فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 7 (پیاپی 54، مهر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی محمدپور، مهدی بصیری مقدم، آرزو داوری نیا مطلق قوچان*، سید جواد مجتبوی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    اضطراب و تهوع از علائم شایع و آزاردهنده ای است که بیماران قبل از آپاندکتومی تجربه می کنند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر طب فشاری گوش بر اضطراب و شدت تهوع بیماران کاندید عمل جراحی آپاندیسیت انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی یک سو بی خبر و سه گروهی است که بر روی 72 بیمار نامزد آپاندکتومی بستری در بخش جراحی انجام شد. نمونه ها به روش در دسترس، انتخاب و سپس به طور تصادفی در سه گروه مداخله، پلاسبو و کنترل قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله، طب فشاری را در نقاط صحیح و گروه پلاسبو در نقاط دروغین به مدت 15 دقیقه دریافت کردند. اضطراب و شدت تهوع قبل، بعد و نیم ساعت بعد از مداخله در هر سه گروه اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، کراسکال والیس، آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، آنالیز واریانس یک طرفه و فریدمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    طب فشاری در نقاط صحیح به طور معنی داری باعث کاهش میانگین نمره اضطراب در دقیقه 15 (02/0>p) و 30 (001/0>p) بعد از مداخله در گروه آزمون نسبت به دو گروه کنترل و پلاسبو شد (001/0>p)، ولی میانگین نمره شدت تهوع، قبل از دقیقه 15 و دقیقه30 بعد از مداخله بین سه گروه، تفاوت آماری معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، به کارگیری طب فشاری در نقاط صحیح می تواند اضطراب بیماران کاندید عمل جراحی آپاندکتومی را کاهش دهد، اما تاثیر بالینی چندانی بر شدت تهوع آنها ندارد.
    کلیدواژگان: طب فشاری گوش، اضطراب، تهوع، آپاندکتومی، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • مهرداد معماریان*، علی جوادی، روح الله فاتح صفحات 10-19
    زمینه و هدف
    تعدادی از زنان مبتلا به ولوواژینیت کاندیدایی، به موارد مزمن و عود کننده بیماری که بر کیفیت زندگی آنها تاثیر زیادی دارد دچار می شوند. از طرفی، افزایش استفاده از داروهای ضدقارچی، به ویژه داروهای آزولی در درمان کاندیدیازیس مزمن، عامل مهمی در بروز مقاومت دارویی در بین ایزوله های کاندیدایی جداشده از بیماران مبتلا به ولوواژینیت کاندیدایی است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات ضدکاندیدایی فلوکونازول کونژوگه با نانوذرات طلا جهت دستیابی به داروی مناسب برای درمان بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی، به ویژه موارد مزمن بیماری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، پس از جمع آوری 300 نمونه سوآب واژینال، کشت و جداسازی کلنی های اولیه و تعیین گونه کاندیدایی؛ با روش دیسک دیفیوژن، ایزوله های مقاوم کاندیدا آلبیکنس جدا شدند. در نهایت، اثرات ضدقارچی کونژوگه فلوکونازول با نانوذرات طلا در مقایسه با داروی فلوکونازول با استفاده از روش میکرودایلوشن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه تنها یک سویه مقاوم به داروی فلوکونازول (MIC برابر با 64 میکروگرم برمیلی لیتر) از بیماران جدا شد. نتایج تست حساسیت دارویی نشان داد این سویه نسبت به کونژوگه فلوکونازول با نانوذرات طلا حساس بوده است (MIC برابر با 2 میکروگرم برمیلی لیتر).
    نتیجه گیری
    اثرات ضدکاندیدایی بسیار مطلوب کونژوگه طلا با فلوکونازول بر روی سویه مقاوم به فلوکونازول، این امیدواری را ایجاد کرد که بتوان در آینده به ترکیب مناسب با اثرات ضدکاندیدایی فوق العاده دست یافت.
    کلیدواژگان: واژینیت عودکننده، کاندیدا آلبیکنس، نانوذرات، فلوکونازول
  • ناهید قلی زاده*، فرح فرخی صفحات 20-28
    هدف
    آسم نوعی بیماری تنفسی است که از داروهای شیمیایی و گیاهی مختلفی برای درمان آن استفاده می شود. در این مطالعه اثرات جانبی تئوفیلین و عصاره آلوئه ورا بر بافت کلیه موش های آسمی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی، 36 عدد موش رت ماده در 6 گروه 6تایی شامل: 1) کنترل سالم؛ 2) کنترل آسمی؛ 3) دوگروه تجربی آسمی تیمارشده با تئوفیلین (دوز 200-100 میلی گرم برکیلوگرم) به مدت 8 هفته به صورت خوراکی؛ 4) دو گروه آسمی تیمارشده با عصاره آبی آلوئه ورا (دوز 200-100 میلی گرم برکیلوگرم) به مدت 8 هفته به صورت خوراکی، تقسیم شدند.
