فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 3 (پیاپی 50، خرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد فتحی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    microRNA-1 (miR-1)، در فرآیندهای سلولی متفاوتی درگیر است، اما هنوز تاثیر فعالیت استقامتی بر بیان آن در عضلات اسکلتی تند و کند انقباض روشن نشده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر یک دوره فعالیت استقامتی بر بیان miR-1 عضلات اسکلتی کند و تند انقباض در رت های نر نژاد ویستار انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 14 رت با وزن 20±113 گرم تحت شرایط کنترل شده (آزمایشگاه حیوانات دانشگاه تربیت مدرس، سال 1392) نگهداری و بعد از آشناسازی (با وزن 24±231 گرم) به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (7 سر) و تجربی (7 سر) تقسیم شدند. گروه تجربی یک برنامه استقامتی (30 متر در دقیقه، 50 دقیقه در هر جلسه، 6 جلسه در هفته به مدت 14 هفته) را روی تردمیل اجرا کرد و 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه، همراه با گروه کنترل، بیهوش و تشریح شدند، سپس عضله نعلی و EDL آنها خارج گردید. با استفاده از روش Real time-PCR، سطح بیان miR-1 اندازه گیری شد. در ادامه، داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تی، ارزیابی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    طبق نتایج آزمون تی، میانگین بیان miR-1 عضله نعلی و EDL گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در اثر 14 هفته تمرین استقامتی به ترتیب 48/4 و 77/2 برابر افزایش یافت که این افزایش در سطح 01/0p<، معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد فعالیت استقامتی باوجود تفاوت در ایجاد نوع تنش عضله و خصوصیات تار عضلانی، تاثیر مشابهی بر بیان miR-1 عضلات تند و کند انقباض دارد.
    کلیدواژگان: استقامت جسمی، تارهای ماهیچه ای، ماهیچه اسکلتی، ورزش
  • مسعود فریدونی*، بهرام فرهادی مقدم، کیهان فرهادی مقدم صفحات 10-18
    زمینه و هدف
    کانابینوئیدهای گیاهی دکربوکسیله با فعال سازی گیرنده های سیستم اندوکانابینوئیدی در سطح سیستم عصبی مرکزی و بافت های محیطی، این سیستم را فعال می کنند. در این تحقیق اثر برهمکنش کانابینوئیدهای گیاهی دکربوکسیله با کپسایسین در سطح مرکزی و نالوکسان در سطح سیستمیک بر حجم ادم التهابی پا ناشی از تزریق کف پایی فرمالین بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از موش های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار (250-200گرم) استفاده گردید. برای بررسی اثر برهمکنش با سیستم اوپیوئیدی، عصاره هیدروالکلی گیاه (دوز 50 میلی گرم برکیلوگرم)، نالوکسان (دوز 2 میلی گرم برکیلوگرم) و همزمان عصاره و نالوکسان به صورت درون صفاقی تجویز شدند، برای بررسی اثر برهمکنش با سیستم وانیلوئیدی، عصاره (دوز 01/0 میلی گرم بر10 میکرولیتر)، کپسایسین (دوز 002/0 میلی گرم بر10 میکرولیتر) و همزمان عصاره و کپسایسین به صورت نخاعی تجویز شدند. حجم پا قبل از تجویز و یک ساعت پس از تزریق کف پایی فرمالین، به روش پلتیسومتری برای سنجش میزان ادم التهابی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تجویز درون صفاقی عصاره به تنهایی و همراه با نالوکسان، حجم ادم التهابی پا را کاهش داد (001/0p<). ازطرفی، کپسایسین منجر به افزایش حجم ادم التهابی شد (01/0p<)، اما تجویز نخاعی عصاره به تنهایی و همراه با کپسایسین، حجم ادم التهابی پا را کاهش داد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد کانابینوئیدهای دکربوکسیله موجود در عصاره هیدروالکلی با فعال کردن گیرنده های CB1 و CB2 و غیرحساس نمودن گیرنده TRPV1، افزایش ادم التهابی ناشی از کپسایسین را کاهش می دهند. در مقابل، تجویز نالوکسان اثر کاهشی عصاره را بر ادم التهابی پا آنتاگونیزه نکرده، و این احتمال وجود دارد که تاثیر عصاره، از مسیر گیرنده های اپیوئیدی اعمال نشده باشد.
