فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال یکم شماره 11 (اسفند 1396)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال یکم شماره 11 (اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر حسن زاده کلشانی، کبری عادلی نیا صفحات 1-14
    این باور که روزی منجی خواهد آمد و جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد فصل مشترک تمام ادیان می باشد. در همه ادیان مسئله ظهور موعود غایب پیش بینی شده است و همه انبیا و اولیا وعده داده اند که در آخرالزمان یعنی پایان خط انبیا، شخصیتی الهی که دارای مقام ولایت و رسالت الهیه باشد ظهور خواهد کرد. هر یک از ادیان و مکاتب دینی دارای موعود یا منجی آخرالزمان می باشد که از جایگاه ویژه در آن دین یا آیین برخوردار است. در تمام این ادیان، موعود معنایی واحد دارد و آن این که در روزگاری که جهان پر از ظلم و جور است ناگهان لطف خداوندی بر اساس قاعده لطف شامل حال بشر می شود و منجی و موعود ظهور می کند و ضمن اینکه ظلم و جور را از بین می برد، جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد.
    فکر ظهور مصلح بزرگی که انسان را از دردها و محنت ها رهایی بخشد و به انسانیت مدد رساند در تمام نقاط عالم جریان دارد و بشریت در امتداد تاریخ با دیدن ناملایمات و فشارهای گوناگون به یک منجی که جریان تاریخ را عوض کند و دولت حق را پایه ریزی نماید باور دارد و معتقد است که با ظهور آن تمام تبعیض های طبیعی که بر بنیان پرهیزگاری، استوار نگشته است ریزش خواهد کرد.
    کلیدواژگان: منجی، ادیان، اسلام، ظهور
  • امیر رضوان تبار، فرهاد پروانه صفحات 15-26
    خلیج فارس از قرنها پیش و در زمان تمدن بین النهرین به عنوان یک آبراه مهم تجاری و نظامی اهمیت ویژهای داشته است. وجود آثار باستانی در دوره ایلامی ها در مناطق کرانهای خلیج فارس واقع در بوشهر)لیان( باستانی نشان می دهد این منطقه مرکز تجاری دولت ایلام، مقتدرترین دولت باستانی پیش از ورود آریایی ها در ایران بوده است. امپراطوری هخامنشی بویژه داریوش اول نیز با استفاده از همین آبراهه بر منطقه ای وسیع از آسیا و آفریقا حکمرانی و دریاسالاری می کرد. اسکندر وسلوکی ها به اهمیت خلیج فارس آگاه بودند و نیروی دریایی عظیمی جهت ارتباط با هند در شرق و دریای سرخ در غرب درآ ن تشکیل دادند. در دورهی اشکانیان بازرگانی منظمی در آب های خلیج فارس برقرار بوده است و همواره سعی می کردند که امنیت داد و ستد تجاری در قلمروشان نگهداری شود. در دوره ساسانیان بازرگانان و دریانوردان ایرانی موفق شدند تجارت دریایی خلیج فارس با چین را دراختیار بگیرند و در آستانه ظهور اسلام تجارت دریایی در خلیج فارس رونق فوق العادهای بگیرد. هدف مقاله حاضر بازنمایی موقعیت ویژه سیاسی و اقتصادی خلیج فارس در دوران باستان می باشد.
    کلیدواژگان: ایران باستان، تاریخ خلیج فارس، ایلامی ها، هخامنشان، اشکانیان، ساسانیان
  • مرضیه پورساعدی صفحات 27-44
    محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات به صورتی صحیح و واقعی از اهداف اصلی حسابداری مدیریت بوده است و در سال های اخیر با توسعه شتابان فعالیت های تجاری و رقابتی تر شدن بازارها و فعالیت های تولیدی و تجاری این وظیفه پررنگ تر شده است. شواهد و نتایج بسیاری نشان داده اند که سیستم های سنتی بهای تمام شده قادر به ارایه اطلاعات )بهای تمام شده( صحیح نمی باشند و نمی توان با اتکا و اعتماد صرف به آنها به فعالیت در بازارهای رقابتی پرداخت. در این راستا دانش حسابداری به طراحی و توسعه سیستم های نوینی از قبیل سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت پرداخت که تاکید بر تخصیص صحیح و واقعی تر هزینه های غیر مستقیم دارد .پژوهش های متعددی پیرامون نتایج حاصل از این سیستم در بنگاه های تولیدی پرداخته و تقریبا همگی آن ها به دفاع از این سیستم و نتایج حاصل از آن پرداخته اند. در این تحقیق به بررسی نتایج حاصل از استقرار این سیستم در یک دانشکده سما واحد اهواز پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که امکان شناسایی فعالیت ها، محرک هزینه و منابع سربار در دانشگاه آزاد اسلامی مرکز سما وجود دارد. در دانشگاه آزاد اسلامی سما و سایر واحدها و مراکز می توان هزینه های سربار مستقیم و غیر مستقیم را بر حسب هر یک از عناوین حساب یا منابع سربار تفکیک و محاسبه کرد. از بین رشته های تحصیلی 94 رشته حسابداری تمام وقت به دلیل تعداد زیاد دانشجویان از - علوم انسانی در سال تحصیلی 95 کمترین قیمت تمام شده برخوردار است.
