فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، خرداد و تیر 1392)

  • ویژه نامه آموزش پزشکی
  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم عباسیان، رضا چمن، سید عباس موسوی، محمد امیری، مهشید غلامی طارمسری، فهیمه ملکی، مهدی راعی* صفحه 2
    زمینه و هدف
    ارزیابی خدمات آموزشی ارائه شده به دانشجویان و تعیین میزان اختلاف بین وضع موجود و مورد انتظار می تواند زمینه تدوین برنامه های ارتقای کیفیت خدمات آموزشی را فراهم آورد. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در سال 1389 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 274 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه استاندارد سروکوال (Servqual) بود. پرسشنامه27 سوالی شامل دو بخش دموگرافیک و ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات آموزشی بود که به صورت خودایفا تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی و عبارات مربوط به سنجش آن، شکاف کیفیت وجود داشت. بیشترین شکاف کیفیت در بعد پاسخگویی (45/ 1-) و کمترین شکاف در بعد تضمین (14/ 1-) مشاهده شد. میانگین نمره شکاف کیفیت خدمات آموزشی دانشجویان دختر در تمام ابعاد پنج گانه کیفیت، بیشتر از دانشجویان پسر برآورد شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد انتظارات دانشجویان در تمامی ابعاد خدمت برآورده نمی شود. لذا پاسخگویی، مشتری مداری، بهبود فرآیندهای انجام کار، بهسازی فضای فیزیکی و توجه به سایر ابعاد در برنامه ریزی ها می تواند نقش موثری در ارتقای کیفیت خدمات آموزشی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت خدمات آموزشی، ادراکات، انتظارات، تحلیل شکاف، مدل سروکوال، دانشجویان
  • داود حکمت پو*، محمود سراجی، طاهره قادری، منصوره قهرمانی، مینو نادری صفحه 10
    زمینه و هدف
    انتخاب یک روش مناسب آموزش برای یادگیری، حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف مقایسه دو شیوه بحث گروهی و سخنرانی بر یادگیری و رضایت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک از درس آیین زندگی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی است که براساس انتخاب تصادفی در 3 کلاس، محتوای آموزشی به شیوه بحث گروهی و در 3 کلاس، به شیوه سخنرانی ارائه شد. ابزار گرد آوری داده ها شامل فرم دیدگاه سنجی دانشجویان نسبت به محتوای درس، شیوه تدریس و برقراری ارتباط و نمره آزمون در پایان ترم بود. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری α برابر 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن نمونه های مورد پژوهش 7 /2±20 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره دانشجویان در گروه سخنرانی 2±2/ 17 و در بحث گروهی برابر 5/ 1±18، از نظر آماری اختلاف معنی داری داشت (0001/ 0≥p). میانگین نمرات دیدگاه کلی دانشجویان در دو گروه نسبت به محتوای درس آیین زندگی، اختلاف معنی داری نشان نداد (4 /0=p)، اما نسبت به شیوه تدریس معنی دار بود (0001/ 0≥p). بین میانگین نمره دیدگاه کلی دانشجویان در دو گروه نسبت به برقراری ارتباط در کلاس درس آیین زندگی نیز اختلاف معنی داری وجود داشت (001/ 0≥p).
    نتیجه گیری
    بحث گروهی می تواند سبب یادگیری بیشتر و افزایش رضایتمندی دانشجویان از درس آیین زندگی شود. بنابراین، استفاده از بحث گروهی در تدریس این واحد درسی به دانشجویان گروه های علوم پزشکی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تدریس، روش ها، سخنرانی ها، بحث گروهی، رضایت شخصی، یادگیری
  • حسن صادقی، زهرا عابدینی*، مهدی نوروزی صفحه 17
    زمینه و هدف
    سلامت روان از مولفه های موثر بر ابعاد مختلف زندگی است، و توجه به این مسئله در وضعیت تحصیلی دانشجویان به عنوان سرمایه های جامعه، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سلامت روان و موفقیت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1390 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی بر روی 240 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. نمونه ها به روش تصادفی طبقه بندی شده از میان دانشجویان رشته های پزشکی، بهداشت، پرستاری و مامایی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مشتمل بر دو بخش، شامل اطلاعات فردی دانشجویان و پرسشنامه استاندارد سلامت روانGHQ، 28 سوالی بود. دانشجویان دارای معدل بالای 14 به عنوان دانشجوی موفق در نظر گرفته شدند. داده ها با کمک آزمون های آمار توصیفی، مجذور کای دو و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    اکثریت دانشجویانی که از سلامت روان برخوردار بودند (7/ 62%)، معدل بالای 14 داشتند. همچنین بین موفقیت تحصیلی و سلامت روان دانشجویان، رابطه معنی داری وجود نداشت (05/ 0p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و نظر به عدم ارتباط سلامت روان و موفقیت تحصیلی، انجام تحقیقات بیشتر در خصوص شناخت سایر ابعاد سلامت و عوامل موثر در وضعیت تحصیل ضروری است.
    کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجو، موفقیت تحصیلی
  • مرضیه سیامک، خدیجه علیپور ندوشن*، نرگس خالقی صفحه 23
    زمینه و هدف
    به دلیل چالش های اجتماعی که اطلاعات را به کالایی با ارزش تبدیل کرده است، و نیاز فارغ التحصیلان برای اینکه به یادگیرندگان مادام العمر تبدیل شوند، کسب سواد اطلاعاتی؛ مهارتی پایه برای یادگیری موثر در آموزش عالی است. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم طی سالهای 90-1389 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 120 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم توسط پرسشنامه مشخصات سواد اطلاعاتی Das (پرسشنامه استاندارد طراحی شده جهت سنجش سواد اطلاعاتی واقعی و پایه توسط داورپناه، سیامک) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، اف و تعقیبی LSD در سطح معنی داری 05 /0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، میانگین نمره سواد اطلاعاتی کسب شده پاسخگویان برای کل پرسشنامه 25/ 10±84/ 31 بود. میانگین نمره سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشکده های مختلف به ترتیب: دانشجویان دانشکده پیراپزشکی (97/ 9±70/ 32)، دانشکده بهداشت (53/ 9±73/ 28)، دانشکده پرستاری و مامایی (50/ 10±52/ 32) و دانشجویان دانشکده پزشکی (60/ 10±61/ 36) برآورد شد. همچنین بین سواد اطلاعاتی با متغیرهای جنسیت، بومی بودن یا نبودن، میزان تحصیلات والدین و میزان تولیدات علمی دانشجویان، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/ 0
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این تحقیق، سواد اطلاعاتی اکثر دانشجویان در سطح نامطلوبی قرار دارد، که با توجه به یافته های مذکور، بین سطح سواد اطلاعاتی با متغیرهای مورد بررسی نیز هیچ نوع ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، دانشجویان، قم، ایران
  • هدی احمری طهران، مرضیه رئیسی*، تهمینه دادخواه تهرانی، ناهید مهران، عصمت جعفربگلو صفحه 31
    زمینه و هدف
    ارزیابی درونی فرآیندی است که در آن اعضای گروه آموزشی دانشگاه، هدف های گروه را تصریح کرده و عملکرد آن را مورد قضاوت قرار می دهند، سپس نقش خود را بازنگری کرده و در راه آینده مطلوب، گروه آموزشی با برنامه ریزی در اجرای آن گام های اولیه را برمی دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت گروه آموزش مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1390 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی با استفاده از پرسشنامه های ارزیابی درونی شامل: هشت عامل مدیریت گروه، دوره های آموزشی، برنامه های درسی و غیردرسی، هیات علمی، دانشجویان، راهبردهای یادگیری و یاددهی، خدمات و تجهیزات آموزشی، پایان نامه ها و فرصت های مطالعاتی، سمینارها و دانش آموختگان انجام شد. داده ها با مقایسه وضعیت موجود و وضعیت مطلوب تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین کل نتایج ارزیابی درونی گروه مامایی در هر هشت عامل مطلوب تحلیل شد. بالاترین امتیاز کسب شده مربوط به دو عامل: دوره های آموزشی، برنامه های درسی و غیر درسی، وضعیت دانشجو با میانگین 3، سپس به ترتیب: اهداف، جایگاه سازمانی، مدیریت و تشکیلات (85/ 2)، هیات علمی (8/ 2)، راهبردهای یادگیری/ یاددهی (5/ 2)، دانش آموختگان (5/ 2)، پایان نامه ها، فرصت های مطالعاتی، سمینارها (5 /2) و کمترین امتیاز مربوط به امکانات و تجهیزات آموزشی (4/ 2) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تحلیل وضعیت موجود به کمک ارزیابی درونی؛ ارتقای امکانات و تجهیزات آموزشی، راه اندازی تحصیلات تکمیلی و فراهم نمودن زمینه اشتغال دانش آموختگان مامایی به نظر ضروری می رسد.
    کلیدواژگان: برنامه های خودسنجی، آموزش، سنجش آموزش، مامایی، قم، ایران
  • سید احمد بطحایی، محمد کوه بر*، رضا حیدری فر، مریم میری زاده، ندا خراسانی نیاسر صفحه 37
    زمینه و هدف
    یادگیری دانشجویان در محیط آموزش بالینی، بخش اساسی برنامه های آموزشی را تشکیل می دهد. این مطالعه با هدف مقایسه دیدگاه دانشجویان و مربیان دانشکده های پیراپزشکی، پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم نسبت به وضعیت محیط آموزش بالینی در سال 1391صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی روی 154 دانشجوی پرستاری و مامایی، اتاق عمل و هوشبری ترم پنجم به بالا که در دانشکده های فوق مشغول گذراندن کارآموزی بودند و 18 نفر از مربیان انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر 22 سوال در 4 حیطه کلی (فرصت یادگیری، حمایت از یادگیری، امکانات محیطی و ارتباط مربی با دانشجو) صورت گرفت.
    یافته ها
    در بعد نحوه ارتباط مربی با دانشجویان، فرصت یادگیری در بیمارستان، حمایت از یادگیری دانشجویان و دیدگاه کلی بین نظرات دانشجویان و مربیان، تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین مربیان دیدگاه مطلوب تری نسبت به دانشجویان داشتند (p<0.05)، ولی در بعد امکانات محیطی بیمارستان، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (p=0.999).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، آشنایی با دیدگاه های مربیان و دانشجویان و بررسی شباهت و تفاوت های این نظرات می تواند در برنامه ریزی برای بهبود کیفیت محیط آموزشی بالینی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، دانشجویان، دانشجویان پرستاری، محیط آموزش بالینی، دانشگاهیان
  • شهرام یزدانی، ملیحه عرب*، فخرالسادات حسینی، بهنام منصوری، مینو یغمایی، زهره خوش گفتار، سیمین اسماعیل پور زنجانی، گیتی نقبایی، علی اصغر حلیمی اصل صفحه 43
    زمینه و هدف
    گزارش صبحگاهی یک روش دیرپا است، که ارتقای آن نقش مهمی در آموزش پزشکی دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی بعد ساختار جلسات گزارش صبحگاهی بخش های بستری بیمارستان های آموزشی دانشگاه تیپ یک و مقایسه آن با استانداردهای اعلام شده وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه در 5 بیمارستان اصلی محل آموزش دانشجویان شامل بخش های زنان، داخلی، بیماری های کودکان، جراحی، روانپزشکی، مغز و اعصاب، طب اورژانس، جراحی استخوان و مفاصل، بیماری های عفونی و مراقبت ویژه در هر مورد 3 نوبت و جمعا در 73 مورد به ارزشیابی 8 استاندارد مصوب پرداخت. استانداردهای مورد بررسی شامل زمان معرفی، تعداد بیمار، مدت جلسه، تناسب محل جلسه، محل برگزاری، در دسترس بودن وسایل کمک آموزشی، دفعات اجرای جلسه در طول هفته و پذیرایی ساده در جلسه بود.
