فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 75، تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعیده غیاثی، زهرا عامری، غلامحسین حسن شاهی، روح الله میرزایی، محسن احسان، نوشین پوریزدان پناه، شیما کاظم زاده، احمد فاطمی * صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    تلومراز آنزیمی است که در 90-80% سرطان ها افزایش بیان دارد. فعالیت همزمان تلومراز و NF-Κb برای پیشرفت بسیاری از سرطان ها ضروری است. محققین در سال های اخیر به ارتباط تنگاتنگ تلومراز با فاکتور رونویسیNF-κB پی برده اند. با افزایش بیان تلومراز، افزایش قابل توجهی در بیان NF-κB و ژن های هدف، ازجملهIL-6 و TNFαمشاهده می شود. در سال های اخیر روش های متعددی جهت مهار تلومراز در سلول های سرطانی ارائه شده است. بنابراین، اگر بتوان با مهار تلومراز بیان سایتوکاین های التهابی، مسیر سیگنالینگ NF-κB و بیان ژن های هدف آن را در بیماری مالتیپل میلوما کاهش داد، گامی موثر در درمان این بدخیمی برداشته شده است. در این مطالعه MST-312 (مشتقی از چای سبز) با خاصیت مهارکنندگی تلومراز بر روی رده سلولی U266 تیمارشده و بیان سایتوکاین های التهابی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، سلول های U266 با دوزهای مختلف MST-312، به مدت 48 ساعت تیمار شدند و آپوپتوز سلولی با استفاده از کیت انکسینV بررسی گردید، سپس برای مطالعه بیان ژن های IL-6 و TNFα، سلول ها (با دوز 2 میکرومولار به مدت 48 ساعت) با داروی MST-312 مجاور و RNA این سلول ها استخراج شد. در ادامه، میزان بیان ژن با
    روش
    Real Time PCR بررسی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، افزایش آپوپتوز و کاهش بیان ژن های IL-6 و TNFα در سلول های U266 بعد از مواجه 48 ساعته با غلظت 2 میکرومولار MST-312 مشاهده گردید. همچنین هیچ اثر سیتوتوکسیکی بر روی سلول های نرمال تک هسته ای خون دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد مهار فعالیت تلومراز به وسیله MST-312 می تواند به عنوان یک راهبرد جدید برای درمان مالتیپل میلوما در نظرگرفته شود.
    کلیدواژگان: مالتیپل میلوما، تومور نکروزینگ فاکتور آلفا، اینترلوکین، 6، MST، 312
  • سید سعید سرکشیکیان، محمدرضا قدیر، مهدی جهانگیری، منصوره مولایی، فائزه عالمی، اعظم بی درفش، احمد حرمتی * صفحات 10-15
    زمینه و هدف
    هپاتیت مزمن ویروسی B، از مسائل مهم سلامت جهانی است که درصورت عدم درمان می تواند منجر به عوارض جدی، ازجمله سیروز کبدی و کارسینوم سلول کبدی شود. در این مطالعه تاثیر درمان ضدویروسی با تنوفویر بر کاهش میزان فیبروز کبدی و بهبود عملکرد کبد در بیماران مبتلا به هپاتیت B مزمن بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 40 بیمار مبتلا به هپاتیتB مزمن، تحت درمان با تنوفویر (دوز 300 میلی گرم) به طور روزانه قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و نتایج بررسی های آزمایشگاهی (پیش از درمان و 6 ماه بعد از شروع درمان) با استفاده از چک لیست جمع آوری شد. میزان سختی کبد با استفاده از دستگاه فیبرواسکن (قبل از شروع درمان و 6 ماه بعد)، اندازه گیری و ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های ویلکاکسون و تی زوجی تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از بین 40 بیمار، یک نفر به دلیل عدم امکان پیگیری، از طرح خارج شد. از 39 بیمار باقیمانده، 27 نفر (2/69 %) مرد و 12 نفر (8/30 %) زن بودند. میانگین سنی بیماران، 68/13±53/47 سال برآورد شد. میانگین مقادیر AST،ALT ، Child score و میزان سختی کبد براساس آزمون های تی زوجی و ویلکاکسون، تغییرات معنی داری را در یک دوره 6 ماهه پیگیری درمان نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد اگرچه فیبروز و عملکرد کبد در بیماران مبتلا به هپاتیت B مزمن در پی درمان قابل برگشت است، اما مشاهده تغییرات، نیاز به دوره طولانی درمان و پیگیری دارد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B مزمن، تنوفویر، سیروز کبدی، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • نوین عالمشاه *، سویار ساری، رضا میرفخرایی صفحات 16-22
    زمینه و هدف
    بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS)، شایع ترین بیماری خودایمنی سیستم عصبی مرکزی در سنین جوانی است. فاکتورهایی همچون عوامل محیطی و زمینه ژنتیکی در ابتلا به بیماری مالتیپل اسکلروزیس دخیل هستند. از آنجا که miRNA ها در سلول های عصبی و گلیال نقش مهمی در سطوح تنظیمی پس از رونویسی دارند؛ بنابراین تغییر در عملکرد آنها به واسطه پلی مورفیسم ها و درنهایت، تغییر بیان آن ها در سیستم عصبی می تواند زمینه را برای بیماری های تحلیل برنده اعصاب، ازجمله مالتیپل اسکلروزیس فراهم کند. در مطالعه حاضر نقش پلی مورفیسم miR146ars2910164 در ایجاد بیماری مالتیپل اسکلروزیس در بیماران استان همدان بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی، 150 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس و 150 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. تعیین ژنوتیپ با روش Tetra ARMS PCR انجام گرفت. در دو گروه مورد بررسی جهت تعیین وجود تعادل یا عدم آن با قانون تعادل هاردی - واینبرگ، همچنین وجود ارتباط بین پلی مورفیسم مورد مطالعه و وقوع بیماری MS، از آزمون مربع کای استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در توزیع ژنوتیپ در دو حالت توارث غالب و مغلوب در بیماران مبتلا به MS در مقایسه با افراد سالم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد (برخلاف مطالعات پیشین)، ارتباطی بین پلی مورفیسم miR146a rs2910164 و بیماری MS وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، میکرو آر ان آ، چندشکلی، ژنتیک
