فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1397)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن محمودزاده، معصومه علیرضایی *، علی زارعی صفحه 1
    هدف این تحقیق رویکرد تحلیلی بر علل و پیامدهای شکل گیری مناطق حاشیه نشین کلانشهر تبریز می باشد.روش تحقیق از نوع پیمایشی ،جامعه آماری تحقیق را 384 نفر از حاشیه نشینان شهر تبریز که بر اساس فرمول کوکران تعیین شده اند،تشکیل داده اند و به شیوه نمونه گیری تصادفی بررسی شده اند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریspss مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته اند. این مطالعه در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته که در سطح آمار توصیفی با استفاده از شاخص های آماری نظیر فراوانی، درصد و میانگین به تجزیه و تحلیل داده هاپرداخته شده و در سطح آمار استنباطی متناسب با سطح سنجش داده ها از آزمون آماری کای اسکوئر) تک متغیره استفاده شده است.نتایج پژوهش نشان داد که بین جاذبه اقتصادی شهر و دافعه های اقتصادی محل سکونت قبلی و دافعه های اجتماعی و فرهنگی محل سکونت قبلی با حاشیه نشینی رابطه معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، علل و پیامدهای شکل گیری، جاذبه و دافعه های اقتصادی، کلانشهر تبریز
  • حمید جلالیان، صدیقه کرمی نسب * صفحه 22
    کیفیت زندگی به عنوان مفهومی برای نشان دادن میزان رضایت فرد از زندگی و به عبارتی معیاری برای تعیین رضایت و عدم رضایت افراد و گروه ها از ابعاد مختلف زندگی است. این ابعاد میتواند زمینه های آموزشی، بهداشت، امنیت و اوقات فراغت و... را شامل شود، از طرف دیگر امروزه در ادبیات برنامه ریزی توسعه مباحث کیفیت زندگی به عنوان یک اصل اساسی پیوسته مورد نظر برنامه ریزان و مدیران امر توسعه است. هدف اصلی این پژوهش تحلیلی بر وضعیت شاخص های کیفیت زندگی در روستاهای ادغام شده در شهر جهرم، و در صورت لزوم ارائه راهکارهای مناسب در جهت بهبود کیفیت زندگی پرداخته شده است. روش پژوهش، توصیفی – تحلیلی است، برای گردآوری اطلاعات، از تلفیق روش های اسنادی و میدانی استفاده شده و براساس آن با توجه به جامعه آماری(3335 خانوار)، حجم نمونه خانوارها بر اساس فرمول کوکران برابر 304 خانوار است. نتایج حاصل از این بررسی با استفاده از تحلیل عاملی نشان می دهد که این عوامل در سه گروه قرار گرفته و در حدود 068/75 درصد واریانس را تبیین می نماید. به طور کلی متغیرهایی، رضایت از وجود تسهیلات مناسب در منزل(حمام، سرویس بهداشتی و... )، رضایت از خدمات و امکانات شبه ارتباطی، رضایت از امکانات آموزشی و رضایت از امکانات بهداشتی و درمانی به عنوان مهمترین متغیرهای اثر بخش بر کیفیت زندگی روستاهای ادغام شده در شهر جهرم بوده اند.
