فهرست مطالب

کومش - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1389)

فصلنامه کومش
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 38، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/28
  • تعداد عناوین: 17
|
  • عابدین وکیلی، سعید حاجی آقاجانی، علی رشیدی پور، راهب قربانی صفحه 93
    سابقه و هدف
    ارزش یابی دانشجویی باعث می شود تا اساتید از نقطه نظرات و دیدگاه دانشجویان مطلع شوند. اگرچه تحقیقات زیادی در ارتباط با عوامل تاثیر گذار بر ارزش یابی اساتید انجام شده است، اما به دلیل عدم انجام مطالعات جامع و وجود تناقض در نتایج آن ها به مطالعات بیش تری نیاز است. بنابراین، این مطالعه جامع جهت شناسایی و تعیین عوامل تاثیرگذار مختلف بر ارزش یابی استاد از دیدگاه دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی، با مشارکت تمام دانشجویان ترم دوم و بالاتر شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 89-1388 در دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد. یک پرسش نامه حاوی مشخصات دموگرافیک و عوامل موثر بر ارزش یابی استاد شامل مهارت تدریس استاد (9 سئوال)، خصوصیات فردی استاد (15 سئوال)، رعایت اصول و قوانین آموزشی (1 سئوال)، خصوصیات فردی و نگرش دانشجو نسبت درس (10 سئوال)، خصوصیات فیزیکی و زمان ارئه درس (4 سئوال)، ویژگی فرایند ارزش یابی استاد در دانشگاه (6 سئوال) با مراجعه حضوری محقق قبل از شروع کلاس درس در اختیار دانشجویان قرار گرفت. بعد از تکمیل، پرسش نامه ها جمع آوری شد. داده ها با روش های مناسب آماری آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از دیدگاه دانشجویان تسلط علمی (94درصد)، خوش اخلاقی (93 درصد)، اعتماد به نفس (7/92 درصد) قدرت بیان (91 درصد)، تلاش در تفهیم مطالب علمی به دانشجو (90 درصد)، شخصیت (90درصد)، جدید و قدیمی بودن مطالب (83 درصد)، تاثیر خیلی زیاد تا زیاد بر ارزش یابی اساتید دارند. مسائل و اغراض شخصی دانشجویان به میزان کم و خیلی کم (3/63) در ارزش یابی استاد دخالت داد می شود. علاوه بر این، بین جنسیت (001/0 P<) بومی بودن و نبودن (01/0 P<) رشته تحصیلی (01/0 P<) دانشجویان با نمره ارزش یابی اساتید رابطه معنی داری مشاهده شد. در حالی که بین معدل دانشجو و رتبه ارزشیابی استاد رابطه معنی دار مشاهده نشد (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد توان مندی های علمی استاد (تسلط علمی و ارائه اطلاعات علمی جدید و به روز در موضوع درس) یکی از مهم ترین فاکتورهای تاثیرگذار در ارزش یابی اساتید است. هم چنین به نظر می رسد که نه تنها نحوه تدریس و آموزش استاد، بلکه شخصیت و منش استاد می تواند در افزایش انگیزه دانشجویان برای یادگیری و آموزش، و نهایتا ارتقائ کیفیت آموزش بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان علوم پزشکی، سمنان، ارزش یابی دانشجویی، استاد، دیدگاه
  • محمدرضا قانع پور، سید حبیب الله کواری، بهراد پور محمدی، ستاره همامی صفحه 104
    سابقه و هدف
    ارزیابی درونی نقش مهمی در بهبود کیفیت یک سیستم آموزشی بازی می کند. هدف این مطالعه، انجام ارزیابی درونی گروه آموزشی بهداشت عمومی به منظور گام برداشتن در جهت ارتقا کیفیت آموزشی گروه بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، که در سال های 88-1387 انجام گرفت، کلیه اعضای هیات علمی و دانشجویان شاغل به تحصیل در رشته بهداشت عمومی شرکت نمودند. عوامل مورد ارزشیابی، نه حوزه را در بر می گرفت که شامل حوزه های: رسالت واهداف آموزشی، مدیریت و سازماندهی، برنامه های آموزشی، هیات علمی، دانشجویان، منابع آموزشی، پژوهش، سنجش و ارزشیابی، ودانش آموختگان بود. پرسش نامه ها توسط اعضای هیات علمی گروه تهیه گردید. بعد از گردآوری داده ها، یافته ها بر اساس مقیاس امتیاز بندی گورمن از رتبه غیر رضایت بخش تا بسیار قوی با دامنه امتیازی 1 تا 5 طبقه بندی گردید.
    یافته ها
    گروه در حوزه برنامه های آموزشی دارای رتبه قوی، در حوزه های رسالت و اهداف آموزشی، هیات علمی، و سنجش و ارزشیابی دارای رتبه خوب، در حوزه مدیریت و سازماندهی، دارای رتبه بیش از رضایت بخش، در حوزه دانشجویان دارای رتبه رضایت بخش، در حوزه های منابع آموزشی و فعالیت های پژوهشی دارای رتبه مرزی، و نهایتا گروه در حوزه دانش آموختگان دارای رتبه غیر رضایت بخش بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در کل گروه بهداشت عمومی با کسب میانگین امتیاز 19/3 در کلیه حوزه های مورد ارزشیابی، در رتبه بیش از رضایت بخش قرار گرفته است. بنابر این اگرچه در برآورد کلی، گروه در وضعیت قابل قبولی می باشد، اما برای ارتقای کیفیت آموزشی، به اصلاح نقاط ضعف خود در حوزه های دارای وضعیت غیر مطلوب نیاز دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، بهبود کیفیت، گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان
  • خسرو حضرتی تپه، افشین برازش، حبیب محمدزاده، شهلا خشاوه صفحه 112
    سابقه و هدف
    در راستای ارزیابی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، با استفاده از الگوی اعتبار بخشی (Accreditation model)، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه مورد ارزیابی درونی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال 1386 در گروه انگل شناسی و قارچ شناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد. این گروه با داشتن 4 نفر هیات علمی، 3 بخش آموزشی و 4 آزمایشگاه و با قدمت 27 سال، در آموزش دانشجویان گروه پزشکی فعال است. نه حوزه گروه مورد ارزشیابی قرار گرفت. این حوزه ها عبارت بودند از: مدیریت گروه، اعضاء هیئت علمی، حوزه آموزشی، نیروی انسانی، تجهیزات و فضاهای آموزشی و پژوهشی و وضعیت دانشجویان. پرسش نامه ها و نشانگرها مناسب توسط اعضای هیات علمی گروه تهیه گردید. بر اساس امتیازات به دست آمده، وضعیت هر حوزه در سه سطح مطلوب (نمره حاصله 75% به بالا از کل)، نسبتا مطلوب (نمره بین 25% تا 75% کل) و نامطلوب(نمره پایین تر از 25% کل) تقسیم بندی شد. و وضعیت کل گروه نیز مشخص شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه در حوزه مدیر گروه، اعضاء هیات علمی، حوزه آموزشی و وضعیت دانشجویان در «سطح مطلوب» و در حوزه نیروی انسانی، تجهیزات و فضاهای آموزشی- پژوهشی در وضعیت «نسبتا مطلوب» قرار گرفت. در مجموع، گروه سطح «نسبتا مطلوب» (نمره 103 از 140) را کسب کرد.
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که گروه انگل شناسی و قارچ شناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در وضعیت «نسبتا مطلوب» به سر می برد. هر چند در برآورد کلی، گروه در وضعیت قابل قبولی است، ولی برای ارتقای کیفیت آموزشی، به اصلاح نقاط ضعف خود در همه حوزه ها نیاز دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، ارتقاء کیفیت، گروه انگل و قارچ شناسی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • محمدرضا آخوند، انوشیروان کاظم نژاد، ابراهیم حاجی زاده، علی قنبری مطلق، محمدرضا زالی صفحه 119
    سابقه و هدف
    سرطان کولورکتال شایع ترین سرطان دستگاه گوارش و هم چنین چهارمین دلیل مرگ بر اثر سرطان در جهان است. مطالعات مختلف نشان می دهد که در سال های اخیر بقای بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال در برخی از مناطق جهان بهبود یافته است اما مشخص نیست که چه عواملی در این بهبودی نقش داشته اند. این مطالعه با هدف بررسی برخی عوامل بالینی و پاتولوژیک بر پیش آگهی این بیماران به تفکیک سرطان کولون و رکتوم صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از اطلاعات 1194 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال ثبت شده در مرکز ثبت سرطان مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، ایران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از مدل ریسک های رقابتی صورت گرفت. نرم افزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده STATA نسخه 11 و سطح معنی داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شاخص توده بدنی، مصرف الکل، بیماری التهابی روده، درجه تومور، متاستاز به گره های لنفاوی و متاستاز به ارگان های دیگر دارای اثری معنی دار بر مرگ در اثر سرطان کولون بودند، در حالی که بر مرگ در اثر سرطان رکتوم، شاخص توده بدنی، متاستاز به ارگان های دیگر و نوع اولین درمان اثر معنی داری داشتند (05/0 P<). میانه بقاء برای بیماران مبتلا به سرطان کولون 118/1±75/7 سال و برای بیماران مبتلا به سرطان رکتوم 26/0±917/3 سال بود. هم چنین میزان های بقاء 1، 2، 3، 4 و 5 ساله برای سرطان کولون به ترتیب 7/88%، 9/77%، 5/68%، 4/61% و 8/56% بود در حالی که برای سرطان رکتوم این میزان ها به ترتیب 1/89%، 2/74%، 7/60%، 1/47% و 9/41% بود.
    نتیجه گیری
    همان طوری که نشان داده شد برخی عوامل ممکن است اثرات متفاوتی بر روی بقاء بیماران مبتلا به سرطان کولون و رکتوم داشته باشند، در نتیجه نیاز است تا در پژوهش های آتی تاثیر فاکتورها بر بخش های مختلف روده بزرگ به صورت مجزا مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان کولون، سرطان رکتوم، بقا، ریسک های رقابتی
  • آزاده صفایی، بیژن مقیمی دهکردی، سید رضافاطمی، محمد امین پورحسینقلی، محسن واحدی، اسما پورحسینقلی، منیژه حبیبی، محمدرضا زالی صفحه 129
    سابقه و هدف
