فهرست مطالب

آفاق علوم انسانی - سال یکم شماره 5 (شهریور 1396)

نشریه آفاق علوم انسانی
سال یکم شماره 5 (شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا نریمان فرد* صفحات 1-11
    فلسفه یادآور نام بزرگانی از جمله فارابی، ابن سینا، ابن رشد و در کنار اینان ابن باجه می باشد . ابن باجه از جمله متفکران و دانشمندانی مسلمانی است که در چندین رشته صاحب نظر بوده ، آثار ترجمه شده دانشمندان و فیلسوفان یونانی را مورد نقد و ارزیابی و مطالعه قرار داده است ؛ همچنین آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته است و یا سبب به وجود آمدن آثار ارزشمندی گردید. وی متاثر از فیلسوفان پیش از خود هم چون فارابی بوده است. صرف از نظر عمر کوتاهش که با شدت وسختی همراه بود ، در چندین رشته صاحب نظر بود و به کسب مراتب علمی اجتماعی و سیاسی مهمی نائل گردید و تا قرن شانزدهم بسیاری از دانشمندان نظرات وی را بر نظرات دانشمندانی هم چون بطلمیوس برتری می داند. ابن باجه تنها فیلسوف عقل گرای سده های میانه اسلام معرفی میشود.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی، اندلس، ابن باجه
  • رضا فرامرزنسب *، زهرا احمدی صفحات 13-28
    سیاست و قدرت نرم به دو شیوه می باشد؛یکی ممدوح که مورد تایید اسلام است ( هدایت و ارشاد الهی) و دیگری مذموم ( اغوای شیطانی و با تزویر ) که از نظر اسلام مردوداست . امویان از قدرت نرم به خوبی بهره بردند .آنان سیاست دوم قدرت نرم را انتخاب کردند. آنها می دانستند که همیشه سیاست ها و قدرت سخت کار گشا نیست بلکه روش نرم سیاسی و فرهنگی ظاهر فریب برای جامعه نو پای اسلامی که خود را پایبند اسلام نشان می داد بهترین روش می باشد .روش های نرم سیاسی که در پیش گرفتند باعث رسیدن آنها به خواسته هایشان گردید .
    سیاست بازگشت خزنده به قدرت، انتقال مرکز قدرت به شامات که بیشتر اهالی آن از اسلام حقیقی به دور بودند، سوء استفاده از مفاهیم دینی ، جعل حدیث و روایت در جهت منافع سیاسی خود ،ترور شخصیت و تخریب رقبای خود از نمونه هایی سیاست های نرم مزورانه آنها بود .
    در این مقاله پژوهشگر سعی دارد با شیوه توصیفی - تحلیلی مبتنی بر تتبع در کتب تاریخی سیاست های نرم امویان را که نقش اساسی در موفقیت آنها جهت رسیدن به اهدافشان داشت بررسی و تبیین نمایند
    کلیدواژگان: قدرت نرم، معاویه، تاریخ اسلام، امویان
  • مریم مقدم * صفحات 29-41
    میلیونها زن و دختر در سراسر دنیا امروزه با پدیده خشونت آن هم تنها به خاطر جنسیت خود مواجه هستند .خشونت علیه زنان و دختران هیچ مرز مشخص نداشته و همه نژادها، فرهنگها و افراد از سطوح اقتصادی مختلف را دربرمیگیرد و نه تنها زنان و دختران را قربانی خود ساخته بلکه افراد پیرامونی آنها و جامعه به طور کل نیز از این امر آسیب میپذیرند .دسترسی فزاینده به اینترنت، انتشار سریع اطلاعات و فناوری های ارتباطاتی و همچنین تنوع رسانه های اجتماعی از یک سو فرصتهای جدیدی را پیش روی مینهد تا مسئله خشونت علیه زنان و دختران در کانون توجه قرار گیرد، اما از سوی دیگر خود به ابزاری برای اعمال خشونت علیه زنان و دختران بدل شده است .خشونت سایبری علیه زنان و دختران به عنوان مسئلهای جهانشمول با دلالتهای متنوع اجتماعی و اقتصادی پدیدار شده است .گفته می شود که خشونت سایبری همانند خشونت فیزیکی زیانبار و آزاردهنده است .اما مشکل اینجاست که هر تحقیق و پژوهش در این زمینه به دنبال آن بوده تا خشونت علیه زنان در فضای مجازی را جدا از خشونت در فضای واقعی و مستقل از آن بررسی نماید .این مقاله، ضمن بررسی مفهومی خشونت سایبری کارکردها، فرصتها و تهدیدهای استفاده از فضای مجازی در زندگی زنان را مورد توجه قرار داده و ضمن معرفی روش های مواجهه و مقابله با این پدیده نوظهور شکافهای مطالعاتی و همچنین جریانهای فکری غالب در این عرصه را مورد کنکاش قرار میدهد .ضمن آنکه پیشنهادهایی نیز برای دولتمردان و دستاندرکاران عرصه فناوری و ارتباطات در زمینه مقابله با خشونت سایبری علیه زنان ارائه داده است.
