فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - پیاپی 3 (تابستان 1396)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
پیاپی 3 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فضل الله اسمعیلی، مهدی خداداد صفحه 1
    امروزه آگاهی از روند توسعه روستایی و درجه توسعه یافتگی این نواحی پیش نیاز طرح ها و برنامه های توسعه روستایی محسوب می شود. از این رو، اهمیت سطح بندی با توجه به وضع موجود و مطلوب، آن است که با شناخت تنگناها و قابلیت ها و سطوح توسعه نواحی می توان سطح زندگی مردم یک ناحیه را به خوبی نشان داد و به ارایه برنامه هایی جهت کاهش محرومیت آن نواحی پرداخت و شرایط مناسب برای توسعه یافتگی را مهیا نمود. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و سنجش سطح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان بروجرد و با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره MADM و مدل SAW صورت گرفته است. روش تحقیق در پژوهش حاضر ترکیبی از روش های تحلیلی و اکتشافی و مطالعات میدانی و پیمایشی است که ابتدا با استفاده از 10 شاخص در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و کالبدی- زیست محیطی به بررسی پخشایش و ضریب پراکندگی (CV) این معیارها در سطح دهستان های شهرستان های بروجرد (شامل هفت دهستان) پرداخته، سپس با استفاده از روش های تصمیم گیری چندشاخصه (MODM) به رتبه بندی دهستان ها با استفاده از میزان برخورداری هر یک از این دهستان ها از شاخص های توسعه پایدار پرداخته شده است. در مدل SAW (از روش های تصمیم-گیری چندمعیاره) هرچه مجموع به دست آمده کمتر باشد دهستان دارای سطح توسعه بالاتری نسبت به سایر دهستان های شهرستان بروجرد می باشد. در این پژوهش دهستان گودرزی با ضریب 20/15 دارای سطح توسعه بالاتر و دهستان دره حیدری با ضریب 42/25 دارای سطح توسعه پایین تری می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، مناطق روستایی، MADM، GIS، شهرستان بروجرد
  • پژمان رضایی صفحه 16
    از جمله سیاست های دولت در ارتباط با رونق گردشگری کشور ، مصوب نمودن 1168 منطقه نمونه گردشگری بوده است که سهم استان چهارمحال و بختیاری 15 منطقه نمونه گردشگری است . در این تحقیق کاربردی با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) تلاش شده است تا مهمترین مناطق اولویت دار استان برای اجرا مشخص شود. از جمله مهمترین شاخص ها برای اولویت بندی مناطق نمونه : فاصله تا منبع آب ، فاصله تا شبکه برق ، فاصله تا شبکه گاز ، فاصله تا شبکه تلفن ثابت ، فاصله تا مراکز درمانی ، فاصله تا جاده آسفالته ، منابع گردشگری پیرامون ، فاصله تا مراکز گردشگر فرست ، سابقه حضور گردشگر و معروفیت منطقه ، قرار گیری در مسیرهای گردشگری استان و بکر بودن منطقه مورد مطالعه را می توان نام برد. نتایج نشان می دهد اولویت دارترین منطقه نمونه گردشگری ، سیاسرد بروجن با امتیاز 147/0و ضعیف ترین منطقه نمونه گردشگری ، ارمند با امتیاز 022/0می باشد. همچنین مناطق نمونه گردشگری سیاسرد بروجن ، پیرغار و سامان در سطح بالا ، مناطق نمونه گردشگری سراب بابا حیدر ، چشمه دیمه ، چغاخور ، امامزاده حمزه علی ، تالاب گندمان ، بازفت و شیدا در سطح متوسط و مناطق نمونه گردشگری شلیل ، بهشت آباد ، بارز ، شهریاری و ارمند در سطح پایین سطح بندی شده اند.
    کلیدواژگان: منطقه نمونه گردشگری، چهارمحال و بختیاری، مدل AHP
  • مهری اذانی، منوچهر شاه کرمی صفحه 36
    با شناخت میزان برخورداری هر یک از شهرستان های موجود در محدوده یک استان می توان میزان آشفتگی توزیع امکانات و خدمات عرضه شده به مناطق مختلف را مشاهده نموده و با داشتن اطلاعات جامع و دقیق از سطح برخورداری یا محرومیت شهرستان ها، برنامه ریزی و تخصیص منابع متناسب با نیازهای هر ناحیه را انجام داد در این پژوهش با استفاده از 20 شاخص در دو بخش فرهنگی و آموزشی و با رویکرد «توصیفی – تحلیلی» و روش تاپسیس به سنجش توسعه یافتگی شهرستان های استان لرستان پرداخته شده و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد شهرستان الیگودرز به عنوان برخوردارترین و شهرستان دلفان به عنوان محرومترین شناخته شدند و در رتبه بندی انجام شده هیچکدام از شهرستان ها توسعه یافته نیستند.
