات 55-73
    خطر سیلاب به همراه ناآگاهی از شرایط فیزیوگرافی، هیدرولوژیکی-دینامیکی رودخانه ها و نداشتن دیدگاه تعادلی، موجب شده تا سکونت گاه های بشری همواره مورد تهدید جانی و مالی قرار گیرند. هدف این تحقیق، شناسایی سکونت گاه های در معرض خطر سیلاب با به کارگیری مدل تلفیقی تاپسیس است. اساس این مدل استخراج ایده ال پوینت های مثبت و منفی و تعیین فاصله هر یک از معیارها به منظور تعیین بهترین گزینه مکانی از نظر مخاطرات سیل است. لذا نه لایه موثر در وقوع سیلاب که در مدل تلفیقی تاپسیس استفاده می شود در سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و با استفاده از نرم افزارArcGIS 10.1 آماده سازی و با استفاده از این مدل نقشه نهایی پهنه بندی خطر سیلاب تهیه و طبقه بندی شده است. نتایج به دست آمده با مشاهدات میدانی و نتایج مطالعات قبلی به دقت ارزیابی شد. این تحقیق نشان داد که تعداد 30 سکونت گاه (3696 نفر جمعیت) واقع در بخش شمالی و پایین دست حوزه رودشور به لحاظ قرارگیری در چاله توپوگرافیکی و شکست ناگهانی شیب، در سطح بسیار پرخطر و پرخطر قرار گرفته اند. شاخص Ci برای این مناطق بین 993/ 0- 528/ 0 به دست آمده است. گستره این مناطق (17/ 24 درصد) به اتفاق 12 درصد گستره با خطر متوسط در حوزه رودشور گناوه، نشان از خطرات فراگیر سیلاب در این حوزه دارد. این تحقیق نشان داد که مدل تاپسیس قابلیت خوبی نیز، جهت تعیین حریم رودخانه دارد. توصیه می شود روش تحقیق حاضر و مدل تاپسیس در تعیین عرصه های بهینه استقرار سکونت گاه های روستایی در دیگر نقاط کشور اجرا شود.
    کلیدواژگان: رودخانه شور، سیل خیزی، سکونت گاه ها، مدل تاپسیس، _ GIS
  • وحید میرزایی زاده، علی مهدوی صفحات 75-96
    با توجه به کارکردهای مختلف پوشش گیاهی، بررسی تغییرات زمانی-مکانی آن، جزء اساسی از مطالعات محیط زیست است. تغییرات کاربری اراضی نتیجه بر هم کنش پیچیده شاخص های فیزیکی، زیستی، اقتصادی و اجتماعی است. تعیین تغییرات با استفاده از تصاویر ماهواره ای و در محیط GIS به یکی از زیرشاخه های مهم در علم جنگل داری تبدیل شده است و ابزاری برای نظارت و کنترل انواع تغییرات در اکوسیستم های جنگلی هست. به منظور مدل سازی الگوی مکانی کاهش پوشش جنگلی در حوضه آبخیز شهر ارکواز ملکشاهی واقع در استان ایلام طی سه دوره ی 1976-1988، 1988-2001 و 2001-2010 از روش مدل سازی رگرسیون لجستیک که از روش های برآورد تجربی است استفاده شد. در این مطالعه برای بررسی کاهش پوشش جنگلی داده های سنجنده MSS ماهواره لندست مربوط به سال 1976، سنجنده TM ماهواره لندست مربوط به سال 1988، سنجنده ETM+ مربوط به سال 2001 و سنجنده LissIII ماهواره IRS مربوط به سال 2010 مورد پردازش و طبقه بندی قرار گرفتند. تصاویر مورد بررسی به دو کلاسه جنگل و غیر جنگل طبقه بندی شده و به منظور بررسی عوامل تخریب، نقشه کاهش پوشش جنگلی هر دوره با متغیرهای فیزیوگرافی و انسانی آن دوره، وارد مدل جداگانه مختص آن دوره شدند. نتایج نشان داد که در طول دوره اول، عوامل فیزیوگرافی، در طول دوره دوم تلفیقی از عوامل فیزیوگرافی و انسانی و طی دوره سوم عوامل انسانی بیش ترین سهم را در کاهش پوشش جنگلی حوزه آبخیز شهر ارکواز ملکشاهی داشته اند. نتایج این پژوهش می تواند به مدیران و برنامه ریزان منابع طبیعی در اتخاذ راهبردهای مدیریتی مناسب هر دوره زمانی خاص با توجه به ویژگی های فیزیوگرافی و انسانی منطقه کمک کند.