    با اسید استیک به مدت 12 هفته (به صورت اسپری)، آسم در موش ها القا گردید. همه گروه ها، رژیم غذایی طبیعی دریافت کردند. در پایان دوره تیمار، خونگیری از بطن، به منظور انجام آزمایشهای بیوشیمیایی به عمل آمد. بافت کلیه در فرمالین 10% تثبیت و رنگ آمیزیH&E جهت مطالعات میکروسکوپی انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری واریانس و تست توکی آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج، وجود سلول های التهابی در بافت همبند و اطراف توبول های کلیه درگروه آسمی را نشان داد. در گروه تحت درمان با تئوفیلین، تغییر خفیف در تراکم مزانشیم و آتروفی مویرگ گلومرولی و افزایش فضای بومن دیده شد. اما کلیه در گروه تحت درمان با آلوئه ورا (100میلی گرم برکیلوگرم) بهبود یافت. میانگین غلظت کراتینین و اوره در موش های آسمی، گروه تحت درمان با تئوفیلین و آلوئه ورا (200میلی گرم برکیلوگرم) در مقایسه با گروه شاهد، افزایش نشان داد (05/0>p)، اما این میزان در گروه تحت درمان با عصاره آلوئه ورا (100 میلی گرم برکیلوگرم)، به میزان قابل توجه ای کاهش یافت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    عصاره آلوئه ورا (دوز 100 میلی گرم برکیلوگرم) در کاهش التهاب بافت کلیه، کاهش سطح اوره و کراتینین موثر است.
    کلیدواژگان: آسم، آلوئه ورا، تئوفیلین، کلیه، رت
  • عبدالصالح زر، سیدعلی حسینی*، عطیه همایون صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    با توجه به تاثیر فعالیت ورزشی بر آنزیم های کبدی، نیمرخ چربی و بررسی نتایج مطالعات پیشین مبنی بر اثرات مثبت ورزش در خشکی و با تاکید بر فواید حرکت در آب، در این تحقیق تاثیر 8 هفته تمرین آکواژیمناستیک بر آنزیم های کبدی و نیمرخ چربی زنان میانسال بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه، جامعه آماری را تمامی زنان شرکت کننده در برنامه های فوق برنامهاستخر شهدای غواص شهرستان استهبان تشکیل می دادند که تعداد 22 نفر از افراد داوطلب واجد شرایط، به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.آزمودنی ها براساس توان هوازی (آزمون راکپورت) در دو گروه تمرین و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل 8 هفته تمرین آکواژیمناستیک، سه جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه بود. قبل از شروع تحقیق و در پایان هفته هشتم از تمامی آزمودنی ها خونگیری به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف – اسمیرنوف، تی مستقل و وابسته تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0≥α در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 8 هفته تمرین آکواژیمناستیک، منجر به کاهش معنی دار آلانین آمینو ترانسفراز، لیپوپروتئین کم چگال، لیپوپروتئین خیلی کم چگال، تری گلیسرید و کلسترول تام شد، اما تاثیر معنی داری بر کاهش آسپارتات آمینو ترانسفراز و افزایش لیپوپروتئین پرچگال نداشت.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های تحقیق حاضر، می توان نتیجه گیری کرد 2 ماه تمرین آکواژیمناستیک می تواند تاثیر مثبتی بر نیمرخ چربی و آنزیم های کبدی زنان میانسال داشته باشد.