  • مهری اذانی، غلامرضا شفیعی * صفحه 41
    سرزمین ایران از میراث طبیعی و توان های محیطی ارزشمندی برخوردار است . این میراث کم نظیر ، در عصر کنونی می تواند نقش بسیار مهمی را در راستای رشد و توسعه اقتصادی کشور ایفا نماید . فقدان و کمبود مطالعات آمایش سرزمین، و عدم تعهد والتزام عملی به اجرای صحیح آن در کشور و سوءمدیریت در منابع طبیعی و توان های محیطی ، موضوعی است که طی دهه های اخیر ، نه تنها باعث عدم استفاده مطلوب از این میراث ارزشمند و قابلیت های کم نظیر شده ، بلکه برخی از این منابع و توان های محیطی را طی سال های اخیر در معرض نابودی تدریجی قرار داده و شرایطی بحرانی را در برخی از مناطق و پهنه های جغرافیایی کشور رقم زده است . نمونه ای از این مناطق که در حال حاضر در شرایط و وضعیت بسیار ناگواری بسر می برند، حوضه رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی است، که دارای پیشینه ای چند میلیون ساله اند و قدمتی به اندازه یک عمر زمین شناسی دارند. بایر شدن هزاران هکتار از اراضی کشاورزی ، خشک شدن آبخوان ها و افت شدید سطح آبهای زیرزمینی ، فرونشست زمین ، گسترش پدیده ریزگردها و... پیامدهای ناگواری هستند، که طی سال های اخیر ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این مناطق را تحت تاثیر قرار داده اند.. در این مقاله ، نقش و اهمیت مطالعات و طرح های آمایش سرزمین در برنامه ریزی منطقه ای با تاکید بر منطقه تالاب گاوخونی در انتهای حوضه زاینده رود، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.روش پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت از نوع توصیفی می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات و داده ها از بررسی ها و مطالعات میدانی و منابع کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. همچنین از طریق مصاحبه و جمع آوری داده های میدانی، اطلاعات جمع آوری شده مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته و بر اساس مدل های SWOT و QSPM مورد تحلیل قرار گرفته است. از یافته های این پژوهش می توان به شناخت و معرفی پتانسیل ها و قابلیت های ارزشمند و منحصر بفرد تالاب گاوخونی و ضرورت حفاظت از آنها، که در کل مقاله به طور مشروح به آن پرداخته شده، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، برنامه ریزی منطقه ای، تالاب گاوخونی، SWOT و QSPM
  • سید حسین حسینی*، محمد جوانبخت صفحه 63
    توزیع فضایی امکانات و خدمات یک کشور بر اساس شاخص های عدالت اجتماعی ارتباط تنگاتنگی با توسعه پایدار دارد، چراکه توزیع عادلانه خدمات و امکانات می تواند زمینه ساز توسعه متوازن مناطق یک کشور و برعکس عدم توزیع عادلانه آن باعث ایجاد بحران های اجتماعی و مشکلات پیچیده فضایی شود؛ بنابراین باید در فرایند برنامه ریزی کشور توجه جدی به پراکنش فضایی و عادلانه امکانات و خدمات شود. در این تحقیق، برای سنجش میزان عدالت در توزیع فضایی خدمات و امکانات، بین استان های کشور، هر استان بر اساس جمعیت و سرانه بررسی شده است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و برای تحلیل فضایی کاربری ها از نرم افزار GIS و نرم افزار Expert Choice و ترکیب روش AHP و TOPSIS استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که علاوه بر عدم تعادل فضایی شدید در پراکنش کاربری های امکانات و خدمات بین استان های کشور که نشان دهنده توزیع ناعادلانه شاخص های توسعه می باشد، در بیشتر امکانات و خدمات استان های مرکزی کشور شامل استان های تهران، اصفهان، سمنان، یزد و البرز برخوردارترین استان های کشور می باشند. در مقابل استان های حاشیه ای کشور شامل استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام، کهکیلویه و بویر احمد و کردستان به ترتیب محروم ترین استان های کشور هستند.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، توزیع فضایی، توسعه پایدار، ایران
  • نسیم جهانبخش *، نسیبه حسینی صفحه 82
    این پژوهش به بررسی اثرات اجتماعی-کالبدی صنایع نفت و گاز بر روستاهای بخش تشان و شناخت وضعیت روستائیان در دو دوره قبل و بعد از اشتغال در این صنعت میپردازد و بدنبال سنجش میزان اثرات اقتصادی صنایع نفت بر روی شاخصهای اجتماعی-کالبدی محیط روستا و روستائیان است. برای تحلیل داده های مربوط به وضعیت کالبدی و اجتماعی روستائیان در دو دوره قبل و بعد از اشتغال روستائیان در صنعت نفت از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری مک نمار، کای اسکوئر و ویلکاکسون استفاده شده است. داده ها از مطالعات میدانی و تهیه پرسشنامه و با روش نمونه گیری کوکران، از 329 خانوار نمونه در روستاهای بالای 20 خانوار جمعیت، جمعآوری شده است. نتایج بدست آمده بیانگر تفاوت معنادار در شاخصهای اجتماعی وکالبدی روستائیان شاغل و همچنین در محیط روستایی، قبل و بعد از اشتغال در صنایع نفت و گاز است. بطوریکه عملکرد این صنایع آثار مثبتی در زمینه های توسعه مسکن به همراه داشته است. با اینحال این صنایع در زمینه افزایش انگیزه ماندگاری و کاهش مهاجرت روستائیان ناموفق بوده است.
