فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 61 (زمستان 1392)

پژوهشنامه متین
پیاپی 61 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد موسوی بجنوردی، محمد مهریزی ثانی صفحه 1
    ظهور مفهوم شهروندی را می توان مصادف با پیدایش نخستین حکومت ها دانست. حکومت ها اعتبار و قدرت خود را از شهروندان می گیرند و در مقابل نسبت به شهروندان دارای وظایف و مسئولیت هایی هستند. شهروند نیز تکالیف متقابل در ارتباط با دولت دارد. امام خمینی، بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی ایران، در رابطه با حقوق شهروندان دارای دیدگاه های بنیادین است. رویکرد نظری ایشان بر مبنای حقوق امت استوار شده است. نگارندگان بر پایه این بینش سه حق محوری مطرح در حوزه حقوق شهروندی (آزادی، عدالت و امنیت) و حقوق مشتق از آنها را با تکیه بر اندیشه های امام مورد بررسی و کاوش قرار می دهند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، حقوق شهروندی، حق آزادی، حق عدالت، حق امنیت
  • نفیسه مصطفوی*، نیر زکی صفحه 59

    بحث ذات و تجلیات ذاتی حق تعالی از مباحث بنیادین در عرفان نظری است که آرای زیادی از آن متفرع می گردند. عرفا اتفاق نظر دارند که مرتبه ذات، غیب مغیبی است که فوق شهود شاهدان و ادراک مدرکان است و بنابر این مجال بحث و تبادل آراء در میان عرفا درباره کنه ذات منتفی است. در میان مباحث مربوط به تجلیات ذاتی، مرتبه واحدیت، در عرفان نظری امام و ابن عربی و شارح او قیصری اشتراکات زیادی دارند و نقاط افتراق در مقابل اشتراک ناچیز است؛ اما در مورد مرتبه احدیت، وضع برعکس است و نقاط افتراق بر نقاط اشتراک غلبه دارد و اگر این مرتبه را نقطه عطف و منشا بسیاری از نظرات اختصاصی امام بدانیم، سخن گزافی نگفته ایم. امام در مرتبه احدیت، مباحث بدیع و متمایزی را مطرح نموده اندکه معمولا از چشم شارحان و محققان آثار امام مخفی مانده است و انگیزه تدوین این نوشتار مداقه در این ظرایف با استناد به آثارمکتوب ایشان است. تحقیق درباره دیدگاه امام در حوزه مرتبه احدیت و رابطه آن با اقسام وجود، امکان و وجوب، اسمای الهی، اسمای ذاتی، مفاتیح غیب، اسم مستاثر و مظاهرش، علم ذاتی الهی، وجوه پنجگانه قلب و اقسام فتوح سالک در قوس صعود، از اهداف این نوشتار است.

    کلیدواژگان: احدیت، اسمای ذاتی، اسم مستاثر، وجوه قلب، فتح مطلق
  • معصومه مظاهری، فاطمه صالحی نژاد صفحه 75
    ارتباط با والدین و خویشاوندان از ضروری ترین نیازهای کودک برای رسیدن به رشدی همه جانبه است که گاه به دلایل مختلفی از سوی والدین و خویشاوندان وی نادیده گرفته می شود. این امر ضرورت شناسایی حق کودک بر بودن با والدین و خویشاوندان را ثابت می کند. و از آنجایی که در حقوق ایران چنین حقی برای کودک در قالب دو نهاد حضانت و ملاقات، به رسمیت شناخته شده است؛ لزوم بررسی مبانی فقهی آن نیز احساس می گردد که مهم ترین آنها قاعده لاضرر و لاحرج است، بنابراین پژوهش حاضر در صدد پاسخگویی به چگونگی شناسایی حق کودک بر بودن با والدین و خویشاوندان بر اساس این دو قاعده است.
