فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوازدهم شماره 12 (پیاپی 83، اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرسده رحمانی مورچه خوری، فرزانه تفویضی*، کوشا کمالی صفحات 1-13
     
    زمینه و هدف
    سرطان مثانه، یکی از شایع ترین سرطان های بدخیم در جهان است. میزان بروز این سرطان در مردان سه برابر زنان گزارش شده است. ماتریکس متالوپروتئینازها نقش مهمی در پیشرفت و توسعه این سرطان دارند. در این مطالعه، پلی مورفیسم پروموتر ژن ماتریکس متالوپروتئیناز - 9 و خطر سرطان مثانه بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد - شاهدی، 141 بیمار مبتلا به سرطان مثانه و 135 فرد سالم مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا DNA استخراج گردید، سپس روش PCR با استفاده از پرایمرهای ویژه ماتریکس متالوپروتئیناز- 9 انجام شد. جهت بررسی پلی مورفیسمC>T 1562-، روش RFLP به کار برده شد. ارتباط بین پلی مورفیسم ماتریکس متالوپروتئیناز - 9 و خطر ابتلا به سرطان مثانه به کمک آزمون کای دو و نرم افزار GRAPHPAD PRISM (Version 6.01) صورت گرفت. تعادل هاردی واینبرگ به کمک نرم افزار POPGENE Ver 1.32 و سطح اطمینان CI (Confidence Interval) وOR (Odds Ratio) محاسبه گردید. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، ارتباطی بین پلی مورفیسم ژنتیکی و خطر ابتلا به سرطان مثانه مشاهده نشد (05/0p˃). بین ژنوتیپ ها با استیج، گرید بیماری و سایز تومور، ارتباط معنی داری وجود نداشت. همچنین بین سایز تومور، استیج، گرید بیماری و مصرف سیگار، ارتباط معنی دار نبود. با مصرف دخانیات، ریسک خطر سه برابری ابتلا به سرطان مثانه مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، تغییرات ژنتیکی در پلی مورفیسم C>T1562- پروموتر ژن ماتریکس متالوپروتئیناز - 9، ارتباطی با خطر ابتلا به سرطان مثانه ندارد؛ بنابراین مصرف دخانیت باید به عنوان یک ریسک فاکتور مهم در ابتلا به سرطان مثانه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: سرطان مثانه، پلی مورفیسم، ژنتیک، ماتریکس متالوپروتئیناز
  • حسن مروتی، ذبیح الله خاک سار، محمدتقی شیبانی، حجت عنبر، محسن امینی کافی آباد، حمیدرضا مرادی* صفحات 14-27
     
    زمینه و هدف
    آسپارتام، یک شیرین کننده مصنوعی کم کالری است که 200 میلیون نفر در سراسر جهان، آن را مصرف می کنند. در سال های اخیر، اثرات سوء آسپارتام بر روی بافت های مختلف بدن نشان داده شده است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف طولانی مدت آسپارتام در دوزهای مختلف بر ساختار هیستولوژی و هیستومتری لوب های شکمی، قدامی و پشتی پروستات موش های سوری بالغ انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 20 سر موش سوری نر بالغ در چهار گروه شامل: گروه کنترل (بدون درمان) و گروه های دریافت کننده آسپارتام (با دوزهای 40، 80 و 160 میلی گرم برکیلوگرم وزن حیوان) به صورت گاواژ خوراکی روزانه به مدت 90 روز، به طور تصادفی و برابر تقسیم شدند. ابتدا موش ها آسان کشی شده، سپس نمونه های خون و بافت لوب های پروستات برای مطالعات هیستومورفومتری و هیستوشیمی جمع آوری شد. برای مقایسه میانگین در گروه های تحت مطالعه از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و پس آزمون توکی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج بافت شناسی و هیستومتری، حاکی از کاهش معنی دار تعداد سلول ها و ارتفاع بافت پوششی واحد های ترشحی لوب های شکمی، قدامی و پشتی پروستات در گروه های آسپارتام در مقایسه با گروه کنترل بود (05/0>p). درصد پارانشیم به داربست لوب شکمی پروستات تحت تاثیر آسپارتام در مقایسه با گروه کنترل، کاهش نشان داد (05/0>p). تستوسترون سرم در گروه های آسپارتام وابسته به دوز در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معنی داری داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    آسپارتام دارای تاثیر منفی بر روی ساختار هیستوپاتولوژی و هیستومتری لوب های غده پروستات، به ویژه لوب های شکمی و قدامی (حتی در دوزهای پایین) می باشد. با این حال، انجام مطالعات بالینی بیشتر برای ارزیابی اثرات منفی آسپارتام در انسان ضروری است.
    کلیدواژگان: آسپارتام، پروستات، بافت شناسی، موش سوری
  • الهام مسلمی، مهران نوری*، غلام رضا عسکری صفحات 28-41
     