    کلیدواژگان: کاهش پوشش جنگلی، سنجش ازدور، رگرسیون لجستیک، حوزه آبخیز شهر ارکواز ملکشاهی، استان ایلام
  • احمد رومیانی، علی اکبر عنابستانی، محمد ولایی صفحات 97-115
    سرمایه ی اجتماعی از مفاهیم نوینی است که در چند دهه ی اخیر در اکثر رشته های علوم انسانی و جامعه شناسی رواج یافته و به عنوان یکی از عامل تقویت کننده روابط جمعی، شبکه ها و انسجام بخش «میان انسان ها»، «انسان ها و سازمان ها» و «سازمان ها با یکدیگر» در توسعه روستایی محسوب می شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی بر توسعه پایدار روستایی و بررسی مهم ترین ابعاد تاثیر گذار در توسعه پایدار روستایی در دهستان رومشگان غربی- شهرستان کوهدشت می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش توصیفی-تحلیلی و برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای روستایی دهستان رومشگان غربی می باشد. این دهستان طبق سرشماری سال 1390 دارای 2331 خانوار می باشد که تعداد 134 خانوار به عنوان نمونه جهت انجام تحقیق از طریق فرمول اصلاح شده کوکران انتخاب شده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون tتک نمونه ای، همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بر اساس آزمون t نمونه ای در بین مولفه های سرمایه اجتماعی، بعد اعتماد با میانگین 18 /3 دارای بالاترین میانگین بوده است. همچنین آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد برای شاخص های توسعه روستایی عدد مطلوبیت برای همه ابعاد کم تر از (3) و به صورت منفی ارزیابی شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین ابعاد اعتماد، مشارکت و توسعه پایدار روستایی در سطح 05/ 0 درصد آلفا رابطه مثبتی وجود دارد و همین طور بین بعد نهادهای محلی و توسعه پایدار روستایی در سطح 05/ 0 درصد آلفا رابطه منفی وجود دارد. ولی بین بعد انسجام و توسعه پایدار روستایی هیچ رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه اجتماعی، توسعه پایدار، رومشگان غربی
  • رحمت محمدزاده، مقصود جهانی، رضا قراخانی شجاعی صفحات 117-135
    مقاله حاضر به بررسی میزان انطباق مساکن شهر جلفا با زاویه تابش می پردازد. اهمیت این موضوع بیش تر از آن رو است که با شناخت و به کارگیری عوامل محیطی و اقلیمی می توان به سهم خود به پایداری توسعه شهر کمک کرد. این مطالعه علاوه بر مشاهدات میدانی با به کارگیری اطلاعات سازمان هواشناسی کشور به روش گیونی انجام می گیرد. مشاهده محلی و نقشه های طراحی شهری از منابع اطلاعاتی دیگر می باشد. با تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود مشخص گردید که در جلفا در ماه های گرم (ژوئیه و ژوئن) در صورت استفاده از سایبان های افقی و مصالح با ظرفیت حرارتی بالا در ساختمان شرایط آسایش فراهم می باشد. ولی در ماه های سرد (ژانویه، فوریه، مارس، نوامبرو دسامبر) سال، علاوه بر جهت گیری مناسب فرم های ساختمانی برای استفاده حداکثر از انرژی آفتاب، نیاز به گرمایش مکانیکی وجود دارد. در بقیه اوقات نیز شرایط آسایش تامین می گردد. همچنین با انطباق نتایج حاصل از بررسی عوامل اقلیمی و روش های محاسباتی قانون کسینوس و عمق سایبان، نیازهای حرارتی ماهانه مورد ارزیابی قرار گرفته تا جهت بهینه قرارگیری ساختمان ها در جلفا معلوم شود. در ماه های گرم سال جهت های شرقی و غربی ساختمان ها و در ماه های سرد سال جهت جنوبی بیش ترین مقدار انرژی خورشیدی را دریافت می دارند. با توجه به ضوابط تعیین شده برای انتخاب موقعیت استقرار ساختمان، جهت شرقی-غربی از جهت دریافت کم انرژی خورشیدی در تابستان و حداکثر دریافت انرژی در ماه های سرد سال برای ساختمان ها در جلفا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: جلفا، جهت گیری ساختمان، تابش آفتاب
  • یوسف قویدل رحیمی، منوچهر فرج زاده اصل، داریوش حاتمی زرنه صفحات 137-159
    در پژوهش حاضر ارتباط بین الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر با نوسانات دماهای حداقل ایران در یک دوره بلندمدت 61 ساله (1950-2010) مورد بررسی قرار گرفته است. داده های مورد استفاده در این پژوهش شامل داده های دمای ماهانه 17 ایستگاه سینوپتیک ایران، داده های الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر و همچنین داده های واکاوی شده ارتفاع ژئوپتانسیل، باد مداری، باد نصف النهاری و دما می باشند. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون به عنوان روش اصلی مورد استفاده در این پژوهش نشانگر وجود رابطه معنی دار و مستقیم بین دمای حداقل ایستگاه های منتخب با الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر است که این امر حاکی از کاهش دما در فاز مثبت الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر و افزایش دما در فاز منفی می باشد. از نظر زمانی، ضرایب همبستگی مورد محاسبه نشان از ارتباط بیش تر و معنی دار تری بین دمای ایستگاه ها و الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر در ماه های ژانویه، مارس و فوریه است. در بین ایستگاه ها، بیش ترین میزان همبستگی ماهانه با 349/0 در ماه ژانویه مورد محاسبه قرار گرفت. تحلیل ضرایب همبستگی فصلی نیز نشان از تاثیرپذیری بیش تر دماهای فصل زمستان با ضریب همبستگی معنی دار 273/0 دارد. به لحاظ دوره ای نیز نتایج بیانگر ارتباط قوی تر دوره ی سرد اکثر ایستگاه ها با الگوی مطالعاتی می باشند. ایستگاه زاهدان به عنوان شرقی ترین ایستگاه ایران، کم ترین میزان همبستگی با الگوی پیوند از دور دریای شمال-خزر را از خود نشان داد که احتمالا این امر به دلیل دوری آن از مرکز عمل دریای خزر می باشد. تحلیل آرایش الگوهای جوی تراز 500 هکتوپاسکال در فازهای منفی و مثبت نشان می دهد که در فاز مثبت استقرار ناوه ای عمیق بر روی دریای خزر، عراق، ترکیه و ایران و همچنین قرارگیری کشور ایران در بخش محور ناوه محل حداقل دما و از طرفی استقرار پشته ای بر روی دریای شمال و اروپا باعث انتقال دماهای سرد نواحی شمال اروپا و شمالگان به سمت ایران می شود، اما در فاز منفی قرارگیری منطقه ی مورد مطالعه در زیر محور پشته ی مستقر بر روی ایران منجر به ایجاد جوی پایدار با وزش ضعیف مداری و دمای گرم شده و به این علت با وزش هوای گرم و خشک آفریقا، عربستان و در نهایت عرض های پایین دمای ایران بالاتر می رود.
    کلیدواژگان: دمای حداقل، پیوند از دور، دریای شمال، خزر، تحلیل همبستگی، ایران
  • علی مصیب زاده، امین محمودی، آذر صفحات 161-185
    حاشیه نشینی صرفا مساله ای کالبدی-فیزیکی نبوده و از عوامل ساختاری در سطح ملی و منطقه ای ناشی می شود. رشد فزاینده جمعیت شهری، توان سازمان های دولتی و غیردولتی را در جهت توسعه و ارائه خدمات و تسهیلات شهری کاهش داده و برآورده نشدن نیازهای مسکن به منظور اسکان اقشار کم درآمد در فضای رسمی و برنامه ریزی شده شهر، حاشیه نشینی را به گونه بی سابقه ای افزایش داده است. مطالعه حاضر بر آن است که با شناسایی و بررسی علل و عوامل موثر در شکل گیری این پدیده با استفاده برنامه ریزی استراتژیک به تدوین استراتژی های کارآمد در جهت بهبود شرایط بپردازد. بر این اساس عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار بر محله دیگاله شهر ارومیه که از محلات با هویت شهر محسوب می شود، شناسایی و تحلیل شدند. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و در آن از روش پیمایش، ابزار پرسشنامه، مدل های سوات (SWOT) و تحلیل سلسله مراتبی و تکنیک های آماری مختلف در جهت ارائه استراتژی های بهینه بهره گرفته شده است. نتایج حاصله حاکی از آن است که محدوده با وجود قدمت طولانی و هویتمندی بالا از نظر نقاط ضعف از آسیب پذیری بالایی برخوردار بوده و در عین حال از پتانسیل های بالقوه ای جهت رسیدن به کمال مطلوب را داراست.
