فهرست مطالب

منظر - پیاپی 29 (زمستان 1393)

مجله منظر
پیاپی 29 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 3
    دراستخر عباس آباد بهشهر، دنبال چه باید بود؟ دریاچه ای در میانه جنگل و بر بالای کوه؛ با عمارتی در میان آب و باغی در کنار. چرا در میان جنگل درخت ها را بریده اند تا باغ بسازند! و این برکه، در آن ارتفاع بر بالای دره ای عمیق و مشرف به خزر برای چیست؟ امروز در باغ عباس آباد، درختان جنگلی روئیده و جز ته رنگی از محوطه سازی باغ و آب نماهای آن اثر دیگری از باغ نیست. در کناره دریاچه، دو برج آجری، که تاسیسات فشارشکن برای انتقال آب به آب نماها بوده اند، باقی است. بر بالای چشمه عمارت، که به جزیره می ماند، گیاهان هرز روئیده است. مهمترین جاذبه مدیری تشده برای مردمی که برای گردش به کناره دریاچه می آیند، تخت، منقل و قایق هایی است که آب بازی و تفرج طبیعت را اصل شناخته است و به تاریخی که بر این مجموعه گذشته توجهی ندارد. چرا باید در میان جنگل باغ ساخت؟ این بنا در میان آب چه می کند؟ چرا در اینجا سد ساخت هاند؟ تلاش سازندگان برای انتقال پرهزینه آب از بالادست به این نقطه برای چه بوده است؟ باغ دوم که در طرف دیگر دریاچه است چیست؟ این سوالات در برنامه گردشگری مجموعه تاریخی عباس آباد جایی ندارد. حکایت منظر عباس آباد، ستایش طبیعت گزیده است. برخلاف طبیعت گرایی شرق دور، که طبیعت و هرچه در آن است به همان صورت تقدیس میشود، طبیعت گرایی ایرانیان به منظر گزیده تعلق خاطر دارد. عناصر گزیده از طبیعت، آب و گیاهان خاص، جوهر منظر را می سازند. معنای فضا، قدسیت و زیبایی آن با حضور این عناصر به دست می آید. از این روست که در میان جنگل، ساخت یک باغ توجیه میشود. آب، شرط زیبایی فضاست که با دشواری به اینجا آورده می شود. سد از موقعیت طبیعی زمین نتیجه می شود و چشم هعمارت با پلی برای دسترسی به آن، حضور در میانه فضای قدسی است و رو به منظر هم جنس خود دارد؛ رابطه این دو از طریق ارتباط بصری به دست می آید. کانسپت معماری منظر مجموعه عباس آباد این چنین شکل گرفته است. عبا سآباد بهشهر یک منظر است. یک زندگی است که بقایای آن برجاست. میان جسم و جان این زندگی پیوندی برقرار بوده که از آن یک حقیقت، یک ماهیت و یک منظر میساخته است. امروزه جان آن به دست فراموشی سپرده شده، اما از جسم آن آثاری باقی است که اگر به طور صحیح قرائت شود، جان آن قابل بازیافت است. یک هدف مهم گردشگری، درک تجربه های پیشینیان و فهم سرنوشت آنان است. برای این منظور برنامه ریزان و مدیران باید شناخت صحیحی از موضوع داشته باشند تا بتوانند عناصر معنادهنده به مکان را بازیابی و به گردشگران معرفی کنند. این خواسته زمانی محقق می شود که بدانیم هر «کلی» که روزگاری زندگی ویژه خود را داشته، یادگار انسانهایی است که در تعامل با محیط و تاریخ پدید آمده است. این یادگار، منظر خوانده می شود و عبرت از تاریخ و طبیعت میسر نمی شود، مگر آنکه آنها را منظر بشناسیم و درصدد خوانش آن برآییم. گردشگری امروز برای ارتقای کیفیت محتاج چنین رویکردی است. تصویر گستردهاستخر عبا سآباد با چشمه عمارت و قایقها، انتخاب هوشمند «نورا وحیدیان» است از منظری که علیرغم حکایت های بسیار، ناخوانده مانده و مردمان به هدایت مدیران، بی خبر از گوهری که در برابرشان است، سرگرم پدالوهای رنگین شده اند.
