فهرست مطالب

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهندس صلاح معتمدی، سارا خراسانی نژاد* صفحات 1-15
    منطقه حفاظت شده بدر و پریشان با دامنه ارتفاعی 3200-1800 متر از سطح دریا و در 12 کیلومتری جنوب شهرستان قروه قرار دارد. عدم مطالعه جامع فلور منطقه، استفاده نادرست از رویشگاه منطقه، برداشت بی رویه گونه های دارویی و چرای بیش از حد دام بدون در نظر گرفتن آمادگی منطقه از نظر پوشش گیاهی، لزوم بررسی فلور منطقه و شناسایی گونه هایی که مورد تهدید قرار گرفته بودند را دوچندان کرد. بررسی فلور منطقه مورد نظر نشان داد که تعداد 25 تیره و 104 جنس در این منطقه وجود دارد. در این مطالعه، گونه های دارویی معطر، مرتعی و نادر مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق گیاهان تهدید شده منطقه بر اساس معیارهای سازمان IUCN و استفاده از کتاب Red data Book of Iranتعیین گردید که براساس این طبقه بندی گیاهان در چهار رسته، گونه های در خطر انقراض، گونه های آسیب پذیر، گونه های با خطر کمتر و گونه های با کمبود داده شناسایی و تعیین گردید. تیره های Asteraceaeبا 18جنس و Liliaceae با 10 جنس بیش ترین تعداد گونه در منطقه را دارا بودند، طبقه بندی تیپ های زیستی توسط سیستم رانکایر نشان داد که اکثر گونه ها به شکل همی کریپتوفیت (67٪) و تروفیت (13٪) هستند، در این بررسی 8 گونه در خطر انقراض شناسایی شدند. غنی بودن عرصه طبیعی کشور از یک طرف و مورد تهدید قرار گرفتن اکوسیستم ها از سوی دیگر ضرورت توجه همه جانبه و عمیق را طلب می کند. اتخاذ یک رشته راهکارهای ساده و همه جانبه، ولی موثر بر اساس تجربیات جهانی، با محوریت آموزش و مشارکت عمومی می تواند زمینه حفظ و احیای این منابع ارزشمند حیاتی را فراهم گرداند.
    کلیدواژگان: فلور، گیاهان دارویی، گونه های نادر، بدر و پریشان، گونه های صنعتی
  • فاطمه حیدری، قاسمعلی دیانتی تیلکی*، سید جلیل علوی صفحات 17-34
    پاسخ گونه های گیاهی نسبت به گرادیان های محیطی نشان دهنده تاثیر فاکتورهای محیطی روی گیاهان می باشد. هدف اصلی این مطالعه مقایسه شکل عکس العمل بین گونه های Bromus tomentellus و Achillea millefolium با استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته نسبت به متغیر های محیطی بود . جهت انجام این تحقیق 153 پلات یک متر مربعی در طول گرادیان ارتفاعی برداشت شدند. نمونه برداری به روش تصادفی-سیستماتیک انجام و در سطح نمونه گیری حضور دو گونه Br. tomentellus، و. A. millefolium ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت ثبت شدند، همچنین در مرکز هر پلات، از عمق20-0 سانتی متری، نمونه برداری از خاک صورت گرفت در هر پلات مشخصات خاکشناسی شامل pH محلول، نیتروژن (N)، هدایت الکتریکی (EC)، کربن آلی، درصد شن، سیلت و رس اندازه گیری شدند. مقایسه شکل عکس العمل دو گونه Br. tomentellus، و. A. millefolium با استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته در بسته mgcv در نرم افزارRver.3.0.2 صورت گرفت. نتایج نشان داد که دو گونه نسبت به متغیر ارتفاع از سطح دریا، عکس العمل متفاوتی را نشان داده اند و برای گونه Br. tomentellus نسبت به این متغیر ابتدا روند افزاینده و سپس روند ثابتی را نشان می دهد و در ارتفاع 2417 متر به بالاترین حضور خود رسیده در حالی که برای گونه . A. millefoliumروند کاهنده را نشان می دهد و با افزایش ارتفاع از حضور این گونه کاسته می شود و بیشترین حضور این گونه در ارتفاع 2125 متر می باشد. مقدار شن در خاک پارامتری است که تاثیر مثبت در توزیع گونه Br .tomentellus داشته در حالی که این متغیر تاثیر منفی بر حضور گونه . A. millefoliumرا نشان می دهد.
