فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1395)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسینعلی سعدی، صادق الهام * صفحات 5-31
    کاریکاتور در جهان امروز از هنرهای پذیرفته شده می باشد و یکی از بهترین راهه ای ارتباط جمعی است. این هنر دارای انواع متعددی چون کاریکاتور چهره یا سیاسی یا روزنامه ای و غیره می باشد. هدف از کاریکاتور را اغلب طنز همراه با ایجاد تفکر در مخاطب می دانند. زادگاه این هنر در مغرب زمین بوده و برخلاف ادعای برخی که قدمت آن را بیش از هزار سال می دانند، دارای قدمت چندانی نیست. ازآنجاکه از ویژگی های این هنر عدم قید و مرز می باشد باید دید که در جامعه دینی که با محوریت ارزش ها و مقدسات شکل گرفته است امکان ترویج کاریکاتور بوده و یا مستلزم هتک حرمت مقدسات خواهد شد؟ آیا می توان آن را به کل محکوم به حرمت یا حلیت کرد یا باید بین انواع آن تفصیل قائل شد. برخی به دلایلی چون حرمت به تصویر موجود ذی روح و یا ایذاء مومن برای استنباط حرمت ترویج آن تمسک نموده اند که هر یک از این دلایل اخص یا اعم از مدعی می باشد. قاعده هتک حرمت مقدسات که از قواعد موردقبول نزد فقها است می تواند مستند مهمی در حرمت ترویج این هنر آزاد در جامعه ی دینی که با چهارچوب ارزش ها استوار است، باشد. در این تحقیق سعی بر آن است که تا ابتدا مستندات این قاعده بررسی شود سپس به بررسی این موضوع که آیا کاریکاتور از مصادیق این قاعده می باشد یا خیر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کاریکاتور، هتک، مقدسات، عرف خاص، عرف عام
  • اصغرآقا مهدوی، مسعود جهاندوست دالنجان * صفحات 33-65

    یکی از فروعی که در ذیل مبحث مقبوض به عقد فاسد توسط فقیهان مورد بحث قرار گرفته، مسئله ضمان مالیت در هنگام سقوط یا نقصان آن با فرض بقاء عین است و پرسش از آن است که در هنگام سقوط کامل مالیت یا نقصان آن، صرف بازگرداندن عین به مالک موجب برایت ذمه خواهد شد و یا اینکه فرد ضامن مالیت عین نیز می‌باشد؟ مطابق دیدگاه مشهور فقها در فرض نقصان مالیت، فرد ضامن مالیت نیست اما در فرض سقوط کامل مالیت، شهرتی شکل نگرفته است. نگارندگان معتقدند در فرض سقوط کامل مالیت، قول به ضمان مستند به ادله محکم‌تری است و در فرض نقصان مالیت، قول مشهور فقها قابل پذیرش نیست چراکه وجوه جمعی که توسط مشهور در مورد روایات متعارض این باب صورت گرفته همگی مبتلا به اشکال هستند و باید بین نقصان مالیت ناشی از تلف کامل یک صفت و عدم آن قایل به تفصیل شد.

    کلیدواژگان: سقوط مالیت، نقصان مالیت، ضمان، عین، قیمت
  • احمدعلی قانع، سجاد امینی هرندی * صفحات 67-87
    ربای معاملی به عنوان یکی از اقسام ربا، معاوضه مثلین با زیادی یکی از آن ها، به شرط مکیل یا موزون بودن است که حرمت آن در دین اسلام مسلم و مورد پذیرش فقهای اسلام است. در این مقاله، هدف بررسی و تبیین حکم وضعی ربای معاملی و اعتبار این گونه معاملات به لحاظ صحت یا بطلان آن، در فقه امامیه و حقوق ایران می باشد که در مورد حکم وضعی این نوع معاملات، بین فقها و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد، ولی وفق نظر مشهور باید بیان نمود که ربای معاملی در تمام عقود معاوضی اعم از عقد بیع، صلح و دیگر عقود معاوضی جریان دارد و مخصوص عقد بیع نیست و این امر در حقوق ایران نیز به تبع از نظر مشهور فقهای امامیه، در ماده 595 قانون مجازات اسلامی ایران (بخش تعزیرات) مصوب 1375 مورد پذیرش قرار گرفته است. همچنین در رابطه با صحت یا بطلان ربای معاملی نیز، بین فقها و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد و نظر اقوی در این زمینه بر بطلان اصل معامله و مقدار زیادت حاصله در آن می باشد.
