فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوازدهم شماره 8 (پیاپی 79، آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نفیسه شفیعی ، غلامحسین ریاضی* ، فاطمه دانشمند صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    تتراهیدروکانابینول، ماده روان گردانی است که بر روی سیستم اعصاب مرکزی تاثیر می گذارد. آنزیم استیل کولین استراز به عنوان یکی از آنزیم های سیستم اعصاب مرکزی و محیطی، در عملکرد سمپاتیک و پاراسمپاتیک نقش دارد. این آنزیم با هیدرولیز استیل کولین در سیناپس های کولینرژیک سبب انتقال پیام عصبی می شود و از اهمیت ویژه ای در حافظه و یادگیری برخوردار است. در این مطالعه اثر تتراهیدروکانابینول (THC) بر سامانه کولینرژیک در رفتارهای موش بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، از 10 رت نر بالغ استفاده شد. ابتدا رت ها بیهوش شده، سپس با استفاده از دستگاه استریوتاکسی دو کانول، در ناحیه بطن قرار گرفتند و ماده THC تزریق گردید. فعالیت آنزیم استیل کولین استراز، اندازه گیری و از تست ماز به علاوه ای شکل برای سنجش رفتار اضطرابی استفاده شد. داده ها به کمک آزمون تی استیودنت تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه THC، فعالیت آنزیم استیل کولین استراز را کاهش داد که بیان کننده اختلال حافظه بود. همچنین درصد زمان حضور در بازوی باز و درصد تعداد ورود به بازوی باز افزایش نشان داد (05/0p<) ، و میزان هورمون کورتیکوسترون افزایش داشت که هر دو نشان دهنده افزایش اضطراب بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، تتراهیدروکانابینول با اختلال در فعالیت آنزیم کولین استراز و ترشح انتقال دهنده های عصبی سبب تغییر در حافظه و رفتار اضطرابی می شود.
    کلیدواژگان: درونابینول، ماز آموزشی، استیل کولین استراز، اضطراب
  • پویا پیری، ابوذر اسماعیلی، آیدا مهدی پور ، حمید آسایش* صفحات 10-18
    زمینه و هدف
    خونریزی و درد، از عوارض کشیدن دندان است که اقدامات پیشگیرانه برای کاهش شدت این عوارض، سبب بهبود کیفیت خدمات و افزایش راحتی بیماران خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کاربرد ژل تامپ بر خونریزی و درد پس از کشیدن دندان صورت گرفت
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 71 بیمار مراجعه کننده به مراکز دندانپزشکی، جهت کشیدن دو دندان مشابه در فک بالا یا پایین انجام شد. بعد از کشیدن دندان، به طور تصادفی جهت پانسمان در یک سمت از ژل تامپ و در سمت مقابل از گاز استریل استفاده شد. خونریزی و درد پس از کشیدن دندان، در زمان های مختلف ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، من ویتنی و فریدمن تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سن بیماران، 01/6±29/29 سال برآورد شد و 1/52% از نمونه ها زن بودند. در گروه ژل تامپ در 2/97% از موارد، خونریزی در یک ساعت اول و در 8/2% موارد، خونریزی در بازه زمانی 4-1 ساعت، پس از کشیدن دندان قطع شده بود. در گروه کنترل به ترتیب در 7/50 و 3/49% موارد، خونریزی در زمان های یک ساعت اول و 4-1 ساعت پس از کشیدن دندان ادامه داشت که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود. در گروه ژل تامپ، شدت درد ثبت شده در زمان های مختلف پس از کشیدن دندان، به میزان معنی داری کمتر از گروه کنترل گزارش شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد استفاده از ژل تامپ در حفره دندانی پس از جراحی کشیدن دندان، می تواند سبب کاهش میزان خونریزی و شدت درد بیماران شود.
    کلیدواژگان: کشیدن دندان، خونریزی، درد، ژل تامپ، کارآزمایی بالینی تصادفی شده
  • نیلوفر دربندی ، فرزانه نظری سرنجه* ، پرهام مرادی صفحات 19-29
    زمینه و هدف