    یافته ها
    میانگین زمان معرفی هر بیمار 4/4 دقیقه، تعداد بیمار معرفی شده 2/ 3 مورد، میانگین مدت جلسات 4/ 47 دقیقه، اجرای درون بخش (6/ 61%)، تناسب گنجایش محل 9/ 95%، میانگین تعداد جلسه در هفته 2/ 4 مورد بود. پذیرایی ساده در جلسه نیز در هیچ موردی مشاهده نشد. فراوانی وسایل کمک آموزشی در مورد تخت معاینه 5/ 79%، نگاتوسکوپ 89%، وایت بورد 2/ 93%، رایانه 7/ 87%، چاپگر 2/ 19%، اینترنت 8/ 17% و ویدئو پروژکتور 6/ 83% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد ساختار کلی جلسات گزارش صبحگاهی دانشگاه مورد بررسی مطلوب بوده است، به طوری که 6 تا از 8 استاندارد، مطلوب گزارش شد. همچنین پذیرایی به صورت استاندارد نبوده، و استاندارد وسایل کمک آموزشی نیز 5 از 7 مورد مطلوب و دو مورد چاپگر و اینترنت نامطلوب بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، گزارش صبحگاهی، گزارش صبحگاهی، استاندارد، ایران
  • حسن ایزانلو، احمدرضا یاری، محمد فهیمی نیا، بابک فرزین نیا، محمدحسن محمودیان* صفحه 51
    زمینه و هدف
    بهبود کیفیت آموزش دانشگاه وابسته به بهبود کیفیت گروه های آموزشی است. بنابراین، ارزیابی درونی این گروه، گامی موثر در رشد کیفی نظام آموزش عالی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی درونی گروه مهندسی بهداشت محیط در دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1389 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از 4 پرسشنامه، شامل: پرسشنامه مربوط به مدیر گروه، اعضای هیات علمی، دانشجویان و دانش آموختگان استفاده شد. در تکمیل این پرسشنامه ها؛ مصاحبه، مشاهده و بررسی اسناد نیز صورت گرفت، و با به کارگیری روش های آمار توصیفی در قالب جداول توزیع فراوانی و شاخص های تمایل مرکزی و پراکندگی، تفسیر و استنتاج شد.
    یافته ها
    امتیاز کسب شده در اهداف و رسالت گروه، مدیریت گروه و روند توسعه ای آن به ترتیب 2/2، 1/2 و 82/2؛ نسبت تعداد اعضای هیات علمی به دانشجو، پژوهش اعضای هیات علمی و رضایتمندی از گروه به ترتیب 23/2، 1/2 و 12/1؛ تناسب تعداد دانشجویان با امکانات موجود، اطلاع از اهداف و رسالت های گروه به ترتیب 75/1، 1/2، و تناسب دروس با نیاز دانش آموختگان، رضایتمندی از برنامه های آموزشی گروه و رضایتمندی از محتوای برنامه های گروه به ترتیب 68/1، 84/1 و 1/2 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این پژوهش، ضروری است گروه های آموزشی جهت حفظ و ارتقای عامل هایی که وضعیت مطلوبی دارند، تلاش نموده و برای بهبود عوامل نامطلوب برنامه ریزی کنند. مسئولین دانشگاه نیز باید شرایط و منابع لازم را برای بهبود وضعیت موجود و دستیابی به بالاترین حد مطلوب فراهم آورند.
    کلیدواژگان: برنامه های خودسنجی، آموزش، سنجش آموزش، بهداشت محیط، قم، ایران
  • شعبانعلی خانصنمی، هدی احمری طهران*، زهرا عابدینی، اکرم حیدری، تهمینه دادخواه تهرانی، علیرضا علی نوری، معصومه رزاقی صفحه 57
    زمینه و هدف
    قرائت صحیح نماز به عنوان فریضه ای مهم در فرهنگ اسلامی مورد تاکید قرار گرفته است، و استفاده از روش موثر آموزشی در ارتقای وضعیت قرائت نماز در جوانان ضروری است. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر شیوه های آموزشی گروهی، فردی (چهره به چهره) و لوح فشرده بر تصحیح تلفظ و قرائت نماز دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1389 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در سه گروه قرار داده شدند، و تعداد نمونه برای هریک از گروه ها 22 نفر بود. قبل از مداخله ابتدا چک لیست خطاهای قرائت و تلفظ تکمیل شد، و سپس محتوای آموزشی در قالب آموزش گروهی، لوح فشرده و چهره به چهره در اختیار آنان قرار گرفت. در ادامه، یک ماه بعد از مداخله خطاهای قرائت در نماز دانشجویان ثبت شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کروسکال والیس و ویل کاکسون در سطح معنی داری 05/0>p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بالاترین میانگین تغییر در قرائت حروف و تلفظ حرکات مربوط به شیوه آموزش چهره به چهره بوده است، به طوری که به ترتیب میانگین و انحراف معیار قرائت حروف و تلفظ حرکات قبل از آموزش 99/ 3±24/ 10، 17/ 3±6/ 1 و پس از آموزش به شیوه چهره به چهره 8/ 1±56/ 1و 4/ 0±08/ 1 برآورد شد (000/ 0=p). بین میانگین تغییر قرائت حروف در سه گروه آموزشی، اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت (05/ 0
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه تاثیر شیوه های آموزشی گروهی، فردی و لوح فشرده بر تصحیح قرائت نماز دانشجویان یکسان بوده است. لذا پیشنهاد می شود نسبت به اصلاح قرائت نماز دانشجویان با در نظر گرفتن علاقمندی فراگیران و شرایط موجود، از شیوه های گوناگون استفاده شود.