    زمینه و هدف
    ناباروری، ازجمله اختلال تولیدمثلی است که فرد باوجود داشتن یک رابطه جنسی منظم و بدون محافظ به مدت حداقل یک سال، توانایی باروری نداشته باشد. مطالعات نشان می دهند آنتی اکسیدان ها در بهبود ناباروری می توانند نقش موثری ایفا کنند. هدف از انجام این مطالعه خلاصه کردن اطلاعات حاصل از مقالات کارآزمایی بالینی صورت گرفته در رابطه با تاثیر مکمل لیکوپن بر روی پارامترهای مختلف اسپرمی در مردان نابارو می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر که از نوع مطالعه مروری سیستماتیک بر پژوهش های انجام شده جهت بررسی رابطه لیکوپن و ناباروری است؛ مطالعات مرتبط با اثر دریافت مکمل لیکوپن بر ناباروری مردان از پایگاه های PubMed، Scopus، ISI و Google Scholar
    بین سال های 2018-1990 با کلیدواژه های Lycopene، Antioxidant،Sperm Parameters ، Infertility،Male Infertility و Semen Parameters موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در بیشتر کارآزمایی های بالینی موردمطالعه، لیکوپن تاثیر مثبتی بر روی تعداد، حرکت و شکل اسپرم داشت، همچنین با تغییر در ظرفیت آنتی اکسیدانی و فاکتورهای اکسیداتیو که نقش موثری در پارامترهای اسپرمی دارند، تغییرات معنی داری مشاهده شد. تغییر در سطح گیرنده ها و آنزیم های اکسیداتیو مثل گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز، ازجمله نتایج مشاهده شده در سایر مطالعات بود؛ با این وجود در برخی پژوهش ها اثر معنی داری بر خصوصیات اسپرم یافت نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد مکمل لیکوپن می تواند تاثیر مثبتی بر پارامترهای اسپرمی، ظرفیت آنتی اکسیدانی و آنزیم های آنتی اکسیدانی داشته باشد، اما به دلیل کم بودن مطالعات، به خصوص در جامعه انسانی؛ نیاز به انجام کارآزمایی های بیشتری در این زمینه است.
    کلیدواژگان: لیکوپن، آنتی اکسیدان، پارامترهای اسپرمی، ناباروری، ناباروری مردان
  • سهیلا رهنمایی یحیی آبادی، حسین هنری*، مسعود عبدالهی، سید مجتبی آقایی، محمد علی ابراهیمی صفحات 42-52
     
    زمینه و هدف
    عصاره برگ های دارواش (Viscum album L) دارای پروتئین MLI از نوع RIP2 (پروتئین های غیرفعال ریبوزومی تیپ 2) با خواص لکتینی هستند. STxB شیگا توکسین به عنوان یک ایمونواجوانت و حامل، مطرح بوده و به گیرنده سطح سلولی خود به نام Gb3 متصل می گردد که روی اکثر سلول های بدن بیان می شود. در این مطالعه، بیان آنتی ژنML1-stxB در E. coli و تولید آنتی بادی آن در موش سوری بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، پلاسمید pUC57 حاوی ژن MLI با جایگاه های آنزیمی NdeI و SalI در وکتور بیانی pET28a(+)-stxB، زیرهمسانه سازی شد و به باکتری E. coli سویه BL21(DE3) تراریخت (ترانسفورم) گردید. بیان کاست ژنی MLI-StxB تحت القایIPTG انجام گرفت. پس از تخلیص، پروتئین نوترکیب MLI-STxB به وسیله ستون نیکل کروماتوگرافی در چهار نوبت متوالی به موش های سوری تزریق شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، ژن ML1-stxB کلون شده در وکتور بیانی pET28a(+)، با واکنش PCR و آنالیز آنزیمی تایید گردید. همچنین پروتئین نوترکیب تولیدشده به وسیله SDS-PAGE و لکه گذاری وسترن مورد تایید قرار گرفت، سپس آنتی بادی تولیدشده از سرم موش جداسازی و با روش تست ELISA بررسی گردید.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، پروتئین ML1 دارای خاصیت غیرفعال کننده ریبوزومی و STxB نقش یاوری و حاملی دارد؛ لذا این پروتئین نوترکیب، کاندیدای واکسن علیه سم دارواش شیگلا دیسانتری بوده که از آنتی بادی آن می توان به عنوان شناساگر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، زیرهمسانه سازی، دارواش، شیگلا
  • مریم امامی، محمدرضا حیدری*، محسن ناصری، فاطمه علی جانی ها، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 53-62
     
