فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 11 (پیاپی 58، بهمن 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکوان پایمرد، آرش خلیلی، محمد ذوالعدل، فاطمه دهقانی، زهرا زارعی، مصطفی جوادی * صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    از آنجایی که بیماران بستری دارای لوله تراشه در بخش مراقبت های ویژه، توانایی دفع ترشحات را نداشته و ساکشن دوره ای نیاز دارند و این عمل با عوارض مختلفی همراه است، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر ساکشن داخل لوله تراشه به روش باز با دو سایز مختلف کاتتر ساکشن 12 و 14 بر میزان درد و خروج ترشحات بیماران بستری بخش های مراقبت های ویژه انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 36 بیمار در یک گروه، تحت ساکشن با دو کاتتر سایز 12 و 14 قرار گرفتند. میزان درد در اپیزودهای اول تا سوم براساس معیار CPOT سنجش شد. میزان ترشحات خروجی بعد از ساکشن، در ظرف بال، جمع آوری و با ترازو وزن گردید. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری آنالیز شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه به درد هنگام ساکشن در اپیزود سوم، بیشترین نمره تعلق گرفت و این میزان بین دو کاتتر بزرگ و کوچک دارای اختلاف معنی داری بود (000/0p=). میزان خروج ترشحات بعد از ساکشن در کاتتر بزرگ، بیشتر و دارای اختلاف آماری معنی داری بود (000/0p=).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، در بیماران با ترشحات ریوی زیاد، ساکشن با کاتتر بزرگتر جهت تسهیل خروج ترشحات توصیه می شود، اما از طرف دیگر با توجه به حس درد بیشتر در کاتتر بزرگ جهت کنترل بهتر فشار داخل جمجمه و میزان درد، استفاده از کاتتر کوچک بهتر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: درد، ترشحات بیمار، ساکشن، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • حسین نظری *، عیسی طهماسب پور، ضیاء فلاح محمدی، قاسم محمدپور، شمس الدین رحیمی زاده صفحات 9-16
    زمینه و هدف
    مصرف امگا-3، تاثیرات گوناگونی بر بدن می گذارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر 4 هفته مصرف عصاره کتان بر غلظت سرمی فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) و پروتئین واکنشگر -C (CRP) انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه دو سویه کور، 24 دانشجوی مرد (با میانگین سنی 98/1±21/23) به صورت تصادفی به دو گروه دریافت کننده عصاره کتان (12 نفر) و دارونما (12 نفر) تقسیم شدند. پس از 4 هفته مصرف عصاره کتان، غلظت BDNF و CRP سرم در حالت ناشتا اندازه گیری شد. غلظت BDNF سرم با استفاده از کیت آزمایشگاهی، روش ELISA و غلظت CRP سرم با استفاده از کیت آزمایشگاهی و روش ایمونوتوربیدیمتری اندازه گیری شد. داده ها به کمک آزمون تی تست آنالیز شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی BDNF، پس از 4 هفته مصرف عصاره کتان در مقایسه با گروه کنترل، افزایش معنی داری داشت (001/0=p)، اما تغییر معنی داری در غلظت سرمی CRP مشاهده نشد (591/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف عصاره کتان می تواند از طریق افزایش BDNF، برای گسترش فواید شناختی و عملکردی مغز مفید باشد.
    کلیدواژگان: فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز، پروتئین واکنشگر، C، کتان، امگا، 3
  • سیدعلی حسینی *، عبدالصالح زر، مریم خیرده، آمنه آرایش صفحات 17-24
    زمینه و هدف
    واسپین، آدیپوکینی است که از بافت چربی احشایی موش صحرایی، جدا و شناسایی شده است. در مطالعه حاضر اثر تمرین استقامتی با شدت متوسط و بالا بر واسپین و شاخص های قندی موش های صحرایی مبتلا به دیابت بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 45 سر موش صحرایی (نژاد اسپراگودوالی)، پس از یک هفته سازگاری با محیط آزمایشگاه، به وسیله سم استروپتوزوتوسین دیابتی شدند. در ادامه، پس از اندازه گیری گلوکز ناشتای حیوانات، 30 سر از موش های صحرایی دارای گلوکز ناشتای بالای 200 میلی گرم بردسی لیتر، به عنوان نمونه آماری انتخاب و سپس به طور تصادفی به سه گروه (تمرین استقامتی با شدت متوسط، بالا و کنترل) تقسیم شدند. گروه های تمرین استقامتی با شدت متوسط و بالا به ترتیب به مدت 6 هفته (3 جلسه در هفته و هرجلسه 20 دقیقه) با سرعت 12-8 متر در دقیقه و سرعت 18-12 متر در دقیقه روی دستگاه نوارگردان بدون شیب دویدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف - اسمیرنوف، تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0≥p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، تمرین استقامتی با شدت بالا، اثر معنی داری بر افزایش واسپین داشت. تمرینات استقامتی با شدت متوسط و بالا نیز دارای تاثیر معنی داری بر کاهش انسولین، گلوکز ناشتا و مقاومت به انسولین در موش های صحرایی مبتلا به دیابت بودند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های تحقیق حاضر مشخص گردید تمرین استقامتی می تواند بر شاخص های قندی موش های صحرایی مبتلا به دیابت، اثر معنی داری بگذارد.