    کلیدواژگان: شاهدانه، گیرنده های کانابینوئیدی، نالوکسان، کپسایسین
  • مریم عشقی زاده، مهدی بصیری مقدم، حسین محمدزاده مقدم، اعظم سادات محمودیان، مینا مصباح صفحات 19-27
    زمینه و هدف
    شقاق پستان یکی از مشکلات شایع مادران شیرده است که موجب قطع زودرس شیردهی می شود. این مطالعه با هدف مقایسه روغن زیتون با عصاره آلوئه ورا و شیر مادر بر شدت درد و شقاق پستان مادران شیرده انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 90 نفر از مادران شیرده مبتلا به شقاق پستان در شهرستان گناباد (سال1393)، به صورت تخصیص تصادفی به سه گروه 30 نفری تقسیم شدند. مادران گروه اول، 5/0میلی متر روغن زیتون و گروه دوم 5/0 میلی لیتر عصاره آلوئه ورا را به اضافه 4-3 قطره از شیر خود روزی 3 بار، بعد از هر بار شیردهی روی نوک پستان و هاله اطراف مالیدند. گروه سوم بعد از هر بار شیردهی، 4-3 قطره از شیر خود را روی نوک پستان و هاله اطراف مالیدند. روز اول (قبل از مداخله)، روز سوم (حین مداخله) و روز هفتم (پایان مداخله)، معیار آنالوگ بینایی (برای تعیین شدت درد) و مقیاس Storr (برای تعیین شدت شقاق پستان) تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در پایان مداخله، بین سه گروه از نظر شدت درد و شقاق پستان، اختلاف معنی داری وجود داشت؛ به نحوی که در گروه دریافت کننده عصاره آلوئه ورا، شدت درد و شقاق پستان از همه کمتر بود. بین گروه شیر مادر و روغن زیتون، اختلافی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد روغن زیتون، عصاره آلوئه ورا و شیر مادر باعث کاهش شدت درد و شقاق پستان مادران شیرده می شود، اما عصاره آلوئه ورا موثرتر از روغن زیتون و شیر مادر است.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، آلوئه ورا، شیر انسان، شقاق پستان، مادران، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • محمود شمشیری، نورالدین محمدی، محمدعلی محمدی، مهدی حیدرزاده، ناصر مظفری، سکینه کریمی پور، محمد عباسی* صفحات 28-37
    زمینه و هدف
    نابینایی، وضعیتی جدی است که می تواند تعادل روانی و سازمان یافتگی کلی شخصیت فرد نابینا را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف تبیین شناخت تجربه زیسته خودمراقبتی افراد نابینا انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه از پدیده شناسی تفسیری برای هدایت مطالعه استفاده شد. از طریق نمونه گیری هدفمند، 8 مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با 8 مشارکت کننده انجام شد که طول مصاحبه ها بین 120-50 دقیقه، متغیر بود. جهت انجام پژوهش و استخراج مضامین، روش ارائه شده توسط van Manen به کار برده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها به سه مضمون «بودن از راه نظم»، «نظم عامل استقلال» و «حراست از نظم» منجر شد که در نهایت، موجب پدیدار شدن مضمون اصلی «مراقبت از خود با زندگی منظم» گردید.
    نتیجه گیری
    نابینایان برای مراقبت از خود و داشتن زندگی مستقل از یک سبک زندگی منظم سود می برند و این نظم و انضباط را از دیگران نیز انتظار دارند. بنابراین، لازم است اعضای خانواده و ارائه دهندگان مراقبت، مضمون زندگی منظم را در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: مراقبت از خود، اشخاص کم نابینا، پدیده شناسی تفسیری، زندگی
  • مریم بیرامی میاوقی*، لطیفه پوراکبر صفحات 38-44
    زمینه و هدف
    نانوتکنولوژی به علت تولید نانوذرات در اندازه، شکل، ترکیب شیمیایی و پراکنش متفاوت و کاربردهای بسیار آن برای بشر، حوزه تحقیقاتی جذابی محسوب می شود. ساخت، دستکاری و استفاده از نانوذرات فلزی به علت کاهش ابعاد و در نتیجه داشتن ویژگی های حرارتی، نوری و الکترونیکی منحصر به فرد، اهمیت زیادی دارد. روش های تولید زیستی نانوذرات نسبت به روش های فیزیکی و شیمیایی به دلیل کاهش هزینه انرژی و زمان، اولویت دارد. تولید سبز نانوذرات، روشی دوستدار طبیعت است که در آن از حلال های طبیعی استفاده می شود. در این مطالعه سنتز گیاهی نانوذرات نقره با استفاده از گیاه دارویی پنیرک بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه از عصاره گیاه دارویی پنیرک به عنوان عامل کاهنده برای تولید زیستی نانوذرات نقره استفاده شد. با افزودن نمک نیترات نقره با غلظت 20 میلی مولار به عصاره، واکنش در دمای اتاق انجام گرفت که تغییر رنگ عصاره از زرد کم رنگ به قهوه ای تیره، نشان دهنده تولید نانوذرات نقره بود.