    کلیدواژگان: استراتژی، برنامه ریزی استراتژیک، سکونت گاه غیررسمی، محله دیگاله، مدل SWOT
  • آرزو اسدی، مسعود جلالی صفحات 187-204
    در این مطالعه به منظور انتخاب روش مناسب درون یابی برای معرفی تغییرات منطقه ای بارش، کارایی روش های زمین آماری مورد بررسی قرار گرفت. زمین آمار یکی از مهم ترین روش های برآورد توزیع مکانی بارش می باشد و برآورد دقیق آن در بسیاری از علوم حائز اهمیت می باشد. بدین منظور ابتدا داده های ماهانه بارش 16 ایستگاه سینوپتیک از سایت سازمان هواشناسی و 31 ایستگاه باران سنجی از سازمان آب منطقه ای استان آذربایجان شرقی در یک دوره آماری مشترک 20 ساله (2005-1986) تهیه شد، در این تحقیق از روش های کریجینگ ساده (SK)، کریجینگ معمولی (OK)، کریجینگ عام (UK) جهت تخمین میانگین سالانه بارش شمال غرب کشور استفاده شده است. برای هر مدل نیم تغییر نمای مربوطه محاسبه و ترسیم شده و سپس ریشه متوسط مجذور خطاها و ضریب تعیین (R2) بین مقادیر مشاهده ای و تخمین خطای نقشه های به دست آمد که از بین آن ها، یک نقشه به عنوان نقشه ی مناسب انتخاب شد. نتایج حاصله بر اساس معیار RMSو RMSE نشان دادند که از میان روش های زمین آماری مذکور، روش کریجینگ ساده مدل نمایی به دلیل دارا بودن معیار اندازه گیری خطای پایین تر و همچنین دارا بودن ضریب تعیین (R2) بیش تر نسبت به بقیه روش ها دقیق تر بوده و به عنوان مناسب ترین روش جهت تهیه ی نقشه ی عنصر بارش شمال غرب کشور در دوره آماری مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: روش های زمین آمار، کریجینگ، توزیع فضایی، بارش، شمال غرب کشور
  • حمید جلالیان، رضا سلیمانگلی، موسی پسرکلو، رمضان طوسی صفحات 205-221
    توسعه شهری در غالب موارد به زیان مرغوب ترین اراضی کشاورزی می انجامد و علاوه بر گسترش افقی شهر در اراضی کشاورزی، باعث تغییر چشم انداز زراعی پیرامون شهر از طریق تغییر کاربری و قطعه قطعه شدن بیش از حد اراضی می شود. هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل تغییر و تحول چشم انداز زراعی در پیرامون شهر مینودشت طی سال های 1336 تا 1389 می پردازد. برای رسیدن به هدف تحقیق، از روش تحقیق نوع ترکیبی (توصیفی تحلیلی) و تاریخی استفاده شده است. داده های آن از روش های کتابخانه ای (عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای) و میدانی جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزارهای GIS تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از زمان شهر شدن مینودشت ساختار و کارکرد اراضی پیرامون آن، تحت تاثیر رشد جمعیت شهر و فرآیندهای اجتماعی و اقتصادی آن پیوسته تغییر یافته است. نتیجه این روند، تغییر و تبدیل کاربری اراضی حاصل خیز منطقه به نفع کاربری های شهری به ویژه مسکونی بوده است. رشد تقاضا برای زمین در نتیجه ی افزایش جمعیت، به همراه بورس بازی زمین، سبب شده تا اراضی حاشیه شهر ابتدا از زیر کشت خارج شده و به آیش گذاشته شود، سپس برای تغییر کاربری و فروش قطعه قطعه شود. از چالش های این پژوهش حاضر دست یابی به اطلاعات عکس های هوایی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، چشم انداز زراعی، تغییرات کاربری اراضی، شهرستان مینودشت
  • موسی عابدینی، محمدحسین فتحی، ابراهیم بهشتی جاوید صفحات 223-249
    عوامل تکتونیکی از جمله عوامل دینامیکی می باشند که همواره حوضه های آبخیز و مخصوصا نیمرخ طولی رودخانه ها را تحت تاثیر قرار می دهند. این عوامل موجب تغییر رفتار رودخانه و در نیمرخ طولی رودخانه ها و در نتیجه موجب تغییر در فرآیندهای فرسایشی و نهشته گذاری در الگوی جریان رودخانه ها می شوند. هدف این پژوهش بررسی وضعیت تکتونیکی حوضه آبخیز گئچی دره سی به وسیله داده های زمین شناسی، ژئومورفولوژی، مشاهدات میدانی و با استفاده از شاخص های منحنی هیپسومتریک، انتگرال هیپسومتریک، عدم تقارن حوضه زهکشی، شاخص گرادیان طولی رود، شاخص سینوسی جبهه کوهستان، نسبت عرض بستر دره به ارتفاع دره و تقارن توپوگرافی معکوس حوضه زهکشی در این زمینه می باشد. با توجه با نتایج این پژوهش، منحنی هیپسومتری و انتگرال هیپسومتری نشانگر جوان بودن حوضه از لحاظ سیکل فرسایشی بوده و تغییرات شاخص Vf (که برابر 2/ 1 است) که انعکاس دهنده فعالیت تکتونیکی فعال می باشد. ایجاد گسل ها در سنگ های مقاوم سبب اختلاف ارتفاع قابل توجهی در نیمرخ طولی رودخانه گئچی دره سی و تغییرات قابل توجه شاخص SL شده است. حوضه دارای مقدار زیاد شاخص سینوسی (Smf) در ناحیه مورد بررسی و برابر (3/ 1) می باشد و نسبت عرض کف بستر به ارتفاع دره اختلاف بسیار زیادی دارد. شاخص عدم تقارن حوضه زهکشی (AF) برابر (45/ 57) است. این شاخص به همراه شاخص تقارن توپوگرافی معکوس (با مقدار 21/ 0) و نیز شاخص Bs>4 که نشانگر شکل حوضه و ضریب کشیدگی می باشد، بیانگر فعالیت تکتونیکی بالا در منطقه می باشند.
