فهرست مطالب

مهندسی تصمیم - پیاپی 1 (زمستان 1393)

فصلنامه مهندسی تصمیم
پیاپی 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی خاتمی فیروزآبادی صفحات 1-29
    با اینکه تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها (SWOT) ابزاری مناسب برای شناسایی عوامل تاثیرگذار راهبردهای یک سازمان به شمار می رود اما این تحلیل نمی تواند اهمیت عوامل مزبور را معین کند که نتیجه آن، عدم توانایی در تشخیص گزینه راهبردی مناسب برای سازمان است. با توجه به وابستگی متقابل بین عوامل SWOT، ترکیب این روش با سایر روش های پر استفاده ای نظیر AHP یا TOPSIS نمی تواند مشکل داشتن وابستگی بین عوامل SWOTرا حل کند. به کار گیری روش ANP در تحلیل SWOT هرچند می تواند مشکل وابستگی بین عوامل را حل کند اما در عمل، محدودیت های دیگری نظیر محدودیت بودجه یا ساعت کار برای گزینه های تصمیم گیری وجود دارند که لازم است جدای از عوامل ذکر شده مورد توجه قرار گیرند. در این مقاله، ترکیب دو روش ANP و برنامه ریزی آرمانی برای تحلیل SWOT مورد توجه قرار گرفته است. روش پیشنهادی نه تنها توانایی لحاظ کردن سایر محدودیت های عملی را دارد بلکه با محاسبه تابع فاصله، به نحو بهتری می تواند گزینه مناسب راهبردی را انتخاب کند. به منظور اعتبار روش پیشنهادی، مدل مزبور برای صنایع نساجی ترکیه و ایران به کار گرفته شده است. داده های صنعت نساجی ترکیه از کار تحقیقی انجام شده به توسط یوکسل و داگدویرن گرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که دو کشور مزبور از راهبردهای یکسانی در این صنعت استفاده می کنند هرچند سازگاری قضاوت های خبرگان ایرانی بیشتر از خبرگان ترکیه بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، فرآیند شبکه ای تحلیلی (ANP)، برنامه ریزی آرمانی، تابع فاصله، مقایسه
  • محمدعلی جعفری، مهدی خواجه زاده دزفولی صفحات 31-56
    مساله انتخاب سبد سرمایه گذاری به عنوان یکی از مسائل مهم در حوزه مهندسی مالی مطرح است. ارائه مدل میانگین - واریانس موجب ایجاد انقلابی در مسائل انتخاب سبد سهام شد. هرچند مدل ارائه شده از لحاظ تئوری ویژگی های منحصر به فردی دارد، اما ضعف های آن مانع از استفاده از مدل ارائه شده در عمل می گردد. از این رو تاکنون تحقیقات زیادی در زمینه بهبود عملکرد مدل، در مسائل دنیای واقعی شده است. در این پژوهش یک مدل چندهدفه انتخاب سهام در نظر گرفته شده است و با علم به عدم قطعیت داده های مساله سعی در مدل سازی مساله مذکور شده است. به طور خاص هدف در این مقاله ارائه مدل چندهدفه استوار – فازی در مدل انتخاب سبد سرمایه گذاری است. بر همین اساس پس از مطالعه رویکرد بهینه سازی چندهدفه آرمانی، بهینه سازی استوار و بهینه سازی فازی سبد سرمایه گذاری، مدل چندهدفه استوار فازی انتخاب سبد سرمایه گذاری ارائه می شود و در انتها مدل ارائه شده با استفاده از داده های واقعی در بازه زمانی فروردین 1388 الی اسفند 1392 مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتایج بدست آمده کارایی روش مطرح شده به لحاظ در نظر گرفتن توام ریسک، بازدهی، مقدار بودجه و سقف سرمایه گزاری در هر سهم را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سبد سرمایه گذاری بهینه، بهینه سازی استوار، برنامه ریزی آرمانی، منطق فازی
  • امیدمهدی عبادتی، حوری رضوی، مرضیه خاکستری صفحات 57-81
    یکی از دغدغه های امروز دانشمندان درحوزه یادگیری ماشین، تحلیل داده های مربوط به سیستم های آشوب گونه است. توانایی طبقه بندی و استخراج دانش نهفته در این نوع داده ها ما را قادر می سازد تا سیستم های پیش بینی کننده قدرتمندی برای حوزه های مختلف مهندسی و اقتصاد فراهم آوریم.تاکنون روش های گوناگونی برای پردازش این نوع داده ها به کار گرفته شده اند که از آن جمله می توان به الگوریتم های تکاملی، شبکه های عصبی و... اشاره کرد. با این وجود هنوز به راه حلی کامل و ایده آل برای پردازش داده های آشوب گونه نرسیده ایم. در این شرایط پرداختن به الگوریتم هایی جدید که بتوانند ما را در این مسیر یاری کنند ضروری به نظر می رسد. به همین دلیل ما دراین مقاله یک روش جدید محاسباتی بر گرفته از سیستم یادگیری هیجانی مغز ارائه می کنیم. این روش با استفاده از ساختار یادگیری تقویتیبه خوبی قادر است تا با دینامیک حاکم بر داده ها کنار آمده و نظم و دانش موجود در داده های آشوب گونه را کشف کند. در این راستا، الگوریتم پیشنهادی خود را برای طبقه بندی سیگنال های مغزی که یکی از انواع سیستم های آشوب گونه هستند به کار گرفتیم و در نهایت با مقایسه نتایج آن با دو الگوریتم مطرح دیگر موفقیت آن را به اثبات رساندیم.
