فهرست مطالب

مهندسی تصمیم - پیاپی 6 (بهار 1395)

فصلنامه مهندسی تصمیم
پیاپی 6 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناهید جبارزارع، مرتضی راستی برزکی *، حسین خسروشاهی صفحات 7-32
    در این مقاله یک مساله زمانبندی جریان کارگاهی تولید و توزیع دو هدفه عدد صحیح به صورتی که تابع هدف اول مربوط به هزینه های تاخیر و هزینه مربوط به زمان تکمیل کارها و تابع هدف دوم مربوط به هزینه های موجودی کالای نیم ساخته و هزینه های مرتبط با موجودی نهایی و هزینه ی تخصیص منابع و تحویل به صورت دسته ای مدل سازی شده است. یک مساله تصمیم گیری چند هدفه زنجیره تامین که درآن تعدادی کار بر روی تعدادی ماشین پردازش می شوند. موعد تحویل هرکار نیز مشخص می باشد. این مقاله در نظردارد یک مدل برای حداقل سازی مجموع هزینه های تولید و توزیع که شامل هزینه های تاخیر، هزینه های موجودی وهزینه های تحویل به صورت دسته ای و تخصیص منابع است، ارایه نماید. مدل ریاضی مساله موردنظر یک مدل برنامه ریزی ریاضی غیرخطی عدد صحیح مختلط است. به دلیل اینکه این مسایل در حوزه مسایلhard NP_ قرار می گیرند از الگوریتم های فراابتکاری برای حل آنها استفاده می کنیم. این مدل یک مدل غیرخطی است که در این مقاله به صورت خطی درآورده شده است. این مسئله با روش محدودیت اپسیلون در ابعاد کوچک حل شده و مرز پارتو بدست آمده و در ابعاد بزرگ با الگوریتم فرا ابتکاری NSGAII مسئله حل گردیده و همچنین در ابعاد کوچک دو روش حل (محدودیت اپسیلون و NSGAII) با هم مقایسه گردیده اند. نتایج نشان می دهد که در الگوریتم NSGAII بهتر از روش محدودیت اپسیلون عمل می کند.
    کلیدواژگان: زمانبندی زنجیره تامین، تصمیم گیری چند هدفه، زمانبندی جریان کارگاهی، محدودیت اپسیلون، ژنتیک چندهدفه
  • مرتضی جبله *، حسینعلی حسن پور صفحات 33-48
    بکارگیری مدل های تصمیم گیری چندمعیاره برای تعیین میزان چابکی و رعایت ارزش های محوری- اسلامی در تعیین اوزان و رتبه بندی عناصر مهم و کلیدی زنجیره تامین از مهم ترین مباحث در سازمان ها به شمار می رود. از این رو در مقاله حاضر از یک مدل تصمیم گیری چندمعیاره برای تعیین میزان چابکی و رعایت ارزش های محوری در تعیین اوزان تولیدکنندگان و توزیع کنندگان به منظور تبدیل متغیرهای توصیفی به اعداد کمی و انجام تحلیل های مناسب اقتصادی استفاده شده است. به منظور ارائه مدل پیشنهادی، یک زنجیره تامین دو سطحی متشکل از سه تولیدکننده (با سه محصول متفاوت) و دو توزیع کننده در نظر گرفته شده است. در سنجش و ارزیابی مدل دوازده معیار چابکی و ارزشی «حساسیت و پاسخگویی نسبت به بازار، انعطاف پذیری، سرعت، کیفیت محصولات و خدمات، شایستگی، مدیریت فناوری اطلاعات، امانت داری، خدمت گزاری، عدالت محوری، صداقت، محوریت منافع و مصالح عامه و مراقبت و خودکنترلی» مورد تایید خبرگان قرار گرفت. در این مقاله، نتایج پژوهش برای یک مطالعه موردی ارائه و برای اثبات روائی و پایایی تحقیق از فرمول لاشه و آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، چابکی زنجیره تامین، ارزش های محوری، اسلامی، اوزان تولیدکنندگان و توزیع کنندگان
  • جلال رضایی نور *، علی شهیدیان، حامد ذاکر صفحات 49-83