    کلیدواژگان: توسعه، شاخص های آموزشی و فرهنگی، استان لرستان
  • رحیم حیدری چیانه، معصومه علیرضایی، علی زارعی صفحه 47
    امروزه مفهوم زمین و فضای شهری هم به لحاظ طبیعی و کالبدی و هم به لحاظ اقتصادی- اجتماعی تغییر کیفی پیدا کرده و در نتیجه ابعاد و اهداف کاربری اراضی نیز وسیع و غنی شده است،لذا استفاده از زمین و فضا به عنوان یک منبع عمومی، حیاتی و ثروت همگانی، باید تحت برنامه ریزی اصولی انجام پذیرد .تحلیل و بررسی کاربری اراضی کلانشهر تبریز هدف اصلی این تحقیق می باشد .روش این پژوهش توصیفی– تحلیلی است. برای جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و از پرسش نامه استفاده شده است. به صورتی که بعد از انتخاب کاربری ها و مقایسه کاربری های موجود با استانداردها و سرانه ها به لحاظ کمی، پرسش نامه هایی بین شهروندان (385) و کارشناسان شهری (16) پخش گردید و اطلاعات مورد نیاز (نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدها ) گردآوری شد. در مرحله یعد اطلاعات به کمک مدل SWOT مورد تحلیل قرار گرفت .نمونه گیری توسط فرمول کوکران انجام گرفته است. ارزیابی کمی کاربری اراضی شهر با توجه به سرانه ها و معیارها و همچنین ارزیابی کیفی آن در این پژوهش، نشان دهنده آن است که برخی از کاربری های موجود به لحاظ کمی با استانداردها و ضوابط علمی منطبق نبوده و نامتعادل است،همچنین براسلس نتایج به دست آمده از روش SWOT راهبردهای بهبود کاربری اراضی شهری منطقه هشت به راهبردهای تهاجمی نزدیک می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کاربری اراضی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل SWOT، کلانشهر تبریز
  • نگین سادات میرواحدی، عباس درودی نیا صفحه 65
    موضوع دست اندازی به اراضی بکر و دست نخورده روستاها بالاخص روستاهای ییلاقی خوش آب وهوا و مستعد در اطراف شهرهای بزرگ و کلان شهرها امری فراگیر است. این موضوع وقتی بحرانی تر می نماید که ویلا سازی و خانه های ییلاقی شکلی مد گونه و به تبعیت از مد روز به خود می گیرد؛ امری که از دید سودجویان و دلالان و بساز بفروش ها پنهان نمانده و با سست بودن بنیان اقتصاد روستایی همراه می گردد؛ بنابراین روستاهای مستعد بدین لحاظ هدف و طعمه واقع شده و به آن ها دست اندازی صورت می گیرد. روستای شهرستانک نیز از این دسته روستاهاست که مطالعه حاضر پیرامون بحث راجع به تاثیرات اقتصادی تغییرات کاربری اراضی آن در سال های اخیر شکل گرفته است. پژوهش حاضر با توجه به ماهیت آن ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی- تحلیلی است؛ و در سه بخش صورت گرفته است. در بخش نخست برای تدوین چارچوب نظری تحقیق، مرور ادبیات موضوع در دستور کار قرار گرفت؛ و پس ازآن در بخش دوم ابتدا برای جمع آوری اطلاعات از تحقیق زمینه یابی استفاده گردید؛ و با افراد بومی و غیربومی ساکن در محل روستا به مصاحبه اکتشافی اقدام شد؛ و در بخش آخر با استفاده از اقدامات صورت گرفته در بخش های اول و دوم، به لحاظ اعتباربخشی به پژوهش کیفی حاضر با مستندسازی آمار و اطلاعات به دست آمده در تلفیق با نتایج مصاحبه ها به نتیجه گیری اقدام گردید. نتایج نشان می دهد، تغییرات کاربری اراضی زمین های مرغوب و نیمه مرغوب را طعمه ساختمان های لوکس با معماری بیگانه با کالبد روستا کرده و قیمت زمین و مسکن را به حدی بالابرده که جامعه محلی به دلیل گرانی خانه و مسکن و بالا رفتن هزینه های زندگی؛ جایی در روستا نداشته و مجبور به ترک محل زندگی خود شده اند. رشد ساخت وسازها و رفت آمد افراد غیربومی به محل روستا به دلیل فصلی بودن رفت وآمدها موجبات ناپایداری اقتصاد روستا را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، پیامدهای اقتصادی، مصاحبه اکتشافی، روستای شهرستانک
  • اسماعیل نصیری هنده خاله، حمزه احمدی صفحه 86
    شناخت آسایش زیست اقلیمی در مناطق مختلف جغرافیایی، می تواند به فرایند برنامه ریزی و توسعه منطقه کمک نماید. راحتی و سلامت انسان در محیط طبیعی، رابطه مستقیمی با وضعیت اقلیمی دارد. در این تحقیق آسایش و عدم آسایش ماه های مختلف سال در شهر قزوین درجهت توسعه توریسم شهری براساس شاخص های زیست اقلیمی؛ بیکر، ترجونگ، فشار عصبی و اولگی، با استفاده از داده های اقلیمی ارزیابی شد، همچنین نیاز سرمایشی و گرمایشی در ماه های با شرایط عدم آسایش نیز مشخص گردید. نتایج بدست آمده از شاخص های زیست اقلیمی نشان می دهد که به طور کلی دوره آسایش انسانی از فروردین ماه شروع می شود و تا آواخر مهر ماه ادامه می یابد، بیشتر شاخص ها ماه های اردیبهشت، شهریور و مهر را مناسب ترین زمان