    کلیدواژگان: شاخص های ژئومورفولوژی، گئچی دره سی، تکتونیک فعال، گسل، ARCGIS
  • علیرضا سلطانی، احتشام حاجی پور، حسنعلی جهانتیغ صفحات 251-266
    زلزله یکی از سوانحی است که به سبب شرایط خاص جغرافیایی، کشورمان را دائما مورد تهدید قرار می دهد و در این بین، شریان های ارتباطی عنصر کلیدی تخفیف یا تشدید دامنه های آسیب پذیری می باشند و بدون تردید عملکرد بهینه شبکه حمل و نقل می تواند باعث کاهش اثرات مستقیم و غیرمستقیم ناشی از بحران شود. در این راستا به منظور شناسایی آسیب پذیری و کارایی شبکه ارتباطی شهر تبریز در زمان وقوع زلزله، توان کشش پذیری این شبکه در قالب روش توصیفی–تحلیلی و در نرم افزار GIS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از یافته های تحلیلی نرم افزار GIS گویای این است که به جز شبکه های ارتباطی نیمه شرقی شهر تبریز مابقی شبکه های ارتباطی نقاط مختلف شهر (غرب، شمال و جنوب) دارای آسیب پذیری بالایی در زمان وقوع احتمالی زلزله می باشند. در واقع از جمع بندی نتایج می توان این گونه استنباط نمود که به دلیل حجم بالای آسیب پذیری شریان های حمل ونقل شهر تبریز، گزینه های خروج از وضعیت بحرانی و به تبع آن بازگشت به شرایط عادی در حد پایین بوده و شرایط خروج از وضعیت بحرانی با شریان های ارتباطی موجود به مراتب پیچیده تر می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندی، شریان های ارتباطی، زلزله، شهر تبریز
  • غلامحسین عبدالله زاده، ملیحه گل زاده، امیر قیامی راد، قادر محمدی، حسین محمدیان صفحات 267-283
    رضایت از خدمات ارائه شده در هتل ها به عنوان یکی از مراکز اقامتی مهم ورزشکاران، نقش مهمی در توسعه گردشگری ورزشی هر ناحیه دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی رضایتمندی گردشگران ورزشی از زیرساخت های اقامتی (هتل ها) در شهر تبریز انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه توسط چند تن از کارشناسان و متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (متوسط 83/0 برای سازه های تحقیق) تایید شد. جامعه آماری تحقیق شامل گردشگران 18 هتل در شهر تبریز بوده که از بین آن ها گردشگران 11 هتل که دارای نشان بین المللی 3 ستاره و یا بیش تر بوده اند، انتخاب شدند. حجم نمونه آماری تحقیق نیز با درصدگیری گردشگران مراجعه کننده به هتل ها، در دوره زمانی 6 ماه (3 ماه تابستان و 3 ماه پاییز 1392) 200 نفر تعیین شد. یافته های تحقیق نشان داد که گردشگران ورزشی از زیرساخت های اقامتی هتل های شهر تبریز رضایت نسبی داشته اند. رضایت از زیرساخت های اقامتی هتل ها بیش تر معطوف به رضایت از سرویس های بهداشتی، حمام، غذای مناسب و خوب، استفاده از اینترنت و فضایی آرام بود. نتایج ضریب همبستگی اسپرمن نشان داد که بین زیرساخت های اقامتی و رضایتمندی گردشگران همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که امکانات بهداشتی و عمومی هتل ها در رضایتمندی گردشگران ورزشی تاثیر بیش تری داشته است. همچنین بین مدت زمان اقامت در هتل و رضایتمندی گردشگران ارتباط معکوس معنی دار وجود داشت.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، زیرساخت های اقامتی، گردشگری ورزشی، توسعه گردشگری
  • جواد سدیدی، محمد کمانگر، خلیل رضایی، مرضیه بداغی صفحات 285-303
    استفاده از داده های سنجش از دور به دلیل داشتن داده هایی بادید وسیع و یکپارچه و محدوده طول موجی مختلف، می تواند از بهترین روش ها در پی جویی کانسارها باشد. در سال های اخیر استفاده از این روش، کمک قابل توجهی در پیشبرد اهداف زمین شناسی ازجمله شناسایی و استخراج زون های دگرسانی ثانویه رسوبی داشته است. هدف از این تحقیق به کارگیری تحلیل های طیف مبنا با استفاده از باندهای مرئی و مادون قرمز موج کوتاه سنجنده ASTER جهت شناسایی زون های دگرسانی منطقه سیاه کوه در استان کرمان است. روش های تحلیل مولفه های اصلی انتخابی نقشه بردار زاویه طیفی و روش فیلتر تطبیقی تعدیل شده جهت شناسایی دگرسانی های سریسیتیک، آرژیلیک، پروپیلیتیک پیاده سازی شد. به منظور ارزیابی روش های ذکرشده بر اساس نقشه واقعیت زمینی که تنها دگرسانی آرژیلیکی را شامل می شد، از ضریب کاپا استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش فیلتر تطبیقی تعدیل شده با بیش ترین ضریب کاپا یعنی 62/ 64 درصد و دقت کلی 12/ 97 درصد مناسب ترین روش به منظور شناسایی و استخراج زون های دگرسانی است. روش فیلتر تطبیقی تعدیل شده به عنوان یک روش ترکیبی، نتایج نزدیکی را با نقشه واقعیت زمینی ارائه نموده و می تواند به عنوان روشی مناسب در شناسایی و استخراج زون های دگرسانی و کانی های ثانویه رسوبی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: دگرسانی، فیلتر تطبیقی تعدیل شده، کروستا، نقشه بردار زاویه طیفی، سیاه کوه
  • معصومه دلبری، محمد بوستانیان، پیمان افراسیاب صفحات 305-324
    آب زیرزمینی منبع اصلی تامین نیازهای کشاورزی بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شود؛ بنابراین داشتن یک کشاورزی پایدار نیازمند مدیریت و برنامه ریزی دقیق در مورد نحوه استفاده از این منابع است که این خود مستلزم داشتن شناخت کافی در مورد تغییرات مکانی سطح آب زیرزمینی در یک دوره زمانی مشخص است. از آنجا که روش های آمار کلاسیک قادر به در نظر گرفتن ارتباط مکانی موجود بین مشاهدات سطح آب زیرزمینی نیستند، از روش های زمین آماری برای بررسی تغییرات مکانی و پهنه بندی تراز سطح آب زیرزمینی استفاده می شود. در این مطالعه ابتدا از نیم تغییرنما جهت بررسی تغییرات مکانی داده های سطح آب زیرزمینی مربوط به 59 حلقه چاه در آبخوان کوهپایه-سگزی (استان اصفهان) استفاده گردید. آنالیز نیم تغییرنما برای داده های سطح آب زیرزمینی سال های 1381 تا 1388، به مدت 7 سال و برای ماه های تر (اردیبهشت) و خشک (مهر)، انجام گرفت. همچنین