فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 81 (زمستان 1397)

پژوهشنامه متین
پیاپی 81 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود اخوان کاظمی*، سجاد رستمی صفحات 1-25
    انقلاب های بزرگ، به عنوان تحولاتی بین المللی، بر ایده های جهان شمولی تاکید دارند که معطوف به اهدافی فراملی و فرامرزی در راستای نجات بشریت می باشند. این انقلاب ها با طرح ایده های نجات بخشی و رهایی بشریت، به انسان های سراسر جهان بشارت می دهند که رهایی و نجات از وضعیت نامطلوب موجود، در دستور کار آن ها قرارگرفته است تا با عملی نمودن این هدف بزرگ، سعادت و خوشبختی را برای همه جوامع بشری به ارمغان آورند. مقاله حاضر، بر بررسی و تحلیل مقایسه ای ایده های نجات بخش مطرح شده در سه انقلاب بزرگ فرانسه، روسیه و انقلاب اسلامی ایران متمرکز گردیده تا شباهت ها و تفاوت های آن ها را موردمطالعه قرار دهد. بدین ترتیب، سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه ایده های نجات بخشی مطرح شده در انقلاب های بزرگ، ازلحاظ مفهومی چه شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ در راستای پاسخ به این پرسش اساسی، پژوهش حاضر ضمن واکاوی شاخصه های انقلاب های بزرگ و با بهره گیری از چهارچوب مفهومی هزاره گرایی، ایده های نجات بخش انقلاب های مذکور و سرچشمه های ایدئولوژیکی و پراگماتیکی آن ها را موردبررسی قرار داده و این فرضیه را به محک آزمون گذارده که همه انقلاب های بزرگ، علی رغم تفاوت های مبنایی ایدئولوژیکی، ایده های نسبتا مشابهی را درزمینه نجات بخشی بشریت مطرح ساخته اند.
    کلیدواژگان: انقلاب های بزرگ، ایده های نجات بخش، فرانسه، روسیه، ایران
  • محمد جواد اسماعیلی*، احمدرضا یزدانی مقدم صفحات 27-53
    این مقاله در چهارچوب مطالعات تحلیل گفتمانی به نقش اندیشه علامه طباطبایی در تکوین دال «جمهوری اسلامی» در معنای مورد نظر گفتمان انقلاب اسلامی 1357 ایران می پردازد. پروبلماتیک نوشتار حاضر، بررسی نقش متفکری است که فاقد راهبرد سیاسی در عرصه انقلاب بوده است. ذیل این مسئله، به دو پرسش اصلی پرداخته شده است: 1. نقش اندیشه علامه طباطبایی در تکوین دال جمهوری اسلامی در معنای موردنظر گفتمان انقلاب اسلامی چیست؟ 2. سازوکارهای اجتماعی پیوند اندیشه علامه طباطبایی با گفتمان انقلاب اسلامی چیست؟ پژوهش حاضر با استفاده از فن «تحلیل مضمون» به شناسایی کلمات تکراری، مکنون و کلیدی در متون مربوط به اندیشه علامه طباطبایی و گفتمان انقلاب اسلامی مبادرت می کند و نشان می دهد علامه در چهارچوب نظری اعتباریات، بنیان های فلسفی طرح «جمهوری اسلامی» را پی ریخته است. اندیشه علامه طباطبایی از مجرای سازوکارهای اجتماعی همچون «حلقه های فکری»، «تعاملات بین نسلی»، «اجتماعات گفتمانی» و «ژانر نوشتاری و گفتاری» با گفتمان انقلاب اسلامی نیز پیوند پیداکرده است.
    کلیدواژگان: اندیشه علامه طباطبایی، ادراکات اعتباری، ملک اجتماعی، جمهوری اسلامی، گفتمان انقلاب اسلامی، توزیع اجتماعی اندیشه
  • حمیدرضا آیت اللهی*، راحله درزی صفحات 55-74
    از نظر ملاصدرا حرکت جوهری نفس انسان با حدوث جسمانی در بدن، آغاز می شود و قوایش در این حرکت به فعلیت می رسد. ازجمله این قوا، قوه عقل است که ذومراتب است. حرکت نفس از مرحله عقل هیولانی آغاز و تا مرحله عقل فعال ادامه می یابد. در طی این مراحل دارای انواع ادراکات است. ازجمله این ادراکات، می توان ادراکات حسی، خیالی و عقلانی را نام برد. در عقل هیولانی تا عقل بالملکه دارای ادراکات حسی و خیالی است و در عقل بالفعل و عقل فعال ادراکات عقلانی دارد. بسته به نوع ادراکاتش و اینکه در چه مرحله ای از عقلانیت قرار دارد، انواع فاعلیت در افعالش تبیین می شود. امام خمینی از شارحان حکمت متعالیه نیز در این مسئله صاحب نظر است. مقایسه دو نظریه و کشف نقاط اشتراک و افتراق آن ها، از اهداف این نوشتار است. ضرورت طی مراحل و تعداد آن ها و ملکه شدن صور عقلانی برای نفس در اثر تکرار از نقاط مشترک، دو نظریه و طرح مسئله ایمان قبل از ورود نفس به عقل نظری و عملی و ارجاع مراتب عقل نظری و عملی به یکدیگر و منتهی شدن مراحل هردو عقل به عقل مستفاد، نظریه مختص به امام خمینی است.