    کلیدواژگان: ورزش، پروتئین واسپین، موش، انسولین، گلوکز، دیابت ملیتوس
  • ندا اصل ایرانی فام *، شاپور حسن زاده، غلامرضا نجفی تازه کند صفحات 25-33
    زمینه و هدف
    گیاه بومادران یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین گیاهان دارویی با خواص آنتی اکسیدانتی بالقوه است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی گل بومادران در سه دوز مختلف بر توان باروری آزمایشگاهی و روند رشد رویانی در موش های سفید کوچک آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 24 موش سفید کوچک آزمایشگاهی نر (نژاد NMRI)، به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: گروه اول سرم فیزیولوژی را با دوز 1/0میلی لیتر برکیلوگرم دریافت کردند، و به گروه دوم، سوم و چهارم عصاره بومادران به ترتیب با دوز 75 ، 150 و 300 میلی گرم برکیلوگرم داده شد. تیمار به مدت 35 روز ادامه داشت. در پایان، موش ها از طریق جابه جایی مهره گردنی آسان کشی شدند، و از دم اپیدیدیم برای جمع آوری اسپرم ها استفاده شد. میزان باروری داخل آزمایشگاهی و روند رشد جنینی در تمامی گروه ها بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه های دریافت کننده دوز کم و متوسط عصاره بومادران، میزان لقاح و تعداد بلاستوسیست ها، افزایش و تعداد جنین های متوقف شده، کاهش نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، معنی دار نبود، اما در گروه دریافت کننده دوز زیاد عصاره، میزان لقاح و تعداد بلاستوسیست ها، کاهش (05/0p<) و تعداد جنین های متوقف شده، افزایش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل داشت (01/0p<).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، عصاره هیدروالکلی بومادران، رفتار وابسته به دوز داشت؛ به نحوی که در دوز کم و متوسط، تاثیر معنی داری نداشت، اما در دوز زیاد سبب کاهش توان باروری آزمایشگاهی و روند رشد جنینی گردید.
    کلیدواژگان: بومادران، باروری آزمایشگاهی، موش
  • مصطفی غفاری *، علی طاهری، زینب باوی، فریبرز سهیلی خورنه صفحات 34-41
    زمینه و هدف
    آنتی اکسیدان ها، مهارکننده رادیکال های آزاد و محافظ بدن در برابر آسیب های اکسیداتیوا هستند. امروزه، جلبک های دریایی در تحقیقات مربوط به آنتی اکسیدان های طبیعی مورد توجه می باشند. در مطالعه حاضر خواص آنتی اکسیدانی جلبک قرمز Geilidiella acerosa بررسی گردید.
    روش بررسی
    خواص آنتی اکسیدانی عصاره جلبکی به وسیله سه روش مهار رادیکال DPPH، قدرت کاهشی و فعالیت کلاته کنندگی فلزات با استفاده از حلال متانول، کلروفرم، اتیل استات و ان - هگزان مورد بررسی قرار گرفت. داده ها به کمک آزمون واریانس یک طرفه آنالیز شدند.
    یافته ها
    بالاترین درصد مهار رادیکال DPPH مربوط به غلظت 1 میلی گرم برمیلی لیتر عصاره ان- هگزان با 3/6± 7/71% و ارزش 50IC (7/1 میلی گرم برمیلی لیتر) بود. در روش سنجش قدرت کاهشی، غلظت 1 میلی گرم برمیلی لیتر عصاره اتیل استات (0/0±6/0)، بالاتر از سایر عصاره ها بود. فعالیت کلاته کنندگی عصاره متانولی در همه غلظت ها، بالاترین درصد را داشت و در هر سه روش غلظت عصاره، توانایی مهار و جذب رادیکال ها، رابطه مستقیمی داشت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده، خواص آنتی اکسیدانی جلبک، کارآمد بوده و می تواند مبنایی برای انجام مطالعات بعدی، به منظور دستیابی به مواد دارویی جدید برای درمان بسیاری از بیماری ها ازجمله سرطان باشد. همچنین پس از انجام مطالعات کلینیکی و پیش کلینیکی می توان از عصاره آن در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رادیکال های آزاد، آنتی اکسیدان ها، جلبک قرمز
  • سید داود محمدی *، فاطمه رفیعی پور علوی، محمد امینی قمی، حسن امیری صفحات 42-50
    زمینه و هدف