    کلیدواژگان: Bromus tomentellus Achilla millefolium، مدل جمعی تعمیم یافته، متغیرهای محیطی، منحنی پاسخ گونه
  • مریم حیدریان آقاخانی*، رضا تمرتاش، زینب جعفریان، مصطفی ترکش اصفهانی، محمدرضا طاطیان صفحات 35-48
    پیشرفت در زمینه تکنیک های آماری جدید، راهکارهای قدرتمندی برای پیش بینی وقوع، پراکنش واقعی و پتانسیل پوشش گیاهی فراهم نموده است که اصطلاحا به آن مدل سازی پراکنش گونه ای گفته می شود. گونه غالب جنگل های زاگرس، گونه بلوط ایرانی (Quercus brantii) است که امروزه شاهد مرگ و میر درختان بلوط در عرصه وسیعی از رویشگاه های طبیعی آن هستیم. این مطالعه با هدف پیش بینی پراکنش بالقوه گونه بلوط ایرانی در استان چهارمحال و بختیاری واقع در منطقه زاگرس مرکزی انجام شد. در این مطالعه از 19 متغیر زیست اقلیمی حاصل از دما و بارش، سه متغیر فیزیوگرافی و مدل تحلیل ممیزی انعطاف پذیر(FDA) در نرم افزار R، برای تعیین ارتباط بین وقوع گونه و عوامل محیطی استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که دامنه سالانه دما و بارندگی سالانه در حدود 6/67 درصد تغییرات پراکنش گونه را توجیه نمودند و بیشترین سهم را در تعیین مطلوبیت رویشگاه داشتند. ارزیابی مدل با استفاده از ضرایب آماری کاپا و شاخص سطح زیر منحنی به ترتیب برابر 76/0 و 93/0 بود که که بر اساس معیارهای طبقه بندی، جزو نقشه های با دقت خوب به شمار می رود. براساس نتایج حاصل از مدل تحلیل ممیزی انعطاف پذیر، 87/28 درصد (471590 هکتار) از مساحت استان برای گونه بلوط ایرانی، دارای تناسب رویشگاهی زیاد تعیین شد. از نتایج این مطالعه در برنامه ریزی های حفاظتی و اصلاحی گونه بلوط ایرانی می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، مدل سازی پراکنش گونه ای، مطلوبیت رویشگاه، پراکنش بالقوه
  • مرتضی صابری*، حمید نیک نهاد قرماخر، غلامعلی حشمتی، حسین بارانی، علیرضا شهریاری صفحات 49-63
    گیاه هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis) از گونه های گیاهی دارویی ارزشمند و سازگار با تپه های ماسه ای مناطق بیابانی است که برای درمان بیماری های متعددی نظیر التهاب، روماتیسم و دیابت توصیه می شود. در پژوهش حاضر بخش های مختلف این گیاه ( ساقه، برگ، میوه و بذر) در دو مرحله رشد (گلدهی و بذردهی) و از دو رویشگاه استان سیستان و بلوچستان ، در قالب طرح کاملا« تصادفی با 4 تکرار، جمع آوری شد و محتوای فنل، فلاونوئید کل و عملکرد آنتی اکسیدانی گیاه مطالعه گردید. محتوای فنل و فلاونوئید کل عصاره های متانولی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش به دام اندازی رادیکال آزاد اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و ازطریق آنالیز واریانس فاکتوریال انجام گردید و به منظور مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشانگر آن است که عوامل رویشگاه، مرحله فنولوژیک و اندام گیاه هر کدام بصورت جداگانه بر فعالیت آنتی اکسیدانی، مقدار فنل و فلاونوئید کل این گیاه اثر معنی دار دارند (01/0 P<). اثر متقابل رویشگاه× اندام گیاه و رویشگاه× مراحل فنولوژیک نیز بر کلیه ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی معنی دار می باشد (05/0 P<). بنابر نتایج بدست آمده، بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره برگ گیاه هندوانه ابوجهل از رویشگاه سراوان (77/44 درصد) بدست آمد. بیشترین مقدار فنل کل نیز، در عصاره ساقه (89/15 میلی گرم در گرم ماده خشک) و رویشگاه زابل مشاهده شد. بالاترین مقدار فلاونوئید در عصاره میوه ( 73/12 میلی گرم در گرم ماده خشک) و رویشگاه زابل بدست آمد. نتایج نشانگر آن است که عصاره گیاه در مرحله گلدهی حاوی بیشترین ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی بوده و از بالاترین عملکرد آنتی اکسیدانی است.
    کلیدواژگان: هندوانه ابوجهل، رویشگاه، فنولوژی، مواد موثره، سیستان و بلوچستان
  • رضا نادری*، بهمن اسلامی، سعید افشارزاده، عاطفه امیر احمدی، محمدرضا رحیمی نژاد صفحات 65-87
    این تحقیق به مطالعه پوشش گیاهی منطقه امن گلستانک می پردازد. گلستانک منطقه ای اکوتون با مساحت تقریبی 1800 هکتار است که در ناحیه بین دارمرز و کمربند کوهستانی-نیمه کوهستانی بخش مرکزی رشته کوه البرز (استان مازندران) واقع شده است. بر اساس طرح نمونه برداری سیستماتیک-تصادفی 5 خط ترانسکت با 60 قطعه قاب در راستای گرادیان ارتفاعی بکار گرفته شد و با استفاده از روش آنالیز تطبیق متعارفی (CCA) تاثیر تغییرات ارتفاعی و جهت شیب بر روی تنوع گیاهی منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که همبستگی منفی بین بردار متغیر ارتفاع و تنوع وجود دارد و با افزایش ارتفاع، شاخص تنوع شانون و سیمپسون قاب ها کاهش می یابد. شیب های شمالی نسبت به شیب های شرقی و جنوبی دارای بیشترین میزان تنوع و شیب های غربی کمترین میزان تنوع را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: البرز مرکزی، بوم شناسی، تنوع زیستی، رج بندی، زیستگاه کوهستانی، CCA
  • مهندس ابوالفضل شریفیان*، حمید نیک نهاد قرماخر صفحات 89-101