    کلیدواژگان: دین، آموزش، آموزش چهره به چهره، لوح فشرده
  • زهرا عابدینی، اشرف خرمی راد، کبری آخوندزاده، سعیده حیدری* صفحه 64
    زمینه و هدف
    ارزیابی درونی، نوعی فرآیند ارزشیابی آموزشی شامل گردآوری اطلاعات و قضاوت برای پیشرفت فعالیت های آموزشی است. کاربرد اصول مربوط به اندازه گیری آموزشی باعث درک بهتر وضعیت موجود آموزشی می شود. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت گروه آموزشی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در 10 گام و 8 حوزه شامل: مدیریت گروه، دوره های آموزشی، برنامه های درسی و غیردرسی، هیات علمی، دانشجویان، راهبردهای یادگیری و یاددهی، خدمات و تجهیزات آموزشی، پایان نامه ها، فرصت های مطالعاتی، سمینارها و دانش آموختگان انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با مقایسه وضعیت موجود و وضعیت مطلوب صورت گرفت.
    یافته ها
    کمترین مطلوبیت مربوط به عامل «پایان نامه ها و فرصت های مطالعاتی و سمینارها» با نمره 2/2 بود. همچنین مطلوبیت بالای عوامل «اهداف و جایگاه سازمانی، مدیریت و تشکیلات گروه» «راهبردهای یادگیری و یاددهی» «خدمات و تجهیزات آموزشی» با نمره 6 /2، از نقاط قوت گروه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی و توسعه تعداد اعضای هیات علمی و بهبود وضعیت استخدامی آنان برای رفع نقاط ضعف و ارتقای گروه ضروری است.
    کلیدواژگان: برنامه های خودسنجی، آموزش، سنجش آموزش، پرستاری، قم، ایران
  • مریم طبیبی، هدی احمری طهران*، سید کامران سلطان عربشاهی، سعیده حیدری، زهرا عبدی، روح الله صفایی پور صفحه 72
    زمینه و هدف
    سلامت معنوی افراد جامعه، به خصوص اقشار موثر و سازنده آن، لازمه پویایی، بالندگی و اعتلای آن جامعه است. بنابر این، با توجه به نقش برجسته و منحصر به فرد دانشجویان به عنوان مدیران و سازندگان آینده هر جامعه، تامین سلامت معنوی آنها و نیز شناسایی و حذف عوامل منفی موثر بر سلامت معنوی در این قشر ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1390 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی روی تمامی دانشجویان شاغل به تحصیل در رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم به صورت سرشماری (غیر از ترم اول تحصیلی) انجام شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه مشخصات فردی و میانگین معدل تحصیلی و سلامت معنویSpirituality Well-being Scale) SWBS) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی آنالیز واریانس و تی تست در سطح معنی داری 05 /0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این بررسی 44/ 50% از نمونه های مورد پژوهش دارای سلامت معنوی مطلوب و 55/ 49% نامطلوب بودند. همچنین نمره سلامت معنوی با تاهل ارتباط معنی داری داشت (05/ 0>p)، ولی با سن، جنس، تحصیلات پدر و مادر، بومی بودن ارتباط معنی داری نداشت (05/ 0
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، اکثریت نمونه های مورد پژوهش از سطح سلامت معنوی مطلوبی برخوردار بودند. لذا می توان گفت که احتمالا سلامت معنوی از راه ایجاد انگیزه، منجر به پیشرفت تحصیلی می شود. بنابراین، پیشنهاد می شود جهت بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان در جهت ارتقای سلامت معنوی آنان برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: معنویت، سلامت معنوی، وضعیت تحصیلی، دانشجویان پزشکی
  • محمود پرهام، محمدعلی فتوحی*، محبوبه جندقی، خدیجه علیپور ندوشن صفحه 79
    زمینه و هدف
    ارزیابی عملکرد، ابزار مهمی جهت اندازه گیری میزان دستیابی سازمان به اهداف کیفی و دستیابی به تعالی عملکرد است. از بین الگوهای تعالی سازمانی که در حال حاضر برای ارزیابی کیفیت خدمات در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد، الگوی تعالی سازمانی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM) با استقبال بیشتری روبه رو شده است. این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد بیمارستان شهید بهشتی قم براساس الگوی تعالی سازمانی EFQM و شناسایی نقاط قوت و نقاط نیازمند بهبود صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی - مقطعی در تابستان سال 1390 انجام شد. ابزار گردآوری، پرسشنامه استاندارد خودارزیابی براساس الگوی تعالی سازمانی EFQMبود. جامعه پژوهش مدیران ستادی بیمارستان بودند که از طریق سرشماری انتخاب شدند. داده ها در قالب معیارهای 9 گانه مدل EFQM جمع آوری و با استفاده از آزمون های توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    امتیازات براساس معیارهای 9 گانه مدلEFQM، بدین ترتیب رهبری 4/ 48%، خط مشی و استراتژی 9/ 44%، کارکنان 6/ 48%، منابع و مشارکت ها 5/ 49%، فرآیندها 4/ 46 %، نتایج مشتری 1/ 42%، نتایج کارکنان 6/ 38 %، نتایج جامعه 44%، نتایج کلیدی عملکرد 4/ 42% به دست آمد.
