فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 6 (پیاپی 53، شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شاپور حسن زاده *، غلامرضا نجفی، حمیدرضا پیردهقان، فرزانه بنیادی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    سفتریاکسون آنتی بیوتیکی از نسل سوم خانواده سفالوسپورین ها بوده و اثر وسیع الطیفی بر باکتری ها دارد. اخیرا نیز اثرات سوء آن بر سیستم تولیدمثلی مطرح شده است. این مطالعه با هدف اصلی بررسی اثرات نامطلوب سفتریاکسون بر بافت بیضه در موش سوری بالغ انجام شد.
    روش بررسی
    40 قطعه موش سوری نر بالغ به طور تصادفی در پنج گروه دسته بندی شدند: گروه کنترل که سرم فیزیولوژی دریافت کردند؛ گروه های آزمایشی اول و دوم داروی سفتریاکسون را به ترتیب با دوزهای 20 و 50 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن به مدت 7 روز و گروه های سوم و چهارم این دارو را در دوزهای 20 و 50 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن به مدت 45 روز دریافت کردند. پس از تهیه مقاطع بافتی، رنگ آمیزی های معمولی و اختصاصی اعمال شد و مطالعات بافت شناسی، هیستومورفومتری و هیستوشیمی انجام گرفت. داده ها با آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بررسی های بافتی در گروه های آزمایشی، تغییرات را به صورت تحلیل بعضی از لوله های اسپرم ساز، کاهش سلول های سری اسپرماتوژنز و سرتولی، همچنین به هم ریختگی و عدم انسجام نشان داد. مطالعات مورفومتریک، کاهش معنی داری (05/0>p) در میانگین قطر لوله های سمنی فر، کپسول بیضه، ضخامت اپی تلیوم لوله های سمنی فر، پراکندگی سلول های لیدیک و لمفوسیت ها و افزایش غیرمعنی داری (05/0p>) در ضخامت بافت بینابینی نسبت به گروه کنترل نشان داد. در گروه های آزمایشی واکنش های سودان بلاک و آلکالین فسفاتاز، شدید؛ در حالی که واکنش پاس (PAS)، ضعیف بود.
    نتیجه گیری
    سفتریاکسون سبب اختلال در ساختار بافت بیضه می شود که این اختلال شامل از بین رفتن توازن جمعیت سلول های سری اسپرماتوژنز، کاهش روند اسپرماتوژنز و اسپرمیوژنز می باشد.
    کلیدواژگان: سفتریاکسون، بیضه، اسپرماتوژنز، بافت شناسی، هیستوشیمی
  • مجید زواری، فیروز ابراهیمی*، شهرام نظریان، عباس حاجی زاده، یوسف تاروردی زاده صفحات 13-23
    زمینه و هدف
    سندرم بوتولیسم توسط نوروتوکسین باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود. این نوروتوکسین دارای 7 سروتیپ از A-G می باشد. بهترین روش برای پیشگیری از سندرم حاصل از نوروتوکسین بوتولینوم (BoNT)، استفاده از واکسن های نوترکیب ساخته شده از ناحیه اتصالی آن (به علت داشتن اپی توپ های کافی برای تحریک سیستم ایمنی) می باشد. در این مطالعه ناحیه اتصالی نوروتوکسین بوتولینوم تیپ A (BoNT/A) بررسی گردید
    روش بررسی
    در ابتدا ژن ناحیه BoNT/A از GenBank با شماره دسترسی CP000727.1 تهیه و براساس ترجیح کدونی E. coli، بهینه سازی کدون انجام شد. سپس در پلاسمید pET28a، سنتز و بعد از آن در پلاسمید بیانی pGEX-4T-1، زیرهمسانه سازی شد. زیرهمسانه سازی با استفاده از روش PCR با آنزیم Pfu DNA polymerase و سپس برش دوگانه با آنزیم های XmaI و XhoI انجام گرفت. از سویه E. coli BL21 به عنوان میزبان برای بیان استفاده شد. مارکر انتخابی برای pGEX-4T-1، آمپی سیلین بود.
