فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال یازدهم شماره 8 (پیاپی 67، آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • معصومه رضازاده، مینو خلخالی زاویه *، فریده دهقان منشادی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    دیازتازیس رکتی، یکی از مشکلات شایع بعد از زایمان است که در اثر کشیدگی فاسیای بین دو بخش عضله راست شکمی ایجاد می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر آنی انقباض عضلات شکمی بر فاصله بین دو بخش عضله رکتوس شکمی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد - شاهدی بر روی 40 زن در دو گروه دیازتازیس (20 نفر) و نرمال (20 نفر) انجام شد. فاصله بین دو بخش عضله راست شکمی به وسیله سونوگرافی (قبل و در حین انقباض) بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون های Kolmogorov-Smirnov، تی مستقل و تی زوج تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در هر دو گروه حین هرکدام از مانورهای انقباضی، بجز مانور به داخل کشیدن شکم در گروه نرمال نسبت به حالت استراحت، کاهش معنی داری در فاصله بین دو بخش عضله راست شکمی مشاهده گردید. در فاصله بین دو بخش عضله راکبسیبلست شکمی، کاهش معنی داری مشاهده شد (05/0p<). در هر دو گروه حین مانور Partial sit-up به دو طرف، بیشترین کاهش فاصله بین دو بخش عضله راست شکمی دیده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه حاضر؛ بیشترین کاهش در فاصله بین دو بخش عضله راست شکمی، حین مانور Partial sit-up به هر دوطرف و کمترین کاهش، حین مانور به داخل کشیدن شکم اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: دیازتازیس رکتی، انقباض عضلات، مانورهای شکمی، زایمان، زنان
  • مریم اسدی فارسانی، محمد فتحی *، امیدعلی عادلی صفحات 9-21
    زمینه و هدف
    سیستم ایمنی مخاطی، نقش حیاتی در برقراری هموستاز بدن، به خصوص مجاری تنفسی فوقانی طی فعالیت های ورزشی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل ویتامین C بر غلظت ایمونوگلوبولینA ، کورتیزول و پروتئین تام بزاقی دختران فعال دانشگاهی درپی یک دوره تمرین وامانده ساز بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، 17 دختر فعال (با میانگین سنی 36/2±11/22 سال، وزن 81/6±70/55 کیلوگرم، نمایه توده بدنی 25/2±88/20 کیلوگرم برمترمربع) شرکت داشتند که به صورت داوطلبانه، انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرین - مکمل ویتامین C، تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین - مکمل ویتامین C، به مدت 7 روز برنامه فعالیت بدنی پژوهش را در دو نوبت صبح و عصر با دریافت روزانه یک قرص 500 میلی گرمی ویتامین C در وعده ناهار اجرا کردند و گروه تمرین، تمرینات را بدون دریافت مکمل انجام دادند. گروه کنترل در تمرینات شرکت نداشتند و مکمل نیز دریافت نکردند. نمونه های بزاقی یک روز قبل از شروع برنامه تمرینی، 24 و 72 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، ساعت 30: 9 صبح جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بین گروه ها در میزان جریان بزاق، غلظت IgA، ترشح ایمونوگلوبولین A، غلظت کورتیزول، پروتئین تام و نسبت IgA به پروتئین تام بزاقی؛ تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بین مراحل اندازه گیری نیز بجز در گروه تمرین (00/0=p)، تفاوت معنی دار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نتوانست بین انجام یک دوره برنامه تمرینی وامانده ساز، مکمل سازی ویتامین C و سیستم ایمنی مخاطی؛ ارتباطی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: اسید اسکوربیک، عفونت های مجاری فوقانی، فعالیت استقامتی
  • بهنام رفیعی، داود صادقی گاریز *، سپیده غنی، نادر مصوری، شجاعت دشتی پور، سید امیر حسینی صفحات 22-28
    زمینه و هدف
    بیماری عفونی سل(TB) ، به وسیله پاتوژن داخل سلولی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود و ازجمله مشکلات بهداشتی عمده در سراسر جهان است. Humulus lupulus (رازک)، یک گونه از گیاهان گلدار از خانواده شاهدانگان بوده که دارای خصوصیات آرام بخشی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد میکروبی و ضد سرطانی است. این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه خواص ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی گیاه رازک بر روی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، عصاره گیاهی به وسیله روش ماسرسیون سرد تولید شد، سپس میزان MIC و MBC آن به روش رقت سریالی در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج، نشان دهنده فعالیت ضد میکروبی قوی عصاره های آبی و اتانولی رازک علیه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بود. میزان این تاثیرات ضد میکروبی در سویه استانداردC نسبت به سویه استاندارد H37RV، بیشتر بود؛ به طوری که میزانMIC و MBC ناشی از عصاره آبی رازک بر روی سویه C مایکوباکتریوم توبرکلوزیس به ترتیب 8/7 میکرو گرم برمیلی لیتر و 7/15 میکرو گرم برمیلی لیتر به دست آمد. این میزان برای عصاره اتانولی رازک معادل 7/15 میکرو گرم برمیلی لیتر و 2/31 میکرو گرم برمیلی لیتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره گیاه رازک می تواند به عنوان عامل آنتی باکتریال جهت توسعه داروهای جدید برای درمان بیماری عفونی سل به کار رود.