آسایشی نشان می دهند. از آذر تا اواخر اسفند ماه به علت تنش سرمای هوا و همچنین در طول ماه های تیر و آگوست به دلیل گرمای هوا منطقه مورد مطالعه خارج از محدوده آسایش قرار می گیرد. عدم آسایش در ماه های سرد و گرم سال برنامه ریزی درجهت تامین انرژی لازم برای تعدیل دمای هوا را حائز اهمیت می سازد، به طوری که در ماه های گرم سال این مقدار نیاز سرمایشی به 464 درجه روز می رسد. سردسیر بودن منطقه، ضرورت 2274 درجه روز نیاز گرمایشی برای ماه های سرد سال در فصول پاییز و زمستان را آشکار می سازد. درمیان شاخص های بیوکلیمایی به کار رفته شاخص های بیکر و ترجونگ وضعیت بیوکلیمایی منطقه را بهتر نشان می دهند. با توجه به ظرفیت های بالای گردشگری در شهر قزوین ارزیابی و شناخت آسایش و عدم آسایش انسانی می تواند در جذب و توسعه توریسم شهری با تاکید بر شرایط اقلیمی نقش موثری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: زیست اقلیمی، قزوین، نیاز سرمایشی و گرمایشی، توریسم شهری
  • صدیقه کرمی نسب، مقصود بیات صفحه 106
    بیش از دو دهه از اجرای طرح های هادی در نواحی روستایی کشور می گذرد و صرف اعتبارات ملی در مراحل مختلف تهیه و اجرای آن، تحول گسترده در زمینه های کالبدی- فضایی، مانند دگرگونی در بافت کالبدی روستا، تغییر در الگوی ساخت مساکن، هماهنگی درشبکه معابر روستا، و تسهیل در امر رفت و آمد روستاییان را فراهم آورده است. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی آثار کالبدی اجرای طرح هادی روستایی در بخش کردیان در شهرستان جهرم است. هدف اصلی این تحقیق ارزیابی اجرای طرح هادی در توسعه کالبدی روستاها از دیدگاه روستاییان در روستاهای بخش کردیان شهرستان جهرم می باشد. این پژوهش، بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است و در چهار بعد ضوابط مقررات مربوط به اجرای ساخت و ساز، شبکه معابر، کاربری اراضی و بهداشت محیط در نتیجه اجرای طرح های هادی روستایی انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات، از تلفیق روش های اسنادی و میدانی استفاده شده و بر اساس آن با توجه به حجم جامعه آماری(1806خانوار)، حجم نمونه خانوارها بر پایه ی فرمول کوکران برابر 317 خانوار به دست آمده است. نتایج بدست آمده از پژوهش بیانگر آن است که اجرای طرح هادی در روستاهای مورد مطالعه میانگین های مربوط به سه متغیر(کاربری اراضی(50/3)، شبکه معابر(17/3) و ساخت و ساز(15/3) بهترین عملکرد نسبت به متغیر بهداشت محیط از دیدگاه روستاییان ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، طرح هادی، توسعه کالبدی، بخش کردیان
|
  • Dr. Fazlollah Esmaeili, Mehdi Khodadad Page 1
    Today, awareness of the rural development trend and the degree of development of these areas are considered as pre-requisites of rural development plans and programs. Hence, the importance of leveling up according to the present and desirable situation is through identifying the bottlenecks and the levels of development of the regions, it is possible to demonstrate the level of people's living in a region very well and presenting plans to reduce the deprivation of those areas and provide suitable conditions for development. In this regard, the present study was conducted with the aim of evaluating and measuring the level of development of Borujerd rural districts using multi-criteria decision making method (MADM) and SAW model. The research method in this study is a combination of analytical and exploratory methods and field studies and surveying. First, through using 22 indicators in economic, social and physical-environmental fields, the researchers studied the distribution and dispersion coefficient (CV) of these criteria In Borujerd rural districts (including seven districts), then, through using multi-criteria decision-making methods, rural districts are ranked according to the extent of each of these villages with sustainable development indicators. In the SAW model (Multi-criteria decision making methods), the lower the total amount, the village has a higher developmental level than other villages in Borujerd. In this research, Goudarzi rural district with a coefficient of 24.121 has a higher developmental level and Darehahiri rural district with a coefficient of 14.13 has a lower developmental level.