    کلیدواژگان: فاعل بالتجلی، عقل نظری، عقل عملی، عقل مستفاد، ادراک، امام خمینی، ایمان
  • وحید عباسی، سید ابوالقاسم نقیبی* صفحات 75-98
    ماهیت شناسی حکم شرعی از دیرباز در مباحث علم اصول فقه مطرح بوده است. از نظر تاریخی، بحث از ماهیت شناسی حکم در دانش اصول فقه شیعه از ناحیه علامه حلی در کتاب تهذیب الوصول الی علم الاصول مطرح شده است. فقی هان شیعه در زمینه ماهیت شناسی حکم شرعی اتفاق نظر ندارند. برخی حکم را خطاب شرع دانسته اند که به اقتضاء یا تخییر یا وضع به افعال مکلفین تعلق می گیرد. بعضی دیگر حکم را اراده تشریعی دانسته اند که به وسیله خطاب، ابراز و آشکار می گردد. برخی دیگر حکم شرعی را نظیر محمولات کلی مجعول برای موضوعات خود دانسته اند که وجود آن به صورت قضایای حقیقی مفروض گرفته می شود. امام خمینی ضمن نقد مبانی نظریات مذکور، حکم شرعی را امری اعتباری تلقی می کند که جایگاه آن، عالم اعتبارات است؛ بنابراین نظریات فقی هان درزمینه ماهیت شناسی حکم شرعی را می توان چهار نظریه خطاب، اراده تشریعی، جعل و اعتبار ارائه نمود.
    کلیدواژگان: حکم شرعی، امام خمینی، خطاب، اراده تشریعی، جعل، اعتبار
  • نفیسه مصطفوی* صفحات 99-113
    نظرات امام در باب زیبایی، تابع مبانی حکمت متعالیه و در مواردی موافق مبانی عرفان نظری ایشان است. زیبایی در آثار امام با عباراتی مانند: «جمال» و «بهاء» و «حسن» مطرح شده است که با وجود مساوقت دارد و دارای اصالت و تشکیک است. این تعریف، دایره زیبایی را به گستره موجودات، ذات باری تعالی و حتی افعال انسانی و امور اخلاقی بسط می دهد؛ ازاین رو هنر به مثابه خلق زیبایی، محدود به هنرهای زیبا نبوده و گستره هنر به تمام موجودات و حتی افعال انسانی و فضایل اخلاقی تسری می یابد.
    اگرچه زیبایی امری عینی است؛ اما ادراک و داوری زیبایی، امری ذهنی و درنتیجه تابع عوامل مختلفی است که می توان این عوامل را از آثار امام استحصا نمود. این جستار، اندیشه های امام را در ارتباط با حقیقت زیبایی و اقسام آن، ملاک و معیارهای داوری های استحسانی و عوامل موثر در ادراک زیبایی واکاوی نموده است.
    کلیدواژگان: حسن، جمال، بهاء، زینت، سناء، داوری استحسانی، استعداد نورانی
  • معصومه مظاهری*، اعظم لشگری یونسی صفحات 115-141
    پس از حذف اوراق بهادار قرضه که به علت ماهیت ربوی از سیستم اقتصادی کشورهای اسلامی کنار گذارده شد، صاحب نظران حوزه اقتصاد اسلامی بر آن شدند تا با بررسی ابزارهای نوین اسلامی که بر پایه عقود شرعی بنانهاده شده اند خلا ناشی از حذف این اوراق را پر نمایند. اوراق منفعت ازجمله ابزارهای نوینی است که هم اکنون مرحله شناخت و ارزیابی را سپری می کند. اوراق منفعت که در حقیقت گواهی دال بر انتقال خدمات و منافع آتی یک دارایی بادوام است، قابلیت دارد تا با انتقال منافع یا خدمات آتی دارایی های بادوام نقش بی بدیلی در به کارگیری ظرفیت اقتصادی صاحبان دارایی های بادوام بازی کند. مقاله پیش رو ضمن معرفی این ابزار نوین به نحوه انتقال آن در بازارهای مالی که بی شک از مهم ترین اهداف دارندگان اوراق بهادار است اشاره می نماید تا ضمن بیان راه های شرعی انتقال این اوراق و ارائه راهکار به نقد برخی از شیوه های ارائه شده از سوی صاحب نظران این حوزه بپردازد.
