فهرست مطالب

کومش - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1397)

فصلنامه کومش
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 70، بهار 1397)

  • ویژه نامه عوامل اجتماعی موثر بر سلامت 1397
  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 26
|
  • نعیمه سیدفاطمی، فروغ رفیعی، ابراهیم حاجی زاده، مهناز مدانلو* صفحات 179-191
    هدف
    یکی از مشکلات پیچیده نظام سلامت عدم تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به بیماری مزمن می باشد که متاثر از عوامل اجتماعی است. برای تعیین عواملی که بر ارتقاء سلامت بیماران تاثیر می گذارند، درک مفهوم تبعیت از درمان و شیوه های مناسب اندازه گیری آن برای بهبود تبعیت از درمان امری ضروری است. اما تاکنون ابزار متناسب با فرهنگ بیماران ایرانی که همه ابعاد درمان را بسنجد، وجود ندارد. این مطالعه با هدف طراحی و روان سنجی پرسش نامه تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به بیماری مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ترکیبی، ابزار تبعیت از درمان بیماران مزمن طی سه بخش طراحی و روان سنجی شد. در بخش اول با استفاده از روش تحلیل مفهوم مدل هیبرید طی سه مرحله، مفهوم تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به بیماری مزمن تبیین و سازه های مرتبط با آن شناسایی شد. ابتدا در مرحله نظری از مرور متون به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد، سپس در مرحله کار در عرصه داده های کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختار با مشارکت 6 بیمار مزمن جمع آوری شد و در مرحله تحلیل نهایی داده های به دست آمده از تحلیل دو مرحله قبل تلفیق و با استفاده از روش تحلیل کیفی جهت دار تحلیل شدند. در بخش دوم گویه های پرسش نامه اولیه تدوین گردید. در بخش سوم ویژگی های روان سنجی پرسش نامه با استفاده از روایی صوری، محتوایی و سازه و هم چنین پایایی همسانی درونی و ثبات (آزمون مجدد) تعیین گردید.
    یافته ها
    نتیجه فرآیند تحلیل مفهوم در مرحله نظری منجر به استخراج 11 طبقه، در مرحله کار در عرصه 7 طبقه شد. در مرحله سوم تحلیل مفهوم با تحلیل داده های دو مرحله قبل 8 درون مایه پدیدار گردید و 127 گویه استخراج شد. ویژگی های روان سنجی پرسش نامه طراحی شده با 127 گویه آغاز شد. با اجرای روایی صوری و محتوایی گویه های پرسش نامه اصلاح و به 48 گویه تقلیل پیدا کرد. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی 7 عامل اهتمام در درمان، تمایل به مشارکت در درمان، توانایی تطابق، تلفیق درمان با زندگی، چسبیدن به درمان، تعهد به درمان و تردید در اجرای درمان را با 40 گویه مشخص نمود. این 7 عامل در مجموع 514/48% از واریانس کل پرسش نامه را تبیین می کردند. پایایی آزمون با روش آزمون مجدد و از طریق همسانی درونی و آلفای کرونباخ 92/0 تایید شد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بینش جدیدی برای درک معنی تبعیت ایجاد می کند و پرسش نامه تبعیت را به عنوان ابزاری روا و پایا و مطابق با شرایط فرهنگی جامعه ایرانی، برای بررسی تبعیت از درمان بیماران بزرگ سال مبتلا به بیماری های مزمن ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: تبعیت از درمان، بیماری مزمن، تحلیل مفهوم مدل هیبرید، روان سنجی
  • اطهرالسادات میرکریمی، حمیرا خدام، محمدعلی وکیلی، محمدباقر صادقی، مهناز مدانلو* صفحات 192-202
    هدف
    پرفشاری خون یکی از بزرگ ترین مسائل بهداشتی است که علت اصلی مرگ و میر است و عوامل اجتماعی متعددی بر آن تاثیر می گذارد. اصلاح سبک زندگی یکی از استراتژی های موثر در کنترل فشارخون می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی تعدیل سبک زندگی بر تبعیت از رژیم غذایی و فشارخون بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1395 بر روی بیماران مبتلا به پرفشاری خون درمانگاه قلب بیمارستان صیاد گرگان انجام شد. بیماران بر حسب امتیازات کسب شده از فرم اطلاعات رژیم غذایی (در 5 زیرگروه مصرف نمک، چربی، میوه، سبزیجات تازه، و لبنیات کم چرب)، در طبقات تبعیت ضعیف، متوسط و کامل قرار گرفتند. 98 بیمار واجد شرایط با تبعیت متوسط و ضعیف به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (49 نفر در هر گروه) تخصیص داده شدند. مداخله ی آموزشی تعدیل سبک زندگی برای بیماران گروه مداخله به مدت 2 هفته اجراء شد. محتوای آموزشی مرتبط با فشارخون و شامل توصیف پرفشاری خون، آموزش بهبود سبک زندگی (فعالیت فیزیکی و ورزش روزانه، ترک سیگار، کنترل وزن، بهبود الگوی خواب، کاهش اضطراب و مدیریت استرس)، مصرف داروهای تجویز شده و لزوم مراجعه به پزشک و رعایت رژیم غذایی توصیه شده بود. آموزش تعدیل سبک زندگی به صورت فردی و چهره به چهره، هفته ای 2 بار، هر جلسه به مدت 2 ساعت انجام شد. سپس بیماران هر دو گروه مجددا فرم ثبت اطلاعات رژیم غذایی را 2 هفته روزانه تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش سبک زندگی بر تبعیت از رژیم غذایی بیماران مبتلا به پرفشاری خون تاثیرگذار بود (001/0P<). هم چنین مداخله بر کاهش میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک نیز تاثیر داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    انجام مداخله آموزشی در خصوص تبعیت از رژیم غذایی به عنوان یکی از راه کارهای مناسب تعدیل سبک زندگی باعث بهبود فشارخون بیماران مبتلا به پرفشاری خون می شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، رژیم غذایی، پرفشاری خون، آموزش، کارآزمایی بالینی
  • مهدی چراغی*، نسرین کاظمی صفحات 203-209
    هدف
    در دوره سالمندی نیاز به غذا از جمله نیازهای فیزیولوژیک انسان است که نبود آن هستی این افرادرا به خطر می اندازد. در این میان دستیابی به امنیت غذایی برای زنان سالمند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل اقتصادی قرار دارد. در تحقیق حاضر به تحلیل عوامل اقتصادی موثر در امنیت غذایی زنان سالمند پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر زنان سالمند روستاهای شهرستان زنجان می باشد. 247 نفر از زنان سالمند به روش سیستماتیک انتخاب و پرسش نامه با پرسش از زن سالمند تکمیل شد. اگر ابهامی برای پاسخ دهی به سوالات ایجاد می شد توضیحات تکمیلی ارائه می شد. برای محاسبه میزان امنیت غذایی از روش مقیاس ناامنی غذایی (HFIAS) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد، تنها 9/10 درصد زنان سالمند دارای امنیت غذایی بوده و عوامل اقتصادی متراژ مسکن، کیفیت مسکن، میزان اراضی باغ، میزان اراضی آبی، میزان اراضی دیم، میزان پس انداز، کمک های مالی فرزندان، تعداد دام کوچک، تعداد دام بزرگ، بار تکفل، برخورداری از تسهیلات بانکی، تعداد مراجعه به شهر و فاصله از مرکز خرید مواد غذایی با امنیت غذایی زنان سالمند روستایی ارتباط داشته است.
    نتیجه گیری
    زنان سالمند در محدوده مورد مطالعه دارای ناامنی غذایی بالایی بوده و مهم ترین عامل اقتصادی مرتبط با کاهش ناامنی غذایی زنان سالمند مالکیت بر اراضی دیم و آبی و باغات می باشد. جهت کاهش ناامنی غذایی زنان سالمند سیاست های تحت پوشش قرار دادن این قشر از سبدهای غذایی متناسب با شرایط سنی و بهبود سلامت روانی آن ها باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، ناامنی غذایی، عوامل اقتصادی، استان زنجان
  • الهه حاجی عربی، منیر نوبهار*، راهب قربانی صفحات 210-220
    هدف
    شواهد نشان می دهد خودمراقبتی در دیابت، یکی از مهم ترین راه کارهای اساسی جهت کنترل بیماری محسوب می شود. از آن جا که رابطه آگاهی و افسردگی با خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت قندی نیازمند بررسی می باشد، هدف این مطالعه تعیین رابطه افسردگی و آگاهی از دیابت با میزان خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 145 نفر از بیماران مبتلا به دیابت قندی نوع دو بستری در بیمارستان کوثر شهر سمنان مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک، افسردگی Beck، آگاهی از دیابت (ADKnowl) Audit of Diabetes Knowledge و خودمراقبتیSummary of Diabetes Self-Care Activities (SDSCA) انجام شد.
    یافته ها
    7/20% بیماران افسردگی خفیف، 1/42% افسردگی متوسط و 8/13% افسردگی شدید داشتند. به طور کلی 6/76% بیماران درجه ای از افسردگی (نمره ده یا بالاتر) داشتند. وضعیت تاهل (004/0=P)، سطح تحصیل (003/0=P)، محل زندگی (021/0=P)، وضعیت منزل مسکونی (045/0=P) و سن (002/0=P) با شدت افسردگی ارتباط معنی داری داشتند. میانگین ± انحراف معیار آگاهی 8/2±5/14 بود. متغیرهای جنس (027/0=P)، وضعیت تاهل (027/0=P)، سطح تحصیل (009/0=P)، وضعیت شغلی (043/0=P) با آگاهی ارتباط معنی داری داشتند. میانگین ± انحراف معیار خودمراقبتی 9/5±1/23 بود. خودمراقبتی با هیچ یک از مشخصات دموگرافیک ارتباط معنی دار نداشت. بین افسردگی و آگاهی (077/0= r،3555/0=P)، افسردگی و خودمراقبتی (050/0= r،551/0=P) و آگاهی و خودمراقبتی (065/0= r،434/0=P) ارتباط معنی دار دیده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان دهنده شیوع بالای افسردگی، آگاهی متوسط و خودمراقبتی کم در بیماران دیابت قندی نوع دو می باشد، از آن جا که آگاهی و افسردگی با خودمراقبتی رابطه معنی دار نداشتند، باید عوامل مرتبط با خودمراقبتی بیماران دیابت قندی نوع دو مورد بررسی گسترده تری قرار گیرد، تا با شناسایی عوامل مرتبط با آن، بتوان در جهت کنترل بیماری و عوارض آن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: افسردگی، آگاهی، خودمراقبتی، دیابت قندی نوع دو
  • عباس زیاری، فرزانه بینایی، معصومه انصاری، علی ولی نژادی* صفحات 221-227
    هدف
    بیمارستان ها و مراکز درمانی از مهم ترین واحدهای ارائه خدمت در نظام سلامت هستند. با توجه به ضرورت درک ادراکات و انتظارات بیماران برای بهبود کیفیت ارائه خدمات، هدف این پژوهش، سنجش انتظارات و ادراک بیماران از کیفیت خدمات بستری در بخش های زنان و زایمان و کودکان بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهر سمنان در سال 1395 بر اساس مدل سروکوال است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی است که به روش نمونه گیری آسان بر روی 321 نفر در دو بخش زنان و زایمان (151 نفر) و کودکان (170 نفر) بیمارستان امیرالمومنین (ع) سمنان و با استفاده از پرسش نامه استاندارد سروکوال که روایی و پایایی آن تایید شده، از اردیبهشت تا بهمن 1395 صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین گویه های مربوط به مولفه های «انتظارات» و «ادراکات» به ترتیب با 24/1 و 44/2 (از 5) در سطح «ضعیف» و «متوسط» برآورد شد. «وفاداری» مراجعه کنندگان به بیمارستان در سطح «متوسط» و فاصله بین ادراکات و انتظارات بیماران و به بیان دیگر «رضایت بیماران»، در سطح «متوسط» بود.
    نتیجه گیری
    فاصله کم بین ادراکات و انتظارات دریافت کنندگان خدمت در تمام مولفه های کیفیت ارائه خدمات، نشان دهنده برآورده شدن انتظارات آن ها در حد پایین است. بنابراین ارتقای کیفیت در همه ابعاد ارائه خدمت در جامعه مورد پژوهش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات سلامت، انتظارات، ادراکات، سروکوال، بیمارستان
  • مهشید بکایی، معصومه سیمبر*، سید مجتبی یلسینی اردکانی صفحات 228-239
    هدف
    امروزه سلامت اجتماعی، به عنوان یکی از ابعاد سلامت، در کنار سلامت جسمی و روانی و معنوی اهمیت گسترده ای یافته است. زنان مواجه با ناباروری بیش از سایر افراد تحت تاثیر شرایط اجتماعی- فرهنگی و باورهای هر جامعه قرار می گیرند. این مطالعه با هدف عوامل اجتماعی تاثیر گذار بر تجربیات جنسی زنان مواجه با ناباروری صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج مطالعه بر روی 15 زن نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر یزد و 8 نفر مطلع کلیدی انجام شد. داده ها با روش تحلیل محتوای قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای تایید دقت و صحت داده ها از معیارهای گابا و لینکلن استفاده شد.