    گرلین یک هورمون پپتیدی است که از سلول های معده ترشح می شود و نقش مهمی در تنظیم متابولیسم و تعادل انرژی در بدن دارد. این هورمون از سد خونی - مغزی عبور کرده و با ورود به هیپوکامپ، فرآیند یادگیری و حافظه را تحت تاثیر قرار می دهد. در مطالعه حاضر، اثرات تزریق درون هیپوکامپی گرلین بر فراموشی القاشده ناشی از مورفین با مدل یادگیری اجتنابی غیرفعال موش بزرگ آزمایشگاهی نر بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، حیوانات به صورت دو طرفه در ناحیه CA1 کانول گذاری شدند و مورفین به‏صورت زیر‏جلدی و گرلین به طور موضعی، به درون ناحیه CA1 تزریق شد. سپس به یادآوری حافظه در یک روش اجتنابی غیر‏فعال بررسی گردید.
    یافته‏ها: تزریق زیرجلدی مقادیر مختلف مورفین (دوز 5/7، 5، 5/2 و 5/0 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) پس از آموزش به صورت وابسته به دوز سبب کاهش تاخیر در تغییر مکان شد که نشان دهنده فراموشی ناشی از مورفین بود. همچنین تزریق مقادیر مختلف گرلین به داخل ناحیه CA1 همراه با مقدار موثر مورفین (دوز 5/7 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) ، یادآوری حافظه را به‏طور معنی‏داری نسبت به گروه مورفین (دوز 5/7 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن) افزایش داد.
    نتیجه‏گیری: نتایج این مطالعه نشان داد تزریق گرلین به درون ناحیه هیپوکامپ، فراموشی القاشده ناشی از مورفین را در مدل یادگیری اجتنابی غیرفعال مهار می کند؛ بنابراین می تواند در بهبود اختلالات حافظه ای ناشی از مورفین مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گرلین، مورفین، حافظه
  • فرشته دادفر* ، کورش بامداد ، مهدی سامانی پور صفحات 30-35
    زمینه و هدف
    انسان ها در دنیایی از امواج و انرژی ها زندگی می کنند؛ امواجی که از منابع مختلف ساطع شده و زیان آورند. یکی از عوارض احتمالی مواد رادیواکتیو بر بدن، تاثیر آن بر میزان تولید اسپرم و توانایی باروری است. در پژوهش حاضر به بررسی اثر ید 131 بر میزان حرکت و تعداد اسپرم ها در موش نر پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ به دو گروه شامل: گروه تحت تیمار با گاواژ دهانی ید 131 و گروه کنترل تقسیم شدند. پس از گذشت 24 ساعت، تعداد و میزان تحرک اسپرم ها در هر دو گروه با استفاده از آزمون آماری تی تست تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، میزان تحرک و تعداد اسپرم در گروه تیمار با ید 131 نسبت به گروه کنترل، اختلاف معنی داری داشت. همچنین میزان اسپرم های فعال پیشرونده و مرده بی تحرک در گروه تیمار با ید 131 به ترتیب کاهش و افزایش معنی داری را نسبت به گروه کنترل نشان دادند، ولی در تعداد اسپرم های دارای تحرک کمتر و غیرپیشرونده در هر دو گروه، اختلاف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، از آنجا که ید 131 در درمان بیماری های مختلف به کار می رود؛ لذا درمان با این روش می تواند آثار مخربی بر دستگاه تناسلی جنس نر، ازجمله قدرت تحرک و تعداد اسپرم داشته باشد.
    کلیدواژگان: ید 131، موش ها، اسپرماتوزوئیدها
  • راضیه محمودی ، مریم رفیعی راد* ، سمیرا گودرزی صفحات 36-47
    زمینه و هدف
    بیماری پارکینسون بر اثر از بین رفتن سلول های ترشح کننده ماده ای به نام دوپامین ایجاد می شود. با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی گیاه چویل، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر عصاره این گیاه بر اختلالات حرکتی و حافظه در مدل حیوانی بیماری پارکینسون انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (250-200 گرم) به پنج گروه شامل: 1-کنترل؛ 2-پارکینسونی شده و 3-گروه های پارکینسونی دریافت کننده عصاره چویل (با دوزهای100، 200 و400 میلی گرم برکیلوگرم) به روش گاواژ به مدت 14 روز تقسیم شدند. به منظور ایجاد مدل حیوانی پارکینسون، موش ها سم عصبی 6- هیدروکسی دوپامین را درون دسته قدامی _ داخلی (MFB) سمت چپ مغز دریافت کردند. یک روز بعد از آخرین گاواژ، تست های حرکتی و حافظه از موش ها به عمل آمد. از آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی جهت تعیین تفاوت بین گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    14 روز بعد از ضایعه در MFB، موش ها متعاقب تجویز آپومورفین در جهت راست به میزان بیش از 10 دور در هر دقیقه، چرخش 360 درجه داشتند. در تست های حرکتی گروه پارکینسونی، حفظ تعادل در روتارود (01/0>p) ، مدت زمان نگهداشتن دست ها روی میله افقی (001/0>p) ، سفتی عضلانی (001/0>p) ، طول قدم (001/0>p) و حافظه اجتنابی (001/0>p) نسبت به گروه کنترل، اختلاف معنی داری را نشان داد. همچنین عصاره چویل به طور معنی داری باعث بهبود انواع اختلالات حرکتی ناشی از بیماری پارکینسون شد و در دوز200 و 400 سبب بهبود حافظه در موش های پارکینسونی گردید (05/0>p).