    آگروپاستورالیسم از سیستم های متداول تامین معیشت در مناطق خشک و نیمه خشک است و حمله آفات و حشرات می تواند اثر زیادی در کاهش راندمان آن داشته باشد. ملخ ها به عنوان حشرات گیاهخوار در سراسر جهان مطرح هستند. با توجه به حملات مکرر ملخ ها در شمال استان گلستان، این تحقیق به بررسی اثرات هجوم ملخ ها در دو منطقه مراوه تپه و قره دونگ می پردازد. با استفاده از داده های گردآوری شده از مصاحبه با بهره برداران محلی و کارشناسان منابع طبیعی، پرسشنامه ای تهیه و تنظیم گشت و از طریق بهره برداران هر دو منطقه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های ناپارامتری دوجمله ای، آزمون من ویتنی[1] و همچنین برخی آزمون های توصیفی انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل پرسشنامه نشان داد از دیدگاه 7/66 درصد از بهره برداران مراتع مراوه تپه و 3/91 درصد از بهره برداران مراتع قره دونگ حملات ملخ ها برای نظام آگروپاستورال و مراتع منطقه تهدید محسوب می گردد و حملات ملخ ها در سال های 1331 تا کنون باعث کاهش تولید علوفه سال جاری گشته به نحوی که به ترتیب 6/55 و 0/87 درصد از بهره برداران مراوه تپه و قره دونگ میزان تاثیر را زیاد معرفی کردند. از آنجا که نظام های معیشتی مناطق مورد بررسی آگورپاستورال بوده و علاوه بر علوفه مراتع، تغذیه دستی نیز به محصولات زراعی آگروپاستورالیست ها متکی است لذا خسارات ناشی از ملخ، معیشت بهره برداران را با خطر مواجه کرده است. نتایج مصاحبه نشان داد که روش سم پاشی در کنترل ملخ ها موثر بوده است اما کاربرد این روش، دچار مشکلاتی در ابعاد مکانی و زمانی است، بدین صورت که سم پاشی ها می باید در خارج از مرزهای کشور ایران، در کشور ترکمنستان و در دوره پورگی ملخ ها صورت گیرد تا کارایی آن افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آگروپاستورالیسم، حملات ملخ، مراوه تپه، قره دونگ، مرتع
  • فرهاد قاسمی آقباش*، مهندس شریفه حیدریان، عیسی سلگی صفحات 115-129
    دی اکسیدکربن عمده ترین گاز گلخانه ای است که فعالیت های انسانی غلظت آن را در اتمسفر افزایش داده است. ترسیب کربن در پوشش درختی، گیاهی و خاک های تحت آن ساده ترین و به لحاظ اقتصادی عملی ترین راهکار ممکن جهت کاهش کربن اتمسفری محسوب می شود. لذا این پژوهش به منظور بررسی توانایی ترسیب کربن پوشش درختی، علفی و خاک حاشیه جاده در بزرگراه خرم آباد- اندیمشک انجام شد. جهت دستیابی به اهداف مورد نظر، چهار ترانسکت به فاصله 100 متری از همدیگر به صورت عمود بر بزرگراه پیاده شدند که در هر کدام از ترانسکت ها هشت پلات مربعی شکل به فواصل 1، 30، 50 و 70 متری از همدیگر پیاده شدند. همچنین در مجاورت این ترانسکت ها زمین عاری از پوشش درختی و گیاهی به عنوان قطعه شاهد انتخاب شد. در داخل هر پلات کربن ترسیب شده در پوشش درختی، پوشش علفی و خاک (عمق 0 تا 30 سانتی متری) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد مقدار کربن ترسیب شده به ترتیب افزایش فاصله از بزرگراه در درختان به ترتیب 30/104، 15/41، 76/33 و 01/29 تن در هکتار، در پوشش علفی به ترتیب 03/49، 36/155، 43/82 و 03/113 تن در هکتار، در خاک به ترتیب 17/32، 82/39، 37/47 و 80/47 تن در هکتار و در خاک عاری از پوشش گیاهی 19/6 تن در هکتار بود. براساس نتایج بدست آمده مشاهده شد که بیشترین ترسیب کربن در حاشیه بزرگراه مربوط به درختان است. پوشش علفی نیز بیشترین مقادیر ترسیب کربن را در هریک از اجزای مورد مطالعه به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: اثرات بزرگراه، پوشش علفی، ترسیب کربن، خاک، سرشاخه و برگ درختان
  • رضا کاوندی حبیب*، غلامعلی حشمتی، سهیلا ابراهیمی صفحات 131-144
    این تحقیق به منظور بررسی کاربرد تکنیک های همزمان باکتری های تجزیه گر و گیاه پالایی برای پاکسازی خاک آلوده به نفت در شرایط گلخانه انجام گرفت. به این منظور دو گیاه مرتعی Agropyron cristatum و Achillea millefolium به همراه تیمارهای بدون وبا تلقیح باکتری های تجزیه گر B. Megaterium و B. subtilis بصورت گلدانی برای خاک اطراف آلوده نفتی پالایشگاه جنوب تهران با درصد آلودگی 5/3 و 7 درصد وزنی، بکار برده شدند. پایش تغییرات TPHsبا و بدون کاربرد باکتری های موثر تجزیه گر برای گونه های مرتعی موثر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بهترین راندمان حذف TPHs برای گونه Agropyron cristatum در پایان دوره رشد گیاهی در حضور تیمارهای باکتری باسیلوس مگاتریوم و باسیلوس سابتیلیس در غلظت 5/3 درصد آلودگی نفتی به ترتیب 18/72 و 08/64 درصد و در گونه Achillea millefolium به ترتیب 59/60 و 12/58 درصد مشاهده شد. هم چنین درصد کاهش هدایت الکتریکی برای گونه Agropyron cristatum در پایان دوره رشد گیاهی در حضور تیمارهای باکتری باسیلوس سابتیلیس و باسیلوس مگاتریوم در غلظت 5/3 درصد آلودگی نفتی به ترتیب 37/42 و 27/39 درصد و در گونه Achillea millefolium به ترتیب 41/33 و 48/31 درصد مشاهده شد. بیشترین تغییرات pH در حضور تیمارهای باکتری تجزیه گر بوده و بیشترین تغییرات در غلظت 5/3 درصد وزنی آلودگی نفتی و در تیمار باکتری باسیلوس سابتیلیس برای گونه Agropyron cristatum به میزان25/7 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش می توان گفت دوگیاه Agropyron cristatum Achillea millefolium کشت شده در خاکهای آلوده هیدروکربنی، به آلودگی نفتی موجود در خاک مقاوم بوده و مقدار آلودگی نفتی موجود در خاک را کاهش دادند، البته عملکرد گیاه Agropyron cristatum در کاهش آلودگی نفتی خاک بهتر بوده است.