  • شهریار سیروس صفحات 6-12
    باغ ایرانی یکی از دستاوردهای مهم و منحصر به فرد فرهنگ ایرانی است که نه تنها در محدوده جغرافیایی ایران بلکه در سراسر فلات ایران گسترده و شناخته شده است. آنچه هویت این دستاورد را ارزشی یگانه میبخشد، حضور آن در درازای تاریخ تمدن ایران زمین است. نکته مهم این است که تعریف پردیس نه تنها چراغی بر تمدن زاینده ایران زمین می افکند، بلکه بنابر ضرورت، عنصری حیاتی برای تداوم زندگی باغ ایرانی محسوب می شود. تردیدهای تاریخی ما درباره باغ ایرانی در دوران هخامنشی به یقین می رسد. پردیس های هخامنشی جایگاه والایی در هنر دوران باستان دارند و اسناد و مدارک مهم و مستندی دربارهاین دستاورد عظیم فرهنگی نه تنها به عنوان یک باغ، بلکه به عنوان یک نهاد سیاسی، اقتصادی و هنری وجود دارد. امروز برای ما شناخت «باغ ایرانی» یک ضرورت است و برای ادای این فریضه باید قدم را در پله اول گذارد و هستی باغ ایرانی را در دوران هخامنشی جستجو کرد. این مقاله ضمن تبیین جایگاه باغ ایرانی در نخستین روزهای تولد این دستاورد مهم فرهنگی، زوایای کمتر شناخته شده «نهاد باغ» را در دوران هخامنشی مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، پردیس هخامنشی، پاسارگاد، نهاد پردیس
  • فاطمه کاتب، پدیده عادلوند صفحات 12-19
    نگارگری از زمره هنرهای سنتی است که زبان و بیان آن از ویژگی های منحصر به خود تبعیت می کند. بسیاری از پژوهشگران از یکسو با دیدگاه های مختلف که اغلب دنباله رو رویکردهای سنت گرایی و عرفانی هستند، به مطالعه فراواقعیت های آن پرداخته و از سوی دیگر برخی محققان به دلیل فقدان آثار به جامانده از دوره های پیشین در حوزه های مختلف از جمله معماری، باغ سازی، شهرسازی، هنر و فرهنگ به آن روی آورد هاند و از خلال خوانش آنها به ویژگی های سبکی این حوزه ها در هر دوره پی می برند. به گواه ادبیات و تاریخ معماری ایران، پنجره به عنوان یک عنصر عملکردی از همان ابتدای تاریخ سکونت در معماری ایران باستان و دوران اسامی حضوری پررنگ داشته، به طوری که نقش نوررسانی و تهویه هوای داخل ابنیه را عهده دار بوده است. در دوران صفوی پنجره به عنوان گون های مشبک و پرده دار مطرح می شود که امکان دیدن، بدون دیده شدن را فراهم می سازد. این گونه جدید به افراد به ویژه بانوان دوره صفوی اجازه م یداد به رغم منع حضور مستقیم در مراسم، جشن ها و دیگر رویدادها، امکان مشارکت و مشاهده بدون خدشه دارشدن خلوت و آسایش شان را داشته باشند که به خوبی با اصل محرمیت فرهنگ ایرانی اسلامی نیز مطابقت داشت. با مطالعه نگاره های دوره صفوی به عنوان نقطه عطف نگارگری ایران، به نظر می رسد پنجره از یک عنصر کالبدی صرف که تنها وظیفه نوررسانی را برعهده دارد فراتر رفته و به واسطه برقراری تعامل انسان با محیط تبدیل به عنصری منظرین می شود؛ به طوری که نگارگر هوشمندانه از پنجره برای جای گذاری شخصیت ها و تعامل با فضای درون و بیرون بهره می گیرد. این مقاله با پذیرش فرض منظرین بودن عنصر پنجره ادعا میکند زیبایی شناسی آن در نگاره های دوره صفوی همچون دیگر پدیده های منظرین شهری از سه مولفه عملکردی، هویتی و زیبایی به طور هم زمان تبعیت میکند و میتوان گفت زبان و بیان زیبایی شناسی پنجره در نگارگری دوران صفوی، زبان و بیانی منظرین است.
    کلیدواژگان: پنجره، نگارگری دوره صفوی، منظر، عملکرد، هویت، زیبایی
  • سیده زهرا مردانی صفحات 20-26
    توجه ایرانیان به مناظر طبیعی خصوصا آب همواره در شکل گیری سکونتگاه های آنها تاثیرگذار بوده که این توجه از نیاز ساکنین منطقه به آب نشات گرفته است. در بین زرتشتیان و مسلمانان آب عنصری مقدس و لازمه طهارت بوده است. ایرانیان گاه با شکل گیری سکونتگاه ها در اطراف آب و گاه با انتقال آب به درون سکونتگاه ها نظیر اتفاقی که در فات مرکزی می افتد، بر اهمیت آب تاکید می کنند. شهر شوشتر به عنوان نمونه ای از مجموعه سکونتگاه ها با شکل گیری میان دو انشعاب کارون به حیات خود ادامه داده است. جریان آب در این رود- شهر موجب خلق فضاهای متفاوتی شده است. نظرگاه، واکنش معماری شوشتر به منظر رود و به عنوان واسط میان فضاهای خصوصی و منظر کارون است. در فرضیه این مقاله تمایل به برو نگرایی معماری سکونتگاه ها با توجه به منظر رود کارون مورد بررسی قرار گرفته است. مقایسه نمونه هایی از سکونتگاه های مجاور رود با نمونه های مشابه در داخل بافت تاریخی شهر شوشتر، برونگرایی نمونه های مشرف به منظر رود را نشان می دهد. به این ترتیب تاثیر منظر طبیعی و در نتیجه چشم انداز رود کارون بر مکان یابی، شکل گیری و معماری خانه های شوشتر، حائز اهمیت است؛ منظر کارون عامل پیدایش فضاهای جدیدی همچون کت و ایوان (به مثابه نظرگاه) در معماری درون گرای خانه بوده و ساختار فضاهای زیستی را به سوی برون گرایی سوق می دهد.