    نتیجه گیری
    تجویز داخل صفاقی عصاره گیاه چویل دارای اثر حفاظتی در برابر 6- هیدروکسی دوپامین در مدل تجربی بیماری پارکینسون می باشد.
    کلیدواژگان: چویل، پارکینسون، حافظه
  • مهرداد باستانی ، غلامعلی قاسمی* ، مرتضی صادقی صفحات 48-58
    زمینه و هدف
    سالمندان همودیالیزی به دلیل عوارض مرتبط با درمان و سبک زندگی غیرفعال، دارای کیفیت زندگی پایین تری نسبت به همسالان خود هستند. در پژوهش حاضر تاثیر تمرینات منتخب ثبات مرکزی بر سندرم پای بی قرار و کیفیت زندگی سالمندان همودیالیزی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 30 نفر از بیماران تحت درمان همودیالیز (با میانگین سنی 5/6±2/62 سال و سابقه دیالیز 4/18±4/29 ماه) به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل (هرکدام 15 نفر) قرار گرفتند. جهت ارزیابی سندرم پای بی قرار و کیفیت زندگی بیماران، از پرسشنامه RLS و کیفیت زندگی بیماران کلیوی (KDQOL-SF) استفاده گردید. برنامه ورزشی ثبات مرکزی منتخب، به مدت 6 هفته (هر هفته 3 جلسه، 45 دقیقه ای) توسط گروه تجربی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس در سطح معنی داری، 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تغییرات و تعامل در هر دو متغیر سندرم پای بی قرار (001/0>p) و کیفیت زندگی (001/0>p) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه تجربی معنی دار بود. همچنین در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل، بهبود معنی داری در سندرم پای بی قرار و کیفیت زندگی مشاهده گردید (05/0>p).
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج به دست آمده، کادر مراقبتی مراکز دیالیز می توانند تمرینات ثبات مرکزی را در غالب یک راهبرد ایمن و کاربردی جهت بهبود سندرم پای بی قرار و کیفیت زندگی به بیماران سالمند همودیالیزی توصیه کنند.
    کلیدواژگان: ثبات مرکزی، همودیالیز، کیفیت زندگی، سندرم پای بی قرار
  • فرشته بیات ، علی محمد رضایی* ، بهناز بهنام صفحات 59-68
    زمینه و هدف
    اختلال نقص توجه/بیش فعالی، با مشکلات بسیاری همراه بوده و روش های درمانی متعددی برای درمان کودکان مبتلا به این اختلال معرفی شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی و قصه گویی بر بهبود نشانگان اختلال بیش فعالی و نقص توجه در دانش آموزان صورت گرفت
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. ابتدا مقیاس Connersبر روی 450 دانش آموز دختر (سنین 12-7 سال) مدارس شهرستان سمنان انجام شد. سپس از این تعداد، 45 دانش آموز که در مقیاس Conners بیشترین نمره را کسب کردند، به طور داوطلبانه انتخاب شدند. در ادامه، این 45 دانش آموز به صورت تصادفی و مساوی در دوگروه آزمایش (بازی درمانی و قصه گویی) و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل واریانس یک متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره، بین گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای بیش فعالی، سلوک، نقص توجه و اضطراب، تفاوت معنی داری وجود داشت (005/0≥p، 22/17=(35،4) F). نتایج براساس آزمون تحلیل واریانس یک متغیره حاکی از آن بود که در همه متغیرهای مورد بررسی بجز انفعال بین گروه ها، تفاوت معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بازی درمانی و قصه گویی بر بهبود نشانگان اختلال نقص توجه/بیش فعالی تاثیر مثبت دارد؛ لذا به کارگیری این روش ها می تواند برای دانش آموزان نتایج مفیدی را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، قصه گویی، نقص توجه، بیش فعالی، روانشناسی، آموزش و پرورش، دانش آموزان
