فهرست مطالب

فضای جغرافیایی - پیاپی 56 (زمستان 1395)

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 56 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • شهرام بهرامی *، فاطمه پرهیزگار صفحه 1
    تکتونیک های فعال از موضوعات اصلی و مهم مورد بحث در رشته های علوم زمین در چند دهه ی اخیر بوده است. با توجه به کمبود شدید اطلاعات لرزه شناسی دستگاهی و تاریخی در نقاط مختلف جهان و به ویژه ایران لزوم آشنا شدن هر چه بیشتر محققین و برنامه ریزان کشور با تکتونیک های فعال و شناسایی نواحی فعال تکتونیکی بیشتر نمایان می شود. هدف این تحقیق، ارزیابی مورفومتری طاقدیس های خشت و هوا و ارتباط آن با تکتونیک های فعال منطقه است. جهت دستیابی به هدف فوق، داده های مورد نیاز از نقشه های توپوگرافی 50000/1 و زمین شناسی 100000/1 و تصاویر ماهواره ای لندست استخراج شد. همچنین مطالعات میدانی از اشکال و فرآیندهای ژئومورفیک انجام شد. داده های مورد نیاز برای محاسبه ی شاخص های ژئومورفولوژیکی همچون شاخص تقارن چین، سینوسیته جبهه کوهستان، خط الراس طاقدیس، نسبت جهت، نسبت انشعاب، تراکم زهکشی، فرکانس رودخانه، بافت زهکشی، نسبت بافت و الگوی زهکشی بعد از ورود به محیط نرم افزار GIS محاسبه و به دست آمد. به طور کلی مقادیر شاخص های کمی محاسبه شده و همچنین شاخص های کیفی بررسی شده در این تحقیق بیانگر فعالیت های تکتونیکی و بالا آمدگی جانبی طاقدیس های مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: طاقدیس، خشت، هوا، شاخص های ژئومورفولوژیکی، تکتونیک
  • بهلول علیجانی، پیمان محمودی *، دوست محمد کلیم صفحات 19-32
    یخبندان دارای ویژگی های آماری مختلفی است که روزهای ذوب-انجماد یکی از این ویژگی ها است. در این مطالعه هدف بر آن است که با استخراج فراوانی روزهای ذوب-انجماد، توزیع زمانی و مکانی این ویژگی از یخبندان در مقیاس های سالانه و ماهانه در ایران بررسی شود. لذا برای دسترسی به این هدف، داده های مربوط به دماهای حداقل و حداکثر روزانه 62 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک برای یک دوره 15 ساله از سال 91-1990 تا 2005-2004 برای ماه های اکتبر تا می از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید. سپس بر اساس تعریف روزهای ذوب-انجماد به عنوان روزهایی که در آن دمای حداکثر صفر یا بالای صفر درجه سانتی گراد و دمای حداقل 2/2- و یا پایین تر از آن باشد، فراوانی های ماهانه و سالانه آن استخراج گردید و نقشه های پهنه بندی آن رسم شدند.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در مقیاس سالانه حداکثر فراوانی روزهای ذوب-انجماد، با بیش از 70 روز، در غرب، شمال غرب و ایستگاه های مرتفع زاگرس میانی مشاهده می شود. ماه ژانویه نیز اوج میانگین فراوانی وقوع روزهای ذوب-انجماد در ایران است. در این ماه از بین 62 ایستگاه مورد مطالعه 51 ایستگاه یعنی حدود 82 درصد ایستگاه ها حداقل یک روز ذوب-انجماد داشته اند.
    کلیدواژگان: ایران، روزهای ذوب، انجماد، توزیع زمانی-مکانی، اقلیم شناسی، یخبندان
  • محمد قضایی *، عبدارضا پاکشیر، سهند لطفی، علی سلطانی، علی گلی صفحات 33-51
    عدالت فضایی یکی از مهم ترین مسائلی است که امروزه ذهن بسیاری از برنامه ریزان شهری را به خود اختصاص داده است. جدایی گزینی های شهری یکی از عواملی است که مانع از تحقق عدالت فضایی در سطح کلان شهرها می شود و زمینه را برای تجمع گروه ها با ویژگی های اقتصادی و اجتماعی مشابه در یک محدوده فراهم می کند. گاهی اوقات این امر منجر به جدایی گروه های محروم و مرفه در سطح شهر شده و مانع از تماس های بین طبقاتی که زمینه ساز افزایش محرومیت، فقر و بزه کاری می باشد؛ می شود. هدف این پژوهش بررسی الگوهای فضایی جدایی گزینی در شهر مشهد به عنوان دومین کلان شهر ایران می باشد. به همین منظور با توجه به اینکه مسکن یک نمود کالبدی از ویژگی های اقتصادی و اجتماعی خانوارهای ساکن در آن می باشد و خود یک نقش مهم و کلیدی در شهر ایفا می کند ، شش متغیر بعد خانوار، مساحت منازل مسکونی، تعداد اتاق در واحد مسکونی، کیفیت ساختمان ها، طول عمر آن ها و وضعیت مالکیت واحدهای مسکونی به منظور سنجش میزان جدایی گزینی های گروه های مختلف اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که کیفیت منازل مسکونی شهر مشهد در مقایسه با سایر متغیرها بالاترین میزان جدایی گزینی چند گروهی را به خود اختصاص داده است و از ناهمگونی بالایی برخوردار است. علاوه بر این نتایج نشان می دهد که با افزایش مساحت واحدهای مسکونی تعداد اتاق در واحد مسکونی افزایش می یابد حال آنکه با توجه به اینکه گروه های محروم قادر به زندگی در مناطق مرفه شهر نمی باشند برای اینکه بتوانند با هزینه کمتر مساحت بیشتری برای زندگی داشته باشند نواحی شرقی شهر را که در مقایسه با نواحی غربی از مساحت تفکیک و قیمت زمین پایین تری برخوردار هستند را برای زندگی انتخاب می کنند؛ همین امر منجر به افزایش بعد خانوار علی رغم کاهش مساحت واحدهای مسکونی می شود.
