فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 9 (پیاپی 56، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صبا صادق، مهرداد فتحی، کیوان حجازی*، مجتبی کیانی گل صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    میانسالی دوران حساسی از زندگی است و توجه به مسائل و نیازهای این دوران، یک ضرورت اجتماعی محسوب می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین هوازی بر سطوح آدیپونکتین و کیفیت زندگی زنان میانسال غیرفعال انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 21 آزمودنی با دامنه سنی بین 60-50 سال و نمایه توده بدنی بین 25-22 کیلوگرم برمترمربع به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (10 نفر) و کنترل (11 نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرین هوازی شامل: 8 هفته (هرهفته سه جلسه به مدت 60 دقیقه) با شدتی معادل 70-50% حداکثر ضربان قلب ذخیره بود. پیش از شروع و پس از پایان مداخله تمرینی، کیفیت زندگی و مقادیر آدیپونکتین سرمی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی وابسته و مستقل تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 8 هفته برنامه تمرین هوازی، منجر به افزایش معنی داری در مقادیر آدیپونکتین سرمی و خرده مقیاس های کیفیت زندگی همچون: شغل، احساس، خرده مقیاس جنسی و کیفیت زندگی زنان میانسال غیرفعال شد (05/0>p). همچنین بین متغیر وزن، نمایه توده بدن، احساس شغلی، احساس و خرده مقیاس جنسی در بین زنان میانسال فعال و غیرفعال، تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0>p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، 8 هفته تمرین هوازی، از طریق بهبود مقادیر آدیپونکتین زنان میانسال می تواند از بروز بیماری آترواسکلروزیس جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، ورزش، کیفیت زندگی
  • سیدعبدالله چاووشی زاده، ندا خراسانی نیاسر، اعظم مصلحی*، محسن فرح آبادی، شادی سرهرودی صفحات 12-18
    زمینه و هدف
    زردچوبه گیاهی ازخانواده زنجبیل است که از گذشته های دور، کاربرد غذایی و دارویی داشته است. مطالعات مختلف اثرات مفید این گیاه را بر زخم معده، آرتریت روماتوئید، آسم، انواع سرطا ن ها و غیره نشان داده اند. در این مطالعه دوزهای مختلف عصاره آبی گیاه زردچوبه بر ضبط و فراخوانی حافظه در موش های سوری با استفاده از دستگاه اجتنابی غیرفعال بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه، موش ها به 6 گروه 8تایی، برای آزمایش ضبط حافظه و 6 گروه 8تایی، برای آزمایش فراخوانی حافظه {گروه های آزمایش دریافت کننده عصاره به صورت داخل صفاقی 100 میلی گرم برکیلوگرم، 200 میلی گرم برکیلوگرم، 400 میلی گرم برکیلوگرم و 800 میلی گرم برکیلوگرم، گروه حلال (Blank) وگروه کنترل} تقسیم شدند. در آزمون ضبط، بلافاصله بعد از دریافت شوک الکتریکی، عصاره زردچوبه تزریق گردید، درحالی که در آزمون فراخوانی، 24 ساعت بعد از دریافت شوک الکتریکی، عصاره تزریق شد. جهت مقایسه زمان قدم گذاری کامل در روزهای مورد آزمایش، از روش آنالیز واریانس یک طرفه و پس آزمون LSD استفاده گردید. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه عصاره آبی زردچوبه، ضبط و فراخوانی حافظه را در روز چهارم نسبت به گروه های کنترل و حلال، به طور معنی داری افزایش داد. بهترین پاسخ برای آزمون ضبط حافظه با دوز 100 میلی گرم برکیلوگرم و برای فراخوانی حافظه0با دوز 200 میلی گرم برکیلوگرم عصاره به دست آمد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد عصاره آبی زردچوبه باعث بهبود ضبط و فراخوانی حافظه در موش های سوری سالم می شود.