    کلیدواژگان: ترانس آمیناز، آلانین ترانس آمیناز، آنزیم های کبدی، آکواژیمناستیک، نیمرخ چربی، زنان
  • فروغ فریدی، صدیقه جوادپور*، محمد کارگر صفحات 38-48
    زمینه و هدف
    سودوموناس آئروژینوزا از پاتوژن های مهم با مقاومت چند دارویی و عامل عفونت های فرصت طلب بیمارستانی است. از روش های مختلفی، به منظور بررسی تنوع ژنتیکی سودوموناس آئروژینوزا استفاده می شود. تایپینگ با تکنیک REP-PCR به عنوان یک روش کم هزینه، سریع با قدرت تمایز بالا معرفی شده است. هدف از این مطالعه تعیین پراکندگی، مقاومت آنتی بیوتیکی و ارتباط ژنوتیپی در ایزوله های بالینی سودوموناس آئروژینوزا می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی بر روی 67 سویه کلینیکی سودوموناس آئروژینوزا در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس بین سالهای 1392-1391 انجام شد. شناسایی سویه ها براساس تست های بیوشیمیایی معمول و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی به روش Kirby-Bauer صورت گرفت. شباهت ژنتیکی با تکنیک REP-PCR مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط تایپینگ مولکولی و الگوهای حساسیت ضدمیکروبی براساس آزمون پیرسون کای مربع تعیین شد. سطح معنی داری، 05/0p≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج REP-PCR، هفت دسته ژنتیکی با شباهت 76% را نشان داد. شایع ترین تیپ ها با فراوانی 16 (8/23%)، مربوط به کلاسترهای A و C گزارش شد. بیشترین تنوع و پراکندگی REP تایپ ها نیز متعلق به سویه های ICU بود. اکثر سویه ها از نمونه خلط (8/29%)، جداسازی شدند و بیشتر سویه ها به کوتریموکسازول (6/80%)، مقاوم بودند. سیپروفلوکساسین با حساسیت 1/85%، موثرترین آنتی بیوتیک بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد سودوموناس آئروژینوزا متعلق بهREP تیپ A و C، سویه های غالب در بیمارستان مورد بررسی بوده اند. لذا از آنجا که مقاومت دارویی در عفونت های بیمارستانی، مشکل جدی درمان است؛ اجرای دستورالعمل های کنترل عفونت، به منظور مهار و کاهش عفونت های سودوموناس آئروژینوزا، لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، پراکندگی، آزمایش مقاومت آنتی بیوتیکی، توالی تکراری، اسید نوکلئیک
  • ابوالفضل محمدبیگی، زهره عنبری، نرگس محمدصالحی، آیدا مهدی پور، ربابه احمدلی، حسین انصاری* صفحات 49-57
    زمینه و هدف
    سبک زندگی الگوی منحصر به فردی از ویژگی ها، رفتارها و عادات هایی است که هر فرد از خود نشان می دهد و به عنوان شاخصی از سلامت جسمی به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین خودکارآمدی و سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و عوامل همراه در پرستاران قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی - تحلیلی بر روی 237 نفر از پرستاران شاغل در علوم پزشکی قم انجام شد. اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و پرسشنامه خودکارآمدیShere گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، ضریب همبستگی و مدل رگرسیون خطی، با روش گام به گام صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن افراد مورد بررسی، 04/32 سال و 70% مونث بودند. میانگین نمره کلی سبک زندگی و نمره خودکارآمدی به ترتیب برابر 10±1/59 و 9±46/72 به دست آمد. متوسط نمره کل سبک زندگی و برخی ابعاد آن شامل: مسئولیت پذیری، خودشکوفایی، حمایت اجتماعی و تغذیه در پرستاران با خودکارآمدی خوب، به طور معنی داری بالاتر بود (05/0>p). همچنین بین حمایت اجتماعی و سن، رابطه معنی داری وجود داشت (015/0>p). مدل رگرسیونی نشان داد با افزایش خودکارآمدی، نمره سبک زندگی افزایش می یابد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، نمره سبک زندگی پرستاران کمی بالاتر از متوسط است و این گروه شغلی، خودکارآمدی بالایی در بهبود سبک زندگی خود دارند، اما مسئولیت پذیری بالا در حرفه پرستاری سبب کاهش فعالیت فیزیکی شده است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، خودکارآمدی، پرستاران، چاقی، فعالیت فیزیکی
  • علی اصغر هاشمی*، مسلم طاهری سودجانی، منوچهر کرمی، سجاد رحیمی پردنجانی صفحات 58-64
    زمینه و هدف
    واکسیناسیون آنفلوانزا، یکی از مهم ترین روش های پیشگیری از بیماری آنفلوانزا در کارکنان بهداشتی درمانی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان بروز تجمعی عوارض جانبی مرتبط با واکسن آنفلوانزا در بین کارکنان تعدادی از بیمارستان های شیراز انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی در کارکنان شاغل تعدادی از بیمارستان های شهر شیراز که واکسن آنفلوانزا را طی سال 1392 دریافت کرده بودند، انجام شد. ابزار اندازه گیری در این مطالعه یک پرسشنامه محقق ساخته درباره عوارض شایع بود که حداکثر 10 روز پس از انجام واکسیناسیون جمع آوری شد. بروز عوارض با فاصله اطمینان 95% گزارش گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای مربع، دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک تک متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از تعداد 450 نفر از کارکنان دریافت کننده واکسن، 424 نفر (23/94%) پرسشنامه را تکمیل کردند که 8/53% دریافت کنندگان واکسن را زنان و 2/46% را مردان تشکیل می دادند. میانگین سنی شرکت کنندگان در این پژوهش، 94/34 سال بود. میزان بروز تجمعی پیامد های نامطلوب متعاقب ایمن سازی در فاصله حداکثر 10 روز پس از دریافت واکسن برای عارضه علائم مشابه سرماخوردگی، 7/21%؛ درد عضلانی، 2/17%؛ درد در محل تزریق، 5/16%؛ تب، 3/15%؛ آبریزش از بینی، 4/14%؛ سردرد شدید، 3/12%؛ عارضه سرفه شدید، 9%؛ اسهال، 9/0% و شکم درد، 7/1% بود. هیچ موردی از عوارض جدی مانند واکنش های حساسیتی شدید و یا سندرم گلین باره مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    میزان عوارض گزارش شده در این بررسی و احتمال ابتلای بالای کارکنان بهداشتی درمانی و نقش آنها در وقوع اپیدمی های آنفلوانزا، دال بر ضرورت انجام ایمن سازی در این گروه شغلی دارد.