    کلیدواژگان: ربای معاملی، صحت، بطلان، فقه امامیه، حقوق ایران
  • میثم شعیب * صفحات 89-115
    یکی از قواعد مهم فقه که ریشه در مباحث کلامی دارد، قاعده تکلیف کفار به فروعات است که از دیرباز مورد مداقه فقی هان امامیه بوده است. نظر مشهور امامیه و اهل تسنن بر تکلیف کافران به فروعات همانند اصول بوده است. در پژوهش حاضر نگارندگان با بررسی ادله دو دیدگاه رایج به این نتیجه رسیده اند که یا ادله قائلان به عدم تکلیف کفار به فروعات از تقویت بیشتری برخوردار است و یا اینکه یک جمع میان این دو دیدگاه می توان انجام داد و اساسا نزاع آنها را یک نزاع صوری دانست و تکلیف کافران به فروعات، در عرض تکلیف آنها به اصول نیست بلکه در طول تکلیف به اصول است و عقاب آن ها هم به خاطر عدم ایمان آن ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: قواعد فقه، تکلیف کفار، اشتراک احکام، کفار، احکام شرعیه
  • محمد جواد فلاح یخدانی*، محمدحسین علی پور انجایی صفحات 117-146
    با توجه به اینکه در کتب فقهی، تنها به بیان مصادیق وارده در روایات درزمینه تشبه به کفار اکتفا شده است و بحث مستوفایی پیرامون مفهوم، ضابطه، حکم فقهی و ادله آن نشده است؛ این مقاله جهت تکمیل نقصان این مطلب به رشته تحریر در آمده است. بدین منظور ابتدا تشبه معنا شده و سپس گفته شده است که قصد فاعل، در صدق عنوان تشبه به کفار شرط است. در ادامه برای رسیدن به حکم فقهی مطلق تشبه به کفار، با توجه به متفاوت بودن منابع فقهی، به بیان و تحلیل آیات، روایات و قاعده نفی سبیل پرداخته شده و بیان گردیده است درصورتی که پیروی و همانندی از کفار فقط برگرفته از کفر آن ها و شعائر آن ها باشد محکوم به حرمت است و اگر جزء شعائر آن ها نباشد گرچه مبغوض شارع است اما نمی توان حکم به حرمت نمود بلکه باید قائل به کراهت شد. بر این اساس اگر بر اثر گذشت زمان، مصداقی از اختصاص و شعار کفار خارج شود و فراگیر شود حکم حرمت از بین می رود زیرا موضوع حکم منتفی شده است.