    کلیدواژگان: طبیعت، رود، شهر، منظر کارون، معماری شوشتر
  • صفحات 26-27
    سیستم اطلاعات جغرافیایی یا GIS سالهاست که به ابزار رایج برای طراحان منظر در محیط های بزرگ بدل شده است. این سیستم انقلابی در نحوه تولید طرحها توسط معماران منظر، شناسایی منظر، تلفیق سیاستهای عمومی، هدایت کارهای پژوهشی و همکاری با کارشناسان سایر حوزه ها به وجود آورده است. بسیاری از معماران منظر این واقعیت را درک کرد هاند که فنآوری GIS در حال تبدیل به یک استاندارد برای موسسات و طراحی حرفه ای است و به عنوان ابزاری پایه ای در برنامه ریزی و طراحی منظر در مقیاسهای متنوع مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به تهیه نقشه های GIS برای شهرهای مختلف کشور ایران و بهره گیری از متخصصین GIS در زمینه های مختلف تحلیل و برنامه ریزی منظر و در طرحهای مختلف آمایش و برنامه ریزی شهری و گردشگری در شرکت های مهندسین مشاور معماری و شهرسازی، زمینه های ورود این دانش و ابزار در عرصه معماری منظر به تدریج مهیا شده و آموزش و آشنایی دانشجویان و فارغ التحصیلان معماری منظر و رشته های وابسته و پیوسته با آن بیش از پیش احساس می شود. ترجمه کتاب «GIS برای معماران منظر»، نخستین گام در آشنایی بیشتر محافل دانشگاهی و حرفه ای معماری منظر با زمینه ها و ابعاد مختلف GIS برای استفاده در پروژه های منظر به شمار می رود، که با تلاش «انجمن علمی دانشجویی معماری منظر دانشگاه تهران» و نظارت پژوهشکده نظر انجام شده و با حمایت «سازمان زیباسازی شهر تهران» منتشر می شود. معماران منظر چگونه از GIS استفاده می کنند؟ این سوالی است که این کتاب تلاش می کند با معرفی 10 نمونه به آن پاسخ گوید. در این کتاب، خواهید دید چگونه شرکتهای کوچک و بزرگ، GIS را به شیوه هایی خلاقانه و نوین جایگزین روش های سنتی زمان بر و غیر دقیق کرده اند و در تحلیل و سنتز لایه های متفاوت، اطلاعات تاثیر گذاری بر برنامه ریزی و طراحی سایت های طبیعی و شهری به کار گرفته اند. کتاب نشان می دهد که چگونه GIS در مقیاسها، حوزه ها و مراحل مختلف برنامه ریزی تا طراحی به کمک معماران منظر می آید. از شرکتی در نیویورک که از قابلیت های ساخت میدان دید در GIS برای کمک به حفاظت از مناظر بصری مهم استفاده میکند تا شرکتی در فیلادلفیا که با استفاده از GIS محاسبات مربوط به عرضه و تقاضای امکانات تفریحی را با یک مدل ساده انجام می دهد، و شرکتی که با استفاده از GIS و سنتز اطلاعات متنوع محیطی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار، اولویت هایی را برای ارتقاء منظر یک خیابان مرکزی در قلب شهر«آلباکورک» پیشنهاد می دهد. در تمام این موارد GIS با تاکید بر نقش میان رشت های معماران منظر _گر د آورنده تخصص های مختلف دخیل در مدیریت، برنامه ریزی و طراحی منظر سرزمینی و شهری _ نقش ابزار اصلی برای گردآوری، تحلیل و بهره برداری از داده های حوزه های مختلف را ایفا می کند. علاوه بر این، سه فصل پایانی کتاب به معرفی مدل های کاربردی و همچنین روش های گرافیکی در GIS می پردازند و فرایندی از اقدامات برای رسیدن به نتیجه را معرفی می کنند. این کتاب راهنما و مرجعی مناسب در آشنایی دانشجویان و فارغ التحصیلان معماری منظر با امکانات متنوع نرم افزار GIS در حوزه های مختلف حرفه شان است.
  • سید امیر منصوری صفحات 28-33
    1. تصویر رایج گردشگری در ایران، در نمونه های سطح بالا، راهنمایی است که در میان فضاهای یک مجموعه تاریخی به گروه گردشگران توضیحاتی درباره شهرت بنا می دهد: سال ساخت، دوره حکومتی، اندازه ها، تعداد اجزاء مهم، سبک کلی و روایتهای هیجان انگیزی که از مجموعه چهره ای رمزآلود و ماورایی می آفریند. گردشگر پس از مراجعت، به سرعت داده های نخستین را به فراموشی می سپارد و از ترکیب داستان ها و افسانه های وابسته، که با شاخه های سست به مجموعه تاریخی متصل شده تصویری افسانه ای می سازد که با حقیقت شیء فاصله زیاد دارد و امکان بهره مندی از تجربه تاریخی را به حداقل می رساند. در این رویکرد آثار تاریخی اشیائی برای نازیدن و اعجاب مخاطب اند و بنا نیست چراغ راه آینده باشند. درنتیجه گردشگری از این نوع، به تفرجی بدل می شود که برهم زننده عادات روزمره است و نوعی تمدد اعصاب؛ و انتظار معرفت از آن به حداقل می گراید. این است که در جامعه ما مفهوم گردشگری به گشت وگذار و خوش گذرانی نزدیکتر است تا سیاحت و عبرت. اولی حالت روحی موقت انسان را نشانه می گیرد و دومی معرفت و فهم پایدار او را. روشن است در گردشگری نوع دوم، که معرفت گراست، نشاط ناشی از سفر و تغییر حالت متعارف نیز نهفته است، اما هدف آن توسعه بینش و ارتقاء فهم گردشگر در مواجهه با تجربه پیشینیان یا طبیعت است.