روش کریجینگ جهت میان یابی سطح آب زیرزمینی در کل منطقه مورد مطالعه به کار برده شد و نتایج به دست آمده با نتایج حاصل از روش وزن دهی عکس فاصله مقایسه گردید. بر اساس نتایج حاصله از این تحقیق، مناسب ترین مدل نیم تغییرنمای سطح آب در تمام دوره ها، مدل کروی بود. همچنین نسبت اثر قطعه ای به آستانه (C0/Sill) نیم تغییرنما نشان داد که در تمام سال ها و برای دو دوره خشک و تر، ارتباط مکانی قوی، بین داده های سطح آب زیرزمینی برقرار است. کم ترین فاصله تاثیر نیم تغییرنما (36850 متر) مربوط به ماه تر سال آبی 1382-1381 و بیش ترین شعاع تاثیر (40220 متر) متعلق به ماه خشک سال آبی 1387-1386 می باشد. نتایج ارزیابی متقابل تخمین سطح آب زیرزمینی حاکی از دقت بیش تر روش کریجینگ نسبت به روش وزن دهی عکس فاصله بود. بر اساس نقشه های تولید شده سطح آب زیرزمینی، پایین ترین تراز سطح آب در جنوب شرقی آبخوان می باشد و بالاترین تراز سطح آب در مرکز، جنوب و جنوب غربی آبخوان دیده می شود.
    کلیدواژگان: سطح آب زیرزمینی، همبستگی مکانی، نیم تغییرنما، کریجینگ، میان یابی
  • اصغر عبدلی، رضا ابراهیمی، امید مبارکی، کوروش خسروی صفحات 325-346
    در چند دهه اخیر، شهرها با سرعت زیادی گسترش یافته و کشورها با سرعت بیش تری به شهرنشینی و افزایش شهرها و جمعیت شهری خود دست زده اند. این افزایش جمعیت بیش تر متوجه شهرهای بزرگ بوده است و در نتیجه باعث تمرکز جمعیت در این شهرها شده و به دنبال آن باعث بر هم خوردن تعادل منطقه ای و ملی شده است. این تحقیق به بررسی و تحلیل سیستم های شهری در استان آذربایجان شرقی می پردازد، روش کار در این پژوهش ترکیبی از روش های اسنادی، توصیفی و تحلیلی است و در آن از مدل های قانون رتبه–اندازه زیپف، مرتبه-اندازه تعدیل شده، ضریب آنتروپی، شاخص تمرکز شهری، منحنی لورنز، ضریب جینی و مثلث بو‍ژوگارنیه استفاده شده است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که شهر تبریز به دلیل مرکزیت، سیاسی، اداری، مالی و... به عنوان نخست شهر برتر در نظام شبکه شهری استان قرار دارد و نقش شهرهای میانی و کوچک در سیستم شهری استان بسیار کم است. در مجموع هنوز سلسله مراتب شهری در شبکه شهری آذربایجان شرقی نسبت به مدل رتبه-اندازه «زیپف» و مدل تعدیل شده «بهفروز» فاصله زیادی دارد؛ لذا با ارائه خدمات و تقویت شهرهای کوچک و میانی و کاهش رشد شهرهای بزرگ در استان می توان باعث توزیع بهینه سلسله مراتب شهری در سطح استان گردید.
    کلیدواژگان: سیستم های شهری، قانون رتبه- اندازه، نخست شهری، ضریب آنتروپی، استان آذربایجان شرقی
|
  • Pages 1-15
    River flow estimation in every region is one of the fundamental and important issues in agricultural planning and also in the water resources management. Therefore presenting a suitable strategy is more beneficial to accurate estimation of rivers flow rate. The purpose of this research is to evaluate the capability of the intelligent models such as Gene Expression Programming, Artificial Neural Network and Nero-Fuzzy Inference Systems in order to estimate the flow rate in Mordagh Chay River. Three different methods are used to estimate the flow rate in these models, the flow rate data of the previous daily flow and the mixture of each of these states with one to five days of delay period in daily scale. Totally 45 kinds of different data were applied and the estimation was conducted. Mordagh Chay River basin has been located on Eastern Azerbaijan Province. The findings were compared with the observed data by coefficient of determination and the root mean square errors criteria. With regard to the results obtained from the models all of the three methods were of acceptable accuracy. Finally the adoptive Nero- fuzzy inference systems model was chosen for the highest precision and was recommended to be useful in this basin.
    Keywords: Artificial Neural Network, Gene Expression Programming, Mordagh Chay, Nero, Fuzzy Inference System
  • Pages 17-35
    Change detection is the basic assessment requirement in natural resources management. Maps of land use/land cover changes can be made based on multi-temporal remote sensing imagery. Several methods have been proposed to detect land changes. The subject of this study is to investigate changes in impervious surfaces within the Esfahan city by using MSS and AWiFS images and the comparison of post-classification method during the 1987-2008 period. Therefore, the images were corrected geometrically by using the geometric algorithms. RMSe of MSS and AWiFS images were obtained from 0.58 and 0.56 pixels, respectively, indicating that the spatial error was less than one pixel. Then, two images were provided with 5 classes including water (river), residential area, bare land, plant cover and roads using the training samples and multilayer perceptron neural network. The overall accuracy of MSS and AWiFS images were obtained to be 90.79 and 92.86, respectively. In the next phase, for change detection, post classification comparison method was performed and the changes map was produced. The results show that impervious surface area has increased 6829 ha and the vegetation area has decreased over 527 ha during this period. The principal reasons for this change are rapid population growth rate of 62% and industrial growth during this period.
