فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال یکم شماره 10 (بهمن 1396)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال یکم شماره 10 (بهمن 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر حسین رهگشا، سید ایمان موسوی، سید محمد علوی اردکانی * صفحات 1-14
    پیشگیری از وقوع بزهکاری و جرم انواع مختلفی داردکه یکی از کارآمدترین آن ها خصوصا در سنین کودکی و نوجوانی پیشگیری رشدمدار می باشد. در بین بزهکاران سایبری، اخیر ا در تمامی جهان شاهد افزایش چشمگیر اطفال و نوجوانان هستیم به ویژه در جوامع کمتر توسعه یافته، با عدم ارتقای فرهنگ و آموزش، فرصت هایی که فناوری های نوین به ارمغان آورده است، به تهدیدی جدی در فرآیند جامعه پذیری کودکان مبدل شده است که ضرورت این نوع پیشگیری را دو چندان میکند. در این مقاله نگارنده کوشیده است تا ابتدا تعاریف مبنایی مانند بزهکاری ارائه نماید و به وظیفه نهادهای مسئول در این زمینه اشاره کند و چالش های احتمالی پیشگیری رشدمدار این فضا را بررسی کند، سپس ضمن بررسی چند پرونده عینی به علل وقوع بزهکاری کودکان و نوجوانان در فضای سایبر مانند هویت مبهم، استعداد هدایت نایافته آنان، رسانه جرم زا، خانواده های نا به سامان و در قسمت دیگر موثرترین عوامل در پیشگیری رشدمدار از بزهکاری مانند: خودمهارگری، ارتقا خانواده سالم و رسانه جرم زدا بپردازد. سپس در قسمت نتیجه گیری ضمن در نظر گرفتن برنامه های شورای عالی فضای مجازی موثر در پیشگیری رشدمدار راهکارهایی را پیشنهاد دهد.
    کلیدواژگان: بزهکاری، فضای سایبر، پیشگیری رشدمدار، کودک و نوجوان
  • سید غلامعلی رخشان * صفحات 15-30
    نفوذ معماری ایرانی بر هند به زمان باستان بر می گردد. در دوره حکومت مغولان هند یا گورکانیان که خود از نوادگان تیموریان ایران بودند این تاثیر پذیری از معماری ایرانی بیشتر به چشم می خورد. ارتباط حکومت کورگانیان هند با صفویان در ایران پیوندهای فرهنگی بین ایران و هند و همسایگی این دو تمدن بزرگ و همچنین مهاجرت دانشمندان و نخبگان ایرانی به هند در دوره حکومت گورکانیان زمینه را برای تاثیرپذیری بیشتر بابریان هند از فرهنگ و تمدن ایرانی هموار کرد. در این بین معماری، از جمله مضامین فرهنگی است که تاثیر پذیری بابریان را از فرهنگ ایرانی به خوبی نشان می دهد. در این پژوهش سیر تاثیرپذیری معماری گورکانیان از فرهنگ ایرانی و دلایل آن بررسی می شود. این پژوهش بر پایه روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای صورت گرفت.
    کلیدواژگان: هند، ایران، مغولان کبیر، معماری
  • فاطمه زادپرور * صفحات 31-44
    تقلب در گزارشگری مالی و دیگر اشکال سوء مدیریت تهدیدی مهم برای موجودیت و کارایی بازارهای سرمایه ای محسوب می شود. . این سوء رفتارها به اعتماد بین افراد درگیر در امور تجاری آسیب می رساند در نتیجه به تضعیف نقش اساسی سرمایه در جهت تخصیص کارای منابع مالی خواهد انجامید . این مقاله مروری بر تحقیقات انجام شده از دیدگاه مالی در زمینه پیامدهای این گونه رفتارها، انگیزه مدیران برای انجام رفتارهای متقلبانه و روش های اعمال محدودیت برای جلوگیری از سوء رفتارهای مدیران خواهد داشت. اگرچه انجام تحقیق در این موارد با چالش های مهمی روبرو است اما همین چالش ها، فرصت های مهمی برای انجام تحقیقات آینده و پاسخگویی به بسیاری از سئوالات بی جواب را فراهم خواهند کرد.
