فهرست مطالب

کومش - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1389)

فصلنامه کومش
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی عابدالهی، هادی حسن زاده نامقی، همایون هادی زاده خرازی، محمد تقی جغتایی، فریدون نگهدار، ناصر شاکری صفحه 231
    سابقه و هدف
    هدف از این تحقیق بررسی تغییرات حجمی مرتبط با سن و جنس هسته پوتامن و تقارن نیمکره ای آن در افراد طبیعی راست دست است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی تصاویر MRI 120 فرد طبیعی (60 مرد و60 زن) 65-15 سال در دو گروه سنی جوان (زیر 40 سال) و مسن (40 سال و بالای 40 سال) انجام گرفت. آنالیز و پردازش مورفومتریک تصاویر برش های مغزی با استفاده از نرم افزار Image-J انجام شده و حجم پوتامن بر اساس اصل کاوالیری محاسبه گردید.
    یافته ها
    آنالیزها، کاهش حجمی دوطرفه هسته پوتامن را در اثر سن در دو جنس نشان دادند (001/0 P<) و هسته پوتامن در افراد مسن به طور معنی دار کوچک تر از گروه جوان بود (001/0 P<). کاهش حجمی پوتامن در اثر سن در مردان و زنان به ترتیب 49/20% و 79/16% بود و تفاوت معنی داری در تغییرات حجمی مردان و زنان مشاهده نگردید. هم بستگی منفی معنی داری بین سن و حجم هسته پوتامن وجود داشت (001/0 P<). در هر دو جنس ناقرینگی متمایل به راست در پوتامن مشاهده شد (مردان 21/4% و زنان 32/3%، 001/0 P<).
    نتیجه گیری
    کاهش حجمی دوطرفه مرتبط با سن و ناقرینگی متمایل به راست در هسته پوتامن افراد طبیعی مشاهده شد و تفاوت حجمی معنی داری بین مردان و زنان مشاهده نگردید. نتایج حاصله، اطلاعات پایه ای مفیدی در زمینه تغییرات حجمی مرتبط با سن و جنس هسته پوتامن فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: هسته پوتامن، سن، جنس، تصاویر رزنانس مغناطیسی، مورفومتری
  • محمدحسن مشکی باف، عباس عبداللهی، مهدی فصیحی رامندی، سید جعفر عدنانی ساداتی، علی مروج، شیوا حاتمی صفحه 240
    سابقه و هدف
    گیاهان دارویی به دلیل طبیعی بودن، خطرات و عوارض کم، دردسترس و ارزان بودن نسبت به داروهای سنتتیک، مصرف زیادی توسط مردم دارند. بروز مقاومت های دارویی علیه داروهای ضد میکروبی شیمیایی، سبب شده است که در سال های اخیر به استفاده از گیاهان دارویی دردرمان عفونتها توجه زیادی شود. هدف این تحقیق، بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدروالکی پونه کوهی، مروه تلخ، زرشک وحشی، چای کوهی بود.
    مواد و روش ها
    عصاره هیدروالکلی 4گونه گیاه بومی شهرستان فسا- فارس، با نام های پونه کوهی ازجنس Ziziphora، چای کوهی ازجنس Stachys، مروه تلخ ازجنس Teucrium و زارچ یا زرشک وحشی ازجنس Barberry استخراج گردید. اثرات ضد باکتریایی این گیاهان توسط روش انتشار از دیسک وتهیه رقت های متوالی ارزیابی شد. به منظور کنترل و استاندارد بودن روش، از دیسک های آنتی بیوتیکی و سویه های استاندارد باکتریال استفاده شد.
    یافته ها
    رقت 8/1 از عصاره گیاه مروه تلخ و رقت 4/1 از عصاره گیاه زارچ در روش تهیه رقت متوالی اثرات مها رکنندگی رشد داشتند. ارزیابی نتایج روش انتشار از دیسک نیز در مقایسه با دیسک های آنتی بیوتیک، تاثیر این دو گیاه را در مقایسه با دیسک های آموکسی سیلین، سیپروفلوکساسین، ونکومایسین و ایمی پنم، در مقابله با رشد دو سویه E.coli ATCC 25922 و S.aureus ATCC 25923، نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه و مطالعات دیگران نشان می دهد که عصاره های گیاهان دارویی می توانند جایگرین داروهای شیمیایی برای درمان عفونت ها شوند. البته همه اثرات این عصارها باید در in vitro و in vivo به دقت بررسی شوند.
  • محمد نبوی، جعفر جندقی، راهب قربانی، محمد خالقی هاشمیان، هدی شجاعی، صبا ماهربنایی، فرزانه محمدزاده، مجتبی قدمیاری، ساناز بیات، مینا دیانک شوری، زهرا فرجی صفحه 245
    سابقه و هدف
    ایمنی زایی توسط واکسن موفقیت چشم گیر و مقرون به صرفه ای را در پیش گیری از بیماری های عفونی به دست آورده است. هر چند واکسن های مورد استفاده کنونی بسیار اثر بخش هستند و عوارض جانبی آن ها ناچیز است، هیچ واکسنی عاری از عوارض جانبی نیست. بروز واکنش نامطلوب متعاقب ایمن سازی با نگران کردن مردم، ممکن است سبب انصراف آن ها از ایمن سازی بعدی کودکان شود. هدف این مطالعه، بررسی میزان بروز عوارض ناشی از واکسیناسیون رایج کشوری در کودکان و نوزادان شهر سمنان بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه طولی (آینده نگر)، کلیه کودکانی که در 11 مرکز انجام واکسیناسیون در فاصله زمانی آغاز مهرماه 1385 تا پایان اسفند ماه 1385 واکسینه شدند مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسش نامه ای شامل مشخصات دریافت کننده واکسن، نوع واکسن، وزن هنگام تولد، نوع تغذیه و 46 عارضه واکسیناسیون تعبیه شده بود. این پرسش نامه ها در بدو تولد، 2،4،6،12،18 ماهگی تکمیل شد.
    یافته ها
    5776 کودک مورد بررسی قرار گرفتند. 29 درصد از کودکان حداقل یک عارضه ناشی از واکسیناسیون را بروز دادند. شایع ترین عارضه های واکسیناسیون به ترتیب عبارت بود از: تب(24%)، درد محل تزریق(6/3%)، تورم (4/2%)، نقاط قرمز رنگ محل تزریق(1/2%)، برجستگی سفت در محل تزریق(1/2%)، زخم محل تزریق (9 /1%). میزان بروز سایر عوارض زیر 1% بود. خطرناک ترین عارضه ناشی از واکسن، آنسفالیت و 2 مورد تب و تشنج بودند. بیش ترین موارد بستری، ناشی از عارضه واکسن MMR بود. در نهایت در هر نوبت واکسیناسیون، از هر 4 کودک 1 کودک حداقل یک عارضه ناشی از واکسیناسیون را بروز می دهد که عمده ترین آن تب بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، واکسیناسیون رایج کشوری که علیه 9 بیماری عفونی واگیر انجام می پذیرد از عوارض پایینی برخوردار است. این عوارض عمدتا خفیف و گذرا است و بخش عمده ای حتی بدون نیاز به درمان دارویی برطرف می شوند. البته در این میان، ممکن است عوارض نادر و خطرناکی مانند تشنج و آنسفالیت رخ دهد. از این رو، یک برنامه دقیق پیگیری و ثبت گزارش عوارض ایمن سازی الزامی است.
    کلیدواژگان: واکسیناسیون، عوارض واکسیناسیون، کودکان، ایران
  • بتول کریمی، راهب قربانی، سعید حقیقی، غلامرضا ایراجیان، حسین حبیبیان، سکینه صیادجو، سهیلا قضوی، شهین کمال، ماشاءالله کلاهدوز صفحه 255