  • محمد فتحی * صفحات 23-30
    زمینه و هدف
    افزایش بیان تارهای نوع I در اثر انجام فعالیت استقامتی، توسط فاکتور رونویسی «پروتئین A متصل به عناصر غنی از پورین» مهار می شود. در پژوهش حاضر تاثیر یک دوره فعالیت استقامتی بر بیان ژن این فاکتور در عضلات اسکلتی تند و کند انقباض بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 20 سر رت صحرایی نر نژاد ویستار (با 5 هفته سن و وزن20±113گرم) به طور تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. برای گروه تجربی یک برنامه استقامتی (14 هفته ای) روی تردمیل طراحی شد، سپس 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرینی، رت ها بیهوش و تشریح شدند. در ادامه، عضلات نعلی و بازکننده بلند انگشتان خارج گردید. با استفاده از روش time-PCR Real، میزان بیان ژن «پروتئین A متصل به عناصر غنی از پورین» این عضلات اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این تحقیق، فعالیت استقامتی موجب کاهش معنی دار (01/0p≤) بیان ژن «پروتئین A متصل به عناصر غنی از پورین» در عضله تند انقباض (بازکننده بلند انگشتان) و افزایش معنی دار(01/0p≤) در عضله کند انقباض (نعلی) شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد باوجود یکسانی فعالیت های استقامتی، بیان ژن purβ در تارهای تند و کند انقباض متفاوت است. احتمالا این موضوع به دلیل آبشار سیگنالینگ بالادست این ژن بوده که میزان بیان آن را کنترل می کند.
    کلیدواژگان: پروتئین پور بتا موش، استقامت بدنی، اسکلتی عضلانی
  • مهدی قدرتی میرکوهی، سمیرا حدادی *، مهناز اکبری کامرانی صفحات 31-41
    زمینه و هدف
    دیابت، بیماری مزمنی است که با عوارضی همچون مشکلات خواب و اختلالات جنسی همراه است. در این میان، خودکارآمدی یک شاخص مهم در تطابق با بیماری در افراد دیابتی است که به بیماران برای کشف و استفاده از حداکثر توانایی خود به منظور مدیریت بیماری کمک می کند. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین خودکارآمدی با کیفیت خواب و بروز اختلال عملکرد جنسی در بیماران دیابتی نوع 2 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به روش توصیفی - همبستگی، 200 بیمار دیابتی نوع 2 با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از بیمارستان های شهید باهنر و رجایی شهر کرج انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، مقیاس خودکارآمدی در مدیریت دیابت، پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ، ابزار عملکرد جنسی در زنان و مقیاس بین المللی عملکرد نعوظ جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند
    یافته ها
    در این مطالعه بین خودکارآمدی و عملکرد جنسی مردان، همبستگی مثبت وجود داشت؛ به عبارتی، بین خودکارآمدی با اختلال نعوظ، همبستگی معنی دار آماری مشاهده گردید (002/0p<). ضریب همبستگی در متغیر پیش بین خودکارآمدی، 31/0 بود و بین خودکارآمدی با عملکرد جنسی زنان، همبستگی معنی داری دیده شد (001/0p<). ضریب همبستگی در متغیر پیش بین خودکارآمدی، 33/0 به دست آمد. بین خودکارآمدی با کیفیت خواب نیز همبستگی منفی بود؛ به عبارتی بین خودکارآمدی با کیفیت خواب، همبستگی معکوس معنی داری وجود داشت (003/0p<). ضریب همبستگی در متغیر پیش بین خودکارآمدی و کیفیت خواب 21/0- بود؛ یعنی با افزایش یک واحد آشفتگی کیفیت خواب، خودکارآمدی 2/0 کاهش می یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، اختلال عملکرد جنسی و مشکلات خواب شایع بوده که بر کیفیت زندگی آنان تاثیر منفی دارد. بنابراین، توجه به خودکارآمدی در مشاوره سلامت بیماران دیابتی نوع 2 می تواند نقش مهمی در عملکرد جنسی و کیفیت خواب آنان داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس نوع 2، خودکارآمدی، عملکردجنسی، بهداشت خواب
  • آرزو چراغی، هدیه ریاضی *، محمدعلی امام هادی، سارا جام برسنگ صفحات 42-50
    زمینه و هدف
    خطاهای مامایی با مشکلات متعددی برای مادر و جنین همراه است که می تواند منجر به عواقب مرگباری شود. ازطرفی، تا علل به وجودآورنده این خطا ها شناسایی نگردد، نمی توان تصمیم مناسبی در راستای کاهش یا حذف آن گرفت؛ بنابراین شناسایی عوامل مرتبط با این خطاها، ارزش ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل مدیریتی به وجودآورنده خطاهای مامایی و نقش هر عامل در بروز این خطاها، از دیدگاه ماماهای شاغل در شهر تهران صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 252 مامای شاغل در شهر تهران (سال 1393) انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی صوری و محتوای آن با محاسبه شاخص های CVR و CVI تعیین گردید. پایایی ابزار با روش آزمون - بازآزمون و محاسبه آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، 176نفر (8/69%) از ماماها و یا همکاران آن ها دارای سابقه رخداد خطاهای مامایی بودند. 209 نفر (9/82%) معتقد بودند فرد خاطی، خطای خود را گزارش می دهد و 176 نفر (8/69%) عنوان کردند فرم گزارش خطا تکمیل می شود. همچنین تاثیر کلی عامل مدیریتی در بروز خطاهای مامایی، تفاوت معنی داری از دیدگاه ماماهای شرکت کننده در پژوهش نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، عوامل مدیریتی به عنوان علل مهم بروز خطاهای مامایی، نیازمند توجه بیشتر در جهت کاهش این نوع خطاها می باشد.