  • نسرین علایی* ، رفعت جعفری ، مجیده هروی کریموی ، شهرام ارسنگ صفحات 69-77
    زمینه و هدف
    بیماری های شایع دوران سالمندی با رعایت سبک زندگی سالم، قابل پیشگیری است؛ بنابراین بررسی سبک زندگی سالمندان به منظور پیشگیری از بیماری ها، بهبود کیفیت زندگی و وضعیت سلامتی آن ها، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مطالعه به بررسی سبک زندگی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر قم پرداخته شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی بر روی 134 سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم در سال 1396 از طریق نمونه گیری خوشه ایانجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و سبک زندگی سالمندان ایرانی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره سبک زندگی سالمندان از طیف نمره 211-42 برابر با 64/19±55/179به دست آمد که نشان دهنده سبک زندگی مطلوب بود. سبک زندگی 122 سالمند (91%) مطلوب و 12 سالمند (9%) در حد متوسط برآورد شد. بین سبک زندگی سالمندان برحسب وضعیت تاهل، وضعیت همزیستی، سطح اقتصادی و تحصیلات، تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0≥p). میانگین نمره سبک زندگی در حیطه های پیشگیری، تغذیه، مدیریت استرس، روابط اجتماعی و بین فردی برحسب جنسیت در مردان، بالاتر از زنان گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، اگرچه سبک زندگی اکثر سالمندان شهر قم در وضعیت مطلوب قرار دارد، ولی پایین بودن نمره سبک زندگی در زنان سالمند نسبت به مردان، لزوم به کارگیری مداخلات مناسب جهت بهبود سبک زندگی زنان سالمند را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سالمندان، عوامل مرتبط
  • فرشید شمسایی ، محمد مهدی دارایی ، حسن احمدی نیا ، آقای مرضیه سیف ، آرش خلیلی* صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    خواب یکی از نیازهای ضروری و حیاتی برای انسان و عاملی تاثیرگذار بر رشد و تکامل کودک است. پایه های اساسی یادگیری عادات خواب در دوران کودکی شکل گرفته و فرد در طول عمر سعی در حفظ آن دارد. این مطالعه با هدف تعیین عادات خواب دانش آموزان ابتدایی شهرستان نهاوند از دیدگاه والدین انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، 240 دانش آموز 11-6 ساله در شهرستان نهاوند (سال 1395) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و عادات خواب کودکان (SCHQ) جمع آوری شد. پرسشنامه های والدین (پدر یا مادر) به صورت خودگزارشی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین عادات خواب دانش آموزان، 33/9±72/64 و بالاترین میانگین در عادات خواب مربوط به بعد رفتارهای مربوط به خواب 75/4±87/26 و پایین ترین میانگین در بعد بیداری در شب، 48/1±35/4 برآورد شد که به عبارتی بالا بودن میانگین، نشان دهنده اختلال در عادات خواب و پایین بودن آن، نشان دهنده کمتر بودن اختلال در عادات خواب بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد اختلالات عادت خواب بر جنبه های مختلف زندگی کودک تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: خواب، دانش آموزان، والدین
|
  • Nafiseh Shafiei , Gholam Hossien Riazi* Pages 1-9
    Background and Objectives
    Tetrahydrocannabinol (THC) is a psychoactive substance that affects the central nervous system. Acetylcholinesterase enzyme, as one of the enzymes of central and peripheral nervous system, plays a role in the sympathetic and parasympathetic function. This enzyme transmits neural messages through hydrolysis of acetylcholine in the cholinergic synapses and is of great importance in memory and learning. In this study, the effect of THC was investigated on the cholinergic system in rat behaviors.