    یافته ها
    روش های PCR و برش محدودکننده با آنزیم های ذکرشده، زیرهمسانه سازی را تایید کردند. بررسی بیان با استفاده از روش های SDS-PAGE و وسترن بلاتینگ (با استفاده از آنتی بادی اسبی ضدBoNT/A)، سپس کروماتوگرافی تمایلی گلوتاتیون انجام گرفت. با اینکه زیرهمسانه سازی با موفقیت انجام شد، ولی با به کارگرفتن روش های ذکرشده، هیچ گونه بیان پروتئین مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد باید میزبان های دیگری مانند میزبان های یوکاریوتی برای بیان نوترکیب ناحیه اتصالی نوروتوکسین بوتولینوم تیپ A مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم بوتولینوم تیپ A، ناحیه اتصالی، زیرهمسانه سازی، بیان ژن، واکسن نوترکیب
  • نوشین شفیعی*، کیوان بهشتی مآل، محبوبه مدنی صفحات 24-31
    زمینه و هدف
    میکروارگانیسم هایی که قابلیت تجمع لیپید به میزان بیش از 20% بیومس خود را دارند، تحت عنوان میکروارگانیسم های مولد چربی نامیده می شوند. در این تحقیق، بهینه سازی در تولید چربی و تولید لینولنیک اسید در آسپرژیلوس نایجر به عنوان قارچ رشته ای مولد چربی بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه ابتدا سویه های مختلف قارچ های رشته ای جداسازی شدند و پس از رنگ آمیزی جدایه ها به وسیله سودان سیاه، چربی آنها با استفاده از حلال کلروفرم/متانول استخراج گردید. سپس جدایه هایی که نسبت چربی به بیوماس خشک آنها بیش از20% بود به عنوان جدایه های مولد چربی انتخاب شدند. پس از بررسی میکروسکوپی، جدایه شناخته شده ازنظر تولید چربی بهینه سازی شد. در نهایت، مقدار لینولنیک اسید با استفاده از کروماتوگرافی گاز بررسی گردید.
    یافته ها
    ابتدا 20 سویه مختلف قارچ های رشته ای جداسازی شد. برطبق نتایج حاصل از رنگ آمیزی سودان سیاه، دانه های چربی در همه آنها مشاهده گردید. همچنین مقدار چربی تولیدشده در همه جدایه ها نشان داد درصد تولید چربی در جدایه های 4، 5 و 16 بیش از 20% است. در بررسی میکروسکوپی؛ جدایه 5، آسپرژیلوس نایجر بود. بهترین pH، دما، زمان و منبع کربن برای تولید چربی در آسپرژیلوس نایجر به ترتیب 5/4، 30 درجه سانتیگراد، 96 ساعت و فروکتوز تعیین شد. با استفاده از روش کروماتوگرافی گاز، میزان لینولنیک اسید در آسپرژیلوس نایجر، 4/22% گزارش شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد آسپرژیلوس نایجر یک قارچ رشته ای مناسب برای تولید لینولنیک اسید است.
    کلیدواژگان: قارچ، اسید چرب، روغن میکروبی، آسپرژیلوس نایجر
  • نفیسه طباطبایی، محمدعلی نادی* صفحات 32-41
    زمینه و هدف
    تحقیقات در زمینه اختلال نقص توجه و بیش فعالی مشخص کرده است این اختلال شایع در کودکی با افزایش سن از بین نمی رود و تا بزرگسالی ادامه دارد. این مطالعه با هدف اعتباریابی و هنجاریابی مقیاس تشخیصی اختلال نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان در نمونه ایرانی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت روان سنجی بر روی مراجعین دو کلینیک روانپزشکی و مغز و اعصاب تهران، در پاییز و زمستان سال 1393 (1600-1400 نفر) انجام شد. از بین مراجعین، 301 نفر با نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند مطابق فرمول حجم نمونه برحسب نسبت یا برای متغیر دو ارزشی (بیمار وغیر بیمار) انتخاب شدند و پرسشنامه مربوطه در مورد آنها اجرا گردید. از ضرایب آلفای Cronbach، spearman- Brown و Guttman در ارزیابی پایایی و روایی همزمان و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی جهت بررسی روایی سازه استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه ضریب آلفای Cronbach مقیاس، 88/0 و خرده مقیاس نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری به ترتیب 82/0، 72/0 و 67/0 به دست آمد. ضریب همبستگی بین مقیاس فوق، پرسشنامه نقص توجه و بیش فعالی بزرگسالان (Wender Utah)، 59/0 بود و بین خرده مقیاس ها و پرسشنامه Wender Utah به ترتیب 56/0، 49/0 و 40/0 به دست آمد که هر سه معنی دار بودند (01/0p<). نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد این مقیاس دارای سه عامل با دو شاخص برارزش مطلوب می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد با استفاده از این مقیاس تشخیصی، متخصصین می توانند مبتلایان را تشخیص داده و درصورت نیاز درمان کنند.