    کلیدواژگان: جدایی گزینی، عوامل اقتصادی - اجتماعی، واحدهای مسکونی، کیفیت مسکن، مشهد
  • زهرا برزویی *، ایوب تقی زاده، کاظم رنگزن صفحات 53-78
    مسئولان برنامه ریزی محیطی با تصمیم گیری های بسیار پیچیده‏ای مواجه هستند، از جمله این تصمیم‏گیری ها می‏توان به انتخاب موقعیت مناسب برای مراکز خدمات رسانی، با توجه به چند معیار متناقض اشاره کرد. در این مطالعه، از قابلیت های GIS برای تهیه نقشه معیارهای اولیه استفاده شده است و با توجه به 7 معیار مورد نظر، 6 مکان جدید برای مدیریت بهتر و پوشش دهی کامل شهر اهواز شناسایی شدند. سپس دو روش FAHP جهت ارزیابی معیارهای تصمیم گیری و اولویت بندی مکان‏های کاندید شده و نهایتا تعیین مناسب‏ترین مکان برای ایجاد بیمارستان در منطقه شهری اهواز استفاده گردید که این روش‏ها عبارت از آنالیزهای fuzzy extent و باکلی هستند. نتایج الویت‏ بندی 6 مکان جدید جهت استقرار بیمارستان، بیانگر این می باشد که روش های fuzzy extent و باکلی تقریبا نتایج مشابهی را در اولویت بندی مکان های پیشنهادی ارائه داده اند، به این شکل که پهنه های 5 و 3 در ناحیه 7 و 3 شهرداری اهواز در هر دو روش FAHP از الویت بالاتری برای احداث بیمارستان برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، آنالیزهای fuzzy extent، روش باکلی
  • تقی طاوسی، فائزه شجاع *، الهه اکبری، الهه عسگری صفحات 79-94
    تالاب گاوخونی به لحاظ شرایط جغرافیایی، زیست محیطی و سه فاکتور آب شناسی، زیست شناسی و بوم شناسی از نادرترین تالاب های ایران به شمار می رود که در سال های اخیر به علت تغییرات شرایط اقلیمی، آلودگی و حرکت شن های روان در معرض تغییر و تحول قرار گرفته است. در این تحقیق سعی برآن است که با شناسایی روند تغییرات کاربری اراضی این محدوده در بازه ی زمانی 17 ساله و همچنین با استفاده از تغییرات دو عنصر اصلی تشکیل دهنده ساختار اقلیم (دما و بارش) در ایستگا ه های سینوپتیک ورزنه و اصفهان بتوان شرایط بیابانزایی منطقه مورد مطالعه را مشخص کرد و به نوعی به مدیریت زیست محیطی این چاله کمک نمود. بدین منظور ابتدا تصاویر ماهواره ای ETM+ منطقه ی مطالعاتی طی سال های 1990، 1999 و 2006 تهیه و در محیط ENVIوGIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت تا اطلاعات مورد نیاز برای ارزیابی روند تغییرات به صورت کمی به دست آید. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که به دلیل تخریب تالاب، پدیده های مرتبط با آن مانند تنوع و تراکم پوشش گیاهی و مساحت بخش آبگیر کاهش پیدا کرده است. در ادامه به منظور تحلیل بیابانزایی از دیدگاه اقلیمی، ابتدا با استفاده از روش تجربی ترنت وایت، تغییرات تبخیر و تعرق در ایستگاه های ورزنه و اصفهان ارزیابی و در نهایت روند این تغییرات، همچنین دماها و بارش با روش من کندال و سنس استیمیتور محاسبه گردید. نتایج نشان داد که مولفه های دما و تبخیر و تعرق در اکثر ماه های سال مخصوصا فصول تابستان و پاییز روند افزایشی قابل توجهی دارند از طرف دیگر پارامتر بارش در این دو فصل هرچند روند مشخصی ندارد اما مقدار آن کاهش یافته است در واقع مجموع این عوامل شرایط بیابانزایی را در محدوده ی مورد مطالعه تشدید کرده است.
    کلیدواژگان: چاله گاوخونی، کاربری اراضی، تصاویر لندست ETM+، بیابانزایی اقلیمی، تحلیل روند، روش من کندال و سنس استیمیتور
  • حسین محمدی، قاسم عزیزی، فاطمه ربانی *، داریوش مظاهری صفحات 95-113
    تغییر اقلیم در دوره های آتی می تواند تبعات منفی گوناگونی بر منابع آب، کشاورزی، محیط زیست، بهداشت، اقتصاد و... برجای گذارد. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت اقلیم آینده در ساحل شمالی ایران است. داده های مورد استفاده شامل داده های روزانه بارش، دمای بیشینه، دمای کمینه و ساعت آفتابی مربوط به 10 ایستگاه سینوپتیک حاشیه دریاچه خزر و داده های ماهانه دما و بارش مدل های جفت شده جوی- اقیانوسی می باشد. عدم قطعیت و عملکرد مدل های اقلیم جهانی با استفاده از معیارهای دقت برای دوره پایه (2000-1971) بررسی و اعتبارسنجی مدل مولد تصادفی داده های آب و هوایی با استفاده از آزمون های آماری کلموگراف- سمیرنوف، Tو F در تمام ایستگاه ها ارزیابی گردید. اقلیم آینده منطقه خزری براساس مدل های Mpeh وNcccsm برای دوره های آماری 2030-2011 و 2065-2046 تحت سه سناریوی SRA1B،SRA2 وSRB1 پیش بینی شده است. نتایج حاصل از پیش بینی دما و بارش در منطقه خزری نشان داد که روند دما در آینده افزایشی است و این افزایش برای دمای حداقل بیشتر از دمای حداکثر می باشد. بیشترین افزایش دما نسبت به دوره مشاهداتی، در دوره اول در ماه های سپتامبر، اکتبر و نوامبر (فصل پاییز) و در دوره دوم در ماه های ژولای، اگوست و سپتامبر (فصل تابستان) مشاهده شده است. همچنین بررسی های فصلی و ماهانه بارش نشان می دهد که در منطقه خزری در دوره آتی بارش پاییزه افزایش و بیشترین بارش با یکماه تاخیر نسبت به دوره کنونی در ماه نوامبر رخ خواهد داد. بارش در فصل زمستان بویژه در ماه فوریه نسبت به دوره مشاهداتی افزایش و در فصل تابستان 13 درصد و در بهار حدود 5 درصد کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل های جفت شده جوی - اقیانوسی، مدل مولد تصادفی آب و هوا، منطقه خزری
  • مهدی فیض الله پور* صفحات 115-131
    حوضه رودخانه سنگورچای به عنوان یکی از شاخه های رودخانه قزل اوزن دارای حجم بالایی ازرسوبات است. با توجه به این نکته در این تحقیق برای تخمین بار معلق رسوبی روزانه از مدل پیش خور با الگوریتم پس انتشار خطا(FFBP) و تابع پایه شعاعی(RBF) استفاده شد. در واقع طبیعت غیر خطی بار معلق رسوبی استفاده از مدل های فوق را به عنوان مدل های غیرخطی در شبیه سازی این پارامتر اجتناب ناپذیر کرده است. لیکن پارامترهای ورودی برای هر مدل متفاوت بوده و در یک مرحله تنها از داده دبی استفاده شده و در مرحله بعد علاوه بر داده دبی از داده بارندگی نیز در هر مدل استفاده گردید. سپس برای تعیین کارایی مدل ها از فاکتور مجذور میانگین مربعات خطا(RMSE) و خطای تعیین(R2) استفاده شده و مشاهده می شود که مدل RBF در صورت استفاده از دو پارامتر دبی و بارندگی به عنوان پارامترهای ورودی، با برخورداری از خطای تعیین 9251/0 و مجذور میانگین مربعات خطای معادل 265 میلی گرم در لیتر به نتایج بهتری دست یافته است. در نهایت برای تعیین قابلیت پارامتر RMSE در صحت سنجی هر یک از مدل ها، از سیستم اطلاعاتی آکائیک(AIC) استفاده شده و مشاهده شد که مدل RBF با برخورداری از مقادیر آکائیک معادل 1042 از قابلیت بهتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: بار معلق رسوبی، پیش خور پس انتشار، تابع پایه شعاعی، سیستم آکائیک، حوضه سنگورچای