    سابقه فامیلی سرطان روده بزرگ با خطر بالاتر بروز این بیماری در ارتباط می باشد. این افزایش خطر به تعداد بستگان مبتلا و سن تشخیص بیماری در آن ها وابسته است. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی شیوع سابقه فامیلی سرطان روده بزرگ در یک نمونه تصادفی از جمعیت شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی مبتنی بر جمعیت می باشد که در فاصله سال های 86-1385 در استان تهران انجام شده است. مجموعا 5500 نفر (سن بالای 20 سال) در استان تهران با استفاده از نمونه گیری تصادفی بر اساس کد پستی انتخاب و جهت شرکت در مطالعه دعوت شدند. شرکت کنندگان در مطالعه فرم ثبت اطلاعات در زمینه سابقه فامیلی سرطان روده بزرگ را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    میانگین سنی مردان دارای سابقه فامیلی سرطان روده بزرگ اختلاف معنی داری با مردان فاقد سابق فامیلی داشت. اختلاف معنی داری مابین میانگین سنی زنان واجد و فاقد سابقه فامیلی سرطان روده بزرگ مشاهده نشد. از کل 5500 نفر شرکت کننده در مطالعه، 162 شرکت کننده (9/2%) سابقه فامیلی مثبت ابتلا به سرطان روده بزرگ را گزارش نمودند. از این 162 نفر، 67 نفر (22/1%) از شرکت کنندگان سابقه یک نفر مبتلا و 4 نفر (07/0%) سابقه 2 نفر یا بیش تر مبتلا به سرطان روده بزرگ در سن زیر 50 سالگی در بستگان درجه اول داشتند. هم چنین از مجموع 162 نفر14 نفر (26/9%) پیش از سن 50 سالگی تشخیص داده شده اند. از کل افراد شرکت کننده (5500 نفر)18 نفر (33/0%) سابقه دو نفر یا بیش تر در بستگان درجه یک یا یک نفر بستگان درجه یک مبتلا به سرطان روده بزرگ که زیر 50 سال تشخیص داده شده باشد را گزارش کردند. چهار نفر (07/0%) 3 نفر یا بیش تر مبتلا در بستگان درجه یک را ذکر نمودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، تخمین زده می شود بیش از 570000 نفر با سن بیش تر از 20 سال در معرض خطر 2تا 3 برابری ابتلا به سرطان روده بزرگ در کشور وجود دارند و می بایست این افراد شناسایی و جهت شرکت در برنامه غربال گری و مراقبت سرطان روده بزرگ تشویق و ترغیب شوند.
    کلیدواژگان: سرطان روده بزرگ، سابقه فامیلی، مطالعه مبتنی جمعیت
  • معصومه نیشابوری، نیره رئیس دانا، راهب قربانی، طاهره صادقی صفحه 134
    سابقه و هدف
    مراقبت های پرستاری به عنوان یک جزء اساسی از خدمات بهداشتی درمانی از اهمیت بسیاری برخوردار است. سلامت و بهبود بیماران در گرو ارایه مراقبت با کیفیت می باشد. استفاده از دیدگاه پرستاران و بیماران و شرکت فعالانه آن ها در تصمیم گیری نقش به سزایی در کیفیت خدمات داشته و باید به عنوان یک اصل مد نظر قرار گیرد. هدف این تحقیق، بررسی کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه پرستاران و بیماران مراکز آموزشی - درمانی شهر سمنان بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه مقطعی 300 بیمار بستری در بخش داخلی، جراحی، زنان و کودکان مراکز آموزشی- درمانی امیرالمومنین(ع) و فاطمیه (س) شهر سمنان با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک و هم چنین 52 پرستار شاغل در دو بیمارستان فوق انتخاب شدند. کیفیت مراقبت های پرستاری در ابعاد روانی- اجتماعی و ارتباطی با پرسش نامه QUALPAC) (Quality patient care scale: شامل 41 سئوال و بر اساس مقیاس 3 درجه ای لیکرت با عبارات رتبه ای بندرت، گاهی، بیش تر اوقات بود که به ترتیب نمرات 1 تا 3 به آن اختصاص یافت وتوسط بیماران و پرستاران منتخب تکمیل شد. بامحاسبه میانگین نمرات سئوالات پرسش نامه برای هر فرد، نظرات به 3 گروه نامطلوب (کمتراز5/1)، تا حدودی مطلوب (49/2- 5/1) و مطلوب (3 – 5/2) تقسیم بندی شد.
    یافته ها
    کیفیت مراقبت در بعد روانی اجتماعی از دیدگاه 6/31% بیماران و 6/92% پرستاران مطلوب بود. هم چنین کیفیت مراقبت در بعد ارتباطی از دیدگاه 7/24% بیماران و 8/56% پرستاران مطلوب بود. بین دیدگاه بیماران و پرستاران در هر دو بعد مراقبت تفاوت معنی دار (001/0> P) مشاهده شد. در بعد روانی اجتماعی 5/73% بیماران اظهار داشتند به ندرت پرستاران خود را به بیماران معرفی می کنند. هم چنین 9/77% اظهار داشتند به ندرت بیماران جدید، به بیماران معرفی می شوند. در بعد ارتباطی، 5/42% بیماران اظهار داشتند به ندرت به بیمار جهت حفظ اسرار وی اطمینان خاطر داده می شود.
    نتیجه گیری
    بیماران و پرستاران به علت دارا بودن پیش زمینه فکری متفاوت و تجارب مختلف زندگی دارای درک و دیدگاه متفاوتی نسبت به کیفیت مراقبت ها می باشند. لذا ارزیابی مجدد استانداردهای کیفیت مراقبت با روی کرد مددجو محوری، اتخاذ تدابیری جهت افزایش ارتباط مناسب بین بیمار و پرستار و توجه به نیازهای روانی- اجتماعی بیماران ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، مراقبت پرستاری، دیدگاه، بیمار، پرستار
  • معصومه همتی مسلک پاک، فضل الله احمدی، منیره انوشه صفحه 144
    سابقه و هدف
    معنویت یک جنبه مهم از سلامتی افراد با بیماری های مزمن مانند بیماران دیابتی است. آگاهی از درک نوجوان از کیفیت زندگی و عوامل موثر بر آن، در کنترل میزان قند خون وی مفید بوده و امکان انگیزش نوجوان جهت خود مراقبتی را ایجاد خواهد کرد. هدف این مطالعه تبیین اثرات اعتقادات معنوی بر کیفیت زندگی دختران نوجوان مبتلا به دیابت بود.
    مواد و روش ها
    یک پژوهش کیفی با روش تحلیل محتوای کیفی، جهت رسیدن به هدف انجام شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند و گروه های متمرکز با شرکت 28 دختر نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک انجام گردید. نمونه گیری با روش مبتنی بر هدف از اعضای انجمن دیابت آذربایجان غربی و مراجعه کنندگان به درمانگاه های بیمارستان های شهر ارومیه، صورت پذیرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل مصاحبه های دست نویس شده دختران نوجوان مبتلا به دیابت در چهار گروه طبقه بندی شد: 1- نگرش مذهبی و رضایت از زندگی 2- عمل کرد مذهبی و رضایت از زندگی 3- اعتقادات معنوی و سازگاری با بیماری 4- اعتقادات معنوی و مراقبت از خود.
    نتیجه گیری
    معنویت در دختران نوجوان مبتلا به دیابت یک عامل مهمی است که کیفیت زندگی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از عوامل مهم سازگاری دختران نوجوان مبتلا به دیابت در موقعیت های تنش زا معنویت بوده و ضروری است به عنوان یک جنبه از نیازهای مراقبتی بیماران مبتلا به دیابت به آن توجه شود.
    کلیدواژگان: معنویت، کیفیت زندگی، دیابت، دختران نوجوان، مطالعه کیفی
  • عصمت رضایی، یونس امیری شوکی، افسانه عرشی صفحه 152
    سابقه و هدف
    واژه ها به عنوان ابزارهایی نمادین برای برقراری ارتباط به کار می روند. کودکان در مسیر رشد و تکامل زبان، ابتدا اسامی را فرا می گیرند و در این دوره، بسامد کاربرد اسامی بیش از سایر انواع کلمات است. با توجه به اهمیت اسامی در روند رشد زبان، این پژوهش با هدف جمع آوری بخشی از داده های هنجاری برای آزمون تصویری بیان اسامی و بررسی توانایی بیان اسامی (با و بدون اعمال محدودیت زمانی 4 ثانیه) در کودکان طبیعی 5/2 تا 4 ساله فارسی زبان اراکی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی است. 110 کودک طبیعی 5/2 تا 4 ساله (56 پسر و 54 دختر) از مهدکودک های شهر اراک انتخاب شدند. در این بررسی، آزمون تصویری بیان اسامی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین امتیازات بیان اسامی (با و بدون اعمال محدودیت زمانی4 ثانیه) در گروه های سنی 5/2، 3، 5/3 و 4 ساله، به ترتیب افزایش پیدا کرده است و میانگین های امتیازات در بین تمام گروه ها، به غیر از گروه های 3 و 5/3 ساله، با یک دیگر تفاوت معنی داری دارند. هم چنین میانگین امتیازات بیان اسامی در تمام گروه های سنی، با اعمال محدودیت زمانی کاهش پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    توانایی بیان اسامی در 4 گروه سنی مورد مطالعه با یک دیگر تفاوت دارد. آزمون تصویری بیان اسامی می تواند این تفاوت را نشان دهد. هم چنین، اعمال محدودیت زمانی 4 ثانیه درجه دشواری آزمون را افزایش می دهد. علاوه بر آن، میانگین امتیازات بیان اسامی با اعمال محدودیت زمانی 4 ثانیه می تواند برای ارزیابی کودکان دچار اختلالات زبانی مختلف مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: بیان، زبان، کودکان
  • محسن خلیلی، زهرا کیاسالاری، احسان فرهادی، مهشید آگاه صفحه 159
    سابقه و هدف
    روش های درمانی جایگزین برای درمان بیماری های مزمن و دردناک اهمیت زیادی دارد. گیاه زنجبیل در غذاهای مردم دنیا استفاده می شود و عصاره آن، واجد فعالیت های فارماکولوژیک زیادی است. هدف تحقیق کنونی، بررسی اثرات عصاره الکلی زنجبیل روی دو مدل مختلف التهاب و درد حاد و مزمن بود.
    مواد و روش ها
    برای ایجاد التهاب حاد از تزریق فرمالین به کف پای حیوان، تزریق گزیلن به گوش و اسید استیک به داخل صفاق استفاده شد. برای ارزیابی میزان التهاب حاد، میزان نشت ایوانس بلو، بعد از تزریق آن از طریق قلب، به داخل قطعات پا، گوش و مایع صفاق اندازه گیری شد. برای ایجاد التهاب مزمن یک قطعه پنبه استریل (mg 30) به مدت 7 روز در ناحیه کشاله ران حیوان کاشته شد. سپس، پنبه خارج شده و پس از خشک شدن، مجددا وزن آن تعیین شد. تفاوت وزن پنبه بعد از 7 روز به عنوان میزان التهاب مزمن در نظر گرفته شد. برای ایجاد و بررسی میزان درد حاد و مزمن از روش تزریق فرمالین به کف پای حیوان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره گیاه قادر است در دوزهای 200 و mg/kg 400 التهاب پا و صفاق را به شکل معنی داری کاهش دهد (05/0 P<). همچنین، قطر پای ملتهب پس از درمان با عصاره گیاه (mg/kg 400) به طور معنی داری کاهش یافت. عصاره گیاه در دوز mg/kg 200 به میزان معنی داری التهاب مزمن را کاهش داد (001/0 P<). نهایتا، عصاره گیاه (mg/kg 200) میزان درد حاد و مزمن را در آزمون فرمالین به طور معنی داری کم نمود (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره الکلی گیاه زنجبیل دارای اثرات ضد التهابی و ضد دردی است. از این رو، استفاده از این عصاره به عنوان یک روش درمانی جایگزین می تواند میزان درد و التهاب را در افرادی که از بیماری های بیمارهای مزمن رنج می برند کاهش دهد.
    کلیدواژگان: التهاب، درد، عصاره الکلی زنجبیل، موش صحرایی
  • سید علی شفیعی دارابی، سید محمد فیروزآبادی*، کاظم رسول زاده طباطبایی، مژده قبایی صفحه 167
    سابقه و هدف

