فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال دوم شماره 16 (امرداد 1397)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال دوم شماره 16 (امرداد 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروین قلی کیانی صفحات 1-20
    هدف تحقیق حاضر بررسی شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر سبک زندگی (مورد مطالعه:جوانان 15 تا 29 سال شهرستان بوده است. روش تحقیق این پژوهش پیمایشی و شیوه گردآوری داده ها، استفاده از پرسش نامه بوده است. با استفاده از فرمول برآورد نمونه (لین)، برای جامعه آماری این پژوهش، با سطح خطای 5 درصد و سطح اطمینان 95 درصد، حجم نمونه 384 نفر محاسبه شد، که جهت اطمینان بیشتر نتایج تحقیق، حجم نمونه به 400 نفر افزایش یافت. نمونه گیری به شیوه تصادفی چند مرحله ای بوده است. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه بین پایگاه اقتصادی – اجتماعی و سبک زندگی حاکی از آن است که پایگاه اقتصادی – اجتماعی بر سبک زندگی جوانان شهرستان اندیمشک اثر گذار است. همچنین نتایج ضریب همبستگی پیرسون بین متغیر مستقل(شبکه های اجتماعی) و متغیرهای وابسته (عزت نفس، هویت اجتماعی، مدگرایی و تقید گرایی()نشان می دهد که رابطه مستقیم و معنی داری بین این متغیرها وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، عزت نفس، هویت اجتماعی، مدگرایی، تقید گرایی
  • فریبا کلانتر زاده* صفحات 21-34
    این پژوهش به بررسی توحید عملی در نگاه عالمه پرداخته است. در نگاه ایشان وجود حقیقتی اصیل و ثابت است که از صرافت، بساطت و اطالق تام برخوردار است. نه جز دارد نه ثانی میپذیرد و نه غیری در مقابل او تحقق دارد، چراکه غیر از وجود حقتعالی، هر وجودی از سنخ وجود رابط است. عالمه قایل به فطری بودن توحید میباشد. روش عالمه در اثبات توحید روشی فلسفی - عرفانی - قرآنی است. از نگاه عالمه طباطبایی، مسئله توحید، تنها در قضیه »خدا هست« خالصه نمیشود؛ بلکه توحید، یک جهانبینی است؛ یک نگرش جامع به هستی و هستیشناسی عمیق است. اعتقاد به توحید، از حد یک مفهوم ذهنی فراتر میرود و تمامی زندگی و سراسر هستی را تحت پوشش قرار میدهد بهطوریکه فرد موحد، در بینش، رفتار و کنش، در اعتقاد و عمل، »توحیدی« میاندیشد و عمل میکند و سراسر زندگی او حضور توحید است. از دیدگاه عالمه طباطبایی توحید، امری فطری است. همچنین ایشان در این زمینه به روایاتی که بیانگر این حقیقت هستند استشهاد میکند. در این راستا پژوهش حاضر در تالش است تا به بررسی جلوه های توحید عملی در قران با تاکید بر تفسیر المیزان پرداخته بدینصورت که مراتب توحید عملی در قرآن و نیز شاخصه های توحید عملی را بیان نموده و درنهایت در این پژوهش سعی شده است تبیین عالمه طباطبایی در تفسیر المیزان را از توحید عملی مشخص نماید.
    کلیدواژگان: توحید، عالمه طباطبایی، توحید عبادی، توحید عملی
  • محمد صمیمی *، علی حاجی پور کندرود صفحات 35-52
    اصطالح «شخصیت حقوقی» در زمره کاربردیترین مفاهیم نوین حقوقی است که با الگوبرداری از نظام حقوقی فرانسه و در حدود یک سده پیش به ادبیات حقوقی کشور ورود پیدا کرد و همزمان با تثبیت اقتدار دولت-کشور و گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با اتباع و دول خارجی و نیز حرکت به سمت توسعه صنعتی و پیدایش و به رسمیت شناخته شدن شرکتهای تجاری و گسترش دامنه زندگی شهری، در عین حال با درهم تنیده شدن روابط فی مابین اشخاص حقیقی و حقوقی با یکدیگر توسعه و اهمیتی دوچندان یافت. به تدریج و با پررنگ شدن نقش وزارتخانه ها در اداره امور کشور به عنوان رکن اصلی و محوری ساختار قوه مجریه واکاوی شخصیت حقوقی آن نیز در راستای درک بهتر دامنه صالحیت، مسئولیت پذیری و ساختار اداری-اجرایی آن در مواجهه با اشخاص حقیقی و حقوقی و سایر اجزاء دولت بایسته جلوه نمود. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که به لحاظ تئوری و با اتکا به قوانین جاری کشور و تحلیل حقوقی آن ها بی تردید شخصیت حقوقی وزارتخانه ها جزیی از شخصیت حقوقی وسیع تر دولت است که اعتبار و قدرت اجرایی خود را وامدار وابستگی به شخصیت حقوقی دولت به عنوان بزرگترین و فراگیرترین شخصیت حقوقی در چهارچوب قلمرو سرزمینی کشور دارا می باشد.