    کلیدواژگان: اوراق منفعت، ابزارهای مالی نوین، اجاره اوراق منفعت، بیع اوراق منفعت، انتقال اوراق منفعت، صلح اوراق منفعت
  • مظاهر نامداری موسی آبادی، سید محمد تقی قبولی درافشان* صفحات 143-162
    بحثی که در باب ارث کمتر به آن پرداخته شده این است کهجدای از اموال (اعیان)، حقوق (با انواع تقسیمات آن) نیز می تواند موضوع ارث قرار گیرد؛ اما همان طور که می دانیم بین انواع حق تفاوت وجود دارد، امام خمینی نیز به عنوان یک فقیه ریزبین، همین تفاوت ها را در ارث پذیر بودن یا نبودن حق تاثیر گذار می داند؛ لذا باید بررسی کرد که اصولا چه حقوقی به ارث می رسند و مبنا و قواعد ارث پذیر بودن یا نبودن حقوق، چیست؟ درواقع تکاپو برای یافتن یک قاعده کلی و رسیدن به یک جمع بندی و آشتی بین نظرات موافقین و مخالفین ارث حق با توجه به اقسام حق و تفاوت های بین آن با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و مراجعه به نظرات فقها و حقوقدانان و همچنین توجه خاص به نظرات امام خمینی، از اهداف و نوآوری های مهم این مقاله محسوب می شود. نتیجه نهایی نیز بیانگر این است که از میان انواع و اقسام حق، تنها حقوق مالی است که اصولا تحت شرایطی به ارث می رسد، مگر در موارد خاص که حقوق غیرمالی نیز می تواند موضوع ارث قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: ارث، حق، حقوق مالی، حقوق غیرمالی، ترکه، امام خمینی
|
  • Masoud AKHAVAN KAZEMI *, Sajad Rustami Pages 1-25
    Great Revolutions, as great international developments, lay emphasis on universal ideas which aim at extra-national and extraterritorial objectives to redeem mankind. These revolutions by offering the idea of redemption and liberation of mankind, announce to the world that liberation and redemption from the existing undesirable condition is on their agenda and by materializing this great goal they will present felicity and happiness to human societies. The present article is an attempt to comparatively study the liberation ideas in the three great revolutions in France, Russia and Iran to find out their similarities and differences. The main question of the present research is: What are the conceptual differences and similarities between redemptive ideas of the three great revolutions? In order to provide answer to this question, the main features of great revolutions will be explained in the light of the conceptual framework of millennialism as well as their redemptive ideas as their ideological and pragmatic sources. The hypothesis of this research is: All great revolutions, despite their fundamental ideological differences, have relatively similar ideas in the field of redemption of mankind.
    Keywords: Great Revolutions, redemptive ideas, France, Russia, Iran
  • Mohammad Javad Esmaili *, Ahmad Reza Yazdani Moghaddam Pages 27-53
    The present article is an attempt to study the role of Allameh Tabataba’i’s thought in the development of the signifier of Islamic Republic within the discourse of 1979 Islamic Revolution. The main thrust of this paper is to study the role of a thinker who lacked political strategy in the field of revolution. Two main questions have been undertaken in this study: 1 – What was the role of Allameh Tabataba’i’s thought in the development of the signifier of Islamic Republic within the framework of the discourse of Islamic Revolution? 2 – What is the social mechanism of connection between Allameh Tabataba’i’s thought with the discourse of Islamic Revolution? Thematic analysis has been employed to identify the repeated words and keywords in the text related to the thought of Allameh Tabataba’i and the discourse of Islamic Revolution to demonstrate that Allameh Tabataba’i has laid the philosophical foundations of the plan of Islamic Republic. Allameh Tabataba’i’s thought has established connection with the discourse of Islamic Revolution through social channels such as intellectual circles, intergeneration interactions, discursive communities, and audio and written genres.