    در تحقیقات قبلی، اثرات شدت ها و فرکانس های مختلف میدان های مغناطیسی کم شدت با فرکانس بسیار پایین (Extremely low frequency magnetic field، ELF-MF) روی سیگنال های مغزی بررسی شده است. در اغلب این تحقیقات، میدان مغناطیسی به صورت یک نواخت کل سر را در برگرفته و نشان داده شده که تغییرات شدت و فرکانس میدان، منجر به مشاهده تغییرات غیر قاعده مند در سیگنال های مغزی می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تابش موضعی ELF-MF با شدت های مختلف بر سیگنال های مغزی صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    میدان های مغناطیسی با فرکانس 10 هرتز و شدت های 100، 120، 160، 200، 240، 280، 320 و 360 میکروتسلا، به ناحیه F3 از سر سه داوطلب مرد در سیستم 20-10 اعمال شد. در انتها توان نسبی در پنج نقطه از سر در باندهای فرکانسی متداول بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان دهنده افزایش در باند آلفا در ناحیه تحت تابش F3 و نقطه O1 در شدت های 100 و 360 میکروتسلا و بدون تغییر ماندن باندهای مجاور خصوصا باند تتا می باشد. شایان ذکر است که اثرات ذکر شده در حالت چشم بسته مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    اثرات قاعده مند ناشی از افزایش شدت میدان مغناطیسی موضعی مشاهده نشده و اثرپذیری سیگنال های مغزی از میدان مغناطیسی در شدت های 100 و 360 میکروتسلا بیش تر می باشد. الگوی تغییرات باند الفا در نواحی F4، Cz، O2 و O1 مشابه ناحیه تحت تابش F3 بوده و پدیده تشدید در اثر تابش میدان مغناطیسی با فرکانس 10 هرتز مشاهده نگشت.