    کلیدواژگان: زردچوبه، اختلال حافظه، فراخوانی حافظه، دستگاه اجتنابی غیرفعال، موش سوری
  • یازگلدی نظری*، ارسلان دمیرچی، ریحانه سریری، عراز نظری، ناصر بای صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    در پژوهش حاضر اثر فعالیت هوازی حاد بر تغییرات برخی آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیرآنزیمی بزاقی در مردان غیرورزشکار بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 25 مرد غیرورزشکار دانشگاهی (سن 6/1±2/21 سال، وزن 1/10±62/68 کیلوگرم، چربی بدنی 9/2±75/16% و حداکثر اکسیژن مصرفی 4/2±54/37 میلی لیتر برکیلوگرم بردقیقه)، به صورت داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. نمونه های بزاقی در سه مرحله (قبل، بلافاصله و یک ساعت پس از دویدن) بر روی نوارگردان، طبق آزمون بیشینه آستراند جمع آوری شد. میزان فعالیت آنزیم های پراکسیداز، کاتالاز و غلظت اسید اوریک با استفاده از روش های آزمایشگاهی اندازه گیری شد، سپس برای بررسی تغییرات به دست آمده از آزمون آماری اندازه گیری های مکرر و درصورت معنی داری برای مقایسه دو به دو مراحل اندازه گیری، از آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری 05/0p≤ استفاده گردید.
    یافته ها
    فعالیت آنزیم پراکسیداز، بلافاصله و یک ساعت پس از فعالیت، افزایش معنی داری نسبت به قبل از فعالیت نشان داد، همچنین غلظت اسید اوریک نیز نسبت به فعالیت هوازی، افزایش معنی داری داشت، ولی مقدار فعالیت آنزیم کاتالاز نسبت به فعالیت هوازی، کاهش معنی داری نشان داد. در میزان جریان بزاقی نیز در اثر فعالیت، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، انجام فعالیت هوازی باعث تولید رادیکال های آزاد می شود و سیستم آنتی اکسیدانی بزاقی به عنوان واکنش بیولوژیکی بدن، برای خنثی سازی و مقابله با اثرات مخرب رادیکال های آزاد، افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، رادیکال آزاد، فعالیت ورزشی، جریان بزاقی
  • ندا پاکزاد، کیان نوروزی تبریزی*، مسعود فلاحی خشکناب، مهدی نوروزی صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    ایمنی بیمار برای ارتقای کیفیت مراقبت های سلامت، حیاتی است و به عنوان یک پارامتر مهم توسط همه سازمان های ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در سراسر جهان، پایش می شود. پرستاران به علت ماهیت کار خود، در حفظ و ارتقای ایمنی نقش اساسی دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر برنامه آموزش ایمنی بیمار بر فرهنگ ایمنی بیمار در بین پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی ایلام انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 40 پرستار از مراکز آموزشی درمانی شهر ایلام، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آموزش مجازی ایمنی بیمار و آموزش به شیوه سخنرانی تخصیص داده شدند. پرسشنامه بررسی بیمارستانی فرهنگ ایمنی بیمار در مراحل قبل و بعد از برنامه آموزشی ایمنی بیمار، توسط پرستاران دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های کلموگروف و اسمیرنوف، تی مستقل و تی زوجی تحلیل آماری شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بعد از مداخله آموزشی، فرهنگ ایمنی بیمار در هر دو گروه آموزش مجازی و سخنرانی به میزان معنی داری بهبود یافت (01/0>p). میانگین نمرات فرهنگ ایمنی بیمار در گروه آموزش مجازی، بیشتر از گروه آموزش به روش سخنرانی بود و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد مدیران سیستم های ارائه دهنده خدمات سلامت می توانند از برنامه های آموزشی برای بهبود فرهنگ ایمنی بیمار در بین پرستاران استفاده کنند. همچنین ارائه آموزش های ایمنی بیمار، به صورت مجازی و یا سخنرانی مفید خواهد یود.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی، پرستاران، بیمارستان ها
  • امیر همتا، انوشیروان کاظم نژاد*، محمد غلامی فشارکی، نازنین فکری، معصومه ابوالفتحی صفحات 35-43
    زمینه و هدف
    طرح واره یک الگوی شناختی و هیجانی است که می تواند رفتارهای فردی را به سمت خاصی سوق دهد. این مطالعه با هدف بررسی مشکلات روانی ویژگی های شخصیتی در دختران دانش آموز شهر قم انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش تحلیلی - مقطعی بر روی 151 دانش آموز دختر دبیرستان های شهر قم در سه رشته علوم ریاضی، انسانی و تجربی در سال تحصیلی 1390-1391 انجام شد. نمونه گیری در دو مرحله: ابتدا نمونه گیری خوشه ای، سپس نمونه گیری طبقه بندی شده با تخصیص متناسب در هرخوشه صورت گرفت. شرکت کنندگان به پرسشنامه 75 سوالی «طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ» پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و آماره لاندا تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی دانش آموزان برابر با 5/1±15 سال بود. طرح واره های معیارهای سرسختانه (در بعد گوش به زنگی بیش از حد و بازداری)، شکست و وابستگی (در بعد عملکرد مختل) و نقص/شرم (در بعد طرد و بریدگی) به ترتیب بیشترین میانگین را داشتند. میانگین نمره هیچ یک از سازه ها برحسب سه گروه تحصیلی با هم تفاوت معنی داری نداشت. اما همبستگی بین سازه ها در گروه های تحصیلی از نظر آماری معنی دار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه از بین 4 طرح واره ای که بیشترین میانگین را داشتند، دو طرح واره متعلق به حوزه عملکرد مختل بود. باتوجه به اینکه این طرح واره با رفتار والدین در دوران کودکی شکل می گیرد، لذا یکی از راهکارها می تواند آموزش والدین در جهت پرورش اعتماد به نفس فرزندان و عدم مراقبت بیش از حد از آنان باشد.