    کلیدواژگان: نقص توجه، بیش فعالی، رفتار تکانشی، بزرگسالان، روایی، پایایی
  • مهدی غلام زاده باییس، سیامک محبی، مجتبی میلادی نیا*، محمود پرهام صفحات 42-50
    زمینه و هدف
    سندرم متابولیک، مجموعه ای از اختلالات متابولیک است که شیوع آن در کل جهان رو به افزایش است و احتمال بروز دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی - عروقی را نیز افزایش می دهد. در مطالعه حاضر وضعیت سندرم متابولیک براساس معیار NCEP/ATP III در افراد در معرض خطر دیابت بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 514 فرد در معرض خطر دیابت (60-20 ساله) مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین اهواز، براساس معیارهای ورود و خروج به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، چک لیست ثبت اطلاعات آنتروپومتریک، میزان فشار خون سیستول، دیاستول و شاخص های زیستی خونی (قند خون، قند خون ناشتا، تری گلیسرید و...) بود. در این مطالعه، MS براساس معیار NCEP/ATP III بررسی شد که وجود سه مورد و یا بیشتر از 5 معیار، نشانگر وجود این سندرم بود. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، کای دو و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 95% تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، شایع ترین معیار ATP III در افراد در معرض خطر دیابت، چاقی شکمی بود. به طورکلی، 1/75% جامعه آماری مبتلا به MS بودند. همچنین شیوع MS در زنان در معرض خطر دیابت و افراد غیرشاغل، به طور معنی داری بیشتر گزارش شد. همچنین بین دور کمر با تمام معیارها بجز FBS، همبستگی معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد شیوع MS در افراد در معرض خطر دیابت شهر اهواز، بسیار بالا بوده است. لذا احتمال بروز دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی – عروقی در این افراد بسیار بالا بوده و لزوم اقدامات اصلاحی جدی و توجه ویژه سیاستگزاران سلامت به این قشر را می طلبد.
    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، دیابت ملیتوس، بیماری های قلبی، عروقی
  • عباس صارمی *، محمد پرستش صفحات 51-59
    زمینه و هدف
    شناسایی وضعیت تغذیه و الگوی فعالیت بدنی می تواند در بهبود سلامت جامعه مفید باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت فعالیت بدنی و تعیین عادات غذایی در بین پسران دانش آموز شهر اراک انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی - مقطعی، 400 دانش آموز پسر (14-12 ساله) با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای - تصادفی از مدارس دولتی شهر اراک انتخاب شدند. سپس پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک شامل: سطح فعالیت بدنی و وضعیت تغذیه (بسامد خوراک) تکمیل گردید، قد و وزن براساس روش های استاندارد با قدسنج و ترازو اندازه گیری شد و نمایه توده بدن، محاسبه و مقادیر با معیارهای CDC 2000 مقایسه گردید. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 5% در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، شیوع کلی لاغری، اضافه وزن یا چاقی و وزن طبیعی در بین آزمودنی ها به ترتیب 7/11، 3/15 و 9/72% بود. نمره فعالیت بدنی 5/2 برآورد شد که نشان دهنده سطح فعالیت بدنی در حد متوسط می باشد. فراوانی مصرف لبنیات، میوه و سبزیجات، به طور معنی داری کمتر از مقادیر راهنمای هرم غذایی ایران گزارش شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه براهمیت راهنمایی، ایجاد انگیزه در بین افراد جهت واردکردن فعالیت بدنی، تغذیه سالم در روش زندگی خود و بهبود سلامت و رفاه تاکید دارد.
    کلیدواژگان: نوجوان، نمایه توده بدنی، عادات غذایی، فعالیت بدنی
  • اعظم ملکی*، ترانه امامقلی خوشه چین، سقراط فقیه زاده، کوروش کمالی صفحات 60-67
    زمینه و هدف
    حاملگی و گذر به مرحله والدینی، تغییرات روحی و اجتماعی عمده ای را در زنان و مردان ایجاد می کند. این مطالعه با هدف تعیین میزان اضطراب پدران در طی 8 هفته اول پس از زایمان مادران انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی - مقطعی با روش تصادفی طبقه ای، میزان اضطراب 403 نفر از پدران بررسی گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مشتمل بر مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه خودگزارشی استاندارد اضطراب (STAI-S) با نقطه برش 45 بود که پس از اخذ رضایت نامه کتبی توسط واحدهای پژوهش تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون مربع کای و مدل رگرسیون لجستیک در سطح اطمینان 95% تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات اضطراب آشکار و پنهان پدران به ترتیب 24/9±04/34 و 8/9±57/34 بود. تقریبا 14% پدران، اضطراب آشکار و 15%، اضطراب پنهان داشتند. ارتباط اضطراب آشکار پدران فقط با میزان درآمد و اضطراب پنهان با سن، شغل و برخورداری از بیمه، از نظر آماری معنی دار بود. با افزایش سن، میزان اضطراب پدران کاهش نشان داد. شانس داشتن اضطراب پنهان در مردانی که تحصیلات پایینی داشتند و از بیمه برخوردار نبودند بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش میزان اضطراب پدران پس از زایمان در مقایسه با جمعیت عمومی و ارتباط آن با متغیرهای فردی و اجتماعی، افزایش حمایت های اجتماعی، به خصوص در مردان جوان، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اضطراب، پس از زایمان، سازگاری روانی، پدران