    کلیدواژگان: رازک، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، عصاره های گیاهی، عوامل آنتی باکتریال
  • مژده خواجه لندی، مسعود نیکبخت *، مریم جان بزرگی صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    تمرین مقاومتی با انسداد عروق، نوعی تمرین مقاومتی است که با محدودیت جریان خون باعث تغییرات مختلفی در عملکرد عضلانی و پاسخ های هورمونی می شود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر تمرین مقاومتی شدت پایین همراه با انسداد عروق با تمرین مقاومتی سنتی شدت بالا بر سطوح استراحتی هورمون رشد (GH) دختران فعال بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، 34 دختر جوان (با دامنه سنی 3/1±7/20 سال، وزن 3/1±4/58 کیلوگرم، قد 9/0±1/164 سانتی متر، شاخص توده بدنی 5/0±1/ 23 کیلوگرم برمجذور قد به متر)، به طور تصادفی به سه گروه تمرین مقاومتی سنتی (با شدت 1RM 75%، 12 نفر)، تمرین مقاومتی همراه با انسداد عروق (با شدت1RM 30%، همراه با بستن تورنیکت لاستیکی به دور ناحیه پروگزیمال بازو، 11 نفر) و گروه کنترل ( 11نفر) تقسیم شدند. نمونه گیری خونی پیش از شروع تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین انجام شد. تمرین شامل: 3 ست 10 تایی حرکت جلو بازو، هفته ای 3 جلسه به مدت 6 هفته بود. داده ها با استفاده از آزمون تی وابسته و تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از 6 هفته تمرین در هر دو گروه تجربی نسبت به گروه کنترل، سطوح استراحتی هورمون رشد، افزایش معنی داری را نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مطالعه اخیر تا حدودی از اثربخشی تمرینات مقاومتی همراه با انسداد جریان خون حمایت می کند. از این رو می توان برای دختران جوان تمرینات انسدادی با شدت پایین را جایگزین تمرینات سنتی با شدت بالا نمود.
    کلیدواژگان: انسداد عروق، تمرین مقاومتی، زنان، هورمون رشد، دانشجویان
  • علی بادان فیروز *، اسحق رحیمیان بوگر، احمدعلی ناجی، محمدرضا شیخی صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    تنظیم هیجانی برای حفظ و مقابله درست با هیجان های مثبت و منفی طی موقعیت های مختلف، از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش قدرت ایگو و سازمان شخصیت در پیش بینی تنظیم شناختی هیجان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به روش توصیفی - همبستگی، تعداد 350 نفر (168 زن و 182 مرد) از دانشجویان دانشگاه های سمنان و مهدیشهر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس قدرت ایگو (ESS)، سیاهه سازمان شخصیت Kernberg (IPO) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان Garnefski و همکاران (CERQ) را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه خطی تحلیل شدند.
    یافته ها
    تنظیم شناختی هیجان تنها با متغیرهای قدرت ایگو و سردرگمی هویت، رابطه معنی داری داشت و با سبک دفاعی ناپخته، آزمونگری واقعیت، همچنین سازمان شخصیت رابطه معنی داری مشاهده نشد. قدرت ایگو و بعد سردرگمی هویت به طور مستقیم و معنی داری تنظیم هیجانی را به ترتیب در سطح 0001/0p< و 003/0p< پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که اختلالات هیجانی باعث ایجاد مشکلات فراوانی در سلامت جسمی، عملکرد روانی و کیفیت زندگی می شود، لذا توجه به ویژگی های شخصیتی و ظرفیت ایگو منجر به درک بهتری از زیرساخت های شخصیتی همراه با اختلال های هیجانی می شود.