    کلیدواژگان: هزینه یابی، آموزش عالی، مخزن هزینه، محرک هزینه، منابع
  • علی گراوند، سارا حسینی صفحات 45-60
    فمینیسم به عنوان جریانی اجتماعی، به تدریج در دل ادبیات نیز راه یافت و از آن رو که انعکاس دهنده تمایلات، خواستها، دغدغه ها و رنجهای زنان اجتماع است، حوزه تاثیر آن از متن به فرامتن و اجتماع گسترش می یابد. پس از اولین تلاشهای زنان برای بازتاب جهان و زبان خاص خود در آثار ادبی، با وجود مخالف و انکار برخی از منتقدان، ادبیاتی زنانه پدید آمده است که ویژگی های منحصر به از ناتاشا امیری یکی از آثار داستانی فارسی » عشق روی چاکرای دوم « خود را دارد. مجموعه داستان دهه هشتاد به شمار میآید که اغلب داستانهایش درباره زنان و دغدغه های آنهاست. نتایج این پژوهش نشان میدهد که نویسنده در اغلب داستانهای این مجموعه، جهان و زبانی زنانه خلق کرده است که از منظر مفاهیم فمینیستی و بررسی صبغه های فمینیستی آن قابل بحث و بررسی است و از آن رو که شخصیتهای این داستانها، آدمهای معمولی و معاصر ما هستند، تاثیر عمیقی در باورپذیری آنها برای مخاطب برجای نهاده است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، فرامتن، ادبیات زنانه، عشق روی چاکرای دوم، صبغه های فمینیستی
  • صادق ستوان، عبدالغفور ایرندگانی *، مجتبی دهدار، رضا بلوچی، محمد سعید بزرگ زاده صفحات 61-77
    این پژوهش با هدف بررسی گرایش نوجوانان پسر 12 تا 18 سال شهر ایرانشهر به سرقت انجام گرفته است. این پژوهش به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه در بین نوجوانان شهر ایرانشهر حجم نمونه در بعد نظری برای ) N= به انجام رسیده است. با توجه به اینکه جامعه آماری ) 4000 رسیدن به اهداف پژوهش، از نظریه جامعه شناختی و پیوند افتراقی ادوین ساترلند استفاده شده است.
    در این پژوهش متغیرهای زمینه ای مانند شغل پدر، محل سکونت، وضعیت تحصیلی و درآمد خانواده متغیر مستقل و ارتباط با دوستان بزهکار مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل در دو سطح آمار توصیفی )میانگین و انحراف استاندارد( و استنباطی )ضریب همبستگی و آنالیز واریانس( نشان داد که گرایش نوجوانان به سرقت مثبت و افزایشی Spss استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار می باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط با دوستان، گرایش نوجوانان ایرانشهر، بزهکاری، سرقت
  • فائزه قربانیان، منصوره بهرامی پور * صفحات 77-86
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش UCMAS (چرتکه) بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی دارای اختلال یادگیری ریاضی بود . روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم دارای اختلال یادگیری ریاضی شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-95 بود. به منظور انتخاب نمونه از بین نواحی 6گانه شهر اصفهان دو ناحیه به تصادف انتخاب گردید و سپس از این دو ناحیه تعداد 4 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس از این مدارس تعداد 30 دانش آموز پایه پنجم که بنا به معرفی آموزگار و اولیا و نشانگان ملاک های تشخیصی DSM-5 دارای اختلال ریاضی تشخیص داده شدند انتخاب شده و به دو گروه کنترل و آزمایش (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. در ابتدا بر روی هر دو گروه مقیاس اختلال ریاضی سنجیده شد. سپس گروه آزمایش تحت آموزش به روش چرتکه قرار گرفت اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. و در پایان نیز پس آزمون انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس اختلال ریاضی پایه پنجم ابتدایی فرامرزی (1375). آزمون هوش وکسلر کودکان (WISC– IV) و پرسشنامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999) بود که ویژگی های روانسنجی مطلوبی داشته اند. به منظور تجزیه و تحلیل نتایج از روش تحلیل کواریانس با استفاده از بسته نرم افزار SPSS22 استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش UCMAS (چرتکه) بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی دارای اختلال یادگیری ریاضی موثر بوده است. (p<0.05)
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، عملکرد تحصیلی، چرتکه
  • محمد عقیقی، سیده مهتاب سهرابی * صفحات 87-102
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری دانش گرا بر نوآوری در وزارت صنعت، معدن و تجارت با نقش میانجی مدیریت دانش انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارشناسان ستاد وزارت مذکور بوده که مشتمل بر 400 نفر می باشد. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران، 198 نفر برآورد شد. نمونه گیری نیز به صورت تصادفی ساده انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای با 35 گویه بوده که مدیریت دانش را در چهار بعد خلق دانش، ذخیره دانش، انتقال دانش و بکارگیری دانش اندازه گیری کرده است. برای تعیین روایی ابزار اندازه گیری از روایی محتوا و روایی سازه استفاده شد. هم چنین برای محاسبه میزان پایایی ابزار نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان داد که ابزار اندازه گیری از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بوده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق نیز از آزمون نرمال بودن داده ها، ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که رهبری دانش گرا با نقش میانجی مدیریت دانش بر نوآوری تاثیر مثبت داشته است. میزان اثر غیر مستقیم برابر با 0.165 بوده است. هم چنین رهبری دانش گرا تاثیر مثبت و معنی داری با هر چهار بعد مدیریت دانش داشته است. از دیگر یافته های تحقیق این است که رهبری دانش گرا به طور غیر مستقیم تنها از طریق بعد خلق دانش بر نوآوری تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، رهبری دانش گرا، نوآوری، خلق دانش، وزارت صنعت، معدن و تجارت