    Keywords: Change detection, Land cover, Impervious surfaces, Esfahan
  • Pages 37-54
    Ecological Planning with Multicriteria decision making is a process that evaluates the alternative land uses in relation to its environmental and socioeconomic surroundings, with the purpose of managing natural resources, preserving the ecosystems and solve or diminish possible environmental conflicts. The land suitability analysis problem involves classification of the units of observations according to their suitability for a particular activity. Suitability analysis has been referred to as one of the most useful tools provided by GIS. Since the urban development has enormous environmental impacts on peri-urban regions, it is necessary to evaluate urban land use. The water catchment of Shur in Qazvin province has difficulties in association with urban development trend. This research was done in the framework of Iran ecological model and fuzzy multicriteria decision making models (namely, OWA and AHP in GIS and Idrisi environments) with the aim choosing the suitable locations for urban development land use in the study region. Analysis process and data classifications for achieving environmental units at study area was obtained by overlaying prepared maps and the recognition was performed with GIS. The results indicate that evaluation by OWA scenarios have different results. OWA approach provided a mechanism for guiding the decision maker/analysis through the multicriteria combination procedures. Consequently, the approach facilitates a better understanding of the alternative land-use suitability patterns.
    Keywords: Fuzzy modeling, Land Suitability analysis, Urban Development Land use, Multi Criteria Decision Making, OWA, AHP
  • Pages 55-73
    Rural and urban areas are annually encountering flood hazards due disregarding to river regime and topographic characteristics. The objective of present research is the recognition of human settlements, which are subjecting to flood hazards using Topsis-AHP model. Outcome of this model is mapping of the study area in terms of flood hazards and identifying of the best location for development of human settlements. The total of nine natural factors that are contributing in flood event was used in this model and flood hazard map of Rude-shoor river basin was developed using geographic information system and ArcGIS 10 software. Resultant data was checked by field observations and results of previous studies. Results showed that 30 villages at north and south of catchment are located in areas with very high and high risk of flood because of their topographic location. The Ci index for very high to high risk of flood were calculated to be 0.993 and 0.528, respectively. The total of 36 % of catchment area were classified in very high to moderate risk of flood, which point out that the study area is encountering severe flood hazards. Present research is revealed capability of Topsis model in sketching of river buffer zone in the study area. In addition, application of Topsis model and method of this resaerch is firmly recommended to be used for planning of flood hazards for human settlements at other parts of Iran.
    Keywords: Flooding, rural settlements, TOPSIS models, GIS
  • Pages 75-96
    Studying the temporal and spatial variations of vegetation is the certain component of environmental studies due to the various applications of vegetation. Land use changes are resulted from the complicated interaction of physical, biological, economic and ecological factors. Determining the changes by using satellite images has become one of the most important fields in forestry and also is an appropriate factor to supervise and control various changes in forest ecosystems. Three periods of 1976-1988, 1988-2001, 2001-2010 were applied using logistic regression model to model the spatial pattern of forest cover reduction in Malakshahi basin of Ilam Province. Landsat MSS images of 1976, Landsat TM data of 1988, Landsat ETM+ data of 2001 and IRS LISSIII images of 2010 were processed and classified for this purpose. The studied images were classified into two forest and non-forest classes, and the map of forest cover reduction of each period with physiographical and human variables of the related period was analyzed by the related model. Results showed physiographical factors in first period, the combination of human and physiographical factors in second period and human factors in third period had the maximum role in reducing the forest cover of these forests. Therefore, the results obtained by the present research can help natural resources managers and planners for making the appropriate management strategies according to the physiographical and human characteristics.
    Keywords: Reduction of forest cover, Remote sensing, Logistic regression, Arkavaz Malakshahi basin, Ilam Province
  • Pages 97-115
    Social capital is one of thy innovative concepts that get a significance within the most fields of sociology and humanity in recent decades and became, one of the enhancing factors in collective relations, networks and cohesion between humans and organizations and organizations with each other. The purpose of this study was to investigate the influence of social factors on sustainable rural development and evaluation of the most important aspects affecting the sustainable development of rural villages in western Roumshgan - is Kouhdasht city. We used the applied research and descriptive-analytical methods for data collection and field library (questionnaires). The sample subject of 2331 households in West Roumshgan Village were used to select the sample size formula and modified Cochran method was used for 134 households sample. The findings show that among the social capital components, the confidence had the high average 3.18 based on the t- test. For the sustainable rural development, in social and environmental. Structural fields. The single-sample T-test indicates the desirability of rural development indicators for all dimensions less than (3) and negatively were evaluated. The Pearson correlation test between the dimensions of trust, cooperation and sustainable rural development in an alpha level of 0.05 percent, shows positive relationship between the institutions as well as local and sustainable rural development. In relation to the alpha level of 0.05 percent, there is a negative. Correlation But between the cohesion and sustainable rural development, there is no relationship.
    Keywords: Social Confidence, Social Cohesion, Social participation, Social network, Sustainable development, Roumshgan West
  • Pages 117-135
    The present paper attempts to study the adaptation rate of Jolfa housing with the angel of radiation. The importance of this topic is due to the recognition and application of environmental and climatic factors that can contribute to development consistency of city. This study, using field observations and applying the information of Iran meteorological organization, indices of method Givoni is performed. However, other information resources are observation and urban designing plans. By analyzing the existing information of Jolfa, it was revealed that in the warm months (July, June) by applying that stuff with high thermal capacity in construction welfare conditions would be provided. But in cold seasons (January, February, March, November, December) needing to mechanical heating is felt and in the rest times of year the welfare conditions are provided. So, in the cold seasons building design approach that emphasizes energy intake. The results of climatic factors and computation techniques applicable law Cosine, monthly thermal needs was evaluated In order to determine the optimal structure in Julfa. In the warm months of year, east and west's direction and in the cold months of year south's direction intake maximum amount of solar energy. However, in according to determined criteria to choose direction of building location, East- west direction is suggested for existing buildings in Jolfa due to in taking low of solar energy in summer and maximum in taking energy in the cold seasons of year.
