فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • الهه بداقی*، جعفر حسنی، علیرضا مرادی صفحات 7-24
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی فعالیت سیستم های مغزی رفتاری در افراد مبتلا به اختلال پرخوری، مبتلا به اعتیاد و افراد بهنجار انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود، جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد مبتلا به اختلال پرخوری مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اراک و همچنین تمام افراد دارای تشخیص اعتیاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد و انجمن معتادان گمنام شهر اراک در نیمه دوم سال 1395 بودند که از این میان سه گروه 32 نفری شامل گروه مبتلا به پرخوری، اعتیاد و بهنجار به روش نمونه گیری در دسترس و لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج به پژوهش انتخاب شدند، از پرسشنامه های مقیاس پرخوری گورمالی (1982) و پرسشنامه ی پنج عاملی جکسون (2009) جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل چندمتغیری واریانس و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه های مبتلا به پرخوری و اعتیاد در سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم انجماد تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند ولی نمرات این دو گروه به طور معناداری از نمرات گروه افراد بهنجار بالاتر است.
    نتیجه گیری
    سیستم فعال ساز رفتاری و سیستم انجماد، دارای مکانیسم های مشابه در ایجاد و تداوم اختلالات اعتیاد و پرخوری می باشند که می توانند به عنوان عوامل فراتشخیصی مطرح شوند.
    کلیدواژگان: اختلال اعتیاد، اختلال پرخوری، سیستم های مغزی رفتاری
  • رامین حبیبی کلیبر، جعفر بهادری خسروشاهی* صفحات 25-42
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف نقش توجه انتخابی، اضطراب امتحان و عملکرد شناختی در حافظه کاری دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه ی دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 96-1395 تشکیل می دادند که از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه ای به حجم 353 نفر انتخاب شده و موردبررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از آزمون استروپ، اضطراب امتحان اسپیلبرگر، مقیاس وکسلر و آزمون n-back استفاده شد. از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه (هم زمان) برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که حافظه کاری با زمان توجه انتخابی رابطه مثبت و معنادار و با خطا رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین بین اضطراب امتحان با حافظه کاری رابطه منفی و معناداری وجود دارد. از سویی بین عملکردهای شناختی محاسبات، تنظیم تصویر و طراحی مکعب ها با حافظه کاری رابطه مثبت وجود دارد. بین گنجینه لغات با حافظه کاری رابطه ای مشاهده نشد. از سویی نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نمرات متغیرهای پیش بین (توجه انتخابی، اضطراب امتحان و عملکردهای شناختی)، 19% از تغییرات حافظه کاری را به طور معنی داری پیش بینی می کنند. بنابراین با افزایش توجه انتخابی و عملکردهای شناختی، می توان میزان اضطراب امتحان را کاهش داده و از این طریق حافظه کاری دانش آموزان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، توجه انتخابی، اضطراب امتحان، عملکردهای شناختی
  • محمد اورکی *، افسانه درتاج، آتوسا مهدی زاده صفحات 43-58
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان نوروفیدبک بر افسردگی، اضطراب و استرس بیماران زن مبتلا به دردهای شکمی روان تنی مزمن کلینیکی در شیراز بود.
    روش
    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش تمامی زنان مبتلا به دردهای شکمی روان تنی مزمن بود که ازاین بین نمونه ای به حجم 40 نفر انتخاب شدند که ازاین بین، پژوهش نهایتا با 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) انجام شد. این افراد به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفری در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. در این روش مداخله، گروه آزمایش تحت 10 هفته (هر هفته سه جلسه 40 دقیقه ای) درمان نوروفیدبک قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد و در لیست انتظار قرار گرفت. همچنین گروه های آزمایش و کنترل پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس را در مرحله پیش آزمون و پس آزمون کامل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان نوروفیدبک بر کاهش اضطراب و افسردگی موثر بود (001/0>P). به عبارت دیگر 53 درصد از تغییرات افسردگی و 57 درصد از تغییرات اضطراب آزمودنی ها به وسیله نوروفیدبک بود؛ اما نوروفیدبک بر استرس تاثیری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نوروفیدبک توانست افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به دردهای شکمی را کاهش دهد ولی به میزان استرس آنان تاثیری نداشت.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، افسردگی، اضطراب، استرس، دردهای شکمی روان تنی مزمن
  • الناز موسی نژاد جدی*، مجید محمود علیلو، محمدعلی نظری صفحات 59-74
    مقدمه
    متغیرهای شناختی همبسته های مهم اختلال نارساخوانی هستند. پژوهش های مختلف نشان می دهند که این متغیرها در کودکان نارساخوان دچار نقص هستند. هم چنین مطالعات عصب شناختی بدکارکردی ارتباط پیشانی-گیجگاهی-پس سری را به عنوان مبنای عصبی این اختلال مطرح کرده اند. نوروفیدبک با تغییر ارتباط کارکردی یا هم نوسانی این مناطق مغزی می تواند در بهبود کارکردهای شناختی این کودکان موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اصلاح هم نوسانی مغزی از طریق نوروفیدبک بر بهبود آگاهی واج شناختی و حافظه فعال در کودکان نارساخوان انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع تک آزمودنی پلکانی با خط پایه چندگانه بود که در آن چهار کودک مبتلا به نارساخوانی 20 جلسه 30 دقیقه ای درمان نوروفیدبک دریافت کردند.