  • مرتضی قراچورلو *، فریبا اسفندیاری صفحات 133-149
    با توجه به اثرات زیان بار اقتصادی و زیست محیطی ناشی از بار رسوبی رودخانه ها، تحقیق حاضر به منظور ارزیابی و ارائه مدل مناسب برآورد بار رسوبی در ایستگاه پل الماس واقع بر روی رودخانه بالیخلی انجام گرفت. در این راستا جهت افزایش صحت و کارایی منحنی سنجه برآورد رسوب، اقدام به ارزیابی و مقایسه روش های تلفیقی در قالب تحلیل توابع رگرسیونی مختلف بر اساس کلاسه بندی زمانی داده های دبی و رسوب متناظر آن در یک دوره 31 ساله گردید. مدل های مختلف بر اساس معنی داری در سطح 05/0 و با استفاده از شاخص خطای استاندارد برآورد (SEE) در محیط نرم افزار آماری SPSS مورد آزمون قرار گرفت تا مدل مناسب برآورد بار رسوبی انتخاب گردد. نتایج نشان از کارایی خوب مدل توانی در بین مدل های رگرسیونی و مدل ماهانه در بین مدل های زمانی داشت. بنابراین مدل رگرسیونی توانی ماهانه با داشتن کمترین میزان خطای استاندارد برآورد (81/0) نسبت به سایر مدل ها، به عنوان مدل مناسب برآورد بار رسوب معلق انتخاب گردید. در مقابل مدل زمانی که در آن از کل داده ها بدون انجام طبقه بندی جهت برازش توابع رگرسیونی به داده های دبی و رسوب استفاده شد به عنوان ناکارآمدترین مدل شناخته شد. در پایان نتیجه گرفته شد که به کارگیری مدل ماهانه جهت آگاهی از رژیم رسوب دهی و پیچیدگی های انتقال رسوب در حوضه مورد مطالعه می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: دبی رسوب، دبی جریان، منحنی سنجه رسوب، دسته بندی، رگرسیون، بالیخلی چای
  • محمد محمدلو *، علی حقی زاده، حسین زینی وند، ناصر طهماسبی پور صفحات 151-168
    تغییراقلیم از دیدگاه بسیاری از صاحب نظران یک پدیده ی طبیعی است که در توالی های زمانی بلند مدت به وقوع می پیوندد. تاثیر فعالیت های بشری سبب تشدید اثرات پدیده تغییراقلیم، شدت روند تغییرات و تغییر بازه ی زمانی توالی تغییرات اقلیمی می شود. در بررسی تغییراقلیم می توان از پارامترهای هواشناسی به عنوان شاخص های تغییراقلیم استفاده نمود. هدف از این پژوهش شبیه سازی پیامدهای تغییراقلیم بر روی دما و بارندگی حوضه ی آبخیز باراندوزچای است. ابتدا داده های اقلیمی دوره ی پایه از سال 1990 تا سال 2009 میلادی به صورت روزانه فراهم شد. سپس با استفاده از الگوی LARS-WG اقدام به ریزمقیاس نمایی داده های حاصل از مدل های GCM منتخب گردید و داده های روزانه اقلیمی تا سال 2040 میلادی تولید گردید. در نهایت اقدام به بررسی و آنالیز روند تغییرات دما و بارش برای حوضه ی مورد مطالعه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که در دوره های آتی مولفه دما نسبت به دوره ی پایه افزایش خواهد یافت. طوری که در دو مدل GCM مورد استفاده در این مطالعه و 5 سناریوی انتشار گازهای گلخانه ای، این افزایش دیده می شود. نتایج نشان داد که میزان بارندگی در دوره ی آتی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. ولی با این حال تغییر در الگوی زمانی بارندگی ها مشاهده می گردد. میانگین سالانه بارندگی دوره ی پایه 287.37 میلی متر است و این میزان برای دوره ی آتی و دو سناریوی A1B و A2 مدل CNRMCM3 به ترتیب برابر 324.55 و 356.28 میلی متر و برای سه سناریوی A1B و A2 و B1 مدل -IPSLCM4 به ترتیب برابر با 320.44 و 333.6 و 324.63 میلی متر خواهد بود که بیش ترین افزایش را سناریوی A2 مدل CNRMCM3 با میزان 68.91 میلی متر نسبت به دوره ی پایه خواهد داشت. هر چند که در بعضی از سناریوها کاهش بارندگی مشاهده می گردد. با این حال افزایش بارندگی در اکثر سناریوهای مورد مطالعه این مدل ها مشاهده می گردد ولی افزایش دما می تواند این افزایش بارندگی را با افزایش میزان تبخیر و تعرق و افزایش نیاز آبی گیاهان خنثی نماید. از طرف دیگر با توجه به این که بارندگی در فصل زمستان کاهش خواهد یافت، میزان برف باریده شده در منطقه که منبع مهم ذخیره آب های زیرزمینی می باشد، کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مدل های GCM، LARS-WG، تغییراقلیم، حوضه ی باراندوزچای، ریزمقیاس نمایی
  • لیلا گرجی *، سمیه سادات شاه زیدی، محمدحسین رامشت صفحات 169-184
    منطقه خور و بیابانک واقع در ایران مرکزی از جمله مناطقی است که در معرض فرسایش خاک بوده وعلی رغم کمبود روان آب در منطقه شواهد متعددی از فرسایش آبکندی در منطقه دیده می شود . این اشکال از پیچیده ترین اشکال فرسایشی هستند که طی چندین مرحله و در طول زمان، رشد وتحول یافته اند . گفته می شود فرآیند های طبیعی و عوامل انسانی در این امر نقش موثری را ایفا می کنند اما تکتونیک جنبا بعنوان یکی از عوامل مهم در ایجاد بخشی از آبکند ها در این منطقه نقش اساسی داشته است و این درحالیست که در هیچیک از منابع داخلی وخارجی به این عامل در تکوین این پدیده اشاره ای نشده است . بر اساس بررسی های بعمل آمده در این پژوهش میتوان مستندات لازم بر دخالت تکتونیک جنبا در ایجاد آبکند ها را ارائه واین عامل را بعنوان عاملی در ایجاد فرم های آشفته یا فرم های ناتعادلی منطقه معرفی نمود . به عبارت دیگر هدف اصلی این مقاله طرح عامل تکتونیک جنبا به عنوان عامل اصلی در ایجاد آبکندهای اردیب وتاکید بر تنوع ژنز ابکند های منطقه مطالعاتی است .تجزیه و تحلیل داده های اقلیمی واندازه گیری های صحرائی از ابعاد آبکندها در قالب روش های تحلیلی ضریب هیدروترمال و ضریب ws نشان میدهد که فرآیندهای بوجود آورنده آبکند ها در سه منطقه خور، بیاضه واردیب منشا اقلیمی نداشته بیشتر ناشی ازتغییر سطوح اساس محلی ، تغییر سطح اساس آب در اثر پارگی آبگیر محلی در بیاضه و سرریز آن و بالاخره تغییر سطوح اساس محلی بواسطه تغییرات تکتونیک جنبا در اردیب بوده است .