    کلیدواژگان: طرح واره یانگ، دانش آموزان، بازداری، شرم، قم، ایران
  • مینا حامیان، آزیتا احسانی*، مرضیه احسانی، سمیه مومنیان صفحات 44-50
    زمینه وهدف
    بی دندانی کامل، یک پدیده شایع در میان افراد مسن بوده که شیوع آن از شاخص های سلامت جامعه است. از دست دادن دندان ها منجر به بیماری های دستگاه گوارش، لطمه به زیبایی و کاهش توانایی های سایکولوژیک و اجتماعی افراد می شود. این پژوهش با هدف بررسی شیوع بی دندانی کامل در بیماران سنین 35 و بالای 35 سال، مراجعه کننده به کلینیک های منتخب دندانپزشکی شهر قم انجام شد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه مقطعی، تعداد 394 نفر از بیماران (در سنین 35 و بالای 35 سال)، مراجعه کننده به کلینیک های منتخب دندانپزشکی شهر قم در سال 1393، به صورت تصادفی انتخاب شدند. قبل از انجام معاینات دهانی برای هر فرد در پرسشنامه ای مشخصات دموگرافیک شامل: سن، جنس، شغل، وضعیت تاهل، وضعیت اقتصادی، همچنین سابقه سیگارکشیدن، خشکی دهان، بیماری سیستمیک، رعایت بهداشت دهان و علل ازدست رفتن دندان ها ثبت گردید. داده ها با استفاده ازآمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شیوع بی دندانی کامل در شهر قم، 9/23% بود که با جنسیت رابطه معنی داری داشت و در جنس مذکر بیشتر بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد میانگین سنی در افراد بی دندان کامل، بالاتر و برابر 6/56 می باشد. بیشترین علت از دست دادن دندان ها (75% ) پوسیدگی بود. از بین افراد بی دندان کامل، 84% تحصیلات زیردیپلم و 6/52% وضعیت اقتصادی متوسط داشتند. همچنین 9/71% از آنها به ندرت مسواک می زدند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج، شیوع بی دندانی کامل در شهر قم بالا می باشد. همچنین بین شیوع بی دندانی کامل با سطح تحصیلات، کشیدن سیگار، پوسیدگی، بیماری های پریودنتال، وضعیت اقتصادی، شغل، خشکی دهان، رعایت بهداشت و بیماری های سیستمیک، رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بی دندانی کامل، علت، شیوع، پوسیدگی، دندانپزشکی جامعه نگر
  • حسن رضایی پندری، محمدعلی مروتی شریف آباد* صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    ازجمله ساختارهای اجتماعی - روانی که در سلامت افراد، به ویژه قشر سالمند دارای اهمیت است، می توان به خودکارآمدی درک شده و حمایت اجتماعی اشاره کرد که بر کیفیت و سبک زندگی تاثیرگذار است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ساختارهای اجتماعی - روانی بر سبک زندگی در سالمندان شهر یزد انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بر روی 270 نفر از سالمندان بالای 60 سال شهر یزد در سال 1393 انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ایبود. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل: پرسشنامه های استاندارد خودکارآمدی عمومی، حمایت اجتماعی Zimet و پرسشنامه سبک زندگی سالمندان ایرانی بود. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، همبستگی پیرسون تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره سبک زندگی، حمایت اجتماعی و خودکارآمدی سالمندان مورد بررسی به ترتیب 9/13±9/161 از طیف نمره 211-42؛ 7/8±3/46 از طیف نمره 60-12 و 7/7±3/29 از طیف نمره 40-10 بود. بین سبک زندگی و حمایت اجتماعی (594/0، 001/0>p) و خودکارآمدی (592/0، 001/0>p)، همبستگی خطی وجود داشت. همچنین سازه های حمایت اجتماعی (424/0=β، 001/0>p) و خودکارآمدی (420/0=β، 001/0>p) توانستند در مجموع 50% تغییرات سبک زندگی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سازه های حمایت اجتماعی و خودکارآمدی درک شده می توانند تغییرات سبک زندگی را پیش بینی کنند. بنابراین، می توان با انجام مداخلات مناسب بر روی این سازه های روانی – اجتماعی، سبک زندگی سالمندان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، سبک زندگی، سالمندان