    زمینه و هدف
    محققان از پرسشنامه های مختلفی برای بررسی خواب بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه استفاده می کنند. این مطالعه با هدف مقایسه دو پرسشنامه خواب ریچارد کمپل و خواب بیمارستان سنت ماری جهت بررسی کیفیت خواب بیماران سندرم حاد کرونری بستری در بخش CCU صورت گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی، از نوع همبستگی بر روی 72 بیمار مبتلا به سندرم حاد کرونری بستری در بخش CCU بیمارستان ولی عصر(عج) شهر قم در فاصله زمانی تیرماه 1396 تا اردیبهشت ماه سال 1397 انجام شد. علاوه بر ویژگی های دموگرافیک، کیفیت خواب به وسیله پرسشنامه خواب ریچارد کمپل و پرسشنامه خواب بیمارستان سنت ماری سنجیده شد و به کمک چک لیست کاسمین، ویژگی های روان سنجی دو ابزار بررسی گردید. همبستگی نمرات دو پرسشنامه با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن ارزیابی شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، 72 بیمار (2/72% مرد و 8/27% زن) با میانگین سنی 17/1±59/59 (دامنه سنی بین 78-32 سال) بودند. چک لیست کاسمین، تمام ویژگی های روان سنجی در هر دو پرسشنامه را نشان نداد و ضریب همبستگی دو پرسشنامه ضعیف (14/0- r=،23/0p=) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد هرچند هر دو پرسشنامه خواب ریچارد کمپل و پرسشنامه خواب بیمارستان سنت ماری برای پی بردن به کیفیت خواب مناسب هستند؛ اما با توجه به استفاده زیاد در مطالعات مختلف لازم است بر روی این دو پرسشنامه تحقیقات بیشتری صورت گیرد تا تمام ابعاد روان سنجی آن تعیین گردد
    کلیدواژگان: سندرم حاد کرونری، بخش های مراقبت کرونری، خواب
  • حجت الله جعفری فشارکی، مهرانگیز خان مرادی*، سید محمدرضا رضوی صفحات 63-69
     
    زمینه و هدف
    بیماری های متابولیسم مادرزادی به دلیل نقص آنزیمی منفرد ناشی از سنتز یا کاتابولیسم غیرطبیعی پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی ها ایجاد می شوند. هدف از این مطالعه بررسی تظاهرات بالینی بیماری های متابولیک مادرزادی کبدی در بیماران مراجعه کننده به مرکز طبی اطفال بود.
    روش بررسی
    مطالعه به روش توصیفی – مقطعی بر روی بیماران مبتلا به بیماری متابولیک مادرزادی کبد مراجعه کننده به مرکز طبی کودکان، طی سال های 1394-1392 انجام شد. اطلاعات بیماران شامل: سابقه بیماری، متغیرهای آنتروپومتری، معاینات گوارشی، نورولوژی، شبکیه چشم و معاینات سیستمیک بود.
    یافته ها
    در طی سال های 1394-1392 از تعداد 87 کودک مبتلا به بیماری متابولیک مادرزادی کبدی مراجعه کننده به بیمارستان مرکز طبی کودکان، 48 کودک، دختر (55%) و 39 کودک، پسر بودند (45%). رنگ پریدگی (90%)، هپاتومگالی (75%)، درد شکم (70%)، استفراغ (70%) و زردی (70%)، بیشترین علائم بالینی گزارش شده در این بیماران بود و بیشترین عامل بیماری متابولیک کبدی، تیروزینمی گزارش شد (20 مورد). عوامل دیگر را فیبروز کیستیک (15 مورد)، بیماری ذخیره گلیکوژن (12 مورد)، گالاکتوزمی (8 مورد) و ویلسون (7 مورد) تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش روزافزون بیماری های متابولیک کبدی مادرزادی، شناسایی تظاهرات بالینی و عوامل اتیولوژیک در این بیماری اهمیت دارد. در حال حاضر، با پیشرفت امکانات و انجام تست های جدید غربالگری در بدو تولد می توان به وجود بیماری های متابولیک ارثی پی برد.
    کلیدواژگان: بیماری های متابولیک، کودکان، نارسایی کبد
  • ثاراله شجاعی، رضا شیروانی، فریبا دهقانی*، فائزه رضویان، مریم میری زاده، رضا حیدری فر صفحات 70-78
     