    صنعت حمل و نقل ریلی یکی از صنایع رو به رشد در ایران محسوب می شود و رقابت در این صنعت همواره رو به افزایش بوده و این موضوع موجب شده شناسایی وضعیت شرکت ها ی فعال در این حوزه مسئله بسیار مهم بشمار آید. هر شرکت دارای یک یا چند مزیت رقابتی می باشد که موجب برتری آن نسبت به رقبای خود می شود. کیفیت خدمات ارائه شده در این شرکت ها می تواند برای هر کدام از آن ها یک مزیت رقابتی مهم به حساب آید. هدف این پژوهش مطالعه بر روی عوامل تاثیرگذار بر روی کیفیت خدمت دهی در حوزه حمل نقل ریلی و رتبه بندی شرکت های فعال در حمل و نقل ریلی ایستگاه راه آهن شهر قم بر اساس این عوامل می باشد. در این پژوهش ابتدا سلسله مراتب معیارها بر اساس روش مدل سازی ساختاری تفسیری بدست آمده است و پس از آن اهمیت آن ها با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه شده است. در انتها با روش تودیم (مخفف تصمیم گیری چندمعیاره و تعاملی در زبان پرتغالی) توسعه یافته شرکت ها رتبه بندی شده اند که نتایج نشان می دهد که شرکت فدک به عنوان بهترین شرکت از نظر کیفیت خدمت دهی انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت خدمت دهی، حمل و نقل ریلی، مدل سازی ساختاری تفسیری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، تودیم گسترش یافته
  • احسان واعظی *، مهدی معمارپور، سید اسماعیل نجفی صفحات 85-106
    بانک ها از جمله مراکز اقتصادی کشور به حساب می آیند که عملکرد آنها در زمینه افزایش بهره وری و کارایی موجب توسعه اقتصادی کشور می شود. بر این اساس، بررسی وضعیت عملکردی و کارا بودن یک بانک متاثر از عملکرد و کارایی شعب آن خواهد بود. هدف از این مقاله بررسی کارایی و رتبه بندی 121 شعبه یک بانک خصوصی در شهر تهران می باشد.برای این منظور ابتدا از تحلیل پوششی دو مرحله ای به منظور بدست آوردن کارایی دقیق شعب بوسیله 7 مورد شاخص به عنوان متغیر ورودی ، 4 شاخص به عنوان متغیر میانی و 1 شاخص به عنوان متغیر خروجی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که در مرحله اول تحلیل پوششی دو مرحله ای 51 شعبه کارا شدند که این تعداد در مرحله دوم به 18 شعبه تقلیل یافت.با مشخص شدن کارایی دقیق هر شعبه بعد از دو مرحله جهت رتبه بندی شعبی که دارای کارایی یک بودند از روش کارایی سکستون، اندرسون-پیترسون و چالز-کوپر استفاده شد.در مرحله آخر با استفاده از تکنیک بردا نتایج حاصل از مدل های قبلی ترکیب شده و رتبه بندی نهایی شعب بانک انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های دو مرحله ای، کارایی سکستون، اندرسون، پیترسون، چالز، کوپر، شعب بانک خصوصی، تکنیک رتبه بندی بردا
  • سید امیر محمدیان خباز کاظمی، پیمان قاسمی *، امیرعباس شجاعی صفحات 107-122
    در این مقاله از روش یافتن توابع مطلوبیت اضافی (یوتا استار) که زیرمجموعه روش های آنالیز تصمیم گیری چند معیاره و سیستم های پشتیبان تصمیم گیری چند معیاره است، جهت ارائه مدلی به منظور بررسی و تحلیل تصمیم گیری صورت پذیرفته توسط مدیریت در مورد موضوعی همچون انتخاب پیمانکاران، در راستای برون سپاری امور خدماتی سازمان استفاده شده است. شایان ذکر است که شاخص های ارزیابی و وزن آن ها با توجه به اهداف برون سپاری و توسط کارشناسان سازمان تعیین شده و همچنین برای تحلیل نهایی تصمیم گیری مدیریتی از ماتریس تصمیم گیری چند معیاره حاصل نظرات این کارشناسان بهره برده شده است. در پایان تحلیلی مقایسه ای بین تصمیم گیری مدیریتی و کارشناسی درباره نحوه ارزیابی و انتخاب نهایی پیمانکاران و همچنین وزن شاخص های ارزیابی در دیدگاه مدیریت با استفاده از ویژگی های خاص روش یوتا استار ارائه شده است. لازم به ذکر است که از جمله ویژگی ها و نوآوری این گونه تکنیک ها، رتبه بندی گزینه ها با استفاده از اولویت بندی های قبلی بوده که نه تنها به وزن معیارها نیازی نداشته بلکه خود، ضمن آنالیز رتبه بندی پایه، وزن معیارها را محاسبه می نماید و با استفاده از تابع ارزش به دست آمده الگویی ارائه می شود که سازمان ها قادر به ارزیابی و رتبه بندی های مشابه خواهند بود.
