فهرست مطالب

حفاظت زیست بوم گیاهان - پیاپی 1 (بهار 1392)

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
پیاپی 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بختیار فتاحی *، معصومه ملکی، عبدالله یاری، مهدیه صالحی، ستاره بابایی، فاطمه حسن کاویار صفحات 1-18
    در این تحقیق، آت اکولوژی گونه ‍Acantholimon olivieri که گیاهی پایا، بوته ای-بالشتکی از خانواده Plumbaginaceae است، در استان همدان بررسی شد. ابتدا، زیستگاه های آن در سطح استان شناسایی شدند که معلوم شد همگی در مناطق کوهستانی قرار دارند. از بین آنها، سه زیستگاه، ملایر، گنبد، اسدآباد برگزیده، در هر زیستگاه، 4 سایت انتخاب شد. سپس، خصوصیات اقلیمی و خاک رویشگاه ها، سیستم ریشه گیاه، فنولوژی، زادآوری و ویژگی های پوشش گیاهی آن، بررسی شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک تصادفی، با استفاده از پلات 3m2، به تعداد 25 پلات در هر سایت انجام شد. در هر سایت، در محل پایه های گیاه تعداد 6 نمونه خاک تا عمق 40 سانتی متر برداشت گردید و آنالیز آزمایشگاهی شدند. متوسط بارندگی سالانه رویشگاه ها 315 میلی متر و دمای متوسط سالانه °C12 است و گونه دمای °C39+ تا 23- را تحمل می کند. خاک رویشگاه ها بافت شنی- رسی، pH حدود 7.4 و هدایت الکتریکی 0.44 میکروموس بر سانتی متر دارد. دارای ریشه مستقیم عمودی به طول حداکثر 1.13 متر است. متوسط پوشش تاجی و فراوانی گونه در رویشگاه ها به ترتیب 15 و 38.4 درصد و تراکم و زادآوری آن به ترتیب 2957 و 26 پایه در هکتار می باشد. شروع رشد رویشی آن از اواخر فروردین، گل͏دهی از اواسط مردادماه، رسیدن بذرها از اواخر شهریور و خواب زمستانه از اواخر آذرماه می باشد. با توجه به عدم چرا و مقاومت زیاد این گونه در برابر شرایط نامساعد محیطی، می تواند در برنامه های حفاظتی و مدیریتی مناطق کوهستانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، ~Acantholimon olivieri، مراتع کوهستانی، استان همدان
  • معصومه حسینی *، مه لقا قربانلی، حسین صبوری، علی ستاریان، حسین علی فلاحی صفحات 19-32
    برای بررسی میزان قرابت 24 نمونه جو با استفاده از خصوصیات سنبله، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس در سال زراعی 91 - 1390 اجرا شد. صفات مورد مطالعه شامل: وزن سنبله، طول سنبله، طول پدانکل، وزن پدانکل، طول ریشک، عرض ریشک و وزن ریشک بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که نمونه های مورد بررسی از نظر صفات بررسی شده دارای اختلاف معنی داری با هم هستند. این امر، بیانگر وجود تنوع ژنتیکی قابل توجهی بین نمونه های مورد مطالعه از نظر صفات مورد ارزیابی است. تجزیه خوشه ای، نمونه های جو را در