  • پروانه پرچکانی صفحات 34-39
    گردشگری، ابزار تعامل و تبادل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بین جوامع گوناگون بوده و تعامل بین «انسان»، «محیط»، «تاریخ» و «فرهنگ» در آن به عینی ترین شکل ممکن تبلور یافته است. رویکرد همپیوند و یکپارچه مدیریتی به منظور بهره برداری از منابع و رفع نیازهای موجود با دیدگاه حفاظتی وآینده نگر و همچنین تنظیم فعالیت ها درجهت بهبود زندگی، حفظ یکپارچگی، تعادل اکولوژیکی و هویت فرهنگی گردشگری با عملکرد آمایش منظر میتواند به عنوان پارادیم جدیدی در حوزه گردشگری مطرح شود. منظرگردشگری ترکیبی از فضای جغرافیایی، معماری، تاریخی و فرهنگی جاذبه های گردشگری است که پیوند عمیقی با ادراک حسی و هویتی انسان دارد. در این نوشتار ضمن تبیین ضرورتهای آمایش منظر به عنوان رویکردی نوین در توسعه گردشگری پایدار، نقش مدیریت گردشگری کشور و روند این حوزه، طی پنج سال اخیر(1393 - 1343) با تاکید بر بایستگی آمایش منظر در مسیر دست یابی به هدف گردشگری پایدار مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آمایش، منظر، توسعه پایدار، گردشگری منظر، مدیریت، گردشگری
  • رضا سامه، آسیه سامه صفحات 40-45
    مقاله حاضر با طرح چگونگی تحقق امر گردشگری در روستاها به دنبال انگیزشی است که در خور موضوع و متناسب با مسایل واقعی جاری در یک محیط روستایی باشد. در این راستا ابتدا به معرفی ابعاد و ظرفیتهای محیطی یک روستا پرداخته شده است تا از این منظر امکان فراخوانده شدن روستا به عنوان یک زمینه مناسب جهت بازدید و گردش به نحوی توجیه شود. در ادامه موضوع گردشگری به مثابه یک تجربه خودآ گاه در محیط ناخودآ گاه روستا با ماهیت ویژه ای معرفی می شود که حاکی از شیوه ای تازه در مواجهه با یک محیط روستایی است؛ در این خصوص تلاش می شود تجربه ای شکل گیرد تا اثرات این تضاد دوسویه را به نحوی شایسته با فراهم کردن امکان تحقق هر دو واقعیت به سازگاری مطلوب سوق دهد. در این رویکرد آنچه مورد تاکید و اهمیت بوده طرح پرسشی خودآ گاه از آموزه های محیطی ناخودآ گاه است که می تواند پاسخی مناسب در تناظر با مسایل امروز قلمداد شود. در نتیجه تجربه مذکور تا حدود زیادی به درک شایسته از جوهره هر آنچه در روستا رخ می دهد و فهم بن مایه های تشکیل دهنده آن وابسته است.
    کلیدواژگان: روستا، گردشگری روستایی، محیط، محیط ناخودآ گاه
  • کامبیز نیکنام صفحات 46-51
    زائر چه کسی است؟ گردشگر کیست؟ آیا زائر همان گردشگر است؟ وجوه اشتراک و افتراق این دو واژه کدامند؟ آیا زیارت نوعی گردشگری با علایق ویژه بوده یا پدیده ای متمایز و متفاوت است؟ گردشگری و زیارت اشتراکات و افتراقاتی دارند، اما جهان بینی و انگیزه های افراد، ماهیت ارتباط بین گردشگران، مذاهب و اماکن مذهبی مورد بازدید، نادیده گرفته شده است. اینکه چرا و چگونه گردشگران به اماکن دارای اهمیت مذهبی سفر می کنند و درک و هدفشان از سفر چیست، سوالات مهمی هستند که نه تنها در مطالعه گردشگری، بلکه در مطالعه مذاهب و ادیان نیز مطرح می شوند. این مقاله با مقایسه مفاهیم فلسفی و بعضا فرهنگی دو واژه گردشگر و زائر به دنبال پاسخ گویی به این سوالات و تبیین چارچوبی منطقی است تا ارتباط و برهم کنش جهان شناختی و انگیزشی گردشگران و زائران را به عنوان پدیده های مشابه یا متفاوت بررسی کرده و به نتیجه روشن و قابل قبولی دست پیدا کند. همچنین تاش می شود مبانی فلسفی و معناشناختی دو واژه زائر و گردشگر از جنبه های مختلف به ویژه رویکرد منظر به گردشگری مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: زائر، گردشگر، زیارت و گردشگری، تکریم، منظر گردشگری، حقیقت جویی
  • زهرا ناد علی پور صفحات 52-57
    شناخت ارزشهای نمادین و منظرین یک اثر، تاثیر قابل توجهی بر حفاظت آن داشته و راهنمایی برای مدیریت آن خواهد بود. حفظ و نگهداشت یک مجموعه تاریخی، نیازمند شناخت ارزشهای واقعی آن و تطبیق برداشتها و ادراکات برنامه ریزان و متولیان امر حفاظت، با این ارزشهای واقعی است. محوطه باستانی سازه های آبی واقع در شهر شوشتر، که در 1388 به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، به عنوان یکی از جذابترین گردشگری ایران و علاقه مندان به آثار تاریخی و بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب میکند. مقاله حاضر، به این مجموعه از نقطه نظر ارزشهای منظرین آن و نوع ادراک برنامه ریزان و بازدیدکنندگان نسبت به این ارزشها پرداخته است. با توجه به ارزشهای واقعی اثر که هم در متون تاریخی بدانها اشاره شده و هم از سوی یونسکو برای ثبت در فهرست میراث جهانی، محرز و پذیرفته شده است و نیز با استناد به شواهد موجود،نتیجه شده که ارزشهای منظرین این اثر آن گونه که می بایست معرفی نشده است.