    کلیدواژگان: سیستم پشتیبان تصمیم گیری چند معیاره، روش توابع مطلوبیت اضافی، یوتا استار، برون سپاری
  • محمد مهدی قمیان، سید حسام وقفی *، مروارید خان محمدی صفحات 123-146
    سازمان های بخش دولتی و عمومی کشور ما، همواره از حیث دارا بودن الگوهای علمی برای تصمیم گیری در خصوص برون سپاری یا عدم برون سپاری دچار محدودیت بوده اند. در این مقاله، به نحوه انتخاب استراتژی بهینه از میان استراتژی های ممکن با استفاده از الگوی ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی ( QSPM) پرداخته شده است. هدف اصلی این مقاله، ارایه رویکردی برای تصمیم گیری استراتژیک و انتخاب بهترین استراتژی از بین استراتژی های احصاء شده (که در این مطالعه شامل دو استراتژی اصلی برون سپاری یا عدم برون سپاری وظایف اداره حسابرسی عملکرد شهرداری مشهد می باشد) بوده است. ابزار گردآوری داده ها، روش خلاق طوفان فکری بوده و خبرگان این پژوهش، روسای ادارات حسابرسی و حسابرسان ارشد شهرداری مشهد بوده اند. نتایج تحقیق (که طی آن عوامل درونی و بیرونی به همراه استراتژی های مرتبط را با رویکرد SWOT احصاء نموده و استراتژی جذاب را با روش QSPM شناسایی کرده)، مبین ظرفیت قابل اتکای اداره حسابرسی عملکرد شهرداری مشهد از نقطه نظر عوامل داخلی و سازگاری قابل توجه در قبال عوامل خارجی می باشد. در مطالعه پیش رو، استراتژی های اولویت دار در چهار وضعیت توسعه ای، تنوع، تدافعی و تغییر جهت که مبتنی بر دو رویکرد برون سپاری یا عدم برون سپاری بوده، تعیین گردیده است. همچنین با استفاده از الگوی QSPM به انتخاب استراتژی بهینه از طریق اندازه گیری میزان مطلوبیت پرداخته شده که طی آن استراتژی انجام امانی وظایف (عدم برون سپاری) در رقابت با استراتژی برون سپاری انتخاب گردیده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری استراتژیک، عوامل استراتژیک، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)، ماتریس SWOT، برون سپاری
  • علیرضا عرب *، سید جلال الدین حسینی دهشیری، عباس نصیری صفحات 147-170
    استخدام کارکنان یکی از مهم ترین فرآیندها در مدیریت منابع انسانی می باشد. هدف از استخدام کارکنان انتخاب برترین متقاضی شغل برای پر کردن پست خالی مشخص شده در شرکت می باشد. به دلیل افزایش رقابت در سطح جهانی، استخدام مناسب ترین کارکنان به یکی از مهم ترین عوامل کلیدی موفقیت شرکت ها تبدیل شده است. تصمیم گیری در خصوص موضوع استخدام کارکنان، مسئله ای پیچیده و چندمتغیره خواهد بود. در وهله نخست فرآیند مناسب برای استخراج شاخص های استخدام کارکنان چندان مورداستفاده قرار نمی گیرد و در وهله دوم به دلیل اهمیت و پیچیدگی این مسئله، نیاز به روشی است که هر دو نوع معیارهای عینی و ذهنی در امر تصمیم گیری را در ارزیابی های خود مدنظر قرار دهند. هدف این پژوهش ارائه مدلی مبتنی بر تصمیم گیری چند معیاره ترکیبی سوارا و آراس برای حل مسئله استخدام بر اساس معیارهایی می باشد که از فرآیند ترکیبی تجزیه وتحلیل مشاغل استخراج شده اند. در ادامه مدل طراحی شده برای استخدام کارشناس برنامه ریزی نیروی انسانی در شرکت مادر تخصصی توانیر مورداستفاده قرارگرفته است. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و ازنظر جمع آوری داده، از نوع کتابخانه ای و مبتنی بر نظرات خبرگان است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بهره گیری از روش های تصمیم گیری چند شاخصه در مسئله استخدام کارکنان سبب افزایش کارایی فرآیند شده و چون معیارهای گوناگون را لحاظ می نماید، در بلندمدت نیروی کارآمد و متناسب با نیاز سازمان را نیز کاندید فرآیند جذب و استخدام می نماید.