    یافته ها
    در این مطالعه، تشکیل نانوذرات نقره (باوجود پیک جذبی در طول موج حدود 450 نانومتر) با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری نشان داده شد. اندازه و مورفولوژی نانوذرات تولیدشده به وسیله میکروسکوپ الکترونی نگاره تعیین گردید. شکل ذرات، کروی و اندازه متوسط آنها در حدود 20 نانومتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد نانوذرات نقره را می توان با روش زیستی سازگار با طبیعت و بدون استفاده از هرگونه مواد شیمیایی مضر تولید کرد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی تولید سبز، نانوذرات، نقره، پنیرک
  • زهرا صفوی بیات، ربابه احمدلی، مرضیه مالکی، سارا جام برسنگ، اعظم دبیریان صفحات 45-54
    زمینه و هدف
    تغذیه لوله ای یکی از روش های تغذیه حمایتی در بیماران بستری در بخش ویژه می باشد که باوجود مزایای متعدد، عوارضی نیز برای بیمار به همراه دارد. دانش و عملکرد پرستاران نقش مهمی در جلوگیری و ایجاد عوارض ناشی از تغذیه لوله ای دارد. مطالعه حاضر، به منظور تعیین دانش و مقایسه عملکرد پرستاران بخش ویژه در تغذیه لوله ای با استانداردهای موجود در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 68 نفر از پرستاران شاغل واجد شرایط در بخش های ویژه بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی قم (سال 1393)، با نمونه گیری دو مرحله ای وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه پژوهشگرساخته و چک لیست استاندارد انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس و تی تک نمونه ای، تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش و عملکرد پرستاران ویژه در تغذیه لوله ای، متوسط بود. بین نمره عملکرد پرستاران مرد و زن، اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (001/0p<). بین نمره عملکرد تغذیه لوله ای پرستاران کمتر از 30 سال و بالاتر از 30 سال، اختلاف آماری معنی داری دیده شد. مقایسه نمره عملکرد با استاندارد نشان داد میانگین نمره 2/15±56، اختلاف آماری معنی داری با نمره استاندارد در سطح کمتر از 001/0 دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین نمره عملکرد پرستاران در تغذیه لوله ای در حد متوسط و به طور معنی دار کمتر از استاندارد بوده است. لذا اقدامات آموزشی و آموزش های ضمن خدمت برای کادر پرستاری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانش، عملکرد، پرستاران، بخش مراقبت ویژه، تغذیه لوله ای
  • نجمه گلستان باغ، رضا امانی*، سرور نعمت پور، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 55-63
    زمینه و هدف
    تغذیه صحیح در پیشگیری از بیماری های مزمن و ارتقای سلامتی، نقش به سزایی دارد. عوامل روان شناختی نیز نقش مهمی در شکل گیری انتخاب ها و در نتیجه عادت های غذایی دارند، و شخصیت به عنوان یک عامل کلیدی در این زمینه مطرح است. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی ویژگی های شخصیتی با عادت های غذایی در دانشجویان دختر انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی 224 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز (سال 1393-1392) در بازه سنی 30-18 سال انجام شد. ویژگی های شخصیتی (روان رنجورخویی، برونگرایی، انعطاف پذیری، توافق پذیری، باوجدان بودن( با استفاده از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو(NEO) و عادت های غذایی به وسیله پرسشنامه عادات غذایی شامل 20 سوال مرتبط ارزیابی شد. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه روان رنجورخویی و انعطاف پذیری بالا با امتیاز پایین عادت های غذایی، همبستگی داشت (01/0>p). سطوح بالاتر ویژگی باوجدان بودن با امتیاز بالای عادات غذایی، همبستگی نشان داد (01/0>p). براساس تحلیل رگرسیون، با استفاده از ویژگی های شخصیتی، امتیاز عادت های غذایی قابل پیش بینی بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی و انعطاف پذیری با عادات غذایی ناسالم و باوجدان بودن با عادات غذایی سالم، همبستگی دارد. بنابراین، آموزش های تغذیه ای مناسب براساس ویژگی های شخصیتی دانشجویان، به منظور اصلاح الگوهای غذایی و پیشگیری از بیماری های مزمن در آنان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شخصیت، عادت های غذایی، دانشجویان
  • نازنین ضیاءشیخ الاسلامی، فائزه رضویان، کیانا وفایی*، سعیده اسم خانی صفحات 64-69
    زمینه و هدف