    Keywords: Development, Rural Areas, MADM, GIS, Borujerd County.
  • Dr. Pejman Rezaei Page 16
    Among the government's policies related to the country's tourism boom, was the approval of 2257 tourism sample areas that the share of Chaharmahal and Bakhtiari province is 24 tourism destinations In this applied research, through using descriptive-analytical method and using the hierarchical analysis model (AHP), it has been tried to identify the most important priority areas of the province for implementation. Among the most important indicators for prioritizing sample areas: Distance to water source, Distance to electricity network, Distance to gas network, Distance to landline, Distance to hospital, Distance to asphalt road, Tourist resources around, Distance to tourist centers Ferest, The history of the tourist's presence and reputation, The location of the tourist routes of the province and The pristine nature of the area under study. The results show that the priority tourism area is Syasard Boroujen with a score of 2.236 and the weakest region of the tourism sample, Armand with a score of 2.211. Also, the areas of tourism in Siasard Boroujen, Peargar and Samang are high-level, Samba tourism destinations: Sarab Baba Haidar, Cheshmeh Dimeh, Choghakhor, Emamzadeh Hamzeh Ali, Gandoman Lagoon, Basat and Rida in the middle level and Sample tourism destinations in Shalil, Beheshtakad, Baraz, Shahriari and Armand are at a low level.
    Keywords: Sample Tourism Area, Charmahal, Bakhtiaree Province, AHP Model
  • Dr.Mehri Azani, Manouchehr Shahkarami Page 36
    By recognizing the availability of each city in the province, one can see the disturbance in the distribution of facilities and services supplied to different regions and with comprehensive and accurate information on the level of citizenship or deprivation of cities, planning and allocation of resources were tailored to the needs of each area. In this research, using 12 indicators in two cultural and educational sections with descriptive-analytical approach and topsis method, the development of cities in Lorestan province has been evaluated. The results of the data analysis show that the city of Aligudarz was recognized as the most favored and the city of Delfan was recognized as the most deprived and In this ranking, none of the cities have been considered as developed.
    Keywords: Development, Educational, cultural indicators, Lorestan province
  • Raheem Heidari Chian, Masoumeh Alirezai, Ali Zarei Page 47
    Today, the concept of land and urban space has both qualitatively and physically and socioeconomically changed and as a result, the dimensions and objectives of land use have been widespread and enriched. Therefore, the use of land and space as a general, vital and public wealth must be done under the principle of systematic planning. An analysis of land use in Tabriz Metropolis is the main objective of this research. The method of this research is descriptive-analytic. To collect information from library resources, a questionnaire was used. As a result of the selection of users and comparing existing uses with standards and per capita quantitatively, questionnaires were distributed among citizens (274) and urban experts (25) and the required information (strengths and weaknesses, opportunities and threats) was compiled. In the early stages, information was analyzed using the SWOT model. Sampling was done by Cochran formula. Quantitative evaluation of land use in terms of per capita and criteria as well as its qualitative assessment in this study indicates that some of the existing uses are not quantitatively consistent with scientific norms and standards. Also, based on the results of the SWOT approach, strategies for improving the use of urban areas in the area of Eight are close to the aggressive strategies.