    کلیدواژگان: خشونت سایبری، خشونت علیه زنان و دختران، فضای مجازی، نگاه جنسیتی، شبکه های اجتماعی
  • جواد شیرکرمی*، سیدعلی موسوی صفحات 42-59
    آموزش، خصوصا در سطوح دانشگاهی، از مهمترین عوامل موثر بر توسعه در ابعاد مختلف انسانی، اجتماعی و اقتصادی است، بنابراین مطالعه مسائل، عوامل و وضعیت آن نیز بسیار مفید و دارای اهمیت است؛ اما بیشتر تحقیقات صورت گرفته در این زمینه، پژوهش هایی مبتنی بر آمار و ارقام و یا صرفا نظری بودهاند، این در حالی است که پژوهش های مبتنی بر تجارب افرادی که در یک پدیده یا مساله حضور داشته اند، و بنابراین بهترین مشارکت کنندگان در یک پژوهش هستند، آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است. از دیدگاه پدیدارشناسی آنچه که اهمیت دارد، ویژگی های اختصاصی، تجارب زیستی و چگونگی درک و تجربه افراد است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه پدیدارشناختی تجارب معلمان از تحصیل در دوره کارشناسی ناپیوسته آموزش ابتدایی انجام شده است. نتایج نشان داد که با توجه به زمان و هزینه صرف شده برای تحصیل، ابعاد و نتایج این آموزش ها دارای کارایی لازم و کافی نیست. تجارب معلمان فارغ التحصیل رشته آموزش ابتدایی را میتوان در سه طبقه اصلی شامل عوامل، موانع و مشکلات و راهکارها، دسته بندی کرد. عوامل مثبت در برگیرنده مضامینی نظیر انگیزه و هدف، توانمندی علمی، مهارت و عدالت استاد و برنامه ریزی ارائه آموزش بود. موانع شامل مسائل آموزشی (محتوای نامناسب و غیرمنعطف، زمانبندی فشرده کلاسها، سهلانگاری آموزشی) و همچنین عوامل محیطی (تکنولوژیکی، اطلاعرسانی ) بود.
    کلیدواژگان: تحصیلات دانشگاهی، معلمان، آموزش ابتدایی
  • فاطمه نظری * صفحات 61-74
    ارایه مدل سرمایه ی فکری در حال حاضر که سازمان های امروزی کشور تلاش خود را تنها در حفظ نگهداری دارایی های فیزیکی معمول دارند ، می تواند نگرش مدیران سازمان ها را به سوی ارزشیابی دارایی های غیر ملموس هدایت نموده و توجه آن ها را به نگهداری و حفظ این گونه منابع فکری جلب کند و علاوه بر این که موجب شناسایی ترکیب این دارایی ها گردد ، ارزش های هر یک از آن ها را در مقایسه با یکدیگر تعیین کرده و بهترهای لازم برای موفقیت سازمان ها در آینده تعیین نماید؛ از این رو پژوهش حاضر در ابتدا به تعریف سرمایه فکری و عناصر آن می پردازد، سپس نحوه ی افشا، گزارش گری و مدیریت سرمایه های فکری را مورد بررسی قرار داده و در بخش پایانی به معرفی مدلی برای سنجش، گزارشگری و مدیریت سرمایه ی فکری در دانشگاه ها می پردازد.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، آموزش عالی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، سرمایه انسانی
  • مرضیه پورساعدی صفحات 75-86
    مالیات ها علاوه بر وظیفه تامین مالی دولت از جنبه های دیگری نیز دارای اهمیت می باشند. زیرا مالیات ها یکی از ابزارهای اقتصادی دولت، جهت دخالت در بازار در مواقع لزوم و وسیله ای برای تامین مالی دولت، جهت نیل به دیگر اهداف مورد توجه جوامع بشری می باشند . به طور کلی همه ی دولت ها با هر ساختار سیاسی دارای سه هدف اصلی هستند: ثبات اقتصادی، توزیع عادلانه درآمد و تخصیص بهینه منابع. مالیات ها از یکسو با توجه به اصابت مالیاتی بر شرایط توزیعی جامعه تاثیرگذار هستند و از سوی دیگر، با جا به جایی منابع از بازاری به بازار دیگر آثار تخصیصی به همراه دارند. از این رو، متخصصان اقتصاد همواره در پی شناسایی پایه هایی از مالیات هستند که کمترین عدم کارایی را به جامعه تحمیل کند. در میان انواع مالیات ها ،تنها پایه مالیاتی که چنین ویژگی دارد مالیات های زیست محیطی است. این پایه مالیاتی که بر انواع آلودگی های محیط زیستی اعمال می شود نه تنها کارایی را خدشه دار نمی کند، بلکه به دلیل کاهش هزینه های ناشی از آلودگی فایده اجتماعی را نیز افزایش می دهد و به این نوع مالیات اصطلاحا مالیات سبز نامیده می شود.
    از این رو هدف مقاله ی حاضر مروری بر مفاهیم مالیات سبز، معایب و مزایای آن و بررسی جنبه های مختلف این نوع از مالیات ها می باشد .
    کلیدواژگان: تخصیص منابع، جامعه، زیست محیطی، پایه مالیاتی