چهار گروه قرار داد. گروه اول، واجد هفت لاین MB-82-12، EB-86-14، EB-86-4، EB-86-3، A1C84-14، EB-86-6، FICC0598 و رقم Productive و تلاقی(F1) ALISOS/CI03909-2؛ گروه دوم، واجد سه نمونه شامل: نمونه های جمعیتی مراوه تپه، تیل آباد و خراسان رضوی؛ گروه سوم واجد دو نمونه شامل نمونه های جمعیتی TN-2-173، 76063 کرج و گروه چهارم، واجد 10 نمونه شامل رقم های نیمروز، کویر، یوسف، ایذه، بهمن و لاین های EC83-4، BF891M-584، EM81-12 و نمونه های جمعیتی TN49402و TN55502 کرج بودند. نتایج نشان داد که نمونه های متعلق به هر گروه در بیشتر صفات بررسی شده، مشابه هستند. نتایج بررسی حاضر را می توان در تلاقی ها و تهیه جمعیت های ژنتیکی مناسب جهت بررسی های تکمیلی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، جو، صفات کمی، همبستگی
  • وحید کریمیان *، محمدرضا وهابی، محمد فضیلتی، مصطفی ترکش اصفهانی صفحات 33-48
    گیاه خرگوشک Verbascum cheirantifolium Boiss ،گیاهی چند ساله، علفی ، متعلق به خانواده گل میمون (Scrophulariaceae) است. تحقیق حاضر، با هدف مطالعه عوامل بوم شناختی و مورفولوژی گیاه V. cheirantifolium انجام می گیرد. بررسی مشخصات اقلیمی، فیزیوگرافی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و ویژگی های مورفولوژیکی برای گیاه در رویشگاه آن انجام شد. از بین عوامل فیزیوگرافی، سه عامل اصلی ارتفاع از سطح دریا، میزان شیب و جهت جغرافیایی به علت تاثیر بر مقدار بارندگی، شدت تابش، دما و ویژگی های خاک که از عوامل استقرار گونه های گیاهی هستند، بررسی شد. نتایج نشان داد که این گونه در منطقه مورد مطالعه با بارندگی متوسط سالانه 515.5 میلی متر، دمای متوسط سالانه 6.9 درجه سانتی گراد، متوسط روزهای یخبندان 165 روز و اقلیم نیمه خشک و سرد، رویش مناسبی داشت. این گونه در دامنه جنوبی و در مناطق مرتفع (2900 متری)، پرشیب و سنگلاخی پراکنش یافته بود. خاک رویشگاه دارای بافت شنی لومی، اسیدیته 7.8، هدایت الکتریکی ds/m .09، ماده آلی0.9 درصد، ازت 1 درصد، فسفر قابل جذب 78.3 میلی گرم بر کیلوگرم، پتاسیم قابل جذب 828.7 میلی گرم بر کیلوگرم ، کلسیم محلول 345.2 میلی گرم بر لیتر بود. میزان آهک 28.4 درصدو بالاخره ظرفیت تبادل کاتیونی 4147.1 میلی اکی والان بر 100 گرم خاک بود. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده، به نظر می رسد گیاه V. cheirantifolium در مناطق مرتفع و اقلیم سرد همراه با بارندگی مناسب و خاک های غنی از مواد غذایی شرایط مناسبی برای رشد و نمو داشته باشد. ارتفاع متوسط این گیاه 98.9 سانتی متر، متوسط ساقه های این گیاه 4 عدد، ارتفاع متوسط گل آذین 70.1 و طول متوسط برگ های قاعده ای 30 سانتی متر بود.