    کلیدواژگان: منظر، ارزش های منظرین، سازه های آبی، شوشتر
  • مهرنوش بسته نگار صفحات 58-65
    امروزه کشورها به دنبال ایجاد تمایز و موقعیت خاص برای خود، اقدام به برندسازی برای مدیریت سیمای مقصد و توسعه گردشگری می کنند. برند ملی گردشگری یک کشور باید از دل فرهنگ، تاریخ و جغرافیای آن استخراج شود، متمایز، پایدار و قابل باور بوده و برای تمامی ذی نفعان جذاب باشد و بتواند در تمامی ارتباطات و تعامات جای خود را باز کند. از دیگر سو رنگ در زندگی انسانها مفهومی نمادین دارد و پدیده ای عینی- ذهنی است که میتواند محرک و جالب توجه باشد، بار معنایی و مفهومی عمیقی را بر دوش کشد و پیام اصلی خود را به مخاطب برساند. همچنین پژوهش ها نشان می دهد در تمدن ایران، از دیرباز تاکنون، رنگها حامل جهانبینی و نگرش ایرانیان بوده و تنها جنبه تزیینی نداشته اند. بنابراین در برند گردشگری ایران، کشوری که مزیت نسبی آن طبیعت ویژه و تمدن کهن آن است، کاربرد یک نماد رنگین ضروری است.
    کلیدواژگان: برند گردشگری، مفهوم رنگ، نماد رنگ در تمدن ایران
  • سید محمد باقر منصوری صفحات 66-70
    «زیبایی» یک منظر تنها براساس نگاهی که به آن اختصاص می یابد سنجیده می شود. نگاه گردشگران نخستین زیباشناسانه بود. آنها زینت تصویرشدنی را ارج می نهادند. سپس، نوبت به نگاه فعالان طبیعت رسید که منظر نزد آنها، یک «زمین بازی» تلقی می شد. نگاه بعدی مربوط به حافظان طبیعت بود که تمایل به تبدیل آن به عبادتگاه داشتند. در آخر، نگاهی که توسط برخی گردشگران کنونی به منظر اختصاص می یابد به مفهوم پایداری پیوند خورده است. کیفیت توریستی (گردشگرانه)یک منظر، امروزه از طریق این چهار نگاه تحلیل می شود که البته یکی، دیگری را حذف نمی کند.
|
  • Page 3
    What to look for in Abbas Abad pool? A lake in middle of the forest on the mountain heights with an encircled building with waters and a garden ashore? Why are the trees cut and used to build a garden? And what is the purpose of placing a lake on a dominant and deep valley over the Khazar Sea. Today, green trees are grown in Abbas Abad Garden and no sign of Landscaping or water features can be found. There exist two pressure reducing facilities for transferring waters to fountains at both sides of the pool within two brick towers. The weeds are all over the Cheshme-Emarat which used to look like an island. The most enchanting attraction is the seats, fireplaces and boats which provide recreation and nature promenade regardless of its forgotten history. Why to build a garden within the forest? What does this building do among the waters? Why is there a built dam? Why and to what cost did the designers try to transfer water from upstream to this point? What is the second garden on the other side of the lake? These questions are not queried in tourism plans of Abbas Abad. Abbas Abad landscape tale praises the selective nature. Unlike naturalism of Far East, where nature and everything in it is blessed, Persian naturalism belongs to the selected landscape. Selected elements of nature, water and special herbs make the essence of landscape. Sense of space, sacredness and beauty is achieved with the presence of these elements. Therefore, building a garden is justified in a forest. The conditional beauty of this place owing to the waters is brought here with difficulties. As a result of the natural earth dam and Cheshme-Emarat with a bridge across it, presence in the sacred space and a view of landscape, the connection is achieved visually. The architectural concept of Abbas Abad landscape is thereby shaped. Behshahr’s Abbas Abad is a landscape, a life with its remnants. There existed a connection between the physics and spirits of this life which created identity and landscape. Today, the spirit of the place is forgotten despite the remnant body which may become ruins if it is not conserved and it can become alive in case the spirit is recovered. A significant aim of tourism is achievement of past experiences and perceiving their destiny. Therefore, managers and planners should have an integral recognition from the issue to provide and revive the identifying elements of place. This goal will be achieved through understanding of the fact that every general phenomenon had a specific time of its own which is the memory of people who used to be in complete interaction with history and environment. This memory is the landscape and experiencing from history and nature can be grasped and studied through landscape. Today’s tourism requires this approach to enhance its quality. The wide image of Abbas Abad pool and Cheshme- Emarat and the boats is a clever election of “Noura Vahidian” from an unread landscape where people are engaged in oaring unaware of the genuine landscape which has not been recognized or introduced by managers.