    کلیدواژگان: آبکند، فرسایش آبکندی، تکتونیک جنبا، تغییرات اقلیمی، تغییرات سطح اساس
  • رضا دهقانی *، امیر پورحقی، حسن ترابی صفحات 185-200
    در بررسی مسائل ژئوهیدرولوژی متغیر سطح ایستابی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین تحقیق و پژوهش در تخمین نقاط فاقد اطلاعات ضروری می باشد. در این پژوهش دشت نور اباد با 11 چاه مشاهده ای که همگی دارای آمار سالانه بوده بروش های درون یابی از جمله زمین آمار(کرجینگ و کوکریجینگ) نقاط فاقد آمار محاسبه گردید. در این تحقیق با هدف پیش بینی نوسانات سطح آب زیرزمینی، با استفاده از روش های هوشمند شبکه های بیزین و شبکه های عصبی مصنوعی مدل سازی شده است. که برای این منظور طول و عرض جغرافیایی در مقیاس زمانی ماهانه بعنوان ورودی و نوسانات سطح آب زیرزمینی بعنوان پارامتر خروجی انتخاب گردید. معیارهای ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا و ضریب نش ساتکلیف برای ارزیابی و عملکرد مدل ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد مدل شبکه بیزین دارای ضریب همبستگی (880/0)، ریشه میانگین مربعات خطاm)024/0) و نیز معیار نش ساتکلیف(900/0) در مرحله صحت سنجی توانسته با دقت قابل قبولی به تخمین نوسانات سطح آب بپردازد.
    کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، زمین آمار، درون یابی، شبکه بیزین، شبکه عصبی
  • احمد مزیدی، مهدی نارنگی فرد* صفحات 201-220
    در طی سال های گذشته، منطقه یک شهر شیراز از تغییرات شدید در کمیت و کیفیت پوشش گیاهی به شدت رنج می برد، با توجه به اینکه فراوانی پوشش گیاهی یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر دمای سطح زمین است، بنابراین در این پژوهش ویژگی های حرارتی و ارتباط آن با درصد نمایه بهنجارشده اختلاف پوشش گیاهی در یک محیط شهری با استفاده از تصاویر چند زمانه ماهواره لندست مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا چهار تصویر سنجندهTM در تاریخ های 22 مارس سال 2009 (دوم فروردین 1388)، 15 جولای 2010 (24 تیرماه 1389)، 19 اکتبر 2010 (27 مهرماه 1389)، 22 نوامبر 2010 (1 دیماه 1389) دریافت، سپس دمای سطح زمین(LST) و میزان شاخص بهنجارشده اختلاف پوشش گیاهی آن استخراج گردید. یافته های پژوهش نشان داد بالاترین میزان درصد شاخص پوشش گیاهی بجز در فصل زمستان و بهار با کم ترین میزان دمای سطح زمین مرتبط است. بالاترین میزان دما در تمامی فصول متعلق به ارتفاعات با جهت جنوب، جنوب خاوری، نواحی بایر و فاقد پوشش گیاهی است. در فصل بهار بالاترین درصد شاخص پوشش گیاهی با پایین ترین میزان درجه حرارت انطباق مکانی ندارد، به عبارت دیگر درصد شاخص پوشش گیاهی با درجه حرارت سطح زمین رابطه معکوس ندارد. در فصل تابستان بالاترین میزان درصد شاخص پوشش گیاهی از نظر مکانی با کم ترین میزان دمای سطح زمین انطباق مکانی کامل دارد. در فصل زمستان نحوه پراکنش الگوهای دمایی به دلیل نقش تعدیل کننده دمایی پوشش گیاهی با استفاده از ساز و کار تبخیر و تعرق در مقایسه با سایر فصول کاملا متفاوت است، بالاترین دامنه دمایی نخست در ارتفاعات و سپس در مناطقی با کاربری پوشش گیاهی مشاهده می گردد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که فراوانی و کیفیت پوشش گیاهی یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر دمای سطح زمین می باشد.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، NDVI، سنجندهTM، شیراز
  • رضا دوستان *، مریم اسکندری صفحات 221-239
    زاگرس مرکزی درفصل سرد دارای ریزش برف فراوان است که مانند دیگر رخداد های جوی، تحت تاثیر الگوهای گردش عمومی جو و پراکندگی فشار سطح زمین می باشد. در این پژوهش به منظور تعیین الگوهای جوی و شرایط دینامیکی ریزش برف سنگین در محور کوهستانی، دادهای روزانه ایستگاه همدید بروجن، شهرکرد، کوهرنگ و لردگان برای سال 1987- 2010 از سازمان هواشناسی کشور دریافت شد. در ادامه روز برف سنگین با معیار میزان بارش بیش از 15 میلیمتر و دمای زیر صفر و بررسی کد دیدبانی 70-75 (کد دیده بانی بارش برف) تعیین و تعداد 136 روز مشترک برف سنگین مبنای مطالعه قرار گرفت. به منظور تعیین الگوهای جوی، روش تحلیل مولفه اصلی با آرایه S بر روی ماتریس داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال استفاده شد. نتایج نشان داد، هفت الگوی سینوپتیک ریزش برف سنگین در محور کوهستانی زاگرس را موجب می شوند. چنانکه در این روزها، محور ناوه شرق مدیترانه در غرب ایران، منطقه مطالعه نزدیک به محور ناوه ومنطقه ناپایداری شدید قرار دارد. همزمان شیب فشار سطوح پایین جو در شمال و جنوب منطقه به ترتیب در ارتباط با تاوایی مثبت قوی در زاگرس مرکزی و تاوایی منفی قوی بر روی قفقاز در شمال و شرق دریای عمان در جنوب شدید می باشد. از طرفی کم فشار مرکز و شمال شرق ایران با تاوایی مثبت و وجود پرفشار قوی سیبری تا مرز شرقی ایران موجب تداوم و ماندگاری شرایط دینامیکی فوق در منطقه مطالعه می گردد. در روزهای بارش برف سنگین پرفشار قوی سیبری از شمال ایران و دریای خزر با پرفشار قفقاز ترکیب شده و در ارتباط با تاوه قطبی در سطوح میانی جو جریان هوای سرد به منطقه مطالعه را موجب می شوند. همچنین جریانات مرطوب از دریای سیاه و مدیترانه با حرکت چرخندی در غرب ایران با گذر از خلیج فارس به منطقه کوهستانی زاگرس مرکزی می رسند. در همه الگوها، هم دمای صفر درجه در جنوب منطقه و بر روی خلیج فارس نشان از ورود توده های سرد و مرطوب تا عرض های پایین و ریزش برف سنگین در بام ایران دارد.