    Methods
    In this experimental study, 10 adult male rats were used. First, the rats were anesthetized, then, two cannulas were placed in the ventricle using stereotaxic apparatus and THC was injected. The activity of the acetylcholinesterase enzyme was measured, and plus maze test was used to assess the anxiety behavior. Data were analyzed using t-student test.

    Results
    In this study, THC reduced the activity of acetylcholinesterase enzyme, indicating memory impairment. Moreover, the percentage of time spent in the open arm and the percentage of the number of entries into the open arm increased (p<0.05), and corticosterone levels increased, which both indicated an increase in anxiety.

    Conclusion
    The results of this study showed that THC causes changes in memory and anxiety behaviors by impairing cholinesterase enzyme activity and neurotransmitter secretion
    Keywords: Dronabinol, Maze learning, Acetylcholinesterase, Anxiety
  • Pooya Piry , Abozar Esmaeeli , Aida Mahdipour , Hamid Asayesh* Pages 10-18
    Background and Objectives
    Bleeding and pain are complications of tooth extraction, that preventive measures to reduce the severity of these complications will improve service quality and increase patient comfort. The aim of the present study was to determine the effect of Gelatamp on pain and gingival bleeding after tooth extraction.

    Methods
    This double blind randomized controlled clinical trial, was carried out on 71 patients referring to dentistry centers for extraction of two teeth at the same location in the maxilla or mandible. After tooth extraction, dressing was randomly performed using Gelatamp in one side and sterile gauze in another side. Bleeding and pain after tooth extraction were recorded at different times. Data were analyzed using chi square, Mann-Whitney, and Friedman statistical tests.

    Results
    In this study, the mean (±SD) age of the patients was 29.29±6.01 and 52.1% of the subjects, were female. In the Gelatamp group, bleeding had stopped in the first hour in 97.2% of cases and only in 2.8% of cases, bleeding had stopped within 1-4 hours after tooth extraction. In the control group, bleeding continued in 50.7% and 49.3% of the cases, within the first hour and 1-4 hours after tooth extraction, respectively; this difference was statistically significant. The pain severity recorded at different times in the Gelatamp group, was significantly lower than the control group.

    Conclusion
    The results of this study showed that using Gelatamp in the dental cavity after tooth extraction surgery, can reduce the amount of bleeding and pain intensity.
    Keywords: Tooth extraction, Hemorrhage, Pain, Gelatamp, A Randomize Clinical Trial
  • Niloufar Darbandi , Farzaneh Nazari serenjeh*, Parham Moradi Pages 19-29
    Background and Objectives
    Ghrelin is a peptide hormone, which is secreted by stomach cells and has an important role in the metabolism and energy homeostasis. This hormone crosses the blood-brain barrier and enters the hippocampus, where it affects the learning process and memory. In the present study, the effect of intrahippocampal injection of ghrelin on morphine-induced amnesia was investigated using passive avoidance learning model in experimental male rats.

    Methods
    In this experimental study, the animals were implanted with cannula in the CA1 region, and morphine was injected subcutaneously and ghrelin was locally injected into the CA1 region. Then, memory retrieval was assessed by a passive avoidance task.

    Results
    Post-training subcutaneous administration of different doses of morphine (0.5, 2.5, 5, 7.5mg/kg body weight) reduced step-through latency in a dose dependent manner, indicating morphine-induced amnesia. Injection of different doses of ghrelin into the CA1 region together with the effective dose of morphine (dose, 7.5mg/kg body weight) significantly increased memory retrieval compared to the morphine group (dose, 7.5mg/kg body weight).

    Conclusion
    The findings of this study revealed that injection of ghrelin into the hippocampal region inhibits the morphine-induced amnesia in the passive avoidance learning model; therefore, it can be considered in the improvement of morphine-induced memory impairment
    Keywords: Grelin, Morphine, Memory
  • Fereshteh Dadfar*, Kourosh Bamdad , Mahdi Samanipour Pages 30-35
    Background and Objectives
    Humans live in the world of the waves and energies; the waves that are emitted from various sources and are harmful. One of the possible side effects of radioactive substances on the body is its effect on the amount of sperm production and fertility. In the present study, the effect of iodine 131, was investigated on the motility and number of sperm in male rat.