    Keywords: Allameh Tabataba’i’s thought, social property, Islamic Republic, Discourse of Islamic Revolution, distribution of social thought
  • Hamidreza Ayatollahi *, Raheleh Darzi Pages 55-74
    In Mulla Sadra’s viewpoint, substantial motion of man’s soul begins in the body with corporeal generation and its faculties are actualized in this motion. Reason is one of these faculties which has two stages. Soul’s motion continues from the stage of material reason to that of active reason. There are different types of perceptions in these stages. These perceptions include sensory, imaginary and rational. In material reason, until perfect reason soul has sensory and imaginary perceptions and in actualized reason and active reason, it has rational perception. Depending on the kind of its perceptions, and the stage of rationality, different types of agency in its acts are explained. Imam Khomeini as one of the expositors of transcendental philosophy is an expert in this field. One of the objectives of this paper is comparison of the two theories to find their similarities and differences. The exclusive features of Imam Khomeini’s theory include: The necessity of going through stages and their numbers as well as internalization of rational forms for soul due repetition from common points, the idea of faith before the entry of soul into theoretical and practical reason, referring the stages of theoretical and practical reasons to each other and the culmination of the stages of the two reasons to reasonable wisdom.
    Keywords: : Subject, Theoretical reason, practical reason, reasonable reason, Perception, Imam Khomeini, faith
  • Vahid Abbasi, Seyed Abolqasem Naghibi * Pages 75-98
    Studying the nature of canonical decrees has been a subject of the Principles of Jurisprudence for a long time. Historically, the study of the nature of a decree in Shia Principles of Jurisprudence was discussed by Allameh Helli in his book, Tazhib al-Wusul Ila Ilam al-Usul. There is no unanimity among the Shia jurisprudents about the study of the nature of canonical decrees. Some of them consider a decree the address of Sharia which belongs to the deeds of the faithful based on requirement, situation or will. Some others consider decree a legislative determination which is revealed through addressing. Some others consider canonical decree like a general proposition coined for subjects whose existence is supposedly accepted as true theorems. While criticizing the principles of the said theories, Imam Khomeini considers canonical decree conventional ideas  whose place are in the conventional world; therefore, the viewpoints of the jurisprudents in the field of studying the nature of canonical decree include address, legislative will,  coining and conventional ideas.
    Keywords: Canonical decree, Imam Khomeini, address, legislative will, coining, Convention
  • Nafiseh Mostafavi * Pages 99-113
    Imam Khomeini’s viewpoints about esthetics are a dependent of principles of transcendental philosophy and in some cases they are in congruence with his mystical principles. Beauty in Imam Khomeini’s works are introduced by such concepts as charm (jamal) and beha (delicate) and goodness which are coextensive with existence and enjoy primary. This definition of beauty extends the domain of beauty to the expanse of creature, the quiddity of the Almighty and even to the human acts and ethical issues. Hence, art, as creation of beauty, is not limited to fine arts and the domain of art is extended to all beings and even man’s acts and ethical virtues. Although beauty is an objective issue, the understanding and judgment of beauty is a subjective issue and consequently it is a dependent of different factors which can be enumerated in Imam Khomeini’s works. The present study is an attempt to study Imam Khomeini’s thought in relation to the truth of beauty and its types, the criterion and standards of its approbative judgements and the factors influencing its perception.
    Keywords: beauty, charm, Jamal, beha, delicate, ornament, illuminative talent, Approbation
  • Masumeh Mazaheri *, Azam Lashgari Yoonesi Pages 115-141
    After the elimination of bonds from the economy of Islamic countries due to being usurious, Islamic economic experts tried to find some alternatives as new Islamic instruments based on canonical contracts to fill the lacuna. The Sharia-compliant bonds or financial certificates are new instruments that are being studied and evaluated. The financial certificates denote the transfer of future services and benefits of a sustainable property and are capable of playing a unique role in employing the economic capacities of the owners of sustainable properties through transferring the future services or benefits of the sustainable properties. The present paper is an attempt to introduce this new instrument and also explain the way of its transfer in financial markets which is one of the most important objectives of the certificate owners. Hence, the canonical ways of the transfer of these certificate will be explained and the existing policies will be critically studied and some solutions offered.
    Keywords: Financial certificates, new financial instruments, leasing of financial certificates, Tools, transaction of sharia-compliant bonds, transfer of financial certificates
  • Mazaher Namdari Musa, Abadi, Seyed Mohammad Taghi Ghabooli Dorafshan * Pages 143-162
    An issue that has drawn lesser attention in the field of inheritance is that beside properties, rights (and its different types) too can be a subject of inheritance. However, there are differences among different types of rights. Imam Khomeini maintained that these differences can influence the inheritability of a right or otherwise. The main question of this paper is: What rights are inherited and what are the principles for inheritability of a right? Descriptive and documental methods have been employed in this research to find out a general rule for inheritability of rights based on the viewpoints of the jurisprudents, jurists and Imam Khomeini. The findings of the research indicate that among different types of rights, only financial rights are inheritable, unless in some special cases that non-financial rights too are inheritable.
    Keywords: : Inheritance, Right, financial rights, non-financial rights, legacy, Imam Khomeini