    سابقه و هدف
    مطالعه رفتار خانوارها در زمینه مصرف روغن ها و چربی ها، در پیش بینی وضعیت سلامت جامعه از جایگاه مهمی برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی اثر آموزش بر رفتار زنان خانوارهای تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی تدین و فامیلی شهر سمنان در زمینه مصرف روغن ها و چربی ها بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای از نوع قبل و بعد، به ترتیب قبل و بعد از مداخله 253 و 255 خانوار با روش تصادفی خوشه ایانتخاب و اطلاعات با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردید. فعالیت های مربوط به مداخله شامل سخنرانی، نصب تراکت، توزیع پمفلت و چاپ مطالب آموزشی در روزنامه محلی بوده است.
    یافته ها
    روغن جامد نباتی اولویت اول روغن مصرفی اکثریت خانوارها به ترتیب قبل و بعد از مداخله برای پخت غذاهای غیر سرخ کردنی، 4/56 درصد و 8/36 درصد و برای غذاهای سرخ کردنی 8/60 درصد و 7/32 درصد، بوده است. بعد از آموزش، استفاده از روغن مایع معمولی و نیز روغن مخصوص سرخ کردنی برای تهیه غذاهای غیر سرخ کردنی و سرخ کردنی افزایش نشان داده است (001/0 p<). بعد از مداخله، درصد خانوارهایی که هنگام تمیز کردن گوشت، چربی مرئی آنرا همیشه حذف نموده از 52 درصد به 5/62 درصد افزایش پیدا کرد (01/0 p<). بعلاوه، بعد از مداخله بردرصد افراد معتقد به مضر بودن روغن جامد نباتی افزوده شده است (028/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مداخله آموزشی می تواند در افزایش دانش و اصلاح رفتار خانوارها در زمینه مصرف روغن ها و چربی ها موثر واقع شود. لذا اجرا و استمرار این برنامه ها باید مورد توجه سیستم بهداشتی باشد.
    کلیدواژگان: روغن ها، چربی ها، مداخله، وضعیت مصرف
  • نسرین مسائلی، عباس عطاری، حسین مولوی، مرضیه نجفی، منصور سیاوش صفحه 263
    سابقه و هدف
    دیابت ملیتوس بر همه ابعاد زندگی بیماران مبتلا اثر می گذارد. این تاثیرات در سیستم بهداشتی کمتر مورد توجه قرار می گیرد. همچنین، تاکنون نسخه فارسی ابزارهای ارزیابی کیفیت زندگی در این بیماران بررسی نشده است. لذا هدف این مطالعه، هنجاریابی و بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت ملیتوس بود.
    مواد و روش ها
    از میان کلیه بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز بهداشتی – درمانی سطح شهر اصفهان در سال 1386، با استفاده از نمونه گیری تصادفی سهمیه ای، تعداد 120 بیمار براساس معیارهای مورد نظر انتخاب شدند. 120 نفر (که از نظر سن، تاهل، جنس، تحصیلات و شغل با گروه بیمار جور بودند) به عنوان گروه سالم در نظر گرفته شد. پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی، کیفیت زندگی بیماران دیابتی (DQOL) و کیفیت زندگی کوتاه شده سازمان بهداشت جهانی (WHO-QOL Brief) به دو گروه ارائه شد.
    یافته ها
    میانگین کل کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت پائین و فقط در دو حیطه نگرانی ها این میانگین ها بالا بود (با توجه به نقطه برش). پایائی کل پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ 89/0 و پایائی زیر مقیاس های آن به ترتیب بین 84/0-51/0 گزارش شد. همچنین ضرایب همبستگی درونی کلیه سؤالات با کل پرسش نامه به جز سؤال 8 از حیطه تاثیرات (21/0- = r) مثبت بود. ضریب همبستگی از اجرای هم زمان دو پرسش نامه DQOL و WHO-QOL 58/0 و زیرمقیاس های آن به ترتیب63/0، 60/0، 39/0 و 05/0 بود. نمرات خام افراد بیمار بین 37/1 تا 97/3 و گروه سالم بین 18/1 تا 31/3 در نوسان بود و نقطه برش با استفاده از تحلیل تمایزات وجدول منحنی راک 06/2 برآورد شد. با استفاده از تحلیل عاملی تائیدی و با استفاده از روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس ابزار نهائی از 6 عامل اساسی برخوردار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، پرسش نامه کیفیت زندگی مزبور از نمرات هنجاری و ویژگی های روانسنجی مناسبی در جامعه پژوهشی برخوردار می باشد و می توان با اطمینان از آن به عنوان یک ابزار معتبر جهت بررسی کیفیت زندگی افراد مبتلا به دیابت در مراکز بهداشتی – درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، روان سنجی، کیفیت زندگی، دیابت ملیتوس
  • مهدی کدیور، فاطمه پیریایی، مینا رمضانی صفحه 270
    سابقه و هدف
    با توجه به استفاده روز افزون از سلول های بنیادی مزانشیمی جدا شده از منابع گوناگون در کلینیک، لازم است تا مطالعات پایه ای جهت بررسی تکثیر، تمایز و نیز دیگر ویژگی های بیولوژیک آن ها صورت پذیرد. در مطالعه حاضر، بازده و یا توان تمایز در پنج رده مختلف سلول های بنیادی مزانشیمی با یکدیگر مقایسه گردیده است.
    مواد و روش ها
    سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان خرگوش، رت، موش نژاد C57، جوجه و سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت سینوویوم زانوی انسان با تراکم 5000 سلول در سانتی متر مربع در ظروف 12 خانه ای کشت داده شد. پس از رسیدن سلول ها به سطح رشد مناسب با استفاده از القا کننده های اختصاصی، تمایز به آدیپوسیت، استئوسیت، و کندروسیت، در همه رده ها ایجاد شد. 21 روز پس از القا پتانسیل تمایز،با رنگ آمیزی اختصاصی سلولی وضعیت تمایز در همه رده های سلولی بررسی شد.
    یافته ها
    بر طبق یافته های حاضر، بیش ترین پتانسیل تمایز به آدیپوسیت و استئوسیت در سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان جوجه و بیش ترین پتانسیل تمایز به کندروسیت در سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از سینوویوم زانوی انسان مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، اختلافاتی در پتانسیل تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی جدا شده از گونه ها و نیز بافت های مختلف مشاهده گردید که می تواند ناشی از اختلاف در ریز محیط آن ها در حالت in vivo باشد. درک این اختلافات می تواند در نهایت منجر به استفاده موثرتر از این سلول ها در کلینیک گردد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، سلول های بنیادی مزانشیمی، تمایز سلولی
  • جواد فردمال، انوشیروان کاظم نژاد *، رضا خدابخشی، ابراهیم حاجی زاده، محمودرضا گوهری صفحه 279
    سابقه و هدف