    کلیدواژگان: بوم شناختی، فیزیکو شیمیایی خاک، مرتع، گل میمون
  • سمیه گنجی *، مجید محمد اسمعیلی، علی ستاریان، حسین صبوری صفحات 49-63
    به منظور بررسی اثر زمان برش و میزان کود نیتروژن بر برخی صفات قیاق (Sorghum halepense)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس در شش تکرار اجرا شد. عامل زمان برش در چهار سطح، شامل: عدم برش و برش به فواصل یک، دو و سه هفته یک بار و عامل میزان کود نیتروژن در چهار سطح، شامل: عدم مصرف کود و مصرف 100، 200 و 300 کیلو گرم نیتروژن خالص در هکتار بود. صفاتی نظیر: ارتفاع گیاه، تعداد ساقه های هوایی(پنجه)، تعداد ساقه های بذر دهنده، تعداد ریزوم، طول ریزوم، فاصله میان گره ها، ماده خشک اندام هوایی، ماده خشک ریزوم، ماده خشک ریشه، ماده خشک کل، تخصیص ماده خشک اندام هوایی، تخصیص ماده خشک ریزوم، تخصیص ماده خشک ریشه و سرعت رشد نسبی اندازه گیری شدند. تمام قسمت های هوایی گیاه مورد مطالعه، در تیمار های مختلف طی برنامه منظم از ارتفاع هفت سانتی متری بالای سطح خاک گلدان ها قطع شدند. نتایج نشان داد که اثر زمان برش و مصرف کود بر ارتفاع گیاه، تعداد ساقه های هوایی (پنجه )، تعداد ریزوم، طول ریزوم، ماده خشک اندام هوایی، ماده خشک ریزوم، ماده خشک ریشه، ماده خشک کل، تخصیص ماده خشک اندام هوایی، تخصیص ماده خشک ریزوم، تخصیص ماده خشک ریشه و سرعت رشد نسبی معنی دار بود. اثر متقابل کود و برش بر کلیه ویژگی های عملکردی به غیر از فاصله میان گره ها، ماده خشک ریزوم، تخصیص ماده خشک اندام هوایی و تخصیص ماده خشک ریزوم معنی دار بود. بنابراین، برش می تواند یک راهکار عملی برای کنترل این گونه مهاجم در سطح مزارع به شمار آید. لذا، این گونه، نوعی گونه کم تحمل در برابر عامل برش است.
    کلیدواژگان: تخصیص ماده خشک، ریزوم، ساقه های هوایی، سرعت رشد نسبی، ماده خشک
  • اردوان قربانی *، سعید احمدآبادی، حمید الیاسی بزوجنی صفحات 65-85
    این تحقیق با هدف شناسایی و مستند کردن گیاهان دارویی حوزه آبخیز زیلبرچای استان آذربایجان شرقی انجام شده است. تا با این شناخت در ارتباط با احیاء، حفاظت و سازگاری آن ها در مناطق مشابه اکولوژیکی اقدامات لازم صورت گیرد. ابتدا منطقه مورد مطالعه از نظر پارامترهای اکولوژیکی مورد مطالعه قرار گرفت و سپس با در نظر گرفتن این پارامتر ها نمونه های گیاهی از سطح حوزه جمع آوری و با استفاده از منابع معتبر شناسایی و پس از آن با تطبیق منابع گیاهان دارویی، ارزش دارویی آن ها و اطلاعات مورد نیاز مشخص و طبقه بندی گردید. 145 گونه دارویی شناسایی که به 40 تیره و 113 جنس تعلق داشته و Asteraceae با 24 گونه، Rosaceae با 18 گونه، Lamiaceae با 15 گونه مهمترین تیره های گیاهان دارویی حوزه هستند. علفی ها با 57.2 درصد بیشترین و شبه گراس ها با 0.7 درصد کمترین فرم رویشی را به خود اختصاص داده اند. گونه های چند ساله با 72.9 درصد غالب و دوساله ها با 6.5 درصد از کمترین حضور برخوردارند. برگ و اندام های زیرزمینی بیشترین و صمغ و ساقه چوب از کمترین اندام های با ارزش دارویی حوزه هستند. حدود 54.2درصد گونه ها در ارتفاع کمتر از 2000 متر، 2.1 درصد در بیشتر از 2000 متر و بقیه گیاهان در ارتفاعات مختلف انتشار دارند. از نظر اکولوژیکی، مرتعی و دارویی عرصه انتشار گونه های دارویی و غیر دارویی تخریب یافته است. بعضا گونه های با ارزش پائین مرتعی (از نظر تغذیه دام) ولی با ارزش دارویی در سطح عرصه ها گسترش یافته است. از نظر حفاظتی، مدیریت بهره برداری مرتعی و دارویی نیاز به بررسی و حفاظت بیشتری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، حفاظت گیاهان دارویی، جغرافیای گیاهی، مرند- زنوز
  • حسین ارزانی، جواد معتمدی (ترکان) *، رضا یاری، یاسر قاسمی آریان، جمشید خطیر نامنی صفحات 87-103