    کلیدواژگان: استخدام کارکنان، تصمیم گیری چند معیاره، آراس، سوارا، توانیر
|
  • Nahid Jabarzare, Morteza Rasti-Barzoki *, Hossein Khosroshahi Pages 7-32
    In this study an integrated production/distribution problem in flow shop scheduling with tardiness costs¡ inventory costs and distribution and resource allocation costs is modeled. Imagine a supply chain in which several jobs are to be processed on several machines. Each job has a contracted due date. This paper aims at proposing an efficient model for minimizing total production and distribution costs which include tardiness costs¡ inventory costs and distribution and resource allocation costs. The mixed integer non-linear programming of the problem is then presented. Considering that these problems fall into the group of NP-hard we utilize a NSGAII algorithm to solve the proposed problem. This problem has been solved with small dimensions and restrictions on the Pareto frontier obtained Epsilon limitation and large-scale NSGAII meta-heuristic algorithm as well as small-scale solved the problem solving methods (Epsilon restrictions and NSGAII) are compared with each other.
    Keywords: Supply chain scheduling, Multi, objective decision making, Flow shop scheduling, Epsilon limitation, NSGAII
  • Morteza Jabale *, Hossein Ali Hassan Pour Pages 33-48
    The use of multi-criteria decision-making models for determining the agility and observance the pivotal-Islamic values in determining the weights and ranking key elements of the supply chain is the most important issues in organizations. Hence, in this paper a multi-criteria decision-making models for determining the agility and observance the pivotal values in determining the weights producers and distributors has been used for conversion explanatory variables to quantitative numbers and appropriate economic analysis. In order to provide suggested model, two-level supply chain composed of three producers (with three different products) and two distribution is assumed. In assessing the twelve criteria agility and value "sensitivity and responsiveness to market, flexibility, speed, quality products and services, competence, IT management, bailment, serving, justice, truth, public interests and care and self-control "was confirmed by experts. In this article, the results for a case study presented and to prove the validity and reliability of the research is used from lashe and Cronbach's alpha formula.
    Keywords: Multi, criteria decision, making, Agility Supply Chain, pivotal, Islamic values, weights producers, distributors
  • Jalal Rezaeenour *, Ali Shahidian, Hamed Zaker Pages 49-83
    Rail transport industry is one of the growing industries in Iran, and competition in this industry has always increased, and this has led to the recognition of the status of companies active in this area is very important. Each company has one or more competitive advantages that make it superior to its competitors. The quality of services provided by companies can be considered as a competitive advantage for each of them. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the quality of service in the railway transportation area and ranking of the companies active in the rail transport of Qom railway station based on these factors. In this research, the hierarchy of criteria was obtained using interpretive structural modeling method, and then their significance was calculated by fuzzy analytic hierarchy process method. Finally, companies have been ranked by the Extended TODIM (an acronym in Portuguese of interactive and multiple attribute decision making) methods, which showed that Fadak company has been selected as the best company in terms of service quality.