    زمینه و هدف
    ماموریت اصلی نظام سلامت، ارتقای سطح سلامت و پاسخ به نیازهای جامعه می باشد و اجرای درست آن نقش بسیار مهمی در سیستم بهداشت و درمان ایفا می کند. این مطالعه با هدف بررسی رضایتمندی بیماران در طول درمان، به دنبال اجرای طرح تحول نظام سلامت در مراکز درمانی منتخب وابسته به دنشگاه علوم پزشکی قم صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - مقطعی بر روی 550 بیمار بستری در بخش های مختلف بیمارستان های شهر قم در سال 1395 انجام شد. نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه بندی شده با استفاده از جدول اعداد تصادفی صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد وزارت بهداشت جمع آوری شد و پرسشنامه های تکمیل شده توسط مراجعین بخش های مختلف بیمارستان های دولتی و منتخب استان قم ارزیابی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه، در کل میزان رضایتمندی بیماران در طول درمان، 72% بود که این رضایتمندی به ترتیب از بیمارستان شهید بهشتی، 78%؛ بیمارستان نکویی، 72% و بیمارستان کامکار، 5/61% گزارش شد. همچنین بیشترین رضایتمندی در حیطه های فراهمی دارو (5/95%)، فرانشیز و عدم پرداخت غیررسمی به پزشکان (5/93%) بود و کمترین رضایتمندی از حیطه های مدیریت شکایات (53%) و فرآیند ترخیص (58%) گزارش شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، اجرای طرح تحول نظام سلامت در مراکز درمانی، در بالا رفتن میزان رضایتمندی بیماران موثر است؛ بنابراین پیشنهاد می گردد نقاط ضعف مورد توجه قرار گیرند. همچنین کیفیت خدمات ارتقا یافته و برنامه ادامه یابد تا سطح رضایت افزایش پیدا کند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی بیماران، تحول سلامت، قم، ایران
  • زینب ضیاالدینی* صفحات 79-88
     
    زمینه و هدف
    پرستاران به عنوان بزرگترین گروه ارائه دهنده خدمات بهداشتی، باید از تنش های روانی به دور باشند تا بتوانند مراقبت ها را به شکل مطلوب به مددجویان ارائه دهند؛ ازاین رو این پژوهش با هدف بررسی نقش شدت خستگی، کیفیت خواب و ابعاد سرسختی شغلی در پیش بینی تنش های روانی در پرستاران شاغل در بیمارستان های بندرعباس و حاجی آباد صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی از نوع همبستگی، بر روی تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر بندرعباس و حاجی آباد در سال 1397 انجام شد. 126 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل: پرسشنامه تنش روانی (PSQ)، مقیاس سنجش شدت خستگی (FSS)، پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI) و پرسشنامه سرسختی شغلی (OHQ) بود. داده ها به کمک آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج، نشانگر نامطلوب بودن کیفیت خواب پرستاران بود. براساس تحلیل رگرسیون؛ شدت خستگی، کیفیت خواب و مولفه های چالش و کنترل از سرسختی شغلی توانستند 6/61% از واریانس تنش های روانی را تبیین کنند؛ اما مولفه تعهد از سرسختی شغلی، توان پیش بینی تنش های روانی را نداشت (05/0p>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، می توان آموزش و مداخله در بهبود شدت خستگی، کیفیت خواب و سرسختی شغلی پرستاران را به عنوان یک روش موثر در کاهش تنش های روانی آنان پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: تنش روانی، خستگی، کیفیت خواب، سرسختی شغلی، پرستاران
  • محمد جواد محمدی*، سیامک محبی، فاطمه دهقانی، محمد جواد قاسم زاده* صفحات 89-98
     