    کلیدواژگان: اثرات اجتماعی، کالبدی، بهبهان، صنایع نفت و گاز
  • محمد ملکی، سید محمد توکلی صبور *، فرهاد جوان صفحه 102
    دو سد تا سال 2006 در حوضه تپه اسماعیل امیرآباد ساخته شده است. این عامل آب بیشتری را برای آبیاری فراهم میکند که اثر آن برروی پوشش گیاهی حوضه قابل بررسی است. در این تحقیق با استفاده از داده های سنجش از دور به تغییرات ایجادشده در پوشش گیاهی در اثر احداث سد در حوضه تپه اسماعیل امیرآباد پرداخته شد. برای این منظور از تصاویر سنجنده ETM+ و سنجنده OLI لندست برای قبل و بعد از سدسازی استفاده شد و 20 شاخص پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. برای هر یک از شاخصها چهار مولفه، حداقل، حداکثر، میانگین و انحراف معیار برای بعد و قبل از احداث سدها محاسبه شد که نتایج هر 20 شاخص نشان دهنده بهبود پوشش گیاهی پس از احداث سدها بوده است. با توجه به نقشه تغییرات پوشش گیاهی که ارائه گردید بیش از 97 درصد از حوضه مورد مطالعه دارای رشد نسبی پوشش گیاهی بوده است. در پایان تغییرات NDVI دو تصویر در ارتفاعات و شیب های مختلف باهم مقایسه شد تا ارتباط استفاده از آب سد برای شیب های و ارتفاعات مختلف مشخص گردد. نتایج این بخش نشان داد که شیب های بین 3- 5 درصد و ارتفاعات بین 1600 تا 2100 متر رشد بیشتری داشتند و گواه این است که بعد از احداث سدها آب کافی آبیاری این پهنه ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، آشکارسازی تغییرات، ویژگیهای فیزیوگرافی، سد گاوشان، شاخصهای گیاهی
|
  • Hassan Mahmoodzadeh, Masoomeh Alirezaie *, Ali Zarei Page 1
    The purpose of this research is an analytical approach to the causes and consequences of the formation of Tabriz metropolitan areas. Survey method was used to survey the statistical population of the study, which consisted of 384 Tabriz marginal settlers based on the Cochran formula. Random sampling method has been investigated. Data were analyzed using SPSS software. This study was conducted on two levels of descriptive and inferential statistics. At descriptive statistics, statistical methods such as frequency, percentage and mean were used to analyze the data. At the level of inferential statistics, the Chi square test Square (X 2) single variable were used. The results of the research showed that there is a meaningful relationship between the economic attraction of the city and the economic repatriation of the place of residence and the social and cultural repulsion of the place of residence with marginalization.
    Keywords: Marginalization, Causes, Consequences of Formation, Economic Attraction, Attraction, Tabriz Metropolis
  • Hamid Jalalian, Sedigheh Karami Nasab * Page 22
    Quality of life is a concept for showing a person's level of satisfaction with life and, in other words, a criterion for determining the satisfaction and dissatisfaction of individuals and groups with different dimensions of life. These dimensions can include education, health, safety and leisure, etc. On the other hand, in the literature of planning the development of quality of life issues as a continuous basis for the intended planners and development managers. The main objective of this analytical research is to determine the status of quality of life indicators in the villages integrated in Jahrom city and, if necessary, provide appropriate strategies for improving the quality of life. The research method is descriptive-analytical. For data gathering, the combination of documentary and field methods has been used and based on the statistical population (3335 families), the sample size of households is 334 families based on the Cochran formula. The results of this study, using factor analysis, show that these factors are classified into three groups and explain about 75.3669 of the variance. In general, variables such as satisfaction with proper facilities at home (bathrooms, bathrooms, etc.), satisfaction of services and quasi-communication facilities, satisfaction of educational facilities and satisfaction with health facilities as the most important variables has been affecting the life quality of the integrated villages in the city of Jahrom.