    طرح واره های ناسازگار اولیه برای بقای خودشان می جنگند. از طرف دیگر، متغیرهای متعددی می توانند با هویت نوجوانان در ارتباط باشند. یکی ازاین متغیرها، شادکامی است. این پژوهش با هدف تعیین میزان رابطه بین شادکامی و طرح واره های ناسازگار اولیه در نوجوانان دختر و پسر، همچنین مقایسه میزان شادکامی و استفاده دانش آموزان از این طرح واره ها انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع همبستگی است و در آن حجم نمونه، 212 نفر برآورد شد که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه طرح واره یانگ (Young) و آزمون شادکامی آکسفورد(Oxford) بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    در پسران، شادکامی با طرح واره های بی اعتمادی/بدرفتاری و اطاعت و در دختران با طرح واره های استحقاق/بزرگ منشی و معیارهای سرسختانه، رابطه معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد پسرانی که دارای طرح واره اطاعت هستند، از میزان شادکامی بالاتری نسبت به آنهایی که این طرح واره ها را ندارند، برخوردارند و پسرانی که طرح واره بی اعتمادی/بدرفتاری دارند نیز از شادکامی کمتری برخوردار می باشند. همچنین دخترانی که طرح واره استحقاق/بزرگ منشی دارند، نسبت به آنهایی که این طرح واره را ندارند، از میزان شادکامی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، شادکامی، نوجوانان
  • فرزانه فرضعلی شیره جینی، کیومرث امینی *، حسین فتاحی صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    پسودوموناس آئروژینوزا، یکی از عوامل مهم در ایجاد عفونت های فرصت طلب می باشد. عفونت ایجادشده به وسیله پسودوموناس آئروژینوزا، اغلب شدید و تهدیدکننده بوده و درمان آن به دلیل حساسیت محدود به عوامل آنتی بیوتیکی و کسب مقاومت در حین درمان، مشکل است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی ژن های CTX-M، bla SHV و TEMدر سویه های پسودوموناس آئروژینوزای جداشده از نمونه های انسانی و دامی به روش Multiplex-PCR انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، در مجموع تعداد 120 جدایه پسودوموناس آئروژینوزا از نمونه های انسانی و شیرخام حیوانات به دست آمد. تست حساسیت آنتی بیوتیکی طبق دستورالعمل CLSI و براساس روش انتشار در ژل تعیین گردید. DNA سلولی با استفاده از کیت DNA-سیناژن (Cell culture، Tissues، Gram negative Bacteria and CSF)، استخراج و PCR چندگانه به منظور شناسایی ژن های CTX-M، SHV و TEM انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیشترین میزان مقاومت در بین نمونه های انسانی و دامی برای آموکسی سیلین، آمیکاسین (100%) و کمترین میزان مقاومت نسبت به سیپروفلوکساسین با فراوانی 90% در بین نمونه های انسانی و 4/93% در بین نمونه های دامی مشاهده گردید. تست حساسیت آنتی بیوتیکی طبق دستورالعمل CLSI و براساس روش انتشار در ژل تعیین شد. طبق نتایج CDT، 73 (8/60%) ایزوله ، فنوتیپ ESBLs را از خود نشان دادند و براساس نتایج M-PCR؛ 26 (6/21%) و 41 (2/34%) سویه، حاوی ژن CTX-M و TEM بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد سویه های پسودوموناس آئروژینوزا، مقاومت بالایی دارند. همچنین فراوانی این ژن ها در بین ایزوله های دامی و انسانی بالا می باشد، در نتیجه کنترل این باکتری ها هم در انسان و هم دام، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: پسودوموناس آئروژینوزا، بتالاکتاماز، حساسیت آنتی بیوتیکی، حساسیت دارویی
  • ابوالفضل ایرانی خواه، محمد آقاعلی، وحید دامن پاک مقدم * صفحات 61-70
    زمینه و هدف
    بیماری های انگلی از مشکلات مهم بهداشتی - اقتصادی اغلب کشورهای درحال توسعه است و مبارزه با آنها نیز یکی از بخش های مهم برنامه های توسعه ملی این کشورها محسوب می شود. در مطالعه حاضر شیوع آلودگی انگلی روده ای و تعیین عوامل موثر بر آن در دانش آموزان مدارس ابتدایی و راهنمایی قم و ارائه راهکارهای لازم به منظور پیشگیری از آن بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی بر روی 2410 دانش آموز (14-7 ساله)، مقاطع ابتدایی و راهنمایی دخترانه و پسرانه شهر قم انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه ارزیابی سیستم بهداشتی مدارس و پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک دانش آموزان، تحصیلات والدین و نوع مشاغل آنان بود. داده ها با استفاده از آزمون فیشر و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از 2140 دانش آموز مورد بررسی، 54/48% دختر و مابقی پسر بودند. شیوع کلی بیماری های انگلی در شهر قم، 99/11% برآورد شد که در دانش آموزان ابتدایی، 86/12% و در دانش آموزان مقطع راهنمایی، 71/10% و در پسران بیشتر از دختران بود. نوع آلودگی انگلی در 56/42% موارد انتاموباکولی، 37/37% ژیاردیا و 23/6% انتاموبا هیستولیتیکا، 5/4% انتروبیوس ورمیکولاریس و 08/2% هیمنولپسیس نانا بود. شیوع بیماری در مدارس دولتی، فاقد مربی بهداشت و خانواده های پرجمعیت، بیشتر گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش بیماری زایی انگلها در انسان و زیانهای جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن و اهمیتی که مبارزه با آنها از نظر بهداشتی دارد، آموزش بهداشت در سطح مدارس در زمینه استفاده از توالت، دستشویی و آب آشامیدنی بهداشتی جهت جلوگیری از انتقال این آلودگی ها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بیماری های انگلی روده ای، ژیاردیا، دانش آموزان، قم، ایران