    کلیدواژگان: واکسن آنفلوانزا، کارکنان بهداشتی، آنفلوانزا انسانی، عوارض
  • افسانه حق مراد کورستی، راضیه نظری *، محسن زرگر صفحات 65-73
    زمینه و هدف
    آباستخرهای عمومی شنا اغلب با انواعی از میکروارگانیسم های بیماری زا آلوده بوده و محیط مناسبی جهت انتقال بیماری های مختلف می باشند. این تحقیق با هدف ارزیابی آلودگی میکروبی آباستخرهای عمومی شنا با اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و تعیین پارامترهایی نظیر کلر باقیمانده، pH، دما و کدورت در آن انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق توصیفی - مقطعی از تمامیاستخرهای فعال شهر کرمانشاه، تعداد 129 نمونه آب تهیه و ویژگی های فیزیکوشیمیایی و باکتریولوژیک آنها بررسی گردید. جهت تایید مولکولی جدایه های اشرشیاکلی، از ژن آلکالین فسفاتاز و به منظور بررسی بیماری زایی جدایه های سودوموناس آئروژینوزا، از ژن اگزوتوکسین A در روش PCR استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر و تی تست تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، pH، کدورت و کلر باقیمانده به ترتیب در 72، 5/22 و 3/85% از نمونه ها در حد مجاز بود. از مجموع نمونه ها، 9/10 و 4/12% به اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا آلوده بودند. نتایج PCR نشان داد 75/93% جدایه های سودوموناس آئروژینوزا، واجد ژن اگزوتوکسین A و تمامی جدایه های اشرشیاکلی دارای ژن آلکالین فسفاتاز می باشند. همچنین بین آلودگی میکروبی آباستخرها، کلر آزاد باقیمانده و فاکتور دما، ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (001/0=p)، اما بین آلودگی میکروبی آباستخرها، کدورت آباستخر و pH، ازنظر آماری ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد دراستخر های شنای شهر کرمانشاه، کلر باقیمانده مناسب باعث کاهش آلودگی میکروبیاستخرها شده است.
    کلیدواژگان: استخر شنا، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • حمید آسایش *، فاطمه شریفی فرد، مجتبی موسوی، زهرا طاهری خرامه، زهرا علی اکبرزاده آرانی، علیرضا شعوری بیدگلی صفحات 78-83
    زمینه و هدف
    آموزش و یادگیری از تجارب پراسترس زندگی انسان است وکاهش قدرت سازگاری فرد با عوامل استرس زا، فرسودگی تحصیلی را درپی دارد که سبب افت عملکرد تحصیلی در فراگیران می شود. در این مطالعه، همبستگی تنیدگی، فرسودگی و عملکرد تحصیلی در بین دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 264 دانشجو از بین دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی، به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از برگه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی، مقیاس تنیدگی تحصیلی و نمره معدل کل به عنوان مقیاس عملکرد تحصیلی استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون خطی، تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 p<در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات فرسودگی تحصیلی دانشجویان، 84/15±52/28 بود. نتایج تحلیل رگرسیون در مدل تک متغیره نشان داد اشتغال و سنوات تحصیل دانشجویان، عملکرد تحصیلی و تمامی خرده مقیاس های تنیدگی تحصیلی با فرسودگی تحصیلی، رابطه معنی داری دارد. طبق خرده مقیاس ها در مدل چند متغیره رگرسیون؛ اشتغال مرتبط با رشته و عملکرد تحصیلی، عامل محافظت کننده و تنیدگی تحصیلی به عنوان عامل خطر برای فرسودگی تحصیلی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد درصد قابل توجهی از دانشجویان دچار فرسودگی تحصیلی هستند و دانشجویانی که استرس بیشتری دارند، فرسودگی تحصیلی بیشتری را نیز تجربه کرده و عملکرد ضعیف تری دارند. بنابراین، آموزش روش های مقابله با استرس سبب کاهش فرسودگی و بهبود عملکرد می شود.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، تنیدگی تحصیلی، پرستاری، پیراپزشکی
  • اکرم مصلحی، اعظم مصلحی* صفحات 84-88
    زمینه و هدف