  • Shahriar Cyrus Pages 6-12
    Persian garden is among significant achievements of Iranian culture which is not only known within Iranian territory but also across the Iranian plateau. What mostly enriches this achievement is its presence throughout Iranian civilization history. More remarkably, paradise definition not only sheds light on fertile Iranian civilization, but is considered an indispensable compartment in the life of Persian garden necessarily. Historical doubts about Persian garden turns into certainty in the Achaemenid era. Achaemenid gardens are of prominence in historical art and there exists important documents about this magnificent cultural achievements – not only as a garden, but also as a political, economic and art institution. Cognition of “Persian garden” is now a necessity which requires searching on essence of Persian garden in Achaemenid era. This paper reveals the position of “Persian garden” within its early ages of existence and puts the unknown angles of “garden institution” in Achaemenid era into scrutiny.
    Keywords: Persian Garden, Achaemenid Paradise, Pasargad, garden institution
  • Fatemeh Kateb*, Padideh Adelvand Pages 12-19
    miniature is one of the traditional arts which follow the features of its own speech. Many researchers from one hand with different perspectives often followed by traditionalism and mystical approaches, study the ultra facts of this art and on the other hand, other researchers due to the lack of artifacts remained by the past eras in various fields such as architecture, gardening, urbanism, art and culture have turned to this art and realized the stylistic features of each of these areas by reading them out. Based on the literature and architecture history of Iran, “window”, as a functional element has had a strong presence from the beginning of “residence” in the ancient Islamic architecture, as it has been responsible for the lighting and ventilation of air to the inside of the buildings. During the Safavid era, window as a webbed mesh item provides a way of seeing without being seen. This new item allowed the women of the Safavid period, to participate in ceremonies and have their own observation without impairing their privacy and composure despite the prohibition of their direct participation in the ceremonies, festivals and other events that, was well consistent with the principles of confidentiality of Iranian culture. By reading through the painting artworks of Safavid era as the turning point of the miniature painting of Iran, window is beyond a mere physical element that is responsible simply for lighting task, hereupon due to the presence of human interaction with the environment, it is converted to an landscape element; accordingly the artist painter, exploit intelligently the window for emplacement of characters and a way of interact between the indoor and outdoor environment. This article upon the presuming of “window” as a landscape element, claims that its aesthetic aspect is also pursue three goals of “function”, “aesthetic” and “identity” in addition to the landscape objectives. The miniature painter illustrates the functional aspect of window by using the white color for interior space of it to convey lighting concept and also through emplacement of the characters inside the framework manifests the interaction with the environment. The principle of confidentiality and hierarchies as a matter of culture and faith in land of Iran, with the element of window and its lattice design and curtains which were common in the Safavid period, are also observed in the painting miniatures; for that reason, the majority of women in the painting artworks are portrayed in the window frame in line with the concept of providing comfort and safety for them while participating in ceremonies and events. The aesthetic aspect of window is fulfilled through decoration, which the principles of traditional arts especially miniature painting; decoration especially the geometric ones in window frames implies the importance of it to the painter. According to the miniature painting of Safavid era, it can be said that the picturesque of window in this era was quite comply with the landscape-oriented aesthetic aspects. In other words, the tradition of Iranian-Islamic architecture of this era has been a landscape based convention that employing of the three elements of beautification including function, identity and aesthetic confirms the claim.
    Keywords: Window, Miniature Painting, Safavid Era, Landscape, Function, Identity, Aesthetic
  • Seyedehzahra Mardani Pages 20-26
    Iranian concentrate to natural landscape special water scenery is consistently effective on residence creation. This concentrate comes from resident necessity to water. Water had been a holy element and essential for purity in the Zoroastrians and Moslems thoughts. Sometimes Iranian concentrate to the water importance with gathering the residences around the water and sometimes with moving the water into the residences as it takes place in the central plateau. The city of Shushtar as a sample of residences collection has been continuing the living with forming between two branches of Karun. The water flow in this river city created different spaces. Belvedere is the answer of the Shushtar architecture to the river scenery and it is between private spaces and the Karun scenery as an intermediary. In this article hypothesis, inclination to residences architecture extroversion with do attention to the Karun scenery is considered. Comparison the residential samples in river edge with similar samples in historical area of Shushtar, shows the extraversion of the river edge samples. Therefore, the effect of natural scenery on location and formation of Shushtar residential architecture is so important. The view of Karun has formed new spaces such as “Veranda” (Iwan) and “Kat” as a belvedere in introverted residential architecture and it takes the living spaces construct to extroversion.