    کلیدواژگان: خطاهای پزشکی، مامایی، مدیریت منابع انسانی، بهداشت و درمان
  • پروانه دودمان * صفحات 51-60
    زمینه و هدف
    خانواده دارای کارکردهای مهمی، ازجمله بازتولید نیروی انسانی، تأمین نیازهای عاطفی، سلامت روانی، ارتقای ظرفیت تحمل و مدارا، نقش سازنده در تأمین یک پارچگی اجتماعی از طریق جامعه پذیری، تربیت فرزندان، ارائه الگوها و هنجارهای اخلاقی و رفتاری می باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شیوه های فرزندپروری بر مسئولیت پذیری دانش آموزان دبیرستان های شهرستان مهر صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی (از نوع همبستگی) بر روی 200 نفر از دانش آموزان دبیرستان های شهر ستان مهر (100دختر و 100 پسر) در سال تحصیلی 1395-1394انجام شد. دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای سنجش مسئولیت پذیری از مقیاس مسئولیت پذیریHarrison-Goff و برای سنجش شیوه های فرزندپروری از مقیاس Baumrind (سال 1973) استفاده گردید. پایایی پرسشنامه سنجش مسئولیت پذیری در مقیاس کلی، 76/0 و فرزندپروری Baumrind در مقیاس کلی، 90/0 به دست آمد و روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار استنباطی همبستگی، رگرسیون چندگانه به روش همزمان و تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    شیوه های فرزندپروری والدین قادر به پیش بینی مسئولیت پذیری فرزندان بود، همچنین نتایج رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان نشان داد از بین سه شیوه فرزندپروری؛ شیوه های اقتدار منطقی و استبدادی والدین قادر به پیش بینی مسئولیت پذیری فرزندان است و شیوه آزادگذاری والدین در پیش بینی مسئولیت پذیری فرزندان، قدرت پیش بینی کنندگی بسیار کمی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شیوه های فرزندپروری والدین بر مسئولیت پذیری دانش آموزان دبیرستانی می تواند اثربخش باشد و از بین سه شیوه فرزند پروری؛ شیوه اقتدار منطقی والدین تاثیر مثبت بیشتری بر مسئولیت پذیری فرزندان دارد و درمقابل، شیوه استبدادی والدین، تاثیر منفی بر میزان مسئولیت پذیری فرزندان می گذارد.
    کلیدواژگان: روانشناسي، خانواده، ارتباط، روانشناسي، مسئوليت پذيري اجتماعي
  • افشین موسوی چلک، موسی یمین فیروز، عارف ریاحی * صفحات 61-71
    زمینه و هدف
    تولیدات علمی از مهم ترین شاخص های سنجش توسعه کشورها محسوب شده که نقش تعیین کننده ای در پیشرفت جوامع علمی و اطلاعاتی دارند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تولیدات علمی حوزه پرستاری جمهوری اسلامی ایران، طی سال های 1395-1379 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه کاربردی، به روش پیمایشی و با رویکرد علم سنجی انجام شد. در این پژوهش، تمامی مدارک علمی نمایه شده در حوزه پرستاری و در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس منتشرشده توسط پژوهشگران ایرانی، طی سال های 1395-1379 بررسی گردید.
    یافته ها
    مقالات ایرانی حوزه پرستاری، از 7 مورد در سال 2000 به 457 مورد در سال 2016 افزایش یافته بود. دانشگاه تهران، اصلی ترین مرکز تولید و ایالات متحده امریکا از مهم ترین شریک علمی پژوهشگران ایرانی در تهیه مدارک علمی بود. تولیدات علمی ایران در حوزه
    Care Planning جزء 10 کشور برتر دنیا بود و فریدون عزیزی با تولید 125 مدرک علمی، بیشترین سهم را در میان نویسندگان ایرانی داشت.