    کلیدواژگان: شخصیت حقوقی، وزارتخانه، دولت، شخصیت حقوقی وزارتخانه ها
  • فربد مهدی *، ملیحه سادات کاظمی صفحات 53-64
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین شکست عاطفی با صمیمیت و سازگاری زناشویی زنان متاهل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان متاهل دارای تجربه شکست عاطفی که درسال 1395 به مراکزمشاوره شهر اصفهان جهت مشاوره مراجعه نموده اند، بود و 100 نفر از این زنان به صورت هدفمند به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های ضربه عشق راس )1999 ،)صمیمیت واکر وتامپسون )1983 )و سازگاری زناشوییاسپانیر )1976 )اجرا گردید. داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار آماری 18-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین شکست عاطفی با صمیمیت و ناسازگاری زناشویی رابطه معنی دار بدست آمد )01/0

    کلیدواژگان: شکست عاطفی، صمیمیت، سازگاری زناشویی

  • مهشید شریفی، علی اکبر زارعی، محمد اژدرلو، محمد دلاور * صفحات 65-76
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه راهبردهای منفی تنظیم هیجان (فاجعه انگاری وقایع ونشخوارگری فکری) و نیمرخ شخصیتی در معتادان عضو گروه های خودیار(NA )و معتادان تحت درمان نگه دارنده متادون است. این پژوهش از نوع مقطعی مقایسه ای است. جامعه پژوهش شامل بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های سرپایی و افراد عضو گروه های خودیاری که تعداد 100 نفر(50 نفر از گروه خودیار ، 50 نفر تحت درمان با داروی متادون ) به صورت در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه ی نئو برای سنجش ویژگی شخصیتی و پرسشنامه تنظیم هیجان گارانفسکی(2001)به منظور بررسی نشخوار فکری و فاجعه انگاری وقایع استفاده شد. پژوهش حاضر نشان میدهد میزان فاجعه انگاری و نشخوار فکری معتادان عضو گروه های خودیاری نسبت به معتادان مراجعه کننده به کلینیک های سرپایی کمتر است همچنین یافته ها نشاندهنده کاهش نمرات نورزگرایی در معتادان عضو گروه های خودیاری نسبت به معتادان مراجعه کننده به کلینک های سرپایی و افزایش توافق جویی و برونگرایی در این گروه ها است این یافته ها نشاندهندهی اثر بخشی عضویت در این گروها در فرایند بهبود و درمان معتادان به حساب مییاید.
    کلیدواژگان: معتادان، تنظیم هیجان، ویژگی های شخصیتی، متادون، گروه های NA
  • حسین باغشیخی، حمیدرضا رجب زاده *، حسین سفاری صفحات 77-89
    در دو دهه اخیر مفهومی تحت عنوان مدیریت ارتباط با مشتری در سطح جهانی و محافل علمی مورد استقبال عمومی و پژوهشگران قرار گرفته و اخیرا به طور گسترده ای در شرکت ها و سازمان های زیادی به کار گرفته شده است .علی رغم اثبات فواید و مزایای سیستم مدیریت ارتباط با مشتری و نقش آن در حفظ مزایای رقابتی شرکت ها، فرآیند پیاده سازی آن در برخی موارد بسیار پیچیده بوده و اجرای آن زمان بر و مستلزم صرف هزینه های بسیار زیادی می باشد . با توجه به اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری برای سازمان ها، هدف این مقاله بررسی تاثیرات پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری در سازمان ها می باشد. از این رو، در بخش اول مقاله پس از ارایه یک مقدمه، مفهوم و تعاریف مدیریت ارتباط با مشتری آورده شده و سپس تاریخچه آن ذکر گردیده است .در بخش بعدی اهداف و مزایای اجرای این سیستم بیان شده و در قسمت بعدی به مدل های اجرای موفقیت آمیز سیستم اشاره گردیده است. در بخش انتهایی نیز نتیجه گیری ارایه شده است .
    کلیدواژگان: رقابت، مشتری، سودآوری، موفقیت، پیاده سازی، ارزش آفرینی