    کلیدواژگان: هیدروکربن کل نفتی، باسیلوس مگاتریوم، باسیلوس سابتیلیس، پالایشگاه تهران
  • زهرا میرآزادی، بابک پیله ور*، کامبیز ابراری واجاری صفحات 145-161
    در این مطالعه، فلور منطقه جنگلی کاکارضا در استان لرستان مورد بررسی قرار گرفت، منطقه جنگلی کاکارضا در 45 کیلومتری شمال شرقی شهرستان خرم آباد واقع شده است. دامنه ارتفاعی منطقه از 1600 تا 2800 متر از سطح دریا میباشد. به منظور انجام این پژوهش پوشش گیاهی منطقه به روش فلورستیک تعیین شد و سپس شکل زیستی، کورولوژی و ضریب محافظه کاری(برای اولین بار در کشور ایران) گونه های گیاهی مشخص شدند. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه در مجموع 194 گونه گیاهی شناسایی گردید و خانواده های Fabaceae ، Asteraceae ، Poaceae ، Brassicaceae و Apiaceae مهم ترین خانواده های گیاهی موجود هستند، مهم ترین شکل های زیستی گیاهان منطقه نیز عبارتند از تروفیتها 9/63 درصد، ژئوفیت ها 21/20 درصد، همی کریپتوفیت ها 56/12 و کاموفیت ها با 27/3 درصد. از نظر پراکنش جغرافیایی نیز مشخص گردید که کوروتیپ ایرانو تورانی- مدیترانه ای بیشترین فراوانی را دارد. همچنین 18/56 درصد از گونه ها ضریب محافظه کاری بین 3-1 داشتند و تنها 58/1 درصد از گونه ها دارای ضریب محافظ کاری بین 10-9 بودند. وجود گیاهان با تیپ های زیستی مختلف، موید تنوع مناسبی از گونه های گیاهی مختلف در منطقه است. لذا می توان قضاوت نمود که اکوسیستم منطقه از غنای گونه ای بالایی برخوردار است. تعیین ضرایب محافظه کاری گونه های گیاهی نیز می تواند بعتوان ابزاری کمکی برای مطالعات مشابه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: شکل زیستی، تعلقه، کورولوژی، فلور، لرستان
  • علیرضا ایلدرمی*، فرهاد قاسمی آقباش، مهندس اشرف پارسه، بختیار فتاحی صفحات 163-176
    جنگل های زاگرس از دیرباز در معرض آسیب های فراوانی ناشی از عوامل طبیعی، خشکسالی و فعالیت های انسانی قرار داشته اند. یکی از این فعالیت‏ها، جاده‏ سازی جنگلی است که با قطع بخشی از درختان، اختلال و نابودی پناهگاه‏ و زیستگاه برخی از گونه های حیات وحش و بومی منطقه را در پی داشته است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیرجاده سازی جنگل بر تنوع گونه های درختی و ماکروفون خاک جنگل در منطقه غالی کوه الیگودرز انجام گرفت. در این تحقیق جهت بررسی ویژگی های کمی درختان( قطر تنه، ارتفاع و قطر تاج) و ویژگی های کیفی( سالم یا ناسالم بودن، زنده یا مرده بودن، شادابی و نشانه هایی نظیر پوسیدگی و چنگالی بودن گونه های درختی) دو ترانسکت خطی به فاصله 50 تا 100 متر از دو طرف جاده و روی هر ترانسکت پلات هایی در فواصل20، 50 و90 متر به ابعاد 10×10متر مستقر شد و شاخص های تنوع و غنا در آن اندازه گیری شد. همچنین بررسی گونه های ماکروفون موجود در خاک با نمونه برداری از چهار گوشه و مرکز پلات و شمارش و تعیین نوع گونه ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که با فاصله گرفتن از جاده، تنوع گونه های درختی و ماکروفون خاک ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. همچنین ارتفاع، قطر تنه و قطر تاج پوشش درختان افزایش نشان داد. همچنین جاده سازی در فواصل نزدیک سبب یکنواختی گونه ها و شادابی درختان شده است.
    کلیدواژگان: شاخص تنوع، جاده سازی، ماکروفون خاک
  • روناک احمدی*، قدرت الله حیدری صفحات 177-190
    اعمال مدیریت صحیح و کارآمد اکوسیستم های مرتعی مستلزم داشتن اطلاعات کافی از میزان شدت چرا و تاثیر آن بر ویژگی های مختلف گونه های گیاهی موجود در مراتع است. این مطالعه به منظور مقایسه سه نوع مدیریت قرق، چرای متوسط و چرای شدید در مرتع قشلاقی چقاکدو انجام شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک- تصادفی در هر رویشگاه چرایی انجام شد. در هر رویشگاه چرایی سه ترانسکت 100 متری بطور تصادفی مستقر و در طول هر ترانسکت، 10 پلات یک متر مربعی با فاصله 10 متر از هم قرار داده شدند. ویژگی های مورد بررسی شامل تولید، درصد پوشش، فرم های رویشی (گندمیان، پهن برگان و بوته ای ها)، شکل های زیستی (کاموفیت ها، همی کریپتوفیت ها، تروفیت ها و کریپتوفیت ها)، خوشخوراکی گونه ها (کلاس I (خوشخوراک)، کلاس II (مطلوب) و کلاس III (غیرخوشخوراک))، شاخص های غنا (مارگالف و منهنیک) و تنوع (شانون- وینر و سیمپسون) بود. تجزیه داده ها در محیط SPSS20 انجام شد. مقایسه ویژگی های ترکیب گیاهی و شاخص های تنوع و غنا بین رویشگاه های با شدت های چرایی مختلف توسط آزمون دانکن صورت پذیرفت. نتایج حاصل از محاسبه شاخص های تنوع و غنا نشان داد که مقدار عددی این شاخص ها در رویشگاه قرق بیشترین مقدار و در رویشگاه با چرای شدید کمترین مقدار را دارد. آزمون آماری دانکن نیز معنی دار بودن اختلاف بین این سه رویشگاه را از لحاظ تفاوت در میزان تنوع در سطح آماری یک درصد به اثبات رساند. ویژگی های رویشگاه قرق شامل؛ همی کریپتوفیت ها و کریپتوفیت ها، گیاهان کلاس I، گندمیان چندساله و فورب ها است. همچنین ویژگی های رویشگاه چرای متوسط شامل؛ وفور گیاهان کلاس II بود و ویژگی های رویشگاه چرای شدید نیز شامل؛ گندمیان یکساله، تروفیت ها، بوته ای ها و گیاهان کلاس III بود. به طور کلی چرای شدید دام باعث کاهش غنا و تنوع گونه ای شده است، بنابراین به دلیل تاثیر منفی بر پایداری اکوسیستم، توجه مدیران مرتع را می طلبد.