    پدیده پلاکت های اقماری (Platelet Satellitism، PS)، یک شکل رزت مانند از پلاکت ها در اطراف نوتروفیل ها بوده که به شکل وسیعی در نمونه هایCBC همراه با ضدانعقاد EDTA در دمای محیط مشاهده می شود. در این مطالعه اثر اتوآنتی بادی های ضدپلاکتی بر روی نوتروفیل ها و پلاکت های افراد سالم بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی، 10 فرد دارای پدیده پلاکت های اقماری انتخاب شدند. برای بررسی اثر این آنتی بادی، در ابتدا خون افراد در لوله های آزمایش بدون EDTA، تهیه و سرم ها جمع آوری شد. در مرحله بعد از فردی سالم با گروه خونی O+ به همراه ضدانعقاد EDTA، لایه Buffy coat پلاسما جدا شد. سپس مقادیر مساوی از هر سرم با Buffy coat، مخلوط و EDTA به آن اضافه گردید و به مدت 30 دقیقه در دمای اتاق نگهداری شد. اسمیر خونی تهیه شده از این مخلوط ها پس از رنگ آمیزی، در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی تست تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، بعد از مخلوط شدن سرم با لایه Buffy coat، پدیده پلاکت اقماری در لام های آماده شده مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تزریق سرم افراد دارای پدیده PS به افراد گیرنده پلاسما باعث ایجاد ترومبوسیتوپنی کاذب در نمونه CBC آنها نخواهد شد و عارضه ای نیز برای فرد ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: پلاکت های خون، اتوآنتی بادی، ادیتیک اسید، ترومبوسیتوپنی کاذب
  • رقیه تیمورپور، احسان آریان، زهرا مشکات* صفحات 89-99
    زمینه و هدف
    مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ((M. Tuberculosis، عامل ایجادکننده بیماری سل می باشد. تقریبا یک سوم جمعیت جهان با این باکتری آلوده هستند و باوجود دسترسی به واکسن و دارو، عامل مهم مرگ ومیر در انسانها، به خصوص در کشور های در حال توسعه است. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می دهد تنها 30-10% افرادی که با باسیل سل برخورد دارند به این باکتری آلوده می شوند و در 90% از افراد آلوده و بیشتر، پیشرفت به سمت توبرکلوزیس اتفاق نمی افتد. این مطالعات نشان می دهد سیستم ایمنی مناسب میزبان، نقش بسیار حیاتی در کنترل عفونت سل دارد، به طوری که بیشترین میزان مرگ ومیر در بیماران با ضعف سیستم ایمنی مانند افراد آلوده به HIV دیده می شود. M. tuberculosis یک باکتری داخل سلولی اختیاری است. راه اصلی ورود آن به بدن دستگاه تنفسی است و بیشترین سلول هایی که با این پاتوژن مبارزه می کنند ماکروفاژهای آلوئولار می باشند. علاوه بر ماکروفاژهای آلوئولار، انواع مختلفی از سلول های T باید برای مقابله با مقاومت باکتری در برابر سیستم های دفاعی میزبان، فعال شوند. سلول های CD4+T از طریق تولید انواع مختلفی از سایتوکاین ها مانند IFN-γ، α-TNF و سلول های CD8+T از طریق فعالیت های سایتوتوکسیک و القای مرگ برنامه ریزی شده در سلول های آلوده، نقش مهمی را در القای پاسخ های ایمنی مناسب بر ضد M. tuberculosis ایفا می کنند.
    ایمنی سلولی، اساس پاسخ های میزبان بر ضد عفونت توبرکلوزیس است و در مطالعات اخیر نیز به اهمیت سیستم ایمنی ذاتی و هومورال در کنترل عفونت توبرکلوزیس اشاره شده است. شناخت دقیق سیستم های ایمنی، زمینه را جهت طراحی و گسترش نسل جدید واکسن و دارو فراهم می کند. در این مقاله به بررسی پاسخ های ایمنی دخیل در عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، سی دی8+ تی سل، پاسخ ایمنی، سی دی 4+ تی سل، ایمنی همورال
|
  • Ali Mohammadpour, Mahdi Basiri Moghaddam, Arezoo Davarinia Motlagh Quchan*, Javad Mojtabavi Pages 1-9
    Background And Objectives
    Anxiety and nausea are common and distressing symptoms that patients experience before appendectomy. The aim of this study was to examine the effect of ear acupressure on anxiety and severity of nausea in patients candidate for appendectomy.
    Methods
    This is a single-blind clinical trial of three groups that was conducted on 72 inpatients candidate for appendectomy in surgical ward. The samples were selected using convenience sampling and randomly divided into three groups: intervention, placebo and control. The intervention group patients underwent acupressure at true points and placebo group at sham points for 15 minutes. Anxiety and severity of nasea were evaluated before and minutes 15 and 30 after the intervention in the three groups. The data were analyzed by chi-Square, Kruskal-Wallis, repeated measures ANOVA, one-way ANOVA and Friedman test.