  • زهرا جعفری ندوشن، خدیجه علیپور ندوشن، هدی احمری طهران *، نرگس محمد صالحی، ثارالله شجاعی، آزاده عسگریان، محسن فرح آبادی صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    اطلاعات سلامت، طیف وسیعی از اطلاعات را شامل می شود، ازجمله اطلاعات درباره بیماری ها و نحوه پیشگیری و درمان اولیه آنها که یکی از دغدغه های اصلی برای بسیاری از افراد است. در این مطالعه وضعیت جستجوی اطلاعات سلامت در اینترنت توسط مراجعین به درمانگاه های مراکز آموزش درمانی شهرستان قم بررسی گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی - مقطعی بر روی 457 نفر از مراجعه کننده (همراه یا بیمار) به درمانگاه های مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1394 با روش نمونه گیری سهمیه ای و با استفاده از پرسشنامه برگرفته از مطالعه AlGhamdi انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری، 05/0> p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    41% از نمونه های مورد پژوهش، از اینترنت در مورد وضعیت سلامتی خود استفاده کردند. در بررسی جستجوی اطلاعات سلامت، اکثریت نمونه ها (87%) در مورد وضعیت پزشکی خود از اینترنت استفاده کرده بودند. بیشترین موضوع مورد جستجو (14%) سرطان بود و اکثریت نمونه ها (52%)، اطلاعات پزشکی به دست آمده از اینترنت را مفید و (58%) نسبتا کافی بیان کردند. همچنین با استفاده از آزمون کای اسکوئر بین سن (001/0p=)، تحصیلات (000/0(p= و جستجوی اطلاعات سلامت در یک ماه، ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان استفاده کم و آشنا نبودن جامعه در زمینه جستجوی اطلاعات سلامت، مسئولان باید نسبت به برنامه ریزی جهت افزایش مهارت و سواد اطلاعات سلامت تلاش کنند. همچنین نسبت به صحت و اعتبار اطلاعات موجود در اینترنت نظارت داشته باشند.
    کلیدواژگان: مصرف کننده اطلاعات بهداشتی، سواد بهداشتی، تکنولوژی اطلاعات، اینترنت
  • محمد خندان، معصومه شمسی، محدثه حاجی علی گل، علیرضا کوهپایی *، مژگان شهبازی صفحات 70-77
    زمینه و هدف
    امروزه حوادث ناشی از کار، هزینه های مستقیم و غیرمستقیم زیادی را به جوامع تحمیل می کند. به منظور پیشگیری از وقوع این حوادث، لازم است در کنار عوامل محیطی، به عوامل فردی همچون جایگاه مهار ایمنی نیز پرداخته شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی همبستگی میان جایگاه مهار ایمنی و حوادث شغلی در دو شرکت تولیدی در سال 1394 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی در سال 1394 بر روی 163 کارگر که به صورت تمام شماری شرکت کرده بودند انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده جهت جمع آوری داده ها، پرسشنامه معتبر جایگاه مهار ایمنی و دموگرافیک بود و حوادث به طور خوداظهاری بیان شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون پواسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    از میان کل کارگران، 8/52% زن و مابقی مرد بودند. متوسط سن کارگران، 6/6±8/29 سال محاسبه شد. در مجموع، 37 نفر (8/22%) از کارگران دچار حادثه شغلی شده بودند. امتیاز مهار ایمنی، برابر با 7/6±1/39 به دست آمد. از متغیرهای دموگرافیک، بین سابقه شغلی افراد (06/0p=) با تعداد حوادث شغلی، ارتباطی وجود نداشت، ولی بین کنترل بیرونی (یکی از زیرمقیاس های جایگاه مهار ایمنی) با حوادث شغلی، ارتباط معنی داری دیده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های تحقیق، افرادی که رویداد های مثبت یا منفی را پیامد رفتار خود نمی دانند؛ بلکه آن را به شانس، سرنوشت و عوامل محیطی مهارنشدنی نسبت می دهند، در مقایسه با افراد دیگر بیشتر دچار حادثه می شوند. از این رو، توجه به فاکتورهای روان شناسی و شناختی افراد در محیط های کار می بایست در اولویت توجه مدیران و تصمیم گیران صنعت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بهداشت حرفه ای، کنترل داخلی، خارجی، حادثه شغلی، روانشناسی، سلامت
  • سلمان خزایی، پریوش نورعلیئی، بهزاد غلامعلیئی*، محمد کشوری دلاور، سمیه خزایی، سمیه جمورپور، ریحانه نورعلیئی صفحات 78-88
    زمینه و هدف
    چاقی یکی از اختلالات تغذیه ای شایع در تمام دنیا است. با توجه به مطالعات گسترده انجام شده با نتایج متفاوت، درخصوص شیوع چاقی در نوجوانان سطح کشور، مطالعه متاآنالیز حاضر با هدف دستیابی به یک میزان دقیق و معتبر برای برنامه ریزان انجام شد.