    Keywords: Jolfa, Building orientation, Sunlight
  • Pages 137-159
    In this study, linking between the North Sea–Caspian Pattern (NCP) and minimum temperatures fluctuation in Iran for 60 years period (1950-2010) has been investigated. The data used in this study included monthly temperature data from 17 synoptic stations in different regions of Iran, the NCP index data and upper atmospheric reanalysis data (geopotential height, zonal wind, meridional wind, temperature and thickness (1000-500 Hpa)). Pearson correlation analysis as the main method was used in this study and showed an inverse significant relationship between minimum temperatures in most selected stations and NCP index. This proves a decrease of temperature in positive phase of the NCP and increase of minimum temperature in negative phase. In terms of temporal analysis, there was a significant negative correlation between the minimum temperatures of stations and the NCP in months of January, March and February. In between stations, the monthly highest calculated correlation with -0.349 (=0.01) was computed in January. Calculated seasonal correlations show that the highest significant correlation between NCP and minimum temperatures is for winter with -0.237 (=0.01). From periodical perspective, the results indicate a strong correlation between cold period and NCP in most stations. Zahedan station had the weakest correlation with the NCP. This is probably due to its remoteness from active centers of NCP. Atmospheric patterns in 500 Hpa level in positive and negative phases of positive phase, prove the settlement of a deep trough on the Caspian Sea, Iraq, Turkey and Iran, and also the location of Iran in the eastern part of the trough axis and on the other hand, the settlement of a deep ridge on the North Sea and Europe led to the advections of cold temperature from Northern Europe near polar regions in Arctic to Iran. In negative phase placement of the study area beneath the ridge axis, led to the creation of a barotropic atmosphere with weak zonal wind and advections of warm temperatures to Iran. Therefore, with advections of warm temperatures from Africa, Arabian Pennsylvania and low latitudes, temperatures rise in Iran.
    Keywords: Minimum temperature, Teleconnection, North Sea, Caspian pattern, Iran
  • Pages 161-185
    Urban marginal settlement (slum) is not merely physical problem but it is resulting from structural factors at the national and regional levels. Rapid increasing of urban population reduces the government and non-governmental organizations ability to develop and provide services and municipal facilities for that some urban low-income settlement cannot meet the housing needs in the formal way, then urban marginal settlement (slum) increases dramatically. This research tries to identify and examine the influencing factors on formation of these phenomena by using strategic planning to collect effective strategies to improve the conditions. On this basis, the internal and external influencing factors in Digale (a neighborhood of Urmia city in western Azerbaijan of Iran) are identified and analyzed. Methodology of the research was based on descriptive-analytical method by the use of survey and questionnaires and the SWOT, and AHP techniques and statistical techniques to provide the optimum strategies. The results show that this neighborhood has a long history and its identity explains some weaknesses and high vulnerability besides a potential capacity to achieve the desired perfection.
    Keywords: Strategy, Strategic planning, Informal settlements, Digale neighborhood, SWOT model
  • Pages 187-204
    In this study, appropriate interpolation methods for precipitation changes are introduced, The performance of the methods was examined by Geostatistical techniques. Geostatistical method are of the most important methods to estimate the spatial distribution of precipitation. For this purpose, the monthly precipitation data from 16 meteorological stations and 31 synoptic stations from the East Azerbaijan Regional Water Authority in a joint 20-year period (2005-1986) was prepared. The method of simple Kriging (SK), ordinary Kriging (OK), and universal Kriging (UK) were used to estimate the annual average rainfall in the North West. calculated and plotted for each model, the rooted mean squared error and determination coefficient (r) between the observed and estimated errors of the maps, and a map was selected. The results based on the criteria of RMS and RMSE showed that the geostatistics method Kriging simple exponential model was selected due to its standard measurement error, and also a correlation coefficient (r) greater than other methods. As the most suitable method for the preparation of the map element it was determined by rainfall in the North West.
    Keywords: Geostatistical Methods, Kriging, Spatial Distribution, Precipitation, North West of Iran
  • Pages 205-221
    Urban development often leads to loss of more fertilized agricultural land, and besides the horizontal sprawl of city into agricultural land, causes the changes in the agricultural landscape and land fragmentation of city surrounding. This paper discusses physical changes in the urban fringe agricultural landscape of Minoodasht, during 1336- 1389. The Research method used at this paper is a combination of the historical, analytical and descriptive methods. Dates were collected by field work and library study (aerial photos and satellite images). Data were analyzed by GIS and Excel software. The results show that when the Minoodasht was selected as an urban place, the structures and functions the urban fringe agricultural land changed through the population growth and continuous social and economic processes. The1- Associate professor in Geography and Rural Planning, Kharazmi University.2- Ph.D. Student in Geography and Rural Planning at Shahid Beheshti University.3- M.A. in Geography and Urban Planning.4- M.A. in Geography and Rural Planning.Islamic Azad University-Ahar BranchGeographic Space An Approved Scientific, Research-based Quarterly22 English Abstractsoutcomes of this process, was the changing of agricultural land to urban land use. Increased demand for land as a result of population growth, as well as land speculation, caused the urban fringe agricultural land not being used by the farmers and left as fallow, and then fragmented to land use changes and being sold.
    Keywords: Urban development, Agricultural landscape, Land use change, Minoodasht County
  • Pages 223-249
    Tectonics are dynamic factors that have longitudinal profiles of rivers, especially watersheds are affected.. These factors led to a change in the longitudinal profile of rivers and the erosion and deposition process, thereby changing the pattern of investment flows into rivers. The purpose of this study is to investigate active tectonic basin Gechi Darasi data by geological, geomorphological and observation field, hypsometric curve by using indicators, hypsometric integral, drainage basin asymmetry, the longitudinal gradient of the river, the sine of the mountain front, the width Reverse topographic drainage basin above the valley floor and valley symmetry in this field. According to the results of this study indicate Hypsvmtry integral curves Hypsvmtry young field of erosion cycle and 15 sections and transects to assess VF index specified. Index changes VF (which is equal to 1.2) reflect tectonic activity is active. In addition, SL index is calculated for the basin. Establish fault tolerance on the rock of considerable height difference Gechi Darasi River longitudinal profiles and SL index is a significant change. The basin has a lot of sinus (Smf) in the region of 1.3 is equal to the ratio of the width to the height of the bed of the valley floor is a very large difference. Drainage basin asymmetry index (AF) is equal to 57.45. The topographic indexes with the reversed polarity index (value 0.21) indicate tectonic activities in the region are high.