    بیشترین و کمترین امتیاز به ترتیب مربوط به معیار منابع و شرکا و نتایج کارکنان بود. مجموع امتیازات بیمارستان 447 از 1000 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه روند ارزیابی در بیمارستان های هیات امنایی، علاوه بر استانداردهای اعتباربخشی، استفاده از مدل EFQM نیز می باشد، لذا در این پژوهش نقاط قوت و ضعف با استفاده از این مدل شناسایی و توصیه هایی به بیمارستان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: خود آزمایی، خود پندار، سازمان ومدیریت، ای اف کیو ام، تعالی سازمانی
  • هدی رحیمی فرد، علیرضا کوهپایی، یلدا ارست، سمیه بهنامی پور، محسن مهدی نیا* صفحه 86
    زمینه و هدف
    ارزیابی درونی گروه های آموزشی قضاوت در مورد کیفیت و دستیابی به اهداف نظام آموزش را ممکن می سازد. در سیستم آموزشی دانشگاهی منظور از آموزش، ایجاد تغییرات مناسب و روزافزون در حاصل این سیستم؛ یعنی دانشجویان است. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت آموزشی، پژوهشی گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی قم و ارائه راهکار های اصلاحی جهت ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش در گروه بهداشت حرفه ای است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی قم در سال تحصیلی 1390-1389 انجام شد. ارزیابی درونی گروه براساس یک چارچوب استاندارد از ملاک ها و نشانگرها صورت گرفت. داده ها با استفاده از 5 پرسشنامه پایا و روا با مقیاس رتبه ای 3 درجه ای (برای دانشجویان، مدیر گروه، اعضای هیات علمی، دانش آموختگان، کارفرمایان و چک لیست امکانات و تجهیزات آموزشی، پژوهشی) گردآوری شد. داده ها با کمک آمار های توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه بهداشت حرفه ای از نظر عامل امکانات و تجهیزات در شرایط مطلوبی قرار داشت و در دیگر مولفه ها نیز دارای سطح نسبتا مطلوبی بود. به طورکلی نتایج نشان داد ارزیابی درونی گروه با امتیاز 02/ 2 در سطح نسبتا مطلوبی بوده است.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، هرچند نتیجه ارزیابی درونی گروه در سطح نسبتا مطلوبی بوده است، اما به منظور رسیدن به سطح مطلوب آموزشی، پژوهشی گروه بهداشت حرفه ای، بایستی اصلاحات کاملتری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه های خودسنجی، آموزش، سنجش آموزش، بهداشت حرفه ای، قم، ایران
|
  • Maryam Abbasian, Reza Chaman, Seyed Abbas Mousavi, Mohammad Amiri, Mahshid Gholami Taromsari, Fahimeh Maleki, Mahdi Raei* Page 2
    Backgrounds and
    Objectives
    Assessing the educational services provided for students and determining the gap between the current status and the expected status can pave the way for developing programs to promote the quality of educational services. This study was performed aiming at determining the quality of educational services in Shahroud University of Medical Sciences in 2010.
    Methods
    In this cross-sectional study, 274 students of Shahroud University of Medical Sciences were selected by random sampling method. The data were collected using SERVQUAL standard questionnaire. The 27-question questionnaire included two sections of demographic data and five-dimension educational services quality, which was completed as self-administered. The data were analyzed through independent samples t-test, paired samples t-test, and one-way ANOVA.
    Results
    There were quality gaps in all dimensions of educational services quality and the statements to assess them. The biggest quality gap was in the responsiveness dimension (-1.45), and the lowest gap was in the reliability dimension (-1.14). The mean gap scores in female students were higher than male students in all five dimensions of educational services quality, and this difference were statistically significant (p<0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that the students’ expectations are not fulfilled in all service dimensions. Therefore, responsiveness, customer-orientation, improvement of work processes and physical spaces, and paying attention to other dimensions could play a key role in promoting the quality of educational services.
    Keywords: Education, Quality of Educational Services, Perceptions, Expectations, Gap analysis, Servqual Model, Students
  • Davoud Hekmatpou*, Mahmoud Seraji, Tahereh Ghaderi, Mansoureh Ghahremani, Minoo Naderi Page 10
    Background And Objectives
    Selection of a suitable educational method for learning is of special importance. This study was performed with the goal of comparing group discussion method with lecture method in learning and satisfaction of life instructions course in the students of Arak University of Medical Sciences.
    Methods
    In this quasi-experimental study, based on random selection, training content was presented by group discussion in 3 classes, and by lecture method in 3 classes. The data gathering tool was student opinion questionnaire consisting of the course content, teaching method, communication, and the end-of-semester scores. The data were analyzed using χ2 and independent t tests. The α significance level was considered 0.05.
    Results
    The mean and standard deviation of studied samples was 20±2.7. The mean of students’ scores in lecture group was 17.2±2, and in group discussion was 18±1.5, that were statistically significantly different (p≤0.0001). No significant difference was shown between two groups in the mean scores of students’ whole opinion on life instructions course content (p=0.4), but, it was significant for teaching method (p≤0.0001). There was a significant difference between the two groups in the means scores of students’ whole opinions on communication in life instructions class (p≤0.0001).
    Conclusion
    Group discussion can result in more learning and increase students’ satisfaction of life instructions course. Hence, applying group discussion is recommended for teaching this course to all medical students.