    شیمی درمانی از اجزای درمان های تکمیلی پس از جراحی مبتلایان به سرطان پستان است. هدف این مطالعه، مقایسه کارایی رژیم های درمان تکمیلی Taxane-based و Anthracycline-based با Cyclophosphamide، Methotrexate و5-fluorouracil (CMF) بعد از جراحی ماستکتومی تعدیل شده(Modified radical mastectomy، MRM) از نظر مدت زمان فراغت از بیماری بود.

    مواد و روش ها

    62 بیمار مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل جراحی MRM قرار گرفته و اندیکاسیون شیمی درمانی توسط انکولوژیست برای آن ها گذاشته شده بود و در مرحله عاری از متاستاز بودند، وارد مطالعه شدند. این بیماران یکی از رژیم های شیمی درمانی مذکور را دریافت و در یک دوره زمانی 8ساله از نظر زمان عود/متاستاز بررسی شدند. برخی ویژگی های دموگرافی و پاراکلینیکی آن ها ثبت و با استفاده از رگرسیون بقای لوگ لوجستیک، اثربخشی این سه رژیم مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سنی بیماران 49 (31/1) سال بود. در بیش از 40 درصد موارد، تومور از درجه بدخیمی 3 بود. میانه زمان پیگیری بیماران 20 ماه و نرخ فراغت از بیماری 5ساله آن ها، 48 درصد بود. تحلیل بقای پارامتری، بیان گر تاثیر نوع درمان تکمیلی (185/3=OR(Anthracycline/CMF)؛ (676/3=OR(Taxane/CMF))، درجه بدخیمی تومور (528/2=OR)، اندازه تومور (598/5=OR) و تعداد گره های لنفاوی درگیر (112/1=OR) بر میزان فراغت از بیماری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از کارایی بیش تر درمان با Taxane-based و Anthracycline-based در مقایسه با CMF بود. این مطالعه هم چنین نشان داد که تشخیص به هنگام تومور، اهمیت بسیار بسزایی در موفقیت درمان به لحاظ افزایش مدت زمان فراغت از بیماری دارد. این امر اهمیت غربال گری و آموزش را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، شیمی درمانی تکمیلی، فراغت از بیماری، تحلیل بقا، مدل لوگ لوجستیک
  • سمیه حیثیت طلب، صمد زارع، فیروز قادری پاکدل * صفحه 287
    سابقه و هدف