  • فهیمه نوربخش*، حسن ممتاز صفحات 68-74
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس یکی از عوامل موثر در ایجاد عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مقاوم به متی سیلین جداشده از نمونه های بالینی استان اصفهان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 150 ایزوله استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از بیماران بستری در بیمارستان ها و مراکز درمانی در شهر اصفهان جداسازی شد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی به روش انتشار از دیسک بررسی گردید. حضور ژن کدکننده مقاومت آنتی بیوتیکی به متی سیلین (mec A) در ایزوله های مورد مطالعه با استفاده از روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیشترین ایزوله ها مربوط به عفونت های ادراری بود. بیشترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به پنی سیلین (9/98%)، اریترومایسین (4/89%)، سیپروفلوکساسین (7/77%)، کلیندامایسین (9/65%)، تتراسایکلین (2/63%) و متی سیلین (54%) گزارش شد. هیچ یک از سویه ها مقاومتی نسبت به ونکومایسین و لینزولید نشان ندادند. بررسی های مولکولی، نشان دهنده حضور 76 درصدی ژن mec A در ایزوله های مورد بررسی بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، آنتی بیوتیک های ونکومایسین و لینزولید می توانند از بهترین انتخاب ها جهت درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس باشند. همچنین مقاومت بالای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس می تواند هشدار جدی برای افزایش مقاومت های آنتی بیوتیکی چندگانه باشد. بررسی های مولکولی، نشان دهنده حساسیت بالای روش مولکولی در بررسی ایزوله های مقاوم به متی سیلین بوده است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، مقاومت باکتری به دارو، اصفهان، ایران
  • محمد فهیمی نیا، الهام طاهریان *، محمد خزایی، نرگس پایداری شایسته، شهرام ارسنگ جنگ صفحات 75-84
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه تاکنون مطالعات جامعی درخصوص بی خطرسازی پسماندهای عفونی در بیمارستان های شهر قم انجام نشده است، این تحقیق با هدف بررسی روش های بی خطرسازی مورد استفاده در این بیمارستان ها و پایش عملکرد دستگاه های امحای پسماند صورت گرفت.
    روش بررسی
    اطلاعات مورد نیاز از طریق مراجعه حضوری و مشاهده وضعیت موجود به دست آمد و با توجه به نوع سیستم های بی خطرسازی، متغیرهای تاثیرگذار بر بی خطرسازی پسماندها استخراج شد و براساس آن، آزمون های پایش بیولوژیک مربوط به بیمارستان های مورد مطالعه طراحی گردید. داده ها با استفاده از آزمون دقیق فیشر آنالیز شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه از 9 بیمارستان فعال در استان قم، تنها 3 بیمارستان مجهز به دستگاه بی خطرساز پسماندهای عفونی بودند. در بیمارستان A در 25/6% از نمونه ها رشد اسپور باسیلوس استئاروترموفیلوس مشاهده گردید، درحالی که در بیمارستان B، هیچ گونه رشد میکروبی ثبت نشد. سرمایه گذاری اولیه جهت خریداری دستگاه در بیمارستان A تقریبا 4 برابر بیمارستان B بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد دستگاه بی خطرساز بیمارستان B با توجه به نابودی کامل اسپورها، هزینه کمتر (برای خریداری) و نگهداشت مناسب تری نسبت به دستگاه های موجود در بیمارستان A دارد.
    کلیدواژگان: پسماند بیمارستانی، دفع مواد زائد پزشکی، سازماندهی و مدیریت، بی خطرسازی، اتوکلاو
  • رحمت الله بنان، شادمان نعمتی *، ارسلان داداشی، عالیا صابری، زهرا کریمی، معصومه پستادست، فتانه بخشی، هدیه رمضانی، فاطمه نظام دوست صفحات 85-93
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در کشور و سهم قابل توجه بیماری های مزمن در این گروه و لزوم بررسی ابعاد سلامت سالمندان برای پیشگیری از ناتوانی و کاهش عوارض بیماری ها در آنان، این مطالعه با هدف تعیین تظاهرات بینی، سینوس، حنجره و سر و گردن در سالمندان بالای 60 سال مناطق روستایی شهرستان رشت انجام شد.