    Keywords: Land Use Planning, GIS, Swot, Tabriz metropolis
  • Neginsadat Mirvahedi, Abbas Doorudinia Page 65
    The issue of handing over to the virgin lands of the villages, especially the prosperous and prestigious villages around large cities and metropolitan areas, is a common concern. This is more critical when it comes to villas and bungalows which followed a sort of fashion. What is not hidden from the point of view of profiteers and brokers, and is associated with the looseness of the foundations of rural economics. Therefore, the susceptible villages are in the target and the prey, and they are tamed. Shahr-e-kark village is one of the villages in this village. The present study is devoted to the discussion of the economic impacts of land use changes in recent years. The present research is based on the nature of the applied and descriptive-analytical method, and is carried out in three sections. In the first section, the review of the literature on the agenda was developed to formulate the theoretical framework of the research; Subsequently, in the second part, a survey was used to collect information and indigenous and non-indigenous people residing in the village were interviewed. In the last part, using the measures taken in the first and second sections, in order to validate the present qualitative research, the documentation of the statistics and information obtained in concordance with the results of the interviews was concluded. The results show that land use changes in high quality and semi-quality land are the prey to luxury buildings with alien architecture with village bodies and as the price of land and housing gets more and more high, the local community due to the cost of housing and rising living costs has been made to leave their place of residence. Growth of construction and migration of non-native people to the village due to the seasonal nature of the trips has led to the unsustainability of the rural economy.
    Keywords: Land Use, Economic Consequences, Exploratory Interview, Shahrestank Villag
  • Dr. Esmaeil Nasiri Hendeh Khaleh, Hamze Ahmadi Page 86
    Understanding the environmental friendliness of different geographic regions can help the planning and development process of the region. The comfort and health of humans in the natural environment is directly related to the climate. In this research, the comfort and discomfort of different months of the year in Qazvin city in the development of urban tourism based on biochemical indicators; Baker, Tarjong, Neuropsychiatric and Olga, were evaluated using climatic data, also, the cooling and heating requirements were found in months with discomfort. The results of the biochemical indicators show that in general, the human comfort period starts from March and lasts until the middle of October. Most indices show that the months of May, September and October are the most convenient time. From December to late March, due to the air temperature tension and also during the months of July and August due to the warmth of the area, the area under study is outside the comfort zone. Being uncomfortable in cold and hot months of a year. Makes the planning to provide energy for the adjustment of air temperature important. So that in hot months this amount of cooling needs reaches 353 ° C. The coolness of the area reveals the need for a 1163 ° C heating day requirement for cold months in the autumn and winter seasons. Among the indicators of biochemistry used by Baker and Tarjong indicators, the status of biopsy of the region is better. Considering the high capacity of tourism in Qazvin, evaluation and recognition of human comfort and discomfort can play an important role in attracting and developing urban tourism with an emphasis on climatic conditions.
    Keywords: Climate, Qazvin, Cooling, Heating Needs, Urban Tourism
  • Sediqeh Karami Nasab, Maghsoud Bayat Page 106
    After more than two decades of conducting guide plan projects in the rural areas of the country and Spending national credits at different stages of its procurement and implementation has led to an extensive development in the physical-spatial fields, such as changes in the physical structure of the village, changes in the pattern of housing construction, coordination in the city of rural pedestrian streets, and facilitating the movement of villagers. The purpose of this study was to evaluate the physical effects of the implementation of the rural guide plan in the Kurdistan section of Jahrom city. The main objective of this research is to evaluate the implementation of the guide plan in the physical development of villages from the viewpoint of villagers in Kordian district of Jahrom city. This research, based on the purpose of the applied type and in terms of nature and method, is descriptive-analytic and in four dimensions, the regulations of the construction, road network, land use and environmental health have been carried out as a result of the implementation of rural conductor projects. Combination of documentary and field methods has been used to collect information. Based on the size of the population (2725 households), the sample size of the households was calculated based on the Cochran formula for 226 households. The results of the research indicate that the implementation of the guide plan in the studied villages is the average of the three variables (land use (2.42), road network (2.26) and construction (2.24), the best performance in terms of environmental health variables has been evaluated from the viewpoint of villagers.
    Keywords: Evaluation, Physical Development, Guide Plan, Kordian District