    آگاهی از سطح تامین مقادیر شاخص های کیفیت علوفه گونه های گیاهی، یکی از ملزومات اساسی در مدیریت دام و مرتع است. به همین منظور در پژوهش حاضر، کیفیت علوفه گونه های مهم و مورد چرای دام در مراتع پاشایلق مراوه تپه استان گلستان بررسی شد. در این مطالعه، از 18 گونه مرتعی که از گونه های مهم و مورد چرای دام و از عناصر اصلی مراتع مورد مطالعه می باشند، در سه مرحله رشد (رشد رویشی، گل دهی و بذردهی) در سال 1387 نمونه برداری شد. سپس شاخص های کیفیت علوفه شامل؛ درصد پروتئین خام (CP)، درصد الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، درصد ماده خشک قابل هضم (DMD) و مقدار انرژی متابولیسمی (ME) (مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) محاسبه شد. برای مقایسه گونه ها و مراحل رشد از نظر شاخص های کیفیت علوفه، از تجزیه واریانس و به منظور مشاهده منابع تغییرات درون گروهی، از آزمون مقایسه دانکن استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میانگین مقادیر پروتئین خام مراحل مختلف رشد در واحد وزن پوشش گیاهی عبارتند از: 17/70، 14/91و 8/96 درصد که در هر سه مرحله، بیشتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (7 درصد) برای تامین نیاز روزانه یک واحد دامی (گوسفند بالغ و غیر شیرده 50 کیلوگرمی) است. میانگین مقادیر ماده خشک قابل هضم در مراحل مختلف رشد در واحد وزن پوشش گیاهی به ترتیب: 68/01، 64/89و 55/84درصد است که در مراحل مورد مطالعه بالاتر از سطح بحرانی آن (50 درصد) برای نیاز نگهداری یک واحد دامی است. مقادیر انرژی متابولیسمی نیز در مراحل مختلف رشد در واحد وزن پوشش گیاهی به ترتیب عبارتند از: 9/56 9/03 و 7/49 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک که مقدار آنها در مرحله رشد رویشی و گل دهی بیشتر و در مرحله بذردهی کمتر از مقدار تقریبی سطح بحرانی آن (8 مگاژول) برای تامین نیاز روزانه یک واحد دامی است. این امر، بیانگر این نکته است که مطلوبیت کیفیت علوفه مرتع در زمان های مختلف چرا، یکسان نیست و لازم است نیاز روزانه واحد دامی بر مبنای کیفیت علوفه مشخص شود. طبیعی است که بسته به شرایط سال، ممکن است کیفیت علوفه گیاهان قدری تغییر یابد؛ ولی به دلیل هزینه بر بودن تعیین کیفیت علوفه، می توان از نتایج مذکور به منظور برآورد نیاز روزانه دام در سال های مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، نیاز روزانه دام، مراحل رشد، زیست بوم های مرتعی پاشایلق مراوه تپه
  • مژده صفایی *، مصطفی ترکش اصفهانی صفحات 105-122
    محدود شدن رویشگاه ها و نزول جمعیت گونه ها به دلیل افزایش تخریب انسان در طبیعت، توجه بسیاری از محققان را به مدل سازی پراکنش گونه های گیاهی برانگیخته است. با توسعه تکنولوژی 3S (به عنوان مثال، GIS، RS و GPS) در سال های اخیر، مدل سازی رویشگاه های گیاهان دارویی در مقیاس بزرگ، تبدیل به یک کانون تحقیقات جدید شده است. در این پژوهش، با استفاده از مدل تحلیل عامل اکولوژیک (ENFA) رویشگاه گونه ی Ferula ovina Boiss. به عنوان گونه ای دارای ارزش دارویی صنعتی فراوان مدل سازی گردید؛ به این ترتیب که داده های حضور این گونه از 54 سایت در منطقه مطالعاتی (مراتع فریدون شهر استان اصفهان) به روش تصادفی- طبقه بندی جمع آوری و نقشه های متغیرهای محیطی مانند نقشه های توپوگرافی، اقلیمی و خاک به کمک روش های زمین آمار با قدرت تفکیک مکانی 90×90 متر تولید گردید و در نهایت نقشه ی رویشگاه بالقوه گونه ی F. Ovina ایجاد شد. بر طبق آنالیز ENFA، مهمترین عامل در تعیین رویشگاه پتانسیل کما فاکتور درصد رس خاک تعیین شد. پس از آن، رطوبت اشباع خاک و هدایت الکتریکی نسبت به سایر عوامل اهمیت بیشتری دارد و جهت شیب، بر پراکنش گونه تاثیر زیادی نداشت. مقادیر عوامل حاشیه گرایی و تخصص گرایی به ترتیب برابر 747/0و 1/712 نشان دهنده این است که گونه در رویشگاه های حاشیه ای دیده می شود. ارزیابی مدل با استفاده از دو روش ضرایب آماری کاپا (0/72) و اعتبارسنجی متقابل (89%) انجام شد که نشان دهنده دقت بالای مدل ENFA می باشد. نتایج این پژوهش برای مقاصد مدیریتی در توسعه پایدار اکوسیستم های مرتعی، حفاظت و احیای این اکوسیستم ها کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: تخصص گرایی، حاشیه گرایی، مدلسازی پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی، نمونه برداری تصادفی- طبقه بندی