    کلیدواژگان: قدرت ایگو، سازمان شخصیت، تنظیم شناختی هیجان، دانشجویان
  • بهاره محمدی، محبوبه مدنی *، علی محمد احدی صفحات 46-56
    زمینه و هدف
    کاروتنوئید ها یک گروه مهم از رنگدانه های طبیعی با برنامه های کاربردی ویژه به عنوان رنگ ، مکمل های غذایی و مواد افزودنی هستند، همچنین از آنها در پزشکی، لوازم آرایشی، بهداشتی و اهداف بیوتکنولوژی استفاده می شود. در این مطالعه تولید کاروتنوئید به وسیله رودوتورولا موسیلاژینوزاUIMC35 و اثر ضد قارچی آن بر آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس فلاووس و موکور هیمالیس بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی، مخمر از منابع طبیعی مختلف، جداسازی و با آزمون های ماکروسکوپی، میکروسکوپی و بیوشیمیایی شناسایی شد. سپس سویه مخمر با استفاده از روش PCR مشخص گردید. استخراج کاروتنوئید از سویه مخمر به روش دیویس انجام شد. پس از 48 ساعت، فعالیت ضدقارچی کاروتنوئید به دست آمده در برابر قارچ های کپکی براساس درصد مهار رشد قارچ تعیین گردید. نتایج با آزمون کراسکال والیس تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه سویه مخمری جداسازی شده، مخمر رودوتورولا موسیلاژینوزا UIMC35 بود. درصد مهار رشد قارچ های آسپرژیلوس فومیگاتوس، آسپرژیلوس فلاووس و موکور هیمالیس به وسیله رنگدانه به دست آمده از رودوتورولا موسیلاژینوزا UIMC35 به ترتیب: 19/76، 67/66 و 05/21 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، رودوتورولا موسیلاژینوزا UIMC35 جداشده از خاک اصفهان، توانایی تولید کاروتنوئید با پتانسیل بالا را داشت و رنگدانه استخراج شده نیز دارای اثر مهاری قابل ملاحظه ای نسبت به قارچ های کپکی مورد بررسی بود. بنابراین، انجام تحقیقات بیشتر می تواند امکان استفاده از مخمر رودوتورولا در زمینه های مختلف مانند داروسازی، صنایع غذایی و لوازم آرایشی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: رودوتورولا، رودوتورولا موسیلاژینوزا، کاروتنوئیدها، واکنش زنجیره ای پلیمراز، فعالیت ضدقارچی
  • دکترالهه صدیقه کاظمی، الهه تاج بخش * صفحات 57-67
    زمینه و هدف
    استافیلوکوک های کواگولاز منفی، یکی از عوامل مهم بیماریزای مقاوم به دارو در عفونت های بیمارستانی هستند. در این مطالعه الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس جداشده از موارد کلینیکی در شهرکرد بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی – توصیفی، مقاومت آنتی بیوتیکی 80 ایزوله استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به آنتی بیوتیک های پنی سیلین، سیپروفلوکساسین، اگزاسیلین، جنتامایسین، تتراسایکلین، اریترومایسین، کوتریموکسازول، ریفامپین، سفتازیدیم، سفالوتین، گلوکزاسیلین، ونکومایسین، سفالکسین و آموکسی کلاو مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی ژن های tetK ،ant(4)-Ia ،vanA ،ermA در حضور پرایمرهای اختصاصی بررسی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیشترین مقاومت نسبت به پنی سیلین (8/93%) و کمترین مقاومت نسبت به آموکسی کلاو (25/1%) بود. در بررسی ژنوتیپی، فراوانی ژن های tetK، ant(4)-Ia ،vanA ،ermA به ترتیب 66/66%، 80%، 50% و 47/90% گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقایسه درصدهای مختلف نتایج آنتی بیوگرام با آزمایشهای مشابه، باید توجه داشت تفاوت منطقه ای در نقاط مختلف دنیا، پاسخ های درمانی متفاوتی را نسبت به داروهای ضد میکروبی ایجاد می کند که ناشی از تفاوت های ژنتیکی افراد، تفاوت های ژنتیکی سویه ها و تفاوت در زمینه های دیگر است که بر این اساس، الگوهای درمانی مورد استفاده در نقاط مختلف؛ متفاوت و براساس ویژگی های خاص هر منطقه تعریف می شود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، مقاومت دارویی میکروبی، انتشار عفونت
  • حسین حاتمی، قاسم یادگار فر، مرجان مشکوتی * صفحات 66-75
    زمینه و هدف
    ایدز یکی از مهم ترین علل مرگ در بزرگسالان محسوب می شود. تاثیر فاکتورهای پیش آگهی دهنده بر روی بیماران HIV مثبت به خوبی بررسی نشده است، اما می توان از طریق مطالعات گذشته نگر آن را تخمین زد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بقای افراد HIV مثبت و بیماران مبتلا به ایدز، همچنین شناسایی عوامل مهم در بقای این بیماران در استان اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، یک مطالعه کوهورت گذشته نگر است که در آن اطلاعات مربوط به 594 بیمار HIV مثبت استان اصفهان، از مراکز مشاوره بیماری های رفتاری، استخراج و در چک لیست ثبت گردید. دوره زمانی بقای بیماران برای دو پیامد فاصله زمانی تشخیص تا ورود به مرحله ایدز و فاصله زمانی ورود به مرحله ایدز تا زمان فوت با استفاده از جدول عمر، همچنین منحنی بقای کاپلان مایر ترسیم شد. از مدل رگرسیون کاکس برای بررسی اثر همزمان متغیرها بر زمان بقا استفاده گردید. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از مجموع 594 بیمار بررسی شده (8/84%)، 504 نفر مرد و 8/50% نیز در گروه سنی 34-25 سال قرار داشتند. مهم ترین راه انتقال (2/70%)، مصرف مواد مخدر تزریقی بود. میزان بقای یک ساله، 5 ساله و 10 ساله پس از تشخیص به ترتیب 97%، 75% و 62% برآورد شد. خطر مرگ در بیماران دارای عفونت همزمان سل، 1/2 برابر (با فاصله اطمینان 95%:15/3، 11/1) بیماران بدون سابقه ابتلا به سل بود. خطر مرگ در بیماران با سابقه زندان، 1/12 برابر (با فاصله اطمینان 95%:86/17، 69/1)، بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، میزان بقا در بیماران HIV مثبت استان اصفهان در مقایسه با سایر مطالعات، مطلوب بوده است. هم ابتلایی به سل و سابقه زندان نیز از مهم ترین فاکتورهای پیش آگهی دهنده بر زمان بقای بیماران می باشد. بنابراین، ضروری است بیماران در بند زندان، خدمات مراقبتی و درمانی را به طور مناسب و مطلوب دریافت کنند.