    یافته ها
    با تحلیل داده ها سه طبقه 1) تاثیر بستگان و خانواده خانواده و بستگان زن، خانواده و بستگان مرد و عوامل موثر از هر دو خانواده) 2) تاثیر جامعه (فقدان آموزش جنسی و عوامل اجتماعی) و 3) باورهای رایج (باورهای با منشا فرهنگی، مذهبی یا قومی، باورهای با منشا تغذیه ای و تاثیر طرح واره ها بر رفتار جنسی) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    از نظر اجتماعی، فرهنگی و مذهبی فرزندآوری در ایران اهمیت زیادی دارد. برگزاری کلاس های آموزشی برای خانواده های زوج نابارور و مشاوره تخصصی سلامت جنسی برای زوج های نابارور در مراکز ناباروری پیشنهاد می شود. این مشاوره با بهبود عمل کرد جنسی زوجین، تصحیح باورهای غلط، کاهش تعارضات زناشویی و طلاق همراه خواهد بود
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، رفتار جنسی، ناباروری، مطالعه کیفی
  • نرگس ارسلانی، منیر نوبهار*، راهب قربانی، نعیمه سادات کیا، مریم اعتمادی صفحات 240-247
    هدف
    اختلالات شناختی در سالمندان، بیش تر به علائم افسردگی ارتباط داده می شود. داده های موجود پیرامون اختلالات شناختی در سالمندان بسیار محدود است. هدف این مطالعه تعیین وضعیت اختلالات شناختی و برخی عوامل اجتماعی مرتبط با آن در سالمندان سمنان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 260 سالمند 60 تا 80 سال با حداقل سواد ابتدایی ساکن سمنان، در سال 1394، به روش خوشه ایوارد مطالعه شدند. بر اساس تقسیم بندی های مراکز بهداشتی شهر، متناسب با جمعیت هر مرکز، تعداد سالمند آن منطقه مشخص و سپس به تعداد یک پنجم خانوارهای هر مرکز، خانوار به طور سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس سلامت شناختی (Mini Mental State Examination، MMSE) بود. روند تکمیل پرسش نامه ها به این صورت بود که سالمند، به صورت مستقل به سوالات پاسخ می داد و در صورتی که ابهامی در مورد تکمیل پرسش نامه وجود داشت، توضیحات کافی و تکمیلی به وی داده می شد.
    یافته ها
    5/56 درصد زن و مابقی مرد بودند. 1/18 درصد اختلال شناختی خفیف (نمره 24-21)، 35 درصد اختلال شناختی متوسط (20-10) و 2/1 درصد اختلال شناختی شدید (نمره کم تر از 9) داشتند. 5/34 درصد مردان و 4/69 درصد زنان اختلال شناختی داشتند. سلامت شناختی با سن همبستگی منفی و معنی دار (001/0=p، 203/0-=r)، با سواد همبستگی مثبت و معنی داری (001/0p<، 574/0=r) داشت. بین سلامت شناختی و جنس ارتباط معنی دار بود (001/0p<)، اختلال شناختی در سالمندانی که همسرانشان در قید حیات بود، کم تر بود (001/0p<). سلامت شناختی با بیماری زمینه ای ارتباط معنی داری نداشت (118/0=p).
    نتیجه گیری
    بیش از نیمی از سالمندان اختلال شناختی داشتند، غربالگری اختلالات شناختی مخصوصا در زنان، با سطح سواد پایین و سالمندانی که همسرانشان فوت شده اند، می تواند به تشخیص زودرس و پیشگیری از پیشرفت اختلال منجر گردد.
    کلیدواژگان: سالمند، اختلالات شناختی، مقیاس سلامت شناختی
  • مصطفی لنگری زاده، مجید نقی پور*، علی ولی نژادی، سیدمحسن طباطبایی، امید یوسفیان زاده، سمیه جهانی کرارودی، زهرا مرادپور شمامی، اباسط میرزایی، آرزو عباس زاده فلاح صفحات 248-255
    هدف
    با توجه به شیوع استفاده از اینترنت در سطح جهان و به همراه داشتن مخاطراتی برای جوامع به خصوص در بین جوانان، سواد اطلاعاتی می تواند بر نحوه استفاده از اینترنت تاثیرگذار باشد؛ هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سواد اطلاعاتی و اعتیاد به اینترنت و سپس بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت و سلامت عمومی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    : این پژوهش تحلیلی-مقطعی در سال 1395 بر روی 365 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی و تصادفی ساده از هر کدام از دانشکده ها به تناسب تعداد دانشجو، نمونه مورد نیاز انتخاب شد. سه فرم پرسش نامه سواد اطلاعاتی، مقیاس اعتیاد اینترنتی یانگ و مقیاس سلامت عمومی GHQ-28 در بین دانشجویان توزیع گردید.
    یافته ها
    9/29 درصد از دانشجویان در معرض اعتیاد به اینترنت، 3/1 درصد دارای علائم اعتیاد به اینترنت و 8/68 درصد افراد بدون اعتیاد بوده اند. از لحاظ سواد اطلاعاتی اکثر دانشجویان در حد متوسط قرار داشتند (5/60 درصد متوسط، 3/3 درصد پایین و 2/36 درصد دارای سواد اطلاعاتی بالا). رابطه معکوس و معناداری بین افزایش سواد اطلاعاتی و اعتیاد به اینترنت به دست آمد (45/0-=r و 001/0p<). نمره سلامت عمومی در سطوح مختلف اعتیاد به اینترنت رابطه معکوس و معناداری را نشان داد (با 001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد هر چه سواد اطلاعاتی بالاتر باشد، میزان اعتیاد به اینترنت کاهش می یابد و کاهش اعتیاد به اینترنت موجب افزایش سلامت عمومی دانشجویان خواهد شد. بنابراین با توجه به اهمیت دانشجویان به عنوان قشر پیشرو در جوامع و اثرات مطلوب افزایش سواد اطلاعاتی، می بایست برنامه ریزی های لازم از طرف مسئولین دانشگاه ها برای افزایش سواد اطلاعاتی دانشجویان در برنامه ریزی های آموزشی و پژوهشی دانشگاه تدوین و اجرایی شود، تا اثرات نامطلوب استفاده از اینترنت کاهش یابد و از طرفی سلامت عمومی جامعه افزایش یابد
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، اعتیاد به اینترنت، سلامت عمومی
  • نعمت ستوده اصل، مهدی کاهویی*، عادله سن سبلی، فهیمه فوداجی صفحات 256-262
    هدف
    دانشجویان قشر عظیم جامعه هستند و سلامتی اجتماعی و روان شناختی آن ها برای جامعه ارزش بالایی دارد. سرمایه های اجتماعی و روان شناختی به عنوان یک عامل مهم، می توانند به پیشرفت تحصیلی دانشجویان کمک کنند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و روان شناختی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کاربردی از نوع پیمایشی بوده که بر روی 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان در سال تحصیلی 95-1394 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن و پرسش نامه سرمایه روان شناختی لوتانز بود.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد، بین سرمایه روان شناختی و اجتماعی دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (41/0=r، 001/0=p). هم چنین نتایج نشان داد که بین سرمایه روان شناختی و اجتماعی دانشجویان با سن و جنسیت و وضعیت تاهل ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0p>). نتایج نشان داد بین پیشرفت تحصیلی با سرمایه های روان شناختی (23/0=r ، 001/0=p) و نیز با سرمایه اجتماعی (29/0=r، 04/0=p) دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از اهمیت نقش سرمایه روان شناختی و اجتماعی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی است. با توجه به نتایج به دست آمده اجرای برنامه هایی به منظور ارتقای سرمایه اجتماعی و روان شناختی دانشجویان می تواند به بهبود و افزایش پیشرفت تحصیلی دانشجویان کمک نماید
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، پیشرفت تحصیلی، سرمایه اجتماعی، دانشجو
  • محمدحسن ساعتی عصر، رشید حیدری مقدم، سعید بشیریان، مجید براتی* صفحات 263-273
    هدف
    مصرف استروئیدهای آنابولیک توسط ورزشکاران یک مشکل جدی برای سلامتی عمومی است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل تصورات تمایلات در پیشگیری از مصرف استروئیدهای آنابولیک در بین بدن سازان مرد مراجعه کننده به باشگاه های بدن سازی شهر همدان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1396 بر روی 76 نفر از بدن سازان مرد شهر همدان که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (37 نفر) و کنترل (39 نفر) تقسیم شدند، انجام گردید. بدین منظور 5 باشگاه بدن سازی به صورت تصادفی ساده از بین باشگاه های شهر همدان انتخاب شده و با تخصیص تصادفی 2 باشگاه به گروه آزمون و 3 باشگاه به گروه کنترل اختصاص یافت. نمونه های هر گروه با در نظر گرفتن معیارهای ورود به مطالعه به صورت تصادفی ساده از هر باشگاه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و سازه های مدل تصورات و تمایلات بود. برنامه آموزشی شامل 5 جلسه آموزشی بود که در مدت یک ماه برای برای بدن سازان گروه آزمون به اجرا در آمد. دو گروه مورد مطالعه دو ماه پس از مداخله مورد پیگیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی اختلاف آماری معنی داری از نظر متغیرهای دموگرافیک و سازه های مدل تصورات و تمایلات بین گروه آزمون و کنترل مشاهده نشد (05/0P) و قصد مصرف استروئیدهای آنابولیک (001/0>P) در بین شرکت کنندگان گروه آزمون و کنترل مشاهده شد، با این حال اختلاف تغییرات قبل و بعد نمره نگرش بین دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (155/0=P). بعد از انجام مداخله آموزشی مصرف استروئیدهای آنابولیک در گروه آزمون کاهش یافته بود، ولیکن این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود (453/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که به کارگیری مداخلات آموزشی مبتنی بر مدل تصورات تمایلات، استراتژی آموزشی موثری در پیشگیری از افزایش احتمالی مصرف استروئیدهای آنابولیک در بین بدن سازان مرد می باشد.
    کلیدواژگان: بدن سازان، استروئیدهای آنابولیک، مدل تصورات و تمایلات
  • بتول کریمی*، رباب سبزی، راهب قربانی صفحات 274-282
    هدف
    کمبود ریز مغذی ها از جمله ویتامین ها در کودکان از مشکلات تغذیه ای شایع در جهان محسوب می شود. استراتژی های مختلفی جهت کنترل این نوع از سوءتغذیه وجود دارد. یکی از این استراتژی ها مکمل یاری با مولتی ویتامین و یا آ+ د است. هدف پژوهش حاضر مطالعه عمل کرد مادران در زمینه مصرف مکمل آ+ د در کودکان 24-6 ماهه شهر سمنان بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 400 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی شهر سمنان در سال 93-1392 با روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. عمل کرد مادران در سه حیطه مورد بررسی قرار گرفت. زمانی عمل کرد مادر مرتبط با خوراندن مکمل، مطلوب تعریف شده است که او در روز قبل از مراجعه، مکمل را به کودک خورانده باشد. وضعیت مطلوب از نظر زمان شروع مکمل، آغاز آن از روز پانزدهم بعد از تولد و بالاخره در مورد میزان آن، این که طبق دستورالعمل از میزان 1 سی سی روزانه استفاده کرده باشد.
    یافته ها
    4/85 درصد مادران شرکت کننده در این مطالعه از نظر خوراندن مکمل آ+ د عمل کرد مطلوبی داشتند، در مورد زمان شروع مکمل، عمل کرد 6/91 درصد از مادران و مرتبط با میزان مکمل خورانده شده به شیرخوار، عمل کرد 7/79 درصد ایشان مطلوب بوده است. بین عمل کرد مادران در مورد زمان شروع مکمل و ملیت (001/0=P ،43/27-48/2CI: ،95% ،24/8=OR) و میزان مکمل خورانده شده با سطح تحصیلات پدر (001/0=P) ارتباط معنی داری وجود داشت. بین عمل کرد مادران در مورد خوراندن مکمل آ+ د با سن مادر، سواد مادر، سواد پدر، شغل مادر، شغل پدر، جنس کودک، رتبه ی تولد، ملیت، وضعیت مراجعه ی مادر جهت دریافت مراقبت و محل دریافت مراقبت ارتباط معنی داری دیده نشد. فراموشی ما در شایع ترین (2/79 درصد) علت عمل کرد نامطلوب در مورد خوراندن مکمل بوده است.