    نتیجه گیری
    هرچند به لحاظ کمی، مدارک علمی پژوهشگران ایرانی در مقایسه با سایر حوزه های موضوعی، در وضعیت مناسبی قرار ندارد و تعداد آنها نسبتا پایین است، ولی بخش قابل توجهی از مقالات، از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند و در مجلات با کیفیت به چاپ رسیده اند. سیاستگذاری، برنامه ریزی های مناسب و حمایت از مطالعات اعضای هیات علمی، پژوهشگران، دانشجویان و گروه های آموزشی دانشگاه ها می تواند در افزایش سطح کمی و کیفی تحقیقات مثمره ثمر باشد.
    کلیدواژگان: علم، علم سنجی، پرستاری، پایگاه اطلاعاتی، اسکوپوس، ایران
  • سجاد رضوان، مهسا بشارتی، محسن خدادادپور، محمد مطلبی، اعظم فتحی، امرالله سلیمی، فاطمه رجعتی، سیامک محبی صفحات 72-80
    زمینه و هدف
    آگاهی تغذیه ای و سایر عوامل موثر بر فشارخون، همچنین درک خودمراقبتی در بیماری پرفشاری خون به عنوان عاملی محوری برای کنترل فشارخون، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشارخون بالا انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی (مقطعی)، تعداد 315 نفر از بیماران مبتلا به فشارخون بالا در شهر قم (سال 1395) به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه دو قسمتی شامل: اطلاعات دموگرافیک و قسمت خودمراقبتی بود. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، واریانس و آزمون دانکن تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران، 59/53 سال و مدت ابتلا به این بیماری، 54/7 سال بود. 1/5% بیماران در کل طول هفته، نمک را از برنامه غذایی حذف کرده و 9/27% نیز در هیچ کدام از فعالیت های ورزشی در طول هفته شرکت نکرده بودند. 1/4% آنها هیچ گاه داروهای خود را به موقع مصرف نمی کردند. در 9/27% افراد وضعیت خودمراقبتی ضعیف، 6/68% متوسط و در 5/3% خوب گزارش شد. میانگین نمره خودمراقبتی تفاوت معنی داری با جنس، وضعیت تاهل و سابقه خانوادگی نداشت، ولی با تحصیلات، شغل، سابقه خانوادگی، ابتلا به فشارخون بالا و سابقه دریافت برنامه آموزشی، تفاوت معنی داری داشت (05/0>p). همچنین همبستگی معکوس معنی داری بین سن و خودمراقبتی (273/0-=r، 001/0>p)، بین مدت ابتلا به فشارخون بالا و خودمراقبتی (278/0-=r، 041/0=p) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، وضعیت رفتارهای خودمراقبتی فشارخون در بین مبتلایان، وضعیت مناسبی ندارد. بنابراین، لازم است در برنامه های آموزشی با درنظرگرفتن مسئله فوق بر شدت و جدیت این رفتارها و عوارض احتمالی انجام نشدن آنها برای فرد تاکید گردد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خودمراقبتی، قم، ایران
  • علی عسگری، راضیه نظری *، سید محمدحسین رضویان صفحات 81-88
    زمینه و هدف
    مایکوپلاسما هومینیس، از عوامل مهم عفونت های باکتریایی دستگاه تناسلی بوده که با ایجاد تغییرات در حجم، pH، تحرک، شکل و تعداد اسپرم در مردان می تواند باعث کاهش سطح باروری یا ناباروری و نازایی گردد. در این تحقیق، فراوانی مایکوپلاسما هومینیس به روش PCR و شاخص های بیولوژیک در نمونه های مایع منی مردان نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، 187 نمونه مایع منی از مردان نابارور مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم از فروردین ماه تا شهریورماه سال 1395 جمع آوری شد. بررسی اسپرم ها طبق دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی انجام گرفت. پس از استخراج DNA، برای شناسایی مایکوپلاسما هومینیس، از پرایمرهای اختصاصی ژن 16SrRNA در روش PCR استفاده گردید. داده ها به کمک آزمون های تی تست وابسته و مستقل تجریه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از مجموع 187 نمونه مایع منی بررسی شده با استفاده از روش PCR، 71 نمونه (38%) ازنظر مایکوپلاسما هومینیس مثبت بود. در بررسی شاخص ها، بین آلودگی باکتریایی و اختلاف میانگین کلاس C (حرکت اسپرم درجا)، رابطه معنی داری وجود داشت (008/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد درصد بالایی از مردان نابارور، آلوده به مایکوپلاسما هومینیس می باشند که ممکن است منجر به بیماری های التهابی لگن، اورتریت و نازایی گردد. همچنین روش PCR در تشخیص مایکوپلاسما، یک تکنیک کارآمد و سریع بوده که می تواند در کنترل بیماری های مقاربتی مفید باشد.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما هومینیس، ناباروری، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • زهره قمری زارع *، لیلا قنبری افرا، قاسم زند، زهرا علی اکبرزاده آرانی صفحات 89-99
    زمینه و هدف
    تنش روانی یکی از مسائل شایع در حرفه پرستاری است که می تواند عواقب ناخوشایندی را برای پرستاران در پی داشته باشد، همچنین توانمندی روان شناختی به واسطه اثراتی که بر عملکرد حرفه پرستاری دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی بین توانمندی روان شناختی و مولفه های آن با تنش روانی در پرستاران صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی – همبستگی، بر روی 308 پرستار از 6 بیمارستان آموزشی شهر قم در سال 1396 انجام شد. نمونه ها به روش سرشماری و مطابق با معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه 12 سوالی (مقیاس 5 درجه ای) توانمندی روان شناختی Spritzer و پرسشنامه 10 سوالی (مقیاس 5 درجه ای) تنش روانی Osipow بود.