    رعایت بهداشت دست توسط کارکنان یکی از راه های مهم کنترل عفونت بیمارستانی است. وجود یک روش یکسان برای اندازه گیری میزان رعایت بهداشت دست در بیمارستان ها در پیشگیری از عفونت می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. در این مطالعه میزان رعایت بهداشت دست توسط کارکنان بخش ICU بیمارستان کامکار بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی – مقطعی بر روی تمامی کارکنان بخش ICU مرکز آموزشی، پژوهشی درمانی کامکار قم در سال 1393 انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از چک لیست ارسالی وزارت بهداشت (توصیه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی) استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین رعایت بهداشت دست در ICU، 5/44% بود و پرستاران بیشترین درصد را به خود اختصاص دادند. همچنین استفاده از محلول الکلی برای شستن دست، بیشتر از آب و صابون بود و بیشترین میزان رعایت بهداشت دست در موقعیت بعد از مواجهه با خون و مایعات بدن بیمار گزارش شد. کمترین میزان رعایت نیز مربوط به موقعیت قبل از تماس با بیمار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، لازم است آموزش بیشتری در زمینه بهبود رعایت بهداشت دست صورت گیرد و تمهیداتی نیز برای جلوگیری از کار زیاد کارکنان و تعبیه تجهیزات مورد نیاز برای این رفتار بهداشتی انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: بهداشت دست، انتشار عفونت، کادر پرستاری، بخش مراقبت های ویژه، قم، ایران
  • خدیجه فولادوند، احمد برجعلی *، فریده حسین ثابت، علی دلاور صفحات 70-80
    زمینه و هدف
    نوجوانان به عنوان گروهی پرخطر، در معرض ابتلا به اعتیاد قرار دارند. این پژوهش با هدف بررسی نقش افسردگی، روابط خانواده و خودکارآمدی در پیش بینی آمادگی به اعتیاد در میان نوجوانان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی - همبستگی بر روی 546 نوجوان دبیرستان های استان لرستان در سال تحصیلی 1394-1393 انجام گرفت. نمونه ها با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های خصوصیات جمعیت شناختی، آمادگی به اعتیاد، افسردگی، روابط خانواده و خودکارآمدی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندمتغیره گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بین افسردگی، روابط خانواده و خودکارآمدی با آمادگی به اعتیاد، رابط معنی داری وجود داشت (01/0p<). تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد افسردگی، روابط خانواده و خودکارآمدی به ترتیب 2/37، 2 و 1/2 درصد از واریانس آمادگی به اعتیاد را به طور معنی داری پیش بینی می کنند (0001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از اهمیت افسردگی، روابط خانواده و خودکارآمدی در پیش بینی آمادگی به اعتیاد است که این عوامل می توانند مقدار زیادی از تغییرپذیری آمادگی به اعتیاد در میان نوجوانان را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: نوجوانان، اختلال افسردگی، روابط خانوادگی، کارآمدی، اختلال های مرتبط با مواد
  • سجاد سلیمی*، ناصر هاشمی نژاد، مهدی کنگاوری، مصطفی پویا کیان، حسن محمدپور صفحات 81-87
    زمینه و هدف
    روش های آنالیز پوسچر برای ارزیابی ریسک فعالیت های کاری در بروز اختلالات اسکلتی عضلانی استفاده می شوند. انتظار می رود سطح ریسک ارزیابی شده برای یک شغل معین با روش های مختلف یکسان باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی سه روش RULA، QEC و REBA انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - همبستگی بر روی کارگران شاغل در 28 گروه شغلی در یک مجتمع ذوب آهن انجام شد. به منظور ارزیابی وضعیت بدنی و استرس های پوسچرال وارده به کارگران، بعد از عکس برداری از وظایف مختلف، تصاویر با روش های RULA، QEC و REBA، آنالیز و سطوح ریسک تعیین گردید.
    یافته ها
    ضریب همبستگی بین روش RULA با روش های QEC و REBA به ترتیب برابر 63/0 و 69/0 و بین روش QEC با روش REBA برابر 56/0 محاسبه شد که در تمام موارد معنی دار بود (01/0>p). ضریب توافق کاپا بین روش RULA با روش QEC و REBA به ترتیب 71/0 و 65/0 و بین روش QEC با روش REBA، 36/0 محاسبه شد که در تمام موارد معنی دار بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر، درک بهتری را نسبت به روش های مختلف ارزیابی مشاهده ای اختلالات اسکلتی عضلانی فراهم می آورد. این نتایج می تواند، به ویژه برای متخصصین ارگونومی هنگام انتخاب روش های ارزیابی پیش از اتخاذ اقدمات مداخله ای سودمند باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، صنعت، تعادل وضعی
  • نازنین ضیاءشیخ الاسلامی، اکرم حیدری، محمد آقاعلی، جواد خدادادی صفحات 88-92
    زمینه و هدف
    عدم وجود یک ارتباط سازنده و مناسب بین مسئولین دانشگاه های علوم پزشکی و والدین دانشجویان می تواند باعث ایجاد مشکلاتی برای دانشجویان و دانشگاه ها شود. در این مطالعه، نگرش ها و چالش های ارتباط والدین با دانشگاه های علوم پزشکی از دیدگاه دانشجویان پزشکی و پرستاری بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی بر روی دانشجویان پرستاری و پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1393 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 18 سوال در زمینه نگرش و چالش های دانشجویان در مورد ارتباط والدین با دانشگاه های علوم پزشکی بود. داده ها با استفاده از آزمون های تی تست و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    •در مجموع، 102 دانشجو به پرسشنامه ها پاسخ دادند (85%)، که نگرش کلی دانشجویان نسبت به ارتباط والدین با دانشگاه نسبتا مثبت بود و رابطه معنی داری بین نمره نگرش دانشجویان، جنس، نوع رشته تحصیلی و وضعیت تاهل وجود نداشت. 30% دانشجویان، بیشترین نقش را در این ارتباط مربوط به مرکز مشاوره دانشگاه ذکر کردند.