    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی، ناحیه پیشانی، ELF، EEG
  • محمد فرانوش، منصوره حقیقی، رضا حاجی حسینی، پروانه وثوق، وحید فلاح آزاد، عظیم مهرور، امیر عباس هدایتی اصل، راهب قربانی، مهین بهزادی، یاسمین هنربخش، محمدعلی فاضلی، رخسانه زنگویی غلامرضا محمدی، فرحناز قهرمانفرد صفحه 175
    سابقه و هدف

    لوسمی لنفوبلاستیک حاد (Acute lymphoblastic leukemia، ALL)، شایع ترین بدخیمی در کودکان و نوجوانان است. ال آسپارژیناز (L.ASP) یکی از داروهایی است که در درمان بیماران مبتلا به ALL استفاده می شود. ال-آسپارژیناز (L-asparginase، L-ASP) با مهار تولید برخی از پروتئین های انعقادی،سبب اختلال در انعقاد طبیعی می گردد. در این مطالعه تاثیر L.ASP بر پروتئین های ضد انعقاد طبیعی (پروتئین C، پروتئین S، آنتی ترومبین III) و بر عملکرد پلاکت بررسی می گردد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه قبل و بعد است که بر روی 41 بیمار مبتلا به ALL مراجعه کننده به بیمارستان محک صورت گرفت. قبل و بعد از تزریق داروی L.ASP از بیماران زمان خونروی (Bleeding Time، BT) بر اساس روش Ivy method به عمل می آمد و عملکرد فعالیت پروتئین C، پروتئین S به روش توربیدومتری و فعالیت آنتی ترومبین III به روش کروموژنیک اندازه گیری شد.

    یافته ها

    8/48% کودکان دختر بودند. میانگین (± انحراف معیار) سن کودکان 2/7±0/4 سال بوده است.میانگین پروتئین C و آنتی ترومبین III و BT بعد از مداخله با داروی L.ASP به طورمعنی داری کاهش یافت، ولی در پروتئین S کاهش معنی دار نبود. در هیچکدام از بیماران فوق علائمی به نفع ترومبوز مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد داروی L.ASP منجر به کاهش پروتئین های انعقادی (به استثنای پروتئین S) می شود که این کاهش به همراه عوامل دیگر ژنتیکی می تواند منجر به ترومبوز در بعضی از بیماران مبتلا به ALL در هنگام درمان القایی شود.

    کلیدواژگان: پروتئین C، پروتئین S، آنتی ترومبین III، ال آسپارژیناز، زمان خونروی، لوسمی لنفوبلاستیک حاد
  • اکبر اعظمیان جزی، محمد فرامرزی، منصور ثالثی، یاسر جعفری شاپورآبادی صفحه 181
    سابقه و هدف
    ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید (Rheumatoid arthritis، RA) در هر سنی ممکن و شیوع آن در زنان بیش از مردان است. شیوع بیماری های قلبی- عروقی و مرگ و میر ناشی از آن در بیماران RA در مقایسه با افراد غیر مبتلا، به دلیل کم تحرکی قابل توجه آن ها بیش تر است. اثرات تمرین های هوازی بر بیماران RA به روشنی معلوم نشده است. به همین دلیل، هدف این مطالعه بررسی اثرات 8 هفته تمرین هوازی بر بیماران مبتلا به RA بود.
    مواد و روش ها
    23 نفر از زنان مبتلا به RA (میانگین سن 73/7±96/51 سال و وزن 10±37/72 کیلوگرم) که بیش از 3 سال از محرز شدن بیماری آن ها می گذشت و هیچ نشانگانی از ابتلا به بیماری های شناخته شده قلبی- عروقی در آن ها وجود نداشت، به طور داوطلبانه، در این مطالعه شرکت کردند. آن ها به صورت هدفمند به دو گروه شاهد (12 نفر) و مورد (11 نفر) تقسیم شدند. گروه مورد، توانایی انجام تمرین هوازی رکاب زنی بر روی دوچرخه ثابت را داشت (8 هفته 3 جلسه ای). آزمودنی های انتخاب شده داروهای یکسانی مصرف می کردند. نمونه ی خون آزمودنی ها در دو مرحله ی پیش از شروع 8 هفته تمرین هوازی و پس از آن گرفته شد. مقدار سرمی پروتئین واکنشگر C-(C-reactive protein، CRP)، فیبرینوژن و فاکتور روماتوئید (Rheumatoid factor، RF) با روش های استاندارد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    8 هفته تمرین هوازی به طور معناداری CRP، شاخص توده بدنی و فیبرینوژن را در گروه مورد ولی نه گروه کنترل نسبت به قبل از تمرین کاهش داد (001/0 P £)، اما تغییرات RF معنادار نبود (488/0= P). تفاوت های بین گروه مورد و شاهد در هیچ متغیری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت که تمرین هوازی ممکن است التهاب را کاهش داده و در نتیجه در پیش گیری از وقوع بیماری های قلبی- عروقی در بیماران RA نقش مهمی داشته باشد. بنابراین، استفاده از آن به عنوان یک روش مفید جهت کاهش دوز داروهای آنتی التهابی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، بیماری های قلبی، عروقی، تمرین هوازی، التهاب
  • احمد پارسایی فر، مسعود نیکبخت، مهری غفوریان بروجردنیا، محمدرضا زادکرمی صفحه 189
    سابقه و هدف
    فعالیت ورزشی شدید به عنوان یکی از عوامل سرکوب گر سیستم ایمنی بدن شناخته شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات یک بار فعالیت ورزشی فزاینده درمانده ساز بر تعداد زیر رده های لنفوسیتی گردش خون ورزشکاران مرد سالم بود.
    مواد و روش ها
    20 آزمودنی مرد با میانگین سنی 8/1 ± 4/22 سال، بیشینه اکسیژن مصرفی 1/7 ± 7/41 میلی لیتر/کیلوگرم/ دقیقه و شاخص توده بدنی 87/1 ± 3/23 کیلوگرم بر مجذور قد به متر، به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی، یک پروتکل استاندارد روی دوچرخه کارسنج (Bicycle ergometer test) را اجرا کردند، درحالی که آزمودنی های گروه کنترل در هیچ گونه فعالیت ورزشی شرکت نکردند. برای ارزیابی فاکتورهای سیستم ایمنی، نمونه های خونی قبل از آزمون، بلافاصله بعد و دو ساعت بعد از پایان آزمون ورزشی و از طریق ورید بازویی از کلیه آزمودنی های گروه تجربی و کنترل گرفته شد و به روش فلوسایتومتری مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در درصد سلول های 56/16 (NK) CD و 8 (T) CD بلافاصله بعد از ورزش نسبت به قبل از ورزش رخ داد. در حالی که درصد سلول های 4 (T) CD و نسبت سلول های 8 /CD 4 CD کاهش معنی داری را نشان داد. علاوه بر این درصد سلو ل های 16 CD و 56 (NK) CD تغییر معنی داری نکرد. قابل ذکر است که این تغییرات 2 ساعت بعد از پایان آزمون ورزشی، به مقادیر استراحت برگشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که یک جلسه تمرین شدید و کوتاه مدت باعث تغییرات موقت و زودگذر بر فاکتورهای انتخابی شد. از این رو، توصیه می شود که فاصله بین تمرینات ورزشی به گونه ای باشد که سیستم ایمنی فرصت بازگشت به حالت اولیه را داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، سلول های NK، سلول های T، آزمون فزاینده درمانده ساز، فلوسایتومتری
  • اعظم حمیدزاده، فرنگیس شاهپوریان، روح انگیز جمشیدی اورک صفحه 196
    سابقه و هدف
    بسیاری از زنان تمایل دارند که از روش های تهاجمی و دارویی برای کاهش درد زایمان پرهیز نمایند. از آن جا که طب فشاری به عنوان یکی از روش های غیردارویی کنترل درد مطرح می باشد، مطالعه ای به منظور بررسی تاثیر طب فشاری نقطه LI4 بر درد مرحله اول زایمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی یک سو کور 100 زن باردار که جهت انجام زایمان با دیلاتاسیون (5-3 سانتی متر) بستری شده بودند، به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 دقیقه فشار بر روی نقطه LI4) و گروه کنترل (20دقیقه لمس نقطه LI4) قرار داده شدند. شدت درد زایمان با استفاده از خط کش مدرج ده قسمتی (Visual analogue scale) بلافاصله پس از مداخله، 20، 60 دقیقه و سپس هر یک ساعت تا شروع مرحله دوم زایمان مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان شدت درد در دو گروه قبل از مداخله اختلاف آماری معنی دار نداشت. میزان شدت درد بلافاصله پس از طب فشاری، 20 دقیقه، 60 دقیقه و 120 دقیقه پس از آن بین دو گروه آزمایش و کنترل اختلاف معنی دار آماری (001/0 P<) نشان داد و شدت درد در گروه آزمایش کم تر از گروه کنترل بود. لیکن پس از آن و هم چنین در شروع مرحله دوم زایمان در میزان شدت درد در دو گروه اختلافی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که انجام طب فشاری نقطه LI4 سبب کاهش شدت درد زایمان شده و این روش آسان، غیرتهاجمی و بی خطر که نیاز به صرف هیچ گونه هزینه ندارد، می تواند به طور موثری در کاهش درد زایمان مفید باشد.
    کلیدواژگان: طب فشاری، درد زایمان، نقطه LI4، تسکین درد
  • پارسا یوسفی، زهرا مقدسی، آرام طبایی صفحه 204
    سابقه و هدف
    عفونت ادراری شایع ترین بیماری مجاری ادراری کودکان می باشدکه علائم مشخصی ندارد و بعضی موارد با تظاهرات غیر معمول مانند کاهش وزن، نارسایی رشد و بی اشتهایی بروز می کند. روی باعث افزایش پاسخ میزبان به بسیاری از عفونت ها می شود و نقش مهمی در هموستاز سیستم ایمنی دارد. هدف این تحقیق، بررسی اثر روی بر درمان مناسب عفونت های ادراری کودکان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 200 بیمار مبتلا به عفونت اداری بستری شده در بیمارستان امیرکبیر اراک، به دو گروه مساوی مداخله و شاهد تقسیم شدند. دو گروه از نظر متغیرهای: سن، جنس، مشخصات آزمایشگاهی ادرار و وضعیت بالینی و علایم بیماری (مانند تب، سوزش و تکرر ادرار) مشابه بودند. گروه مورد، علاوه بر درمان عفونت اداری، شربت خوراکی سولفات روی و گروه شاهد فقط درمان عفونت ادراری را دریافت نمودند.
    یافته ها
    نتاج نشان داد که در گروه مورد سوزش و تکرر ادراری به طور معنی داری زودتر بهبود یافت در حالی که درد شکمی به مدت طولانی تر ادامه داشت. تفاوت معنی داری در زمان قطع تب، زمان منفی شدن کشت ادراری، 48 ساعت بعد از شروع درمان و 7 تا 10 روز بعد از اتمام درمان مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد برای کاهش سوزش ادراری و تکرر ادراری شدید در طی عفونت ادراری می توان از داروی روی استفاده نمود. در زمان وجود درد شکم، استفاده از داروی فوق پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، کودکان، روی، درمان
  • محمد رستمی نژاد، حمید محبوبی پور، زینب فاضلی، رضا مشایخی، داریوش میرستاری، احسان ناظم الحسینی مجرد، مژگان فروتن، امیر هوشنگ علیزاده، فرامرز درخشان، محمدرضا زالی صفحه 209
    سابقه و هدف
    سوءهاضمه در افراد می تواند نشانه غیر اختصاصی بیماری سیلیاک باشد و غربال گری این بیماران شاید بتواند به تشخیص اولیه افراد مبتلا کمک کند. هدف این مطالعه تعیین شیوع بیماری سیلیاک در بیماران مبتلا به سوءهاضمه است که به صورت روتین جهت تشخیص مورد آندوسکوپی قسمت فوقانی معده-روده ای قرار گرفته اند.
    مواد و روش ها
    بین سال های 87-86، 407 بیمار که به دلایل مختلف آندوسکوپی شده بودند (193 مرد، 214 زن، با متوسط سن 1/36سال) مورد مطالعه قرار گرفتند. ویژگی های بافت شناسی در نمونه های بیوپسی دئودنال و سرولوژی برای بیماری سیلیاک بر اساس طبقه بندی اصلاح شده مارش و الایزا برای ایمنوگلوبولین A و آنتی بادی های ضد ترانس گلوتامیناز (tTG) آزمایش شدند. افراد با نقص IgA با IgG tTG مورد بررسی و آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    بافت دئوذنال در 4/6% غیر عادی بودن روده کوچک شامل مارش یک تا سه را نشان دادند(MarshI-IIIc). بر اساس آنالیزهای سرمی، 33/10 بیماران tTGA مثبت، بافت شناسی غیر عادی داشتند(MarshI-IIIc) و همگی آن ها tTGA مثبت داشتند (45/2%). 4 بیمار از 407 مورد نقص IgA داشتند که IgG tTG در هیچ کدام از آن ها مثبت نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه در حدود 4/6% موکوس روده کوچک غیر طبیعی داشتند و 1/8% دارای سرم مثبت برای سیلیاک بودند. به هر حال، بافت شناسی و سرولوژی هر دو در 407/10 مثبت شدند (45/2%). شیوع بالای سیلیاک در میان افراد سوءهاضمه بیان می کند که آن ها گروه پر خطر برای بیماری سیلیاک به شمار می روند.
    کلیدواژگان: بیماری سیلیاک، سوءهاضمه، tTGA، بیوپسی، ایران
  • نعمت الله جعفرزاده، سهند جرفی، کامیار یغماییان*، امیر رضا طلایی، یلدا هاشم پور صفحه 215
    سابقه و هدف