    یافته ها
    میانگین توانمندی روان شناختی، 61/0 90/3 و میانگین میزان تنش روانی، 85/0 48/2 تعیین گردید. براساس نتایج تحلیل رگرسیون، از بین متغیرهای پیش بین (مولفه های توانمندی روان شناختی)، احساس خودمختاری و اثرگذاری در سطح خطای کمتر از 05/0، معنی دار بود. در این میان، بیشترین تاثیر توانمندسازی مربوط به مولفه خودمختاری بود که در جهت معکوس بیش بینی کننده تنش روانی است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد با توانمندکردن هرچه بیشتر پرستاران در محیط های بالینی و در مولفه «خودمختاری» از میان مولفه های مختلف توانمندی روان شناختی، می توان تنش روانی آنها را کاهش داد. این امر خود لزوم توجه به برنامه ریزی در زمینه توانمندسازی هرچه بیشتر پرستاران را در محیط های بالینی آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: توانمندی(روانشناسی)، تنش روانی، پرستاران بالینی
  • مژده بهادرزاده *، احمد کچویی، سید جلال اسحق حسینی، ریحانه تبرایی صفحات 100-104
    زمینه و هدف
    آبسه طحال، یک بیماری نادر بوده که درمان انتخابی آن اسپلنکتومی می باشد. در این بیماری درمان طبی به تنهایی کافی نیست. در این مطالعه بیمار به درمان طبی پاسخ مناسب داد و علائم بیماری کاملا برطرف شد.
    معرفی مورد: بیمار، خانم 35 ساله ای با سن حاملگی 26 هفته است که با شکایت تب و درد سمت چپ و بالای شکم مراجعه کرده بود. بررسی های رادیولوژیک، یک ضایعه نزدیک ناف طحال را نشان دادند که مطرح کننده آبسه بود. برای بیمار درمان آنتی بیوتیکی شروع شد و در صورتی که بیمار پاسخ مناسب به درمان نمی داد، درناژ پوستی آبسه تحت گاید رادیولوژی انجام می شد، اما علائم بیمار در عرض 72 ساعت بهبود یافت و درناژ منتفی گردید. تصویربرداری های بعدی نشان داد ضایعه کاملا بهبود یافته و بیمار در 39 هفتگی بدون هیچ عارضه ای زایمان کرد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت اگرچه درمان طبی یک درمان ناکافی برای آبسه طحالی است، اما در بیماران انتخابی بدون عامل مستعدکننده که پاسخ مناسب به این درمان می دهند، می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیماری های طحال، حاملگی، درناژ پوستی، عوامل آنتی بیوتیکی - درمان
|
  • Saeede Ghiyasi, Zahra Ameri, Gholamhossein Hassanshahi, Roohollah Mirzaee, Mohsen Ehsan, Noushin Pouryazdanpanah, Shima Kazemzadeh, Ahmad Fatemi * Pages 1-9
    Background And Objectives
    Telomerase is an enzyme, which is overexpressed in 80-90% of cancers. Simultaneous activities of telomerase and NF-κB are required for progression of many cancers. In recent years, researchers have found out a close relationship between telomerase and the transcription factor NF-κB. Increased expression of telomerase is associated with significant increases in the expression level of NF-κB and endogenous genes, such as IL-6 and TNF-α. In recent years, several methods have been proposed to inhibit telomerase in cancer cells. Therefore, If it is possible to inhibit telomerase activity and consequently reduce the expression of inflammatory cytokines, the NF-κB signaling pathway, and the expression of target genes in the multiple myeloma disease. In this study, the effect of MST-312 (a derivative of green tea) with telomerase inhibition activity, was investigated on the treated U266 cell line and the expression of inflammatory cytokines.
    Methods
    In this experimental study, U266 cells, were treated with different dosed of MST-312 for 48 hours, and cellular apoptosis, was assessed by Annexin V Apoptosis Detection Kit. Then, to assess the expression of IL-6 and TNF-α genes, cells were treated with MST-312 (2μM for 48 hours) and the RNA of these cells, was extracted. In the following, real-time PCR method was used to investigate gene expression level.
    Results
    In this study, an increase in apoptosis and a decrease in the expression of IL-6 and TNF-α genes in U266 cells, was observed after 48 hours of exposure with 2μM MST-312. In addition, no cytotoxic effect was observed on normal blood mononuclear cells.
    Conclusion
    The results of the present study indicated that inhibition of telomerase activity by MST-312, can be considered as a novel treatment strategy for multiple myeloma.