    تاثیرات داروهای ضد افسردگی در دوران پری ناتال بر ساختارهای سیستم عصبی به دلیل استفاده فراوان آن ها اهمیت ویژه ای در تحقیقات علوم اعصاب دارد. بوپروپیون یک داروی ضد افسردگی آتیپیک است که تحت تصویب سازمان غذا و داروی آمریکا برای ترک سیگار به طور گسترده ای استفاده می شود. مطالعه اثرات سیناپسی این دارو می تواند مکانیسم اثر آن به عنوان عامل کاهنده وابستگی به سیگار را آشکار کند. در این مطالعه اثرات طولانی مدت بوپروپیون بر دامنه اسپایک های دسته جمعی Population spike (PS) هیپوکامپ نوزادان به عنوان شاخصی از شکل پذیری سیناپسی بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    اسلایس های هیپوکامپ از نوزادان 18تا 25 روزه موش های بزرگ سفید آزمایشگاهی تهیه شد. گروه های آزمایشی شامل کنترل و تیمار شده با بوپروپیون بودند. بوپروپیون روزانهmg/Kg 40 به صورت درون صفاقی قبل و پس از تولد به عنوان پیش تیمار بکار برده شد. هم چنین بوپروپیون با غلظت 10، 50 و 200 میکرومول در ACSF و به مدت 30 دقیقه پرفیوژ شده و دامنه PS بررسی شد. دامنه PS در استریاتوم رادیاتوم قبل و پس از پرفیوژن بوپروپیون اندازه گیری شد. دامنه PS قبل از پرفیوژن بوپروپیون به عنوان پایه (100%) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در غلظت 10میکرومول دامنه اسپایک دسته جمعی کاهش نیافت و بوپروپیون اثرات مشخصی در دامنه PS نداشت. بوپروپیون در غلظت 50 میکرومول، توانست دامنه پاسخ ها را در 50% موارد کاهش دهد. پرفیوژن 200 میکرومول بوپروپیون در همه اسلایس ها (22n=) دامنه PS را کاهش داد و در نهایت در 8 اسلایس از 22 اسلایس دامنه اسپایک کاملا از بین رفته بود. این در حالی است که میزان کاهش در اسلایس های بدون تیمار بیش تر از اسلایس های تحت تیمار بوده است.

    نتیجه گیری

    آنالیز داده ها نشان داد که تجویز طولانی مدت بوپروپیون و پرفیوژن آن در غلظت های 50 و 200 میکرومول دامنه اسپایک های تجمعی را کاهش می دهد. سازگاری سیناپسی در غلظت 200 میکرومول ما بین گروه های تیمار شده و نشده در یافته های ما دیده شد.