|
  • Bakhtiar Fattahi *, Masoumeh Maleki, Abdollah Yari, Mahdieh Salehi, Setareh Babaei, Fatemeh Hasan Kaviar Pages 1-18
    In this research, the autecology of žAcantholimon olivieri, a perennial-spiny-tragacanth shrub from Plumbaginaceae, was investigated in Hamedan province. First, its habitats were detected throughout the province. All of these habitats were located in mountainous regions. Three of these habitats (Malayer, Gonbad, Asadabad) were selected and four sites were chosen for each habitat. Then, the climatic features and soil characteristics of the habitats, the root system, phenology, reproduction, and the vegetation factors were assessed. The vegetation and soil factors were measured applying the systematic-randomized method. Six composition soil samples were collected at the base of the shrubs in each site and were analyzed at the laboratory. The average annual rainfall of the habitats was 315 mm, and the average annual temperature was 12 0C. This species endures temperatures between -230C and �. It appeared on soil with sandy clay texture, a pH of 8.03–8.31 and electrical conductivity of 0.44 mmoh.cm-1. A. olivieri has a 1.13 m direct and vertical root system penetrating as deep as 1.13 meters in the soil. The average canopy and frequency of žA. olivieri in each of the habitats were 15 and 38.4%, respectively. Also its density and reproduction were 2957 and 26 shrubs.ha-1. The vegetation growth stage, flowering, seed ripening and dormancy of žA. olivieri started in late April, mid-August, late September and late December, respectively. Since this species is not grazed and is highly resistant to undesirable environmental conditions, it can be used in conservative and management programs in mountainous regions.
    Keywords: Autecology, ?Acantholimon olivieri, Mountainous rangeland, Hamedan province
  • Masoumeh Hosseini *, Mahlagha Ghorbanli, Hossein Sabouri, Ali Sattarian, Hossein Ali Fallahi Pages 19-32
    Abstract In order to study the relationship between 24 samples of barley using spike properties, an experiment was conducted as split plot design with three replications at the agricultural research farm of Gonbad Kavous University during 2011-2012. Studied traits were spike weight, spike length, peduncle length, peduncle weight, awn length, awn width and awn weight, respectively. The Statistical analysis of the data showed that there was a significant difference among the samples in terms of the studied traits. This indicates noticeable genetic variations between the studied lines for evaluated traits. Cluster analysis was assigned for the barley samples in four groups. The first group consisted of Lines A1C84-14, EB-86-6, EB-86-3, FICC0598, EB-86-4, MB-82-12, EB-86-14, and productive cultivar. The second population comprised three sample populations from Marave Tappe, TilAbad, and Khorasan Razavi. The third group consisted of sample population TN2173 and 76063 karaj and the fourth group contained 10 samples, namely Youssef, Izeh, Nimroz, Kavir and Bahman cultivars Lines EM81-12, EC83-4, , BF891M-584 sample populations TN49402, and karaje TN55502 The results showed that the samples belonged to groups with identical traits. The results of this research can be used to cross breed and provide genetic populations for further investigations.