  • مهناز سیدالشهدایی *، مرجان مردانی، حمید حقانی، محمد عباسی، محمدحسین حکیمی صفحات 71-78
    زمینه و هدف
    دانشجویان از سرنوشت سازان کشور هستند و برخی از ویژگی های فردی آنان مانند نوع شخصیت، می تواند مهم ترین عامل تاثیرگذار در کیفیت زندگی آنان باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی ویژگی های شخصیتی با کیفیت زندگی در دانشجویان پرستاری انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی 194 نفر از دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1394 انجام شد. نمونه ها به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های سنجش صفات شخصیتی و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، بعد سلامت محیط، ارتباط معنی داری با جنسیت داشت (048/0p=) و نمره سلامت محیط در دانشجویان پسر بیشتر از دختران بود، ولی ویژگی های شخصیتی دانشجویان با جنسیت آنها، ارتباط معنی داری نداشت. ویژگی های شخصیتی برونگرایی، توافق و وجدانی بودن با ابعاد کیفیت زندگی، رابطه مثبت داشت، بین روان نژندخویی با ابعاد کیفیت زندگی، رابطه منفی بود و بین گشودگی تجربی با ابعاد کیفیت زندگی، رابطه معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، از آنجا که ویژگی های شخصیتی، نقش موثری در ابعاد مختلف کیفیت زندگی دانشجویان ایفا می کنند، لذا انتظار می رود پذیرش دانشجو برای این رشته براساس ویژگی های شخصیتی آنها انجام گیرد. همچنین برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت زندگی دانشجویان دختر در بعد سلامت محیط، ضروری است.
    کلیدواژگان: پرستاری، شخصیت، کیفیت زندگی، دانشجویان، قم، ایران
  • جواد تفرجی، محمد آقاعلی، حسین حیدری * صفحات 79-84
    زمینه و هدف
    عفونت های بیمارستانی با عوارض، بروز مرگ و میر و تحمیل هزینه های اقتصادی بالایی همراه است. استافیلوکوکوس اورئوس، شایع ترین سوش ایجادکننده عفونت بیمارستانی است. کلونیزاسیون این میکروارگانیزم در داخل بینی نیز منبعی برای انتشار عفونت بیمارستانی می باشد. در این مطالعه شیوع ناقلین بینی این باکتری، در میان کارکنان بیمارستان حضرت معصومه قم بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی - تحلیلی، روی تمامی کارکنان بیمارستان حضرت معصومه قم در سال 1395 که با بیماران در تماس بودند انجام شد. با استفاده از یک سوآپ استریل، یک نمونه از بینی 90 نفر تهیه شد. نمونه ها در محیط کشت مناسب برای استافیلوکوکوس اورئوس کشت داده شدند و از نمونه های با کشت مثبت، آنتی بیوگرام تهیه گردید. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل، آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از میان 90 نفر (شامل 25 مرد و 65 زن)، 37 نفر ناقل بینی استاف اورئوس شناسایی شدند. میزان شیوع آلودگی به استاف در بین شرکت کنندگان برحسب هیچ متغیر دموگرافیکی، تفاوت معنی داری نداشت و 7/89% نمونه ها به ونکومایسین، 1/93% به موپیروسین، 6/96% به ایمی پنم، 7/89% به اگزاسیلین و 4/3% به متی سیلین حساسیت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه که شیوع بالای ناقلین بینی استاف اورئوس را در بین کارکنان بیمارستانی نشان داد، می توان با رعایت اصول بهداشتی توسط کارکنان که منبعی برای انتشار عفونت بیمارستانی هستند و با درمان صحیح موارد شناسایی شده، بار ناشی از عوارض جانی و اقتصادی در بیمارستان ها را کاهش داد.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، استافیلوکوکوس اورئوس، تست حساسیت آنتی بیوتیکی
  • پریسا صراف، نرگس محمدصالحی، فاطمه خیراللهی، زهرا رحیمی، ابوالفضل محمدبیگی * صفحات 85-94
    زمینه و هدف
    اوقات فراغت، فرصتی است که به فرد امکان می دهد هنگامی که نسبتا آزاد است با یک فعالیت ذهنی، تفریحی یا سرگرم کننده مطابق با سلیقه و انگیزه خویش آن را پر کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و اولویت بندی فعالیت های دانشجویان علوم پزشکی قم در زمان اوقات فراغت انجام شد.