    کلیدواژگان: بوپروپیون، مقاطع هیپوکامپ، اسپایک تجمعی، موش بزرگ سفید آزمایشگاهی
  • نعمت ستوده اصل، حمید طاهر نشاط دوست، مهرداد کلانتری، هوشنگ طالبی، علیرضا خسروی صفحه 294
    سابقه و هدف
    فشار خون اساسی، یکی از مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت زندگی بیماران و سومین علت مرگ و میر در دنیا می باشد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه دو روش دارو درمانی و درمان شناختی – رفتاری بر بهبود ابعاد مختلف کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به فشار خون اساسی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک کار آزمایی بالینی است که از آذر ماه 1387 تا شهریور ماه 1388 در مرکز قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. نمونه تحقیق، 40 نفر بیمار مبتلا به فشار خون اساسی است که به شکل تصادفی انتخاب و نسبت به تکمیل پرسش نامه های جمعیت نگاشتی و کیفیت زندگی اقدام نمودند. بعد از اعمال مداخلات درمانی و جهار ماه پس از پایان مداخله، توسط همان پرسش نامه ها مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که تغیرات کیفیت زندگی در آزمودنی های گروه آزمایشی به صورت معنی داری بیش از گروه شاهد بود (05 /0p<)، و اثرات درمان پس از چهار ماه هنوز برقرار بود (05 /0p<).
    نتیجه گیری
    درمان شناختی – رفتاری در بهبود ابعاد کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشار خون اساسی موثر است. با توجه به نتایح این تحقیق، استفاده از رویکرد تیمی و لزوم همکاری متخصصان داخلی و قلب و روان شناسان به منظور ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشار خون اساسی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، دارو درمانی، کیفیت زندگی، فشار خون اساسی
  • امیر الماسی حشیانی، عبدالرضا رجایی فرد، جعفر حسن زاده، حشمت الله صلاحی صفحه 302
    سابقه و هدف
    پیوند کلیه روش درمانی مناسب و موثرترین استراتژی درمانی برای بیماران مبتلا به مرحله نهایی نارسایی کلیه می باشد و زندگی مطلوب تر و کاهش خطر مرگ و میر را برای بیماران در مرحله نهایی نارسایی کلیه به ارمغان می آورد. هدف این مطالعه تعین میزان بقا تجمعی پیوند کلیه و ارتباط آن با سن و جنس دهنده و گیرنده کلیه، بین بیماران پیوند شده در مرکز پیوند بیمارستان نمازی شیراز از شروع سال 1378 تا پایان سال 1387 می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع مطالعات هم گروهی گذشته نگر می باشد، که به بررسی میزان بقا پیوند کلیه و ارتباط آن با سن و جنس دهنده و گیرنده کلیه، در بین 1356 پیوند انجام شده در مرکز پیوند بیمارستان نمازی شیراز بین سال های 1378تا 1387 می پردازد. برای برآورد میزان تجمعی بقا پیوند از روش Kaplan-Meier و برای بررسی اختلاف بین بقای تجمعی زیر گروه ها نیز از آزمون Log-Rank استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان پیگیری بیماران 3/33±23/47 ماه بوده است، میزان بقا تجمعی 10 ساله پیوند کلیه در بین بیماران پیوند شده با استفاده از روش کاپلان مایر برابر 8/85 درصد (95 درصد حدود اطمینان = 81/85 – 78/85) برآورد شده است، و سن دهنده و گیرنده کلیه ارتباط معنی داری با میزان بقا پیوند نشان دادند.
    نتیجه گیری
    پیوند کلیه یکی از استراتژی های درمانی مهم در بیماران مرحله نهایی کلیه می باشد و دقت در انتخاب یک دهنده مناسب می تواند باعث افزایش میزان بقا تجمعی پیوند شود. بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد که، جنسیت دهنده و گیرنده کلیه ارتباط معنی داری با میزان بقا ندارند در حالی که سن دهنده و گیرنده کلیه از فاکتور های موثر در میزان بقا می باشد.
    کلیدواژگان: مرحله نهایی بیماری کلیه، پیوند کلیه، میزان بقا تجمعی پیوند
  • مریم عزیززاده، راهب قربانی، منیر شرفی صفحه 307
    سابقه و هدف
    پسوریازیس یک بیماری شایع و مزمن پوست است. شیوع بیماری های قلبی – عروقی در این بیماران بیش تر از افراد سالم جامعه بوده است که به نظر می رسد بیش تر با هایپرلیپیدمی در ارتباط باشد. این مطالعه به منظور بررسی سطح لیپیدهای سرم در این بیماران و ارتباط آن با شدت بیماری طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1387، در بیماران (52 نفر) مبتلا به پسوریازیس ولگاریس انجام شد. گروه شاهد (52 نفر) افراد سالمی بودند که از لحاظ سن و جنس با گروه مورد جور شده بودند. نمونه های خون بعد از 14 ساعت ناشتا بودن گرفته شد و سطح تری گلیسرید (TG)، کلسترول CHOL)، HDL، LDL و (VLDL توسط یک کیت مشترک تعیین گردید.
    یافته ها
    سطوح TG، CHOL، LDLوVLDL در گروه مورد به شکل معنی داری بیش تر از گروه شاهد بود p< 0.001))، در حالی که سطح HDL در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. همچنین ارتباط معنی داری بین شدت بیماری پسوریازیس با سطح سرمی لیپیدها پیدا نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق حاکی از بالا بودن چربی های خون در بیماران مبتلا به پسوریازیس (صرف نظر از شدت بیماری) است که می تواند ریسک بیماری های قلبی – عروقی را در آن ها بالا ببرد. بنابراین، غربال گری این بیماران از نظر هایپرلیپیدمی (صرف نظر از شدت بیماری) توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پسوریازیس، بیماری های کاردیوواسکولار، هایپرلیپیدمی
  • الهام فاطمی، امیرهوشنگ بختیاری، محمد عموزاده خلیلی، راهب قربانی صفحه 312
    سابقه و هدف
    کوتاهی همسترینگ ممکن است سبب اختلال در پوسچر و راه رفتن گردد. اخیرا نشان داده شده است که کاربرد لرزش می تواند انعطاف پذیری عضلانی را افزایش دهد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر کاربرد لرزش موضعی عضله همسترینگ بر کوتاهی این عضله انجام شده است.
    مواد و روش ها
    30 خانم غیر ورزش کار (22-18 سال) که دچار کوتاهی همسترینگ بودند در این مطالعه شرکت نمودند. این افراد به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: در گروه مورد مطالعه از لرزش به مدت 8 هفته و هر هفته 3 بار استفاده شد. در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت نمونه ها در هر گروه از انجام هر گونه فعالیت ورزشی در دوره انجام مطالعه خودداری نمودند. میزان کوتاهی عضله همسترینگ در هر دو گروه قبل و بعد از مطالعه با استفاده از آزمون کشش غیر فعال زانو) Passive knee extension (اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان کوتاهی عضله همسترینگ در گروه مداخله قبل و بعد از درمان تفاوت معناداری داشته است (001/0p<). در حالی که در گروه کنترل تفاوت معنی داری در میزان کوتاهی عضله همسترینگ مشاهده نگردید (181/0=p). هم چنین لرزش به طور متوسط 15 واحد انعطاف پذیری عضله را افزایش داد، در حالی که در گروه شاهد 73/0 انعطاف پذیری عضله افزایش یافت که تفاوت معنی دار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    لرزش موضعی عضله همسترینگ می تواند سبب افزایش انعطاف پذیری عضله گردد. پیشنهاد می شود از این روش هم مانند سایر روش های معمول در برنامه های توان بخشی جهت افزایش دامنه حرکتی و انعطاف پذیری عضلانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: لرزش، انعطاف پذیری، کوتاهی عضله همسترینگ
  • آزاده صفایی، سید حمیدرضا طباطبایی، بیژن مقیمی دهکردی، بهرام ضیغمی صفحه 317
    سابقه و هدف
    خستگی یکی از شایع ترین علائم ناتوان کننده در بیماران سرطانی است. خستگی ممکن است به وسیله خود بیماری، درمان های مرتبط با آن یا سایر علائم فیزیکی و یا شرایط منتج از بیماری ناشی شود. این بررسی با هدف تعیین فراوانی خستگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان و ارتباط آن با برخی از عوامل جمعیت شناختی و کلینیکی طرح ریزی و اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی روی 119 بیمار مبتلا به سرطان پستان که به طور تصادفی انتخاب شده بوده اند انجام شد. نسخه فارسی دو پرسش نامه QLQ-C30 و QLQ-BR23 مورد استفاده قرار گرفته است. از روش های تک متغیره و رگرسیون خطی چند متغیره برای تعیین عوامل مؤثر بر خستگی استفاده شده است.
    یافته ها
    در مجموع 78% از بیماران احساس خستگی را به درجات مختلفی تجربه کرده بودند. میانگین نمره خستگی 91/26±74/41 بود. از میان حیطه های عمل کردی خستگی تاثیر بسیار زیادی بر عمل کرد اجتماعی افراد داشت. تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که درد، کاهش اشتها، تصویر بدنی و نوع درمان از مهم ترین عوامل مؤثر بر خستگی محسوب می شوند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، خستگی در بیماران مبتلا به سرطان پستان یک مشکل بسیار شایع و مهمی است که کیفیت زندگی آنها را به طور چشم گیری تحت تاثیر قرار دهد. لذا انجام مداخلات لازم جهت کاهش خستگی توسط پزشکان در بهبود کیفیت زندگی این بیماران موثر است.
    کلیدواژگان: خستگی، سرطان پستان، کیفیت زندگی، شیمی درمانی
|
  • Ali Abedelahi, Hadi Hasanzadeh Namaghi, Homaioon Hadizadeh Khrazi, Mohammad Taghi Joghtaie, Fereidon Negahdar, Naser Shakeri Page 231
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the age, sex, and hemispheric differences in volume of the human putamen nucleus in right-handed healthy humans.
    Materials And Methods
    This study was performed on 120 normal human subjects (60 males, 60 females) 15–65 years old that was divided into young (<40 years) and old (≥40 years) groups. The sectional brain images obtained via magnetic resonance imaging was analyzed and processed using the image-J software and the putamen volume was calculated using the Cavalieri’s principle.
    Results
    The analyses revealed bilateral age-related shrinkage of the putamen in both sexes and the putamen was significantly smaller in older than younger subjects (P <0.001). The age-related shrinkage of the putamen in men and women was about 20.49% and 16.79%, respectively. There were no statistically significant volume differences between males and females. There were significant negative correlations between age and the volumes of the putamen nucleus. In both sexes, a significant rightward asymmetry was observed in the putamen (4.21% in men and 3.32% in women).
    Conclusion
    Bilateral age-related shrinkage and rightward asymmetry of the putamen was found in normal humans and there were no volume differences between men and women. Results provide useful baseline data to the age and sex-related change of the volume of putamen.
  • Mohammad Hasan Meshkibaf, Abbas Abdollahi, Mahdi Fasihi Ramandi, Seyyed Jafar Adnani Sadati, Ali Moravvej, Shiva Hatami Page 240