    Results
    Acupressure at true point caused a significant reduction in the mean score of anxiety at minutes 15 (p
    Conclusion
    According to the results of this study, using acupressure at right points can decrease anxiety in patients candidate for appendectomy, but it has no clinical effect on their severity of nausea.
    Keywords: Acupressure, Nausea, Anxiety, Appendectomy, A Randomized Clinical Trial
  • Dr Mehrdad Memarian*, Ali Javadi, Dr Roohollah Fateh Pages 10-19
    Background And Objectives
    A number of women with volvuvaginal candidiasis suffer from certain chronic and recurrent types of this infection that affect their quality of life. Meanwhile, increased use of antifungal drugs, especially azoles, for treatment of chronic candidiasis is an important factor for incidence of drug resistance in Candida isolates from patients with vulvovaginal candidiasis. The aim of this study was to investigate anticandidal effects of gold nanoparticles conjugated fluconazole to develop better drugs for treatment of patients with candidal vaginitis, especially its chronic type.
    Methods
    After collection of 300 vaginal swab specimens and culture and isolation of primary colonies and determination of Candida species, fluconazole resistant strains of Candida albicans were detected using disc diffusion. Finally, antifungal effects of gold nanoparticles conjugated fluconazole and fluconazole were compared by broth microdilution.
    Results
    Only one fluconazole resistant strain of C. albicans was isolated from patients (MIC=64µg/ml). The results obtained from drug susceptibility test showed that this strain was sensitive to gold nanoparticles conjugated fluconazole (MIC=2µg/ml).
    Conclusion
    Given the optimal anticandidal effects of gold nanoparticles conjugated fluconazole on resistant strains of C. albicans, a suitable compound with great anticandidal properties may be achieved in the future.
    Keywords: Recurrent vaginitis, Candida albicans, Nanoparticles, Fluconazole
  • Nahid Gholizade*, Farah Farokhi Pages 20-28
    Background And Objectives
    Asthma is a kind of respiratory disease for which different chemical and herbal drugs are used. This study investigated the side effects of theophylline (TEO) and Aloe vera extract (AVE) on kidney tissue in rats with asthma.
    Methods
    Thirty six female rats were divided into six groups of six each. Asthma was induced in the rats using acetic acid spray for 12 weeks. At completion of this period, heart blood samples were collected to conduct biochemical tests. Kidney tissue was fixed in formalin 10% and stained with hematoxylin and eosin for microscopic examinations. The data were analyzed by variance and Tukey's test.
    Results
    Inflammatory cells were seen in connective tissue and around renal tubules. In TEO-treated group, mild change in density of mesenchymal stem cells, atrohpy of glumeral capillaries, and increase in Bowman space were seen, but in AVE (100mg/kg)-treated group, kidney improved. The mean creatinine and urea concentrations increased in rats with asthma and TEO and AVE (200mg/kg)-treated rats compared to the controls (p
    Conclusion
    AVE (100mg/kg) is effective in reducing inflammation of the kidney and concentrations of urea and creatinine.
    Keywords: Asthma, Aloe Vera, Theophylline, Kidney, Rats
  • Abdosaleh Zar, Seyed Ali Hosseini *, Atieh Homaion Pages 29-37
    Background And Objectives
    Regarding the effect of exercise on liver enzymes and lipid profile and the results of previous studies confirming positive effects of land-based exercise, and emphasizing the benefits of aquagymnastic training, this study investigated the effect of eight-week aquagymnastic training on liver enzymes and lipid profile of middle-aged women.
    Methods
    The study population of this study consisted of all women who attended extracurricular programs of Diver Martyrs Pool of Estahban County, of whom 22 eligible people were randomly selected to be study samples. The participants were assigned to two groups, training and control, according to aerobic power (Rock Port Test). The training program consisted of eight weeks of aquagymnastic training, three 45-min sessions per week. At baseline and completion of the eighth week, blood samples were taken from all the participants. The data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov test and independent and dependent t-tests. The level of significance was considered α≤0.05.
    Results
    Eight weeks of aquagymnastic training significantly reduced alanine-aminotransferase, low-density lipoprotein, very low-density lipoprotein, triglycerides and total cholesterol but had no significant effect in reducing aspartat-aminotransferase and increasing high-density lipoprotein.
    Conclusion
    Two-month aquagymnastic training can positively affect lipid profile and liver enzymes of middle-aged women.