    فرمالدئید به عنوان ماده خام در بسیاری از فعالیت های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و غلظت های بالایی از آن در پساب خروجی این صنایع یافت می شود. فرایندهای لجن فعال مبتنی بر لایه زیستی به دلیل قابلیت های مناسب در کنترل بارهای آلی بالا برای تصفیه پساب های صنعتی مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از این پژوهش تعیین کارایی راکتور لجن فعال دارای رشد با لایه زیستی در تصفیه پساب های آلوده به فرمالدئید بود.

    مواد و روش ها

    دو راکتور لجن فعال مقیاس آزمایشگاهی به صورت موازی (یکی دارای بستر رشد لایه زیستی چسبیده و یکی فاقد آن) در محدوده بار آلی 7/0 تا kgCOD/m3.d 5/10 در شرایط هوازی و دمای محیط، با استفاده از فاضلاب مصنوعی حاوی متانول و فرم آلدئید مورد مطالعه قرار گرفتند. در این مطالعه تاثیر تغییرات بار آلی و بار هیدرولیک بر هر دو راکتور بررسی شد.

    یافته ها

    : بیش ترین بازده حذف COD در راکتور دارای بیوفیلم 86/98 درصد بود و این راکتور تا محدوده بار آلی kgCOD/m3.d 5/10، بیش از 64 درصد بازدهی داشت در حالی که راکتور فاقد بیوفیلم در بار آلی kgCOD/m3.d 5/7 دچار اختلال شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که راکتور لجن فعال دارای بستر رشد بیوفیلم در تصفیه پساب های صنعتی آلوده به فرمالدئید برتری قابل ملاحظه ای بر راکتور لجن فعال فاقد بیوفیلم دارد.