    Introduction
    Many people are used medicinal plants due to natural, low risks and complications, and low costs as compared with the synthetic drugs. Incidence of drug resistance against chemical antimicrobial drugs has led the use of medicinal plants for treatment of infections in recent years. The aim of this study was to examine possible antibacterial effects of four herbal plants in vitro.
    Materials And Methods
    Four species of domestic plants from Fars- Fasa (Iran) including Ziziphora, Stachys, Teucrium and Barberry were collected in spring and dried. H ydro-alcoholic extracts of these plants were prepared using standard methods. Antibacterial effects were examined with disk diffusion method and serial broth dilution. To standardize of of study, we used antibiogram disks and ATCC bacteria.
    Results
    Teucrium extract with 1/8 dilution and Barberry extract with 1/4 dilution showed antibacterial effects in serial dilution method. Moreover, by using the disk diffusion method, antibacterial effects of both mentioned extracts against E. coli ATCC 25922 and S. aureus ATCC 25923، were found as compared amoxicillin, ciprofloxacin, vancomycin and imipenem.
    Conclusion
    The results of this study and other studies show that extracts of herbal plants, instead of chemical drugs, can be used to treat infections. Of course, before using them all their side effects should be carefully checked in in vitro and in vivo studies.
  • Mohammad Nabavi, Jafar Jandaghi, Raheb Ghorbani, Mohammad Khaleghi Hashemian, Hoda Shojaee, Saba Maherbonabi, Farzaneh Mohammadzade, Mojtaba Ghadamyari, Sanaz Bayat, Mina Dianak Shori Zahra Faraji Page 245
    Introduction
    Vaccination has achieved significant and cost effective success in prevention of infectious disease. Although the current vaccines used are very effective and their side effects are minimal, generally no vaccine is not free from side effects. Incidence of adverse reactions after immunization may discourage people for further immunization of their children. The aim of this work was to determine the incidence of complications of vaccination in children and infants of Semnan, Iran.
    Materials And Methods
    In a longitudinal study (prospective), all vaccinated children between September 2006 and March 2007 in 11 vaccination centers were studied. A specific questionnaire, including vaccine recipient profile, type of vaccine, birth weight, feeding and 46 adverse reactions were completed immediately after and 2,4,6,12,18 months later.
    Results
    5776 children were studied. 29% of the children showed at least one adverse reaction of vaccination. The most common adverse reactions were: fever (24%), pain at injection site (3.8%), swelling (2.5%), erythema (2.5%), induration (2.1%), and ulceration at injection site (2.1%). Incidence of other complications was below 1%. The most dangerous complication of the vaccine was encephalitis (one case) and two cases had febrile seizures. The most cause of hospitalization was adverse reaction of MMR vaccine. Finally, of every four children, one child showed at least one complication that fever was the most common.
    Conclusion
    In general, routine immunization program of Iran country against nine common infectious diseases has lower complications. This complication is mainly mild and transient and do not need any intervention by drugs. However, among these may be rare and dangerous complications such as seizures and encephalitis occur. Hence, a careful follow-up program is required to report complications of immunization
  • Batool Karimi, Raheb Ghorbani, Saeed Haghighi, Golamreza Irajian, Hossien Habibian, Sakineh Sayyadjoo, Sohila Ghazavi, Shahin Kamal Page 255
    Introduction
    Studying the practice of families on fats and oils consumption has an essential role in determination of health status in a community. Here, we invesyigated the effect of educational intervention on women’s behavior about oils and fats consumption in Tadayon and Family health centers in Semnan, Iran.
    Materials And Methods
    In this study, 250 and 255 families were selected by the coincidental cluster sampling, before and after intervention, respectively. Data were collected by questionnaire via of interview. The intervention consisted of speeches, installation mentioned in the leaflet, leaflet distribution and printing educational materials in the local newspaper.
    Results
    In the majority of families, the first preference of oil for preparation of non fried foods (56.4 vs. 36.8, before and after intervention, respectively) and fried foods (60.8 vs. 32.7, before and after intervention, respectively) was solid hydrogenated vegetable oil. After training, the use of conventional liquid oil and frying oil for the preparation of fried and non-fired foods was increased significantly (p<0.001). After intervention the percent of subjects who removed the visible fat from red meats was increased from 52% to 62.5 % (p<0.01). In addition, after intervention the percent of people believed to be harmful usage of hydrogenated oil was increased (p<0.028).
    Conclusion
    The results of this study showed that educational interventions can increase knowledge and correct behaviors of families in the field of oils and fats consumption. Therefore, implementation and continuation of these programs should be regarded in the health system.
  • Nasrin Masaeli, Abbasa Attari, Hossein Molavi, Marziyeh Najafi, Mansoor Siavash Page 263
    Introduction
    Diabetes mellitus (DM) affectes multiple aspects of life in a diabetic patient. These influences does not take two much attention in the health system. The Persian version of quality of life assessment tools in these patients is not checked. The aim of this study was to examine the normative data and some of the psychometric properties of the Persian version of quality of life questionnaire in patients with diabetes mellitus in an Iranian population.
    Materials And Methods
    Subjects were DM patients who were referred to health centers of Isfahan city (Iran) in 2007. A total number of 120 diabetic patients were selected through stratified randomized sampling as well as equal number of matched control subjects. A demographic questionnaire, diabetes quality of life (DQOL) and WHO- quality of life (WHO-QOL) tools were administered to both groups.
    Results
    The total mean score of QOL was relatively low in DM patients except for the domains of worries. Using the chronbach’s alpha test, the reliability of the whole questionnaire and its subscales were determined to be 0.89 and 0.51 to 0.84, respectively. Also each question showed an internal positive consistency whit the whole questionnaire except for the 8th question of the effects domain (r= -0.21). The correlation co-efficient of co-administration of the two questionnaires and their subscales were 0.63 0.60, 0.39 and 0.05, respectively. The range of rough scores of the patients and the healthy subjects were 1.37 to 3.97 and 1.18 to 3.37, respectively. The cut-off point was determined to be 2.06 based on the analysis of differentiations. The factor analysis was using the major elements and Varimax Rotation resulted in 6 factors.
    Conclusion
    Our findings showed that the DQOL has proper normative data and psychometric properties in our samples. This questionnaire can be used in confidence by the health centers of Iran.
  • Mehdi Kadivar, Fatemeh Piryaei, Mina Ramezani Page 270
    Introduction
    Considering the increasing use of mesenchymal stem cells isolated from various sources in the clinic, the basic studies needed to evaluate proliferation, differentiation and other biological characteristics of them done. In the present study, efficiency and power differentiation in five different categories mesenchymal stem cells are compared with each other.
    Materials And Methods
    Bone marrow mesenchymal stem cells from rabbits, rats, C57 mice, chicken and mesenchymal stem cells derived from human knee synovium tissue were cultured with a density of 5000 cells/cm2 in 12-chamber dishes. After the cells reached the appropriate level of growth, specific differentiation inducers were added. 21 days later, differentiation of all stem cells to adipocyte, osteocyte and chondrocyte were evaluated and compared using specific staining methods.
    Results
    Our results indicated that all five mesenchymal stem cells were able to differentiate into osteocyte, adipocyte and chondrocyte. Moreover, the highest potentials for differentiation to adipocyte and osteocyte and chondrocyte were seen in mesenchymal stem cells derived from chicken bone marrow and human synovium, respectively.
    Conclusion
    In this study, differences in the differentiation potential of mesenchymal stem cells isolated from different tissues and species were observed that could be caused by small differences in their environment in vivo. Understanding these differences can lead to more effective use of these cells in the clinic.
  • Javad Faradmal, Anoshirvan Kazemnejad Reza Khoda Bakhshi, Ebrahim Hajizadeh, Mahmood Reza Gohari Page 279
    Introduction