    کلیدواژگان: اچ آی وی، سندرم نقص ایمنی، میزان بقا، سل، مدل رگرسیونی کاکس
  • لیلا کاظم نژاد ماتک *، سیامک محبی، زهرا مرادی، روح الله صفایی صفحات 76-84
    زمینه و هدف
    احساس اطمینان دانشجویان نسبت به توانایی ها و تصور آن ها از مهارت های پژوهشی،از مهم ترین عوامل موثر بر انجام پژوهش می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی خودکارآمدی پژوهشی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان رشته های علوم پزشکی شاغل به تحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 303 دانشجوی رشته های علوم پزشکی شاغل به تحصیل در سال 1395 در دانشگاه آزاد اسلامی قم با روش نمونه گیری چند مرحله ای متناسب با سهم هر رشته انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل مشخصات فردی، تحصیلی و پرسشنامه خودکارآمدی پژوهشی محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی مقیاس توسط اساتید و پایایی از روش ضریب همسانی درونی (ضریب آالفای کرونباخ = 72/0) تایید گردید.اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی T مستقل ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون و با سطح معناداری (05/0>P)تحلیل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره خودکارآمدی پژوهشی نمونه ها 28/15± 99/61 بود و این نمره در رشته پرستاری نسبت به سایر رشته ها به طور معنی داری کمتر بود. از طرفی بین معدل با خودکارآمدی پژوهشی همبستگی مستقیم معنی داری وجود داشت(321/0 =r و 018/0=P). آزمون T مستقل تفاوت معنی داری در مقایسه میانگین و انحراف معیار نمره خودکارامدی پژوهشی از نظر جنس، و وضعیت تاهل نشان نداد(05/0>P) .اما این آزمون اختلاف معنی داری را در خودکارآمدی پژوهشی بر حسب مقطع و دوره تحصیلی نشان داد (05/0>P). همچنین آزمون T مستقل نشان داد که خودکارآمدی پژوهشی بر حسب گذراندن واحد درسی یا کارگاه روش تحقیق، سابقه اجرا یا همکاری پروژه های تحقیقاتی و ارائه مقالات به مجلات و همایشهای پژوهشی تفاوت دارد (001/0>P) .
    نتیجه گیری
    با توجه خودکارآمدی پژوهشی متوسط دانشجویان در مطالعه حاضر ، افزایش توانمندی پژوهشی آنان در بدو ورود به دانشگاه با ارائه دروس پیش نیاز و تقویت برنامه های آموزشی و ارائه کارگاه ، فزایش آگاهی دانشجویان از آیین نامه استعداد درخشان و باشگاه پژوهشگران جوان ، افزایش انگیزه و توانمند سازی اساتید دانشگاه های علوم پزشکی و ایجاد ابزار های تشویقی جدی در پژوهش دانشجویی مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی پژوهشی، دانشجویان، علوم پزشکی
  • نجمه بهمن زیاری، پیوند باستانی، رضا مرادی، مهدیه سادات احمدزاده، مریم نظری * صفحات 85-93
    زمینه و هدف
    رضایت پرستاران، نقش موثری در پیشبرد اهداف طرح تحول نظام سلامت و مهم تر از آن رضایتمندی بیماران از درمان دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رضایت پرستاران از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان های آموزشی شهر شیراز انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی بر روی پرستاران 13 بیمارستان آموزشی شهر شیراز (اسفندماه سال1393) انجام شد. از میان 3100 پرستار، 342 پرستار با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای، متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای برگرفته از پرسشنامه نظرسنجی پرستاران موسسه ملی تحقیقات سلامت شامل: 2 بخش اطلاعات دموگرافیک و سوالات رضایتمندی بود. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    به طورکلی، 9/68% پرستاران از اجرای طرح، ناراضی و 2/29% از آن رضایت داشتند. بیشترین رضایت از آموزش جزئیات (3/43%) و بیشترین نارضایتی از تعداد مراجعین (2/71%) بود. 5/68% پرستاران از امکانات اقامتی محل کار بعد از اجرای طرح، ناراضی بودند و میان سن و رضایت، همبستگی معنی دار معکوس (71/0-=r، 001/0p<) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه و در راستای کاهش میزان نارضایتی پرستاران در مواردی مانند افزایش تعداد مراجعین، تعداد کشیک ها و امکانات اقامتی نامناسب؛ پیشنهاد می گردد راهکارهایی همچون استقرار سیستم یک پارچه توزیع بیماران، استخدام، نگهداری و بازگردانی نیروهای متخصص و تخصیص فضایی مناسب به عنوان پاویون پرستاران اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: رضایت کارکنان، پرستاران، طرح تحول، سلامت، بیمارستان ها، شیراز، ایران
  • محمد پرورش مسعود، حمید آسایش *، مهسا حاجی محمدحسینی، کوروش جودکی، محمد جواد باقری، مهدی جمشیدی صفحات 94-100
    زمینه و هدف