    روش بررسی
    در این بررسی توصیفی - مقطعی، به طور تصادفی 35 روستای شهرستان رشت، انتخاب و 413 سالمند به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی، سالمندان توسط پزشکان عمومی و متخصص گوش و گلو و بینی معاینه شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 413 نفر {195 نفر (20/47%) زن و 218نفر(80/52%) مرد} با میانگین سنی 04/7±47/73 سال شرکت کردند. شایع ترین اختلال سینونازال؛ انحراف سپتوم ( 68/60%) بود. سایر اختلالات سینونازال به ترتیب مخاط رنگ پریده (23/18%)، احساس گرفتگی بینی (83/12%)، بویایی ضعیف (10/12%)، عدم حس بویایی (14/3%) و پولیپ بینی (43/1%) بود. شایع ترین اختلال حفره دهانی؛ مشکلات دندانی(90/88%) بود. سایر اختلالات شایع دهان، حلق و حنجره عبارت بودند از: احساس خشکی دهان (73/46%)، اشکال در بلع (21/24%)، خروپف (19/40%)، مخاط ملتهب (50/14%) و بیشترین اختلالات معاینه گردن نیز مربوط به بزرگی تیروئید (56/2%) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد شیوع اختلالات مختلف بینی، سینوس، حنجره و سر و گردن در جمعیت سالمند استان گیلان قابل توجه است.
    کلیدواژگان: سینوس های اطراف بینی، بینی، حنجره، سر و گردن، سالمندان
  • آیدا مهدی پور، روشنک منتظری هدشی*، حمید آسایش، علی کریمی، رضا امیدی کوپایی، حسین عسگری صفحات 94-105
    زمینه و هدف
    آگاهی، یک مولفه لازم برای تغییرات رفتاری شامل رفتارهای مرتبط با سلامت دهان و دندان و پیشگیری از بیماری های دهانی می باشد. خانواده نیز مهم ترین نقش را در رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان برعهده دارد. این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد والدین کودکان پیش دبستانی و دبستانی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی قم در مورد اهمیت حفظ دندان های شیری و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی روی 267 نفر از مادران کودکان پیش دبستانی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر قم در سال 1392 انجام شد. روش جمع آوری داده ها، پرسشنامه و مصاحبه حضوری بود. ابزار ساخته شده، پرسشنامه ای 22 بخشی شامل 21 سوال چندگزینه ای و 1 سوال تشریحی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی رگرسیون تک متغیره و چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، به طورکلی آگاهی شرکت کنندگان درباره مراقبت از دندان های شیری در 1/51% از موارد ضعیف بود، 9/48% از شرکت کنندگان درباره مراقبت از دندان های شیری، نگرش مثبت داشتند و 60% از والدین شرکت کننده درباره مراقبت از دندان های شیری، عملکرد مناسبی نشان دادند. در مدل چند متغیره رگرسیون لجستیک، بین جنس مونث و میزان آگاهی با نگرش مثبت والدین درباره مراقبت از دندان های شیری، ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0>p). همچنین در مدل چند متغیره رگرسیون لجستیک فقط بین نگرش با عملکرد، ارتباط معنی دار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، آموزش به والدین در زمینه اهمیت مراقبت از دندان های شیری، باید به طور مداوم در راستای نیاز های فردی کودک و والدین انجام گیرد تا برنامه های پیشگیری از بیماری های دهان و دندان در کودکان به موفقیت برسند.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، دندان های شیری
|
  • Shapour Hasanzadeh *, Gholamreza Najafi, Hamid Reza Pirdehghan, Farzaneh Bonyadi Pages 1-12
    Background And Objectives
    Ceftriaxone is a third-generation cephalosporin antibiotic, which has a broad-spectrum activity against bacteria. Recently, its adverse effects on the reproductive system, was revealed. The aim of this study was to investigate the adverse effects of ceftriaxone on testicular tissue in adult male mice.
    Methods
    A total of 40 adult male mice were randomly divided into 5 groups: Control group received normal saline; the first and second experimental groups, respectively, received ceftriaxone at doses of 20 and 50mg/kg bw for 7 days; and the third and fourth groups, respectively, received 20 and 50mg/kg bw of the drug for 45 days. After preparation of tissue sections, routine and specific staining was performed, and histological, histomorphometric, and histochemical studies were carried out. The data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey’s test. Significance level was considered as p
    Results
    The histological evaluations in experimental groups showed changes as atrophy of some seminiferous tubules, decrease in the spermatogenesis and sertoli as well as disruption and disintegration. Morphometric studies showed significant decreases (p0.05) in the interstitial tissue thickness in all the experimental groups compared to the control group. In the experimental groups, Sudan Black and alkaline phosphatase reactions were intense, while PAS reaction was weak.
    Conclusion
    Ceftriaxone damages testicular structure, which includes loss of balance of the spermatogenic cell population and decrease in the spermatogenesis and spermiogenesis processes.
    Keywords: Ceftriaxone, Testis, Spermatogenesis, Histology, Histochemistry
  • Majid Zavvary, Firouz Ebrahimi *, Shahram Nazarian, Abbas Hajizadeh, Yousof Tarverdizadeh Pages 13-23
    Background And Objectives
    Botulism syndrome is caused by Clostridium botulinum neurotoxin. This neurotoxin has seven serotypes ranging from A to G. The best way to prevent botulism syndrome caused by Botulinum neurotoxin (BoNT), is using recombinant vaccine made from its binding domain (due to having sufficient epitopes to stimulate immune system). In this study, the binding domain of BoNT serotype A (BoNT/A), was investigated.