    Keywords: geomorphologic index, Gechi Darasi, active tectonics, fault, Arc GIS
  • Pages 251-266
    Earthquake is one of the accidents that always threaten our country because of geographical conditions. Meanwhile, communicative highways are key elements in decreasing or increasing the extent of vulnerability and undoubtedly optimized transportation network will be able to decrease direct and indirect effects of vulnerability. Therefore, in order to identify vulnerabilities and efficiency of communication network of Tabriz city, tensile strength of this network was investigated in an analytical-descriptive way using GIS software. The result of analytical findings from GIS shows that communication networks of various regions in the city (western, northern, southern parts) have high vulnerabilities on 1- Assistant Professor of Applied Science and Technology of Tabriz Municipility.earthquake time except communication networks of the eastern section of Tabriz city. It can be concluded that due to high vulnerability of transportation pathways of Tabriz city there are few options for exiting critical conditions and returning to normal situations, and that the conditions for coming out of critical state becomes more complicated with the available transportation networks.
    Keywords: Capability, Communicative Paths, Earthquake, Tabriz
  • Pages 267-283
    Satisfaction of the services provided by the hotel as one of the major residential centers of athletes has an important role in the development of sports tourism in each region. The present study aimed to assess the satisfaction of residential tourism infrastructure (hotels) in the city of Tabriz. This study is an applied one and a questionnaire was designed to collect data. The validity was approved by a number of experts and its reliability was approved by using Cronbach alpha coefficient (average 0.83 for research structures). The study population consisted tourists of 18 hotels in Tabriz, which among them 3 international 3-star hotels or greater were selected. The sample size of the study in the period of 6 months (3 months in 1- Assistant Professor, Faculty of Agricultural Management, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. summer 3 months in autumn, 2013) was determined to be 200. The findings showed that tourism had relative satisfaction with residential infrastructure in Tabriz. Satisfaction was towards health care infrastructure, bath, good food, internet and the relaxing atmosphere as. Results of Spearman correlation coefficient showed a significant positive correlation between residential infrastructure and tourists’ satisfaction. Test results showed that public health facilities and sports had greater impact on satisfaction. There was a significant inverse relationship between satisfaction and days of residence at the hotel.
    Keywords: Satisfaction, Residential infrastructure, Tourism, Development of tourism
  • Pages 285-303
    Remote sensing technology has become one of the most efficient tools in geological explorations due to exploiting a broad spatial coverage along with a wide range of spectral resolution. Hence, it has been used widely for geological objects, such as identification and extraction of alteration zones during the recent decades. This research aimed to recognize alteration zones using shortwave infrared radiations of ASTER data and methods of spectral analysis including Crosta, spectral angle mapper (SAM) and mixture tuned matched filtering (MTMF) techniques. To implement the research goal, Siah Kooh area in Kerman Province of Iran was defined as a case study. Then, argillic, sericite (phyllic) and propylitic alteration zones were recognized via the proposed approach. To compare the obtained results with ground control samples for error estimation, Kappa index was used. Error evaluating of methods show that combined approach of MTMF with Kappa index of 64.62 and the total accuracy of 97.12 is the most efficient method to recognize and explore the alteration zones. MTMF method as an integrated approach shows the compliance with field samples and can be used as a suitable method to recognize and map the altered sedimentary zones.
    Keywords: Alteration, Crosta, MTMF, SAM, Siah Kooh
  • Pages 305-324
    Groundwater is the main water resource for agricultural demands in arid and semiarid regions. An Sustainable agriculture requires a precise management and scheduling on utilizing these resources which in turn needs adequate knowledge about spatial variability of groundwater level for a given time period. As traditional interpolation methods do not consider spatial correlation between groundwater level observations, geostatistical methods are used for spatial variability analysis and mapping of groundwater level. In this study first a semivariogram is used to investigate the spatial correlation of groundwater level data from 59 observation wells in Kuhpayeh-Sagzi aquifer (Esfahan Province). Semivariogram analysis was performed for groundwater level data from 2002 to 2009 and for wet (Ordibehesht) and dry (Mehr) seasons. Also Kriging is used to interpolate groundwater level data over the study area and the results are compared with those achieved by inverse distance weighing method. Geostatistical analysis is performed using GS+. Based on results obtained in this study, the best semivariogram model for groundwater level for all time periods was spherical. Moreover the ratio of nugget effect (C0) to Sill showed that groundwater level data are strongly correlated over space for all years and for both wet and dry seasons. The smallest range of influence (36850 m) was found for wet season in 2002-2003 and the largest range of influence (40220 m) was found for dry season in 2007-2008. The cross-validation results showed the better performance of ordinary Kriging in comparison to inverse distance weighting. Based on the generated maps, the lowest groundwater level was seen in southeast and highest groundwater level was seen in center, south and southwest of the study area.
    Keywords: Groundwater level, Spatial correlation, Semivariogram. Kriging, Interpolation
  • Pages 325-346
    In recent decades, cities have greatly expanded and countries have begun urbanization and increased population with higher speeds. The population growth has been noticed in large cities and the resulting has caused the concentration of population in these cities and following that regional and national equilibrium disruption. This research focuses on the study and analysis of urban systems in East Azerbaijan province. Methods include a combination of documentary, descriptive and analytic procedures. We have used Zipf rank-size rule, the rank-size adjustment, the entropy index, urban concentration index, Lorenz curve, Gini coefficient and Bvzhvgarnyh triangle models in this study. Results of the research show that Tabriz city is the primate city in the urban network due to its centrality in political, administrative, financial sections. The role of small and middle cities is very low in the provincial urban system. Ultimately, yet urban hierarchy in the urban network of East Azerbaijan has great departure from Zipf's Rank-Size and Behforooz adjustment models. Therefore, providing services and strengthening small and medium cities and reducing the growth of large cities in the province can lead to optimal distribution of the urban hierarchy in the area of study.
    Keywords: Urban System, Rank, size, Primate City, Entropy Index, East Azerbaijan