    Keywords: Multiple myeloma, Tumor necrosis factor, alpha, Interleukin, 6, MST, 312
  • Seyyed Saeed Sarkeshikian, Mohammad Reza Ghadir, Mahdi Jahangiri, Mansureh Molaei, Faezeh Alemi, Azam Biderafsh, Ahmad Hormati * Pages 10-15
    Background And Objectives
    Chronic viral hepatitis B is a global health problem, which, if not treated, can lead to some serious complications, such as liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma. In this study, the effect of antiviral therapy with tenofovir, was investigated on reduction of liver fibrosis and improvement of liver function in patients with chronic hepatitis C.
    Methods
    In this clinical trial, 40 patients with chronic hepatitis B underwent antiviral therapy with tenofovir 300 mg daily. Demographic information and results of laboratory tests (before treatment and 6 months after the start of treatment), were collected using a checklist. Liver stiffness was measured and recorded using a fibroscan device (before and 6 months after the treatment). Data were analyzed using Wilcoxon and paired t- tests. The level of significance was considered to be p
    Results
    Among 40 patients, one person was excluded from the project due to lack of follow-up. Of remaining 39 patients, 27 subjects (69.2%) were male and 12 subjects (30.8%) were female. The mean age of the patients was 47.53±13.68 years. The mean levels of AST, ALT, Child score, and liver stiffness did not show significant improvement during a 6-month follow-up according to Wilcoxon and paired t- tests.
    Conclusion
    This study showed that although hepatic fibrosis and liver function in patients with chronic hepatitis B are reversible after treatment, changes require long-term treatment and follow-up.
    Keywords: Hepatitis B, Chronic, Tenofovir, Liver cirrhosis, A Randomize Clinical Trial
  • Novin Alamshah *, Soyar Sari, Reza Mirfakhrae Pages 16-22
    Background And Objectives
    Multiple sclerosis disease (MS) is the most common autoimmune disease of the central nervous system among adolescence. Factors, such as environmental factors and genetic background are involved in the development of multiple sclerosis. Given that miRNAs play an important role in post-transcriptional regulatory levels in nerve cells and glial cells, thus, any change in their performance due to polymorphisms and eventually change in their expression level in the nervous system can pave the way for degenerative diseases, such as MS. In the present study, the role of miR-146a rs2910164 polymorphism, was investigated in the development of multiple sclerosis disease in the patients of Hamadan province.
    Methods
    In this case-control study, 150 patients with MS and 150 healthy individuals as control group, were selected. Genotyping was performed using Tetra ARMS PCR method. In the two study groups, Hardy-Weinberg equilibrium principle, was used to determine existence or absence of balance, Chi-square test was also used to determine the existence of relationship between the studied polymorphism and development of MS.
    Results
    No significant difference was observed in the distribution of dominant and recessive genotypes in patients with MS, as compared to healthy subjects.
    Conclusion
    Contrary to previous studies, the results of this study showed that there is no relationship between the polymorphism of miR146a rs2910164 and occurrence of MS.
    Keywords: Multiple sclerosis, MicroRNAs, Polymorphism, Genetics
  • Mohammad Fathi * Pages 23-30
    Background And Objectives
    Increased expression of type I fibers due to endurance activity, is inhibited by "purine-rich element binding protein A" transcription factor. The purpose of the present study was to investigate the effect of one period of endurance activity on the gene expression of this factor in fast and slow twitch skeletal muscles.
    Methods
    In this experimental study, 20 male Wistar rats (age, 5 weeks and weight, 113±20g), were randomly divided into two groups of experimental and control. A 14-week endurance activity program on motorized treadmill, was designed for the experimental group on the treadmill, then 48 hours after the end of the last training session, the rats were anesthetized and dissected. Then, the soleus and extensor digitorum Longus muscles, were removed. The expression level of "purine-rich element binding protein A" in these muscles, were measured using real time PCR method. Data were analyzed using t-test.
    Results
    In this study, endurance activity significantly decreased (p≤0.01) the expression level of "purine-rich element binding protein A" gene in fast twitch muscle (extensor digitorum longus) and significantly increased the expression of this gene in slow twitch muscle (soleus muscle).
    Conclusion
    The result of this research revealed that despite the same endurance activity, purβ gene expression in fast and slow twitch muscles, is different. This is probably due to the upstream signaling cascade of this gene, which controls its expression level.
    Keywords: Rat Pur? protein, Physical endurance, Musculoskeletal
  • Mehdi Ghodrati Mirkouhi, Samira Hadadi *, Mahnaz Akbari-Kamrani Pages 31-41
    Background And Objectives
    Diabetes mellitus is a chronic disease that is associated with sleep problems and sexual disorders. Among them, self-efficacy is an important indicator for adaptation to disease in diabetic patients, which helps them to discover and use their maximum ability for disease management. This study was conducted with the aim of determining the correlation between self-efficacy with sleep quality and incidence of sexual dysfunction in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 200 patients with type 2 diabetes, were selected using purposeful sampling method from Shahid Bahonar and Rajaei Hospitals of Karaj city. The data were collected by a demographic characteristics questionnaire, the Diabetes Management Self-Efficacy Scale (DMSES), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), the Female Sexual Function Index (FSFI), and the Male Sexual Function Index (MSFI). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient.
    Results
    In this study, a positive significant correlation was observed between self-efficacy and erectile function (p
    Conclusion
    Based on the results of this study, sexual dysfunction and sleep disturbances are common in patients with type 2 diabetes, which negatively affect their quality of life. Therefore, paying attention to self-efficacy in health counseling for type 2 diabetic patients, can play an important role in their sexual function and sleep quality.