    بر این اساس طبق نظر امام خمینی قاعده لاضرر تنها در صورتی می تواند مبنای حق کودک بر بودن با والدین و خویشاوندان واقع شود، که آن را به معنای نهی حکومتی در نظر بگیریم. لیکن اشکال پذیرش این نظر در این است که ایشان لاضرر را تنها بر قاعده سلطنت یعنی «الناس مسلطون علی اموالهم» حاکم می دانند که ارتباطی به بحث ما پیدا نمی کند. بنابراین تنها در صورتی که لاضرر را حاکم بر تمام ادله احکام اولیه دانسته و یا قاعده سلطنت را شامل تسلط بر «انفس» نیز بدانیم، این مشکل مرتفع شده و چنین حقی برای کودک اثبات می شود و دست قضات به عنوان نماینده حاکم، برای صدور رای بر اساس منافع کودک در باب حضانت و ملاقات باز خواهد بود. قاعده لاحرج نیز این حق را برای کودک اثبات کرده و امام نیز آن را پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: حق، کودک، والدین، خویشاوندان، قاعده لاضرر، قاعده لاحرج، امام خمینی
  • زهراسادات میرهاشمی صفحه 99
    هرچند، بر طبق قواعد عمومی قراردادها، اثر فسخ ناظر به آینده است، ولی در عقد اجاره خصوصیتی وجود دارد که نمی توان به آسانی این قاعده را اجرا کرد؛ بنابراین هرگاه عقد اجاره در اواسط مدت فسخ شود، اختلاف است که آیا اثر فسخ باید تنها نسبت به بقیه مدت موثر واقع شود و آنچه از مدت اجاره سپری شده، به جای خود باقی بماند، یا این فسخ، اجاره را از زمان عقد منحل می سازد به طوری که عقد کان لم یکن فرض شده و در نتیجه، تمام اجرت المسمی به مالک ابتدایی آن بازگردانده می شود؟ نظریاتی که در فقه در این زمینه مطرح شده است را می توان در سه دسته کلی ارائه و تحلیل نمود و در نهایت، نظر مشهور را با افزودن قید به وجود آمدن خیار تبعض صفقه برای متضرر، که امام خمینی در کتاب تحریرالوسیله به آن تصریح می کنند، ترجیح داده و پذیرفت.
    کلیدواژگان: اجاره، فسخ، اجرت المسمی، اجرت المثل، تبعض صفقه، عقود عهدی، عقود تملیکی
  • محمد میری صفحه 111
    حدیث آفرینش انسان بر صورت خداوند (خلق الله آدم علی صورته) در ردیف احادیث مربوط به معارف بلند الهی می گنجد که تفسیر و تبیین آن، تنها از برخی عالمان ربانی که در سطح ظاهری آموزه های دینی متوقف نشده باشند برمی آید. به باور امام خمینی این حدیث، اشاره به مظهریت تامه انسان کامل برای اسمای حسنای الهی و به عبارت دیگر، مظهریت او برای اسم جامع الله دارد. از آنجا که انسان کامل بر صورت الهی آفریده شده است پس صورت و عین ثابت اسم جامع الله اختصاص به او داشته و به اصطلاح عرفانی، کون جامع قرار گرفته و صلاحیت تعلم اسمای الهی را می یابد و در نتیجه بر ملائکه شرافت یافته و سزاوار آن می شود که خداوند متعال، مقام خلافت را به وی واگذار کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، انسان شناسی عرفانی، صورت الهی، اسم جامع الله، کون جامع، تعلیم اسماء به انسان کامل، خلافت انسان کامل
  • حسین نمازی فر، حکیمه سادات هندی زاده صفحه 131
    وقف، سنت حسنه ای است که نه تنها در اسلام، بلکه در سایر ادیان و مذاهب و حتی در میان اقوام و ملل دیگر مورد توجه و تایید قرار گرفته است. ترویج نهاد وقف در جامعه تاثیر بسزایی در توسعه اقتصاد کشور دارد و با پر کردن خلاها و رفع نیازهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مردم کمک شایانی برای دولت به شمار می آید. آنچه در گذشته مورد وقف قرار می گرفت زمین، خانه، باغ و بعضا اموال منقول دارای ارزش ذاتی بود، اما امروزه با پیشرفت های اقتصادی، نیازهای جدیدی به وجود آمده که رفع آنها با روش های سنتی گذشته سخت یا ناممکن است. در این میان تغییر ماهیت پول و ظهور پول های رایج امروزی که صرفا دارای ارزش اعتباری هستند بسیار حائز اهمیت است و نقش ویژه ای را در اقتصاد کنونی به عهده دارد. به همین دلیل وقف پول می تواند مصداق جدیدی از وقف باشد و ظرفیت های مالی جدیدی را در حوزه وقف ارائه دهد و نقش مثبت و سازنده این نهاد را همچنان در جامعه حفظ نماید. با این همه در مورد وقف پول دو نظریه مطرح است. برخی از فقها آن را صحیح نمی دانند و برای اثبات ادعای خود ادله ای ارائه کرده اند. در مقابل، گروهی دیگر ضمن نقد ادله مخالفین، وقف این ارزش های اعتباری را صحیح و منطبق با موازین شرعی دانسته و به اثبات آن پرداخته اند. در این مقاله تلاش کرده ایم ضمن تبیین دیدگاه های امام خمینی در این زمینه نظریات و دلایل هر یک را جداگانه مورد بررسی قرار دهیم و در پایان ضمن تاکید بر اهمیت مدیریت مالی وقف، مدلی پیشنهادی برای تامین این هدف ارائه نماییم.