    یافته ها
    بررسی نتایج پژوهش نشان داد که در نمرات آگاهی واج شناختی و حافظه فعال آزمودنی ها بهبودی ایجاد شده است. هم چنین مقادیر هم نوسانی بعد از اتمام درمان به سمت مقادیر نرمال تغییر پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    این تغییرات نشان می دهد که نارساخوانی می تواند به عنوان یک اختلال در ارتباط کارکردی مناطق مختلف مغزی مطرح باشد و اصلاح هم نوسانی از طریق نوروفیدبک می تواند به اصلاح این آشفتگی کمک کند.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، هم نوسانی، ارتباط کارکردی، نوروفیدبک
  • مونا اسبقی *، علی اکبر ارجمندنیا، مهدیه رحمانیان، الهام اسبقی صفحات 75-88
    مقدمه
    هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی نوروفیدبک و نوروفیدبک به همراه بازتوانی شناختی در دانش آموزان دارای اختلال کمبود توجه بیش فعالی است.
    روش
    بدین منظور 20 نفر از دانش آموزان دارای اختلال کمبود توجه بیش فعالی دوره ی ابتدایی با روش نمونه گیری هدفمند از مراجعه کنندگان به کلینیک شهر تهران انتخاب شدند. همه آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله ی درمانی با آزمون کامپیوتری TOVA (به عنوان یک آزمون ارزیابی عملکرد مستمر) با هدف ارزیابی متغیرهای توجه مورد ارزیابی قرار گرفتند. دانش آموزان به دو گروه تقسیم شده و یک گروه 10 نفر در معرض درمان نوروفیدبک قرار گرفتند و گروه دیگر آموزش نوروفیدبک را به همراه بازتوانی شناختی دریافت کردند. جلسات برای هر دو گروه به مدت 10 هفته و هر هفته سه جلسه برگزار شد. داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد گروه نوروفیدبک همراه با بازتوانی شناختی، نسبت به آموزش نوروفیدبک به تنهایی، تاثیر معنادارتری بر کاهش مشکلات تکانشگری و افزایش توجه دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که نوروفیدبک باعث کاهش علائم بیش فعالی می شود و اگر بازتوانی شناختی به آن اضافه گردد، اثر بیشتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، بازتوانی شناختی، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، تکانشگری
  • سید رضا میرمهدی*، فهیمه شجاعی صفحات 89-105
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه نیمرخ مهارت های عصب روان شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص، بیش فعال همراه با نقص توجه و عادی شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص، بیش فعال همراه با نقص توجه و عادی مقطع دبستان شهر اصفهان در سال تحصیلی 95-1394 بود. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر دانش آموز پسر دارای اختلال یادگیری خاص که توسط مشاوران مراکز اختلال یادگیری تشخیص داده شده بودند و 30 نفر دانش آموز پسر بیش فعال همراه با نقص توجه که توسط روان پزشکان کودک تشخیص داده شده بودند و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 30 نفر دانش آموز پسر عادی انتخاب شدند و ازنظر مهارت های عصب روان شناختی موردبررسی قرار گرفتند. روش این پژوهش علی – مقایسه ای بود. ابزار مورداستفاده در پژوهش پرسشنامه مهارت های عصب روان شناختی کانرز (2007) بود. داده ها با روش تحلیل واریانس یک راهه تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از تفاوت معنادار مهارت های عصب روان شناختی بین گروه ها در متغیرهای توجه، حافظه، کارکردهای اجرایی، پردازش شناختی و عدم تفاوت معنادار در متغیرهای عملکرد حسی – حرکتی و زبان بود (P ≤0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق می توان نتیجه گرفت دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص و دانش آموزان بیش فعالی همراه با نقص توجه نسبت به دانش آموزان عادی، نارسایی های عصب روان شناختی بیشتری را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های عصب روان شناختی، اختلال یادگیری خاص، اختلال بیش، فعالی همراه با نقص توجه
  • الهام اصغری *، محمدعلی نظری، جلیل باباپورخیرالدین، اسماعیل احمدی صفحات 106-120
    امروزه نتایج پژوهش ها حاکی از این است که امواج مغزی در حالات روان شناختی مختلف تغییر می کنند. در این راستا هدف این پژوهش بررسی تاثیر چالش شناختی بر الگوی الکتروآنسفالوگرافی کمی است. داده های qEEG در افراد راست دست ثبت شدند که شامل 13 دانشجوی پسر و 13 دانشجوی دختر بودند. برای ثبت امواج مغزی، الکترود بر روی ناحیه CZ نصب شد. آزمودنی ها از فاصله 90 سانتیمتری، صفحه ی سفید رایانه را به مدت یک دقیقه نگاه می کردند (موقعیت استراحت). سپس بازی React Traking Soccer به مدت یک دقیقه به اجرا درمی آمد (موقعیت چالش شناختی). EEG در حین دو موقعیت مذکور ثبت شد. تحلیل داده ها نشان می دهد اثر اصلی موقعیت ثبت (از حالت استراحت به حالت چالش شناختی) معنی دار نشده است (05/0P>،2/73=F) اما اثر اصلی باند فرکانسی (05/0P