    نتیجه گیری
    عمل کرد مادران در خصوص خوراندن منظم مکمل و رعایت میزان دقیق آن نیازمند توجه بیش تر است. در این راستا آموزش موثر و مستمر مادران و افزایش آگاهی ایشان به ویژه مادران متعلق به همسران کم سواد در کنار دیگر امکانات همچون توزیع رایگان و به موقع مکمل ها و بهبود کیفیت آن ها، قابل توجه و کارساز می باشد
    کلیدواژگان: عمل کرد مادران، مکمل آ+ د، شیرخواران
  • سلمان شجاعی، مهدی یوسفی*، حسین ابراهیمی پور، علی ولی نژادی، حامد تابش، سمیه فضائلی، علی خورسند صفحات 283-290
    هدف
    مشارکت مالی عادلانه خانوارها در سلامت، از شاخص های مهم هر نظام سلامت می باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر طرح تحول سلامت بر میزان مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن سلامت و فقر در یک بیمارستان بزرگ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، خانوارهای دارای سابقه بیمار بستری در بیمارستان عمومی، آموزشی سطح سوم ارجاع مورد بررسی قرار گرفتند. جمعیت پژوهش بیماران دریافت کننده مداخلات پرهزینه بودند. داده های مرتبط با هزینه های درمانی از سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) و هزینه های خوراکی و غیرخوراکی خانوار با استفاده از پرسش نامه هزینه- درآمد مرکز آمار ایران و تماس با خانوارهای مربوطه به دست آمد. خانوارهایی که برابر یا بیش از 40% از ظرفیت پرداخت خود را به هزینه های سلامت اختصاص داده بودند با هزینه کمرشکن سلامت مواجه شده بودند.
    یافته ها
    میزان مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن سلامت از %1/81 در قبل از اجرای طرح تحول سلامت به %7/66 بعد از آن کاهش یافت ( 001/0p<). میزان مواجهه خانوارها با فقر، به دلیل مشارکت در هزینه های سلامت، نیز از %3/41 به %4/29 کاهش داشت ( 001/0p<).
    نتیجه گیری
    کاهش حدود 15 درصدی در میزان مواجهه خانوارها با هزینه های کمرشکن نشان می دهد که احتمالا طرح تحول توانسته به یکی از اهداف خود برسد. به نظر نتایج این مطالعه، با توجه به مشابهت نحوه اجرای طرح تا حدودی قابل تعمیم برای بیمارستان های دولتی دارای مداخلات پرهزینه مورد مطالعه می باشد. با این حال مطالعات گسترده تر و با دیدگاه هزینه اثربخشی می تواند جوانب اجرای طرح تحول سلامت را بیش تر و شفاف تر نشان دهد
    کلیدواژگان: هزینه های کمرشکن سلامت، فقر، مشارکت مالی، طرح تحول سلامت
  • مهشید بهرامی، علیرضا دهدشتی*، میثم کرمی صفحات 291-299
    هدف
    تحقیقات نشان داده است که حرفه رانندگی یکی از مشاغل پرتنش در دنیا بوده است. مطالعات اندکی تاثیر استرس‏های مرتبط با کار را بر فرسودگی شغلی در میان رانندگان لکوموتیو بررسی نموده است. از این رو، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین استرس مرتبط با کار و فرسودگی شغلی در بین لکوموتیورانان ایرانی اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 67 نفر از لکومتیورانان شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در سال 1396 انجام شد. استرس شغلی با استفاده از پرسش نامه استاندارد اداره ایمنی و بهداشت شغلی بریتانیا و فرسودگی شغلی با استفاده از پرسش نامه پیمایشی ماسلاچ مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیش از 43% از افراد شرکت‏کننده در پژوهش، تجربه استرس مرتبط با کار در حد زیاد و بسیار زیاد داشته‏اند. ابعاد فرسودگی شغلی به طور قابل توجهی منجر به کاهش عمل کرد فردی (2/52%)، خستگی عاطفی (2/40%) و مسخ شخصیت (8/38%) شده است. میزان بالای استرس شغلی به طور قابل توجهی با خستگی عاطفی (037/0=P)، مسخ شخصیت (041/0=p) و عمل کرد فردی (009/0=P) ارتباط داشته است.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که استرس مرتبط با کار در لکوموتیورانان بسیار زیاد است. به علاوه، استرس شغلی با ابعاد مختلف فرسودگی شغلی مرتبط است. لازم است که واحدهای ایمنی و بهداشت حرفه‏ای اقداماتی برای کاهش استرس شغلی به عمل آورند، تا سلامت جسمی و روانی لکوموتیورانان ارتقاء یابد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرسودگی شغلی، راه آهن
  • حبیبه مرتضی*، راهب قربانی، مهناز علی بیگی، شیرین میرآخورلو، مژگان ارجنه صفحات 300-309
    هدف
    رضایت از زندگی زناشویی و رضایت شغلی دو مقوله مهم زندگی بشر می باشند. رضایتمندی زناشویی سنگ بنای خانواده مستحکم است به طوری که در محیط گرم آن، انسان ها به رشد و بالندگی می رسند و اشتغال نیز بخش مهمی از هویت اجتماعی افراد را تشکیل می دهد. بنابراین، این پژوهش به منظور بررسی رابطه رضایت زناشویی و رضایت شغلی در کارکنان مرکز بهداشت و درمان شهرستان گرمسار در سال 1396 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 96 نفر از کارکنان متاهل شاغل در مرکز بهداشت شهرستان گرمسار، مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها، از دو پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ (فرم 47 سئوالی) و پرسش نامه رضایت شغلی بریفیلد و روث (19 سئوالی) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که 2/72 درصد زنان و 81 درصد مردان، رضایت نسبی و متوسط از روابط زناشویی داشتند. میزان رضایت زناشویی زنان و مردان تفاوت آماری معنی داری با هم نداشتند (746/0=p). هم چنین میانگین ± انحراف معیار نمره رضایت شغلی، 22/0±99/2 بود که این نمره در زنان، 23/0±01/3 و در مردان، 3/0±96/2 بود که تفاوت معنی دار نبود (197/0=p). همبستگی بین رضایت شغلی و زناشویی، مثبت و معنی دار بود (004/0=p و 3/0=r).
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه مثبت و معنی دار بین رضایت زناشویی و رضایت شغلی و با توجه به این نکته که بخشی از زندگی فرد در محیط کاری و بخشی دیگر از زندگی او در کنار همسر سپری می شود، در صورتی که فرد در هر یک از محیط های زناشویی یا شغلی، احساس ناخوشایندی داشته باشد، می تواند موجب کاهش رضایت در محیط دیگر شود. بنابراین در راستای افزایش و بهبود رضایت از زندگی و رضایت شغلی پرسنل، پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مهارت های زندگی زناشویی و مدیریت استرس شغلی برای آن ها برگزار کرد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رضایت شغلی، رضایت، کارکنان، مرکز بهداشت
  • خوشه خالقی نژاد، نورالسادات کریمان*، فاطمه ناهیدی، عباس عبادی، ملیحه نصیری صفحات 310-316
    هدف
    اختلال در عملکرد جنسی یکی از مشکلات شایع جنسی است، از طرفی زنان روستایی یکی از محروم ترین اقشار از برنامه های سلامت جنسی هستند. به این منظور این مطالعه به بررسی میزان شیوع اختلال عملکرد جنسی در زنان روستایی و فاکتورهای زمینه ای دخیل در آن می پردازد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی– مقطعی است که بر روی 405 نفر از زنان روستایی مراجعه کننده به خانه های بهداشت روستایی شهرستان نیشابور، استان خراسان رضوی از دی 1395 تا فروردین 1396 به روش نمونه گیری چند مرحله ای انجام شده است. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و نسخه فارسی روان سنجی شده پرسش نامه شاخص عملکرد جنسی زنان استفاده شد. پرسش نامه شاخص عملکرد جنسی زنان دارای شش حیطه تمایلات جنسی، برانگیختگی جنسی، رطوبت مهبلی، ارگاسم، رضایت جنسی و درد می باشد. نمره کل کم تر از 28 نشان دهنده عملکرد جنسی نامطلوب می باشد.
    یافته ها
    میانگین نمره عملکرد جنسی زنان روستایی 0/5±0/24 (5/24- 5/23 :CI ،95%) و با در نظر گرفتن نقطه برش استاندارد، شیوع اختلال عملکرد جنسی 5/83 درصد بود. بیش ترین و کم ترین میزان اختلال به ترتیب مربوط به حیطه های تحریک جنسی و رطوبت مهبلی بود. وجود اختلال عملکرد جنسی با متغیرهای سطح تحصیلات زن (5/0= OR،05/0P<)، سطح تحصیلات مرد (5/0= OR،05/0P<) و شغل زن (3/0= OR،001/0P<) ارتباط معنی داری داشت. زنان خانه دار که خود و همسرشان دارای تحصیلات پایین بودند، بیش تر در معرض خطر قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    میزان اختلال عملکرد جنسی در زنان روستایی بسیار بالاست، لذا طراحی برنامه های خاص آموزش جنسی باید در نظر گرفته شود. هم چنین سرمایه گذاری در زمینه آموزش در مدارس روستاها علاوه بر مزایای فراوان در ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی می تواند در بهبود عملکرد جنسی افراد نیز موثر باشد.
    کلیدواژگان: سلامت باروری، اختلال عملکرد جنسی، جمعیت روستایی
  • مهدی نصرت آبادی، زهره حلوایی پور* صفحات 317-324
    هدف
    بیماری های قلبی عروقی از عوامل اصلی مرگ در دنیا و نیز جمعیت ایرانی می باشند. در این بین تعیین کننده های اجتماعی سهم مهمی در تبیین پیامدهای بیماری های قلبی عروقی بر عهده دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی مدل ارتباطی دو تعیین کننده اجتماعی سلامت شامل سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی و رضایتمندی از برنامه خودمراقبتی در بیمارن قلبی عروقی مراجعه کننده به مراکز بازتوانی قلبی شهر اصفهان انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1395 در شهر اصفهان صورت گرفت. نمونه تحقیق شامل 155 بیمار بود که از مراجعه کنندگان به مرکز بازتوانی بیمارستان قلب شهید چمران و نیز درمانگاه صدیقه طاهره دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انتخاب گردیدند. برای گردآوری اطلاعات از چک لیست رضایتمندی از برنامه خودمراقبتی، پرسش نامه های سرمایه اجتماعی (دسیلوا و همکاران) و حمایت اجتماعی (زیمنت و همکاران) استفاده گردید. از مدل یابی معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه از مجموع 155 شرکت کننده، 112 نفر (3/72) درصد مرد و 43 نفر (7/27) درصد زن بودند نتایج تحقیق نشان داد که بیش ترین میزان همبستگی مربوط به رابطه بین حمایت اجتماعی به عنوان متغیر واسط و رضایتمندی از برنامه خودمراقبتی بود (001/0p<، 49/0=r)، مدل تحقیق نشان داد که 29 درصد از تغییرات متغیر رضایتمندی از برنامه خودمراقبتی توسط دو متغیر حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی قابل تبیین است (07/0=RMSEA، 87/0=AGFI، 79/0=GFI).
    نتیجه گیری
    مدل ساختاری نهایی در این تحقیق بر تاثیر مستقیم و غیرمستقیم سرمایه اجتماعی ساختاری و شناختی بر رضایتمندی بیماران از برنامه خودمراقبتی و نیز نقش واسط متغیر حمایت اجتماعی تاکید داشت. توجه به جنبه های حمایتی و شبکه روابط اجتماعی در بیماران به عنوان عوامل اجتماعی موثر بر سلامت می تواند در رضایتمندی بیماران از برنامه خودمراقبتی در مراکز توان بخشی قلبی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، خودمراقبتی، رضایتمندی بیمار، بازتوانی قلبی
  • شهاب مرادی*، راهب قربانی، ناهید رادبخش صفحات 325-335
    هدف
    خطر یا محافظت در برابر اعتیاد به مواد مخدر با ایجاد نگرش مثبت یا منفی به آن ایجاد می شود. هدف این پژوهش بررسی نگرش به مواد مخدر و رابطه برخی مولفه های خانوادگی با آن در دانش آموزان پسر دبیرستانی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1395، بر روی 340 نفر از دانش آموز پسر دوره دوم متوسطه شهر سمنان انجام شد. روش نمونه گیری چند مرحله ای بود. ابتدا از هر یک از چهار جهت جغرافیایی شهر و نیز مرکز شهر، یک دبیرستان، سپس در هر دبیرستان منتخب، یک کلاس از هر پایه تحصیلی به تصادف انتخاب و کلیه دانش آموزان 15 کلاس منتخب مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه 20 سوالی احساس ناایمنی در کانون خانواده و پرسش نامه 40 سوالی نگرش سنج مواد مخدر بود.
    یافته ها
    میانگین± انحراف معیار سن دانش آموزان 8/0±4/16 سال بود. 6/27% نگرش خیلی منفی، 7/39% نگرش منفی، 2/28% نگرش متوسط، 8/3% نگرش مثبت و 6/0% نگرش خیلی مثبت به مواد مخدر داشتند. همبستگی مثبت و معنی داری بین جو عاطفی خانواده با نگرش به مواد مخدر (006/0=p، 151/0=r)، اثرات (029/0=p، 119/0=r)، خطرات (011/0=p ، 139/0=r) و مصرف (011/0=p ، 139/0=r) مواد مخدر دیده شد. هم چنین دانش آموزان با پدر معتاد نگرش مثبت تری به مواد مخدر (004/0=p)، اثرات (019/0=p)، خطرات (021/0=p) و مصرف مواد مخدر (001/0=p) داشتند. همبستگی بین نگرش به اثرات مواد مخدر با درآمد خانوار منفی و معنی دار بود (033/0=p، 117/0-=r). دانش آموزانی که از طرف والدین نسبت به مواد مخدر منع می شوند نگرش منفی تری نسبت به مواد مخدر داشتند (05/0p>).