    کلیدواژگان: برف سنگین، الگوی جوی، تحلیل مولفه اصلی، زاگرس مرکزی
  • محمدحسن صادقی روش* صفحات 241-261
    ارزیابی بیابانزایی می کوشد تا مهمترین مولفه های بیابانزایی را در هر منطقه ای تعیین و در نهایت پس از ارزیابی شاخص ها در واحد های کاری، نقشه شدت بیابانزایی را ارائه کند. با توجه به اهمیت کاربردی این نقشه ها علیرغم توسعه فنون و روش های کمی در طی سال های اخیر، همچنان سعی در ارائه روش هایی با خطای کمتر، ضریب اطمینان بیشتر و سرعت و سهولت بالاتر است. از آنجا که پدیده بیابانزایی حاصل برهم کنش متغیرهای متعددی در طی زمان می باشد لذا می بایست از روشی جهت پهنه بندی استفاده شود که در عین حفظ دقت، بر سرعت و سهولت دستیابی به نتایج بیافزاید. از این رو این پژوهش هدف خود را ارائه و راستی آزمایی مدل تحلیل مولفه های اصلی قرار داد. این روش قادر است به منظور تقلیل بعد مساله مورد مطالعه و سهولت در دستیابی به نتایج، مولفه های اصلی مساله را در نظر گرفته و اقدام به حذف سایر مولفه ها در محاسبات بکند و همچنین با امکان استفاده از نرم افزار، بر دقت، سرعت و سهولت عملیات پهنه بندی بیفزاید. به منظور ارزیابی کارائی، مدل مذکور در منطقه خضرآباد استان یزد به مساحت 78180 هکتار به کار گرفته شد. نتایج حاصل شده نشان داد که 35/9% درصد از کل منطقه مطالعاتی به صورت خیلی شدید و 6/25% درصد به صورت نسبتا شدیدی تحت فرایند بیابانزایی می باشد و بیابانزایی با شدت نسبتا متوسط( 85/41%) بیشترین سهم را در منطقه مطالعاتی به خود اختصاص داده است. در عین حال ارزش کمی شدت بیابانزایی برای کل منطقه از مجموع عوامل 29/3 (کلاس نسبتا شدید یا IV) بدست آمد.
    کلیدواژگان: شدت بیابانزایی، مدل تحلیل داده های چند متغییره، مدل تحلیل مولفه های اصلی
  • سعید مدلل دوست *، جواد سدیدی صفحات 263-276
    شبکه ارتباطی موجود شهر بابل به لحاظ کارکرد گردشگری، جمعیت زیاد، کاربری بالای مسکونی و تجاری و... قادر به تحمل حجم بالای وسایل نقلیه نمی باشد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی شبکه حمل و نقل موجود این شهر و مقایسه آن با کارآمدی شبکه حمل و نقل پیشنهادی طرح تفصیلی شهر بابل تهیه شده توسط اداره کل راه و شهرسازی استان مازندران می باشد. در تحقیق حاضر با به دست آوردن پارامترهای هم بندی و دسترسی به صورت کمی، کارآمدی شبکه در وضعیت موجود و پیش بینی شده اندازه گیری شد. شاخص های آلفا و گاما که بیانگر میزان هم بندی بین خطوط ارتباطی است، به ترتیب 21 و 18 درصد برای 92 گره و 58 یال ارتباطی وضعیت موجود، و 19 و 21 درصد برای 488 گره و 283 یال ارتباطی وضعیت پیشنهادی طرح تفصیلی به دست آمد. درنهایت، مهم ترین راه های ارتباطی شهر بابل بر پایه تعداد مراحل رسیدن به دورترین نقطه در شبکه، تعداد اتصالات مستقیم و مجموع اتصالات مستقیم و غیرمستقیم در شبکه اولویت بندی شد. نتایج به دست آمده از شاخص های آلفا و گاما و نیز مطالعات میدانی نشان داد که به دلیل مقادیر کم این شاخص ها کارآمدی شبکه حمل و نقل شهری موجود شهر بابل نه تنها از میزان بسیار پایینی برخوردار است (زیر 50 درصد)، بلکه باتوجه به پیشنهادات طرح تفصیلی مصوب درخصوص اضافه نمودن شبکه معابر جدید، میزان کارآمدی پایین تر نیز خواهد شد.
    کلیدواژگان: GIS، شاخص آلفا، شاخص گاما، هم بندی، دسترسی، شهر بابل
  • مهدی نورزاده حداد *، علی غلامی، نیکو آشناگر صفحات 277-289
    تعیین حساسیت نسبی اراضی به فرسایش بادی و شناخت عوامل موثر بر آن به منظور الویت بندی و مدیریت عملیات حفاظت خاک و کنترل عوامل آن، ضروری است. در این تحقیق از مدل IRIFR1 به منظور تعیین پتانسیل تولید رسوبات بادی در اراضی منطقه عبدالخان استفاده شده است. در این راستا 9 عامل تعریف شده موثر مورد بررسی و امتیازات هر بخش در منطقه محاسبه شد و میزان رسوب دهی سالیانه منطقه موردنظر برآورد شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در منطقه مورد بررسی 35/290 هکتار معادل 21/10 درصد از کل منطقه در کلاس کم، 7/424 هکتار معادل 93/14 درصد در کلاس متوسط، 16/1516 هکتار معادل 34/53 درصد در کلاس زیاد و 57/611 هکتار معادل 51/21 درصد از کل منطقه در کلاس خیلی زیاد از نظر تولید رسوب و فرسایش بادی قرار دارد. در کل، میانگین شدت فرسایش بادی منطقه مورد نظر با 55/79 امتیاز و میانگین پتانسیل تولید رسوب ویژه سالیانه منطقه مورد نظر با 64/3302 تن در کیلومتر مربع از نظر کیفی دارای درجه زیاد (شدید) می باشد. در بین عوامل موثر در فرسایش بادی در مدل IRIFR، عامل سرعت و وضعیت باد و همچنین بافت خاک و پوشش سطح آن مهمترین عوامل موثر در فرسایش بادی و پتانسیل تولید رسوب در منطقه مورد مطالعه می باشند.