    هرساله تعداد زیادی از هموطنان به علت حوادث ترافیکی جان خود را از دست می دهند. حوادث ترافیکی، بار اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی به دنبال دارد و درصورت عدم توجه جدی ممکن است به یک فاجعه ملی تبدیل شود. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی مرگ های ناشی از تصادفات محورهای استان قم صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی، به منظور بررسی حوادث رانندگی منجر به فوت محورهای استان قم در 5 ماه نخست سال 1393 (اول فروردین ماه تا 31 مردادماه) با استفاده از داده های ارائه شده توسط سازمان پزشک قانونی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر (برای بررسی اختلاف تعداد کشته شدگان برحسب جنسیت و رده سنی) تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد کل کشته شدگان در 5 ماه نخست سال 1393، 80 نفر بود. بیشترین آمار مرگ مربوط به محور قم - آوه با 11 کشته گزارش شده بود و 29 مورد فوتی به علت واژگونی وسیله نقلیه بود. بیشتر قربانیان (17مورد) در گروه سنی 10 -0 سال قرار داشتند و رتبه های بعدی مربوط به گروه های سنی 30 -21 و 40 -31 هرکدام با 15 مورد بود، 59 نفر از متوفیان، مرد و 28 نفر تحصیلات ابتدایی داشتند؛ درحالی که این میزان در دارندگان مدرک لیسانس، دو مورد گزارش شد. 41 نفر از کشته شدگان را رانندگان تشکیل می دادند. 57 نفر نیز در محل حادثه فوت کرده بودند. شکستگی های متعدد و ضربه به سر به ترتیب با 38 و 36 نفر، بیشترین علت مرگ گزارش شد. 70 مورد از فوتی ها مربوط به راه های اصلی و 17 مورد نیز در روز پنجشنبه رخ داده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای حوادث ترافیکی و موارد منجر به فوت، نیاز به برنامه ریزی همه جانبه توسط سازمان های مسئول ازجمله راهنمایی و رانندگی، سیستم های امداد و نجات و نهادهای فرهنگی جهت مقابله با این پدیده وجود دارد. بنابراین، با بررسی علت های فوت و مقایسه مکانیسم آن می توان به نتایج خوبی دست یافت.
    کلیدواژگان: تصادفات، مرگ ومیر، اپیدمیولوژی، قم، ایران
|
  • Masoomeh Rezazadeh, Minoo Khalkhali Zaviyeh*, Farideh Deghan Manshadi, Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 1-8
    Background And Objectives
    Diastasis recti is a common problem after delivery, which occurs due to stretch of fascia between two sides of rectus abdominis muscle. The present study was conducted with the purpose of determining the immediate effect of contraction of the abdominal muscles on inter-recti distance.
    Methods
    This case-control study was performed on 40 women in 2 groups of diastasis (n=20) and normal (n=20). Inter-recti distance was assessed by solography (before and during the contraction). Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, independent t-, and paired t-tests.
    Results
    In both groups, a significant decrease was observed between two sides of rectus abdominis muscle during each maneuver, except abdominal hollowing maneuver, in healthy group compared to the resting position (p
    Conclusion
    According to the findings of the present study, the maximum decrease in distance between two sides of rectus abdominis muscle, was happened during partial sit-up maneuver towards both sides and the minimum decrease was happened during abdominal hallowing maneuver.
    Keywords: Diastasis recti, Muscle contraction, Abdominal maneuvers, Delivery, Obstetric, Females
  • Maryam Asadi Farsani, Mohammad Fathi *, Omid Ali Adeli Pages 9-21
    Background And Objectives
    Mucosal immune system has a vital role in body homeostasis, especially in upper respiratory tract during physical activities. The aim of this study was to investigate the effect of vitamin C supplementation on the concentration of salivary immunoglobulin A, cortisol, and total protein in active university girls following a period of exhaustive training.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 17 active girls (mean age, of 22.11±2.36 years; weight, 55.70±6.81kg; and body mass index, 20.88±2.25kg/m2), were voluntarily participated and randomly divided into three groups of exercise-vitamin C supplementation, exercise, and control. The exercise-vitamin C supplementation group performed the study’s physical activity program for 7 days in morning and evening, and had daily intake of 500 mg of vitamin C at lunchtime, and the exercise group performed the exercise without supplementation. The control group performed no exercises and received no supplement. Saliva samples were collected one day before starting the physical activity program and 24 and 72 hours after the last exercise session, at 9:30 AM. Data were analyzed by repeated measures ANOVA statistical test.