    نتیجه گیری
    بیش از یک چهارم این دانش آموزان نگرش متوسطی به مواد مخدر دارند که در معرض خطر هستند. این افراد از فرزندان خانواده های با تحصیلات و درآمدهای مختلف می باشند. ضروری است برنامه هایی جهت توانمند سازی خانواده ها تدوین تا والدین نحوه ارتباط صحیح با فرزندان را آموزش دیده و جو عاطفی خانواده را افزایش و با ارتباط دوستانه آن ها را از خطرات اعتیاد منع کنند. این مساله می تواند درصد دانش آموزان در معرض خطر نگرش مثبت را کاهش و از آسیب به جامعه جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: نگرش به مواد مخدر، مولفه های خانواده، جو عاطفی خانواده، دانش آموزان دبیرستانی
  • مرجان مومنی، نجلا حریری*، منیر نوبهار، فاطمه نوشین فرد صفحات 336-349
    هدف
    شبکه های اجتماعی آنلاین این امکان را برای کاربران فراهم می کنند که از هر جای دنیا که هستند، بتوانند با افراد دیگر ارتباط متنی، صوتی و تصویری برقرار کنند. مطالعات نشان داده است که استفاده سالمندان از شبکه های اجتماعی و برقراری ارتباطات آنلاین می تواند باعث افزایش حمایت اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی و افزایش سلامتی آن ها گردد. هدف از این مطالعه درک تجربیات سالمندان از تعاملات اجتماعی آنلاین بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی در سال 1395 در سمنان انجام شد. نمونه گیری هدفمند بود. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته با نه نفر از سالمندان که عضو فعال حداقل یکی از شبکه های اجتماعی آنلاین بودند، جمع آوری شد. داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از تحلیل داده ها مضمون اصلی «تعاملات اجتماعی توسعه یافته» با پنج زیرمضمون «تعامل با اعضای خانواده و دوستان»، «احیای روابط قدیمی»، «آشنای با افراد با علائق مشترک»، «کنترل نامحسوس» و «رهایی از تنهایی» استخراج شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه ابعاد مختلف استفاده سالمندان از شبکه های اجتماعی آنلاین را تبیین نمود و نشان داد که این شبکه ها قابلیت آن را دارند که به منظور افزایش تعاملات اجتماعی در سالمندی مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این مطالعه می تواند به برنامه ریزان کشور کمک کند تا با شناسایی مزایای این شبکه ها، ضمن انجام مداخلات لازم به منظور افزایش استفاده سالمندان از این شبکه ها، تعاملات اجتماعی و به دنبال آن سلامت سالمندان را ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: سالمندان، تعاملات اجتماعی آنلاین، شبکه های اجتماعی آنلاین، پدیدارشناسی
  • بابک معینی*، خدیجه عزتی رستگار، یدالله حمیدی، مژگان حسینی، علیرضا سلطانیان صفحات 350-357
    هدف
    خشونت علیه زنان باردار در همه کشورها اتفاق می افتد، اما شیوع آن در سراسر جهان بسیار متفاوت و با پیامدهای فراوان و غیر قابل قبولی از اختلالات روانی تا آسیب ها و مرگ مادر و نوزاد همراه است. هدف این مطالعه تعیین عوامل اجتماعی مرتبط با خشونت علیه زنان باردار توسط همسرانشان در همدان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی با حضور 1039 زن باردار ساکن مناطق شهری و روستایی در همدان در سال 1394 انجام شد. اطلاعات مورد بررسی شامل ویژگی های جمعیتی- اجتماعی در قالب تعیین کننده های اجتماعی بود. ابزار مورد استفاده پرسش نامه استاندارد خشونت (IPAQ) برای سنجش تجربه خشونت جسمی، روانی و جنسی در 12 ماه گذشته بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 88 درصد زنان باردار تجربه خشونت در یک سال گذشته را داشته اند. بیش ترین شکل آن، خشونت روانی (9/87 درصد)، سپس خشونت عاطفی (9/18 درصد) و در نهایت خشونت جنسی (4/6 درصد)، بود. نتایج آزمون رگرسیون لجستیک نشان داد که دفعات ازدواج مادر (003/0=p و 2/2=OR)، تعداد فرزندان (041/0=p و 52/0=OR)، شاغل بودن مادر (039/0=p و 44/0=OR)، سیگاری بودن (019/0=p و 91/1=OR)، بیماری روانی همسر (023/0=p و 63/2=OR)، ناخواسته بودن بارداری (047/0=p و 62/1=OR) و آگاهی مرد از بارداری زن (012/0=p و 94/12=OR) ارتباط معنی داری با انواع خشونت در مادران باردار داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که خشونت علیه زنان باردار گسترده و اجتناب ناپذیر است. خشونت به عنوان مشکل سلامتی باید مورد توجه قرار گیرد. به منظور بهبود سلامت مادران و جامعه، نتایج این مطالعه تخصیص بودجه، تحقیقات بعدی و مداخلات مبتنی بر تعیین کننده های اجتماعی خشونت را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: خشونت شریک جنسی، بارداری، تعیین کننده های اجتماعی سلامت
  • امیر عباس فضائلی، علی اکبر فضائلی*، یدالله حمیدی، بابک معینی، علی ولی نژادی صفحات 358-365
    هدف
    وضعیت مشارکت مالی افراد در تامین مالی سلامت یکی از موضوعات چالش برانگیز در ارزیابی عمل کرد نظام های سلامت جهان می باشد. این موضوع از ابعاد تبعاتی که بر مخارج خانوارها می گذارد و هم چنین تغییراتی که در توزیع درآمد جامعه ایجاد می کند می تواند مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. طرح مباحث مربوط به تامین مالی نظام سلامت و تبعات آن بر خانوارهای ایرانی در برنامه های توسعه پنج ساله کشور نقطه عطفی در جلب توجه محققین و سیاست گذاران به این حوزه محسوب می شود. این مقاله مشارکت مالی افراد در تامین مالی نظام سلامت در ایران را در سال 1394 بررسی نموده است.
    مواد و روش ها
    با استفاده از اطلاعات هزینه- درآمد مربوط به 38252 خانوار ایرانی که در قالب طرح نمونه گیری توسط مرکز آمار ایران در سال 1394 جمع آوری شده اند، شاخص های مربوط به توزیع هزینه های درمانی خانوارها بر اساس رویکرد درآمدی در سطح کل کشور محاسبه و سپس، ضمن شناسایی عوامل موثر بر ضریب تمرکز مخارج درمانی، میزان اثرگذاری آن ها اندازه گرفته شده است.
    یافته ها
    شاخص تمرکز مخارج درمانی خانوار در ایران معادل 3318/0 بوده است، که مبین تصاعدی بودن وضعیت مشارکت خانوارها در تامین مالی نظام سلامت است. هم چنین در بررسی وضعیت توزیع مخارج زیرگروه های خدمات درمانی، مخارج دندان پزشکی با شاخص تمرکزی معادل 496/0 بیش ترین نابرابری در توزیع مخارج درمانی را دارا می باشد. در بین عوامل بررسی شده، پرداخت بابت خدمات بستری، دارو و خدمات دندان پزشکی، بیش ترین سهم را در افزایش ضریب تمرکز مخارج درمانی داشته اند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین عاملی که نقشی تعدیل کننده و کاهشی در ضریب تمرکز مخارج درمانی دارد، مخارج بیمه درمانی است. نتایج پژوهش بر این نکته تاکید می کند که بیمه های درمانی، می توانند نقشی موثر را در کاهش نابرابری توزیع هزینه های درمانی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: شاخص تمرکز، پرداخت های مستقیم از جیب، مشارکت مالی عادلانه
  • بهزاد دماری*، سونیا اویسی، نوروزعلی عزیزخانی صفحات 366-374
    هدف
    مولفه های اجتماعی سلامت سهمی حدود 50% در بهبود سلامت مردم دارد و انتقاد به ضعف پاسخگویی اجتماعی دانشگاه ها نسبت به مسائل پیرامون در سراسر جهان رو به افزایش است. به همین دلیل ضرورت دارد دانشگاه ها و اعضای آن رویکردها و عمل کرد خود را بازنگری کنند تا بیش از پیش در تغییرات اجتماعی نقش ایفا کنند. مطالعه حاضر سعی کرده است الگوی ترویج و کاربست مولفه های اجتماعی سلامت توسط اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی را استخراج و معرفی نماید.
    مواد و روش ها
    مطالعه کیفی است و در دو مرحله نیازسنجی آموزشی و ساخت محتوی آموزشی به اجرا در آمده است. از بررسی متون، بحث گروهی متمرکز و تکمیل پرسش نامه برای جمع آوری اطلاعات در زمینه نیازهای آموزشی اعضای هیات علمی در زمینه ترویج و کاربست مولفه های اجتماعی سلامت استفاده شده است. جمعیت مورد مطالعه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بوده است و نمونه گیری از نوع تعمدی است. اطلاعات گردآوری شده در قالب بسته آموزش کارگاهی شامل طرح درس، فیلم نامه، دفترک آموزشی و راهنمای مدرس جمع بندی شده و در جمع اساتید دانشگاه علوم پزشکی قزوین با رشته های علوم پایه، بالینی و سلامت همگانی به شکل آزمایشی برگزار گردیده است و نتایج ارزشیابی شده در بسته نهایی اعمال گردید.
    یافته ها
    سه کارکرد اصلی عضو هیات علمی عبارت است از تحقیق، ترویج و تجربه. مولفه های اجتماعی سلامت در هر سه کارکرد عضو هیات علمی دانشگاه مصادیق کاربردی دارد: نگاه جامع داشتن به مشکلات بیمار از جمله هر چهار بعد سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی و ریشه های اجتماعی بیماری و انجام اقدامات حمایتی مربوطه توسط عضو هیات علمی، سوق دادن ایده های تحقیقاتی در حیطه های پایه، بالینی و سلامت همگانی به سمت پژوهش های اجتماعی سلامت، آموزش نگاه جامع (سیستمیک) به دانشجویان، ترویج و آموزش ریشه های بیماری به مردم و روش های پیشگیری، حمایت طلبی از مسئولان برای توجه جدی به این ریشه ها و مشارکت در رهبری تغییرات اجتماعی. بسته آموزشی ویژه برگزاری کارگاه تدوین شده و از نظر محتوی شامل سه بخش است: مبانی مولفه های اجتماعی، وضعیت موجود و مداخلات لازم برای بهبود و روش کاربردی کردن این مبانی توسط عضو هیات علمی. در مجموع 36 دقیقه فیلم آموزشی و ده هزار کلمه دفترک ویژه عضو هیات علمی در قالب آموزش کارگاهی به مدت 180 دقیقه تدوین شده است. آزمایش این بسته آموزشی نشان داد که اعضای هیات علمی سابقه اجرای عملی این مفاهیم را داشته اند و آموزش این بسته اطلاعات و انگیزه شرکت کنندگان را در حد 75% نسبت به قبل از کارگاه افزایش داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به ضرورت توانمندی اعضای هیات علمی در ترویج و کاربست عملی مولفه های اجتماعی سلامت لازم است این طرح درس در آموزش های بدو ورود اعضای هیات علمی دانشگاه ادغام شود. پیشنهاد می گردد آموزش اعضای هیات علمی در هر دانشگاه با نظارت کمیته مشترک شامل رئیس مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی، رئیس دبیرخانه کار گروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی استان و هم چنین روسای مراکز تحقیقات مولفه های اجتماعی سلامت باشد تا ایده ها و راه کارهای خلاقی برای مشارکت عملی اساتید در اجرایی کردن این مفاهیم به وجود آید و بسته آموزشی به تدریج روزآمد و بومی شود
    کلیدواژگان: مولفه های اجتماعی سلامت، مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه، برنامه آموزشی خود ارزیاب
  • معصومه شریف زاده*، ناهید بلبل حقیقی، افسانه کرامت، مجید گلی، زهرا متقی صفحات 375-383
    هدف
    حفظ سلامت فیزیکی و روانی مادران نقش به سزایی در سلامت خانواده و جامعه دارد. ترس از زایمان طبیعی و به طبع آن افزایش سزارین اثرات منفی بر زنان باردار دارد. این مطالعه با هدف «اثربخشی مشاوره مامایی با رویکرد راه حل محور بر ترس زایمان طبیعی» اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی در سال 1395 بر روی 60 خانم باردار در هفته22 تا30 با ترس از زایمان طبیعی و انتخاب زایمان سزارین اجرا شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (مشاوره راه حل محور در 6 جلسه) و گروه کنترل (مراقبت روتین) قرار گرفتند. قبل و بعد از مداخله پرسش نامه شامل اطلاعات دموگرافیک، مامایی، ترجیح زایمان و پرسش نامه ترس از زایمان (W-DEQ) تکمیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار ترس از زایمان قبل از مداخله در دو گروه اختلاف آماری نداشت (81/0=p)، اما بعد از مداخله ترس از زایمان به صورت معناداری در گروه مداخله (11/11±62/40) کم تر از گروه کنترل(51/29±78/68) بود (001/0p<). قبل از مداخله کلیه زنان دو گروه، زایمان سزارین را ترجیح می دادند یا در انتخاب زایمان خود مردد بودند (25/0=p). اما بعد از مشاوره، ترجیح زایمان طبیعی به طور معناداری در گروه مداخله بیش تر شد (74درصد در گروه مداخله در مقایسه با 4/46درصد در گروه کنترل (013/0=p).