    Keywords: Nature, River city, Karun scenery, Shushtar architecture
  • Pages 26-27
    Geographic Information Systems or GIS has become the popular tool for landscape architects in large environments for many years. This system has led to a revolution in design production process by landscape architects, landscape identification, integration of public policy, conduction of research work and cooperation with experts from other disciplines. It is obvious for landscape architects that GIS technology is on the verge of becoming a standard criterion for institutions and professional designers as a basis for planning and landscape design in different scales. Regarding the preparation of GIS maps for different cities of Iran and the presence of GIS professionals in various areas of landscape analysis and planning in different land use planning, urban planning and tourism in architecture and urbanism consulting engineers companies, the context for widespread use of this knowledge in the field of architecture is prepared and introducing this technology to landscape students and graduates and the students of relative fields seems essential. The translated book of “GIS for Landscape Architects” is considered the first step in introduction of GIS dimension and aspects to academic and professional sessions of landscape architecture in implementing landscape projects which is released due to perseverance of “Landscape Architecture Student Association of Tehran University” and supervision of Nazar Research Center and and sponsorship of “Tehran Beautification Organization “. How do landscape architects use GIS? This is the question that this book seeks espond by introducing 10 real-world cases.. In this book, you can see how big and small companies have replaced GIS with traditional time-consuming and imprecise creative methods innovatively and creatively to be used in analysis and synthesis of different layers of information to influence the planning and design of urban and natural sites. The book shows how GIS in scale, scope and planning stages to help Landscape Architects from planning to design. From a firm in New York City which implies the capability of creating visibility in GIS field of to help protect the visual landscape to a firm in Philadelphia which offers a simple model of supply and demand for recreational facilities with the use of GIS calculations and a company which uses GIS and synthesizes diverse influential environmental, cultural, social and economic information to propose priorities for enhancing the landscape of a central street in the heart of “Albacorque” city. In all these cases the GIS with emphasis on the interdisciplinary role of landscape architects _assembler of various specialties involved in management, planning and territorial and municipal landscape design _ plays the the main role in collecting, analyzing and utilizing data from different fields. In addition, the last three chapters of the book are allocated to introduction of applicable models as well as graphical methods of GIS and the process of assessing the measures for coming into a conclusion. This handbook is a good reference for architecture students and graduates familiar with the various features of GIS software in various areas of their profession.
  • Seyed Amir Mansouri Pages 28-33
    1. The common image of tourism in Iran, in high-level samples, is a guide that provides explanations about a building’s popularity among the spaces of a historical collection: construction year, regency, sizes, number of important components, general style and interesting stories that create a mysterious visage of the complex. The tourist however, after returning, forgets about the initial data, makes up a fictional image far away from reality of the object, and minimizes the possibility of benefitting from the historical experience. In this method, historic works are objects to the observers’ wonder and not intended to be guides for future. Thus, such kind of tourism turns in to a paseo only interrupts the daily habits and expecting knowledge from it, decreases to its least. That is, in our society the concept of tourism is closer to surfing and fun rather than exploring and learning. The first one, aims at the temporary spiritual state of human and the second one his knowledge and sustainable understanding. It is clear that in tourism, the second one, which is knowledge-oriented, happiness lies in alternative modes of travel and change but its purpose, is the development of the tourist’s insight and promoting his understanding in facing his predecessors’ experiences or nature.
  • Parvaneh Parchekani Pages 34-39
    Tourism has been the tolls of economic, cultural, social and political exchange and interaction among different societies, and interaction among “human”, “environment”, “history” and “culture” have been solidifies objectively as possible. Articulation approach and managerial integration can be introduced in order to utilize resources and satisfy current requirements with protective and prospective view and also activities adjustment toward life improvement, ecological balance and tourism cultural identity can be a new paradigm with landscape planning practice in tourism scope. Tourism landscape is combination of deep link to human sensory and identity perception. In this study explanation of landscape planning as a new approach in sustainable tourism development, tourism management role and this scope trend during recent 50 years (1976-2014) are investigated with emphasize on necessity of landscape planning in tracking to meet the sustainable tourism target.
    Keywords: Planning, Landscape, Sustainable Development, Landscape tourism, Management, Tourism
  • Reza Sameh, Asieh Sameh Pages 40-45
    Iran has lots of valuable rural areas. Diversity of these villages and scattering of them based on biological variety, natural setting and cultural characteristics will cause in understanding their themes as potentials for tourism. This study plans how to achieve the appropriate incentive for tourism in rural areas which is in accordance with the real issues of the current thread in a rural environment. In this regard, we tried to primarily introduce the dimentions and capacity of a village in order to somehow justify whether it can be called as a background for visiting and jaunt. In the Following the issue of tourism as a conscious experience in an unconscious environment of village will be introduced with a special character that suggests a new way of dealing with a rural environment in this way, attention is paid to make an experience in order to lead The interactive effects of this conflict to the desired consistency in a worthy manner and by allowing the realization of both realities. This approach emphasizes the importance of the conscious question of the unconscious environmental learning that can be considered as an appropriate response in correspondence with the problems of today. As a result, it is noted that the experience to a largely decent depends on the understanding the essence of everything that happens in the rural component motifs and understanding the constitutive themes of it.