    Methods
    In this experimental study, 40 adult male rats were divided into two groups: Treatment group treated with oral gavage of iodine 131 and control group. After 24 hours, the number and motility of sperms in both groups, were analyzed by T statistical test.
    Results
    In this study, there was a significant difference in motility and number of sperm between the iodine 131 treatment group and the control group. Moreover, the number of active progressive and dead immotile sperm in the group treated with iodine 131, respectively, showed significant decrease and increase compared to the control group, but, there was no significant difference between the two groups in the less motile and non-progressive sperms.
    Conclusion
    According to the results of this study, considering iodine 131 is used in the treatment of various diseases, thus, treatment with this method can have harmful effects on male reproductive system, such as motility and sperm count
    Keywords: Iodine 131, Rats, Spermatozoids
  • Razieh Mahmoudi , Maryam Rafieirad*, Samira Goudarzi Pages 36-47
    Background and Objectives
    Parkinson disease is caused by destruction of dopamine-producing nerve cells. Given the antioxidant properties of Ferulago angulata, the aim of the present study was to investigate the effect of the extract of this plant on motor and memory disorders in animal model of Parkinson's disease.

    Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats (200-250g), were divided into 5 groups: 1-control; 2-Parkinson, and 3-Parkinson groups receiving chavill extract (doses, 100, 200, and 400mg/kg) by gavage for 14 days. To create animal model of Parkinson disease, the rats received 6-hydroxydopamine neurotoxin into the left medial forebrain bundle (MFB) of the brain. One day after the last gavage, motor and memory tests were performed in the rats. One-way ANOVA and Tukey's post hoc test were used to determine the difference between the groups.

    Results
    Fourteen days after lesion formation in the MFB, following apomorphine injection in the right direction, the rats had a rate of more than 10 rounds per minute with rotation of 360 degrees. In the motor test of the Parkinson's group, maintaining balance on the rotarod (p<0.01), time of keeping hands on horizontal bars (p<0.001), muscle stiffness (p<0.001), step length (p<0.001), and avoidance memory (p<0.001) showed a significant difference compared to the control group. Ferulago extract significantly improved various types of motor disorders caused by Parkinson disease and 200 and 400 doses improved memory in the Parkinson rats (p<0.05).
    Conclusion
    Intraperitoneal administration of Ferulago extract has a protective effect against 6-hydroxydopamine in the experimental model of Parkinson Disease
    Keywords: Ferulago angulata, Parkinson disease, Memory/
  • Mehrdad Bastani , Gholamali Ghasemi*, Morteza Sadeghi Pages 48-58
    Background and Objectives
    The elderly individuals undergoing hemodialysis have lower quality of life compared to their healthy counterparts due to the complications associated with treatment and sedentary lifestyle. The present study aimed to investigate the effects of selected core stability exercises on restless legs syndrome and quality of life in the elderly patients undergoing hemodialysis.

    Methods
    In this quasi-experimental study, a total of 30 patients undergoing hemodialysis with the mean age of 62.24±6.51 years and the mean hemodialysis duration of 29.4±18.44 months, were selected using the purposive convenience sampling method and were randomly assigned to two groups of experimental and control (each 15 subjects). To assess the restless legs syndrome and the quality of life, (RLS) and Kidney Disease Quality of Life Short Form (KDQOL-SF) questionnaires, were used. The experimental group performed selected core stability exercises for 6 weeks (three 45-minute sessions per week). Data analysis was carried out using analysis of variance statistical test at the significance level of p<0.05.

    Results
    Changes and interactions in both variables of restless legs syndrome (p<0.001) and quality of life (p<0.001) was significant in the posttest compared to the pretest in the experimental group. Moreover, a significant improvement was observed in the experimental group compared to the control group in the restless legs syndrome and quality of life (p<0/05).