    Methods
    Initially, BoNT/A gene with accession number CP000727.1, was obtained from GenBank and was codon optimized according to the codon usage of E. coli. Then, the sequence was synthesized in pET28a plasmid and then subcloned in pGEX-4T-1 expression plasmid. The subcloning was done using PCR with Pfu DNA polymerase and then double digestion with XmaI and XhoI restriction enzymes. E. coli BL21 strain was used as the expression host. The selected marker for pGEX-4T-1 was ampicillin.
    Results
    PCR and restriction digestion with the mentioned enzymes confirmed the subcloning process. The assessment of gene expression was performed by SDS-PAGE and western blotting (using horse anti-BoNT/A (and then glutathione affinity chromatography was performed. Although, the subcloning was performed successfully, no protein expression was observed.
    Conclusion
    According to the findings of this study, it seems that other hosts, such as eukaryotic hosts should be used for recombinant expression of BoNT/A binding domain.
    Keywords: Clostridium botulinum type A, Binding domain, Subcloning, Gene expression, Vaccines, Synthetic
  • Noushin Shafiei *, Keivan Beheshti Maal, Mahboobeh Madani Pages 24-31
    Background And Objectives
    Microorganisms that are capable of accumulating lipid up to 20% of their biomass are called oleaginous microorganisms. In this study, optimization in lipid and linolenic acid production was investigated in Aspergillus niger as an oleaginous filamentous fungi.
    Methods
    In this study, at first different strains of filamentous fungi were isolated, and after staining of the isolates with Sudan Black, their oil was extracted using chloroform/methanol. Then, the isolates with oil/dry biomass ratio of more than 20% were considered as oleaginous filamentous fungi. After microscopic examination, the identified isolate was optimized in terms of oil production. Finally, the amount of linolenic acid was evaluated using gas chromatography.
    Results
    At first, 20 filamentous fungi isolates were isolated. According to the results of Sudan Black staining, lipid inclusions were observed in all the fungal isolates. The amount of oil produced in all isolates, showed that the percentage of oil production in isolates 4, 5, and 16, was more than 20%. In microscopic examination, the isolate 5 was Aspergillus niger. The best pH, temperature, time, and carbon source for oil production by Aspergillus niger was 4.5, 30°C, 96 hours, and fructose, respectively. The amount of linolenic acid in Aspergillus niger was reported 22.4% using gas chromatography.
    Conclusion
    The results of this study revealed that Aspergillus niger is an appropriate filamentous fungi for linolenic acid production.
    Keywords: Fungi, Fatty acid, Microbial oil, Aspergillus niger
  • Nafiseh Tabatabaei, Mohammad Ali Nadi * Pages 32-41
    Background And Objectives
    Researches on attention deficit and hyperactivity disorder indicated that this common disorder would not be resolved with age and continues into adulthood. This study was carried out with the objective of validation and normalization of diagnostic scale of adult attention deficit/hyperactivity disorder scale in Iranian sample.
    Methods
    This study was performed as a psychometric study on the patients (1400 to 1600 cases) referred to two psychiatry and neurology clinics in Tehran in the autumn and winter of 2014. Among these patients, 301 persons were selected by purposeful non-random sampling according to the sample size formula based on ratio or two-value variable (patient and non-patient) and related questionnaire was administered to them. Cronbach's alpha, Spearman- Brown, and Guttmann’s coefficients was used to evaluate concurrent validity and reliability and exploratory and confirmatory factor analysis in order to assess the construct validity.
    Results
    In this study, Cronbach's alpha of the total scale was 0.88 and for the subscales of inattention, hyperactivity, and impulsivity were 0.82, 0.72, 0.67, respectively. The correlation coefficients between the mentioned scale and adult attention deficit/hyperactivity questionnaire (Wender Utah) was obtained 0.59, and between the subscales and the Wender Utah questionnaire, were 0.56, 0.49, and 0.40, respectively, which all three were significant (p
    Conclusion
    The results of this study revealed that specialists can diagnose and treat the patients using this diagnostic scale.
    Keywords: Inattention, Hyperkinesis, Impulsive behavior, Adult, Validity, Reliability
  • Mehdi Gholamzadeh Baeis, Siamak Mohebi, Mojtaba Miladinia *, Mahmood Parham Pages 42-50
    Background And Objectives
    Metabolic syndrome (MS) is a group of metabolic disorders, which its prevalence is growing worldwide and increases the risk of diabetes and cardiovascular diseases. In the present study, the metabolic syndrome status was investigated based on the NCEP/ATP III criteria in individuals at risk for diabetes.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 514 individuals at risk of diabetes (20 to 60 years old), who referred to Amir-Al-Momenin Hospital of Ahvaz, entered the study based on inclusion and exclusion and using convenience sampling method. Data collection tools were demographic characteristics questionnaire, and anthropometric data entry checklist, systolic and diastolic blood pressure, and blood biomarkers (blood sugar, fasting blood sugar, triglyceride, etc.). In this study, MS was evaluated based on NCEP /ATP III criteria, which the presence of three or more than five criteria was indicative of the existence of this syndrome. Data analysis was performed using independent t-, Chi-square, and Pearson correlation tests at a significance level of 95%.