    Results
    In this study, no significant difference was observed between the groups in saliva flow rate, concentration of immunoglobulin A, IgA secretion, concentration of cortisol, total protein, and IgA to salivary total protein ratio. There was no significant difference between measurement steps (p>0.05), except in the exercise group (p=0.00).
    Conclusion
    The present study could not show any relationship between performing an exhaustive training program, vitamin C supplementation, and the mucosal immune system.
    Keywords: Ascorbic acid, Respiratory tract infections, Physical endurance
  • Behnam Rafiee, Davoud Sadeghi *, Sepideh Ghani, Nader Mosavari, Seyed Amir Hosseini Pages 22-28
    Background And Objectives
    Tuberculosis (TB) infectious disease is caused by intracellular pathogen Mycobacterium tuberculosis and is one of the major health problems throughout the world. Humulus lupulus (hop) is a species of flowering plant of the Cannabaceae family, which have sedative, antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial, and anti-cancer activities. The aim of this study was to evaluate and compare the antimicrobial properties of aqueous and ethanolic extracts of Humulus lupulus on Mycobacterium tuberculosis.
    Methods
    In this semi-experimental research, the plant extract was produced by cold maceration method, then its MIC and MBC for Mycobacterium tuberculosis, was assessed using serial dilution.
    Results
    The results were indicative of strong antimicrobial activity of aqueous and ethanolic extracts of Humulus lupulus against Mycobacterium tuberculosis. The antimicrobial effect of standard strain C was more than standard strain H37RV; The MIC and MBC levels of aqueous extract of Humulus lupulus on Mycobacterium tuberculosis strains C, were 7.8μg/ml and 15.7μg/ml, respectively. This amount for the ethanol extract of Humulus lupulus, was 15.7μg/ml and 31.2μg/ml, respectively.
    Conclusion
    The findings of this study showed that Humulus lupulus extract can be used as antibacterial agent in development of new drugs for the treatment of tuberculosis infectious disease.
    Keywords: Humulus, Mycobacterium tuberculosis, Plant extracts, Anti-bacterial agents
  • Mojdeh Khajehlandi, Masood Nikbakht *, Maryam Janbozorgi Pages 29-36
    Background And Objectives
    Resistance training with vascular occlusion is a type of resistance training, which causes various changes through blood flow restriction in muscular function and hormonal responses. The purpose of the current study was to compare between the effects of low-intensity resistance training with vascular occlusion and high-intensity traditional resistance training on resting growth hormone (GH) levels in active females.
    Methods
    In this semi-experimental study, 34 female students (age range, 20.7±1.3 years; weight, 58.4±1.3kg; height, 164.1±0.9cm; and BMI, 23.1±0.5kg/m2), were randomly divided into three groups of traditional resistance training (IRM, 75%; n=12), resistance training with vascular occlusion (IRM, 30%; with wrapping a rubber tourniquet around the proximal arm; n=11), and control (n=11). Blood sampling was performed before the start of training and 48 hours after the last training session. Training included 3 sets of 10-front arm extension, 3 sessions per week for 6 weeks. Data were analyzed using dependent t- and one-way ANOVA tests.
    Results
    After 6 weeks of training, the resting GH levels had a significant increase in both experimental groups compared to the control group (p
    Conclusion
    Recent study partially supports the effectiveness of resistance trainings with blood flow restriction. Therefore, low-intensity resistance trainings with blood flow restriction can be replaced instead of traditional high-intensity resistance trainings for young females.
    Keywords: Vascular occulsion, Resistance training, Female, Growth hormone, Students
  • Ali Badanfiroz *, Issac Rahimian Boogar, Ahmadali Najee, Mohammadreza Shaikhe Pages 37-45
    Background And Objectives
    Emotion regulation for maintenance and properly coping with positive and negative emotions during different situations is of special importance. The present study aimed to investigate the role of ego strength and personality organization in prediction of cognitive emotion regulation.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 350 students (168 females and 182 males), were selected from Semnan and Mahdishahr universities using multi-stage cluster sampling. All participants were asked to complete the Ego Strength Scale (ESS), Inventory of Personality Organization (IPO), and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). Data analysis was performed using correlation and multiple linear regression analysis.
    Results
    Cognitive emotion regulation had significant relationship with ego strength and identity confusion variables, and no significant relationship was observed with immature defense style, reality testing, and personality organization. The ego strength and identity confusion dimension directly and significantly predicted cognitive emotion regulation at p
    Conclusion
    Since emotional disorders cause many problems in physical health, mental function, and quality of life, therefore, paying attention to personality traits and ego capacity leads to a better understanding of personality substructures associated with emotional disorders.
    Keywords: Ego, Personality, Cognitive emotion regulation, Students
  • Bahareh Mohammadi, Mahboobeh Madani *, Ali Mohammad Ahadi Pages 46-56
    Background And Objectives
    Carotenoids are an important group of natural pigments with specific applications as colorants, food supplements, and additives; they are also used in medicine, cosmetics, and biotechnological purposes. In this study, carotenoid production by Rhodotorula mucilaginosa UIMC35 and its antifungal effect on Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, and Mucor hiemalis, were investigated.