    نتیجه گیری
    مشاوره راه حل محور در طی بارداری شیوه ای ساده و موثر برای کاهش ترس زنان باردار و افزایش ترجیح زایمان طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: مشاوره راه حل محور، ترس از زایمان، ترجیح، زایمان طبیعی
  • آزاده قلی زاده، سلیمان خیری*، مرتضی سدهی، حبیب الله اسماعیلی، زهرا عرب برزو صفحات 384-390
    هدف
    اختلال دو قطبی بیماری شدید، مزمن، چندوجهی و اغلب برگشت پذیر است که می تواند منجر به اختلالات شدید در عمل کرد فرد مبتلا شود. هدف این مطالعه، تعیین برخی از عوامل مرتبط با فواصل زمانی بین عود در مبتلایان به اختلال دو قطبی نوع یک است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر اطلاعات 606 فرد مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک بیمارستان ابن سینا مشهد جمع آوری گردید و در این مطالعه بخشی از اطلاعات فوق شامل 329 فرد مبتلا که حداقل یک بار عود داشته اند تحلیل شد. این مبتلایان از آغاز سال 1387 تا پایان سال 1388 به علت اختلال دو قطبی بستری و تا پایان سال 1392 پیگیری شدند. زمان سپری شده بعد از هر ترخیص تا بستری مجدد به علت عود اختلال دوقطبی به عنوان زمان بقا در نظر گرفته شد. برای شناسایی عوامل موثر بر زمان های بقا، مدل زمان شکست شتابیده لگ نرمال چوله برازش یافت. برآورد پارامترها تحت رویکرد بیزی و بر اساس الگوریتم مونت کارلوی زنجیر مارکوفی و به کمک نرم افزار OpenBUGS به دست آمد.
    یافته ها
    برآورد میانگین و میانه فاصله زمانی از ترخیص تا بستری مجدد به ترتیب برابر با 6/25 و 15 ماه به دست آمد. متغیرهای سن، سابقه خانوادگی، مصرف مواد مخدر و جنس ارتباط معنی داری با زمان های بازگشتی عود داشتند به گونه ای که مبتلایان مرد، مبتلایان با سن پایین تر، مصرف کننده مواد مخدر و دارای سابقه خانوادگی، عود بیماری را زودتر تجربه نمودند. هم چنین با وجود متغیرهای مذکور در مدل، متغیرهای استرس و تحصیلات ارتباطی با زمان های بازگشتی عود اختلال نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که فاصله زمانی از ترخیص تا عود اختلال دوقطبی نوع یک در مردان، مبتلایان جوان، دارندگان سابقه خانوادگی مثبت و مصرف کننده مواد مخدر پایین می باشد لذا شناسایی راه کارهایی به منظور پیشگیری از عود یا تاخیر اختلال در این گروه ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلال دو قطبی، عود، مدل زمان شکست شتابیده، نرمال چوله
  • نیره صابری، صدیقه امیر علی اکبری*، زهره محمودی، ملیحه نصیری صفحات 391-402
    هدف
    انگیزه و میل جنسی همانند سایر انگیزه های بنیادین آدمی بخش جدائی ناپذیر ماهیت زیستی، روانی و اجتماعی او را تشکیل می دهد و در ارتباط با عوامل بسیاری می باشد. هدف از مطالعه حاضر آزمون مدل ارتباطی تعیین کننده اجتماعی موثر بر سلامت با عمل کرد جنسی زنان در سن باروری می باشد.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه توصیفی-تحلیلی بود که بر روی 400 زن در سنین باروری، مراجعه کننده به درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران، در سال 1395 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی و چند مرحله ای بود. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه عمل کرد جنسی، پرسش نامه دموگرافیک، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، حمایت اجتماعی درک شده، اضطراب اشپیل برگر، افسردگی بک، خشونت خانگی و رفتارهای ناسالم جمع آوری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمره شاخص عمل کرد جنسی زنان (6/16±68) بود. میانگین امتیاز افسردگی (3/10±7/12) و اکثریت زنان (8/44%) از حمایت اجتماعی متوسط، 75% از اضطراب متوسط برخوردار بودند. 3/70% وضعیت اقتصادی مطلوب داشتند، 5/50% مورد خشونت خانگی قرار گرفته بودند. در تحلیل مسیر افسردگی به صورت مستقیم (34/0-=β)، اضطراب به صورت مستقیم (24/0-=β) و حمایت اجتماعی به صورت مستقیم (18/0=β) و غیرمستقیم (0578/0=β) بر عمل کرد جنسی موثر بودند. هم چنین وضعیت اجتماعی و اقتصادی به صورت غیرمستقیم (176/0=β) و خشونت خانگی به صورت غیرمستقیم بر عمل کرد جنسی (025/0-=β) موثر بودند. در مقایسه اثرات کل افسردگی بیش ترین اثر را بر عمل کرد جنسی نشان داد. مدل پیشنهادی در تحقیق از برازش مناسبی برخوردار بود (057/0=RMSEA، 1=GFI، 015/0=P).
    نتیجه گیری
    وضعیت اجتماعی و اقتصادی، افسردگی، اضطراب، خشونت خانگی و حمایت اجتماعی با عمل کرد جنسی زنان در سنین باروری ارتباط دارد، لزوم غربالگری از نظر عوامل مورد بررسی توصیه می گردد
    کلیدواژگان: عمل کرد جنسی، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، سنین باروری
  • مهدی یوسفی، سمیرا علیانی، علی ولی نژادی، علیرضا رضازاده، علی خورسند، سمیه فضائلی، حسین ابراهیمی پور* صفحات 403-409
    سابقه و هدف
    طرح تحول نظام سلامت یکی از مهم ترین اصلاحات نظام سلامت ایران در چند سال اخیر است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر طرح تحول نظام سلامت و تعرفه گذاری بر اساس کتاب ارزش های نسبی بر عمل کرد واحدهای پاراکلینیک بیمارستان امام رضا (ع) مشهد انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی مقطعی به روش هزینه یابی مبتنی بر فعالیت در واحدهای پاراکلینیک بیمارستان امام رضا (ع) در سال های 4-1392 انجام شده است. داده های درآمدی و هزینه ای با استفاده از فرم های گردآوری داده ها استخراج شده و به کمک آمار توصیفی و نرم افزار اکسل تحلیل شد.
    یافته ها
    درآمد کل بخش آزمایشگاه و رادیولوژی بعد از طرح تحول به ترتیب %9 و %7 کاهش یافته است و بعد از اجرای ارزش نسبی به ترتیب %94 و %111 افزایش یافته اند. کل هزینه بخش آزمایشگاه بعد از اجرای طرح تحول %21 کاهش و بعد از اجرای ارزش نسبی 36% افزایش یافته است. کل هزینه بخش رادیولوژی بعد از اجرای طرح تحول و ارزش نسبی به ترتیب %9 و %53 افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    اجرای طرح تحول و تعرفه گذاری بر اساس کتاب ارزش های نسبی باعث بهبود وضعیت اقتصادی واحدهای پاراکلینیک شده است. با این حال تاثیر این موضوع در حوزه رادیولوژی به ویژه بعد از ابلاغ کتاب ارزش های نسبی بسیار بیش تر از آزمایشگاه بود که می تواند بیانگر تغییر نحوه توزیع منابع مالی نظام سلامت در بین رشته های مختلف پاراکلینیک باشد.
    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، سیاست گذاری سلامت، هزینه، تعرفه های پزشکی، عمل کرد
  • جلیل کوهپایه زاده اصفهانی، سیدسعید کساییان * صفحات 410-416
    هدف
    پوشش همگانی سلامت گامی مهم در راستای دستیابی و بهره مندی همگانی از خدمات سلامت می باشد. برای سنجش پوشش همگانی سلامت، نیاز به شاخص های مناسب می باشد. این مطالعه به منظور انتخاب شاخص های اولویت دار جهت استفاده برای سنجش پوشش همگانی سلامت انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه کیفی می باشد. جمعیت پژوهش، کارشناسان خبره کشور بودند و نمونه گیری به صورت هدفمند انجام گرفت. مطالعه در سه مرحله انجام گرفت. در مرحله اول با بررسی متون مربوط به شاخص های بین المللی و داخلی و استفاده از نظر خبرگان، 393 شاخص که مرتبط با پوشش همگانی سلامت بود، انتخاب گردید و موارد تکراری حذف گردید. در مرحله دوم با استفاده از منابع معتبر مثل سازمان بهداشت جهانی، اهداف توسعه پایدار(Sustainable Development Goals) و هزاره (Millennium Development Goals) سازمان ملل و 100 شاخص اصلی سلامت ((100 - Core Health Indciatros و نیز استفاده از نظر کارشناسان خبره 40 شاخص جهت نظرسنجی نهایی انتخاب گردید و در مرحله سوم با استفاده از نظرات 47 نفر از کارشناسان خبره رتبه بندی جهت این 40 شاخص انجام گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این مطالعه، مهم ترین شاخص های پوشش همگانی سلامت از دیدگاه صاحب نظران به ترتیب میزان مرگ مادران باردار، میزان پوشش واکسیناسیون کودکان زیر 5 سال، امید به زندگی در بدو تولد، میزان مرگ و میر نوزادان، میزان مرگ کودکان زیر 5 سال، میزان مرگ و میر کودکان زیر یک سال، میزان قند خون بالا در بالغین، میزان دسترسی به آب سالم، میزان مرگ به دلیل سرطان و پوشش بیمه همگانی بود. هم چنین در رتبه بندی به دست آمده طبق کتاب سیمای سلامت ایران در شاخص های جمعیتی، مرگ زنان باردار؛ در شاخص های بیماری ها، میزان پوشش واکسیناسیون؛ در شاخص های پوشش خدمات سلامت دسترسی به آب سالم؛ و در شاخص های نظام سلامت میزان پوشش بیمه همگانی حائز اولویت اول بودند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، تا تعیین دقیق تر اولویت بندی، باید به ده شاخص اول ( بین 40 شاخص) رتبه بندی و شاخص اول هر یک از حیطه های جمعیت و مرگ ومیر، بیماری ها و عوامل خطر، پوشش خدمات سلامت، و نیروی انسانی و ساختار نظام سلامت برای رسیدن به اهداف پوشش همگانی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: پوشش همگانی سلامت، اولویت بندی، شاخص، ایران
|
  • Naima Seyed Fatemi, Forough Rafii, Ebrahim Hajizadeh, Mahnaz Modanloo* Pages 179-191
    Introduction
    Non-compliance is a concern to all healthcare disciplines especially in patients with chronic illness that is caused by social factors. For determining the factors affect on patient's health, it is essentialto understand the meaning of compliance and its measurement which lead to improve compliance. However, there is not any instrument to assess compliance of all dimensions of treatment in patients with chronic disease in Iranian context. The purpose of this study was to develop and psychometric properties of compliance questionnaire.
    Materials And Methods
    This study was conducted by triangulation approach in two concept analysis and methodological research sequential phases. In first part, Hybrid Model concept analysis was used to explore the meaning of compliance and to generate questionnaire items, and in second part psychometric properties was used to evaluate the validity and reliability of a compliance instrument.First, in theoretical phase of Hybrid Model concept analysis, data was collected by using literature reviews to develop a working definition. Second in field work phase qualitative data obtained through semi-structure interviews withparticipatingof 6 patients diagnosed with chronic disease. Third, in analytical phase, integration and reanalysis of the data gained during two former phases of concept analysis was conductedusing directed qualitative content analysis. In second part, a primary questionnaire was created by using the results of research. In the third part, the psychometric properties including face validity, content validity, construct validity, internal consistency, and test-retest reliability was measured.
    Results
    The process of concept analysis in theoretical phase resulted in extracting 11 categories,in field work phase seven categories and in third phaseeight themes emerged. 127 items was extracted.The psychometric property was carried out as a result the 127-item questionnaire was modified and the items decreased to 48. The result of exploratory factor analysis showed that this questionnaire contains 7 factors including making effort for treatment, intention to take the treatment, adaptability, integrating illness into life, stick to the treatment, commitment to treatment and indecisiveness for applying treatment and the items decreased to 40. The 7 factors explained nearly 48.514% of the variance of the questionnaire. The reliability was carried out by using test-retest reliability andCronbachsalpha 0.92.
    Conclusion
    These findings offer helpful insights into the meaning of compliance and provide an instrument to assess the adherence of patients with chronic disease. The Adherence Questionnaire appears to be an appropriate tool for providing reliable and valid data to determine compliance in adult patients with chronic disease in Iranian context.