    کلیدواژگان: سوء رفتار مديران، سرمايه اعتباري، صورت سود و زيان اصلاح شده
  • حمیدرضا کناری زاده، علی زندی راد صفحات 45-62
    فساد مالی صاحبان مقام و قدرت یکی از چالش های اساسی است که مربوط به زمان ما نیست و حداقل حضوری به قدمت دولت داشته است. در واقع فساد زمانی شکل گرفت که شخص احساس کرد در یک مجموعه دارای قدرت و اختیاری است که دیگران برای رفع و رجوع امور خود، نیازمند مراجعه به وی هستند و او می تواند در مقابل اعمال قدرت خود که تکلیف وی به انجام وظیفه محسوب می شود از آنها امتیاز بگیرد. همچنین فساد زمانی به وجود آمد که شخص پنداشت قدرت و اختیاری که دیگران فاقد آن هستند و پشتوانه آن نیز مجموعه عظیم و قدرتمندی هم چون دولت است، راهی برای کسب منفعت و ثروت به نفع خود یا دیگری است. بررسی پیامدهای فساد مالی نشان می دهد که این جرم موجب کاهش کنترل دولت بر سیاست های اقتصادی، تضعیف امنیت اقتصادی کشور، از حیث افزایش هزینه عمومی، تبعیض در تخصیص منابع و در نهایت بالا رفتن رانت ثروت بادآورده از یک سو و فقر از سوی دیگر است. معضلی که اقتصاد ایران را گاه و بی گاه، کم و زیاد درگیر خود کرده است. در این مقاله راه کارهای مبارزه با فساد مالی مقامات دولتی در نظام حقوقی ایران بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فساد مالی، مقامات دولتی، حقوق ایران
  • حمید حاتمی، حیدر صفایی، مژگان عباسی آبرزگه صفحات 63-82
    پژوهش حاضر به بررسی مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی در مادران دارای کودکان عقب مانده ذهنی با مادران دارای کودکان عادی پرداخته است. این پژوهش از نوع توصیفی م علی مقایسه ای است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه مادران دانش آموزان دختر و پسر مشغول تحصیل در مدارس استثنایی و مادران دانش آموزان عادی شهر کرمانشاه بودند. نمونه آماری در این پژوهش تعداد 50 نفر از مادران دارای فرزند معلول و عقب مانده ذهنی و 70 نفر از مادران دارای فرزندان عادی شهر کرمانشاه بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس دلبستگی بزرگسال و طرحواره های ناسازگار یونگ ) 1990 ( بود.یافته ها نشان داد، بین طرحواره های ناسازگار اولیه، در مادران دارای کودکان عقب مانده ذهنی با مادران دارای کودکان عادی تفاوت معناداری وجود دارد. بین سبک دلبستگی ایمن وناایمن دوسوگرا در مادران دارای کودکان عقبمانده ذهنی با مادران دارای کودکان عادی تفاوت معناداری وجود دارد. بین سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی، در مادران دارای کودکان عقب مانده ذهنی با مادران دارای کودکان عادی تفاوتی وجود ندارد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که خانواده های کودکان با نارسایی هوشی تحولی، استرس فزایندهای را تجربه میکنند که از آن جمله میتوان به عدم سلامت جسمی، کندی رشد، نیاز به امکانات ویژه اعم از مراقبت جسمی، درمانی و آموزشی، مشکلات خانوادگی، شامل ناکامی ها و آرزوها و رویاهای برباد رفته، تحمل سرزنش های دیگران، احساس خجالت و پنهان کردن کودک، محدودیت فعالیتهای خانواده، مسائل مالی و... اشاره کرد که تمامی این عوامل، استرس بسیاری بر خانواده، به ویژه مادر، تحمیل میکند.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، سبک های دلبستگی، کودکان عقب مانده ذهنی
  • معصومه شکیبایی شاد احمد گورابی، نفیسه درخشان هوره، فاطمه صمیمی، مرضیه شکیبایی شاد احمد گورابی صفحات 83-95
    هدف اصلی این تحقیق ، جمع آوری و بررسی تحقیقاتی در زمینه فرسودگی شغلی در دبیران می باشد که به صورت پراکنده در سالهای اخیر به مرحله اجرا در آمده است . روش پژوهش ، کتابخانه ای بوده و برای انجام آن چندین تحقیق در زمینه های روانشناختی و جامعه شناختی با موضوعات مرتبط جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . نتایج بررسی های انجام شده نشان داد این حوزه نیازمند مطالعه و بررسی هرچه بیشتر می باشد . یافته های حاصل از پژوهش ها اهمیت و آسیب های ناشی از این عارضه را نشان می دهد که با توجه به جایگاه دبیران در شکل گیری شخصیت و تربیت آینده سازان کشور به عنوان منابع انسانی توجه کافی صورت نپذیرفته است و بی توجهی به این مسائل می تواند عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: فرسودگی، فرسودگی شغلی، شاغل