    کلیدواژگان: فرمالدئید، لجن فعال، زیست لایه، فاضلاب صنعتی
|
  • Abedin Vakili, Saeed Hajaghajani, Ali Rashidy-Pour, Raheb Ghorbani Page 93
    Introduction
    Student evaluations provide teachers with important feedback from the consumer's point-of-view. Although substantial research has been conducted with regard to the factors influencing reliability and accuracy of student evaluation of teaching quality, but the results are controversial and need to further research. Thus, this comprehensive study was conducted to determine the role of different factors influencing student evaluations of teacher faculty at Semnan University of Medical Sciences students, Iran.
    Material And Methods
    This analytical-descriptive study was conducted with participation of all students at least at the levels of the second semester to up of their education program at Semnan University of Medical Sciences in the academic year of 2009. A questionnaire containing demographic data and some factor influencing on teacher evaluation including effective teaching skills (9 questions), faculty personal characteristics (15 questions), educational principles and laws (1 question), personal characteristics and attitudes of students toward lessons (10 questions), daily time and place of lecture presentation (4 items), and teacher evaluation process at the University (6 questions) was given to each student before the starting of lecture at the classroom. The questionnaires were collected, and the data were analyzed using appropriate statistical methods appropriate. Results. Results showed that from the viewpoints of students proficiency on the course (94 %), good-tempered (93 percent), confidence (92.7%), expressive power (91 percent), organizing the contents and having interest to teaching (90%), personality (90 percent), and old or up-to date of teaching materials (83%) have high and higher influences on student evaluation of teacher quality. Most Students (63.3%) expressed that their personal issues have low up to very low influence on teacher evaluation. Additionally, a significant relation between the gender (P<0.001), native and non native status (P<0. 01) and study field of students (P<0. 01) with teacher evaluation score was found. Finally, no significant relation was observed between student rating with faculty evaluation (P>0. 05).
    Conclusion
    The results of this study showed that acdamemic capability (such as academic proficiency and providing new and updated scientific information on the course subject) is one of the most important factor influencing teacher evaluation outcomes. Also, it seems that not only teaching methods, but also teacher personality can increase student enthusiasm and motivation for learning that ultimately improve the quality of education.
  • Mohammad Reza Ghane Pour, Seyed Habibolah Kavari, Behrad Pour- Mohammadi, Setareh Homami Page 104
    Introduction
    Internal evaluation is a fundamental determinant to quality development in teaching departments and faculties. The purpose of this study was an internal departmental evaluation in the public health department of Semnan university of medical sciences (SUMS).
    Materials And Methods
    This work was performed (during 2008-2009) in department of public health of SUMS utilizing an accreditation model. The assessment covered 9 areas, namely: educational missions and objectives, management and organization, educational programs, scientific board, students, educational resources, research activities, assessment and evaluation, and graduates. Questionnaires were developed by the scientific members of the department. After collecting the data, results were categorized according to Gourman scoring scale, from unsatisfied class to very strong class, with the range of 1-5 scores.
    Results
    The mean scores in the 9 evaluation areas were obtained and the rankings were as below: Educational programs area was in strong ranking; educational missions and objectives, scientific board, and assessment and evaluation areas were in good ranking; management and organization area was in more than satisfied ranking; students area was in satisfied ranking; educational resources and research activities areas were in borderline ranking; and finally, the department was ranked as unsatisfied in the graduates area.
    Conclusions
    Results showed that by achieved mean of 3.19 in whole of the evaluation areas, the public health department has placed in "more than satisfied" class. Although the overall status is acceptable, there is a need to modify the weak points in the suboptimal areas to improve the educational quality in this department.
  • Khorsrow Hazrati Tappeh, Afshin Barazesh, Habib Mohammadzade, Shahla Khashave Page 112
    IntroductionIn accordance with evaluation of universities and high educational societies and by using accreditation model, parasitology and mycology department of Urmia University of Medical Sciences was evaluated.
    Materials And Methods
    This study was done in parasitology and mycology department of Urmia university of medical sciences in 2007. This department with 4 scientific members, 3 educational districts, and 4 laboratories, and with 27 years archaism is involved actively in teaching of students of medical and health sciences. The assessment covered 9 areas, namely: department manager, scientific members, educational districts, human resources, education resources and research facilities, and the status of students. Questionnaires and check lists were developed by the scientific members of the department. After collecting the data, the results were categorized into three levels according to the gained points: non-desirable level (less than 25 % of the total score), semi-desirable level (between 25-75 % of the total score) and desirable level (more than 75% of the total score).
    Results
    The obtrained mean scores revealed that the department of parasitology and mycology was located in the "desirable level" in the fields of department manager, scientific members, educational district, and the status of students. The department was located in the "semi-desirable level" in the fields of human resources, education resources and research facilities. Overall, the deparment was gained the "semi-desirable" score (103 from 140).
    Conclusion
    This study demonstrates that the deparment of parasitology and mycology is located in the semi-desirable level. Although the overall status is acceptable, but there is a need to modify the weak points in the suboptimal areas to improve the educational quality in this department.
  • Mohammad Reza Akhoond, Anooshiravan Kazemnejad, Ebrahim Hajizadeh, Ali Ganbary Motlagh, Mohammad Reza Zali Page 119
    Introduction
    Colorectal cancer is the most common cancer of digestive system and also fourth cause for death of cancer around the world. Different studies indicate that survival of patients suffering from colorectal cancer has recently developed in some areas of the world. However, it is not clear which factors involve in this improvement. This study aims at investigating some clinical and pathologic factors in prognosis of these patients with colon and rectum cancers separately.
    Material And Methods
    Data recorded from 1194 patients with colorectal cancer in Cancer Record Center of Research Center for Gastroenterology and Liver Disease, Shahid Beheshti University of Medical Sciences (Tehran, Iran) was used in this study. Data analysis was performed using competing risks model. Software used for data analysis was STATA, 11 version, and significance level was regarded as 0.05.
    Results
    Body mass index, alcohol consumption, tumor site, inflammatory bowel disease, metastasis to lymph nodes and metastasis to other organs had significant effect on death of colon cancer, while body mass index, metastasis to other organs and kind of the first treatment had significant effect (P<0.05) on rectum cancer. Median survival was 7.75±1.118 and 3.917±0.26 years for patients with colon cancer and rectum cancer respectively. Also, 1, 2, 3, 4 and 5 years of survival rates for colon cancer were 88.7%, 77.9%, 68.5%, 61.4% and 56.8%, respectively, while they were 89.1%, 74.2%, 60.7%, 47.1% and 41.9% for rectum cancer, respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, some variables may have different impacts on colon and rectum carcinoma; therefore it is needed that the effects of the factors on different parts of the large bowel be considered separately in the future studies.
  • Azadeh Safaee, Bijan Moghimi, Dehkordi, Seyed Reza Fatemi, Mohammad Amin Pourhoseingholi, Mohsen Vahedi, Asma Pourhoseingholi, Manijeh Habibi, Mohammad Reza Zali Page 129
    Introduction
    Family history of colorectal cancer has been shown to be related to the risk of developing colorectal cancer. This risk depends on the number of affected relatives and the age at diagnosis. In this study we aimed to estimate the frequency of a positive family history of colorectal cancer in a random sample from Tehran population.
    Materials And Methods
    This study was a community-based cross-sectional survey conducted from May 2006 to December 2007 in Tehran province, Iran. A total of 5,500 peoples (age≥20 years) drawn up randomly by random sampling according to postal codes and invited to participate in the study. All participants completed a detailed health data registry form on family history status of colorectal cancer.
    Results
    The mean age of men with a positive family history was significantly different from men with negative family history. There was no significant difference between mean age of women responders with or without positive family history. Among all participants (n=5,500), 162 responders (2.9%) had a history of colorectal cancer. Of 162, 67 responders (1.22%) had one and 4(0.07%) had two or more first-degree relative with colorectal cancer. Of 5,500 participants, 18 subjects (0.33%) reported having two or more first-degree relative with colorectal cancer or one first-degree relative with colorectal cancer diagnosed at age <50 years. Four subjects (0.07%) had three or more first-degree relative with colorectal cancer.
    Conclusion
    Based on the findings, we estimate that more than 570,000 subjects in the Iran in the age group≥20 years have at least two to three times increased risk of developing colorectal cancer which should be identified and encourage to participate in screening and surveillance protocols of colorectal cancer.
  • Masome Neishabory, Nayere Raeisdana, Raheb Ghorbani, Tahere Sadeghi Page 134
    Introduction
    Nursing care is an essential component of health services. Patient's health and improvement depends on the quality of nursing care. Nurses and patients views as well as their active participation for making decision have an important role in quality of services, so it must be regarded as a principle. The purpose of this research was to study nurse's and patient's viewpoints regarding quality of nursing care in teaching hospital of Semnan (Iran).
    Materials And Methods
    In this descriptive-comparative study, 52 nurses and 300 patients from internal, surgical, gynecology and pediatric wards of Fatemieh and Amir Hospitals were selected by systematic sampling. Nursing care quality was assessed in psychotic, social and communicative aspects using a Quality Patient Care Scale questioner. The questioner had 41 questions with 3 answer choices (rarely, occasionally and usually) that marked from 1 to 3. Mean scores were calculated for all subjects and then were categorized in undesirable (less than 1.5), low desirable (1.5-2.49) and desirable (2.5-5) groups.
    Results
    31.6 % of patients and 92.6% of nurses evaluated psychotic-social aspect of care quality as desirable. The desirability percent for communicative aspect of care quality was 24.7% in patients and 56.8% in nurses. There was a significant statistical difference between patients and nurses views in both aspects (P<0.001). In psychosocial aspect, 73.5% of patients expressed that nurses do not introduce themselves and 77.9% of them expressed that nurses rarely introduce new patients to other patients. In communicative aspect, 42.5% of patients declared that they ensured about their secrets rarely.
    Conclusion
    Nurse's and patient's viewpoints on quality of nursing care were different because of their various experiences and insight. Thus, re-evaluation of the quality standards of nursing care based on client approach, choosing some strategies to increase nurse-patient communication and considering psycho-social patients needs seems to be a necessity.
  • Masomeh Hemmati Maslak Pak, Fazllolah Ahmadi, Monireh Anoosheh Page 144
    Introduction
    Spirituality is an important aspect of health of people with chronic health conditions such as diabetes. Awareness from adolescents’ perception about life quality and its effective factors is useful for controlling blood glucose in adolescents and causes motivation in adolescents for self care. The aim of this study was to explore spirituality effects on life quality in diabetic adolescent girls.
    Materials And Methods
    A qualitative design using content analysis was applied in order to seek the purpose. Data were collected using in-depth semistructured interviews and focus groups with participation of 28 adolescent girls with type 1diabetes. The participants were recruited by purposeful sampling of "West Azerbaijan Diabetes Association" members as well as some patient's referral to Urmia city hospitals diabetes clinics.
    Results
    Following data analysis, participants in this study were categorized in four general groups; people with religious attitude and satisfied from their life, people who perform religious etiquettes and satisfied from their life, people with spiritual beliefs and adaptation with diabetes, and finally people with spiritual beliefs and self care.
    Conclusion
    Spirituality is an important factor that influences on the life quality of diabetic adolescent girls. In addition, spirituality helps adolescent girls with diabetes to cope with stressful situations and needs to be considered in management and care from these patients.
  • Esmat Rezaei, Yunos Amiri Shavaki, Afsane Arshi Page 152
    Introduction
    The words to be used as symbolic tools for communication. In the beginning of procedure of language development, children acquire nouns, and frequency of nouns application in this period, is the most of another type of words. With due attention to importance of nouns in procedure of language development, the study was carried out with aim to gathering of norm data for pictorial expression test and determination of expression ability in an Iranian normal Farsi-speaking children.
    Materials And Methods
    It was a descriptive-analytic and cross-sectional study. 110 normal Farsi-speaking children (54 girls and 56 boys) were selected randomly throughout Arak kindergartens. The pictorial expression test was used in this study.
    Results
    Mean scores was statistically different between all age groups (2.5, 3, 3.5 and 4) with and without limited 4 seconds response time (P< 0.05) except between 3 and 3.5 years-old group. Also, mean scores decreased in all age groups, with limited 4 seconds response time.
    Conclusions
    The expression ability was different in 4 age groups. The picture-naming test could show these differences. Also, the “limited 4 seconds response time” increases difficulty of this test. In addition, mean scores of expression with limited 4 seconds response time, could be used for evaluating of children with various language disorder.
  • Mohsen Khalili, Zahra Kiasalari, Ehsan Farhadi, Mahshid Agah Page 159
    Introduction
    Patients with chronic, painful diseases often seek alternative therapy. The rhizome of Zingiber (Z) officinalis is a common constituent of diets around the world and its extracts have been reported to exhibit several pharmacological activities. We investigated the effects of alcoholic Zingiber oficinalis rhizome extract on two different models of acute and chronic inflammation and pain.
    Material And Methods
    Formalin, xylen and acetic acid were used to induce acute inflammation in paw, ear and peritoneum, respectively. The amount of Evan's blue dye leakage into these tissues was used as an index of acute inflammation. For chronic inflammation, a piece of sterile cotton (30 mg) was impalnated into the groin region for a period of seven days. Following, t he weight of the cotton piece before implantation is subtracted from the weight of the dried piece and used as an index of chronic inflammation. Finally, acute and chronic pain assessment was carried out via the formalin test protocol.
    Results
    In acute inflammation model, the formalin-induced inflammation in paw and peritoneum was significantly (P <0.05) reduced by the extract of Z. oficinalis rhizome at doses of 200 and 400 mg/kg. Also, the extract at the dose of 400mg/kg significantly (P<0.05) reduced the paw diameter. In chronic inflammation model, the extract at the dose of 200 mg/kg significantly (P< 0.01) dimished inflammation. Finally, both acute and chronic pain significantly (P< 0.05) suppressed by the extract at the dose of 200 mg/kg.
    Conclusion
    Findings of this study indicate that alcoholic extract of Z. oficinalis has anti-inflammatory and antinociceptive effects. Thus, using the extract of Z. oficinalis could be a potential alternative therapy in ameliorating inflammation and pain in patients suffering from chronic diseases.
  • Seyed Ali Shafiei Darabi, Seyed Mohammad Firoozabadi, Kazem Rasoulzadeh Tabatabaie, Mojdeh Ghabaee Page 167
    Introduction