    روش بررسی
    تمامی مطالعات مقطعی صورت گرفته در زمینه شیوع چاقی در نوجوانان ایران بدون هرگونه محدودیت در پایگاه های داخلی و بین المللی شامل: Scopus، Iranmedex، SID، Magiran و Pubmed در مردادماه سال 1394 استخراج شدند. از مدل اثرات تصادفی در سطح اطمینان 95% جهت آنالیز داده ها و به دست آوردن یک اندازه خلاصه استفاده شد. ناهمگونی بین نتایج با استفاده از آزمون آماری I2 مشخص گردید.
    یافته ها
    در این بررسی، 24 مقاله معیارهای ورود به مطالعه را داشتند. طبق مطالعات، شیوع چاقی در نوجوانان ایرانی برابر 7/4% (فاصله اطمینان 95%: 8/5-4/1)بوده و شیوع چاقی در پسرها بیشتر از دختران گزارش شده است (56/5% در مقایسه با 32/4%).
    نتیجه گیری
    با توجه به تغییرات سبک زندگی، همچنین ترویج الگوهای بد غذایی در جوامع امروزی، لزوم برنامه ریزی و اجرای برنامه های مداخله ای در این خصوص جهت این طیف سنی در سطح خانواده، مدارس و جامعه ضروری است.
    کلیدواژگان: شیوع، چاقی، متاآنالیز، نوجوان، ایران
  • سید محمد مهدی هزاوه ایی، حمید عباسی * صفحات 89-103
    زمینه و هدف
    امروزه، نیکوتین به عنوان یک ماده اعتیادآور شناخته شده و ترک آن دشوار است. وابستگی به سیگار نیز خیلی سریع ایجاد شده و شیوع بالای وابستگی به نیکوتین، آن را به شایع ترین اختلال روانپزشکی تبدیل کرده است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه مداخلات مبتنی بر روش های آموزشی و آموزش با استفاده از تئوری ها و مدل های آموزش بهداشت جهت کاهش مصرف سیگار در نوجوانان انجام شد.
    روش بررسی
    جستجوی الکترونیکی با استفاده از کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی از پایگاه های بانک اطلاعاتی مقالات علوم پزشکی ایران (Iran Medex)، پایگاه اطلاعات علمی (SID)،PubMed ، Sciencedirec و Biomedcentral از اول اردیبهشت ماه سال 1394 تا 15خرداد سال 1394 انجام گرفت.
    یافته ها
    9 پژوهش مداخله ای در این مطالعه مروری مورد بررسی قرار گرفت. مداخلات به دو دسته مطالعات تقسیم شدند که در مجموع در 5 مطالعه، تئوری ها و مدل های آموزش بهداشت، مبنای مداخله بود و در 4 مطالعه دیگر، مداخلات بدون استفاده از تئوری ها و مدل های آموزش بهداشت انجام شده بود. تمامی مطالعات، به صورت مداخله و کنترل بود.
    نتیجه گیری: نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر تئوری و مدل های آموزش بهداشت می تواند تاثیر زیادی بر کاهش مصرف سیگار در نوجوانان داشته باشد. همچنین مدت زمان، روش انجام مداخلات و برنامه های آموزشی با استفاده از مدل ها و تئوری های مناسب در اثربخشی مداخلات، به منظور کاهش مصرف سیگار در نوجوانان از اهمیت فراوانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: نوجوان، سیگار، دبیرستان، مداخله اولیه، مدل های آموزش بهداشت
|
  • Saba Sadegh, Mehrdad Fathei, Keyvan Hejazi *, Mojtaba Kiani Gol Pages 1-11
    Background And Objectives
    Middle aged is a sensitive period of life and paying attention to the issues and needs of this period is a social necessity. The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks aerobic training on levels of adiponectin and quality of life in middle aged women.