    زمینه و هدف
    عدم پیشرفت تحصیلی، یکی از مشکلات عمده در کیفیت مراکز آموزش عالی کشور محسوب می گردد که منجر به اتلاف وقت، هزینه و ایجاد مشکلات روحی - روانی و اجتماعی در دانشجویان می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی خودکارآمدی تحصیلی با اضطراب یادگیری در دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم صورت گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی - همبستگی بر روی 131 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی شهر قم انجام شد. نمونه گیری به صورت سرشماری بود. اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی تحصیلی و پرسشنامه استاندارد اضطراب یادگیری پکران، به صورت خودگزارش دهی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، همبستگی پیرسون و تی مستقل تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    شرکت کنندگان دارای میانگین سنی 8/2±2/22 سال، میانگین نمره خودکارآمدی تحصیلی 0/17±2/104 و میانگین نمره اضطراب یادگیری 6/6±1/33 بودند. بین سه مشخصه دموگرافیکی جنسیت، وضعیت تاهل و محل سکونت با میانگین نمره خودکارآمدی تحصیلی، اختلاف معنی داری دیده نشد (05/0<p)، اما میان جنسیت و وضعیت تاهل با نمره اضطراب یادگیری، ارتباط معنی داری مشاهده گردید (005/0>p). بین خوابگاهی بودن و نبودن با نمره اضطراب یادگیری، رابطه معنی دار نبود (684/0=p). میان معدل تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی، همبستگی مستقیم معنی داری وجود داشت (261/0=r، 003/0=p). همچنین بین خودکارآمدی تحصیلی و اضطراب یادگیری دانشجویان موردبررسی، همبستگی معکوس معنی داری دیده شد (388/0-r=، 001/0>p=)
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد بین متغیر اضطراب یادگیری و خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان، همبستگی معکوس معنی داری وجود دارد؛ بر این اساس باید در جهت رشد باورهای خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان به کاهش منابع استرس، آموزش های مقابله با استرس نیز توجه شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، اضطراب، یادگیری، دانشجو علوم پزشکی
  • فرخ سواددار* ، فاطمه امیرکانیان، عنایتاللهنوری، سجاد رضوان صفحات 99-104
    زمینه و هدف
    هایپوپلازی استخوان بینی، یک اختلال ارثی نادر است که به نظر می رسد عدم تشکیل استخوان بینی ویا هایپوپلازی آن در ارتباط با دیگر آنومالی ها باشد. این اختلال ممکن است با افزایش سن، به طور واضح در ظاهر فرد، مشخص گردد و از لحاظ عملکرد بینی و روانی برای فرد مهم باشد که بسته به شدت اختلال، تظاهرات آن نیز متفاوت است.
    معرفی مورد: بیمار خانم 36 ساله ا ی است که بدون سابقه خاصی با شکایت عدم رضایت از شکل ظاهری بینی، در سال 1395 به بیمارستان بهشتی قم مراجعه کرده بود. بیمار سابقه قبلی از جراحی، بیماری های داخلی، همچنین تروما به سر وصورت را ذکر نکرد. شکایت تنفسی، آپنه در هنگام خواب، احتقان بینی و رینوره نداشت، اما از سینوزیت مکرر در گذشته شاکی بود. در معاینه، بینی حالت غضروفی داشت و در هردو طرف استخوان نازال قابل لمس نبود.
    در این مقاله به بررسی یک مورد هایپوپلازی بینی با استفاده از فاشیای عضله تمپولاریس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رینوپلاستی، هایپوپلازی، کانونی پوست، استخوان بینی
|
  • Mersedeh Rahmani, Farzaneh Tafvizi *, Koosha Kamali Pages 1-13
     
    Background and Objectives
    Bladder cancer (BC) is one of the most common malignant diseases worldwide. The incidence rate of this cancer has been reported three times more in men than in women. Matrix metalloproteinases play an important role in the development and progression of this cancer. In the current study, the polymorphism of matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) gene promoter and risk of to bladder cancer were investigated.

    Methods
    In this case-control study, 141 patients with bladder cancer and 135 healthy subjects were studied. First, DNA extraction was performed, then, PCR was carried out using MMP-9 specific primers. RFLP method was used to investigate the -1562 C>T polymorphism. The association between MMP-9 polymorphism and risk of bladder cancer was determined using chi square method and GraphPad Prism software (version 6.01). The Hardy-Weinberg equilibrium was calculated using POPGENE software (version 1.32), Confidence Interval (CI), and Odds Ratio (OR). The significance level was considered to be p<0.05.

    Results
    In this study, there was no significant association between MMP-9 polymorphism and risk for bladder cancer (p>0.05). No significant association was found between the genotypes and stage, grade of disease, and size of tumor. There was also no significant association between smoking and grade of disease, size of tumor, and stage of the disease. A three-fold risk of bladder cancer was associated with smoking.

    Conclusion
    Based on the results of this study, genetic variation in -1562 C>T polymorphism of MMP-9 gene promotor had no association with the risk of bladder cancer. Therefore, smoking should be considered as an important risk factor for bladder cancer.
    Keywords: Urinary bladder neoplasms, Polymorphism, Genetic, Matrix metalloproteinases
  • Hassan Morovvati, Zabihollah Khaksar, Mohammad, Taghi Sheibani, Hojat Anbara, Mohsen Amini Kafiabad, Hamid Reza Moradi * Pages 14-27
     
    Background and objectives
    Aspartame is a low-calorie synthetic sweetener that is consumed by 200 million subjects worldwide. In recent years, negative effects of aspartame have been shown on various tissues of the body. This study aimed to investigate the effects of long term consumption of aspartame at different doses on histological and histometrical structure of ventral, anterior, and dorsal lobes of prostate gland in adult mice.