    Effects of extremely low frequency magnetic fields (ELF-MF) with different intensities and frequencies has been investigated by several researchers. In most of these studies, the applied magnetic field has uniformly encountered whole brain and it has shown that changing intensity and frequency causes anomaly changes in electroencephalograms. The aim of current study was to investigate the effect of local exposure to ELF-MF with different intensities on EEG signals.

    Material And Methods

    Magnetic field with frequency of 10 Hz and intensity of 100, 120, 160, 200, 240, 280, 320 and 360 µT was applied to F3 zone in 10-20 system of 3 men locally. Finally, relative power spectrum in 5 points of head in conventional frequency bands was assessed.

    Results

    An increase in alpha band in regions under exposure such as F3 and O1 in intensities of 100 and 360 µT was observed. No changes in other bands such as theta band were found. It should be noted that none of the above effects was observed in closed-eye position.

    Conclusion

    Regular effects due to increasing intensity of magnetic field was not observed and changing potential of EEG signals from magnetic field with intensity of 100 and 360 µT is more than other intensities. Changing pattern of alpha band in F4, Cz, O2 and O1 was similar to exposed F3 zone and no resonance effect was observed at 10 Hz magnetic field.

  • Mohammad Faranoush, Mansoureh Haghighi *, Reza Haji, Hoseini, Parvaneh Vosough, Vahid Falah, Azad, Azim Mehrvar, Amir Abbas Hedayati Asl, Raheb Ghorbani, Mahin Behzadi, Yasamin Honar Bakhsh, Mohammad Ali Fazeli, Rokhsane Zangoei Gholamreza Mohammadi, Farahnaz Ghahramanfard Page 175
    Introduction

    Acute lymphoblastic leukemia is one the most common malignancies in children and adolescents. L-asparginase (L-ASP) is one of the leading medications in treatment of ALL. L.ASP interferes with the synthesis of some coagulation proteins and therefore causing disturbance in normal coagulation. In this study, the effects of L-ASP on anticoagulant proteins (protein C, protein S, and antithrombin III) and platelet function were assessed.

    Material And Methods

    This was a before-after study on 41 patients with ALL who refered to Mahak hospital (Tehran, Iran). Before and after the injection of L.ASP, a bleeding time test was performed based on Ivy method. Protein C and protein S performance was assessed by turbidometry and antithrombin III performance was evaluated by chromogenic method.

    Results

    48.8% of patients were female. Mean (±SD) of age was 4.0±7.2. A significant reduction in the mean amount of protein C, antithrombin III and bleeding time was recorded. However, the reduction in protein S was not significant. No patient showed the symptoms of thrombosis.

    Conclusion

    The results of this study showed that L. ASP drug reduced coagulation proteins (except the protein S). This decrease along with other concomitant genetic factors can lead to thrombosis in some patients with ALL during induction therapy.