    Keywords: Barley, Genetic variation, Cluster analysis, Correlation, Quantitative traits
  • Vahid Karimian *, Mohammad Reza Vahabi, Mohammad Fazilati, Mostafa Tarkesh Esfahani Pages 33-48
    Verbascum cheirantifolium is a perennial species from Scrophulariaceae. The main aim of this research was to study the morphological and ecological traits of V. cheirantifolium. Investigations on the climate, physiography, and soil physiochemical traits and species morphology were conducted. Among all physiographic factors, three major factors, namely the altitude, slope and geographical aspects were investigated given their influence on rainfall, radiation, temperature and soil characteristics. The results showed that the habitat of this species received 515.5 mm of rainfall, had an average temperature of 6.9 0C, with 165 frost days on average in the cold and semi-arid climate. The average height of this species was 98.9 cm. It had four shoots located in southern elevation. Habitat soil was sandy loam pH 7.8, EC 0.9 ds/m. 0.9% organic matter, 1% nitrogen, 78.3 p, 828.7 mg K, and 345.2 mg dissolved oxygen and caution exchange capacity was 4147.1. Overall, the results showed that V. cheirantifolium appeared to be in highlands and cold climate areas with appropriate precipitation and nutrient-rich soils being suitable for its growth. The average height of this plant was 9/98 cm, the average numbers of shoots were 4, the average height of inflorescences was 70.1 and the average length of the basal leaves was 30 cm.
    Keywords: Ecological, Soil physiochemical, Range, Scrophulariaceae
  • Somayeh Ganji *, Majid Mohammad Esmaeili, Ali Sattarian, Hossein Sabouri Pages 49-63
    This research was conducted in order to investigate the effect of cutting frequency and nitrogen fertilization on the performance of Sorghum halepense, The experiment was carried out at the greenhouse of Gonbad Kavous university in 2012. The research plan was designed as a randomized complete block with six replications. The study involved four treatments of cutting, namely frequent cutting (once every week), moderate cutting (every two weeks), low cutting (every three weeks) and control (at the end of the experiment) and four nitrogen treatments with four levels (non fertilizer, 100, 200 and 300 kg/ha). Measured characteristics such as plant height, ramet number, rhizome number, rhizome length, distance between nodes, shoot biomass, rhizome biomass, root biomass, total biomass, shoot biomass allocation, rhizome biomass allocation, root biomass allocation and relative growth rate were measured. All parts of the plants were cut from seven centimeters height in different treatments. The results showed that cutting stress and fertilizers can significantly affect plant height, ramet number, rhizome number, rhizome length, distance between nodes, shoot biomass, rhizome biomass, root biomass, total biomass, shoot biomass allocation, rhizome biomass allocation, root biomass allocation and relative growth rate. Cutting and nitrogen fertilization had a significant effect on all performance characteristics except the distance between nodes, rhizome biomass, shoot biomass allocation and rhizome biomass allocation. Thus, cutting could be a practical way to control this invasive species on farms, since it shows low tolerance against cutting.
    Keywords: Biomass allocation, Rhizome, Ramets, Relative growth rate, Biomass
  • Ardavan Ghorbani *, Saeid Ahmad Abadi, Hamid Elyasi Brojeni Pages 65-85
    This study aimed at identifying and recording medicinal plant species in Zilbarchay watershed located in East Azerbaijan in order to restore, conserve and plant these species in the same ecological region. Initially, the ecological parameters of the study area were investigated and specimens were collected based on these parameters. Using relevant references plant species were identified. Then they were compared with the medicinal plant literature, and species with medicinal value were recognized and classified. Approximately 145 medicinal plants belonging to 40 families and 113 genera were identified on the watershed. Asteraceae (24 species), Rosaceae (18 species) and Lamiaceae (15 species) are the most important medicinal plant families. Forbs with 57.2% were the most and grass-likes with 0.7% were the least common medicinal plants in the study area. With 72.9%, perennials were the dominant species and biannuals with 6.5% had the lowest distribution. The leaves, underground parts and fruits are the most important medicinal parts among the identified species. 54.2% of the medicinal species are distributed in low altitude (2000 m) and the remaining species are distributed in different altitudes. From ecological, range management and medicinal perspectives the watershed has been degraded. Some plants with low range management (from the livestock palatability perspective), and high medicinal value invaded the areas of the watershed and more studies are required to improve the conservation and management of rangelands and medicinal plants.