    Keywords: Adherence, Chronic Disease, Hybrid Model Concept Analysis, Psychometric
  • Atharalsadat Mirkarimi, Homeira Khoddam, Mohammad Ali Vakili, Mohammad Bagher Sadeghi, Mahnaz Modanloo* Pages 192-202
    Introduction
    Hypertension is one of the most important health problems which cause significant morbidity and mortality and it can be affected by social factors. Life style modification is an effective strategy to manage blood pressure. This study aimed to determine the effect of educational program of lifestyle modification on adherence to diet and hypertension in hypertensive patients.
    Materials And Methods
    This randomized clinical trial study was done on patients with hypertension referred to Heart clinic at Sayyad hospital of Gorgan in 2015. Patients recorded adherence to diet daily (including 5 subgroups; salt consumption, fatty foods, fruits, fresh vegetables, and low fat dairies), based on the obtained scores they were considered as poor, average and complete adherence. 98 eligible patients with average and low adherence was chosen via convenience sampling and allocated into control and intervention groups using stratified random allocation (n=49). For modifying life style, face to face education took place for intervention group twice a week, over a 2-week period. Each session lasted about 2 hours. Patients in the control group received routine care without any intervention. Educational content relevant to hypertension was including description of hypertension, modifying life style (daily exercise and physical activity, smoking cessation, weight control, improving sleep pattern, decreasing anxiety and stress management), use of prescribed drugs, attend to follow-up appointments, and following recommended diet. Then, adherence to diet was recorded daily for two weeks in both groups.
    Results
    Result showed that education of life style modification was effective on diet adherence (P
    Conclusion
    Educational program for improving diet adherence as a practical life style modification may result to decrease blood pressure of patients with hypertension.
    Keywords: Lifestyle, Diet, Hypertension, Education, Clinical Trial
  • Mehdi Cheraghi *, Nasrin Kazemi Pages 203-209
    Introduction
    In the aging period, the need for food is one of the physiological needs of humans, the lack of which threatens them. In the meantime achieving food security for elderly women is influenced by several factors, including economic factors. In this study, an analysis of economic factors affecting the food security of older women is discussed.
    Materials And Methods
    The present study is applied in a descriptive-analytical manner in terms of its nature and method. The statistical population of the study is elderly women in villages of Zanjan (Iran). A total of 247 elderly women were selected by systematic method and a questionnaire completed by questioning the elderly woman. If there was any ambiguity in answering questions, further explanations were provided. Food Measurement Scale (HFIAS) has been used to measure food security..
    Results
    The results of the research show that only 10.9% of elderly women have food security and economic factors such as housing, housing quality, garden area, amount of land, land area, amount of savings, number of donations, number of livestock, number of livestock Big, Takfel, Bank facilities, city and distance from the food shopping center to the food security of rural elderly women.
    Conclusion
    Elderly women in the studied area have high food insecurity and the most important economic factor affecting the reduction of food insecurity in elderly women is ownership of rained, blue and gardens lands. In order to reduce the food insecurity of elderly women, policies that cover this stratum should be taken into account from food baskets appropriate to age and mental health
    Keywords: Older Women, Food Insecurity, Economic Factors, Zanjan Province
  • Elahe Haji-Arabi, Monir Nobahar *, Rahed Ghorbani Pages 210-220
    Introduction
    Evidence suggests that self-care diabetes is one of the most important strategies for controlling the disease. Since it is required to assess the relationship between knowledge and depression with self-care in patients with diabetes mellitus, the aim of this study was to determine the relationship between depression and knowledge about diabetes with the amount of self-care in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 145 patients with type 2 diabetes mellitus were studied in Semnan Kowars Hospital. Data collection was performed with questionnaires demographic information, Beck depression, Audit of Diabetes Knowledge (ADKnowl) and Summary of Diabetes Self-Care Activities (SDSCA).
    Results
    20.7% of patients had mild depression, 42.1% had moderate depression and 13.8% had severe depression. Overall, 76.6% of patients had a degree of depression (score of 10 or higher). The severity of depression had a significant relationship with marital status (P=0.004), education level (P=0.003), place of living (P=0.021), residential status (P=0.045) and age (P=0.002). The mean ± SD of knowledge was 14.5±2.8. Knowledge have a significant relationship with the variables sex (P=0.027), marital status (P=0.027), education level (P=0.009), occupational status (P=0.043). Mean ± SD of self-care was 23.1±5.9. Self-care had no significant relationship with any of the demographic characteristics. There were not a significant correlation between depression and knowledge (r=0.077, P=0.3555), depression and self-care (r=0.050, P=0.551) and self-care and knowledge (r=0.065, P=0.434).
    Conclusion
    The findings of this study showed a high prevalence of depression, moderate knowledge and low self-care in patients with type 2 diabetes mellitus. Since knowledge and depression were not significantly correlated with self-care, the factors related to self-care in patients with type 2 diabetes mellitus should be studied more widely, so that the identification of its related factors can be used to control the disease and its complications.
    Keywords: Depression, Knowledge, Self-care, Diabetes Mellitus, Type 2
  • Abbas Ziari, Farzaneh Binaei, Masoumeh Ansari, Ali Valinejadi * Pages 221-227
    Introduction
    Since understanding patient's expectations is necessary for improving service quality, this study aimed to assess and determine the gap between hospital services quality and patient's expectations in Amir-al-momenin Hospital of Semnan University of Medical Sciences based on the SERVQUAL model in 2016.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study with simple random sampling method conducted on 321 persons in two wards; obstetrics and gynecology (151 persons) and pediatrics (170 persons) in Amir-al-momenin Hospital in Semnan (Iran), using “SERVQUAL” standard questionnaire in 2016.
    Results
    Results showed “expectations” and “perceptions” scores were “low “ and “relatively low” respectively. The "loyalty" of patients was “relatively low” and the gap between patient's perceptions and expectations, and in other words, "patients’ satisfaction", was ” very low”.
    Conclusion
    Very little difference between the patient's perceptions and their expectations in all determinants of the quality of services delivery indicates “very low” satisfaction of patients, so quality improvement in all aspects of service delivery seems necessary.
    Keywords: Service Quality, Expectations, Perceptions, SERVQUAL, Hospital
  • Mahshid Bokaie, Masoumeh Simbar *, Seyed Mojtaba Yassini-Ardekani Pages 228-239
    Introduction
    Today, social health along with physical, mental and spiritual dimensions of health, has become very important. Women facing infertility, more than other people are influenced by socio-cultural conditions and beliefs of every society. The aim of this study was to determine the social factors affecting the sexual experiences of women facing infertility.
    Materials And Methods
    This qualitative content analysis approach study, with regard inclusion and exclusion criteria, was done on 15 infertile women and key informant. Data were analyzed by conventional content analysis method. Gaba and Lincoln criteria were used to confirm the accuracy of the data.
    Results
    By analyzing the data, three categories were obtained: 1) the impact of relatives and family on experiences (family and relatives of women, family and relatives of men and factors affecting both families); 2) the impact of society on experiences (lack of sexual education and social factors); and 3) common beliefs (beliefs related from cultural, religious or ethnic origin, beliefs related from nutrition, and the impact of schema on sexual behavior).
    Conclusion
    In Iran, according the social, cultural and religious background, childbearing is very important. It recommended, conducting educational classes for infertile couple families and special sexual health counseling for infertile couples. This consultation will help couples improve sexual performance, correct misconceptions, and reduce marital conflicts and divorce
    Keywords: social factors, sexual behavior, fertility, qualitative study
  • Narges Arsalani, Monir Nobahar *, Raheb Ghorbani, Naeimehsadat Kia, Maryam Etemadi Pages 240-247
    Introduction
    Cognitive disorders in the elderly are more associated with symptoms of depression. Existing data about cognitive disorders in the elderly is very rare. In this account, the purpose of this study was to determine the cognitive disorders and some related Social factors in the elderly people in Semnan (Iran).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 260 elderly people aged 60 to 80 years old with at least primary education were included in the cluster sampling method resident in Semnan (Iran), in 2015. The households were systematically selected, based on the distribution of health centers in the city, and also according to the population of each center, the elderly of that area were determined and then to one fifth of households in each center. Data collection tools were demographic information questionnaire and cognitive health scale (Mini Mental State Examination, MMSE). The process of completing the questionnaires was that the elderly responded to the questions independently and was provided adequate and supplementary explanations, if there was any ambiguity about the completion of the questionnaire.
    Results
    56.5% were female and the rest were male. 18.1% had mild cognitive disorders (21-24 points), 35% had moderate cognitive disorders (10-20%), and 1.2% had severe cognitive disorders (score less than 9%). 34.5% of men and 69.4% of women had cognitive impairment. Cognitive health had a negative significant correlation with age (P=0.001, r= -0.203), with a significant correlation with literacy (r = 0.754, p = 0.001). There was a significant relationship between cognitive health and sex (P
    Conclusion
    Findings showed that more than half of the elderly had cognitive disorders. Conclusively, screening of cognitive disorders especially in women with a low level of education and also the elderly whose spouse's died, can be detected early and prevent the progression of the disorders
    Keywords: Elderly, Cognitive Disorders, Cognitive Health Scale
  • Mostafa Langarizadeh, Majid Naghipour *, Ali Valinejadi, Seyed Mohsen Tabatabaei, Omid Yousefianzadeh, Somayeh Jahani Keraroudi, Zahra Moradpour Shamami, Abasat Mirzaei, Arezoo Abbaszadeh Fallah Pages 248-255
    Introduction
    Given the prevalence of Internet use worldwide and its existing risks to societies especially the youngsters, information literacy can affect the use of Internet. Hence, the objective of present study is to assess the relationship between information literacy and Internet addiction and then to investigate the relationship between Internet addiction and general health of students in Iran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    It is an analytical cross-sectional study which was conducted during 2016 on students in Iran University of Medical Sciences (Tehran, Iran). The sample size for the surveyed community of 6,500 university students was 362 from the Cochran sample size formula. Then, using a simple random sampling method, from each of the colleges, the sample size was selected according to the student population. Three questionnaires of information literacy, Yang's Internet addiction, and general health scale (GHQ-28) were distributed among students. Finally, 365 questionnaires were collected and analyzed.
    Results
    29.9% of students were about to be addicted to the Internet, 1.3% had symptoms of Internet addiction and 68.8% had no addiction. In terms of information literacy, most of the students were in moderate level (60.5% moderate, 3.3% low, and 36.2% high information literacy level). There was a significant inverse relationship between increasing of information literacy and the Internet addiction (r = -0.45 and p
    Conclusion
    According to the findings of this study, it was perceived that the higher the information literacy, the lower the level of Internet addiction; besides, reduction of internet addiction increased the general health of students. Therefore, considering the importance of students as the leading group in societies, and favorable consequences of increased information literacy, universitie's authorities have to develop and run specific programs within the educational and research schedule in order to increase the student's information literacy. Accordingly, undesirable outcomes of Internet use would be diminished and general health of society would be improved.
    Keywords: Information Literacy, Internet Addiction, General Health
  • Nemat Sotodehasl, Mehdi Kahouei *, Adele Sensebli, Fahime Fodaji Pages 256-262
    Introduction
    Students are important community members and their social and psychological well-being is of high value for the community. Social and psychological capital as an important factor can help students to achieve academic progress. This research was carried out with the aim of investigating the relationship between social and psychological capital and academic achievement of students of Semnan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This was an applied study that was conducted on 400 students of Semnan University of Medical Sciences (2016-2017, Semnan, Iran). Data collection tools were Oniks and Bollen social capital and Luthanz psychological capital questionnaires.
    Results
    The results of the research showed that there is a positive and significant relationship between student's psychological and social capital (r = 0.41, p = 0.001). The results also showed that there was no significant relationship between student's psychological and social capital with age, gender and marital status (p
    Conclusion
    The results of the research indicate the importance of the role of psychological and social capital with students’ academic achievement. According to the results obtained, implementation of programs to increase students 'psychological capital can help to improve student's academic achievement. According to the results obtained, implementation of programs to increase students 'psychological capital can help to improve student's academic achievement.
    Keywords: Social Capital, Psychological Capital, Academic Achievement
  • Mohammad Hassan Saati Asr, Rashid Heidari Moghadam, Saeed Bashirian, Majid Barati * Pages 263-273
    Introduction
    The use of anabolic-androgenic steroids (AAS) by athletes is a serious widespread public health problem. Therefore, the present study aimed to determine the effectiveness of educational programs on prevention of AAS use among male bodybuilders in Hamadan based on Prototype Willingness Model (PWM) as a theoretical framework.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 76 male bodybuilders were randomly divided into two experimental (n=37) and control groups (n=39) in Hamadan, west of Iran in 2017. For this purpose, 5 gyms were randomly selected from Hamadan's gyms. Then, gyms randomly allocated in the experimental (2 gyms) and control groups (3 gyms). Finally, participants of each group were selected through simple sampling method from each gym according to the inclusion criteria. Data was collected using a questionnaire, including the PWM constructs and demographic variables. The intervention comprised 5 sessions, applied on the experimental group during one month. Both groups were followed for two months after the intervention.
    Results
    There was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic variables and PWM constructs before educational intervention (P>0.05). After the educational intervention, significant differences were observed in pre- and post-intervention score changes on subjective norms (P=0.040), prototypes (P=0.034), behavioral willingness (P
    Conclusion
    The results showed that the application of educational program based on PWM would be considered as an efficient educational strategy for the prevention of possible increase AAS use among male bodybuilders.