    کلیدواژگان: تولید رسوب، حفاظت خاک، فرسایش بادی، مدل IRIFR
|
  • Fateme Parhizkar*, Shahra Bahrami Page 1
    Active tectonics is one of the most important topics that has been discussed in earth scinces field in recent decades. Due to the shortage of historical and instrumental sesimology information in different parts of the world especially in Iran, the necessity of country’s researchers and managers familiarity with active tectonics and reconnaissance of tectonically active regions seems to be obvious. The aim of this study is to evaluate morphometry of Khesht and Hava anticlines and its relation to tectonics active of region. To achieve the above objectives, the necessary data were extracted from1/50000 topographic and 1/100000 geological maps as well as from Landsat satellite images. Also The field studies of geomorphic forms and processes were conducted. The required data for estimaiting geomorphological indices such as Fold Symmetry index, mountain front sinuosity, crest length, aspect ratio, bifurcation ratio, drainage density, stream frequency, drainage texture, texture ratio, Drainage patterns, after importing to GIS software, were evaluated. In general, estimated quantitative indices and qualitative evaluation show that studied anticlines are tectonics activity and laterally growing.
    Keywords: anticline, Khesht, Hava, geomorphological indices, tectonic
  • Mohammad Ghazaie*, Abdolreza Pakshir, Sahand Lotfi, Ali Soltani, Ali Goli Pages 33-51
    Urban Segregation is one the most important factors which has caused social and physical inequalities in cities. This phenomenon caused the high amounts of concentration of special groups in a certain place. The concentration of the poor or the rich can make them segregated from other parts of the city. Mashhad due to its high amount of migration is formed by different groups from different socioeconomic base. These groups due to their characteristics choose some especial places for living. Housing units can significantly help to identify the spatial pattern of city with regarding the fact that these places are a physical view of household's socioeconomic characteristics. Therefore this paper is going to study the occurrence of urban segregation phenomenon and its spatial patterns with the use of residential features and also identifying the most effective factor in occurrence of this phenomenon in Mashhad. For this purpose six residential variables like the size of family, the area of houses, the number of rooms in a house, the quality of houses and the ownership states of the house which are extracted from census of population and housing 1385, are studied in order to evaluate the segregation of various social groups in Mashhad. The research method is descriptive-analytical approach and for analyzing the data tow-group, multi-group, standard deviational ellipse and Arc Gis software are used. The results suggest that segregation has occurred between the eastern and western parts of Mashhad and the quality of Mashhad's houses in comparison with the other variables, has the higher multi-group segregation index and heterogeneous. Moreover, it is suggested that with increasing the area of houses and their rooms, the family size has decreased because disadvantage groups are not able to live in affluent parts of the city so since they want to have bigger areas with less price so they choose to live in eastern areas because these areas in comparison with western areas have smaller divided and cheaper lands. These things together cause this significant distinction between western and eastern parts of Mashhad that is a sign of segregation.
    Keywords: segregation, socioeconomic factor, residential units, residential quality, Mashhad
  • Zahra Borzooei*, Ayyoba Taghizade, Kazem Rangzan Pages 53-78
    Environmental planning authorities are faced with complex decisions, including the decision to choose a suitable location for service centers, according to several conflicting criteria noted. In this study¡ GIS is suitable for mapping of the initial criteria and according to 7 specified criteria, 6 new locations to better manage and complete coverage of Ahvaz were found. Then FAHP methods to assess of decision factors and prioritization of candidate locations and ultimately determine the most appropriate location to build new hospitals in the city of Ahvaz, were used, that analysis methods are fuzzy extent and Buckley. The results of 6 new locations Prioritize, indicate that fuzzy extent and Buckley methods are almost the same results in Prioritize of proposed locations. Results show that candidate number 5 and 3 that are placed in district 7 and 3 in the municipality of Ahvaz, in both FAHP method for the construction of hospital, have higher priorities, respectively.
    Keywords: GIS, FAHP, fuzzy extent Analysis, Buckley
  • Pages 79-94
    Gavkhoni wetlands in terms of geography conditions, environmental and three factors hydrological , biological and ecological gives rise to the rarest wetland of iran in recent due to climatic conditions change, pollution and moving smooth has been subjectedchange and evolution .In this study has tried that by identification the process of change land use in this range in 17 years period as well as the changes the primary element of climate (temperature and precipitation) in synoptic stations of the Isfahan and Varzaneh, can be identified the desertification in the study area and in some way to help the environmental management this hole. Therefore at first the ETM satellite images area of study during the 1990, 1999 and 2006 prepared and by use of ENVI and GIS were analyzed.Untill obtained the information needed to evaluate quantitatively the changes. The results showed that due to the destruction of wetlands, related phenomena like variety and vegetation density and catchment area has declined .continuing to analyze desertification, view of climate first by using Thornthwaite method experimental procedure was evaluated evaporation and transpiration changes in Stations of Varzaneh and isfahan, finally were calculated the process of this change and temperature and precipitation by using Mann-Kendal and Sen's Estimator. The results showed components, temperature and evaporation and transpiration have significant rising trend in most months of the year, especially summer and autumn. On the other rainfull parameters in the two season, However, no clear trend , but it has fallen In fact, all these factors intensified the desertification of the area studied.