    Keywords: Medicinal plants, Medicinal plants conservation, Plant geography, Marand -Zenouz
  • Hossein Arzani, Javad Motamedi (Torkan) *, Reza Yari, Yaser Ghasemi Aryan, Jamshid Khatir Nameni Pages 87-103
    Information regarding forage quality index is of paramount importance in animal and rangeland management. Hence, the quality of important common forage species in Pashaylogh-e-Maravetapeh rangelands was determined. In the present study, 18 rangeland species were sampled at three different phenological stages (vegetation, flowering, seeding) in 2009. All of these species were among the most important plant types of the study site. Forage quality indexes namely crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD) and metabolisable energy (ME) were determined to meet animal maintenance requirements. Analysis of variance was used to compare the indexes among species and different growth stages. Specific differences were evaluated using Duncan's test. The results showed that the average crude protein for vegetation, flowering and seeding stages were 17.70, 14.91 and 8.96%, respectively. However, it was the highest in the phenological stages and even lower than the critical level (7.0%) to meet an animal unit maintenance requirement. Average dry matter digestibility values for different phenological stages were 68.01, 64.89 and 55.84% with values higher than the critical amount (50%) for all phenological stages to meet animal maintenance requirements. Metabolism energy in vegetation, flowering and seeding stages were 9.56, 9.03 and 7.49 Mj/Kg/DM respectively with higher values for vegetation and flowering stages and values even lower than the critical level (8Mj) to meet an animal unit maintenance requirement in seeding stages. This suggests that the desirable quality of pasture forage at different times of grazing is not the same and the determination of daily animal unit requirements based on forage quality is needed. It is clear that forage quality varies as the weather changes, but since determining forage quality is costly, the results of this research can be used to estimate animal requirements throughout the year.
    Keywords: Forage quality, Daily animal requirements, Phenological stage, Crude protein, Dry matter digestible, Metabolisable energy, Pashaylogh-e-Maravehtapeh rangelands
  • Mojdeh Safaei *, Mostafa Tarkesh Esfahani Pages 105-122
    Increasing human disturbances have caused habitat fragmentation and population descent in species drawing many researchers’ attention. Along with recent developments in 3S technology (i.e., GIS, RS and GPS), large scale herbal plant habitat modeling has become a new research hot spot. In this study, Ecological-niche factor analysis was used to generate Ferula ovina potential distribution map as a medicinal and industrial plant. stratified- random sampling approach has been used to provide 54 occurrence sample sites in the studied area (Feridonshar rangeland - Isfahan province). Environmental variables such as topography, soil and climate maps were produced using geo-statistical techniques in a 90m*90m resolution and the potential distribution map of F. ovina was generated. According to the results, the most important environmental factor influencing the ecological niche of F. ovina was the soil clay content followed by saturated soil moisture and electrical conductivity. Slope degree had a minor effect on the distribution of F. ovina. The marginality and specialization indices were equal to 0.747 and 1.712 respectively emphasizing the occurrence of F. ovina in marginal habitats. Model accuracy was evaluated by both Cohen’s kappa statistics (k=0.72) and cross validation (%89) methods. The results indicate good accuracy of the ENFA model. This model is suitable for sustainable management of rangeland ecosystems, reclamation and land protection.
    Keywords: Marginality, Specialization, Species distribution modeling, Stratified random sampeling