    Chemotherapy after surgery is one of the adjuvant therapy components in breast cancer patients. In the current study, Taxane-based and Anthracycline-based regimes were compared to Cyclophosphamide, Methotrexate and 5-Fluorouracil (CMF) chemotherapy after modified radical mastectomy (MRM) surgery in terms of disease-free survival (DFS).

    Materials And Methods

    Sixty-two patients with confirmed breast cancer that underwent MRM surgery at no metastasis stage (M0) enrolled. These patients were received one of the three types of adjuvant chemotherapies that mentioned above and the relapse/metastasis in 8-year follow-up was recorded. In addition, some paraclinical and demographical factors were recorded and the efficacy of the different chemotherapy regimes was compared using log-logistic survival model.

    Results

    The mean age (SD) of patients was 49 (1.31). More than 40% of patients had tumors with grade 3. The median time of follow-up was 20.0 months and the rate of 5-year DFS was 48%. Survival analysis indicated that type of chemotherapy (OR(Taxane/CMF) =3.676; OR (Anthracycline/CMF) =3.185), histological grade (OR=2.528), tumor size (OR=5.598) and number of lymph nodes (OR=1.112) affect the DFS.

    Conclusion

    The results of the current study indicated that the efficacy of Taxane-based and Anthracycline-based is more than CMF. This study also showed that early detection of tumor was an important factor for a successful treatment in terms of DFS, and so, it declares the roll of screening and public education.

  • Soomaayeh Heysieattalab, Samad Zare, Rouz Ghaderi Pakdel Page 287
    Introduction

    The perinatal effects of antidepressants on CNS due to its common usage are important issues in neuroscience research. Bupropion is an atypical antidepressant that is used in smoke cessation under FDA approve widely. The study of synaptic effects of bupropion can reveal its mechanism for nicotine dependence cessation. In this study the long term effects of perinatal bupropion on population spike (PS) amplitudes were investigated. The PS amplitude is a good parameter for synaptic plasticity.

    Materials And Methods

    Hippocampal slices from 18-25 day old rat’s pups were prepared. The exam groups included control and Bupropion treated groups. Bupropion (40 mg/Kg, i.p) was applied in perinatal period daily as pretreatment. Bupropion also was perfused in ACSF (10, 50, 200 μ mol, 30 minutes) and tested for PS amplitude. PS amplitude of Stratum Radiatum was measured before and after Bupropion perfusion. Amplitude of PS before Bupropion perfusion was fitted as 100% for baseline.

    Results

    A concentration of 10 μM did not reduce PS amplitude and Bupropion had no significant effects on PS amplitude. Bupropion in concentration of 50μM could reduce the amplitude of responses in 50% of cases. The 200 μM of Bupropion perfusion reduced population spike amplitude all slices (n=22). In the last state population spike amplitude in 8 out 0f 22 slices completely abolished. Decrease population spike amplitude in non-treated slices with 200 μM perfusion was more than treated slices.

    Conclusion

    Analyzing of data showed that chronic perinatal exposure to Bupropion in concentrations 50,200 µM reduced PS amplitude and we found adaptation synaptic in perfusion 200 µM compare with Bupropion treated slices with non- treated.