    کلیدواژگان: چرای شدید، چرای متوسط، خوشخوراکی، قرق
  • حمید آهنی*، حمید جلیلوند، جمیل واعظی، سید احسان ساداتی صفحات 191-204
    پیش بینی شده که پدیده گرم شدن و تغییر اقلیم باعث تغییر فراوانی بارش ها شده و تنش خشکی ناشی از آن باعث کاهش رشد و نمو کل گونه ها شود، لذا مقاومت سنجی گیاهان در پاسخ به تنشهای محیطی حائز اهمیت است. برای ارزیابی تاثیر تنش خشکی روی مورفولوژی نهال گیاه دارویی سنجد تلخ (Elaeagnus rhamnoides)، آزمایشی برای اولین بار در کشور در نهالستان طرق مشهد در سال 1392 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی درسه تکرار و چهار تیمار آبیاری انجام شد. تیمار تنش خشکی در سطح شاهد (هر دو روز یکبار)، چهار روزه، هشت و دوازده روزه بر اساس بررسی پتانسیل ماتریک و سایر مشخصات خاک روی نهال های یک ساله اعمال شدند. اندازه گیری صفات در طول چهار ماه به صورت دوره های ماهانه انجام گرفت. نتایج همبستگی داده ها در کل دوره نشان داد که صفت قطر به استثناء وزن خشک ریشه با سایر صفات رابطه معنی داری داشته است. ارتفاع، برگ زایی، تعداد گره، سطح برگ، سطح ویژه برگ و وزن خشک برگ نیز علاوه بر وزن خشک ریشه با طول ریشه معنی دار نبوده و با بقیه صفات همبستگی دارد. نتایج نشان داد در تیمارهای مورد مطالعه تنها وزن خشک ریشه به عنوان شاخص مناسب نشان دهنده تنش خشکی روی این گیاه معنی دار نبوده و صفت تعداد برگ در سطح 5% و مابقی صفات در سطح 1% تیمارهای آبیاری معنی دار بودند. مقایسه میانگین صفات با آزمون توکی تنها در صفت طول ساقه در چهار گروه در سطح یک درصد تقسیم بندی شد. درصد زنده مانی در تیمارهای دو روز، چهار روز، هشت و دوازده روز دور آبیاری به ترتیب 95، 95، 66 و 61 درصد بود. با توجه به صفات مورفولوژیکی اندازه گیری شده و مقاومت سنجی سنجد تلخ، این گونه را می توان در فاز آزمایشی برای مناطق نیمه خشک توصیه و کاشت نمود.
    کلیدواژگان: سنجد پرخار، نهالستان طرق، مورفولوژی، دارویی، تغییر اقلیم
  • شیرزاد گرایلی، جواد میرزایی، مهدی حیدری، مهرداد زرافشار*، وحید اعتماد صفحات 205-216
    استقرار زادآوری طبیعی در داخل روشنه های تاج پوشش یکی از چالش های پیش روی مدیران جنگل می باشد. لذا کسب اطلاع از اینکه وسعت های مختلف روشنه چه تاثیری بر صفات کمی و کیفی بذر درختان بویژه گونه های پیشگام داشته بسیار سودمند خواهد بود. بدین منظور تعداد 24 روشنه در سه کلاسه مساحت شامل کمتر از 150 (کوچک)، 150-350 (متوسط) و 350-500 (بزرگ) در یک تیپ راشستان آمیخته در طرح جنگلداری حاجیکلا- تیرانکلی از حوزه آبخیز رودخانه تجن-ساری شناسایی شد. بذرهای گونه های درختی پیشگام شامل افراپلت و خرمندی از داخل روشنه و از توده مجاور آنها بعنوان شاهد جمع آوری و درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی برای تمامی آنها محاسبه گردید. نتایج نشان داد که اگرچه درصد جوانه زنی بذر افرا پلت تحت تاثیر وسعت روشنه نمی باشد و بین توده های شاهد و روشنه های ایجاد شده تفاوت معنی داری وجود ندارد، ولی سرعت جوانه زنی این گونه پیشگام همواره در داخل روشنه های جنگلی بیشتر بود. در حالیکه درصد جوانه زنی بذر گونه خرمندی جمع آوری شده از درون روشنه های 350-150 و 500-350 متر مربع حدود 20 درصد بیشتر از توده های شاهد مجاورشان بود. از سوی دیگر بیشترین سرعت جوانه زنی این گونه نیز در بذرهای جمع آوری شده از روشنه بزرگ ثبت شد. تحقیق حاضر اثرات مثبت روشنه ها با مساحت بین 150 تا 500 متر مربع در حفظ شرایط جوانه زنی این دو گونه را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: زادآوری طبیعی، جوانه زنی، بذر، گونه های پیشگام، روشنه
  • مسلم رستم پور*، محمد جعفری، علی طویلی، حسین آذرنیوند، سید وحید اسلامی صفحات 217-231
    یکی از خصوصیات اساسی اکوسیستم های کوهستانی، تغییرات شدید پوشش گیاهی در طول گرادیان ارتفاعی است و این موجب بهبود تنوع گونه ای می شود. این تحقیق به منظور بررسی الگوهای غنا و تنوع گونه ای گیاهی در طول گرادیان ارتفاعی در محیط های کوهستانی منطقه حفاظت شده شاسکوه، استان خراسان جنوبی انجام شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی در طول پنج زون ارتفاعی (1200-1000، 1500-1200، 2000-1500، 2500-2000 و 2850-2500 متر از سطح دریا) انجام شد. مدل های توزیع فراوانی و شاخص های عددی تنوع ، غنا، غالبیت و یکنواختی گونه ای برای هر کدام از زون های ارتفاعی بررسی شد. همچنین به منظور رسته بندی گونه های گیاهی در طول گرادیان ارتفاعی، از آزمون تحلیل تطبیقی قوس گیر (DCA) استفاده شد. نتایج نشان که در منطقه مورد مطالعه، اثر گرادیان ارتفاعی بر تنوع و غنای گونه ای گیاهی معنی دار است (01/0p≤). بیشترین غنای گونه ای در محدوده ارتفاعی 1500-1200 متر از سطح دریا (27 گونه) و کمترین غنای گونه ای در محدوده ارتفاعی2500-2000 (10 گونه) و 2850-2500 متر از سطح دریا (6 گونه) مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که تنوع گونه ای در ارتفاعات پایین (1200-1000 متر) کم و با افزایش ارتفاع در زون های سوم و چهارم به حداکثر خود می رسد و مجددا در ارتفاعات بالا (بالای 2500 متر) کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: ارتفاع، ترکیب گونه ای، تنوع زیستی، محیط های کوهستان
|
  • Salah Moetamedi, Sarah Khorasaninejad * Pages 1-15
    Badr and Parishan protected area with elevation range of 1800- 3200m ASL and 12 kilometers south of the city in Kurdistan province is Qorveh. The lack of a comprehensive study of flora area, improper use of the habitat area, improper harvesting of medicinal plants and overgrazing of livestock without to consider preparation area of ​​vegetation, preparation area of ​​vegetation species identify threatened was redoubled. Study of flora area showed that 25 families and 104 species in this region. In this study, medicinal, aromatic, grassland and rare species were studied. The most genus were Asteraceae and Poaceae with 18 and 15, respectively and berberidaceae, Poaceae and Fabaceae had the lowest number in the region with one genus, biological classification Raunchier system showed that most species are hemicryptophytes (67%) and therophytes (13%), and 8 endangered species were identified in the study. The country's rich natural areas from one side and threating of ecosystems the other hand must be attended. A series of simple and complete solutions, but effective, based on international experience, with a focus on education and public participation must be adopted that it can be obtain vital for preserving and restoring from these valuable resources.