    Results
    In this study, the most common ATP III criterion was abdominal obesity in patients at risk for diabetes. In general, 1.75% of statistical population had MS. Also, the prevalence of MS in women at risk for diabetes and non-employees was significantly higher. Also, there was a significant correlations between waist circumference and all the parameters, except FBS.
    Conclusion
    The results of this study showed that the prevalence of MS in people at risk for diabetes is very high in the city of Ahvaz. Therefore, the risk of type II diabetes and cardiovascular diseases is very high in these individuals and requires serious corrective measures and special attention of health policy makers to this group.
    Keywords: Metabolic Syndrome, Diabetes mellitus, Cardiovascular diseases
  • Abbas Saremi *, Mohammad Parastesh Pages 51-59
    Background And Objectives
    Identification of nutritional status and physical activity pattern can be beneficial in improving public health. This study was carried out with the aim of assessing physical activity status and determining food habits in male students in Arak City.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 400 male students (12-14 years old) were selected from public school of Arak City by stratified randomized sampling. Then, questionnaires, including demographic information, physical activity level, and nutritional status (food frequency) were completed; height and weight were measured according to standard methods using a stadiometer and weighing scales, and body mass index was calculated and compared with CDC 2000 criteria. The data were analyzed using analysis of variance test.
    Results
    In this study, the total prevalence of underweight, overweight or obesity, and normal weight among the analytes, were 11.7%, 15.3%, and 72.9%, respectively. The physical activity score was estimated to be 2.5, which was indicative of moderate level of physical activity. The frequency of consumption of dairies, fruits, and vegetables were significantly lower than the amounts in Iranian food guide pyramid.
    Conclusion
    The findings of this study emphasize the importance of guiding and motivating people to include physical activity and healthy nutritin in their lifestyle and improvement of health and well-being.
    Keywords: Adolescent, Body mass index, Nutrition habits, Physical Activity
  • Azam Maleki *, Taraneh Imamgoli Khooshehchin, Soghrat Faghihzadeh, Koorosh Kamali Pages 60-67
    Background And Objectives
    Pregnancy and transition to parenthood lead to major psychological and social changes in women and men. This study was conducted with the purpose of determining the father's anxiety level in the first 8 weeks after mother's delivery.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study with stratified random sampling method, the anxiety level was evaluated in 403 fathers. The data collection tools were demographic characteristics questionnaire and standard State-Trait Anxiety Inventory (STAI-S) with cutoff of 45, which were completed after obtaining a written informed consent from each participant. Data were analyzed using Chi-square test and logistic regression model at 95% level of confidence.
    Results
    The mean state and trait anxiety scores of father's were 34.04±9.24 and 34.57±9.80, respectively. Approximately 14% of the fathers had state and 15% had trait anxiety. There was a significant relationship between state anxiety of fathers and their income, and between trait anxiety and age, occupation, and having insurance. Father's anxiety level decreased with increasing age. the odds of having trait anxiety was higher in men with low education and no insurance.
    Conclusion
    Considering the increasing level of fathers’ anxiety after mother's delivery compared to the general population and its relationship with individual and social factors, it seems necessary to improve social supports, especially for young men.
    Keywords: Anxiety, Postpartum period, Adaptation, Psychological, Fathers, Iran
  • Fahimeh Nourbakhsh *, Hassan Momtaz Pages 68-74
    Background And Objectives
    Staphylococcus epidermidis is one of the effective factors causing nosocomial infections. This study was performed to investigate the antibiotic resistance pattern in the methicillin-resistant S. epidermidis strains isolated from clinical samples in Isfahan Province.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 150 isolates of S. epidermidis were isolated from detected from the patients hospitalized in hospitals and treatment centers of Isfahan City. The antibiotic resistance pattern was evaluated by disk diffusion method. The presence of the gene encoding antibiotic resistance to methicillin (mec A) in the isolates were investigated using PCR method. Data were analyzed with Chi-square and Fisher's exact statistical tests.
    Results
    In this study, most isolates were related to urinary tract infections. The highest resistance was reported to penicillin (98.9%), erythromycin (89.4%), ciprofloxacin (77.7%), clindamycin (65.9%), tetracycline (63.2%), and meticillin (54%). None of the strains showed resistance to vancomycin and linezolid. Molecular studies indicated the presence of mecA gene in 76% of the studied isolates.