    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی-تحلیلی بر روی 405نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1394انجام شد. از میان دانشجویان، 352 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد تایید بود، جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها
    از کل دانشجویان، 90% بیان کردند در طول روز اوقات فراغت داشته اند که در 78 % آنها بیش از یک ساعت بود.دانشجویان، مهم ترین الویت های خود را برای پرکردن اوقات فراغت به ترتیب 261 نفر (5/70%) تفریح و خوشگذرانی، 239 نفر (6/64%) استراحت، 239 نفر (6/64 )% استفاده از شبکه های اجتماعی، 229 نفر (9/61%) خواندن مطالب غیردرسی، 220 نفر (5/59 )% خواندن مطالب درسی،201 نفر (3/54%) ورزش و 193نفر (2/52%) استفاده از نرم افزارهای بازی عنوان کردند که از این میان، مطالعه مطالب درسی در دو جنس مذکر و مونث، اختلاف معنی داری داشت (05/0>p.)

    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، اکثر دانشجویان علوم پزشکی قم از اوقات فراغت خود استفاده مفیدی ندارند و بیشترین وقت خود را صرف خوشگذرانی، استفاده از تلفن همراه و شبکه های اجتماعی موبایل و بازی رایانه ای می کنند. همچنین ورزش و مطالعه در فعالیت های فراغتی جاری آنها، جایگاه قابل توجهی ندارد که ارائه برنامه ریزی دقیق را ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: ورزش، جوانان، فعالیت های اوقات فراغت، فعالیت فیزیکی، حمایت اجتماعی
  • رضوانه گلدوی، مهدی مقرنسی *، مهری جعفری صفحات 95-105
    زمینه و هدف
    آپلین از بافت چربی احشایی ترشح می شود. با این وجود، تاثیر تمرین مقاومتی و بی تمرینی پس از آن، بر میزان آپلین در وضعیت چاقی به طور واضح مشخص نشده است. در پژوهش حاضر تاثیر 4 هفته بی تمرینی پس از یک دوره تمرین مقاومتی بر سطوح آپلین پلاسمایی دختران دارای اضافه وزن و چاق بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 22 دختر دارای اضافه وزن و چاق، به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی در یک برنامه تمرینی 8 هفته ای (هر هفته 4 جلسه)، طبق برنامه تمرینی با شدت 80-65% یک تکرار بیشینه به تمرین پرداختند و پس از آن آزمودنی ها، 4 هفته بی تمرینی را تجربه کردند. خونگیری پس از 12 ساعت ناشتایی در مراحل مختلف، انجام و مقادیر آپلین اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی LSD و آزمون تی مستقل در سطح معنی داری 05/0>α تحلیل شدند.
    یافته ها
    تمرین مقاومتی باعث کاهش معنی دار وزن، BMI و توده چربی بدن در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل شد (05/0>p)، اما اختلاف معنی داری در مقادیر آپلین مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، تمرین مقاومتی به عنوان یک شیوه جدید درمانی غیردارویی می تواند در کاهش سطوح آپلین موثر باشد. همچنین با توقف تمرین، سطح آپلین پلاسمایی افزایش می یابد که این افزایش احتمالا منجر به ظهور ویژگی های التهابی در سیستم قلب و عروق می شود.
    کلیدواژگان: آپلین، بی تمرینی، اضافه وزن، چاقی، تمرین مقاومتی
|
  • Akwan Paymard, Arash Khalili, Mohammad Zoladl, Fatemeh Dehghani, Zahra Zarei, Mostafa Javadi * Pages 1-8
    Background And Objectives
    Since hospitalized patients intubated in the intensive care unit are not able to discharge secretions and require periodic suctioning and require periodic suctioning that is associated with different adverse effects, this study aimed to compare the effects of open endotracheal suction with two catheter sizes of 12 and 14 on the levels of pain and discharge in patients admitted to intensive care.
    Methods
    In this clinical trial, 36 patients in one group underwent suction with catheters of two sizes, 12 and 14. Pain level in the first to third episodes, was assessed based on the CPOT criteria. The secretions output after the suctioning was collected in wing container and weighed on scales. Data were analyzed using paired t-test and analysis of variance.
    Results
    In this study, pain during suctioning in the third episode, had the highest score, which was significantly different between large and small catheters (p=0.000). The secretion drainage after suctioning by large catheter was more and significantly statistically different (p=0.000).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, in patients with high pulmonary secretions, larger suction catheter is recommended to facilitate the discharge, but on the other hand, due to feeling pain caused by large catheter, use of small catheter is recommended for better control of intracranial pressure and pain levels.
    Keywords: Pain, Patient discharge, Suction, A Randomized Clinical Trial
  • Hosein Nazari *, Eisa Tahmasbpoor, Zia Fallah Mohammadi, Ghsem Mohammadpoor, Shamseddin Rahimizadeh Pages 9-16
    Background And Objective
    Omega-3 Supplementation has different effects on the body. Terefore, this study was carried out with the aim of investigating the effect of 4 weeks of flaxseed extract supplementation on serum concentrations of Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and C-reactive protein (CRP).