    Keywords: wetland Gavkhoni, Land use, Landsat images ETM+, Climate Desertification, Trend analysis, Mann, Kendal, Sen's Estimator
  • Hossain Mohammadi, Ghasem Azizi, Fatemeh Rabbani* Pages 95-113
    In the near future climatic change can lead to different negative results on various systems including water, agriculture, environment, healthcare, industry and economy. The study purpose is to evaluate the future climate conditions in the northern shore of Iran. We used collection of long- term daily data of precipitation, minimum and maximum temperature and sunshine for 10 synoptic stations and monthly rainfall and temperature of coupled ocean- atmosphere models data In this study. First, the uncertainty and operation of the global climate models are evaluated for baseline period (1971-2000) and then stochastic weather generator model is validated and analyzed using statistical tests like K-S, T and F. The future data for 2011-2030 and 2046-2065 are generated for each station base on the Mpeh and Ncccsm models under three scenarios of SRA1B, SRA2 and SRB1. The prediction results showed that trend of temperature will be ascending and the minimum temperature will increase more than maximum temperature. In the first study course, maximum of increasing of temperature will be in September, October and November (autumn season) and in the second study course will be in July, august and September (summer season). Also, seasonal and monthly study of rainfall in both the models showed that the autumn and winter rainfall will increase and the maximum rainfall will occur in november in the Caspian Sea area. Summer rainfall about 13% and Spring rainfall about 5 % will decrease in comparison to the normal level.
    Keywords: Climate Change, Coupled Ocean, Atmosphere Models, Stochastic Weather Generator model, Caspian Sea Area
  • Mehdi Feyzolahpour* Pages 115-131
    Songurchay river basin is one of the Qaranghu river branches with high volume of sediments load. Due to this fact, feed forward back propagation model (FFBP) and radial basis function (RBF) was used in this study to estimate the suspended sediment load. Due to the non-linear nature of the suspended sediment load these using models as nonlinear models is inevitable to simulate these parameters. However, the input parameters for each model vary and in a single phase only discharge data were used and then beside the discharge data rainfall data were also used in each model. Then, to determine the efficiency of models, root mean square error (RMSE) and the error of determination (R2) was used and it was observed that the RBF model in the case of using two parameters, discharge and rainfall as an input parameters, has achieved better results with 0.9251 R2 and the root mean square error equivalent to 265 mg in liter. Finally, to assess the RMSE parameter the Akaike Information System (AIC) was used and it was observed that RBF models by having Akaike values equivalent to 1042 was more capabile.
    Keywords: Suspended sediment load, feed forward back propagation, radial basis function, Akaike Information System, Songurchay river
  • Mortaza Gharachorlu*, Faraiba Esfandyari Pages 133-149
    This study was done for evaluating and providing an suitable model to estimate sediment load in the Almas Bridge water gage established on Balikhly river regarding harmful economic and environmental effects caused by river sediment load. In this context, we evaluate and compare synthetic methods into regression analyses based on classification of discharge and corresponding sediment load data over 31 years in order to increase accuracy and efficiency of sediment rating curve. Various models were tested based on significance level of 0/05 and standard error of estimate (SEE) in SPSS software to select the suitable sediment load estimation model. Results indicated good performance of the exponential model among regression models and the monthly model among temporal models. Thus, the monthly power regression model with the lowest SEE (0/81) was selected as the proper model for estimating suspended sediment load. In contrary, the temporal model used for fitting regression functions to discharge and sediment load data based on all data without classification, was recognized as the most non-efficient model. Finally, it is concluded that the monthly model can be useful to know of sediment yield regime and complexity of sediment load transport in the watershed.
    Keywords: Sediment yield, Discharge, Sediment rating curve, Classification, Regression, Balikhli cay
  • Pages 151-168
    Climate change is a natural phenomenon that occurs in sequences of long-term return periods. Human activities impacts cause to aggravate the effects of sequences of climate changes, the intensity of changes trend and intervals. Climate change can be studied by the meteorological parameters as its indicators. The purpose of this study is to simulate the consequences of global climate change on temperature and precipitation in Barandoezchay watershed. First, the watershed climatic data from 1990-2009 were collected on daily basis, and LARS-WG model was applied to downscale data obtained from GCM models That were selected and daily climatic data was generated until 2040.Then, the trends of temperature and precipitation for the study watershed were analyzed. The results showed that in future period’s temperature component will increase compared to the base period. So that under two GCM models that used in this study and 5 scenarios of greenhouse gas emissions, this increase is seen. Also the results showed that rainfall rate will increase significantly in the future. But however, there are changes in temporal patterns of precipitation. Annual average of rainfall in the base period is 287.37 mm, and this rate for A1B and A2 scenarios in the CNRMCM3 model are 324.55 and 356.28 mm respectively. This rate for A1B, B1 and A2 scenarios in the IPSLCM4 model are 320.44, 333.6 and 324.63 mm respectively, that highest increase is in the A2 scenario in CNRMCM3 model. Although there is the decrease in rainfall in some scenarios of this models. However there are rainfall increases in the most of studied scenarios of all models, but temperature increase can counteract rainfall increasing with the increasing in the evapotranspiration and increasing in plants water demand. On the other hand, Due to the rainfall will decrease in the winter, the snow that fallen in region and is the main source of ground water storage, will be reduced.
    Keywords: GCM, LARS-WG, Climate change, Barandoezchay watershed, downscaling
  • Pages 169-184
    Khoor and Biabanak area is located in centeral Iran, amongst areas that is in soil erosion and in spite of lack of runoff in area, observe several gully erosion in area. This structure is the most complex erosion structures that have evolution and growth during some steps and during the time. Natural processes and human factors have efective role in this case, but active tectonic as a most important factor in generating the part of gullies have basic role, but in neither inner nor foreign surces don’t attend to this factor in developing this phenomena.By investigating in this research can offer need full documentation on effect of active tectonic in generating gullies and introduce this factor as one of the factors in generating the turbulent and unbalance forms in this area. The main goal in this research is introduce the active tectonic factor as main factor in generating the Ordib gullies and affirmation on gullies genesis Variety in area of study. Analyse the climate data and geo field measuring of gullies dimensions in analytical wayes format, hydrothermal coefficient and WS coefficient shows that gullies generator processes in Khoor, Bayazeh and Ordib area have not climatic origin and more result of local base level changes and water base level for rupture the lake in Bayazeh and over flow and finaly for active tectonic changes in Ordib area.
    Keywords: Gully, gully erosion, Active tectoic, Climate changes, local base level Changes
  • Pages 185-200
    Geohydrology issues ranging from the water table is very important . Therefore, research is necessary to estimate the missing data .In this study nourabad plain the 11 wells was observed that all the annual statistics of the statistical interpolation method ( Krigng and co ) places no statistics are calculated. This study aims to predict the groundwater level fluctuations , using intelligent Bayesian networks and artificial neural networks has been modeled .For this purpose, the latitude and longitude on a monthly time scale as the input and output parameters were selected as the groundwater level fluctuations .Criteria of correlation coefficient , root mean square error and coefficient of Nash suttclif and performance models were used to assess. The results showed that the neural network model has a correlation coefficient ( 0.880 ) , root mean square error ( 0.024m) and the standard Nash suttclif ( 0.900 ) in step verification succeeded with considerable accuracy to estimate water level fluctuations would .