    Keywords: Transaminases, Alanine transaminase, Aquagymnastic, Lipid profile, Women
  • Foroogh Faridi, Sedigheh Javadpour *, Mohammad Kargar Pages 38-48
    Background And Objectives
    Pseudomonas aeruginosa is one of the multi-drug resistant pathogens and a cause of opportunistic neusocomial infections. Different methods have been used for investigating genetic diversity of P. aeruginosa. rep-PCR typing has been introduced as a rapid and low-cost method with high discriminatory power. The aim of this study was to investigate distribution, genotypic relatedness, and antibiotic resistance in clinical isolates of P. aeruginosa.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 67 P. aeruginosa clinical isolates at Shahid Mohammadi Hospital, Bandar Abbas, Iran, between May 2012 and June 2013. Identification of strains and determination of antibiotic resistance pattern were conducted by conventional biochemical tests and Kirby-Bauer method, respectively. Genetic similarity was investigated by rep-PCR. The correlation between molecular types and antimicrobial resistance patterns was determined by Pearson's chi-square test. p≤0.05 was considered to be the level of significance.
    Results
    rep-PCR results exhibited seven genotypic clusters with 76% similarity. Genotypes A and C were the most prevalent types with 16 (23.8%) frequency. ICU had the most distribution and diversity of rep-PCR types. The majority of isolates were obtained from sputum (29.8%). Most isolates were resistant to cotrimoxazole (80.6%) and susceptible to ciprofloxacin (85.1%), as the most effective antibiotic.
    Conclusion
    The result of this study showed that P. aeruginosa rep-PCR types A and C were the predominant strains in the studied hospital. Because drug resistance is considered a serious challenge ahead for treatment of nosocomial infections, it is necessary to implement the guidelines of infection control to reduce P. aeruginosa infections.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Distribution, Microbial sensitivity Tests, Repetitive sequence, Nucleic acid
  • Dr Abolfazl Mohammadbeigi, Zohreh Anbari, Narges Mohammadsalehi, Aida Mahdipour, Robabeh Ahmadli, Hossein Ansari* Pages 49-57
    Background And Objectives
    Lifestyle is a uniqe pattern of behavioures, habits and charactristics that are exhibited by any people and is used as an indicator of physical health. The current study was conducted to investigate self-efficacy and healthy-promoting lifestyle and associated factors in nurses in Qom.
    Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted on 237 nurses working in healthcare centers affiliated with the Qom University of Medical Sciences. Data were gathered by two standard questionnaires, Health-Promoting Lifestyle Profile and Sherer et al. general self-efficacy scale, and analysed by independent t-test, correlation coefficient, and stepwise linear regression model.
    Results
    The mean age of participants was 32.04 years and 70% of them were female. The mean score of lifestyle and self-efficacy was 59.8±10 and 72.46±9, respectively. The total mean score of lifestyle and some associated domains including responsibility, self-actualization, social protection and nutrition was significantly higher in the nurses who had good self-efficacy (p
    Conclusion
    According to this study, the mean score of lifestyle was derived slightly higher than average level in the nurses. Nurses may have high self-efficacy to improve their lifestyle. Nevertheless, heavy responsibility in nursing profession has caused decrease in physical activity.
    Keywords: Lifestyle, Self efficacy, Nures, Obesity, Motor activity
  • Aliasghar Hashemi *, Moslem Taheri Soodejani, Manoochehr Karami, Sajjad Rahimi Pordanjani Pages 58-64
    Background And Objectives
    Influenza vaccination is one of the most important ways to prevent influenza acquisition in healthcare staff. This study was conducted to determine the cumulative incidence rate of side effects associated with influenza vaccination among healthcare staff in some of the hospitals in Shiraz.
    Methods
    This descriptive study was conducted on the staff of a number of hospitals in Shiraz who received influenza vaccine in 1392. Instrument in this study was a researcher-developed questionnaire about common side effects that was collected up to 10 days after the vaccination. Incidence of side effects was reported with 95% confidence interval. The data were analyzed by chi-square test, Fisher's exact test, and univariate logistic regression.
    Results
    From the 450 vaccinated staff, 424 (94.23%) completed the questionnaire. 53.8% of vaccine recipients were female and 46.2% male. The mean age of the participants was 34.94 years. Up to 10 days after vaccination, cumulative incidence rate of side effects following vaccination was obtained 21.7% for common cold-like symptoms, 71.2% for muscle pain, 16.5% for pain where the shot was given, 15.3% for fever, 14.4% for runny nose, 12.3% for severe headache, 9% for severe coughing, 0.9% for diarrhea, and 1.7% for abdominal pain (1.7%). No severe side effects such as acute allergic reactions and Guillain-Barré syndrome were reported.
    Conclusion
    The reported incidence rate of side effects in this study, high risk of acquiring disease among health care staff, and their role in controlling influenza epidemics represent the necessity of influenza vaccination in this occupational population.
    Keywords: Influenza vaccine, Health personnel, Influenza, Human, adverse effects
  • Afsaneh Haghmorad Korasti, Razieh Nazari *, Mohsen Zargar Pages 65-73
    Background And Objectives
    Public swimming pool's waters are contaminated with a wide variety of pathogenic microorganisms and are a suitable environment for transmission of different diseases. The aim of this study was to investigate the microbial contamination of the public swimming pool's waters with Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa and to determine certain parameters such as residual chlorine, pH, temperature and turbidity in these pool's waters in Kermanshah.