  • Akbar Azamian Jazi, Mohammad Faramarzi, Mansour Salesi, Yaser Jafari Shapoorabadi Page 181
    Introduction
    Rheumatoid arthritis (RA) is more prevalent in women than men and its incidence is in all age group. Patient with RA significantly experience more disability and co-morbidities including cardiovascular diseases in compared with people without RA and this is due to reduced physical activities in the patients. The effect of aerobic training on patients with RA is still unclear. Thus, the aim of this study was to investigate the effects of 8 weeks aerobic training in patients with RA.
    Materials And Methods
    Twenty three women (mean age 51.96±7.73 yr and mean weight 72.37±10 kg) with a diagnosis of RA for more than three years and without any known cardiovascular and brain symptoms were voluntarily enrolled in the study. The patients were divided into aerobic training (n=11) and control groups (n=12). The patients in the aerobic group performed an aerobic training using a stationary bike (3 d/wk for 8 weeks). All subjects in this group were administered the same medicine at the same dose. A fasting blood sample was collected prior to and after 8 weeks of aerobic training from the patients. Serum C-reactive protein (CRP), fibrinogen and rheumatoid factor (RF) were measured using standard methods.
    Results
    There was a significant difference in CRP, fibrinogen and body mass index before and after 8 weeks of aerobic training in the experimental group (P≤ 0.001), but not in the control group. Moreover, no significant difference between the control group and experimental group with respect to all studied variables.
    Conclusion
    These findings showed that aerobic training could reduce inflammation in patients with RA and consequently plays an important role in preventing the occurrence of cardiovascular diseases in these patients. Therefore, we recommend the use of aerobic exercise training as a safe therapeutic method for reduceing the dosage of the anti-inflammatory drugs in patients with RA.
  • Ahmad Parsaei Far, Massoud Nikbakht, Mehri Ghafourian Boroujerdnia, Mohammad Reza Zadkarami Page 189
    Introduction
    Intense exercise activity has been known as one of the immune system suppressor. The purpose of the present study was to examine the effect of a single incremental exhausting exercise on circulting numbers of T cell and NK cell subsets in healthy young male athletes.
    Material And Methods
    Twenty male subjects with mean age 22/4±1/8 (SD) yr, mean Vo2max 41/7±7/1 (SD) ml/kg/min and mean BMI 23±1/87 (SD) kg/m2 were divided randomly into two control group (n=10) and experimental group (n=10). The experimental subjects performed a standard bicycle ergometer test whereas the control subjects did not participate in any exercise activity. Blood samples were collected pre-, immediately post-, and 2 hours post-exercise. The T and and NK lymphocyte subsets were analyzed with flow cytometry.
    Results
    There was a significant increase in the percentage of T (CD8) and NK (CD16/56) and a significant decrase in the the percentage of T (CD4) and the ratio of CD4/CD8 from pre-, to immediately post-exercise (p < 0.05). Both changes returned to pre-exercise values at 2 hours post-exercise. Addtionally, no significant changes was found in the percentage of CD56 and CD16 (NK) cells following exercise
    Conclusion
    Findings of this study indicate a single intense and short-term training session caused transient and temporary changes in circulating lymphocytes counts. Thus, it is reommonded that the interval between training designed in a way that the immune system reverts back to its original status.
  • Azam Hamidzadeh, Farangis Shahpourian, Roohangiz Jamshidi Orak Page 196
    Introduction
    Many pregnant women like to avoid pharmacological or invasive methods of pain management in labor. Acupressure is a non- invasive method that has been suggested for labor pain relief. The purpose of this study was to evaluate the effects of LI4 acupressure on labor pain in the first stage of labor.
    Materials And Method
    This single-blind randomized clinical trial was performed on 100 eligible women who were at the beginning of active phase of labor (3-5 cm dilatation of cervix). The case group (n=50) received LI4 acupressure at the onset active phases for duration of each uterine contraction over a period of 20 minutes, while the control group (n= 50) received a touch at this point without massage. Labor pain was measured several times using a subjective labor pain scale (Visual analogue scale) before intervention, immediately, 20, and 60 minutes after intervention and then each hour until delivery. Finally, severities of pain were compared between the two groups.
    Results
    There were significant differences between the groups in subjective labor pain scores at immediately, 20, 60 and 120 minutes after intervention (P<0.001).
    Conclusion
    These finding showed that LI4 acupressure was effective for decreasing pain in women during labor. LI4 acupressure can be an effective nursing management for women in labor.
  • Parsa Yousefi, Zahra Moghaddasi, Aram Tabaei Page 204
    Introduction
    Urinary tract infection (UTI) is the most common disease of urinary tract. This disease lacks characteristic signs and symptoms and occasionally occurs with atypical presentations such as weight loss, anorexia, and growth failure. Zinc improves host immune-system response to many infections and has a significant role in immune system integrity. The aim of this was to study of zinc supplementation on treatment of UTI in children.
    Materials And Methods
    In this clinical trial study, 200 children with UTI who were admitted to Amir Kabir hospital (Arak, Iran) were randomly divided into two control and case groups. Two groups were matched in age, gender, urine laboratory profiles, and clinical signs and symptoms such as fever, dysuria and frequency. The control group received only routine treatment of UTI. The case group, in addition to routine treatment of UTI, received oral zinc sulfate syrup.
    Results
    Findings showed that dysuria and frequency in zinc-supplemented subjects recovered significantly sooner than control subjects, while the abdominal pain persisted longer. There were no significant differences in onset of fever remission and negative urine culture time 48h and 7-10 days after treatment between two groups.
    Conclusion
    Zinc supplementation has a significant effect in ameliorating severe dysuria and frequency of urinary in UTI. When the abdominal pain is present, usage of this drug is not recommended.
  • Mohammad Rostami Nejad, Hamid Mahbobipour, Zeynab Fazeli, Reza Mashayekhi, Daryosh Mirsattari, Ehasn Nazemalhosseini Mojarad, Mojgan Frootan, Amir Hoshang Alizadeh, Faramarz Derakhshan, Mohammad Reza Zali Page 209
    Introduction
    The screening of patients with dyspepsia, may allow an early identification of affected individuals. The aim of this study was to determine the prevalence of celiac disease in dyspeptic patients submitted to routine diagnostic upper gastrointestinal endoscopy.
    Materials And Methods
    From November 2007 to October 2008, 407 patients who underwent endoscopy for any reason (193 male, 214 women; mean age36.1 years) were studied in this work. Histological characteristics in duodenal biopsy specimens for celiac disease were evaluated according to the modified Marsh Classification1999. In addition, all patients were tested for total immunoglobulin A and anti-transglutaminase (tTG) antibodies. The patients with IgA deficiency were tested with IgG tTG.
    Results
    Duodenal histology showed the malabsorption pattern (Marsh I-IIIc) in 26 (6.4%) cases and 33 cases had serological positive test for tTGA. In term of the serological analysis, 10 out of 33 tTGA positive patients had malabsorption pattern (Marsh I,-IIIc), and all of them had a positive tTGA (2.45%). Four of the 407 recruited patients were IgA deficient and none of them were positive for IgG tTG.
    Conclusion
    In this study, about 6.4% of patients had malabsorption pattern and 8.1 % presented with positive serology for CD. However, both histology and serology were positive in 10/407 (2.45%). The high prevalence of celiac among dyspeptic symptomatic individuals indicates that they are a higher risk group for developing celiac disease.
  • Nematallah Jaafarzadeh, Sahand Jorfi, Kamyar Yaghmaeian, Amir Reza Talaie, Yalda Hashempour Page 215
    Introduction

    Formaldehyde is used in many industrial applications as raw material and therefore high concentrations are found in their effluents. Activated sludge processes based on biofilm growth are increasingly used because of appreciate abilities in controlling of high organic load industrial effluents. The main objective of this study was to determine the effect of biofilm in improvement of activated sludge efficiency for treatment of industrial effluents containing formaldehyde.

    Materials And Methods

    Two lab scale activated sludge reactors (with and without fixed bed for biofilm growth) were investigated in organic loading rate of 0.7 – 10.5 kgCOD/m3.d, aerobic condition and the room temperature. In this study, the effects of organic and hydraulic loads were investigated for the mentioned two processes.

    Results

    The most COD removal efficiency for biofilm activated sludge was 98.86%. The reactor containing biofilm had removal efficiency of more than 64% up to the organic loading rate of 10.5 kgCOD/m3.d, while the conventional activated sludge reactor collapsed in organic loading rate of 7.5 kgCOD/m3.d.

    Conclusion

    Findings of this study indicate that activated sludge reactor containing fixed bed for biofilm growth is significantly more efficient than the conventional activated sludge one.