    Keywords: Teaching Methods, Lectures, Group Discussion, Personal Satisfaction, Learning
  • Hassan Sadeghi, Zahra Abedini*, Mahdi Norouzi Page 17
    Background And Objectives
    Mental health is one of factors affecting various aspects of life and attention to this issue is of particular importance in educational status of students as society’s assets. The present study was conducted to determine the relationship between mental health and educational success of students in Qom University of Medical Sciences 2011.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 240 students of Qom University of Medical Sciences. The Samples were selected through stratified random sampling method from the students of Medicine, Health, and Nursing & Midwifery. The data collection tool was consisted of two parts, including students’ demographic information and General Mental Health Questionnaire (GHQ-28). Student with grade-point average above 14 were considered as successful students. The data were analyzed by descriptive statistics, chi-square and Pearson’s correlation tests. The significance level was considered to be p<0.05.
    Results
    The majority of students with normal mental health (62.7%) had a grade-point average above 14. There was no significant relationship between educational success and students’ mental health (p>0.05). No significant relationship was observed between aspects of mental health and grade-point average (p>0.05). There was significant relationship between mental health and economic status (p<0/05).
    Conclusion
    According to the results of this study and lack of significant relationship between mental health and educational success, implementation of further studies is necessary for recognition of other aspects of health and factors affecting academic status.
    Keywords: Mental Health, Student, Educational Success
  • Marzieh Siamak, Khadijeh Alipour Nodoushan*, Narges Khalighi Page 23
    Abstract
    Background And Objectives
    Since the social challenges have made information a valuable commodity, and since the need of graduates to become lifetime learners is to acquire basic information literacy skills, for effective learning in higher education, This research was carried out with the objective of evaluating the information literacy status in the students of Qom University of Medical Sciences during 2010–2011.
    Methods
    In this descriptive study, 120 students of Qom University of Medical Sciences were studied through DAS information literacy characteristics questionnaire (a standard questionnaire for measurement of real and basic information literacy designed by Davar Panah, Siamak). Data were analyzed using T.F. and LSD post hoc statistical tests at significance level of p<0.05.
    Results
    In this study, the mean score of acquired information literacy level of responders to whole questionnaire was 31.84±10.25. The mean scores of information literacy in different faculties were estimated as follows: paramedical Faculty students (32.70±9.97), School of Health (28.73±9.53), School of Nursing and Midwifery (32.52±10.50), and School of Medical Sciences students (36.61±10.60). Also, there were not significant differences between information literacy and sex, nativeness or non-nativeness, parents’ educational level, and the rate of scientific productions (p>0.05).
    Conclusion
    According to the findings of this research, the information literacy level of the majority of students was at low level, and based on the results, no significant statistical relation was observed between information literacy levels and studied variables.
    Keywords: Information Literacy, Students, Qom, Iran
  • Hoda Ahmari Tehran, Marzieh Raisi*, Tahmineh Dadkhah Tehrani, Nahid Mehran, Esmat Jafarbegloo Page 31
    Background And Objectives
    Internal evaluation is a process in which academic members of an education department elucidate the goals of the group and judge its performance, then, they revise their role, and in the way of a desired future, they take the first steps by planning to implement it. The present study was carried out with the purpose of evaluating the situation of the Department of Nursing and Midwifery Faculty of Qom University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    This cross-sectional study was performed using an internal evaluation questionnaire consisting of 8 domains (department manager, educational courses and educational/non-educational programs, academic members’ situation, students’ situation, teaching and learning strategies, educational facilities and services, thesis and sabbatical leaves, seminars, and graduated students’ situation. The data were analyzed by comparing the current situation with the optimum situation.
    Results
    The total mean of the internal evaluation results of the Department of Midwifery were analyzed in each domain. The highest score was related to educational courses and educational/non educational programs, and students’ situation with the mean of 3, then, respectively goals (2.85), management and structure (2.85), academic member (2.8), teaching and learning strategies (2.5), graduated students (2.5), thesis, sabbatical leaves and seminars. The lowest score was related to educational facilities and services (2.4).
    Conclusion
    Considering the analysis of the current situation with the help of internal evaluation, promotion of educational facilities, development of complementary education, and provision of employment areas for graduates of Midwifery seem to benecessary.
    Keywords: Self, evaluation Programs, Education, Educational Measurement, Midwifery, Qom, Iran
  • Seyed Ahmad Bathaei, Mohammad Koohbor*, Reza Heidarifar, Maryam Mirizadeh, Neda Khorasani Niasar Page 37
    Background And Objectives
    Students learning in clinical education environment is the major part of the curriculums. This study was done with the purpose of comparing the students’ and teachers’ points of view about the status of clinical education environment in Paramedical Sciences and Nursing & Midwifery Schools of Qom University of Medical Sciences in 2012.
    Methods
    This analytical-descriptive study was done on 154 students of Nursing and Midwifery, Operating Room, Anesthesia in fifth semester and above who were serving their apprenticeship and 18 teachers. Data collection was performed using a questionnaire consisted of 22 questions in four major domains (learning opportunity, support for learning, the environment’s facilities, and student-teacher communication.
    Results
    There was a significant difference between students’ and teachers’ points of view in the domains of teacher-student communication, learning opportunity, support for learning, and overall point of view. Also, teachers had more favorable point of view (p<0.05), But no significant difference was observed in the domain of hospital environment facilities (p=0.999).
    Conclusion
    According to the results of this study, knowing the students’ and teachers’ points of view as well as similarities and differences of these viewpoints could be effective in planning for the improvement of clinical education environment.