    Keywords: Service Quality Evaluation, Rail Transport, ISM, Fuzzy AHP, Extended TODIM
  • Ehsan Vaezi *, Mehdi Memarpour, Ismail Najafi Pages 85-106
    Banks are among the economic centers of the country, whose performance regarding promotion of productivity and efficiency, leads to economic development of the country. Accordingly, investigation of the status of the performance and efficiency of a bank will be influenced by the performance and efficiency of that bank’s branches. The aim of this study is to investigate the efficiency and ranking of 121 branches of a certain private bank in Tehran. For this purpose, first two-stage data envelope analysis has been used to obtain the efficiency of banks accurately using 7 indices as the input variable, 4 indices as the intermediate variable, and 1 index as the output variable. The results of the research indicated that in the first stage of the two-stage data envelope analysis, 51 branches were found to be efficient, which was reduced to 18 branches in the second stage. As the accurate efficiency of each branch was determined following two stages, for ranking the branches that had an efficiency of one, Sexton, Anderson-Peterson and Charles-Cooper efficiency method was employed. In the last stage, using Borda technique, the results obtained from the previous models were combined and the final ranking of the bank’s branches was determined.
    Keywords: two, stage data envelope analysis, Sexton, Anderson, Peterson, Charles, Cooper efficiency, private bank branches, Borda ranking technique
  • Seyed Amir Mohammadian, Peiman Ghasemi *, Amirabas Shojaei Pages 107-122
    In this paper, the Utility Additive Star method which is a subsidiary to multi criteria decision making analysis methods and Multi-criteria decision support systems, are used to present a model in order to study and analyze the made decisions by management about issues such as selecting the contractors to outsource the serving affairs of the organization. Its notable that evaluation indexes and their weight has been chosen due to the outsourcing goals by the experts of the organization and also for the final analysis of managerial decision making, the multi criteria decision making matrix resulting from viewpoints of these experts, are used. In the end, a comparative analysis between decision making of management and experts is done about the way of evaluation and final selection of the contractors and also about the weight of the evaluating indexes in the viewpoint of the management using specific features of UTASTAR method. It should be noted that of all the features and innovation of these kind of techniques, ranking of the options was based on previous priorities that not only didn’t need the weight of the criteria but itself meanwhile the analysis of the basic ranking, calculates the weight of the criteria and using the resulted value function, presents a pattern that organizations will be able to do the similar evaluation and rankings.
    Keywords: Multi, criteria decision support system, Utility Additive Star method, UTASTAR, Outsourcing
  • Mohammad Mehdi Ghomian, Seyed Hesam Vaghfi *, Morvarid Khan Mohammadi Pages 123-146
    The public organizations in our country have limitation in having a scientific model for decision making about outsoursing their activities. The present manuscript, has chosen the optimal strategy among possible strategies via Quantitative strategic planning matrix (QSPM) approach. The main purpose of the research is development of an approach for strategic decision making and choosing the best strategy among deternined strategies ( the given strategies in the research were about outcourcing of duties of performance auditing office of Mashhad municipality). The tool of gathering data is intellectual storm merthod. The elites in the present study are bosses of audit offices and major auditors. The result of the research indicates reliable capacities of performance auditing office of Mashhad municipality from internal factors view point and significant adaptation from external factors view point. The present study, has determined priority strategies in 4 situations of development, defensive, variety and changing direction. In addition, it has chosen the optimal strategy via measurement of utility amount by QSPM model. The result of the reseach indicate that lack of outsourcing has been more optimal than outcourcing.
    Keywords: Strategic Decision making, Strategic factors, Quantitative strategic planning matrix, SWOT, Outsourcing
  • Alireza Arab *, Seyyed Jalaladdin Hoseini Dehshiri, Abbas Nasiri Pages 147-170
    Personnel selection (PS) is an important process in human resource management. PS process is aimed at choosing the best candidate to fill the defined vacancy in a company. Due to the increasing competition of globalization, selection of the most appropriate personnel is one of the key factors for an organization's success. Decision making for the PS problem, is a complex and multi attribute problem. However, since the appropriate process for extracting PS attribute not being used and the importance and complexity of the problem, call for the method combining both subjective and objective assessments rather than just subjective decisions. The aim of this paper is providing a model based on combination SWARA and ARAS Multi-criteria decision making method for PS problem based on Attributes which Extracts from Job Analysis. Then the Model used for Hiring HR Planning expert in mother company Tavanir. This research was applicable and desktop research in term of purpose and based on experts opinion in term of data gathering. The results show that utilizing MCDM methods in PS problems led to efficiency of the process and since it considers various criteria, it candidates and hires efficient and appropriate human resources in long term periods.
    Keywords: Staffing, Multi Criteria Decision Making, ARAS, SWARA, Tavanir