    Keywords: Village, Rural Tourism, Environment, Unconscious Environment
  • Kambiz Niknam Pages 46-51
    Who is a pilgrim? Who is a tourist? Is the pilgrim the same as tourist or do they differ? What are the differences and similarities of these two words? Is pilgrimage a kind of tourism with special interests or distinct and different phenomenon? In spite of similarities and distinctions between tourism and pilgrimage and the individual’s ideology and motivation, the nature of tourists’ relationship, religions and spiritual places have been ignored. In this article, we are trying to answer these questions by philosophic comparison of these two cultural concepts, as well as analyzing and explaining logical framework of ideology and motivation of the tourists and pilgrims as different or similar phenomena to reach an acceptable conclusion. The words tourist and pilgrim contain different and contradictory concepts due to their exclusive cultural and natural specifications. The key issue is that pilgrimage and tourism are the subject of truth. Discovering and analysis of tourism is not a complex and a prodigious matter since tourism belonging is not objective, nor subjective, but is the composition of both. As a result, the approach to tourism can change from movement by locations to a knowledge oriented capacity. In subjective concept and unlike objective one, tourism is a kind of knowledge acquisition and a background for approaching the God, searching the truth and so forth. The final result is that the hypothesis is not absolutely true or false; but individual, social and perceptual (ideological) factors directly influence it and so it is proportional matter which demands it’ s own essentials.
    Keywords: Pilgrim, Tourist, Pilgrimage, tourism, Respect, Perspective approach to tourism, Reality
  • Zahra Nadealipoor Pages 52-57
    Understanding symbolic and landscape values of a relic has a considerable effect on its preservation and management. Preservation of a historical site requires the understanding of its actual values and adapting planners’ and managers’ perceptions with such values. Shushtar Historical Hydraulic System (water mill), located in the city of Shustar, has been registered on UNESCO’s list of World Heritage Sites in 2009, as Iran’s 10th cultural heritage site. The city of Shushtar was one of the most important centers of Khuzestan in Sassanid era and it used to have a special position in this region. This historical city includes valuable relics and sites from ancient era including the historical Hydraulic System. Shushtar Historical Hydraulic System is among Iranian tourism attractions which enchants and invites most visitors from different parts of Iran as well as foreign countries. This paper investigates on landscape values of the site and their perceptions. Some proceedings such as letting ducks and fish in the site to enhance its attractiveness resulted in raising some questions: “Is perception of this historical landscape site in accordance with its actual values?” and “Which landscape is more dominant in the site?” Aiming to answer these questions, this research has been fulfilled by studying available historical literature and books about the history of the site as well as using observation techniques in 2014. Having presented the landscape definitions and its classification are presented followed by UNESCO’s definitions and classification of cultural landscape and its measures to register cultural sites on the list of the World Cultural Heritage, it can be concluded that perception of landscape values of the site is different from actual values to some extent according to the actual values of the relic which have been mentioned in the historical literature and have been confirmed by UNESCO, and also according to the evidences. Obviously recognition of symbolic values of the site and actual perception about such values has a positive impact on its conservation and can play an important role in planning and management of the site.
    Keywords: Landscape, Values of Landscape, Hydraulic Structures, Shooshtar
  • Mehrnoosh Bastenegar Pages 58-65
    Brand creation for destinations has been a common practice among different countries to make differentiation and special position in managing the image of their destinations and developing the tourism industry owing to people’s tendency to make mental images from their smallest interactions and memories. These images are collections of observations, statements and travel experiences that create values. By seeing the brand of that destination, those images will become alive again in mind and causes the decision to travel to that destination among the people of other countries. The tourism brand must be chosen according to the realities within a logical base. It must be an expression of cultural features of the country and its people and carry human and social values. It must be a set of unique recalls that would be understood in each unchanged facing. The national brand of tourism must be emerged deep inside the culture, history and geography of a nation. It must be distinguished, sustainable and believable, attractive for all stakeholders and demonstrate its true position in all communications and interactions. To this end, the national tourism brand of Iran must be the resultant of its cultural, historical and natural heritage and also of its tourism attractions. Color has a symbolic meaning in human life. It is both a subjective and objective phenomenon that can be inspiring and interesting. It could carry deep concepts and important messages for the audience. In this research, the place and meaning of color in Iranian culture, history, art and civilization are investigated. Colors have been carried the outlook and attitude of Iranians from ancient times. They have used colors in carpets, architecture, painting, literature and traditions. The colors are blended with their attitudes toward the epistemological concepts and are something more than aesthetical means. The current research finds out that the national tourism brand of Iran, a country with a relative advantage of its distinguished nature and ancient civilization, cannot be designed without a colorful symbol. The vivid nature and colorful gardens are another evidence for this claim. Based on the studies carried out during the research, the following recommendations are provided for the color of the national brand of Iranian tourism. The verification of these recommendations needs another complementary research.
  • Seyed Mohammad, Bagher Mansouri Pages 66-70
    What has turned “nature” into a landscape and a tourism destination has transformed over time and comprised various aspects in different definitions. Landscape Definitions have considered nature as a tourism destination in multiple points of view. Four main viewpoints are debatable in a time period from the first landscape definition till today. The first definition discusses the pictorial and scene setting aspects and the image formed in tourists’ minds. In the second definition, landscape is defined as a tourism context rather than destination. This viewpoint considers nature a tourism destination as a shelter for citizens. The third viewpoint to nature in terms of landscape refers to naturalistic understanding of the world which is mostly discussed in France’s academic societies. Lately, the aspects of landscape viewpoint to nature address sustainable development goals and activities for the protection and fair utilization of the environment. According to the mentioned issues, nature tourism is sometimes defined on the basis of existing viewpoints or as a compilation of resulted viewpoints from the landscape discipline. Natural or cultural landscape tourism is shaped due landscape viewpoint to the nature which is developed and transformed according to landscape definition.