    کلیدواژگان: یادگیری هیجانی مغز، واسط مغز و کامپیوتر، طبقه بندی، محیط آشوب گونه
  • حسن رنگریز، هومن پشوتنی زاده صفحات 83-109
    توسعه ی بازارهای پولی و مالی، امروزه به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه و رشد اقتصادی به شمار می آید. این بازارها در کشورهای توسعه یافته، گسترش بسیار زیادی یافته اند. در کشورهای در حال توسعه نیز، گسترش این بازارها به عنوان یک هدف، همواره مورد توجه است. دستیابی به توسعه ی عملکرد بازارهای مالی، مستلزم آگاهی از عواملی است که بر این بازارها تاثیر می گذارند. یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه بازارهای مالی، تورم است. تورم علاوه بر تاثیری که بر توسعه بازارهای مالی دارد، بر تخصیص بهینه ی منابع نیز موثر است. بنابراین، به منظور دستیابی به توسعه بازارهای مالی می باید در هدایت نرخ تورم دقت نمود .
    در این مقاله ما با استفاده از روش ANPبه بررسی این موضوع می پردازیم که متناسب با نهادهای پولی و مالی موجود، کدام بخش برای سرمایه گذاری و هدفمندی نقدینگی موجود در جامعه در جهت کاهش تورم و افزایش رشد صنعت مناسب تر است. این بررسی بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی سازمان بورس اوراق بهادار و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بازه ی زمانی سال 1380 تا 1392 صورت پذیرفته است. نتایج بدست آمده نمایان ساخت که بهترین نهاد مالی و پولی در جهت کاهش تورم ناشی از نقدینگی بالای جامعه، بازار بورس اوراق بهادار می باشد
    کلیدواژگان: رکود تورمی، تورم، مدیریت ریسک، ریسک بازار سرمایه
  • خلیل الله سجادی، مریم ولی زاده سماکوش صفحات 111-128
    امروزه استفاده از سیستم های اطلاعاتی در سازمان ها به یک ضرورت تبدیل شده است . سیستم برنامه ریزی منابع سازمان یکی از کاربردهای مهم فناوری اطلاعات در سازمان ها خصوصا صنعت بانکداری کشور ما می باشد . با توجه به تعدد ارائه دهندگان بسته نرم افزاری ERP در داخل و خارج، انتخاب مناسب یکی از آنها که بتواند نیازها و تمامی جنبه های سازمان ما را تحت پوشش خود قرار دهد، از اهمیت بسزایی برخوردار است . با توجه به نوآوری ابزاربکار رفته در این تحقیق جهت حل مسئله از سویی نیاز به ساختن یک شبکه کامل از تمامی عوامل موثر در امر تصمیم گیری و از سوی دیگر نیازمند ابزار مناسب جهت شناسایی این عوامل درون شبکه می باشیم. بر اساس یافته ها و نوآوری موجود در این پژوهش در امر ساخت شبکه تصمیم از فرایند تحلیل شبکه ای و جهت شناسایی عوامل موثر از چهار منظر کارت امتیازی متوازن استفاده شده است. نتیجه این تحقیق به کمک پرسشنامه هایی و با بهره گیری از نظر 45نفرخبرگان در سیستم بانکداری و 25نفر کارشناسان پیاده ساز این بسته نرم افزاری در شرکت های داخلی، استفاده شده است. برای حل نهایی مدل ارائه شده و اعتبار سنجی نتایج تحقیق به ترتیب از نرم افزار Super Decision و SPSS بکار گرفته شده است. درنتیجه بسته نرم افزاری ERP شرکت SAP با نمره 0.375 و وزن 0.126 نسبت به دو محصول Mysis و داده پردازان دوران به عنوان مناسبترین بسته برای بانک پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان، فرایند تحلیل شبکه ای، کارت امتیاز متوازن
  • فرزاد سلطانیه، بهمن حاجی پور صفحات 129-165
    بازارهای جهانی دائما شرکتها را به چالش می کشد. پیچیدگی و تغییر روز افزون، جهانی سازی نیاز مشتریان و رقابت شدید شرایطی هستند که شرکتها امروزه با آن مواجه هستند. بنابراین توسعه محصول و نوآوری برای بقا و موفقیت شرکت در این شرایط حیاتی است و شرکتها همواره در پی یافتن راه هایی برای گریز از عدم اطمینان و رسیدن به شرایطی هستند که بتوانند آینده را پیش بینی کنند و برای آن تمهیدات لازم را بیاندیشند. رویکرد قابلیتها و به ویژه قابلیتهای پویا یکی از رویکردهای نو در این زمینه است که امروزه توجه زیادی به آن می شود. هدف این مقاله بررسی اثرگذاری قابلیتهای پویا بر قابلیتهای نوآوری در صنایع غذایی می باشد. برای این امر نخست با توجه به ادبیات موجود، مدلی ترکیبی ارائه گردیده است. در این پژوهش، از روش تحقیق توصیفی-پیمایشی استفاده شده است، همچنین با توجه به ادبیات و پیشینه تحقیق، پرسشنامه ای تهیه گردیده و بین 200 نفر از 15 نمونه انتخابی توزیع شده است. برای آزمون این مدل نیز از مدل معادلات ساختاری و جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و SMART-PLS استفاده شده است. در نهایت از طریق آزمون فرض نشان داده شد که از 8 فرضیه اصلی و فرعی شناسایی شده، 5 فرضیه آن مورد تایید است.