    کلیدواژگان: الکتروآنسفالوگرافی کمی، امواج مغزی، چالش شناختی
|
  • Elahe Badaghi * Pages 7-24
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the activity of brainal behavioral systems in patients with binge eating disorder, addiction and normal people. The present study was describes causal comparison, the statistical population included all people with binge eating disorder who referred to counseling centers as well as all individuals with addiction of counseling centers and Narcotics Anonymous in Arak city in the second half of 1395. Among them three groups of 32 individuals, including patients with bulimia, drug addiction and normal were selected through purposive sampling method and with respect to inclusion and exclusion criteria.Gurmally overeating scales and Jacsons's five-factor Inventory were applied to collect data. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics including MANOVA and Tukey. The results of data analysis indicated that groups with overeating and addiction in activation and freezing system, are not significantly different from each other. Behavioral activation system and freezing are transdiagnosis processes in addiction and binge eating disorders which have critical roles in the creation and persistence of the disorder.
    Keywords: Addiction, Binge Eating Disorder, Reinforcement Sensitivity
  • Jafar Bahadori * Pages 25-42
    Introduction
    The aim of the role of selective attention, test anxiety and cognitive performance with working memory in students was performed. The study Statistical population of this study comprised of all high school students in Tabriz was students who were studying 2015-2016. A sample of the population, using cluster random sampling method, a sample of 353 people was select. To collect the data from the Stroop test, Spielberger Test Anxiety Inventory and the Wechsler test and n-back test was used. Pearson correlation and multiple regression analysis methods (simultaneous) were used for data analysis. The results showed that working memory and selective attention time and a significant positive correlation is negative and significant relationship with an error. There is negative and significant relationship between test anxiety and working memory. In addition, there is positive and significant relationship between cognitive functions of computing, image adjustments and cubic design, with working memory. There was no relationship between vocabularies with working memory. Also, regression analysis showed that the scores were predictive variables (selective attention test anxiety and cognitive functions), 19% of working memory changes significantly predict. Theoretical and practical implications or results were discussed in the section of discussion.
    Keywords: Working memory, Selective Attention, Test Anxiety, Cognitive Functions
  • Mohammad Oraki *, Afsaneh Dortaj, Atousa Mehdizadeh Pages 43-58
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of neurofeedback treatment on depression, anxiety, stress and psychosomatic abdominal pains in patients with clinical chronic psychosomatic abdominal pains in Shiraz.
    Methods
    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group. The study population was all women with chronic psychosomatic abdominal pains among whom, 40 patients were selected for this study; ultimately, data were analyzed with 30 patients (experimental group=15 and control group=15). Participants were randomly assigned to 2 groups consisting of 15 participants who were divided into an experimental group and a control group. In this intervention, the experimental group was treated with neurofeedback for 10 weeks (3 times a week for 40 minutes) and the control group received no intervention and was put on a waiting list. Also, experimental and control groups completed the Depression Anxiety Stress Scales-21 (DASS-21) in pre-test and post-test. Multivariate analysis of covariance was used for data analysis.