    Keywords: Anabolic Steroids, Bodybuilders, Prototype Willingness Model
  • Batool Karimi *, Robab Sabzi, Raheb Ghorbani Pages 274-282
    Introduction
    Micronutrients deficiency including vitamins deficiency in children is one of the prevalent nutritional problems all over the world. There are different strategies to control this malnutrition. Supplementation with A or multivitamins is one of these strategies. The aim of this study was assessing mothers’ practice about usage of A supplement for infants in 6 to 24 month infants of Semnan city.
    Materials And Methods
    In this cross - sectional study 400 mothers who referred to Semnan health centers in 2013-2014 (Semnan, Iran) were included the study via convenience sampling. The practice was studied in three area. Once the performance of the mother in the field of feeding of the supplementation to infants was desirable that she fed the infant by supplement in the day prior to referring. Favorable condition in terms of onset time of the supplement, starting it since 15th of birth, and finally on the dosage of it, has been used as order of 1 cc per day.
    Results
    85.4% of participant mothers in this study had optimal practice in terms of the administration of supplement. About onset time, practice of 91.6% of mothers and in related to supplement amount, practice of 79.7% of them was optimal. There was a significant relationship between mothers’ practice about supplement onset time and nationality (OR=8.24, 95% ,CI: 2.48-27.43,P= 0.001) and between supplement amount and fathers’ education (P= 0.001) .There was not significant relationship between mothers’ performance about feeding supplement to infant and mother's age, mother's education, father's education, mother's and father's job, infant's gender, birth rank, mother’s nationality, condition of referring to health center and the place of receiving child care. The most common reason of undesirable mothers’ practice about feeding A supplement was amnesia (79.2%).
    Conclusion
    Mother's practice, related to the regular feeding supplement to infants and the strict observance of its amount need more attention. In this regard, the effective and continuous education of mothers and increasing their awareness, particularly mothers belonging to low literacy husbands, are significant and workable along with other facilities such as free distribution of supplements and their quality improvement.
    Keywords: Mothers', Practice, A+D Supplement, Infants
  • Salman Shojaei, Mehdi Yousefi *, Hossein Ebrahimipour, Ali Valinejadi, Hamed Tabesh, Somayeh Fazaeli, Ali Khorsand Pages 283-290
    Introduction
    Household financial contribution (HFC) in health is one of the most important goals of health systems. The purpose of this study was to compare the exposure of households to catastrophic health expenditures and impoverishment before and after the health sector evolution (HSE) plan in Iran in a big governmental Hospital.
    Materials And Methods
    This study investigates the households with hospitalization history in public and tertiary referral hospital, CHE is calculated using representative data from Households receiving expensive interventions in the imam Reza hospital. Data related to treatment expenditures were obtained from Hospital Information System (HIS) and data related to households’ food and non-food expenditures were obtained using questionnaire in expenditure-income survey of Iran’s Statistics Center as well as phone calls to the households. Households who had dedicated ≥40% of their Capacity to Pay (CTP) to health expenditures experienced catastrophic health expenditures.
    Results
    Exposure to catastrophic health expenditures in the households decreased from 81.1% before the implementation of HSE to 66.7% after the implementation of HSE (p
    Conclusion
    Exposure of households receiving expensive interventions to catastrophic expenditures and impoverishment is decreased. The findings of this study can be generalized to similar hospitals. At the same time, more comprehensive studies with cost effectiveness analysis perspective can show the more aspects of HSE.
    Keywords: Catastrophic Health Expenditures, Impoverishment, Financial Contribution, Health Sector Evolution
  • Mahshid Bahrami, Alireza Dehdashti *, Meysam Karami Pages 291-299
    Introduction
    Many studies have indicated that the professional driving is as a stressful occupation in the world. Few studies explored the effect of work-related stress on burnout among locomotive drivers. This study aimed to examine the association between work-related stress and burnout among Iranian locomotive drivers.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 67 locomotive engineers of the Islamic Republic of Iran Railroad Company in 2017.Occupational stress was assessed by the standard questionnaire from health and safety executive, and burnout was assessed by the Maslach survey questionnaire.
    Results
    More than 43% of the participants experienced high and very high levels of work-related stress. Occupational burnout dimensions were predominantly deteriorated personal efficacy (52.5%), emotional exhaustion (40.2%) and depersonalization (38.8%). The high level of occupational stress was significantly associated with emotional exhaustion (p=0.037), depersonalization (p=0.041), and personal efficacy (p=0.009).
    Conclusion
    Considerably, our study highlighted high work-related stress among locomotive drivers. Additionally, occupational stress showed to be linked to various dimensions of burnout. It is crucial for occupational health and safety division to decrease occupational stress to improve physical and mental health of locomotive drivers.
    Keywords: Occupational Stress, Burnout, Railroads
  • Habibeh Morteza *, Raheb Ghorbani, Mahnaz Alibeigi, Shirin Mirakhorloo, Mojgan Arjaneh Pages 300-309
    Introduction
    Marital and job satisfaction are two important categories of human's life. In this way, marital satisfaction is the basis of stable family, so that in its warm environment, humans reach to grow and maturity and occupation also forms an important part of the social identity of individuals. Therefore, this research was conducted in order to investigate the relationship between marital and job satisfaction in employees of health center in Garmsar county (Iran) in year of 2017.
    Materials And Methods
    96 married employees at the Grammar health center, Semnan, Iran were investigated in this cross-sectional study. In order to collect the data, , questionnaires of Enrich satisfaction marital (47 questions) and job questionnaires of Bryfyld and Ruth (19 questions) were used.
    Results
    The results showed that 72.2% of women and 81% of men had relative and moderate marital satisfaction. Marital satisfaction between men and women were no significant difference with together (P= 0.746). Mean ± standard deviation of job satisfaction score was 2.99± 0.22, This score was 3.01 ± 0.23 for women and was 2.96± 0.3 for men, but the difference was not significant(p= 0.197) .Correlation between job and marital satisfaction was significant and positive (p= 0.004, r= 0.293).
    Conclusion
    According to the positive and significant relation between marital and job satisfaction, and also given that this point: a part of the person's life is spent in the working environment, and another part of him/her life is spent alongside the spouse, if the person has an unpleasant feeling in any of the marital or job environments, it can reduce satisfaction in another environment. Therefore, in order to increase and improve a personnel's job and life satisfaction, educational programs can be conducted for marital life skills and also occupational stress management.
    Keywords: Marital Satisfaction, Job Satisfaction, Satisfaction, Employee, Health Center
  • Khosheh Khaleghinezhad, Nourossadat Kariman *, Fatemeh Nahidi, Abbas Ebadi, Malihe Nasiri Pages 310-316
    Introduction
    Sexual dysfunction is a common health problem. Rural women are largely deprived of sexual health services. Regarding this, the present study aimed to investigate the prevalence of sexual dysfunction among the rural women and the underlying factors associated with this problem.
    Materials And Methods
    This descriptive, cross-sectional study was conducted on 405 rural women referring to the healthcare centers of Neyshabur, Razavi Khorasan, Iran, during Jan 2017 to April 2017. The study population was selected through multistage random sampling. The data were collected using a demographic form and the Persian version of the Female Sexual Function Index (FSFI). The FSFI covers six domains, including libido, sexual arousal, vaginal moisture, orgasm, sexual satisfaction, and pain. In this index a total score of less than 28 indicates an undesirable sexual function.
    Results
    According to the results, the mean sexual function of the rural women was 24.0 ± 5.0 (95% CI: 23.5-24.5). Considering the standard cut-off point, the prevalence rate of sexual dysfunction was 83.5 among the participants. Furthermore, the most and least frequent dysfunctions were sexual arousal and vaginal moisture, respectively. The results showed that the sexual dysfunction had a significant relationship with the males’ education level (P
    Conclusion
    As the findings of the present study indicated, the rural women had a high level of sexual dysfunction. Therefore, planning for specific sex education programs should be taken into consideration. The presentation of these kinds of trainings in the rural schools not only bears economic and social benefits, but also facilitates the improvement of sexual performance.
    Keywords: Reproductive Health, Sexual Dysfunction, Rural Population
  • Mehdi Nosratabadi, Zohreh Halvaiepour * Pages 317-324
    Introduction
    Cardiovascular diseases are the most common cause of death in the world and in Iranian people. Social determinants play an important role in explaining the consequences of cardiovascular disease. The current study aimed to explore the structural relationships between social capital, social support, as two social determinants of health, and satisfaction with self-care program in patients referring to cardiac rehabilitation centers in Isfahan (Iran).
    Materials And Methods
    this cross-sectional study was conducted in Isfahan in 2016. A total of 155 cardiovascular patients were recruited, who were selected from two cardiac rehabilitation centers in Isfahan (Iran). The patients completed a pack of questionnaires including satisfaction with self-care program Checklist, Multidimensional Social support Scale and Social Capital Scale. Structural equation modeling was employed to analyze data.
    Results
    Out of total patients, 112 (72.3%) were male and 43 (27.7) were female. There was significant and positive relationship between social support, as a mediating variable, and satisfaction with self-care program (r=.0.49, P-value
    Conclusion
    the final model confirmed the direct and indirect effects of both structural and cognitive social capital on satisfaction with self-care program through social support. According to results, it can be concluded that supportive issues and social relations networks, as a social determinants affecting on health, can be important factors in determining patients’ satisfaction with self-care program in cardiac rehabilitation centers.
    Keywords: Social Capital, Social Support, Patient Satisfaction, Self-Care, Cardiac Rehabilitation
  • Shahab Moradi *, Raheb Ghorbani, Nahid Radbakhsh Pages 325-335
    Introduction
    Start addiction with positive attitude to drug. The purpose of this study was to investigate attitudes towards narcotics and relationship between family components with attitudes towards addiction in high school students.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 340 male students of secondary school in Semnan (Iran) were selected by multistage sampling technique from five male schools randomly selected. Then, in each elected school, a class was selected randomly from each grade. The data collection tool was personal and family information related to the subject of research, 20 questions of insecurity questionnaire in the family center with a range of 0 to 20, and 40 questions of drug attitude questionnaire, which included three subscales, with a scoring range of 40 to 200.
    Results
    Mean ± standard deviation of student's age was 16.4 ± 0.8 years. 27.6% had a very negative attitude, 39.7% had a negative attitude, 28.2% had moderate attitude, 3.8% had positive attitude and 0.6% had a very positive attitude toward narcotics. There was a significant positive correlation between the family's emotional atmosphere and the attitude toward drugs (p = 0.006, r = 0.151), effects (r = 0.99, p = 0.029), risks (p = 0.1111), R = 139) and consumption (r = 0.09, p = 0.11), respectively. Also, students with addicted fathers had a more positive attitude toward narcotic drugs (p = 0.004), effects (p = 0.019), risks (p = 0.021), and drug abuse (p = 0.001). There was a negative correlation between attitude toward narcotic effects and household income (p = 0.033, r = -0.117). Students who are prohibited from drugs by parents have a more negative attitude toward narcotics (p
    Conclusion
    More than a quarter of these students have a modest attitude toward drugs abuse, these are at risk. These people are the children of families with different education and income. It is essential that family empowerment programs be developed so that parents learn how to communicate properly with their children and increase the emotional affinity of the family and prevent them from being addicted to their dangers. This can reduce the percentage of students at risk of positive attitudes and prevent harm to society.
    Keywords: Drug Attitude, Family Components, Family Affective, High School Students
  • Marjan Momeni, Nadjla Hariri *, Monir Nobahar, Fatemeh Noshinfard Pages 336-349
    Introduction
    Online social networks allow users, who are anywhere in the world, to communicate with other people with text, audio, and video. Studies have shown that older adults use of social networks and online communication can increase social support, improve quality of life and increase their health. The purpose of this study was to understand the older adult's experiences of online Social Interactions.
    Materials And Methods
    This study was performed following a qualitative approach and phenomenological methodology in Semnan (Iran) in 2016. The studied sample was taken by purposive sampling method. Required data was collected via deep and semi-structured interviews with 9 older adults who were active members of at least one online social network. The obtained data was analyzed using the seven-step Colaizzi's method.
    Results
    From data analysis, the main theme of "developed social interactions" was extracted from five sub-themes: "interaction with family and friends", "revival of old relationships", "familiar with people with common interests", "impalpable control" and "liberation from loneliness".
    Conclusion
    The results explained the various dimensions of the use of the older adults from online social networks and showed that these networks have the potential to be used to enhance social interactions in aging. The results of this study can help planners by identifying the benefits of these networks, while taking necessary interventions to increase the use of the elderly from these networks, promote social interactions and, consequently, promote the health of the elderly.