    Conclusion
    According to the results of this study, vancomycin and linezolid antibiotics can be the best choice of treatment for infections caused by S. epidermidis. Also, high resistance of S. epidermidis can be a serious warning for increased multiple antibiotic resistance. Molecular studies are indicative of high sensitivity of molecular methods in the investigation of methicillin-resistant isolates.
    Keywords: Staphylococcus epidermidis, Drug resistance, Microbial, Isfahan, Iran
  • Mohammad Fahiminia, Elham Taherian*, Mohammad Khazaei, Narges Paidari Shayesteh, Shahram Arsang Jang Pages 75-84
    Background And Objectives
    Given that no comprehensive studies have yet been conducted on treatment of infectious wastes in hospitals of Qom City, this research was performed with the purpose of investigating the treatment methods used in these hospitals and monitoring the performance of waste elimination devices.
    Methods
    Required information was obtained through in-person visit and observing the current situation, and the variables affecting waste treatment were extracted based on the type of treatment systems, and were collected, and accordingly, biological monitoring tests were designed for the studied hospitals. The data were analyzed using Fisher's exact test.
    Results
    In this study, from 9 active hospitals in Qom Province, only 3 hospitals were equipped with waste treatment system. In hospital A, growth of Bacillus stearothermophilus spore were observed in 6.25% of the samples, while no microbial growth was recorded in hospital B. The initial investment to buy the machine in hospital A was about four times than that of hospital B.
    Conclusion
    The findings of this study showed that treatment device of hospital B is more appropriate compared to the devices of hospital A due to complete destruction of spores, lower cost (for purchase), and maintenance.
    Keywords: Health, care waste, Medical waste disposal, organization, administration, Autoclave
  • Rahmatollah Banan, Shadman Nemati *, Arsalan Dadashi, Alia Saberi, Zahra Karimi, Masumeh Pastadast, Fataneh Bakhshi, Hedieh Ramezani, Fatemeh Nezamdoust Pages 85-93
    Background And Objectives
    Given the growing elderly population in the country, significant proportion of chronic diseases in this group, and necessity of investigation on aspects of the elderly health in order to prevent disability and reduce the complications of diseases in them, this study was conducted to determine the manifestations of nose, sinus, larynx, head, and neck among the elderly over 60 years in the rural areas around Rasht City.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 35 villages of were randomly selected Rasht city from, and 413 elderly subjects randomly entered the study. After obtaining a written informed consent, the elderly were examined by general practitioners and an otolaryngologist.
    Results
    A total of 413 subjects [195 (47.20%) females and 218 (52.80%) males] with the mean age of 73.47±7.04 participated in this study. The most common sinonasal disorder was septal deviation (60.68%). Other sinonasal disorders were mucosa paleness (18.23%), stuffy nose feeling (12.83%), hyposmia (12.10%), anosmia (3.14%) and nasal polyposis (1.43%). The most common oral disorder was dental problems (88.90%). Other common disorders of the mouth, pharynx, and larynx included dry mouth (46.73%), dysphagia (24.21%), snoring (40.19%), inflamed mucosa (14.50%), and the most common neck disorder was thyroid enlargement (2.56%).
    Conclusion
    The results of the present study showed that the prevalence of nose, sinus, larynx, head, and neck disorders is significant among the elderly population of Guilan.
    Keywords: Nose, Paranasal Sinuses, Larynx, Head, neck, Geriatrics
  • Aida Mehdipour, Roshanak Montazeri Hedeshi *, Hamid Asayesh, Ali Karimi, Reza Omidi Kopayee, Hossein Asgari Pages 94-105
    Background And Objectives
    Knowledge is a necessary component for behavioral changes, including behaviors related to oral and dental health and prevention of oral disease. Family has the most important role in children's oral and dental health. This research aimed to determine knowledge, attitudes and performance of the parents of preschool and primary school children referring to health centers of Qom City about the importance of preserving Primary Teeth and its related factors.
    Methods
    This study was conducted as a descriptive-analytical study on 267 mothers of preschool children referring to selected health centers of Qom City in 2014. Data was collected using questionnaire and interview. The reasearcher-made tool was a 22-part questionnaire containing 21 multiple-choice questions and one descriptive question. The data were analysed using simple and multiple logistic regression descriptive statistics.
    Results
    In this study, the participants’ knowledge about the care of primary teeth in 51.1% of cases was poor, 48.9% of the participants had a positive attitude about the care of primary teeth, and 60% of the participating parents showed a good performance for the care of primary teeth. There was a significant relationship between female gender and knowledge and positive attitude of parents about the care of primary teeth (p
    Conclusion
    According to the findings of this study, training parents about the importance of care of primary teeth, should be performed in line with individual needs of children and parents to succeed in the prevention programs for oral and dental diseases in children.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Tooth, Deciduous