    •نتایج این مطالعه نشان داد نگرش دانشجویان نسبت به ارتباط والدین آنها با دانشگاه مثبت است، لذا ایجاد مراکز ارتباطی در ارتقای سطح کیفی آموزش دانشجویان و زمینه های همکاری والدین آنها با دانشگاه می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: والدین، دانشجویان، مراکز آموزش پزشکی، ارتباط
  • سید امیر حجازی طاقانکی، حمیدرضا حاتمی، فاطمه نجفی قدسی، احسان شریفی پور صفحات 93-104
    زمینه و هدف
    افراد مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) با توجه به ویژگی های شخصیتی خود، واکنش های متفاوتی به این بیماری نشان می دهند که می تواند بر کیفیت زندگی آنها تاثیرگذار باشد. در این پژوهش، نقش میانجی سبک های مقابله در رابطه بین ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی در افراد مبتلا به MS بررسی گردید.
    روش بررسی
    از میان تمامی افراد مبتلا به MS عضو انجمن MS استان قم، 170 نفر به روش نمونه گیری احتمالی در دسترس انتخاب شدند. تمامی بیماران علاوه بر یک پرسشنامه عمومی ، به وسیله 3 ابزار استاندارد تاییدشده بین المللی (شامل: پرسشنامه سبک های مقابله با استرس، کیفیت زندگی و ویژگی های شخصیتی) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی - تحلیلی، ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران در محدوده سنی 59-18 سال، 71/8±34/32 سال بود که 138 نفر (2/83%) آنان زن بودند. در این پژوهش، بین سبک های مقابله ای با کیفیت زندگی و ابعاد آن در بیماران MS، همبستگی معنی داری وجود داشت. همبستگی بین سبک های مقابله ای و ویژگی های شخصیتی نیز معنی دار بود. همچنین بین ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی و ابعاد آن در بین بیماران MS، همبستگی معنی داری وجود داشت. در این مطالعه نتایج تحلیل مسیر، نقش میانجی گری سبک های مقابله ای برای رابطه بین متغیرهای کیفیت زندگی با ویژگی های شخصیتی را به اثبات رساند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، بین ویژگی های شخصیتی افراد مبتلا به MS و نوع سبک های مقابله ای مورد استفاده، همبستگی مشخصی وجود دارد که این موضوع می تواند بر کیفیت زندگی این بیماران تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه شخصیت، کیفیت زندگی، سبک زندگی، بیماری مولتیپل اسکلروزیس
|
  • Mohammad Fathi Pages 1-9
    Background And Objectives
    MicroRNA-1 (miR-1) is involved in various cellular processes, but the effect of endurance exercise on miR-1 expression in fast- and slow- twitch skeletal muscles has still remained unclear. The aim of this study was to evaluate the effect of one period of endurance exercise on miR-1 expression in slow- and fast-twitch skeletal muscles in male Wistar rats.
    Methods
    In this experimental study, 14 rats weighing 113±20 grams were housed under controlled conditions (animal laboratory of Tarbiat Modares university, 2014), and after familiarization (weight, 231±24 grams) were randomly divided into two groups of control (n=7) and experimental (n=7) groups. The experimental group did an endurance activity program (30m/min, 50 min/session, 6 session/week for 14 weeks) on a treadmill and 48 hours after the end of the last session, was anesthetized and sacrificed together with the control group. Then, the soleus and EDL muscles were removed. The expression level of miR-1 was measured using real-time RT-PCR. In the following, data were evaluated and compared using t-test.
    Results
    According to t-test results, The mean expression of miR-1 of soleus and EDL muscles in the experimental group, respectively, increased 2.77- and 4.48- fold, compared to the control group due to 14 weeks of endurance exercise, which these increases were significant at p
    Conclusion
    The findings of this study showed that despite the difference in twitch type and muscle fiber properties, endurance exercise has the same effect on miR-1 expression in fast- and slow-twitch skeletal muscles.
    Keywords: Physical endurance, Muscle fibers, Skeletal, Muscle, Sports
  • Masoud Fereidoni *, Bahram Farhadi Moghaddam, Keyhan Farhadi Moghaddam Pages 10-18
    Background And Objectives
    Decarboxylated phytocannabinoids activate endocannabinoid system in the central nervous system and peripheral tissues via activation of cannabinoid receptors. In this investigation, the effect of interaction between decarboxylated phytocannabinoids and capsaicin at the central level and naloxone at the systemic level, was investigated on inflammatory rat paw edema induced by by sub-plantar injection.