  • Dr Mehri Azani, Gholamreza Shafiei * Page 41
    The land of Iran has a natural heritage and valuable environmental power. This unique heritage, in the present era, can play a very important role in the country's economic growth and development. The lack land-use studies, and non-commitment and practical commitment to its proper implementation in the country and mismanagement in natural resources and environmental capabilities is a subject that has not only made the use of this valuable legacy and unparalleled capabilities in recent decades but also some of these environmental resources have been subject to gradual destruction in recent years and has caused critical situations in some parts of the country's geographic regions. An example of these areas, which is currently in a very unfortunate condition, is the Zayandehrood River Basin and the Gavkhoni Lagoon, which has a multi-million-year history and has an age of geological life. Thousands of hectares of agricultural land and the aquifers drying up, and the sharp drop in groundwater levels, the subsidence of land, the spread of the phenomena of microorganisms, and ... are unfortunate consequences which in recent years have affected the various political, economic and social dimensions of these areas. In this article, the role and importance of land design studies and planning in regional planning with an emphasis on Gavkhoni wetland area at the end of Zayandehrood basin has been studied. The research method is based on the purpose of the applied type and based on the nature of the descriptive type. Data and field surveys, library and documentation resources are used to collect information and data. Also, through interviewing and collecting field data, the collected information was evaluated and analyzed according to SWOT and QSPM models. From the findings of this research, we can identify the potential and unique capabilities of Gavkhoni wetland and the need to protect them, which is covered in detail in the whole article.
    Keywords: Land Use Planning, Regional Planning, Gavkhoni Wetland, SWOT, QSPM
  • Seyyed Hossein Hosseini *, Muhammad Javanbakht Page 63
    The spatial distribution of the facilities and services of a country based on the indicators of social justice is closely linked to sustainable development, Because the fair distribution of services and facilities can lead to the balanced development of a country's regions and, conversely, its lack of fair distribution, will create social crises and complex spatial problems. Therefore, the planning process of the country should pay close attention to the spatial and equitable distribution of facilities and services. In this research, in order to measure the level of justice in the spatial distribution of services and facilities, between provinces of the country, each province has been investigated according to population and per capita. The research method is descriptive-analytical and for spatial analysis of applications, GIS software and Expert Choice software and the combination of AHP and TOPSIS have been used. The results of this study show that besides the severe spatial imbalance in the distribution of facilities and services between the provinces which indicates the unfair distribution of development indicators, in most facilities and services, central provinces of the country include the provinces of Tehran, Isfahan, Semnan, Yazd and Alborz are the most enjoyable provinces in the country. In contrast to the provinces of the country, including the provinces of Sistan and Baluchestan, South Khorasan, Ilam, Kouhkiluyeh and Boyer Ahmad and Kurdistan are the most deprived provinces of the country, respectively.
    Keywords: Social Justice, Spatial Distribution, Sustainable Development, Iran
  • Naseem Jahanbakhsh *, Nassibeh Hosseini Page 82
    This research investigates the socio-physical effects of oil and gas industries on the villages of Tashan district and recognizes the situation of villagers in the two periods before and after employment in this industry and seeking to measure the economic effects of oil industry on the socio-physical indicators of the rural environment and villagers. To analyze the data on the physical and social status of the villagers in the two periods before and after the employment of the villagers in the oil industry, SPSS software and McNemar, Quaker and Wilcoxon statistical tests were used. Data were collected from field studies and questionnaires, and from Cochran sampling method, 329 sample households were collected in villages over 23 households. The results showed a significant difference in the social and institutional indices of the employed rural population as well as in the rural environment before and after employment in the oil and gas industry. The performance of these industries has had a positive impact on housing development. However, these industries have been unsuccessful in increasing the incentive to survive and reduce the migration of villagers.
    Keywords: Socio-Physical Effects, Behbahan, Oil, Gas Industries
  • Mohammad Maleki, Seyyed Mohammad Tavakoli Sabour *, Farhad Javan Page 102
    Two dams were built in 2336 in Ismail Basin of Amir Abad. This agent provides more water for irrigation, whose effect on the vegetation of the basin can be investigated. In this research, using remote sensing data, the changes in vegetation due to dam construction in the Ismail Basin of Amir Abad were studied. For this purpose, ETM and OLI Landsat were used for pre and post damming and 23 vegetation indices were investigated. The score for each indicator was four components, minimum, maximum, mean and standard deviation for dimensions and before the construction of dams. The results of each of the 23 indicators indicated the improvement of vegetation after the construction of the dams. According to the map of vegetation changes presented, more than 979 of the studied basin had a relative growth of vegetation. At the end of the NDVI variation, two images were compared at different heights and slopes to determine the relationship between water use of the dam for slopes and altitudes. The results of this section showed that slopes between 3-59 and elevations ranged from 1,633 to 2,133 m, indicating that after the construction of dams, there was sufficient water for irrigation of these zones.
    Keywords: Vegetation, Detection of Variations, Physiographic Characteristics, Gavoshan Dam, Plant Indicators