    Methods
    In this semi-experimental research, yeast was isolated from different natural sources and identified by macroscopic, microscopic, and biochemical tests. Then, yeast strain was identified using PCR technique. Carotenoids were extracted from the yeast strain by Davis method. After 48 hours, antifungal activity of the carotenoid, was determined against mold fungi according to growth inhibition percentage. The results were analyzed using estimated Kruskal-Wallis test.
    Results
    In this study, the isolated yeast strain was Rhodotorula mucilaginosa UIMC35. Growth inhibition percentage of Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, and Mucor hiemalis, by Rhodotorula mucilaginosa UIMC35 carotenoids was determined to be 76.19, 66.67, and 21.05, respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, Rhodotorula mucilaginosa UIMC35 isolated from soil in Isfahan, could produce high potency carotenoids and the extracted pigment had a significant inhibitory effect against the studied mold fungi. Therefore, further researches can provide the possibility of using Rhodotorula yeast in various fields, such as pharmacy, food Industry, and cosmetics.
    Keywords: Rhodotorula, Rhodotorula mucilaginosa, Carotenoids, Polymerase chain reaction, Antifungal activity
  • Kazemi Sedeghe, Elahe Tajbakhsh * Pages 57-67
    Background And Objectives
    Coagulase-negative Staphylococci are one of the most important drug resistant pathogens in nosocomial infections. In this study, the antibiotic resistance pattern of Staphylococcus epidermidis strains isolated from clinical samples in Shaherkord, was investigated.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, antibiotic resistance of 80 isolates of Staphylococcus epidermidis to penicillin, ciprofloxacin, oxacillin, gentamicin, tetracycline, erythromycin, cotrimoxazole, rifampicin, ceftazidime, cefalotin, cloxacillin, vancomycin, cephalexin, and amoxiclav, was studied. The frequency of tet K, ant (4) -Ia, vanA, ermA genes, was investigated in the presence of specific primers.
    Results
    In this study, the highest resistance was to penicillin (93.8%) and the least resistance was to amoxiclav (1.25%). In the genotypic study, the frequency of tetK, ant (4) -Ia, vanA, ermA genes, was reported 66.66%, 80%, 50%, and 47.90, respectively.
    Conclusion
    Considering the comparison of different percentages of antibiogram results with similar tests, it should be taken into consideration that regional variation in different parts of the world leads to different therapeutic responses to antimicrobial drugs, which is due to genetic variation of individuals, genetic variation of strains, and variation in other fields. Accordingly, the therapeutic patterns used in different regions are different and defined by specific characteristics of each region.
    Keywords: Staphylococcus epidermidis, Drug resistance, Microbial, Cross infection
  • Hossin Hatami, Ghasem Yadegarfar, Marjan Meshkati * Pages 66-75
    Background And Objectives
    AIDS is one of the most important causes of death among adults. The effect of prognostic factors on HIV-positive patients has not been properly investigated, but it can be estimated by retrospective studies. The present study was conducted with the aim of determining the survival rate among HIV-positive and AIDS patients as well as identifying important survival factors in these patients in Isfahan province.
    Methods
    The present study is a retrospective cohort study, in which the information of 594 HIV-positive patients of Isfahan province, were extracted from behavioral diseases counseling center and recorded in checklist. The patient's survival period for tow outcomes of the time interval between diagnosis to the progression to AIDS stage and the time interval between progression to AIDS and death, were drawn using life table and Kaplan-Meier graph. The effect of several prognostic factors on the survival time was investigated with cox proportional regression. Cox regression model was used to examine the simultaneous effect of variables on the survival time. The significance level was considered p
    Results
    Out of total 594 studied patients, 504 subjects (84.8%) were male and 50.8% were in the age group of 25-34 years. The main route of transmission was intravenous drug use (70.2%). The one-year, 5-year, and 10-year survival rates after diagnosis were 97%, 75%, and 62%, respectively. The risk of death in patients with tuberculosis co-infection, was 2.1 times higher (CI, 95%: 1.35, 3.11) than patients with no history of tuberculosis. The risk of death in patients with a history of imprisonment was 12.1 times higher (CI, 95%: 1.69, 17.86).
    Conclusion
    based on the results of this study, the survival rate of HIV-positive patients in Isfahan province was favorable compared to other studies. Tuberculosis comorbidity as well as a history of imprisonment are also among the most important prognostic factors for survival time in the patients. Therefore, it is necessary that imprisoned patients have appropriate and favorable access to care and treatment services.
    Keywords: HIV, Acquired immunodeficiency syndrome, Survival rate, Tuberculosis, Cox regression model
  • Leila Kazemnejad Matak *, Siamak Mohebi, Zahra Moradi, Rouhollah Safaeipor Pages 76-84
    Introduction
    Feel confident in the ability of students and their conceptions of research skills are the most important factors affecting research. This study is aimed to assess factors associated with self-efficacy of medical students of Islamic Azad University of Qom.