    Methods
    In this double-blind study, 24 male students (mean age, 23.21±1.98) were randomly divided into two groups, including flaxseed extract (n=12) and placebo (n=12). After 4 weeks of supplementation with flaxseed extract, serum levels of BDNF and CRP was measured in fasting state. BDNF level was measured using an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kit, and CRP level was measured using an immunoturbidimetric assay kit. Data were analyzed using t-test. The level of significance was set at p
    Results
    After four weeks of supplementation with flaxseed extract the mean serum level of BDNF significantly increased (p
    Conclusion
    It seems that supplementation with flaxseed extract through increasing BDNF level is useful for the improvement of cognitive and functional benefits of the brain.
    Keywords: Brain, derived neurotrophic factor, C, reactive protein, Flax, Omega, 3
  • Syeed Ali Hoseini *, Abdossaleh Zar, Maryam Kheirdeh, Ameneh Arayesh Pages 17-24
    Background And Objectives
    Vaspin is an adipokine, which has been derived from and recognized in the visceral fat tissue in rat. In the present study, the effect of endurance training was investigated on vaspin and glycemic indexes of diabetic rats.
    Methods
    In this experimental study, 45 Sprague-Dawley rats were made diabetic by streptozotocin toxin after one week adaptation to laboratory conditions. In the following, after measuring fasting glucose of rats, 30 rats with fasting glucose above 200mg/dl, were selected as statistical sample and randomly divided into three groups (moderate and high intensity training and control). Moderate and high intensity training groups respectively ran on treadmill with no slope for 6 weeks (three 20 minute sessions per week) with the speed of 8-12m/min and 12-18m/min. Data were analyzed using statistical tests of Kolmogorov-Smirnov, one-way ANOVA, and Tukey post-hoc tests. The level of significance was considered as p
    Results
    In this study, high-intensity training has a significant effect on the increase of vaspin. Moderate and high intensity training also had significant effects on the reductions of insulin, fasting glucose, and insulin resistance in diabetic rats.
    Conclusion
    According to the findings of the present research, it was clarified that endurance training can significantly affect glycemic indexes in diabetic rats.
    Keywords: Exercise, Vaspin protein, rat, Insulin, Glucose, Diabetes mellitus
  • Neda Asliranifam *, Shapour Hasanzadeh, Golam Reza Najafi Tazekand Pages 25-33
    Background And Objectives
    Achillea millefolium Inflorescences (AMI) is one of the oldest and most well-known medicinal plants with potential antioxidant properties. This study aimed to investigate the effects of three different doses of hydroalcoholic extract of AMI on in vitro fertilization and embryonic development process in mice.
    Methods
    Twenty-four male white laboratory NMRI mice were randomly divided into 4 groups: Group 1 received normal saline (0.1 ml/kg); group 2, 3, and 4 received hydroalcoholic extract of AMI at doses of 75, 150, and 300mg/kg, respectively. Treatment were continued for 35 days. At the end, the mice were euthanized by cervical dislocation, Cauda Epididymis were used to collect sperms, and rate of in vitro fertilization and embryonic development were examined in all groups. Data analysis was performed using one-way ANOVA and Tukey post-hoc tests.
    Results
    In the groups receiving low and medium doses of AMI extract, fertilization rate and the number of blastocysts increased and the number of arrested embryos was reduced, which was not significant compared to the control group. But in the group receiving high dose of the extract, fertilization rate and the number of blastocysts decreased (p
    Conclusion
    According to the results of this study, hydroalcoholic extract of AMI has a dose-dependent manner, so that at low and medium doses had no significant effect, but at high dose reduced in vitro fertilization and embryos development.
    Keywords: Achillea, Fertilization in vitro, Mice
  • Mostaffa Ghaffari *, Ali Taheri, Zeinab Bavi, Fariborz Soheili Khorneh Pages 34-41
    Background And Objectives
    Antioxidants are free radical scavengers and protect the body against oxidative damages. Today, seaweeds have attracted attention in researches on natural antioxidants. In the present study, antioxidant properties of red algae Gelidiella acerosa, were investigated.
    Methods
    Antioxidant properties of seaweed extract were investigated by three methods of DPPH free radical scavenging, reduction power, and metal chelating activity using methanol, chloroform, ethyl acetate and n-hexane solvents. Data analysis was carried out using one-way ANOVA.
    Results
    The highest percentage of DPPH radical scavenging was for 1 mg/ml concentration of n-hexane extract with 71.7±6.1% and IC50 value (1.7mg/ml). In reduction power assay, the concentration of 1mg/ml of ethyl acetate extract (0.6±0.0) was higher than other extracts. Metal chelating activity of methanol had the highest percentage in all concentrations, and in all three method, there was a direct relationship between extract concentration, radical inhibition power, and radical absorption.
    Conclusion
    Based on the obtained results, the antioxidant properties of seaweed was efficient and can be the basis for further studies to find new pharmaceutical compounds for the treatment of many diseases, such as cancer. Also, after preclinical and clinical studies, the extract can be used in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Free radicals, Antioxidants, Rhodophyta
  • Seyed Davood Mohammadi *, Fateme Rafiepour Alavi, Mohammad Amini Qomi, Hassan Amiri Pages 42-50
    Background And Objectives
    Maladaptive Primary Schemas are fighting for their survival. On the other hand, several variables can relate to adolescents’ identity. One of these variables is happiness. This research was conducted to determine the relationship between happiness and maladaptive primary schemas in male and female adolescents and also comparing the level of happiness and use of this schemas in students.