    Results
    The results of covariance analysis showed that neurofeedback therapy had an impact on reducing anxiety and depression (P
    Keywords: Neurofeedback, Depression, Anxiety, Stress, Psychosomatic chronic abdominal pains
  • Elnaz Mousanezhad Jeddi *, Majid Mahmood Alilou, Mohammad Ali Nazari Pages 59-74
    Introduction
    Cognitive factors are the important correlates of dyslexia. Different researches show that these factors are impaired in children with dyslexia. Also, the studies indicate the dysfunction of fronto-temporo-occipital connection as a neural evidence of dyslexia. Neurofeedback by changing the functional connectivity or coherence of these regions could be useful in improving cognitive functions in dyslexic children. The present study aimed to determine the effectiveness of coherence neurofeedback training on phonological awareness and working memory in children with dyslexia.
    Method
    In this single subject study, four dyslexic children completed twenty 30 minutes sessions of coherence neurofeedback training.
    Findings: The results showed improvement in the phonological awareness and working memory scores. Also, coherence values changed toward normal values after treatment.
    Conclusion
    These changes indicate that dyslexia could be considered as a dysfunction in functional connectivity between specific brain regions and coherence guided neurofeedback seems to be capable of modifying these disturbances.
    Keywords: Dyslexia, Coherence, Functional Connectivity, Neurofeedback
  • Mona Asbaghi * Pages 75-88
    Introduction
    The main aim of present study was to compare the effect of neurofeedback training and neurofeedback along with cognitive rehabilitation on ADHD children’s improvement.
    Method
    To do so, 20 elementary students with ADHD were selected among Tehran clinics’ clients using Purposive sampling. For assessing attention, TOVA test was conducted by all subjects as continues performance test. Subjects were divided in to two groups; 10 subjects received neurofeedback training alone and another group trained neurofeedback along with cognitive rehabilitation. Training session were conducted for 10 weeks; each week three sessions. Data were analyzed using Analysis of Covariance (ANCOVA).
    Findings: The results showed that effect size of neurofeedback along with cognitive rehabilitation was higher than neurofeedback training alone on impulsivity problems’ reduction.
    Conclusion
    The results of this study showed that neurofeedback can decrease signs of ADHD and the effect of neurofeedback can be more obvious if cognitive rehabilitation will be added.
    Keywords: Neurofeedback, Cognitive rehabilitation, ADHD, Impulsivity
  • Seyedreza Mirmahdi * Pages 89-105
    Introduction
    The aim this study was an attempt to evaluate and compare neuropsychological skills profile in normal students, students with specific learning disorder and attention deficit hyperactivity students.
    Method
    The study population consisted of all students with specific learning disorder, attention deficit hyperactivity students and normal students Isfahan primary school in the academic year 95-1394. For this purpose, using the available sampling method, 30 boy students with specific learning disorder, had been diagnosed by consultants of learning disability centers and 30 boy students who had been diagnosed by a child psychiatrist, and by simple sampling method, 30 normal boy students, were selected and in terms of neuropsychological skills were evaluated. The present study has used an ex-Post facto method.The instrument of this research was neuropsychological Conner's questionnaire which was completed by the teacher. Data was analyzed by one-way ANOVA and tukey test.
    Findings: The results of this study showed that significant differences in neuropsychological skills were evident between groups in attention, memory, executive function, cognitive processing variables and no significant differences in sensory-motor function variables and language (P
    Conclusion
    According to the results of the study can be concluded that students with specific learning disorders and attention deficit hyperactivity students than normal students, experience more neuropsychological disorders.
    Keywords: Neuropsychological skills, learning disorder, attention deficit hyperactivity
  • Elham Asqari * Pages 106-120
    Introduction
    Nowadays, the research results suggest that brainwaves change in different Psychological conditions. In this regard, this study aims to investigate the cognitive challenges on quantitative electroencephalography (QEEG) pattern.
    Method
    EEG was recorded from Cz in 26 right-handed individuals including 13 male and 13 female students. During two conditions: At rest condition Subjects looked at the white screen computer for one minute from a distance of 90 cm. Then, ‘React Traking soccer’ was run for one minute (cognitive challenges condition).
    Findings: The data analysis showed that the main effect of mental condition (from rest to cognitive challenge) was not significant (F=2/73, P
    Keywords: QEEG, brain waves, cognitive challeng