    Methods
    21 subjects with range of 50-60 year and BMI 22-25 kg/m2 were selected by convenience sampling method. Volunteers were randomly assigned into experimental (n=10) and control (n=11) groups. The eight weeks aerobic training included (3 times a week, 60 minutes per session, with intensity of 50-70 percent of reserve heart rate). Quality of life and adiponectin levels were taken at baseline and at the end of the study. Data were analyzed using paired and independent t-test for comparison of means within and between groups respectively. The level of significance was set at p
    Results
    Eight weeks aerobic exercise lead to the increase in adiponectin levels and subscales of quality of life such as: job, sensation, sexual scales and quality of life in inactive middle aged women (p
    Conclusion
    Eight weeks of aerobic training through improving the adiponectin levels among middle aged women can prevent the incidence of atherosclerosis diseases.
    Keywords: Adiponectin, Exercise, Quality of life, Middle aged
  • Seyed Abdollah Chavoshizadeh, Neda Khorasani Niasar, Azam Moslehi *, Mohsen Farahabadi, Shadi Sarahvardi Pages 12-18
    Background And Objectives
    Curcumin belongs to ginger family, which is used as food and drug from ancient times. Different studies have shown beneficial effects of curcumin on peptic ulcer, rheumatoid arthritis, asthma, and various types of cancer. In this study, the effect of different doses of Curcuma longa aqueous extract on memory retention and retrieval of mice, was investigated using passive avoidance apparatus.
    Methods
    Mice were divided into 6 groups of 8 each for memory retention test and 6 groups of 8 each for memory retrieval test {experimental groups receiving the extract intraperitoneally at doses of 100, 200, 400, 800mg/kg, blank group, and control group}. In memory retention test, the curcumin extract was administered immediately after electric shock, while in the memory retrieval test, it was administered 24 h after receiving electric shock. To compare the complete stepping in the experiment days, One-way ANOVA and post-test LSD were used. The level of significance was considered p
    Results
    In this study, curcuma longa aqueous extract significantly increased memory retention and retrieval on the 4th day compared to blank and control groups. The best response for memory retention was obtained at the dose of 100mg/kg and for memory retrieval at the dose of 200mg/kg.
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that Curcuma longa aqueous extract improves memory retention and retrieval in healthy mice.
    Keywords: Curcuma, Memory disorders, Memory retrieval, Passive avoidance apparatus, Mice
  • Yazgaldi Nazari *, Arsalan Damirchi, Reyhaneh Sariri, Araz Nazari, Nasser Bai Pages 19-26
    Background And Objectives
    In the present study, the effect of acute aerobic exercise on enzymatic and non-enzymatic salivary antioxidants variations in non-athlete men, was investigated.
    Methods
    In this experimental study, 25 male non-athlete collegiates (age, 21.2±1.6 years; weight, 68.62±10.1kg; body fat, 16.75±2.9%; and Vo2 max, 37.54±2.4ml/kg/min) participated voluntarily in this study. Saliva samples were collected in three phases (before, immediately, and 1 hour after running) on treadmill according to Astrand test. The activity of peroxidase and catalase, and concentration of uric acid were measured by laboratory methods. Then, to assess the obtained changes, repeated measures statistical test, and in case of significance, post-hoc Bonferroni test were used for pairwise comparing of the measuring phases at the significance level of p≤0.05 used.
    Results
    The activity of peroxidase significantly increased immediately and 1 hour after exercise compared to the baseline; Also, the concentration of uric acid significantly increased after aerobic exercise, but catalase enzyme activity significantly decreased after aerobic exercise (p
    Conclusion
    According to the findings of this study, aerobic exercise causes the production of free radicals, and salivary antioxidant system increases as the body biological response to neutralize and counteract the damaging effects of free radicals.
    Keywords: Antioxidant, Free radical, Exercise, Saliva flow rate
  • Neda Pakzad, Kian Norouzi *, Masuod Fallahi Khoshknab, Mehdi Norouzi Pages 27-34
    Background And Objectives
    Patient safety is crucial for promotion of healthcare quality and is monitored as an important parameter by all healthcare provider organizations worldwide. Nurses play a major role in maintaining and promoting patient safety due to the nature of their work. The purpose of this study was to compare the effect of patient safety education program on patient safety culture among nurses working in Ilam education-treatment centers.