    کلیدواژگان: قابلیتهای پویا، قابلیتهای نوآوری، عملکرد سازمانی، معادلات ساختاری
|
  • Mohammadali Khatamifiroozabadi Pages 1-29
    AlthoughStrengths, Weaknesses, Opportunities and Threats (SWOT) analysis is a suitable tool for identifying effective factors in order to determine the strategies for an organization, but this analysis cannot take into account the importance or preference of the factors. Consequently, SWOT is unable to determine the most appropriate strategy for the organization. Because the factors in SWOT analysis are not independent, the combination of SWOT with the methods such as AHP and TOPSIS cannot solve the problem. Using the ANP which can consider the dependencies within the factors, along with SWOT analysis is able to solve the problem of dependencies, but in real world, there are some other limitations such as budget or labor hours which need to be considered in the problem. Combined ANP and SWOT analysis take into account these mentioned limitations. In this paper, the combination of ANP along with goal programming approach is proposed with SWOT analysis in order to remove these drawbacks. The proposed approach not only considers the real world limitations but also with its distance function, is able to choose the most appropriate alternative. To validate the proposed approach, the model was applied for textile industry in Turkey and Iran. The data for the Turkey, taken from the research which have been done by Yuksel and Dagdeviren. The results show the two countries, apply the same strategy for the textile industry. However, the comparison shows the Iranian experts has the most consistencies in their judgments.
    Keywords: SWOT analysis, ANP, Goal programming, Distance function, Comparison
  • Mohammadali Jafaria, Mahdi Dezfouli Khajehzadeh Pages 31-56
    Investment portfolio selection as one of the most important issues raised in the area of financial engineering Mean-Variance model revolutionized portfolio selection problems. Although this model has unique theoretical properties, its weakness prevents the use of this model in practice. Recently many studies on improving the performance of the model have been done.
    In this thesis, a multi-objective portfolio selection model is considered including the uncertainty data. In particular, the aim of this thesis presents a Robust - Fuzzy Multi-objective model for portfolio selection.
    After presenting Multi- objective optimization approach, robust optimization approach and Fuzzy optimization approach, Fuzzy- Robust Multi-Objective model for portfolio selection is expressed. Finally, using real data to solve the proposed model
    Keywords: Portfolio, Robust Optimization, Goal Programming, Fuzzy Logic
  • Omidmehdi Ebadati, Hori Razavi, Marziye Khakestari Pages 57-81
    Todays, analysis of chaotic systems is one of the crucial challenges of researchers in machine learning field. The ability of classification and extracting implicit knowledge of such kind of data enables us to provide powerful prediction systems in various fields of engineering and economics.