    Methods
    This research was a correlational study, which its sample size was estimated to be 212 subjects, who were selected using random sampling. Data collection tools were Young Schema Questionnaire and Oxford Happiness Inventory. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and spontaneous regression.
    Results
    There was significant relationships between happiness and distrust/abuse and obedience schemas in males and entitlement/grandiosity schemas and unrelenting standards in females.
    Conclusion
    The results of this study revealed that boys who have obedience schema have higher level of happiness compared to those who do not have this schema, and boys who have distrust/abuse schema have lower level of happiness. Also, girls who have entitlement/grandiosity schema have higher level of happiness.
    Keywords: Maladaptive primary schemas, Happiness, Adolescents
  • Farzaneh Farzali Shirehjini, Kioumars Amini *, Hossein Fatahi Pages 51-60
    Background And Objectives
    Pseudomonas aeruginosa is one of the most important causes of opportunistic infections. The infection caused by P. aeruginosa is commonly severe and life-threatening and hard to treat due to limited susceptibility to antibiotics and development of resistance during treatment. The aim of the present study was to identify blaCTX-M, blaSHV, and blaTEM genes in P. ýaeruginosa strains isolated from human and animal samples using Multiplex-PCR method.ý
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, a total of 120 isolates of P. aeruginosa were obtained from of human samples and animal raw milk. Antibiotic susceptibility test was determined by gel diffusion method and according to CLSI guidelines. Cellular DNA was extracted by CinnaPure-DNA (Cell culture, Tissues, Gram-negative Bacteria and CSF) and Multiplex-PCR was performed for identification of blaCTX-M, blaSHV, and blaTEM genes.
    Results
    In this study, the highest resistance in human and animal samples, was seen to amoxicillin and amikacin (100%) ýand the lowest resistance was to ciprofloxacin with frequency of 90% in human ýsamples and 93.4% in animal samples. Based on the CDT results, 37(60.8%) isolates showed ESBLs phenotype, and based on the M-PCR results, 26 ýý(21.6%) and 41 (34.2%) strains had blaCTX-M and blaTEM genes, respectively.
    Conclusion
    The results of this study indicated that P. aeruginosa strains have high levels of resistance. Also, the frequency of these genes is high among human and animal isolates, therefore controlling these bacteria in humans and animals is of particular importance.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Beta, lactamase, Antibiotic susceptibility, Drug hypersensitivity
  • Abolfazl Iranikhah, Mohammad Aghaali, Vahid Damanpak Moghaddam* Pages 61-70
    Background And Objectives
    Parasitic diseases are one of the major hygienic and economic problems in most of the developing countries and dealing with them is one of the most important parts of the national development programs in these countries. In the current study, the prevalence of intestinal parasitic infection, determination of its affecting factors in primary and secondary school students in Qom city, and providing necessary solutions to prevent it, were investigated.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 2410 students (age, 7-14 years) in primary and secondary girls and boys schools in Qom City. Data gathering tool included School Health Assessment Questionnaire and a questionnaire containing demographic data of the students and their parent's education level and occupation. Data were analyzed using Fisher and chi-square tests. The level of significance was set at p
    Results
    Of 2140 students, 48.54% were female and the rest were male. The Overall prevalence of parasitic diseases in Qom city was estimated to be 11.99%, which was 12.86% in the primary school students and 10.71% in secondary school students, and was higher in boys compared to girls. The type of parasitic infection in 42.56% of caseswas Entamoeba coli, 37.37% Giardia, 6.23%, Entamoeba histolytica, 4.5% Enterobius vermicularis, and 2.08% Hymenolepis nana. The prevalence of the disease were reported higher in public schools, without health instructors, and extended families.
    Conclusion
    Considering the pathogenic role of parasites in the human and their physical, psychological, social, and economic damages and the importance of fighting them, health education at school level in the use of toilets, lavatory, and drinking water is recommend to prevent the spread of these infections.
    Keywords: Intestinal diseases, Parasitic, Giardia, Students, Qom, Iran
  • Mahnaz Seyedallshohadaee*, Marjan Mardani, Hamid Haggani, Mohammad Abbasi, Mohammad Hossein Hakimi Pages 71-78
    Background And Objectives
    Students are destiny makers of the country and some of their individual characteristics, such as personality type, can be the most important effective factor in their quality of life. The present study was performed with the purpose of determining the correlation between personality traits and quality of life in nursing students.
    Methods
    This study was conducted as a descriptive correlational study on 194 undergraduate nursing students of Qom University of Medical Sciences in 2016. The samples were selected using census method. Data collection tools were Personality Traits Inventory and Quality of Life questionnaires of the World Health Organization. Data analysis was performed using Pearson’s correlation and independent t-tests.