    کلیدواژگان: وقف، پول، موقوفه، وقف پول، وقف دینار
|
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Mohammad Mehrizi Thani Page 1
    The emergence of the concept of citizenship is among the referents of formation of the first governments. Governments receive their credit and power from citizens and at the same time have certain duties and responsibilities towards them. At the same time, citizens have certain duties towards governments. Imam Khomeini has fundamental viewpoints about the rights of citizens. His theoretical viewpoints are based on the rights of the ummah. The present paper is an attempt to study Imam Khomeini’s viewpoints about three pivotal rights in the field of citizenship rights (freedom, justice and security) and the rights derived from them.
    Keywords: Imam Khomeini, citizenship rights, right to freedom, right to justice, right to security
  • Seyed Hassan Khomeinim, Seyed Mahmoud Sadeqi Page 25
    The issue of words is a major subject in jurisprudence that has created many debates and polemics among religious scholars.The issue of coining of words is the most crucial one, but the issue of usage which comes after coining a word has not been discussed in details by the experts of principles of jurisprudence. Although the issue of usage of words and its truth has its base in the principles of jurisprudence, it should be borne in mind that it has its impact on all branches of jurisprudence and is used in all of them. The present article is an attempt to study the issue of usage and its truth in the principles of jurisprudence. Attempts have been made to critically study the viewpoints of experts of principles of jurisprudence and also offer a precise definition of usage of words.
    Keywords: coining of words, usage, conditions of usage, requirements of usage, jurisprudence, principles of jurisprudence
  • Nafiseh Mostafavi, Nayyer Zaki Page 59

    The issue of essence and essential manifestations are among the fundamental topics in theoretical mysticism, which has several corollaries. Mystics unanimously believe that the grade of essence is an invisible issue which is above the intuition of witness and understanding of comprehenders. Therefore, there is no room for discussion about the depth of essence among mystics. Among the issues related to the essential manifestations, the grade of oneness has many commonalities in the viewpoints of Imam Khomeini and Ibn Arabi and his expositor Qeisari, while differences are few. However, with regard to the grade of uniqueness the differences are more than commonalities. It would not be an exaggeration if we consider this grade as turning point and source of many exclusive viewpoints of Imam Khomeini. Imam Khomeini has put forth many exclusive viewpoints about the grade of uniqueness that have not been grasped by expositors and researchers. Hence, attempts have been made in this article to discuss these viewpoints on the basis of his written works. The main objective of this paper is to study Imam Khomeini’s viewpoints about the degree of uniqueness and its relations with different kinds of existences, space, divine names, essential names, keys of invisible, essential divine knowledge, the five images of heart and different kinds of victories of wayfarer in the ascension curve.