    Keywords: Older Adults, Online Social Interaction, Online Social Networks, Phenomenology
  • Babak Moeini *, Khadije Ezzati Rastegar, Yadollah Hamidi, Mozhgan Hosseini, Alireza Soltanian Pages 350-357
    Introduction
    Intimate partner violence (IPV) occurs in all countries but its prevalence varies greatly across the world and remains unacceptably high with numerous consequences ranging from psychological to maternal disorder, neonatal mortality and morbidity outcomes in pregnant women. The aim of this study was to identify social determinants associated intimate partner violence among pregnant women in Hamadan (Iran).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 1039 pregnant women living in urban and rural areas in Hamadan (Iran, 2015). The data included socio-demographic characteristics in social determinants. The tool was standard questionnaire of violence (IPAQ) for measuring physical, psychological and sexual experiences of violence in the past 12 month.
    Results
    The results showed that 88% of pregnant women had experiences of violence in the last year. The most experiences of violence were mental violence (87.9%), emotional violence (18.9%) and sexual violence (6.4%). The logistic regression analysis shows that frequency of mother's marriage (OR= 0.18, p=0.003), number of children (OR= 0.52, p=0.041), mother's employment (OR= 0.44, p=0.039), Smoking (OR= 1.91, p=0.019), and mental illness in a spouse (OR= 2.63, p=0.023), unwanted pregnancy (OR= 1.62, p=0.047), and awareness of wife's pregnancy (OR= 12.94, p=0.012) are significantly associated with kind of violence.
    Conclusion
    The findings confirm that intimate partner violence against pregnant women is widespread and not inevitable. IPV as health problem must be addressed. In order to mothers and the community health promotion, the results of this study suggested the allocation of funding, future research and interventions based on social determinants of intimate partner violence.
    Keywords: Intimate Partner Violence, Pregnancy, Social Determinants of Health
  • Amir Abbas Fazaeli, Ali Akbar Fazaeli *, Yadollah Hamidi, Babak Moeini, Ali Valinejadi Pages 358-365
    Introduction
    The status of financial participation of individuals in health financing is one of the challenging issues in assessing the performance of health systems in the world. The concern about the financing of the health system and its consequences on Iranian households from about a decade ago is a turning point in attracting the attention of researchers and policymakers to this area. This study has been calculated financial contribution of people in Iran health system in 2015.
    Materials And Methods
    Using cost-income information of 38252 Iranian households collected by the Statistical Center of Iran in 2015, the distribution of health expenditures of households based on the income approach is calculated and factors influencing the concentration index are measured.
    Results
    The results showed that the concentration index of health care expenditures in Iran was 0.3318. This is indicative of the progressive status of household participation in financing the health system. Also, dental expenditures with the index of 0.496 have the highest inequality in the distribution of health care expenditures. Payment for hospital services and dental care services had the highest share in increasing the coefficient index.
    Conclusion
    Having insurance coverage as one of the most important policy tools to achieve the desired model of household financial participation has a significant effect on the distribution of financial participation of households and the most important factor in reducing the coefficient of concentration index
    Keywords: Concentration Index, Out of Pocket, Fair Financial Contribution
  • Behzad Damari *, Sonia Oveisi, Noroozali Azizkhani Pages 366-374
    Introduction
    The Social Determinants of Health (SDH) are mostly responsible for health inequities, the unfair and avoidable differences in health status seen within and between countries. It contributes about 50% of community health status; however, the significant role of medical science universities toward it cannot be ignored. Unfortunately, lack of accountability of them about SDH conditions caused their duties has been increasingly criticized. For this reason, faculty members need to review their attitudes and practices so that they can play a suitable role in social change more than ever. The present study aimed to design and introduce the model for utilizing Social Determinant of Health approach by faculty members of Universities of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    Qualitative study is carried out in two stages: Educational Needs Assessment and producing Educational Content. A review of the literature, focused group discussion and the completion of a questionnaire were used to gather information on the educational needs of faculty members in utilizing SDH. The population studied was faculty members of Qazvin University of Medical Sciences of Iran and sampling was deliberate. Collected information is summarized in the form of a workshop package including a lesson plan, scriptwriter, educational notebook and guide's tutor. It has been conducted experimentally in Qazvin University of medical sciences with basic, clinical and public health science. Finally, the evaluation results were applied to the final package.
    Results
    The three main duties of a faculty member are research, education and practice. The practical applications of SDH in these areas are: 1. doing a comprehensive look at the patient's problems, including all four dimensions of physical, mental, social and spiritual well-being. Moreover, social roots of the disease should not be neglected. 2. Supporting advanced research ideas in basic, clinical, and public health 3.Teaching comprehensive (systemic) approaches to students, educating students about the roots of the diseases, offering a suitable solution to prevent non-communicable diseases, advocating for serious attention of policy makers about roots of diseases, and participating in leading positive social change. This package consists of three parts: the content of SDH, Iranian Health indicators, and the necessary interventions for improvement and applying these bases by the faculty members.A total of 36 minutes of educational film and 10,000 words pamphlet have been prepared in the form of training workshops for 180 minutes. The result of this training package showed that faculty members had a history of practical implementation of these concepts but their motivation increased by 75% compared to the pre-workshop.
    Conclusion
    Considering the important role of faculty members to utilizing the SDH, this package should be integrated into faculty empowerment workshop. It is suggested that these workshops are supervised by a joint committee including Medical Education Center (EDC), Social Determinants of Health Research Center, and health policy unit. As a result, these packages will gradually be updated and native based on the creative ideas of participants.
    Keywords: Social Determinants of Health, Social Responsibility, Teaching Instruction, Members of Faculty
  • Masoumeh Sharifzadeh *, Nahid Bolbol Haghighi, Afsaneh Keramat, Majid Goli, Zahra Motaghi Pages 375-383
    Introduction
    Maintaining physical and mental health of mothers plays an important role in health of family and society. Fear of childbirth and increase of caesarean section, has negative effects on pregnant women. The aim of this study was to study effectiveness of midwifery counseling based on solution-focused approaches on fear of childbirth.
    Materials And Methods
    This clinical trial was conducted on 60 pregnant women at week 22-30, who had fear of childbirth and choice cesarean section, in 2016. The women were divided in two groups by randomization; intervention groups (Solution-focused counseling: 6-session) and control group (routine care). Before and after intervention, a questionnaire including demographic and midwifery information, performance and W-DEQ questionnaire was completed. Data were analyzed by t-test, Chi-squared test and mean and standard deviation in two groups. While the level of p
    Results
    The mean and standard deviation of fear of childbirth before intervention in two groups was not significantly (p=0.081). But after intervention, fear of childbirth in intervention group was significantly decreased than control group (Mean and Sd in control & intervention groups respectively 68.78±29.51 vs. 40.62±11.11) (p 0.001 Before the intervention, all the women in both group prefer the cesarean section or doubt about their childbirth type favorite(p=0.25). But after the counseling, preference of natural childbirth significantly increased in intervention group (74% in intervention group compared to 46.4% in control group, p = 0.013).
    Conclusion
    The solution-focused counseling is an easy and effective approach to reduce the fear of childbirth & increasing preference of natural delivery
    Keywords: solution-focused counseling, Fear of childbirth, preference, natural childbirth
  • Azadeh Gholizadeh, Soleiman Kheiri *, Morteza Sedehi, Habibollah Esmaily, Zahra Arab Borzou Pages 384-390
    Introduction
    Bipolar disorder is severe, chronic, pleomorphic and often recurrent, which can lead to severe abnormalities in lif's function. The purpose of this study was to determine some factors related to the time interval between relapse in bipolar disorder.
    Materials And Methods
    In a retrospective study, 606 patients with bipolar disorder at Avicenna hospital in Mashhad were collected. In this study, 329 patients with at least one relapse of bipolar disorder were included. Survival time was defined as elapsed time from discharge to readmission due to relapse of disease. These patients wereadmitted from the beginning of 2008 to the end of 2009 due to their illness and were include in the study and followed until the end of 2013. The log-skew-normal accelerated failure time model was fitted to identify the factors related to the time of relapse. Estimation of parameters was obtained based on the Bayesian approach using Markov chain Monte Carlo algorithm by Open BUGS.
    Results
    The estimate of mean and median time between discharge and readmission were 25.6 and 15 months, respectively. Age, family history, drug use, and gender had a significant association with the time of relapse, such that, male, younger patients, drug users, and positive family history of disease experienced a recurrence of disease earlier. With the mentioned variables in the model, stress and education were not associated with the recurrence of disease.
    Conclusion
    Given that the time interval from discharge to recurrence of type 1 bipolar disorder is low in men, young people, family history of positive and drug users, it is recommended to identify strategies to prevent relapse or delay in these groups.
    Keywords: Bipolar Disorder, Relapse, Accelerated Failure Time Model, Skew-Normal
  • Nayereh Saberi, Sedigheh Amir Ali Akbari *, Zohreh Mahmoodi, Malihe Nasiri Pages 391-402
    Introduction
    Sexual motivation and sexuality, like all other fundamental human motives, form an inseparable part of its biological, psychological, and social nature and is associated with many factors. The present study was conducted to test the model for the relationship between the social determinants of health and sexual function in women.
    Materials And Methods
    This sectional descriptive-analytic study was performed on 400 women referred to the medical centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences (Iran, 2016). The participants were selected through multi-stage random sampling. For collecting the data, demographic and socio-economic status, Spielberger’s anxiety, perceived social support, domestic violence, unhealthy behaviors, beck depression and sexual function questionnaires were used.
    Results
    The findings suggested a mean score of 16.6±68 for sexual function index in women. The mean score of depression was found to be 12.7 ± 10.3 and most of the subjects (44.8%) received moderate social support and 75%moderate anxiety. A total of 70.3% of the subjects had favorable economic conditions, while 50.5% suffered violence. According to the path analysis, depression (β = -0.34), anxiety (β = -0.24) and social support (β = 0.18) directly affect sexual function. Socioeconomic status and domestic violence were found to be indirectly associated with sexual function, and in the overall effect depression had the most effects on sexual function .The model proposed in the present study has a good fit (GFI =1 RMSEA =0.057, P value=0/015).
    Conclusion
    Sexual function was found to be associated with depression, anxiety, social support, domestic violence and socioeconomic status. Screening is recommended to be performed for the study variables.
    Keywords: Sexual Function, Social Determinants of Health, Reproductive Age
  • Mehdi Yousefi, Samira Aliani, Ali Valinejadi, Alireza Rezazadeh, Ali Khorsand, Somayeh Fazaeli, Hossein Ebrahimipour * Pages 403-409
    Introduction
    Health System Evolution plan (HSEP) and relative values of hospital services are one of the most significant reforms in Iran's health system in the recent years. This study aimed to determine the effect HSEP on financial performance of para clinic units in a big hospital in Mashhad (Iran).
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in para clinic units including of laboratory and radiology in Imam Reza hospital from April 2014 till March 2016 using activity based costing (ABC) method. Data relating revenue and cost were gathered using standard forms and were analyzed using descriptive statistics by Excel 2010 Software.
    Results
    Total revenue of laboratory and radiology unit has decreased by 9% and 7%, respectively after HSEP. While these have increased by 94% and 111%, respectively, after tariff change. Total cost of laboratory ward has decreased by 21% after HSEP while has increased by 36% after tariff change. Total cost of radiology ward has increased by 9% and 53% respectively after HSEP and tariff change.
    Conclusion
    The implementation of a HSEP and relative values of hospital services has improved the income of para-clinical units. However, the impact of these changes in the radiology unit, especially after the implementation of tariff based on the relative values was much higher than the laboratory Unit. This can indicate a change in the distribution of financial resources between the various para-clinical disciplines
    Keywords: Hospital, Healthcare Reform, Health Policy, Cost, Medical Tariff, Performance
  • Jalil Koohpayehzadeh, Seyyed Saeed Kassaeian* Pages 410-416
    Introduction
    Universal health coverage is an important step towards achieving and benefiting from health services. To measure universal health coverage, appropriate indicators are needed. This study was conducted to select priority indicators for use in general health measurements.
    Materials And Methods
    This study is a qualitative study. The population of the research was experts in the country and the sampling was done purposefully. The study was conducted in three stages. In the first phase, 393 indicators related to public health coverage were selected by reviewing texts related to international and domestic indicators and use of expert's opinion, and duplicates were removed. In the second phase, using valid sources such as WHO, Millenium Development Goals, and Sustainable Development Goals of Universal Health Coverage, 100- Core Health Indicators and using expert opinions, 40 indicators were selected for the final survey. In the third stage, 47 experts ranked these 40 indicators.
    Results
    The most important indicators of universal health coverage from the viewpoints of experts were death rate of pregnant women, vaccination coverage of children under 5 years old, life expectancy at birth, infant mortality rate, death rate of children under 5 years of age, death rate of children under 1 years of age, high blood sugar levels in adults, access to healthy water, death rates due to cancer and general health insurance. Also in the ranking, according to the Healt Indicators of Iran, amoung demographic indicators, death of pregnant women; amoung the indicators of diseases, the coverage rate of vaccinations; amoung the indicators of health coverage, access to healthy water; and amoung the health system indicators, the amount of public insurance coverage were the first priorities.
    Conclusion
    In general, until the acquisition, more precise determination and prioritization, the indexes ranked among the top ten amoung 40 indciators, and also the first priotity indicator of each of the four components of population and mortality, diseases and risk factors, the coverage of health services, and the health system should be taken into account in reaching the goals of universal health coverage
    Keywords: Universal Health Coverage, Prioritization, Indicator, Iran