    Keywords: Diabetes mellitus type 2, Self efficacy, Sexual function, Sleep hygiene
  • Arezoo Cheraghi, Hedyeh Riazi *, Mohammadali Emamhadi, Sara Jambarsang Pages 42-50
    Background And Objectives
    Midwifery errors are associated with several problems for mother and fetus, which can lead to deadly consequences. On the other hand, if the causes of these errors are not identified, it is not possible to make appropriate decision to reduce or eliminate them. Therefore, identifying the factors associated with these errors is of particular value. The aim of this study was to identify the management factors that cause midwifery errors and the role of each factor in the occurrence of midwifery errors from the viewpoints of midwives working in Tehran city.
    Methods
    This descriptive study was performed on 252 midwives working in Tehran city (2014). The data collection tool was a researcher-made questionnaire, which its face and content validity, were determined by calculating CVR and CVI indices. The reliability of the tool was confirmed by a test-retest method and calculation of Cronbach's alpha.
    Results
    In this study, 176 midwives (69.8%) or their colleagues had the history of committing midwifery errors; 209 subjects (82.9%) believed that wrongdoer person reports his/her error; and 176 subjects (69.8%) stated that error report form is filled out. Moreover, the overall effect of management factor on the occurrence of midwifery errors, showed no significant difference from the viewpoints of midwives participating in the research.
    Conclusion
    According to the results of the present study, management factors as the major cause of occurrence of midwifery errors, require more attention in order to reduce midwifery errors.
    Keywords: Medical errors, Midwifery, Human resource management, Healthcare
  • Parvaneh Doodman * Pages 51-60
    Background And Objectives
    Family has important functions, such as reproduction of human resources, ensuring emotional needs, mental health, promotion of the tolerance capacity, and has a constructive role in providing social integration through sociability, child upbringing, providing ethical and behavioral patterns and norms. The purpose of this study was to investigate the effect of parenting practices on the accountability of high school students in Mehr city.
    Methods
    This descriptive-correlational study was carried out on 200 high school students in Mehr city (100 girls and 100 boys) in the academic year 2015-2016. The students were selected by random cluster sampling method. Harrison-Goff Accountability Scale was used to assess the accountability, and Baumrind’s Scale (1973) was used to evaluate parenting practices. Reliability of the Accountability Assessment Questionnaire was calculated to be 0.76 in general scale, and reliability of the Baumrind Parenting Styles Scale was obtained to be 0.90 in general scale; and the validity of the questionnaires was confirmed. Data were analyzed using inferential correlation statistics, simultaneous multiple regression, and independent t-test.
    Results
    Parenting practices were able to predict children’s accountability; moreover, the results of simultaneous multiple regression indicated that among the three parenting practices, parents’ rational authority method and parents’ authoritarian authority methods are able to predict children’s accountability; and parental permissiveness method has a low predictive power to predict children’s accountability.
    Conclusion
    The results of this study revealed that parenting practices can be effective in high school students’ accountability; and among the three parenting practices, parents’ rational authority method has a higher positive effect on children’s accountability, and, on the contrary, parents’ authoritarian method leaves negative effects on the level of children’s accountability.
    Keywords: Psychology, Family, Communication, psychology, Social accountability
  • Afshin Mousavi Chalak, Mousa Yaminfirooz, Aref Riahi * Pages 61-71
    Background And Objectives
    Scientific productions are one of the most important indicators for countries’ development assessment, which play a decisive role in the development of scientific and information communities. The present study aimed to evaluate Islamic Republic of Iran’s scientific productions in the field of Nursing during 2000 to 2016.
    Methods
    This applied study was performed using a survey method with a scientometric approach. In this research, all scientific documents indexed in the field of Nursing and published in Scopus database by Iranian researchers during 2000-2016, were investigated.
    Results
    Iranian scientific articles in the field of Nursing had increased from 7 in 2000 to 457 in 2016. University of Tehran was the main publishing center and the United States was the main scientific partner of Iranian researchers in providing scientific evidence. Scientific productions of Iran in the field of “Care Planning” were among the top 10 countries in the world and Dr Fereydoon Azizi with 125 scientific documents, had the most contribution among the Iranian authors.
    Conclusion
    Although scientific documents of Iranian researchers in the field of Nursing are not quantitatively appropriate and their number is relatively low, as compared to others subject areas, significant number of articles were of high quality and were published in the high-quality scientific journals. Policy making, proper planning, and supporting the studies of faculty members, researches, students, and departments of universities, can be effective in the improvement of quantitative and qualitative levels of researches.
    Keywords: Science, Scientometrics, Nursing, Database, Scopus, Iran
  • Sajjad Rezvan, Mahsa Besharati, Mohsen Khodadadpoor, Mohammad Matlabi, Azam Fathi, Amrolah Salimi, Fatemeh Rajati, Siamak Moheb Pages 72-80
    Background And Objectives
    Nutritional awareness and other factors affecting blood pressure, and also perception of self-care in hypertension are important factors for controlling blood pressure. This study aimed to determine the factors affecting self-care in patients with hypertension.