    Methods
    In this experimental study, 20 adult male mice were divided into four groups, including control group (without treatment) and groups receiving aspartame (at doses of 40, 80, and 160mg/kg/bw) by gavage for 90 days. First, the mice were euthanized, then, blood samples and tissue of the prostate lobes, were collected for histomorphological and histochemical studies. One-way ANOVA and Tukey’s post hoc test, were used to compare the means in the studied groups.

    Results
    Histological and histometrical results were indicative of a significant decrease in cell count and epithelial height of the secretory units in ventral, anterior, and dorsal lobes of the prostate in aspartame groups compared to the control group (p<0.05). Percentage of parenchyma to ventral lobe of prostate gland showed a significant decrease in aspartame groups compared to the control group (p<0.05). A significant decrease was seen in serum testosterone in dose-dependent aspartame groups compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion
    Aspartame has a negative effect (even at low doses) on the histopathological and histometrical structure of prostate gland, especially the ventral and anterior lobes. However, further clinical studies are required to evaluate the negative effects of aspartame in human
    Keywords: Aspartame, prostate, Histology, mice
  • Elham Moslemi, Mehran Nouri *, Gholamreza Askari Pages 28-41
     
    Background and Objectives
    Infertility is a reproductive disorder that a person has no reproductive ability, despite having a regular and unprotected sex for at least one year. Studies have shown that antioxidants can play an important role in improving infertility. The aim of this study was to summarize the data from clinical trial articles on the effects of lycopene supplementation on different parameters of sperm in infertile men.

    Methods
    In the present systematic review study on the researches carried out on the relationship between lycopene and infertility, the studies on the effect of lycopene supplementation on male infertility, were investigated through PubMed, Scopus, ISI, and Google Scholar databases between 1990 and 2018 using keywords of lycopene, antioxidant, sperm parameters, male infertility, and semen parameters.

    Results
    In most clinical trials, lycopene has a significant effect on the number, motility, and morphology of sperm, and also significant changes were seen with changes in antioxidant capacity and oxidative factors that have a significant role in changing sperm parameters. Changes in the surface of the receptors as well as oxidative enzymes, such as glutathione peroxidase, superoxide dismutase, and catalase were among other results observed in the studies. However, in some studies, no significant effect was found in sperm parameters.

    Conclusion
    The results of this study indicated that lycopene supplementation can have a positive effect on sperm parameters, antioxidant capacity, and antioxidant enzymes, but due to the low number of studies, especially in the human community, more trials are needed in this field.
    Keywords: lycopene, antioxidant, sperm parameters, infertility, male infertility
  • Soheila Rahnamaei Yahyaabadi, Hossein Honari *, Masoud Abdollahi, Seyed Mojtaba Aghaie, Mohamadali Ebrahimi Pages 42-52
     
    Background and Objectives
    Extract of mistletoe lectin (Viscum album L) leaves contains MLI protein that is a type 2 ribosome-inactivating protein (RIP2) with lectin properties. Shiga toxin (STxB) has been considered as an immunoadjuvant and carrier, which binds to its cell surface receptor, Gb3, that is expressed on most of the body cells. In this study, the expression of ML1-stxB antigen and production of its antibody, were investigated in mouse.

    Methods
    In this experimental study, ML1 gene containing pUC57 plasmid with enzymes sites of NdeI and SalI, was subcloned in the pET28a(+)-stxB expression vector, and then was transformed into E. coli BL21 (DE3). The expression of ML1-stxB gene cassette was induced by IPTG. After purification, the MLI–STxB recombinant protein was purified by nickel affinity chromatography and injected into mice four times.

    Results
    In this study, the cloned ML1-stxB gene in expression vector of pET28a(+) was confirmed by PCR and enzyme analysis. The produced recombinant protein were confirmed by SDS-PAGE and Western blotting. Then, the produced antibody was isolated from the serum of mouse and investigated using ELISA method.