    Keywords: Badr, paryshan, flora, industrial grade, medicinal plants, rare species
  • Fateme Heidari, Ghasem Ali Dianati Tilaki *, Seyed Jalil Alavi Pages 17-34
    The plant species response to environmental gradients indicates that the impact of environmental factors on plants. This study was done in the rangeland of Galandrood watershed in Mazandaran province. The objective of this study was investigation on the response of Bromus tomentellus Boiss. and Achillea. millefolium L. species to some environmental gradients using the generalized additive model (GAM). Towards this attempt 153 quadrates of 1m2 along altitude gradient were taken. The sampling method was randomized-systematic. In the area sampled, presence of Br.tomentellus and A. millefolium species, altitude, slope and aspect were recorded. Soil samples were taken from 0-20 cm in each quadrate. In each sample, pH, N, EC, organic carbon, the percentage of sand, silt and clay were measured. In order to study the shape of response curve in relation to the mentioned variables, GAM model was used with binomial distribution function. The data were analyzed by R ver.3.0.2 computer programe. The results showed that the response curve of Br. tomentellus to the altitude gradient has monotonically increasing and then flat trend but for A.millefolium was monotonically decreasing trend. The highest presence of Br. tomentellus was recorded in 2417 m along altitude gradient but for A.millefolium has been recorded 2125 m. sand content in the soil is a parameter that had significant positive impact on Br. tomentellus species distribution but this variable significant negative impact on A.millefolium species distribution.
    Keywords: Bromus tomentellus, Achilla millefolium, Generalized Additive Model, Environmental variables, Species response curve
  • Maryam Haidarian Aghakhani *, Reza Tamartash, Zeinab Jafarian, Mostafa Tarkesh-Esfahani, Mohammad-Reza Tatian Pages 35-48
    Development of new statistical techniques and the use of algorithms, powerful solution for predicting the presence, real and potential distribution of the vegetation has provided the so-called species distribution modeling. Persian Oak (Quercus brantii Lindl.) is a prevalent species in Zagros forests. Recently, a large number of deaths among oak trees have been reported in their natural habitats. Therefore, this study aimed for predicting the potential geographical distribution of Persian Oak in Chaharmahal & Bakhtiari province in the central Zagros region. In this study, we used 19 Bioclimatic variables derived from rainfall and temperature and three physiographical variables. For this regard, we used modeling to approach, Flexible discriminate analysis (FDA) to find a relation between occur of species and environmental factors under the R software. Temperature annual range and annual precipitation had the most importance role for habitat suitability of this species and (67.6% (changes in Persian Oak distribution was justified. The produced species distribution model had good accuracy as calculated Kappa coefficient and AUC were 0.76 and 0.93, respectively. The results of the model showed that 28.87%, (471590 ha) of in Chaharmahal and Bakhtiari province for the Persian Oak have had high habitat suitability The results of this study can be used in planning, conservation and rehabilitation of Persian oak.
    Keywords: Zagros forest, Species distribution modeling, Habitat suitability, Potential distribution
  • Morteza Saberi *, Hamid Niknahad, Hosein Barani, Alireza Shahriyari Pages 49-63
    Bitter melon (Citrullus colocynthis) Plant is of valuable medicinal plants that is adaptive with dunes of desert areas, that recommended as a treatment several diseases such as inflammation, arthritis and diabetes. In present research, different parts of this plant (stems, leaves, fruit and seeds), in two growth stage (flowering and seeding) ,from the two habitats in Sistan and Baluchestan Province in a completely randomized design with four replications were collected and, total flavonoid and antioxidant function of the plant were studied. Phenol content and total flavonoid of the methanol extracts were determined using spectrophotometry and antioxidant activity was determined using free radicals trap method. Statistical analysis was performed using version 18 of SPSS software and Factorial analysis of variance and mean comparisons were done by Duncan method. Results indicate that habitat, phonological stage and organ of plant have significant effect on antioxidant activity, Phenol content and total flavonoid of this plant, separately (p
    Keywords: Citrullus colocynthis, Habitat, Phonology, Antioxidan, Phenols, flavonoids, Sistan, Balochstan
  • Reza Naderi Dr. *, Bahman Eslami Dr, Saeed Afsharzadeh Dr, Atefe Amir Ahmadi Dr, Mohammad Reza Rahimi Nejad Dr Pages 65-87
    This study is concerned with the vegetation investigation of Golestanak prohibited area, an ecotone with nearly 1800 ha area located between the timberline and subalpine-alpine zone in the central part of the Alborz Mountain Range (Mazandaran province). The effects of altitudinal gradient and aspect on plant diversity were evaluated by using CCA method (Canonical correspondence analysis) and a system of sixty sample plots were randomly used along five transects. The results showed that there is a negative correlation between the altitude and biodiversity variants meaning an increase in altitude leads to a decrease in the Shannon and Simpson indexes of the plots. The northern slopes have the highest plant diversity than the eastern and southern slopes, and the western slopes are allocated to the lowest plant diversity.