    کلیدواژگان: تشبه به کفار، شعائر، نفی سبیل، حکم فقهی
  • احسان محبوبی نیه * صفحات 147-174
    طبق نظر فقها و حقوقدانان با فوت و ورشکستگی، دیون اشخاص حال می شود. در باب حلول دیون میان فقها و حقوقدانان اختلافاتی وجود دارد. در مورد قلمرو حلول دیون، عده ای تمامی دیون و تعهدات را، چه این تعهدات قراردادی باشند و یا غیر قراردادی، در قاعده «حال شدن دیون موجل» جای داده و مشمول این قاعده (حال شدن دیون موجل متوفی و ورشکسته) دانسته اند. در حلول نسبی، تخفیفات مقتضیه موجب حلول می شود در حالی که در حلول مطلق، تخفیف و تنزیلی صورت نمی گیرد. بر همین اساس در باب حلول در بین قانون مدنی و تجارت تفاوتی نیست و در هر دو مبنا، حلول مطلق مورد پذیرش قرار گرفته است. این اختلاف ناشی از نگرش متفاوت فقها و علمای حقوق به معنا و مفهوم دین و تعهد می باشد. نظریه مختار در فقه امامیه آن است که احتمال تضییع حقوق دائن توسط وراث و نیز استناد به قاعده لاضرر در این زمینه قابلیت استناد ندارد؛ زیرا اولا ضایع شدن اموال و ترکه به وسیله وارث جنبه احتمالی دارد و قابل اعتنا نمی باشد و لذا مفید علم است. ثانیا همان احتمال - تضییع اموال - توسط خود مدیون و قبل از فوت نیز وجود دارد، زیرا اموال مدیون نیز وثیقه عمومی طلب بستانکاران است. لذا به صرف احتمال ضایع شدن اموال توسط ورثه نمی توان به استناد قاعده لاضرر و در دفاع از دائن حکم به حلول اجل داد. لذا طبق قاعده «للاجل قسط من الثمن»، طرف مقابل متوفی به عنوان متعهدله اجل، برای اخذ اجل از متعهد، بخشی از ثمن را هزینه نموده است و لذا عدم بقای اجل، محکوم به داراشدن بلاجهت است. پیشنهاد می شود که در حوزه حلول دیون نظریه عدم حلول دیون متوفی و ورشکسته پذیرفته شود که بر اساس آن وراث حقوق دائن را بدون جهت از بین نبرده و مشمول قاعده دارا شدن ناعادلانه نشوند. مبنای مورد پذیرش در فقه و حقوق ایران قابل استناد است.
    کلیدواژگان: دین، اجل، حلول دیون موجل، حلول نسبی، حلول مطلق
|
  • Hoseinali Saadi, Sadeq Elham* Pages 5-31
    Nowadays, Caricature Considered as an accepted fields and one of the best ways of communication. This field of art contains several type of it, Including face or political caricature. The purpose of caricature often associated with the development of thinking in the audience. the birthplace of this art is the recent century in the West Unlike the claims of some dating back more than a thousand years ago. because of the caricature based on unlimited boundaries than the religious values, so we have to see the possibility of extending the caricature if it will be possible in Islamic society or not? The important question is that can we condemn it to be prohibited and unlawful or we should to separate between different types of it?
    Some commands to prohibition of extending the caricature, cited on prohibition of drawing the living things or Harassment of believers, that each of this reasons is Limited or wider than the claim. The Desecration of sanctities principle which is accepted by Jurists could be a strong and important reason to probation of this free and unlimited art in Islamic society based on values. At first the research tries to study and analyst the reasons of the principle after that relying on findings, declare that the caricature is one of samples of the principle, or not
    Keywords: caricature, Desecration, sanctities, special praxis, common praxis
  • Asghar Agha Mahdavy, Masoud jahandoost Dalenjan * Pages 33-65

    One of the issues discussed below by the jurisprudents discussed in the context of a corrupt bargain is the question of the provision of financial security when it lost or falls, with the assumption of survival, and the question is that when the total collapse of finance or its loss, Will the owner give rise to exclusion or will the taxable person be the same? According to the famous view of the jurists in the assumption of a lack of finance, the individual is not a guarantor of finance, but in the assumption of a complete collapse of finance, fame is not formed. According to the authors, in the assumption of the complete collapse of finance, the promise of a documentary warrant is more solid, and in the assumption of a lack of finance, the famous promise of the jurists is unacceptable, since the collective funds that have been made by the famous contradictory narratives of this bay are all shapes and must be between The lack of finance resulted from the complete loss of a trait and its lack of detail.

    Keywords: Loss of financial value, Reduce financial value, guaranty, Price
  • Ahmad Ali Ghane, Sajad Aminiharandi * Pages 67-87
    Saleable usury as a kind of usury is reciprocity with one side more or less, if can be weighed, this kind of usury is forbidden in Islam and the Islamic jurisprudents believe so. In this article, the purpose of the investigation and explanation of the ruling of the circumstance And the validity of such transactions in terms of its validity or invalidity is in the Islamic Jurisprudence and Iran’s law that There is a controversy between jurists and lawyers about the circumstance of these types of transactions, But according to the famous comment, it should be noted that a transaction rampant exists in all interconnected contracts, such as marriage contracts, peace, and other arbitrary contracts. And it is not for a marriage contract, and this is also recognized in Iran's law, in the wake of the famous Islamic Jurisprudence, in Article 595 of the Islamic Penal Code of Iran (Tahitian Section), adopted in 1375. Also, in relation to the verdict or invalidity of a business deal there is a controversy between jurists and jurists. And the point of view in this regard is the lack of the principle of the transaction and the amount of extra that receive in it.