    Keywords: Viewpoint, Schools, Nursing, Education, Students, Students, Nursing, Clinical Training Environment, Faculty
  • Shahram Yazdani, Maliheh Arab*, Fakhrolsadat Hosseini, Behnam Mansouri, Minou Yaghmaei, Zohreh Khoshgoftar, Simin Esmaeilpour Zanjani, Giti Naghmaei, Ali Asghar Halimi Asl Page 43
    Background And Objectives
    Morning report is a long-standing method that its promotion has an important role in medical education. The present research was done with the aim of studying the structure of morning report sessions of the wards of type one educational hospitals and comparison with announced standards of the Ministry of Health and Medical Education.
    Methods
    This study was performed in five main educational hospitals included wards of Obstetrics and Gynecology, Internal Medicine, Pediatrics, Surgery, Psychiatry, Neurology, Emergency Medicine, Orthopedic Surgery, Infectious Disease, and Intensive Care Unit wards were evaluated 8 approved standards 3 times for each one, and totally 73 cases. The studied standards consisted of the time of patient introduction, number of patients, duration of session, appropriateness of the session place, the venue, near ward place, Availability of teaching aids, number of sessions per week and a simple reception during the session.
    Results
    Mean time for introduction of each patient was 4.4 minutes, mean number of introduced patients was 3.2 cases, mean duration of the session was 47.4 minutes, presentation in the ward (61.6%), appropriateness of place capacity 95.9%, and mean number of sessions per week was 4.2. No simple reception was seen in any sessions. Abundance of teaching aids was 79.5% for physical examination bed Negatoscope 89%, white board 93.2%, computer 87.7%, printer 19.2%, internet 17.8%, and video projector 83.6%.
    Conclusion
    The results of this study showed that the general structure of morning report in the studied university was appropriate and fulfilled 6 out of 8 Standards. Also, the simple reception was not standard, and the standard of teaching aids was appropriate for 5 out of 7, and printer and internet were inappropriate.
    Keywords: Medical Education, Morning Reports, Morning Reports, Standard, Iran
  • Hassan Izanloo, Ahmad Reza Yari, Mohammad Fahiminia, Babak Farzinnia, Mohammad Hassan Mahmoudian* Page 51
    Background And Objectives
    Improvement of education quality of a university depends on the quality improvement of its departments. Therefore, internal evaluation of the department is an effective step in the quality growth of higher education system. The present study was performed aiming at internal evaluation of the Department of Environmental Health Engineering of the Qom University of Medical Sciences in 2010 took place.
    Methods
    This study was done using a descriptive cross-sectional method. Four questionnaires, including department manager, faculty members, students, and graduates were used to collect the data. In completing these questionnaires, interviews, observations and review of documents were also done, and they were interpreted and concluded by employing descriptive statistics in the form of frequency distributions and measures of central tendency and dispersion.
    Results
    The scores obtained for the goals and mission, management, and development of the department were 2.2, 2.1, and 2.82, respectively; the ratio of the number of faculty members to students, faculty members’ research activities, and satisfaction of the department were 2.23, 2.1, and 1.12, respectively; the ratio of the number of the students to the existing facilities, and awareness of the goals and missions of the department were 2.1, 1.75, respectively; and the ratio of the courses to the need of the graduates, satisfaction of the educational programs, and satisfaction of the content of the department programs were 1.68, 1.84, and 2.1, respectively.
    Conclusion
    According to the results of this research, there is necessary that university departments attempt to protect and promote the factors, which are in ideal conditions and plan to improve the adverse factors. University officials should provide necessary conditions and resources to improve the present situation and achieve the most desirable level.
    Keywords: Self, evaluation Programs, Education, Educational Measurement, Environmental Health, Qom, Iran
  • Shabanali Khansanami, Hoda Ahmari Tehran*, Zahra Abedini, Akram Heydari, Tahmineh Dadkhah Tehrani, Alireza Alinoori, Masoumeh Razzaghi Page 57
    Background And Objectives
    Emphasis is placed on the correction of reading the prayer as an important precept in Islamic culture, and it is essential to use an effective teaching method to promote the status of reading the prayers in youth. This study was conducted with the aim of comparing the effect of the methods of group teaching, personal (face-to-face) teaching and using compact disc (CD) on correcting the pronunciation and reading of the prayer in the students of Qom University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    This semi-experimental study was done on the students of the Faculty of Nursery and Midwifery of Qom University of Medical Sciences. The samples were randomly assigned into three groups, and the number of students in each group was 22. A checklist of reading mistakes was completed before the intervention, and then, teaching content was given to them in the form of group and face-to-face teaching and CD. In the following, reading mistakes of the students’ prayer were recorded one month after intervention. Data was analyzed using descriptive statistics, and Kruskal–Wallis and Wilcoxon tests at a significance level of p<0.05.
    Results
    Findings showed that the highest mean change in reading letters and pronunciation was in face-to-face teaching method, So that the mean and standard deviation of reading of letters and pronunciation before teaching were, respectively, 10.24±3.99 and 1.6±3.17, and after face-to-face teaching were, respectively, 1.56±1.8 and 1.08±0.4 (p=0.000). There was no significant statistical difference between the mean changes of letter reading in three teaching groups (p>0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the effect of teaching methods of group, personal, and CD was the same in correcting the students’ reading of the prayer. Therefore, it is suggested that considering the students’ interest and current circumstances, various methods could be used for correction of the students’ reading of the prayer.