    Methods
    In this experimental study, 40 nurses were selected from Ilam educational-treatment centers and randomly allocated to two groups of virtual patient safety education and lecture-based education. Hospital Survey on Patient Safety Culture questionnaire was completed by nurses of the two groups before and after patient safety education program. Statistical analysis was performed using Kolmogorov-Smirnov, independent t-, and paired t-tests. The significance level was considered less that 0.05.
    Results
    Patient safety culture was significantly improved in both virtual and lecture groups after educational intervention (p
    Conclusion
    The findings of this study indicated that educational programs could be used by administrators of health service providers to improve patient safety culture among nurses. Also, providing patient safety educations as virtual or lecture both will be helpful.
    Keywords: Patient Safety, Safety Culture, Nurses, Hospitals
  • Amir Hamta, Dr Anoshirvan Kazemnejad *, Dr Mohammad Gholami, Fesharaki, Nazanin Fekri, Masomeh Abollfathi Pages 35-43
    Background And Objectives
    Schema is a cognitive and emotional pattern, which can affect individual behaviors. This study was performed to investigate mental health problems and personality characteristics in female students in Qom city.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 151 female students of Qom high schools in three disciplines of Mathematical Sciences, Humanities, and Experimental Sciences in 2011-2012 academic years. Sampling was performed in two steps; first cluster sampling and then stratified sampling with proportional allocation to each cluster. Participants answered a 75-question questionnaire, “Young Early Maladaptive Schemas”. Data were analyzed using Kruskal–Wallis, spearman correlation coefficient, and Lambda statistics.
    Results
    The mean age of the students was 15±1.5 years. Unrelenting standards schemas (in domain of over vigilance/inhibition), failure and dependency (in dimension of impaired autonomy), and defectiveness and shame (in dimension of disconnection and rejection) had the highest mean scores, respectively. None of the mean scores had a significant difference according to three academic groups. But the correlation between the schemas was statistically significant in the academic groups (p
    Conclusion
    In this study, 2 out of the 4 schemas with the highest mean belonged to impaired performance domain. Given that this schema is formed by parental behavior during childhood, therefore, one of the strategies can be training of parents to improve children’s confidence and not over caring of them.
    Keywords: Young schema, Students, Inhibition, Shame, Qom, Iran
  • Mina Hamian, Azita Ehsani *, Marzieh Ehsani, Somayeh Momenyan Pages 44-50
    Backgroung and
    Objectives
    Edentulism is a common phenomenon among the elderly, which its prevalence is one of the community health indicators. Edentulism leads to gastrointestinal diseases, esthetic defects, and reduction of social and psychological abilities. The aim of this study was to investigate the prevalence of edentulism among patients aged 35 years and over who referred to the selected dental clinics of Qom city.
    Methods
    In this cross-sectional study, 394 patients (aged 35 years and over) referring to the selected dental clinics of Qom city, 2014, were randomly selected. Before performing oral examination for each person, demographic characteristics, including age, sex, job, marital status, and economic status, as well as history of smoking, xerostomia, systemic diseases, oral hygiene, and causes for edentulism, were recorded in a questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test. The level of significance was set at p
    Results
    The prevalence of edentulism was 23.9%, which had a significant relationship with gender, and was higher in male gender. The results of independent t-test showed that the mean age was higher in edentulous subjects and was higher (56.6). The most cause of tooth loss (75%) was tooth decay. Among edentulous individuals, 84% were under diploma and 52.6% had moderate economic status. Also, 71.9% of them were brushing rarely.
    Conclusion
    According to the results, the prevalence of edentulism in Qom was high. Also, there was a significant relationship between edentulism and education level, smoking, caries, periodontal disease, economic status, occupation, xerostomia, oral hygiene, and systemic diseases.
    Keywords: Edentulism, Etiology, Prevalence, Caries, Community dentistry
  • Hassan Rezaeipandari, Mohammadali Morowatisharifabad* Pages 51-60
    Background And Objectives
    Perceived self-efficacy and social support are psychosocial constructs that are important in health of population, especially in the elderly, and affect the quality of life and lifestyle. The aim of this study was to assess the effect of social-psychological constructs on lifestyle in the elderly in Yazd city.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 270 older adults over 60 years of age in 2015. A cluster sampling was performed. Data collection tools included General Self-Efficacy Scale, Zimet social support scale, and Iranian elderly lifestyle questionnaires. Data were analyzed using chi-square and Pearson correlation coefficient. The level of significance was considered to be 0.05.