  • Namat Sotodeh Asl, Hamidtaher Neshat Dost, Mehrdad Kalantery, Hoshang Talebi, Alireza Khosravi Page 294
    Introduction
    Essential hypertension is one of the most important factors on quality of life and third casual of death in the world. The purpose of the present study was to determine the effect of cognitive behavioral therapy and drug therapy on improvement of quality of life in the patients with essential hypertension.
    Materials And Methods
    This clinical trial was performed in Heart center of Medical Uuniversity of Isfahan (Iran) between April 2007 and April 2008. 40 Patients with essential hypertension were selected randomly and assigned into 2 groups: experimental group that received cognitive behavioral therapy and control group with drug therapy. All of the patients completed the quality of life and a demographic questionnaire before start of interventions as pre test. The post test was completed after the end of intervention and follow up completed after 4 month later.
    Results
    Findings showed that cognitive behavioral therapy was more effective than drug therapy on improvement of quality of life in the patients with essential hypertension in post test and follow up.
    Conclusion
    Cognitive behavioral therapy was effective on improvement of quality of life in the patients with essential hypertension. According to findings of this work, we suggest that team work approach consist of psychologists and heart professional can be useful for treatment of quality of life in the patients with essential hypertension.
  • Amir Almasi Hashiani, Abdolreza Rajaeefard, Jafar Hassanzade, Heshmatollah Salahi Page 302
    Introduction
    Kidney transplantation is the treatment of choice for end stage renal disease that restores the patient's quality of life and reduces the morbidity and mortality rates induced by renal failure and its complications. The aim of this study is to determine the ten-year graft cumulative survival rate of renal transplantation in patients who have been transplanted from March 1999 to March 2009 in Shiraz Nemazi Hospital Transplantation Center, Iran.
    Materials And Methods
    This is a retrospective cohort study designed to determine the organ survival rate after kidney transplantation and its relationship with age and gender of recipients and donors, during a period of 10 years (March 1999 to March 2009) in 1356 patients, Shiraz transplant center, Namazi hospital, Shiraz, Iran. Kaplan-Meier method was used to determine the graft cumulative survival rate and Log-rank test was used to assessment difference between survival curves in subgroups.
    Results
    Mean follow-up period was 47.23±33.3 months. Ten years graft cumulative survival rate of kidney transplantation calculated by Kaplan-Meier method was 85.8% (95% CI= 85.78 - 85.81). Age of recipients and donors were showed significant relationship with survival rate of renal allograft.
    Conclusion
    Renal transplantation is one of the important therapeutic strategies in end stage renal disease, and chosen the appropriate donor, can improve the graft cumulative survival rate. The based on this study results, we found no significant relationship between donor and recipients’ sex with graft cumulative survival rate, but the relationship between age of donor and recipient and graft cumulative survival rate were significant.
  • Maryam Azizzadeh, Raheb Ghorbani, Moonir Sharafi Page 307
    Introduction
    Psoriasis is a common chronic inflammatory skin disease. Cardiovascular diseases have been reported with greater frequency in patients with Psoriais. This may result from hyperlipidemia which seen in these patients. The aim of this study was to further study profiles of serum lipids and to determine, if any, correlation between severity of disease and extent of hyperlipidemia in these patients.
    Material And Methods
    Subjects consisted of 52 patients with Psoriasis and 50 matched (sex and age) healthy persons as a control group. Blood samples were obtained following 14 hour fasting status and serum levels of triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, VLDL were determined using standard laboratory methods.
    Results
    Our findings showed that levels of TG, cholesterol, LDL and VLDL were significantly higher in psoriatic patients when compared with control ones (p< 0.001), but HDL level was similar between two groups. Also, any relationship was not found between lipids levels and severity of disease.
    Conclusion
    Our findings further confirm lipid abnormalities in Psoriatic patients. This may enhance risk of cardiovascular diseases in these patients. Thus, we recommend all patients with Psoriasis, regardless of disease severity, should be checked for serum lipids profiles.
  • Elham Fatemy, Amirhoshang Bakhtiary, Mohammad Amozadeh Khalili, Raheb Ghorbani Page 312
    Introduction
    Hamstring shortening may cause postural defect and gait abnormality. Recently, it has been shown that application of whole body vibration may increase muscle flexibility in normal subject. This study has been designed to find out the effect of local hamstring vibration on the hamstring shortening.
    Materials And Methods
    30 non-athletic females (aged 18-22 yrs) who suffered from hamstring shortness were participated in the study. They have been assigned in one of the two experimental groups: vibration group (3 times a week for 8 weeks) and control group (no intervention). The subjects in both groups were not allowed to perform any sport activity during 8 weeks of study. Before and after the intervention, the rate of hamstring muscle shortness was evaluated by passive knee extension (PKE) test.
    Results
    The findings showed that hamstring muscle length was increased significantly in the vibration group (p=0. 000), in term of decrease of knee joint angle during PKE test. While no significant change was found from the control group (p=0.181). Also vibration raised muscle flexibility on average 15 units while in control group it was only 0.73. This difference was statistically significant.
    Conclusion
    Local hamstring vibration is a suitable method to improve hamstring shortening. It is recommended to combine this method with other muscle elongation methods to find the most beneficial method for muscle shortening.
  • Azadeh Safaee, Seyed Hamidreza Tabatabaee, Bijan Moghimi-Dehkordi, Bahram Zeighami Page 317
    Introduction
    Fatigue is a common and frequently disabling symptom in cancer patients. Fatigue may be caused by the disease itself, by treatment for the disease, by physical symptoms or conditions resulting from the disease or its treatment. The aim of this study was to assess fatigue and related factors in breast cancer patients.
    Material And Methods
    We conducted a cross-sectional study on 119 random samples of breast cancer patients. The Iranian version of QLQ-C30 and QLQ-BR23 questionnaires were used. Univariate methods and multiple regression analysis were performed to identify predictors of fatigue.
    Results
    Overall, 78% of the patients indicated that they were experiencing fatigue to some degree. The mean score on the fatigue subscale was 41.74±26.91.Of all functional subscales, fatigue showed the strongest influence on social functioning. Linear regression analyses showed that total fatigue was best predicted by pain, appetite loss, body image and type of treatment.
    Conclusion
    Our results support the notion that fatigue in cancer patients is a major problem, which deserves yet more attention from health professionals, and that quality of life in cancer patients might be improved markedly by interventions that effectively reduce fatigue.