    Methods
    In this sectional-analytic study, 303 students that are studying medical sciences at Islamic Azad university of Qom have participated. Samples of multistage sampling were selected in proportion to the share of each field. Data were collected using a questionnaire including personal, academic and research self-efficacy.Content validity by teachers and and reliability with Cronbach's coefficient Alfay (0/72) was confirmed .Data were analyzed using SPSS software and using descriptive statistics such as mean and standard deviation with inferential statistics and independent T of ANOVA and Pearson correlation coefficient and significance level (p
    Results
    Average score of self-efficacy was 15/28 ± 61/99 and the score in nursing was significantly lower than other fields. On the other hand there was a significant direct correlation between average grade of students and self-efficacy (r= 0/321 and P =0/018). T independent test did not show a significant difference in the mean and standard deviation of self-efficacy in terms of gender, and marital status (P 0/05). The T independent test also showed differences in self-efficacy in terms of passing a course or workshop on research methodology, history of co-running research projects and having research papers in journals and conferences (P >0/001).
    Conclusion
    Considering the self-efficacy of students in this research, increase their research capacity by providing workshops right after being admitted to university and strengthen educational programs, raise their awareness of the regulations of talented students and young researchers club, increase motivation and empowerment of teachers in medical universities and creating a serious incentive for student in research are emphasized.
    Keywords: Research self-efficacy, students, Medical sciences
  • Najmeh Bahmanziari, Peyvand Bastani, Reza Moradi, Mahdieh Sadat Ahmadzadeh, Maryam Nazari * Pages 85-93
    Background And Objectives
    Nurses’ satisfaction plays an important role in advancing the objectives of Health System Evolution Plam and more importantly in patients’ satisfaction of treatment. The present study was conducted with the aim of determining nurses’ satisfaction level of implementation of Health System Evolution Plan in teaching hospitals of Shiraz City.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on nurses of 13 teaching hospitals in Shiraz city (March 2015). Out of 3100 nurses, 342 were selected by Cochran formula and stratified sampling method proportionate to the size. The research tool was a questionnaire retrieved from Nurses Survey Questionnaire of National Institutes of Health Research, including 2 parts of demographic information and satisfaction questions. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, independent t-, and one-way ANOVA tests.
    Results
    Overall, 68.9% of the nurses were dissatisfied and 29.2% were satisfied of the plan’s implementation. The highest satisfaction was from details’ training (43.3%) and the highest dissatisfaction was from number of patients (71.2%). 68.5% of nurses were dissatisfied from accommodation facilities of workplace after the plan’s implementation, and there was an significant inverse correlation between age and satisfaction (r= -0.71, p
    Conclusion
    According to the results of this study and to decrease nurses’ dissatisfaction in cases, such as increased number of patients, number of night shifts, and inappropriate accommodation facilities, it is suggested to take strategies, such as establishment of an integrated patient distribution system, employment, maintenance and return of experts, and allocating an appropriate place as nurses’ pavilion.
    Keywords: Personnel satisfaction, Nurses, Evolution plan, Health, Hospitals, Shiraz, Iran
  • Mohammad Parvaresh Masoud, Hamid Asayesh *, Mahsa Haji Mohammad Hoseini, Kurosh Jodaki, Mohammad Javad Bagheri, Mahdi Jamshidi Pages 94-100
    Background And Objectives
    Every year a large number of our countrymen lose their lives due to traffic accidents. Traffic accidents lead to considerable social and economic burden, and in case of serious neglect, it may be turned into a national disaster. This study was carried out to investigate the epidemiology of road accident deaths in Qom Province.
    Methods
    This cross-sectional study was performed to investigate the road driving accident deaths in Qom Privince in the first 5 months of 2014 (March 21 to July 23 using the data provided by the Legal Medicine Organization. Data were analyzed by Chi square test (for comparison of differences in number of deaths in terms of gender and age).
    Results
    The total number of deaths was reported 80 individuals in the first 5 months of 2014. The highest statistics of death was related to the Qom–Aveh road with 11 deaths, and 29 deaths were due to vehicle rollover. Most of the victims (17 cases), were in the age group of 0-10 years, followed by 21-30 and 31-40 age groups, each with 15 cases; 59 deceased individuals were male, and 28 individuals had primary education level, while this rate was two cases in individuals with bachelor's degree. Forty-one deceased individuals, were drivers. Fifty-seven subjects died at the scene of the accident. Multiple fractures and head trauma, were the most common cause of death with 38 and 36 subjects, respectively. Seventy deaths were related to the main roads and 17 deaths occurred on Thursday.
    Conclusion
    Due to high incidence of traffic accidents and death cases, there is a need for comprehensive programming by responsible organizations, such as traffic center, relief and rescue systems, and cultural institutions to deal with this phenomenon. Therefore, investigation of death causes and comparison of its mechanism can lead to good results.
    Keywords: Accidents, Mortality, Epidemiology, Qom, Iran