    Methods
    In this experimental study, male Wistar rats (200-250g) were used. To study the effect of interaction with opioid system, intraperitoneal administration of hydroalcoholic extract (dose, 50mg/kg), naloxone (dose, 2mg/kg) and co-administration of the extract and naloxone were performed. To investigate the effect of interaction with vanilloid system, intrathecal administration of extract (0.01mg/10μl), capsaicin (0.002mg/10μl) and co-administration of extract and capsaicin were performed. Paw volume was measured before and one hour after sub-plantar administration of formalin using plethysmometer method in order to assess inflammatory edema.
    Results
    Intraperitoneal administration of extract alone or in combination with naloxone reduced the inflammatory rat paw edema volume (p
    Conclusion
    The results of this study showed that decarboxylated cannabinoids in hydroalcoholic extract decrease the capsaicin-induced inflammatory rat paw edema through activation of CB1 and CB2 receptors and desensitization of TRPV1 receptor. On the contrary, administration of naloxone has not antagonized the reduction effect of extract on inflammatory paw edema, and it is likely that the effect of the extract has not exerted through opioid receptors.
    Keywords: Cannabis sativa, Receptors, Cannabinoid, Naloxone, Capsaicin
  • Maryam Eshgizade, Mahdi Basiri Moghaddam, Hossein Mohammadzadeh Moghaddam, Azamsadat Mahmoudian, Mesbah Mina* Pages 19-27
    Background And Objectives
    Breast fissure is a common problem in lactating mothers, which causes early discontinuation of breastfeeding. This study was performed to compare olive oil with aloe vera extract and breast milk on pain severity and breast fissure in lactating mothers.
    Methods
    In this clinical trial, 90 lactating mothers with breast fissure in Gonabad city (2015), were divided into three groups of 30 subjects using random allocation. In the first group, mothers rubbed 0.5ml of olive oil and in the second group 0.5ml of Aloe vera extract and 3-4 drops of their milk on nipple and areola 3 times a day, after each breastfeeding. The third group rubbed 3-4 drops of milk on the nipple and areola after each breastfeeding. The visual analog scale (for determining pain severity) and store scale (for determining intensity of breast fissure), were completed at the first day (before intervention), the third day (during intervention), and the seventh day (end of intervention). Data were analyzed using one-way ANOVA and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    At the end of the intervention, there was significant differences among the three groups in terms of the pain severity and breast fissure, so that pain severity and breast fissure was least in the group received aloe vera extract. There was no significant difference between breast milk and olive oil groups.
    Conclusion
    The findings of this study revealed that olive oil, Aloe vera extract, and breast milk reduce pain severity and breast fissure in lactating mothers, but aloe vera extract is more effective than olive oil and breast milk.
    Keywords: Olive Oil, Aloe, Milk, Human, Breast fissure, Mothers, A Randomized clinical trial
  • Mahmood Shamshiri, Nooredin Mohammadi, Mohammad Ali Mohammadi, Mehdi Heidarzadeh, Naser Mozafari, Sakineh Karimipour, Mohammad Abbasi* Pages 28-37
    Background And Objectives
    Blindness is a serious condition, which can affect mental balance and general organized personality of blind person. This study was carried out with the purpose of explaining the lived experience of self-care in blind individuals.
    Methods
    in this study, interpretive phenomenology was used to conduct the study. Through a purposeful sampling, 8 in-depth semi structured interviews were performed for 8 participants, which their duration was between 50-120 minutes. The method introduced by van Manen was used to perform the research and extract the concepts.
    Results
    Analysis of the data led to three concepts, including “Being through discipline”, “independent through discipline”, and “protection of discipline”, which finally caused the appearance of the main concept, “self-care through a disciplined life”.
    Conclusion
    Blind individuals benefit from a disciplined lifestyle to have an independent life, and also expect this kind of discipline from others. Therefore, it is necessary that family members and health care providers consider the concept of disciplined life.
    Keywords: Self care, Visually impaired persons, Interpretive phenomenology, Life
  • Maryam Beyrami Miavaghi *, Latifeh Pourakbar Pages 38-44
    Background And Objectives
    Nanotechnology is an interesting research area due to production of nanoparticles of different sizes, shapes, chemical compositions, dispersity, and their numerous applications for human being. Creation, manipulation, and use of metallic nanoparticles is of great importance due to reduction of dimensions, and thus having unique thermal, optical, and electronic characteristics. The biosynthesis methods of nanoparticles are prioritized compared to chemical and physical procedures because of lower energy and time costs. Green synthesis of nanoparticles is an eco-friendly method, in which natural solvents are used. In this study, the phytosynthesis of silver nanoparticles by Malva neglecta, was investigated.