    Conclusion
    According to this study, ML1 protein has ribosome inactivating property and STxB has adjuvant and carrier functions, therefore,this recombinant protein can be a candidate vaccine against ML-1 toxin of Shigella dysentery, which its antibody can be used as identifier.
    Keywords: Escherichia coli, Subcloning, Shigella, Mistletoe Lectin
  • Maryam Emami, Mohammad Reza Heidari *, Mohsen Naseri, Fatemeh Alijaniha, Anoshirvan Kazemnejad Pages 53-62
    Background and Objectives
    Researchers use various questionnaires to examine the sleep of patients admitted to intensive care units. This study carried out aiming to compare between Richards-Campbell Sleep Questionnaire and St Mary's Hospital Sleep Questionnaire in order to assess the sleep quality in patients with acute coronary syndrome hospitalized in CCU ward.

    Methods
    The present study was performed as a descriptive correlational study on 72 patients with acute coronary syndrome admitted to CCU of Vali-e-Asr Hospital in Qom from May 2017 to July 2018. In addition to demographic characteristics, sleep quality was assessed using Richards-Campbell Sleep Questionnaire and St Mary's Hospital Sleep Questionnaire, and psychometric properties of the two tools, were evaluated by the COSMIN Checklist. The correlation between the scores of two questionnaires was assessed using Spearman’s correlation coefficient.

    Results
    In this study, 72 patients (72.2% male and 27.28% female) with the mean age of 59.59±1.17 (age range, 32-78 years) were studied. The COSMIN Checklist did not show all psychometric properties in both questionnaires and the correlation coefficient of the two questionnaires was weak (r=-0.44, p=0.23).

    Conclusion
    The results of the present study showed that both Richards-Campbell Sleep Questionnaire and St Mary's Hospital Sleep Questionnaire are suitable for evaluation of the quality of sleep, but due to their high use in different studies, more researches are needed to be performed on these two questionnaires in order to determine all of their psychometric dimensions.
    Keywords: Acute coronary syndrome, Coronary care units, Sleep
  • Hojjatollah Jafari, Fesharaki, Mehrangiz Khanmoradi *, Mohammad Reza Razavi Pages 63-69
     
    Background and Objectives
    Congenital metabolic disorders are caused by a single enzyme deficiency due to abnormal synthesis or catabolism of proteins, carbohydrates, and lipids. The aim of this study was to investigate the clinical manifestations of congenital metabolic liver disease in patients referring to the Children Medical Center.

    Methods
    This study was a descriptive cross-sectional study on patients with congenital metabolic liver disease referred to the Children Medical Center during 2013-2015. Patients' information included history of the disease, anthropometric variables, gastrointestinal examinations, neurology, retina, and systemic examinations.

    Results
    During the years 2013-2015, out of 87 children with congenital liver disease referred to the Children Medical Center Hospital, 48 children were female (55%) and 39 were male (45%). Pallor (90%), hepatomegaly (75%), abdominal pain (70%), vomiting (70%), and jaundice (70%), were the most commonly reported clinical signs in these patients, tyrosinemia was reported as the most common causes of metabolic liver disease (20 cases). Other causes included cystic fibrosis (15 cases), glycogen storage disease (12 cases), galactosemia (8 cases), and Wilson disease (7 cases).

    Conclusion
    Considering the increasing incidence of congenital hepatic metabolic diseases, identification of clinical manifestations and etiologic factors is important in this disease. Currently, with the development of facilities and new screening tests at birth, inherited metabolic diseases could be recognized.
    Keywords: Metabolic Diseases, Pediatrics, Liver Failure
  • Sarallah Shojaei, Reza Shirvani, Fariba Dehghani *, Faezeh Razavian, Maryam Mirizadeh, Reza Heidarifar Pages 70-78
     
    Background and Objectives
    The main mission of the Health System is improving the level of health and meeting the needs of the society and its correct implementation also plays a very important role in the Health and Treatment System. This study aimed to investigate Patients’ satisfaction during their treatment process following implementation of Health System Reform Plan at selected treatment centers affiliated to the Qom University of Medical Sciences.

    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on 550 patients who were hospitalized in different wards of hospitals in Qom city in 2017. Sampling was performed by stratified random sampling using the table of random numbers. The data were collected using the standard questionnaire prepared by the Ministry of Health, and the questionnaires completed by the clients of different wards of selected public hospitals in Qom city, were evaluated.

    Results
    In the present study, the total satisfaction level of the patients during their treatment process was 72%, which this satisfaction was reported to be 78% at Shahid Behshti hospital, 72% at Nekouee Hospital, and 61.5% at Karmkar Hospital. Moreover, the highest level of satisfaction was reported in the areas of drug provision (95.5%) and franchise and lack of informal payment to doctors (93.5%) and the lowest level of satisfaction was in the complaints management (53%) and discharge process (58%) areas.