    Keywords: Religion, Teaching, Face, to, Face Teaching, CD
  • Zahra Abedini, Ashraf Khoramirad, Kobra Akhoundzade, Saeedeh Heidari* Page 64
    Background And Objectives
    Internal evaluation is a kind of educational evaluation process, including information collection and judgment in order to improve educational activities. Application of principles related to educational measurement leads to better understanding of existing educational situation. Hence, this study was performed with the purpose of internal evaluation of the Department of Nursing of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive study was conducted in ten steps and eight domains, including department manager, educational courses, educational and non-educational programs, academic member, students, learning and teaching strategies, educational facilities and services, thesis, sabbatical leaves, seminars, and graduated students. Data analysis was done through comparing the present and the desired situation.
    Results
    The lowest desirability was related to thesis, sabbatical leaves, and seminars” with the score of 2/2. Also, High desirability of "goals and organizational position, department management and organization", "teaching and learning strategies", and "educational services and facilities" were the strengths of the departments with the score of 2/6.
    Conclusion
    According to the results of this study, employment of complementary education students, expansion of faculty members, and improvement of their employment situation is necessary for elimination of weaknesses and promotion of the department.
    Keywords: Self, evaluation Programs, Education, Educational Measurement, Nursing, Qom, Iran
  • Maryam Tabibi, Hoda Ahmari Tehran*, Seyed Kamran Soltani Arabshahi, Saeedeh Heidari, Zahra Abdi, Rohollah Safaeipour Page 72
    Background And Objectives
    Spiritual health of a society's population, especially influential and productive people, plays an important role in the development and promotion of the society. Considering the prominent and unique role of students as future managers and creators of a society, provision of spiritual health as well as identification and removal of negative factors affecting their spiritual health are necessary. This study was conducted to determine the association between spiritual health and academic achievement of medical students of Qom University of Medical Sciences in 2011.
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed on all students studying in Qom University of Medical Sciences (except the first semester of study) through census method. The instruments used were a two part questionnaire included personal characteristics and academic grade point average as well as Spiritual Well-being Scale (SWBS). Data were analyzed using descriptive and inferential statistics at significance (p<0.05) level.
    Results
    In this study, 50.44% of the studied samples had favorable spiritual health and 40.55% had unfavorable spiritual health. The score of spiritual health had significant association with the marital status (p<0.05), but had no significant associations with age, gender, parental educational level, and nativeness (p>0.05). In addition, a statistically significant relation was observed between spiritual health and academic grade point average (p=0.02).
    Conclusion
    Based on the results of this study, the majority of students had desirable spiritual health. Thus, it could be stated that spiritual health might leads to academic achievement, through motivation. Therefore, it is recommended that to improve student's academic performance, appropriate planning should be done for promotion of their spiritual health.
    Keywords: Spirituality, Spiritual Health, Educational Status, Students, Medical
  • Mahmoud Parham, Mohammad Ali Fotouhi*, Mahboube Jandaghi, Khadijeh Alipour Nodoushan Page 79
    Background And Objectives
    performance evaluation is an important tool for measuring achievement of an organization’ quality objectives and performance excellence. Among the models of organizational excellence currently used to evaluate the quality of services in hospitals, European Foundation for Quality Management (EFQM) have been more welcoming in hospitals. This study was done with the aim of evaluating the performance of Qom shahid beheshti hospital based on EFQM excellence model and identification of strengths and areas in need of improvement.
    Methods
    This study was conducted using cross-sectional method during summer 2011. The Tool for data gathering was a standard self-assessment questionnaire based on EFQM excellence model. The study population was staff managers of Qom shahid beheshti hospital, who were selected through census method. Data were collected in the form of nonuplet criteria of EFQM model, and analyzed by descriptive tests.
    Result
    The scores that were obtained based on nonuplet criteria of EFQM were as follows: 48.4% for leadership, 44.9% for policy and strategy, 48.6% for employees, 49.5% for resources and contributions, 46.4% for processes, 42.1% for the results of customer, 38.6% for the results of employees, 44% for society results, and 42.4% for key performance results. The highest and lowest scores were related to resources and contributions and results of employees, respectively. Total scores of the hospital were 447 out of 1000.
    Conclusion
    Considering that the assessment process of board of trustees hospitals is using EFQM evaluation model in addition to accreditation standards, therefore, in this research, the strengths and weaknesses were identified using this model and some recommendations were given to the hospital.
    Keywords: Self, Assessment, Self, concept, Organization, Administration, EFQM, Organizational Excellence
  • Hoda Rahimifard, Alireza Koohpaie, Yalda Arast, Somayeh Behnamipour, Mohsen Mahdinia* Page 86
    Background And Objectives
    Internal evaluation of departments makes it possible to judge the quality and to achieve the goals of educational system. In the academic educational system, the purpose of education is to create appropriate and increasing changes in the system’s product (i.e. students). The aim of this study was to determine the educational and research status of the Department of Occupational Health of Qom University of medical sciences and to offer reform strategies for improvement of the quality of education and research in the department of Occupational Health.
    Methods
    This descriptive study was conducted in the Department of Occupational Health of Qom University of Medical Sciences in academic year 2010-2011. Internal evaluation was accomplished based on a standard framework of criteria and indicators. Data gathering was done through 5 valid and reliable 3-point scale questionnaires (for students, head of department, faculty members, graduates, and employers) and using a checklist of educational and research facilities. The data analysis was performed through descriptive statistics.
    Results
    The Department of Occupational Health was in a desirable condition in terms of facilities and equipment, and in other components, was at a relatively desirable level. In general, the results showed that the internal evaluation of the department with a score of 2.02 was at a relatively desirable level.
    Conclusion
    According to the results of this study, although the result of internal evaluation of the department was at a relatively desirable level, more complete reforms must be undertaken in the Department of Occupational Health in order to reaching a desirable level of education and research.
    Keywords: Self, evaluation Programs, Education, Educational Measurement, Occupational Health, Qom, Iran