    Conclusion
    Based on the obtained results, the care staff of dialysis centers can recommend the core stability exercises as a safe and functional strategy to improve restless legs syndrome and quality of life in the elderly patients undergoing hemodialysis
    Keywords: Core stability, Hemodialysis, Quality of life, Restless legs syndrome
  • Fereshteh Bayat , Ali Mohammad Rezaee*, Behnaz Behnam Pages 59-68
    Background and Objectives
    Attention deficit/hyperactivity disorder is associated with many problems and several treatments have been proposed for the treatment of children with this disorder. The present study was carried out with the purpose of determining the effectiveness of play therapy and storytelling on the improvement of the symptoms of hyperactivity disorder/attention deficit disorder in students.

    Methods
    The research method was pretest and posttest design with control group. At first, the Conners scale was implemented on 450 female students (age range, 7-12 years) in the schools of Semnan city. Then, 45 students who obtained the highest score based on the Conners scale, were voluntarily selected. In the following, these 45 students were randomly and equally assigned to two experimental groups of experimental (play therapy and storytelling) and control. Data analysis was performed using multivariate analysis of variance (MANOVA) and univariate variance analysis.

    Results
    According to the results of MANOVA test, there was a significant difference between the experimental and control groups in the variables of hyperactivity, conduct, attention deficit, and anxiety [p≥0.005, F=(35.4)=17.22]. The results of the univariate ANOVA indicated that there was a significant difference between all studied variables, except for inactivity between the groups (p<0.005).

    Conclusion
    The results of this study revealed that play therapy and storytelling have a positive effect on the improvement of attention deficit/hyperactivity disorder, thus, applying these methods can have beneficial results for students
    Keywords: Play therapy, Storytelling, Attention deficit, Hyperkinesis, Psychology, Education, Students
  • Nasrin Alaee*, Rafat Jafari , Majideh Heravi, Karmooi , Shahram Arsang Pages 69-77
    Background and Objectives
    Common diseases of aging are preventable by observing the healthy lifestyle. It is of great importance to assess the lifestyle of the elderly in order to prevent diseases and improve their quality of life and health status. In this study, the lifestyle and its related factors, were investigated in the elderly population in Qom city.

    Methods
    This descriptive cross-sectional study, was conducted by cluster sampling on 134 elderly people referring to medical health care centers of Qom city in 2017. Data were collected using demographic characteristics questionnaire and Iranian Elderly Lifestyle questionnaire. Data were analyzed by one way ANOVA and independent t-test.

    Results
    The mean score of elderly people's lifestyle from the range of 42-211, was 179.55±19.64, which is indicative of desirable lifestyle. The lifestyle of 122 elderly people (91%), was estimated to be desirable and in 12 elderly people (9%) was average. There were significant difference between elderly people’ lifestyle in terms of marital status, coexistence status, and economic and education level (p≤0.05). The mean score of lifestyle in prevention, nutrition, stress management, and social and interpersonal relationships were higher in men compared to women.

    Conclusion
    Given the results of this study, although the lifestyle of most elderly people in Qom city, was desirable, the lower scores of elderly women compared to the men, showed the necessity of applying appropriate interventions to improve lifestyle in elderly women
    Keywords: Life style, Aging, Related factors
  • Farshid Shamsaei , Hasan Ahmadinia , Marzieh Seif , Arash Khalili* Pages 78-85
    Background and Objectives
    Sleep is one of the essential and vital needs for human and is an effective factor in the child growth and development. The basic foundations of learning sleep habits are formed during childhood and a person tries to maintain it during lifetime. This study aimed to determine the sleep habits of primary school students of Nahavand city from the point of view of parents.

    Methods
    In this correlational descriptive study, 240 students aged 6-11 years, were selected using random cluster sampling in Nahavand city in 2017. Data were collected by demographic information questionnaire and Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ). The questionnaires were completed as self report by the parents (mother or father). Data were analyzed using descriptive statistics methods and independent t-test.

    Results
    The mean score of the students' sleep habits was 64.32±9.33 and the highest mean score of sleep habits was related to the dimension of sleeping behavior, 26.87±4.75, and the lowest mean score was related to the dimension of night awake, 4.35±1.48, which, in other words, the high mean was indicative of sleep habits’ disorder, and the low mean indicated less sleep habits’ disorder.

    Conclusion
    The findings of this study showed that sleep habits’ disorders affect various aspects of the child's life
    Keywords: Sleep, Students, Parents