    Methods
    The extract of Malva neglecta was used as a reducing agent for biosynthesis of silver nanoparticles. By adding silver nitrate in concentration of 20mM to the extract, the reaction was done at room temperature, that the color change of the extract from pale yellow to dark brown showed the generation of silver nanoparticles.
    Results
    In this study, the formation of silver nanoparticles was confirmed (by the presence of an absorption peak at 450 nm) using a spectrophotometer. The size and morphology of silver nanoparticles were determined using scanning electron microscopy. The shape of particles was spherical and their average size was about 20nm.
    Conclusion
    The results of this research showed that silver nanoparticles can be produced by an eco-friendly biological method and without using any harmful chemicals.
    Keywords: Green production technology, Nanoparticles, Silver, Malva neglecta
  • Zahra Safavi Bayat Zahra, Robabeh Ahmadli *, Marzieh Maleki, Sara Jambarsang, Azam Dabirian Pages 45-54
    Background And Objectives
    Tube feeding is one of the supportive nutritional methods in intensive care units (ICU), which is associated with some complications, despite numerous advantages for patients. Nurses’ knowledge and performance play an important role in preventing and causing tube feeding’s complications. The present study was performed with the intention of determining knowledge and comparing the performance of ICU nurses in regard to tube feeding with existing standards in educational and treatment centers of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive study, 68 eligible nurses working in ICUs of hospitals of Qom University of medical sciences (2014), were entered into the study using two-stage sampling. Data collection was carried out using a researcher-made questionnaire and and a standard checklist was used for. Data were analyzed by statistical tests of independent t, one sample t-, and analysis of variance. The significance level was considered 0.05.
    Results
    The mean score of knowledge and performance in ICU nurses was average. There was a significant difference between the performance scores of male and female nurses (p
    Conclusion
    The findings of this study indicated that the mean score of nurses’ performance for tube feeding was average and significantly lower than the standard. Therefore, training measures and in-service training seem to be necessary for nursing staffs.
    Keywords: Knowledge, Awareness, Nurses, Intensive Care Units, Enteral nutrition
  • Najmeh Golestanbagh, Reza Amani *, Sorour Neamatpour, Mohammad Hossein Haghighizadeh Pages 55-63
    Background And Objectives
    Proper nutrition has a significant role in prevention of chronic disease and health promotion. Psychological factors play an important role in making food choices and subsequently dietary habits and in this context, personality is considered as a key factor. The present study was performed with the purpose of determining the correlation between personality traits and dietary habits in female students.
    Methods
    The present research was conducted as a descriptive-correlational study on 224 female students aged 18-30 years in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences (2013-2014). Personality traits (neuroticism, extraversion, openness to experience, agreeableness, and conscientiousness) were assessed using NEO Five-Factor Inventory and dietary habits were were assessed by a dietary habits questionnaire containing 20 questions about dietary habits. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and stepwise regression test. The significance level was considered to be p
    Results
    In this study, high neuroticism and openness were correlated with low score of dietary habits (p
    Conclusion
    The results of this study revealed that neuroticism and openness are correlated with unhealthy dietary habits, and conscientiousness is correlated with healthy dietary habits. Therefore, appropriate nutritional educations based on the personality traits of students are recommended to modify dietary patterns and prevent chronic diseases.
    Keywords: Personality, Dietary habits, Students
  • Nazanin Ziasheikholeslami, Faezeh Razavian, Kiana Vafaei *, Saiideh Esmkhani Pages 64-69
    Background And Objectives
    Compliance of hand hygiene among staffs is one of the most important ways of hospital infection control. Existance of a uniform method for the measurement of hand hygiene in hospitals could have a major impact on the prevention of infection. In this study, the rate of hand hygiene in ICU personnel of Kamkar hospital, was investigated.
    Methods
    This study was conducted as a descriptive cross-sectional study on all ICU personnel of Kamkar Education, Research and Treatment Center of Qom in 2014. To collect the data, a checklist sent from the Ministry of Health (recommended by the World Health Organization) was used.
    Results
    In this study, the mean compliance of hand hygiene in ICU was 44.5%, of which the highest percentage was allocated to the nurses. Also, use of alcohol solution for hand rubbing was more than water and soap, and the highest rate of hand hygiene compliance was reported for situations after exposure to blood and patient’s body fluids. The least compliance was related to the situations before contact with patient.
    Conclusion
    According to the results of this study, It is necessary that more trainings be given to improve hand hygiene compliance, some arrangements be made to avoid overwork of personnel, and the equipments needed for this health behavior be provided.