    ◦In this descriptive, cross-sectional study, 129 water samples were taken from all active pools in Kermanshah and their bacteriologic and physicochemical properties were investigated. Phosphatase alkaline (PHO-A) gene was used for molecular confirmation of E. coli isolates, and exotoxin A (ETA) gene in PCR was employed to confirm pathogenicity of P. aeruginosa isolates. Data were analyzed by chi-square and t-test. p0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated that appropriate amount of residual chlorine caused reduction in microbial contamination in the public swimming pool's waters in Kermanshah.
    Keywords: Swimming pools, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Polymerase chain reaction
  • Hamid Asayesh *, Fatemeh Sharififard, Mojtaba Mosavi, Zahra Taheri Kharameh, Zahra Aliakbarzade Arani, Alireza Shouri Bidgoli Pages 78-83
    Background And Objectives
    Learning is a stressful experience of human life; reduced adaption to stressors causes academic burnout which is a reason for academic failure among students. This study investigated the correlation among academic stress, academic burnout, and academic performance in nursing and paramedic students of Qom University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, 264 nursing and paramedic students were randomly selected. Demographic characteristics checklist, academic burnout questionnaire, and academic stress scale were used to gather data, and grade point average was considered to be the indicator of academic performance. Linear regression analysis was used to analyze the data. The level of significance was considered to be p
    Results
    The mean score for student's academic burnout was 28.52±15.84. Univariate regression analysis showed that the student's employment, years of education, academic performance, and all academic stress subscales had a significant correlation with academic burnout. According to multivariate regression analysis, having a field of study-related occupation was a protective factor and academic stress a risk factor for academic burnout.
    Conclusion
    The findings of this study showed that a large proportion of students experienced academic burnout, and students with higher levels of stress experienced more severe academic burnout and had poorer performance. Therefore, training ways to cope with stress can cause reduction in academic burnout and improvement of performance.
    Keywords: Education, Educational status, Academic stress, Students, Nursing
  • Akram Moslehi, Azam Moslehi * Pages 84-88
    Background And Objectives
    Platelet satellitism (PS), a rosette form of platelets around neutrophils, is observed extensively in CBC samples containing anticoagulant EDTA at room temperature. This study was conducted to investigate the effect of antiplatelet autoantibodies on healthy people's neutrophils and platelets.
    Methods
    For this case-control study, 10 people with PS were selected. To investigate autoantibody effect, first, blood of the people was taken in EDTA-free test tubes and the serums isolated and gathered. Then, the buffy coat of EDTA-contained blood sample of a healthy person (with blood group O) was isolated. Equal amounts of serum and buffy coat were mixed together, of EDTA added to them, and the solution kept at room temperature for 30 minutes. The blood smears prepared from these solutions were stained and examined microscopically for the presence of PS. Level of significance was considered to be p
    Results
    After mixture of serum and buffy coat, no PS was seen in the prepared smears.
    Conclusion
    It seems that infusion of serum of people with PS to plasma receivers does not cause fake psoudotromocytopenia in the CBC samples and any complications in the receivers.
    Keywords: platelet satellitism, Autoantibody, EDTA, psoudotromocytopenia
  • Roghayeh Teimourpour, Ehsan Aryan, Zahra Meshkat* Pages 89-99
    Background And Objectives
    Mycobacterium tuberculosis is the causative agent of tuberculosis (TB). Approximately one-third of the world's population is infected with M. tuberculosis. Despite the availability of drug and vaccine, it remains one of the leading causes of death in humans especially in developing countries. Epidemiological studies have indicated that only 10-30% of people exposed to tubercle bacillus are infected with M. tuberculosis, and at least 90% of the infected people finally do not acquire TB. The studies have indicated that the host efficient immune system has essential roles in the control of TB infection such that the highest rate of mortality and morbidity is seen in immunocompromised patients such as people infected with HIV.
    M. tuberculosis is an obligatory intracellular bacterium. It enters the body mainly through the respiratory tract and alveolar macrophages combat this pathogen most commonly. In addition to alveolar macrophages, various T-cell subpopulations need to be activated to overcome this bacterium's resistance to the host defense systems. CD4 T cells, through production of several cytokines such as IFN-γ and TNF-α, and CD8 T cells, through cytotoxic activities and induction of apoptosis in infected cells, play critical roles in inducing appropriate immune responses against M. tuberculosis.
    Although cell-mediated immunity is the cornerstone of host responses against TB and the recent studies have provided evidence for the importance of humoral and innate immune system in the control of TB, a profound understanding of the immune responses would provide a basis for development of new generations of vaccines and drugs. The present study addresses immune responses involved in M. tuberculosis infection.
    Keywords: Mycobacterium tuberculosis_CD8+ T cells_Immunity_innate_CD4+ T cell_Immunity_humoral