    Keywords: Central Alborz, ecology, biodiversity, ordination, mountain habitat, CCA
  • Abolfazl Sharifiyan *, Hamid Niknahad Pages 89-101
    Agro-pastoral system is a common Livelihood system in arid and semi-arid areas and pest and insects’ attack can have a great effect on efficiency reduction of this system. Grasshoppers are known as a herbivore insects in all over the world. The present study was performed in two areas of Maraveh - Tappeh and Ghareh - Dong in the north of Golestan province, due to the frequent attacks of grasshoppers. In this order, a questionnaire was prepared using data gathered from interviews with the local exploiters and Natural Resources Experts that completed by exploiters in two studied areas. The results were analyzed by SPSS version 21 using a variety of descriptive statistics, Non-parametric binomial tests and Mann-Whitney test. The analysis results showed that grasshopper attacks is considered a threat for agro-pastoral systems and rangelands through 66.7 percent of Maraveh-tappeh and 91.3 percent of Ghareh-Dong agro-pastoralist’s point of view and grasshoppers’ attack have decreased annual production of rangelands’ foliage since 1952 that 55.6 and 87.0 percent of exploiters identified this influence high respectively. The results revealed that spraying method has been effective in controlling of grasshoppers, but its application afoul to some Problems in terms of location and time. In order to increase the efficiency of spraying, it must be done outside the borders of Iran, in Turkmenistan, and in the nymphal period of grasshoppers.
    Keywords: Agro-pastoralism_Grasshoppers attack_Maraveh – Tappeh_Ghareh – Dong_Rangeland
  • Farhad Ghasemi Aghbash Dr *, Sharifeh Heidarian, Eisa Solgi Dr Pages 115-129
    Carbon dioxide (Co2) is the most important greenhouse gas that human activities have increased its concentrations in the atmosphere. Carbon sequestration in tree cover, vegetation, and corresponded soil is considered the easiest and economically most practical solution to reduce atmospheric carbon dioxide. Therefore, this research was done to investigate carbon sequestration capability of tree and herbaceous cover and soil of roadside of Khorramabad-Andimeshk Highway. In order to achieve objectives, four transects with 100 m distances from each other were established perpendicular to the highway and on each transect eight square plots were laidout with intervals 1, 30, 50 and 70 m . Also in the vicinity of these transects, land without tree cover and vegetation were selected as control plot. Within each plot, carbon sequestration was measured in tree and herbaceous cover and soil (0-30 cm depth). The results showed that the values of carbon sequestration with resoect to the increasing distance from the highway were 104.30, 41.15, 33.76 and 29.01 tons per hectare for trees respectively, 49.03, 155.36, 82.43, and 113.03 tons per hectare for herbaceous cover respectively, 32, 17, 39.82, 47.37, and 47.80 tons per hectare for soil respectively and 6.18 tons per hectare for bare soil. According to obtained results, it is observed that the highest value of carbon sequestration in highway roadside is related to trees. Also in each of the study components, herbaceous cover was allocated maximum carbon sequestration values.
    Keywords: Highway effects, Herbaceous cover, Carbon sequestration, Soil, Twidgs, leaves
  • Reza Kavandi Habib *, Gholamali Heshmati, Soheila Ebrahimi Pages 131-144
    The present research aims to evaluate simultaneous application of petroleum-degrading bacteria and phytoremediation of petroleum-polluted soils under greenhouse conditions. For this purpose, rangeland species Agropyron cristatum and Achillea millefolium in treatments with and without inoculation with bacteria B. megaterium and B. subtilis for petroleum contaminated soil surrounding Tehran refinery with pollution 5.3 and 7 wt% were applied. TPH variation was monitored with and without inoculation of bacteria for rangeland species. The results showed the best removal efficiency of TPHs for Agropyron cristatum at the end of growth period in presence of Bacillus megaterium and Bacillus subtilis treatment in 5.3 wt% pollution level was 72.18 and 64.08% respectively and as for Achillea millefolium it was 60.59 and 58.12% respectively. Also percentage of EC reduction Agropyron cristatum at the end of growth period in presence of Bacillus megaterium and Bacillus subtilis treatment in 5.3 wt% pollution level was 42.37% and 39.27% respectively and as for Achillea millefolium it was 33.41 and 31.48% respectively. the highest PH variations was occurred in presence of bacteria so that it was recorded in Bacillus subtilis treatment for Agropyron cristatum about 7.25%. Finally it can be noted that Agropyron cristatum and Achillea millefolium cultivated in TPH contaminated soil are resistant to oil pollution and reduced some oil pollution, however Agropyron cristatum was superior in removing petroleum pollution.
    Keywords: TPH, Bacillus megaterium, Bacillus subtilis, Tehran refinery
  • Zahra Mirazadi, Babak Pilehvar Dr *, Kambiz Abrari Vajari Dr Pages 145-161
    This floristic study were conducted in Kakareza forest in Lorestan province. Kakareza forest is located in 45 km far from eastern north of Khoramabad city. The study area elevation varies from 1600 to 2800 m ASL. Flora of this forest was identified by floristic method and then biological forms and plants chorotype were identified. Conservatism coefficient of plant species were assigned for the first time in Iran. In this forest 194 plant species were identified and the important families are, Fabaceae(36), Asteraceae(24), Poaceae(19), Brassicaceae(16) and Apiaceae(15) respectively . Chief biological forms are Therophytes 63.9%, Geophytes 20.21 %, hemichryptophytes 12.56% and Chamophytes 3.27 %. Investigation on chorology of plant species showed that 48.91% of species belong to Irano_Touranian- Medditerian region and other species can be found in other regions too. Results indicated that 56.18% of species belonging to first category of conservatism coefficient scores (1-3) and only 1.58% of species have the highest conservatism coefficient (9-10). Presence of many species in this region shows that this area has suitable richness; therefore we can judge that this region has high heterogeneity. Identification of conservatism coefficient can be a complementary index for next studies too.
    Keywords: Chorology, Fidelity, Flora, Life form, Lorestan
  • Alireza Ildoromi * Pages 163-176
    Zagros forests have suffered for the long term, historically; due to natural causes, human activities and drought.One of these activities is construction of forest roads which by logging the trees, led to disruption and destruction of shelter and habitat of wild and native species. This study was subjected to investigation the effect of road forest construction on tree species diversity and soil macro fauna at the “Ghali Kouh” forests in Aligodarz-Lorestan, Iran. In this study, the qualitative factors (diameter, height and crown) and quality factors (healthy or unhealthy, living or dead, freshness and the signs of decay, such as fork of tree species) were measured by two linear transects (50 to 100 meters) from the road sides and on each transect three plots (100m2) with 20, 50 and 90 m distance. We measured richness and diversity inices and also macrofauna species were sampled in the plots. Results showed that the road construction lead to deacrease and then increase of tree species diversity and soil macrofauna. Also height, trunk and crown diameter of trees were increased. In the closed distance from the road, evenness and healthy of tree species were increased.