    Results
    The mean scores of lifestyle, social support, and self-efficacy were 161.9±13.9 (range, 42-211), 46.3±8.7 (range, 12-60) and 29.3±7.7 (range, 10-40), respectively. There was a linear correlation between lifestyle and social support (p
    Conclusion
    Given that social support and perceived self-efficacy constructs can predict changes of lifestyle, therefore appropriate interventions on these psychosocial constructs can improve the lifestyle in the elderly.
    Keywords: Self efficacy, Social support, Life style, Aging
  • Zahra Jafary Nodoushan, Khadijeh Alipour Nodoushan, Hoda Ahmari Tehran*, Narges Mohammad Salehi, Sarallah Shojaei, Azadeh Asgarian, Mohsen Farahabadi Pages 61-69
    Background And Objectives
    Health information include a wide spectrum of information, including information about diseases and how to prevent and treat them early, which is one of the main concerns for most people. In this study, the internet search for health information was investigated in referrers to clinics of educational-treatment centers in Qom city.
    ◦The present research was conducted as a descriptive cross-sectional study on 457 referrers (patients or relatives) to clinics of educational-treatment centers of Qom University of Medical Sciences using quota sampling and a questionnaire adopted from AlGhamdi’s study, 2015. Data were analyzed using chi-square tests and logistic regression at the significance level of p
    Keywords: consumer health information, health literacy, information technology, internet
  • Mohammad Khandan, Masumeh Shamsi, Mohaddeseh Hajialigol, Alireza Koohpaei*, Mozhgan Shahbazi Pages 70-77
    Background And Objectives
    Today, occupational accidents impose many direct and indirect costs on communities. In order to prevent the occurrence of work-related accidents, it is necessary that environmental factors be considered along with personal factors, such as safety Locus of control (SLOC). The present study aimed to investigate the correlation between safety locus of control and occupational accidents in two manufacturing companies in Qom province in 2015.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 163 workers who participated in the census. The tools used for data collection were valid questionnaire for SLOC and demographic questionnaire, and accidents were stated as self-report. Data were analyzed using t-, one-way ANOVA, and Poisson regression statistical tests.
    Results
    Among all workers, 52.8% were female and others were male. The average age of the workers was 29.8±6.6 years. A total of 37 (22.8%) workers had experienced occupational accident. Also, score of SLOC was 39.1±6.7. Among the demographic variables, there was no significant relationship between work history and number of occupational accidents (p=0.06), but there was a significant relationship between external control (one of the SLOC subscales) and occupational accidents (p
    Conclusion
    Based on the findings, subjects who perceive positive or negative events as consequences of their own behavior, and attribute them to chance, fate, and uncontrollable environmental factors, experience more occupational accidents compared to other people. Hence, paying attention to psychological and cognitive factors in work environments should be a priority for managers and decision makers of the industry.
    Keywords: Occupational Health, Internal, External control, Accidents, Occupational, psychology, Health
  • Salman Khazaei, Parivash Nooraliey, Behzad Gholamaliee*, Mohammad Keshvari Delava, Somayeh Khazaei, Somayeh Jamorpour, Reihaneh Nooraliey Pages 78-88
  • Seyed Mohammad Mehdi Hazavehei, Hamid Abbasi* Pages 89-103
    Background And Objectives
    Today nicotine has been known as an addictive substance and difficult to quit. Cigarette dependence also occurs quickly and high prevalence of nicotine dependence has made it the most common psychiatric disorder. This study was performed with the purpose of evaluating and comparing interventions based on training methods and training based on the use of theories and models of health education to reduce smoking in adolescents.
    Methods
    Electronic search was performed using Persian and English keywords in Iran medical science databank (Iran Medex), Scientific Information Database (SID), PubMed, Science direct, Biomed Central from April 21 to June 5, 2015.
    Results
    Nine interventional researches were investigated in this review study. The interventions were divided into two studies, which, in general, theories and models of health education were the basis for intervention in 5 studies, and 4 other interventions were carried out without the use of theories and models of health education. All studies were performed as intervention and control.
    Conclusion
    The results showed that education based on theory and models of health education has a major impact on the reduction of smoking in adolescents. Also, time, method of interventions, and training programs using appropriate models and theories is of great importance in the effectiveness of interventions to reduce smoking in adolescents.
    Keywords: Adolescent, Smoking, High School, Early intervention, Health education, models