    Methods
    In this descriptive analytical cross-sectional study, 315 hypertensive patients in Qom city, were selected from patients referring to health centers using multistage sampling. The data collection tool was a two-part questionnaire: demographic information and self-care. Data were analyzed using independent t-test, Pearson correlation coefficient, ANOVA, and Duncan's test.
    Results
    The mean age of the patients was 53.59 years and the duration of the disease was 7.54 years. Only 5.1% of the patients had removed salt from their diet during the whole week, and 27.9% of the patients had performed no sport activities during the week; 4.1% had never used their medicines on time; Self-care status was reported to be poor in 27.9% of the subjects, in 68.6% moderate, and in 3.5% good. The mean self-care score was not significantly different from gender and marital status, and family history, but had a significant difference with education, occupation, family history of high blood pressure, and history of receiving educational program (p
    Conclusion
    According to the results, the status of self-care behaviors in patients with hypertension is not at appropriate level. Therefore, it is necessary to emphasize the severity and seriousness of these behaviors and possible complications in the educational program with taking into account the above issue.
    Keywords: Hypertension, Self, care, Qom, Iran
  • Ali Asgari, Razieh Nazari *, Seyed Mohammad Hosein Razavian Pages 81-88
    Background And Objectives
    Mycoplasmas hominis is one of the important causes of bacterial infections of the reproductive system, which through changes in the volume, pH, motility, morphology, and sperm count in men, can lead to reduction in the level of fertility or infertility and sterility. In this research, the frequency of Mycoplasma hominis, was assessed by PCR method, and biological parameters, were investigated in the semen samples of infertile men referred to Qom jihad daneshgahi infertility treatment center.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, a total of 187 semen samples were collected from infertile men referred to Qom jihad daneshgahi infertility treatment center from April to September 2016. Semen analysis was performed according to the guideline of World Health Organization. After the extraction of genomic DNA, detection of Mycoplasma hominis, was performed by PCR method using 16S rRNA specific primers. Data were analyzed using dependent and independent t-test.
    Results
    Among 187 semen samples studied by PCR, 71 samples (38%), were positive for Mycoplasma hominis. In the assessment of parameters, there was a significant association between bacterial infection and C class mean difference (in situ sperm motility( (p=0.008).
    Conclusion
    The results of the present study showed that high percentage of infertile men are infected with Mycoplasma hominis, which may lead to pelvic inflammatory diseases, urethritis, and infertility. PCR method is a rapid and efficient technique for detection of mycoplasma, which can be useful in the control of sexual transmitted diseases.
    Keywords: Mycoplasma hominis, Infertility, Polymerase chain reaction
  • Zohre Ghamari Zare *, Leila Ghanbari Afra, Ghasem Zand, Zahra Aliakbarzadeh Arani Pages 89-99
    Background And Objectives
    Psychological strain is one of the prevalent problems in nursing profession, which can lead to unpleasant consequences; also, psychological empowerment is of great importance due to its effects on nursing professional practice. The present study was conducted with the aim of determining the correlation between psychological empowerment and its components with psychological strain in nurses.
    Methods
    This descriptive - correlational study was performed on 308 nurses working in 6 educational hospitals of Qom city in 2017. Samples were selected through census method and according to the inclusion criteria. Data collection tools included a 12-question questionnaire (5 degrees scale) of Spreitzer's Psychological Empowerment, and a 10-question questionnaire (5 degrees scale) of Psychological Strain (Osipow).
    Results
    The mean psychological empowerment was determined 3.90±0.61 and the mean amount of psychological strain was 2.48±0.85 .According to the results of regression analysis, among predictor variables (psychological empowerment components), autonomy and impact, were significant at the error level less than 0.05. Among them, the greatest influence of empowerment was related to the autonomy component, which inversely predicts psychological strain.
    Conclusion
    The results of this study showed that empowering nurses as much as possible in clinical settings and in “autonomy” component of psychological empowerment components, can reduce their psychological strain. This issue reveals the need to pay attention to the planning in the field of empowerment of nurses in clinical settings.
    Keywords: Empowerment (Psychology), Psychological strain, Clinical nurses
  • Mojdeh Bahadorzadeh *, Ahmad Kachoie, Seyed Jalal Eshagh Hoseini, Reihaneh Tabaraei Pages 100-104
    Background And Objectives
    Abscess of the spleen is a rare disease, which its selective treatment is splenectomy. In this disease, medical treatment alone is not enough. In this study, the patient had an appropriate response to medical treatment and the symptoms of the patient were completely eliminated.
    Case Report: the patient was a 35 year-old female, who presented at 26 weeks gestation with fever and left upper quadrant pain. Radiological examinations demonstrated a lesion near to hilum of the spleen, which was suggestive of an abscess. Antibiotic treatment was started for the patient, and if the patient did not respond appropriately, percutaneous drainage (PCD) of the abscess was carried out under radiological guidance, but the symptoms of the patient recovered within 72 hours and PCD was cancelled. Follow-up imaging showed that the lesion was disappeared and patient delivered at 39 week's gestation without any complication. Therefore, it can be concluded that although medical treatment is inadequate for the treatment of splenic abscess, it can be appropriate for selected patients without a predisposing factor, who appropriately respond to the treatment.
    Keywords: Splenic diseases, Pregnancy, Percutaneous drainage, Anti, bacterial agents, therapy