    Keywords: Road construction, diversity, soil macro faun
  • Ronak Ahmadi *, Qudratulah Heydari Pages 177-190
    The correct and efficient management of rangeland ecosystems requires sufficient knowledge of the grazing intensity and its effect on the characteristics of different plant species in the rangeland this study was designed to compare three types of managing excluding grazing, moderate grazing and heavy grazing in Choghakadou winter rangeland. Systematic-random sampling was performed in each grazing site. In each grazing site randomly deployed three transects 100 meters along each transect, 10 plots of one square meter at a distance of 10 meters were placed. Features included: production, canopy cover, vegetative forms (grasses, forbs and shrubs), life forms (Chamaephytes and Hemicryptophytes¡ Therophytes and Cryptophytes), palatability (Class I (palatable), class II (good) and class III (non palatable)), indicators of richness (Margalef and Menhinic) and diversity (Shannon-Wiener and Simpson), respectively. Data analysis was performed in SPSS20. Comparing the features of species composition and diversity index and richness between sites with different grazing intensities was done by Duncan test. The results of the diversity and richness indices are computed showed that the numerical value of the index on intensive grazing enclosure highest on the lowest values. Duncan statistically significant difference between the three sites in terms of the diversity of the statistical level of one percent difference proved. Site excluding grazing characteristics is include Hemicryptophytes, Cryptophytes, plants Class I, perennial grasses and forbs. It also features moderate grazing site were including abundance of Class II plants and heavy grazing site features of also were include annual grasses, therophytes, shrubs and plants class III. In general, grazing reduces the richness and diversity of vegetation, so the negative effect on ecosystem stability, require attention of range managers.
    Keywords: heavy grazing, moderate grazing, palatability, excluding grazing
  • Hamid Ahani *, Hamid Jalilvand, Jamil Vaezi, Seyed Ehsan Sadati Pages 191-204
    It is predicted that the warming effect of climate change will cause to significant changes in the frequency and nature of precipitation and drought stress derived from it reduced growth in all species. There is considerable resistance appraisal in the response of plants to environmental stresses. To assess the impact of drought stress on morphology Sea-buckthorn medicinal plant (Elaeagnus rhamnoides), a pilot for the first time in the nursery Torough of Mashhad in 2013 in a randomized complete block design with three replications and four treatments irrigation was performed. Stressed the control level (every two days), a four-day, eight and twelve days based on soil matric potential of the seedlings a year were applied. Measurement was performed every month during the four months. The results showed that the correlation coefficient diameter trait with other traits except root dry weight had a significant relation. Height, leaf creation, node number, leaf area, specific leaf area and leaf dry weight, with root length and root dry weight not significantly correlated but with other traits were significant. The results showed that the treatments can’t just root dry weight as suitable index for this plant, means only leaf number trait is significant at 5% significant level and remaining traits is seen in 1% of treated. Tukey mean comparisons only character traits stem length were divided into four groups at the one percent level. Survival in treatments two days, four days, eight and twelve days of irrigation, respectively, 95, 95, 66 and 61%, respectively. Resistance of this species is measured according to morphological characters show that Sea-buckthorn it can be cultivated in semi-arid areas in the pilot phase.
    Keywords: Hippophae, Torogh nursery, morphology, medicine, climate change
  • Dr Mehrdad Zarafshar * Pages 205-216
    Establishment of natural regeneration inside gap canopy is one of the challenges for forest managers so collecting of information about how the gap canopy could effects on quantitative and qualitative characteristic of seed germination of trees especially pioneer species is so valuable. To achieve this goal, 24 canopy gaps were identified from a mixed Fagetum stand at Hajikola-Tirankli forestry plan from Tajan River watershed. In the following, the canopy gaps were classified to three difference size classes such as smaller than 150 (small), 150-350 (moderate) and 350-500 m2 (large) and the seeds of the Acer velutinum and Diospyrus lotus as pioneer species were collected from inside and outside of the canopy gaps and seed germination test were done on the collected seed. Seed germinant percent and germination speed were calculated and then statistically analyzed. The results about Acer velutinum showed that although seed germination percent of the species wasn’t different between inside and outside of the canopy gaps, seed germination speed of the pioneer species was higher in collected seeds from inside than those collected from outside of the canopy gaps. Seed germination percent of Diospyrus lotus collecting from inside of canopy gaps with 150-350 and 350-500 m2 sizes were higher around 20% than those collected from next control stands. Moreover, the highest seed germination speed was observed in collected seeds from large canopy gaps. Overall, the positive effects of canopy gaps with 150-500 m2 area in keeping seed germination conditions of the both species was proven by the current research.
    Keywords: natural regeneration, germination, seed, pioneer species, canopy gaps
  • Dr Moslem Rostampoor * Pages 217-231
    A fundamental characteristic of mountain ecosystems is the drastic change in vegetation along elevation gradient that promote the diversification of plant species. The aim of this study is investigation of plant species richness and diversity patterns along elevation gradient in mountainous environments of Shaskouh Protected Area, South Khorasan Province. Vegetation sampling was conducted in five elevation zones (1200-1000, 1500-1200, 2000-1500, 2500-2000 and 2850-2500 meters above sea level). Abundance distribution models, numerical indices of species diversity, richness, dominance and evenness were determined for each zone. Also, to ordination the species composition along the elevation gradient, Detrended Correspondence Analysis (DCA) was used. The results showed that in mountain environments, elevation gradient has significant effect (p≤0.01) on plant species diversity and richness. Maximum species richness (27 taxa) were observed at low elevation (1500-1200 meters above sea level) and minimum species richness (10 and 7 taxa) were found in the moderate classes of elevation (2000-2500 meters above sea level) and the high classes of elevation (2500-2850 meters above sea level). As well as, the results showed that species diversity was low at low elevations, then with increasing elevation reaches its maximum at middle elevation, then decreases at high elevations (above 2500 meters above sea level).
    Keywords: Species Diversity, Species Richness, Species Composition, Elevation Gradient, Mountain Environments