    Keywords: uniqueness, essential names, images of heart, absolute victory
  • Masumeh Mazaheri, Fatemeh Salehinejad Page 75
    Relationship between parents and children are among the most necessary needs of children to attain all-out growth, which are sometimes denied to them by their parents or relatives. The right of the children to be with parents are recognized by Iranian law in two provisions: custodianship and visit. Hence it is necessary to study the jurisprudential principles of these provisions. The most important principles are the laws of “no damage” and “no duress”. Hence, hence the present paper is an attempt to study the right of child to be with the parents and relatives on the basis of the said two rules.According to Imam Khomeini, the rule of “no damage” can be considered as a base for the right of the child to be with the parents and relatives only if it is taken as governmental prohibition. But, the problem is that he maintains that the rule of “no damages” applies only to the “rule of authority”, i.e. “people are in control of their properties” which is not related to the subject under study. Therefore, if we accept that the rule of “no damage” as a basis for all argumentations of the primary commandments or accept the applicability of the “rule of authority” to souls, then this problem is solved and this right is established for the children. As such, a judge as representative of the ruler will have the authority to issue verdict in the interests of the children with regard to custodianship and visiting their parents. The rule of “no duress” too has established this right for the children and Imam Khomeini too relies on this rule in his arguments.
    Keywords: right, child, parents, relatives, rule of no damage, rule of no duress, Imam Khomeini
  • Zahrasadat Mirhashemi Page 99
    Although in accordance with the general rules of contracts, the effect of abrogation relates to future, the lease contract has certain characteristics, which do not lend it to this rule. Hence, if the contract of lease is abrogated in the midway, there are differences of opinion about the effect of abrogation. Some argue that the effect of abrogation applies only to the remaining period of the lease and the pre-abrogation period remains intact; while others argue that abrogation applies to the entire term and it is abrogated from the beginning of the contract, is rendered null and void and consequently the entire rental is returned to the original owner. There are three viewpoints about this issue in jurisprudence. Imam Khomeini’s viewpoint mentioned in his book Tahrir ul Wasilah, plus another rule that applies to the loser, is the acceptable one which is discussed in this paper.
    Keywords: lease, abrogation, contract, rental
  • Mohammad Miri Page 111
    The tradition of creation of man in the image of God (God created man in His own image) is among lofty divine teachings, whose interpretation is possible only by those religious scholars who don’t confine themselves to the appearance of religious teachings. According to Imam Khomeini, this tradition alludes to the total manifestness of perfect man for divine names. In other words, it alludes to man’s manfistness of the Comprehensive Name of Allah. Since perfect man has been created in the divine image, the image and the Comprehensive Name itself is related to him and in mystical expression, he is the comprehensive being and hence is qualified to learn the Divine Names. As a result, he is superior to the angels and deserves to be the vicegerent of God.
    Keywords: Imam Khomeini, mystical anthropology, divine image, Comprehensive Name of Allah, teaching the Names to perfect man, vicegerency of perfect man
  • Hossein Namazifar, Hakimehsadat Hendizadeh Page 131
    Endowment is a good tradition, which is not only confirmed by Islam but also by other religions and religious denominations and even communities and nations. The promotion of endowment has a crucial effect on the economy of the country and through fulfilling cultural, social and economic needs endowment renders outstanding assistance to the people and government. In the past, people normally endowed land, house, garden, and some moveable properties with essential values, but today, with the economic progress, new needs have emerged whose fulfillment is difficult or impossible through traditional methods. On the other hand, the transformation in the nature of money and emergence of prevailing monies that have credit value is very important and play a very crucial role in the current economies. Hence, endowment of money can be a new referent of endowment that offers new financial capacities in the field of endowment and also preserves the constructive role of this institution in the society. There are two viewpoints about the endowment of money: one group of jurisprudents maintain that endowment of money is not correct while others argue that endowment of credit values is congruent with religious values. The present article is an attempt to discuss the said two viewpoints as well as those of Imam Khomeini. Also a model has been offered in this regard.
    Keywords: endowment, money, endowed, endowment of money, endowment of drachma