    Results
    In this study, environmental health dimension had a significant relationship with gender (p=0.048), and environmental health score was higher in the male students compared to the female students, but there was no significant correlation between the personality traits of students and their gender. Personality traits, including extraversion, agreeableness, and conscientiousness had a positive relationship with quality of life dimensions; there was a negative relationship between neuroticism and quality of life dimensions, and there was no significant relationship between openness to experience and quality of life dimensions.
    Conclusion
    Based on the results of this study, since personality traits play an important role in various dimensions of quality of life of students, thus it is expected that admission of students in this field will be done based on their personality traits. Also, planning for the improvement of quality of life of female students in environmental health dimension is necessary.
    Keywords: Nursing, Personality, Quality of life, Students, Qom, Iran
  • Javad Tafaroji, Mohammad Aghaali, Hosein Heydari * Pages 79-84
    Background And Objectives
    Nosocomial infections are associated with complications, mortality, and imposing high costs. Staphylococcus aureus is the most common strain causing nosocomial infections. Colonization of this microorganism in the nose is also a source of spread of nosocomial infection. In this study, the prevalence of nasal carriers of this bacterium, was investigated among the staff of Hazrate Masoumeh Hospital.
    Methods
    This analytical cross-sectional study was performed on all the staff of Hazrate Masoumeh Hospital, who were in contact with patients. A nasal sample was obtained using a sterile swap. The samples were cultured in a culture medium appropriate for staphylococcus aureus, and antibiogram was performed for positive culture sample. Data were analyzed using chi-square, independent t- and ANOVA tests. The significance level was considered to be p
    Results
    Of 90 subjects (25 men and 65 women), 37 subjects were diagnosed to be Staphylococcus aureus nasal carriers. The prevalence of Staphylococcus aureus infection had no significant difference among the participant in term of demographic variables, and 89.7% of the samples were susceptible to vancomycin, 93.1% to mupirocin, 96.6% to imipenem, 89.7% to oxacillin, and 3.4% to methicillin.
    Conclusion
    According to the results of this study, which indicate the high prevalence of the Staphylococcus aureus nasal carriers among the hospital staff, it is possible to reduce mortality and economic costs in the hospitals through observation of hygiene practices by the personnel, who are a source of spread of nosocomial infection and through proper treatment of the diagnosed cases.
    Keywords: Cross infection, Staphylococcus aureus, Disk diffusion antimicrobial tests
  • Parisa Sarraf, Narges Mohammadsalehi, Fatemeh Kheyrollahi, Zahra Rahimi, Abolfazl Mohammadbeigi * Pages 85-94
    Background And Objectives
    Leisure time is an opportunity allowing a person to fill his/her time with mental or entertaining activity according to his/her interest and incentive, when he/she is relatively free. The current study aimed to assess and prioritize the activities of the students of Qom University of Medical Sciences in their leisure time.
    Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted on 405 students of Qom University of Medical Sciences in 2015. A total of 325 students were selected using random stratified sampling method. Data were collected by a researcher-made questionnaire, which its reliability and validity had been confirmed. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test.
    Results
    Ninety percent of the students had leisure time during the day, which was more than 1 hour in 78% of them. The most important priorities of the students for spending their leisure time was recreation and having fun in 261 subjects (70.5%), rest in 239 (64.6%), using social networks in 239 (64.6%), reading non-school related materials in 229 (61.9%), reading school related materials in 220 (59.5%), sport in 201 (54.3%), and using game software in 193 (52.2%), among which, reading school related materials was significantly different between males and females (p
    Conclusion
    Based on the results of this study, most of the students of Qom University of Medical Sciences do not make effective use of cell phone, social networks, and computer games. Also, sport and studying activities have not considerable place in their leisure activities, which necessitates providing accurate planning.
    Keywords: Sports, Adolescents, Leisure activities, Exercise, Social suppor
  • Rezvaneh Galdavi, Mehdi Mogharnasi *, Mehri Jafari Pages 95-105
    Background And Objectives
    Apelin is secreted from visceral adipose tissue. However, the effect of resistance training and consequent detraining on the apelin level in obesity, has not yet been clearly determined. In the current research, the effect of 4 weeks of detraining after a period of resistance training, was investigated on the plasma apelin levels in overweight and obese girls.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 22 overweight and obese girls were purposefully selected and randomly divided into two groups of experimental (n=12) and control (n=10). The experimental group exercised in an 8-week training program (4 sessions per week) according to a training program with an intensity of 65-80% of one maximum repetition, and then experienced 4 weeks of detraining. Blood sampling was performed after a 12-h fasting in various phases and the level of apelin was measured. Data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov, repeated measure ANOVA, post-hoc LSD, and independent t-tests at a significance level of α
    Results
    Resistance training caused a significant decrease in weight, BMI, and body fat mass in the experimental group compared to the control group (p0.05). Also, after 4 weeks of detraining a slight increase was seen in the levels of apelin, but was not significant (p>0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, resistance training as a new non-drug therapy can be effective in reducing the levels of apelin. Also, apelin levels increases with discontinuation of exercise, which may lead to the emergence of inflammatory features in the cardiovascular system.
    Keywords: Apelin, Detraining, Overweight, Obesity, Resistance training