    Keywords: Groundwater, land statistics, Interpolation, Bayesian Network, Neural networks
  • Mahdi Narangifard, Dr Ahmad Mazidi* Pages 201-220
    In recent years, the zone one of Shiraz city has experienced extreme changes because the quantity and quality of vegetation suffered greatly from the inattention it is to be noted that the abundance of vegetation is one of the most important factors affecting the land surface temperature in this study, the thermal characteristics of NDVI and its relationship to the urban environment were examined using multi-temporal Landsat Satellite images. To do so, four TM sensor images on 22 March 2009, 15 July 2010, 19 October 2010, and 22 November 2010 were received, and then land surface temperature (LST) and normalized vegetation difference index were calculated. Results of the study showed that the highest percentage of vegetation, regardless of that in winter and spring, is associated with the lowest land surface temperature. The highest temperature in all seasons were reported in the heights towards the south, southeast and barren areas. Also, in spring the highest level of vegetation index had no local conformity with the lowest temperature in other words, the vegetation index and land surface temperature had no inverse relationship. In summer, the highest percent of vegetation of land surface temperature of the spatial was related to the lowest spatial adaptation. In winter, the distributions of temporal patterns were quite different from those in other seasons because of moderating role of temperature in vegetation. The highest range of temperature was observed at the highest elevations as well as in areas with use of vegetation. In general, it can be concluded that the frequency and quality of vegetation are important factors which affect the land surface temperature.
    Keywords: land surface temperature, NDVI, TM sensor, city
  • Reza Doostan*, Maryam Eskandari Pages 221-239
    The Central Zagros cold season with abundant snowfall that other event such as climate, influenced by the atmosphere circulation patterns and distribution of surface pressure of Earth. In this study, to determine weather patterns and dynamical conditions of heavy snowfall in the mountain roads, daily data of synoptic station: Borougen Branch, Koohrang and Lordegan for the year 1987- 2010 of Iran Meteorological Organization received. In the following, days of heavy snow to use of index measure rainfall more than 15 mm and below-freezing temperatures and check the monitor code 70-75 (Code scout snow), 136 days of heavy snow was determined. In order to determine weather patterns, principal component analysis matrix array S on 500 hPa geopotential height data was used. The results showed that heavy snowfall in the mountainous roads of Zagros cause to seven synoptic patterns. As trough of the east Mediterranean is west of Iran and study area is close to the region's extreme volatility. At the same time low pressure gradient in north and south of the study area Caucasus is severe, respectively, associated with strong positive vorticity in the study area, and strong negative vorticity on the East of Oman in the south and Caucasus area in north. However, low pressure center and the North East with strong positive vorticity and high pressure of Siberia to the eastern border of Iran is the continuation and sustainability under the dynamic conditions in the study area. During heavy snowfall strong high pressure of Siberia combined from the north of Iran and the Caspian Sea with high-pressure of Caucasus in relation to Polar vortex in the middle levels of the atmosphere Caucasus cold air streams in the study area. The humid currents from the Black Sea and the Mediterranean by the cyclone flow in the West of Iran through the Persian Gulf region flows to the Zagros Mountains. In all atmospheric patterns, the temperature of zero degrees in the south on the Persian Gulf region and the arrival of masses of cold and wet down to widths And heavy snowfall in the roof of Iran.
    Keywords: Heavy Snow, atmospheric pattern, Principal Component Analysis, central zagros
  • Dr Mohammad Hassan Sadeghi Ravesh* Pages 241-261
    Desertification assessment tries to set the most important components of desertification in each region, and finally provides the desertification potential map by evaluating indexes in each working unit. Given the importance of these maps, despite the development of techniques and quantitative methods in recent years, having the methods with less error, more reliability and with higher quick and ease are still important. Since the desertification process results by interaction of multiple variables over time, a method for zoning should be used that can maintain accuracy, speed and ease of access to the result. The purpose of this study is to evaluate the accuracy of ''principle component analysis model''. In order to reduce the aspects of the studied problem and the ease in achieving results, this method can consider the principle components of the problem and then removing the other components. Also by using the software it can increase the accuracy, speed and ease of zoning process. Analytics in the study area showed in terms of the desertification potential, 9.35 % of study area in Class VI or very high, 25.6 % in class IV or high and 41.85 % in class II or relatively moderate which are allocated the largest in the study area. Also the quantitative value of desertification potential in whole study area from all of the components was obtained as 3.29 (relatively High).
    Keywords: desertification severity, multivariate data analysis method (MDA), principal component analysis model (PCA)
  • Saeed Modallaldoust*, Javad Sadidi Pages 263-276
    Babol city has tourism function which during the peak seasons of the year the transportation network cannot cope with the high volume of vehicles. The present study aims to investigate the efficiency of the Babol city traffic network through the linear element analysis. In this paper by using network analysis in GIS and also by calculating connectivity and accessibility, the efficiency of the Babol city was investigated. Alfa and gamma indicators show the level of connectivity and accessibility of the urban networks. The figures of 21% and 18% were obtained for 92 join points and 50 main network lines for exist condition and 19% and 21% were obtained for 488 join points and 283 main network lines for suggesting plan. Finally the most important roads of the city were studied by the number of direct and indirect joins to approach to most remote point of the network. The results revealed that the urban network of the Babol has severe problems to connect and create accessibility and therefore there is a high level of time and capital waste.
    Keywords: connectivity, accessibility, GIS, Alfa, gamma indicators, Babol
  • Pages 277-289
    Determine the relative susceptibility of land to wind erosion and its effective factors in order to prioritize and soil conservation management and controlling their effective agents is necessary. In this research IRIFER 1 model had used for determine the potential for wind- generated sediments in the study area, in Ablolkhan region lands. In this study, the model was used IRIFR 1 . 9 defined effective agents investigated and the grades of each part in the area calculated and year-sediment production estimated. The results of current study in investigated region had shown 290.35 ha of 10.21 percent of the total area in the class, 424.7 ha of 14.93 percent in the middle class, 1516.16 ha of 53.34 percent in the class and 611.57 ha of 21.51 percent of the entire region too much in terms of production and the erosion of the wind. Generally, average wind erosion intensity in study area with 79 .55 points, and the average annual sediment production potential in this region with 3302.64 tons per square kilometer per year, had the high (intense) grade of quality. In the effective factors in the erosion of wind speed and operating IRIFR approach, as well as the situation in the context of the soil and the level of the most important factors in the wind erosion and has the potential to produce the sediment studied in the region. Wind factor, wind situation, soil texture and its surface cover were the important effective factor in wind erosion and sediment production potential in the study area between effective factors in wind erosion by IRIFR model
    Keywords: Sediment production, Soil conservation, Wind erosion, IRIFR model