    So far, various methods such as evolutionary algorithms, neural networks and etc. have been employed to process this type of data.However, an ideal and universal solution to that has not been reached. In these circumstances, addressing new algorithms that can help in this direction seems necessary. For this purpose, we present a new computational algorithm based brain emotional learning in this paper. This method used the reinforcement learning to govern dynamic data and find the rules and extract knowledge in chaotic systems. To do so, we apply our algorithm for classification of brain signals (one of chaotic systems).At the end, we prove the efficiency by comparing the results of the proposed algorithm with two other famous one.
    Keywords: Brain Emotional Learning, Brain, Computer Interface, Classification, Chaotic environment
  • Hassan Rangriz, Hooman Pashootanizadeh Pages 83-109
    Achieving top and sustainable economic growth has always been desired in economic plans of countries. Proving the existence of positive relationship between financial market development and economic growth has made researchers study effective factors on growth and developing financial market. One of the most effective factors on the countries financial development is inflation.
    Monetary and financial markets and their development are discussed to be a fundamental base for development and economic growth. In developed countries, these markets are extended. In developing countries, the expansion of these markets is in attention and considered as a target. Achieve this goal, means to expand the performance of financial markets, and requires sufficient information about the factors that affect these markets. Inflation is one of the most important factors can affected on development the financial markets. In addition to impact of inflation on financial market development, it can affect on optimal allocation resources. Therefore, in order to achieve the development of financial markets the inflation rate must be carefully guided.
    The system based on market economy in macro level rests on quad markets. These markets include: goods, work, monetary and capital markets. Monetary and capital markets they are both related to financial sector. Financial sector the second aspect of the economy that actually complements real sector of the economy. Optimal functioning of the economic system in society depends on the existence complements, powerful and monitored in both natural and efficient financial sector. The combination of these sector activities is necessary and sufficient for desirable economic system.
    In this paper, we use the ANP method to explore this topic that fits with the existing monetary and financial institutions, which sector is more appropriate for investment and targeted liquidity existing in society, in order to reduce inflation and stimulate growth in the industry. The results of both methods revealed the stock exchange is the best financial and investment institution in order to reduce the inflation that caused by the high liquidity of the present.
    Keywords: Stagflation, Inflation, Risk Management, Capital Market Risk
  • Khalil Sajjadi, Maryam Valizadesamakosh Pages 111-128
    Now days, the use of information systems is a necessity in organizations. Enterprise resource planning system (ERP) is one of the important applications of information technology, especially in the banking industry in our country. There are a lot of providers of ERP software package inside and out. Therefore, it is so important to select suitable ones which cover all needs and aspects of our organization. To solve this problem, we need to build a complete network of all factors involved in the decision and we also need right tools to identify factors into the network. We have used Analytic Network Process (ANP) to make decision making network based on the research findings and innovations and we also have used Balanced Score card to identify effective factors .we have connected the two method together by using questionnaires to the 45experts and professionals in banking system and the 25implementing experts of this software package in Iranian companies. We have applied SPSS and Super Decision software’s to solve proposed model and make valid research results. As a result, an ERP software package of SAP Company is proposed with 0.375 score as the most appropriate one rather than Mysis and Douran for Bank.
    Keywords: Enterprise resource planning, Analytic Network Process, Balanced Score
  • Farzad Soltaniyeh, Bahman Hajipour Pages 129-165
    Nowadays, businesses operate in an environment that change is an integral part of it. Organizations attempt to find ways to skip from uncertainty and reach to circumstances in which they can anticipate the future and prepare themselves for it. Iranian organizations are not exceptionary and sooner or later change fads will surround them. Dynamic capability is a new approach in this field. The orientation of dynamic capabilities is to know how to distinguish opportunities and reconfigure organization accordingly. On the other hand, the importance of innovation in progressing in the dynamic environment cannot be denied. In this research, we attempt to find how dynamic capabilities affect innovation capabilities. For that we have presented a mixed model and during the research tested it. A sample of 200 people from 15 companies, all of which are active in food industry, is selected. SPSS and LISREL have been used to calculate the data derived.
    Keywords: Capability, Dynamic Capability, Innovation, Innovation Capability, Market Capability, Technological Capability