    Conclusion
    According to the results of this study, the execution of the Health System Reform Plan in the treatment centers is effective in the promotion of patients’ satisfaction. Thus, it is suggested that the weak points should be paid attention, and the quality of services be promoted and the program be continued in order to increase the level of satisfaction.
    Keywords: Patient’s Satisfaction, Health Care Reform, Qom, Iran
  • Zeynab Ziaaddini * Pages 79-88
     
    Background and Objectives
    Nurses as the largest group of health services provider must be away from psychological strain in order to provide patients with a desirable care. Hence, this research was conducted with the objective of assessing the role of fatigue severity, sleep quality, and occupational hardiness dimensions in the prediction of psychological strain among nurses working in hospitals of Bandar Abbas and Haji Abad.

    Methods
    This study was conducted as a descriptive correlational study on all nurses working in hospitals of Bandar Abbas and Haji Abad in 2018. A total of 126 subjects were selected using available sampling method. The used collection tools included Psychological Strain Questionnaire (PSQ), Fatigue Severity Scale (FSS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and Occupational Hardiness Questionnaire (OHQ). Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression tests.

    Results
    The results was indicative of poor sleep quality in the nurses. Based on the regression analysis, the fatigue severity, sleep quality, and the components of challenge and control of occupational hardiness can explain 61.6% of the variance of psychological strain, but the commitment component of occupational hardiness could not predict psychological strain (p>0.05).

    Conclusion
    According to the findings of this study, training and intervention on improving fatigue severity, sleep quality, and occupational hardiness of nurses can be suggested as an effective way in the reduction of their psychological strain.
    Keywords: psychological strain, fatigue, sleep quality, occupational hardiness, nurses
  • Mohammad javad Mohammadi *, Siamak Mohebi, Fatemeh Dehghani, Mohammad Javad Ghasemzadeh * Pages 89-98
     
    Background and Objectives
    Lack of academic progress is considered as one of the major problems in the quality of higher education institutes, which leads to waste of time and cost and causes psychological problems in the students.The current study was conducted to determine the correlation between academic self-efficacy and learning anxiety in medical students studying at Qom Branch of Islamic Azad University.

    Methods
    This research was performed as a cross-sectional, descriptive, and analytical study on 131 students in Islamic Azad University of Qom city. Sampling was census method. The data were collected using two questionnaires of College Academic Self-Efficacy Scale (CASES) and self-reporting Pekrun Learning Anxiety. Finally, data were analyzed using descriptive statistical tests, Pearson correlation, and t-test.

    Results
    The mean age of the participants was 22.25±2.80, the mean academic self-efficacy score was 104.29±17.00, and the mean learning anxiety score was 33.14±6.69. There was no significant differrence between three demographic characteristics of gender, marital status, and place of residence with academi self-efficacy score (p>0.05), but, there was a significant relashionship between gender and marital status with learning anxiety score (p<0.05). There was no significant relationship between the mean score of learning anxiety and dormitory and non-dormitory residence (p=0.684). There was a significant direct correlation between academic grade point average and academic self-efficacy (r=0.261, p=0.003). There was a significant inverse correlation between academic self-efficacy and learning anxiety
    (p=0.001, r=-0.388).

    Conclusion
    The findings of this research showed that there is a significant inverse correlation between the learning anxiety variable and academic self-efficacy in students; accordingly, reduction of the source of stress and stress-coping training should be paid attention to improve the students’ academic self-efficacy beliefs
    Keywords: Self-efficacy, Learning, Anxiety, Medical students
  • Farrokh Savaddar*, Fatemeh Amirkanian , Enayatollah Noori , Sajad Rezvan Pages 99-104
    Background and Objectives
    Nasal bone hypoplasia is a rare hereditary disorder, which seems to be related to other anomalies. This disorder may clearly appear in the appearance of a person by increasing age, and in terms of nasal and psychological functions, which its manifestations are different depending on the severity of the disorder.
    Case Report: The case was a 36-year-old woman who was referred to Beheshti Hospital of Qom city in 2016 with a chief complaint of dissatisfaction of the shape her nose. The patient had no previous surgery internal diseases, and trauma of head and face. She had no respiratory complaints, sleep apnea, nasal congestion, or rhinorrhea, but she complaint of recurrent sinusitis in the past. In the examination, her nose was cartilaginous and nasal bone impalpable on both sides.
    This article discusses a case of nasal bone hypoplasia, which was repaired by temporalis muscle fascia in the operating room.
    Keywords: Rhinoplasty, Focal Dermal Hypoplasia, Hypoplasia, Nasal Bone.