    Keywords: Hand hygiene, Cross infection, Nursing staff, Hospital, Intensive Care Units, Qom, Iran
  • Khadijeh Fooladvand, Ahmad Borjali *, Farideh Hossein, Ali Delavar Pages 70-80
    Background And Objectives
    Adolescents as a high-risk group are prone to addiction. This research aimed to investigate the role of depression, family relationships, and self-efficacy in the prediction of susceptibility to addiction among adolescents.
    Methods
    The present research was a descriptive-correlational study carried out on 546 adolescents of Lorestan province’s high school in school year 2014-2015. The samples were selected through multiple cluster sampling method. Participants responded to demographic characteristics, addiction potential, depression, family relationships, and self-efficacy questionnaires. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and stepwise multiple linear regression.
    Results
    In this study, depression, family relationships, and self-efficacy was significantly correlated with addiction potential (p
    Conclusion
    The results of this study indicated that depression, family relationships, and self-efficacy are important in the prediction of addiction potential, so that these factors can explain the high degree of variability of addiction potential among adolescents.
    Keywords: Adolescent, Depressive disorder, Family relations, Self efficacy, Substance, related disorders
  • Sajad Salimi *, Naser Hasheminejad, Mahdi Kangavar, Mostafa Pouya Kiani, Hasan Mohammadpour Pages 81-87
    Background And Objectives
    Posture analysis methods are used for risk assessment of work activities in the incidence of musculoskeletal disorders. It is expected that the level of assessed risk for a certain job will be the same with different methods. This study aimed to investigate the correlation among three methods of RULA, QEC, and REBA.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on workers of 28 job groups in a steel complex. To evaluate the body position and postural stresses imposed on the workers, after taking pictures of different tasks, images were analyzed using RULA, QEC, and REBA methods and the risk levels were determined.
    Results
    The correlation coefficient between RULA method and QEC and REBA methods was, respectively, 0.63 and 0.69, and it was calculated to be 0.56 between QEC and REBA methods, which was significant in all cases (p
    Conclusion
    The results of the present study provides a better understanding of different observational assessment methods of musculoskeletal disorders. These results could be beneficial, especially for ergonomic specialists in choosing assessment methods before adopting beneficial intervention measures.
    Keywords: Musculoskeletal diseases, Industry, Postural balance
  • Nazanin Ziasheikholeslami, Akram Heidari, Mohammad Aghaali, Javad Khodadad Pages 88-92
    Background And Objectives
    Lack of a constructive and appropriate communication between medical universities authorities and students’parents can lead to problems for students and universities. In this study, attitudes and challenges of communication between parents and medical universities were investigated from the point of view of medical and nursing students.
    Methods
    The study was persormed as a cross-sectional study on nursing and medical students of Qom University of Medical Sciences in 2014. Data collection tool was a researcher-made questionnaire containing 18 questions about attitude and challenges of students about communication between parents and medical University. Data were analyzed using t- and Pearson correlation tests.
    Results
    A total of 102 students responded to the questionnaire (85%). The general attitude of students towards the communication between parents and university was positive, and there was no significant relationship between student's attitude score and sex, course of study, and marital status. Thirty percent of the students mentioned that University Counseling Center plays the greatest role in this communication.
    Conclusion
    The results of this study showed that the attitude of the students towards the relationship between their parents and university is positive, thus creating communication centers could be effective in improving the quality of students’ education and areas of cooperation between their parents and the university.
    Keywords: Parents, Students, Academic Medical Centers, Communication
  • Seyed Amir Hejazi Taghanaki, Hamid Reza Hatami, Fatemeh Najafi Ghodsi, Ehsan Sharifipour Pages 93-104
    Background And Objectives
    Individuals with multiple sclerosis (MS) show different reactions to the disease according to their personality traits, which can affect their quality of life. In this research, the mediator role of coping styles was investigated in the relationship between personality traits and quality of life in individuals with multiple sclerosis (MS).
    Methods
    Of all individuals with MS, who were member of MS Society of Qom province, 170 persons were selected using probability convenient sampling. All the patients were investigated using a general questionnaire in addition to 3 international approved standard tools (including Stress Coping Styles, Quality of life, and Personality Traits) questionnaires. Data analysis was performed by descriptive-analytical statistics, Pearson’s correlation coefficient. The significance level was considered as p
    Results
    The mean age of the patients was in the range of 18-59 years, 32.34±8.71, of whom 138 subjects (83.2%) were female. In this research, there was a significant correlation between coping styles and quality of life and its dimensions in MS patients. The correlation between coping styles and personality traits, was significant. There was a significant correlation between personality traits and quality of life and its dimensions in MS patients. In this study, path analysis results proved the mediator role of coping styles in the relationship between variables of quality of life and personality traits.
    Conclusion
    According to the results of this study, there is a significant correlation between personality traits of the individuals with MS and type of the used coping styles, which can affect the quality of life in these patients.
    Keywords: Personality inventory, Quality of life, Life style, Multiple sclerosis disease