    Keywords: Saleable usury, Correctness, Void, Islamic jurisprudence, Iran's law
  • Meisam Shoaib * Pages 89-115
    One of the important principles of Jurisprudence that Retrieved from in Theological issues is Non-Muslim's Obligation to Ancillaries that has been discussed by Imami Jurisprudence from a long time ago. Jurists believe that infidels bound to Ancillaries. In the present research, authors were realized with considering the reasons of two famous believes that the reasons of Jurists that dont believe that infidels bound to Ancillaries has been reinforced the theory of the absence of obligation, or, we can Establish a relationship between two opinions that there difference are not fundamental, because Non-Muslim's Obligation to Ancillaries is on the way of the three obligation to principles and believes and infidels will punish because lack of there faith.
    Keywords: principles of Jurisprudence, Non-Muslim's Obligation, Inclusion Orders, infidels, Religious orders
  • Mohammad Javad Fallah Yakhdani *, Mohammad Hosein Alipoor Anjaei Pages 117-146
    Considering that in jurisprudential books, it is only stated that there are indications of the traditions concerning infidelity and there is not enough discussion about the concept, the term, the jurisprudential ruling and its arguments; this article has been written to complete the defect in this topic. For this purpose, the term "conjunction" is firstly has been meaning, then it has been said that the intention of the subject is a condition for the fulfillment of the title of infidelity. In order to reach the absolute jurisprudential ruling of infidels, due to the different sources of jurisprudence, the expression and analysis of the verses, narrations and the rule of negation of the mastery have been discussed, and stated if the followings and similarities of the infidels are only taken from their disbelief and their rituals are condemned to reverence, and if they are not part of their rites, they are not lawful, but they cannot be rebuked, but they should be disgusted. Accordingly, if the passage of time results in the exclusion of the infidels and the slogan of the infidels, then the sanction will be eliminated because the subject of the sentence has been ruled out.
    Keywords: Similarity to the Infidels, Rituals, Negation of mastery, Jurisprudential ruling
  • Ehsan Mahboobi Nieh * Pages 147-174
    According to jurists and jurists, death and bankruptcy are occurring. There are disagreements between jurists and jurists on the issue of divination. In the case of the jurisdiction of the court, some of the debts and obligations, whether contractual or non-contractual, are based on the principle of "incurring a lump sum" and are subject to this rule. In the relative solvency, compulsory deductions will be enforceable, while Absolute solvation, discounts and degradation are not made. Accordingly, there is no difference between civil law and commerce in terms of solvation, and, on both bases, absolute solvation is accepted. This difference stems from a different attitude toward the meaning of religion and commitment. The jurisprudence of the Imamiyah jurisprudence is that the possibility of violating the rights of the soul by the heirs and also based on the rule of law in this area cannot be invoked because firstly, the destruction of property and the walnut by the heir is a possible aspect and is not credible. And secondly, it is owed to the possibility of property damage, and before the death, because the property also owes public credit to creditors. Therefore, the mere possibility of the property being wiped out by the heirs cannot be ruled out in accordance with the rule of law and in defense of the ruling. Therefore, according to the rule of "Llagl Ibn-i-e-Thoman", the other party to the deceased as a contractor of the Ajllah has spent part of his salary in order to obtain an obligation from the obligated party, and therefore the non-survival of Ajl is condemned to be free. It is suggested that in the area of the resolution of the deceased and insolvent decision-making theory, according to which the inheritance of the law will not be eliminated unconditionally and not subject to the rule of unfairness, it is accepted. The basis accepted in jurisprudence and law of Iran can be cited.
    Keywords: religion, Ajl, Devil Whale, Solvent, Absolute