فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1397)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هوشمند عطایی، مهناز کدخدایی صفحات 1-25
    شرایط آب و هوایی به عنوان یکی از عوامل مهم جغرافیایی، رابطه ای تنگاتنگی با گردشگری و توسعه مقاصد گردشگران دارد، به طوری که بسیاری از مقاصد مطرح گردشگری جهان، موفقیت خود را مرهون برخورداری از شرایط اقلیمی مطلوب می باشند در این مقاله از پارامترهای میانگین بارش ماهانه، میانگین دمای خشک، میانگین رطوبت نسبی ، میانگین حداکثر دما، میانگین حداقل رطوبت نسبی، میانگین ساعات آفتابی و سرعت باد 6 ایستگاه سینوپتیک استان فارس طی دوره آماری 1395-1378 استفاده شد. سپس با استفاده از شاخص اقلیم گردشگری TCI شرایط آسایش استان فارس در مقیاس ماهانه تبیین گشته است، به گونه ای که بتواند تاثیر آسایش در جذب توریست استان فارس را مشخص نماید. در ادامه با استفاده از نرم افزار GIS Arc پهنه بندی اقلیم گردشگری استان فارس برای تمام ماه های سال انجام پذیرفت. نتایج این بررسی نشان داد که بهترین ماه ها از نظر دارا بودن شرایط آسایشی برای گردشگران ماه های اردیبهشت و مهر با سه کلاس ایده ال ، عالی و خیلی خوب و فروردین و آبان با دو کلاس عالی و خیلی خوب می باشند که بهترین شرایط را از نظر آسایش به خود اختصاص دادند. در مقابل ماه های آذر با پنج کلاس عالی ، خیلی خوب ، خوب، قابل قبول و حدبحرانی و مرزی و دی ماه با چهار کلاس خیلی خوب، خوب، قابل قبول و حد بحرانی و مرزیاز بدترین شرایط آسایشی و بیوکلیمایی برخوردارند. توزیع آب و هوای توریسم فصلی نشان می دهد که استان فارس از توزیع اوج بهاری دارد و تقریبآ به غیر از ماه های سرد سال بهترین توزیع آب و هوایی توریسم را در سراسر سال دارا می باشد.
    کلیدواژگان: آب و هوا، آسایش اقلیمی، استان فارس، شاخص TCI، گردشگری
  • طیبه اسکندری شهرکی، داوود مهدوی* صفحات 26-48
    بررسی واقعیت های جهان امروز در عرصه ی مدیریت برجوامع درسطوح مختلف بیانگر این است که علی رغم پیشرفت وتوسعه ی جهانی،مشکلات هرروز بیش تر،تازه تر وپیچیده تر می شود وناکارآمدی دولت ها برای مدیریت مستقیم وتمامیت خواهانه عیان تر می گردد. هم چنین عرصه برای ظهور وکارآمدی مدیریت محلی که از یک سو از مشارکت مردمی وظرفیت های محلی، واز سوی دیگر از دانش نوین و فناوری های ارتباطی برخورداراست، بیش تر فراهم می شود. مشارکت مردم واستفاده از دانش بومی آن ها در مقوله مدیریت شهری با تشکیل مدیریت محلی و با رویکرد محله محوری امری ضروری است که در دهه های اخیر مورد توجه واقع شده است. برهمین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در شهر شهرکرد جهت مشارکت شهروندان در مدیریت بهینه شهری برای دستیابی به این هدف با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی با تکمیل پرسشنامه به حجم نمونه ای برابر با 100 نفر از کارشناسان و متخصصان در امور شهری پرداخته شد. نتایج تحلیل داده ها در محیط نرم افزاری SPSS بر روی متغیرهای وابسته و مستقل نشان داد که تشکیل مدیریت محلی می تواند نقش موثری در ایجاد مدیریت بهینه شهری ایفا نماید و همچنین نتایج تحقیق در قالب تحلیل SWOTنشان داد که موقعیت مدیریت شهری در شهرکرد از میان چهار حالت تهاجمی، محافظه کارانه، تدافعی ورقابتی در حالت تهاجمی قرار دارد. لذا با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق می توان گفت که مهم ترین الویت برای راهبرد تهاجمی، بکارگیری اصول و معیارهای مدیریت محلی برای هدایت وبرآوردن نیازها ومطالبات شهروندی عنوان شد.در مجموع باید گفت برای داشتن وایجاد مدیریت بهینه شهری در شهرکرد تشکیل مدیریت محلی تاثیر مطلوبی خواهد داشت که برای دستیابی به این امر نیازمند حداکثر استفاده از ظرفیت های موجود و بکارگیری حداکثری از مشارکت های مردم در محله های شهرکرد است.
    کلیدواژگان: مدیریت محلی، مدیریت شهری، مشارکت، تحلیل مسیر، شهرکرد
  • سید رامین غفاری*، الهام افتخاری صفحات 49-68
    توسعه کالبدی سکونتگاه های روستایی به عنوان یکی از شاخص های مهم توسعه پایدار روستایی با توجه به برقراری متناسب با فضای پیرامونی و مد نظر گرفتن شاخص های متعدد در آن می توان توسعه همه جانبه روستاها را به خوبی فراهم نماید. در شهرستان بوئین میاندشت به عنوان یکی از شهرستانهای با پتانسیل بالا به لحاظ روستانشینی به خصوص در دهستانهای کرچمبوی جنوبی و شمالی که به بحث کالبدی به خصوص در زمینه معماری بومی، استفاده از مصالح مقاوم همساز با شرایط محلی و... تاکنون پرداخته نشده است بر همین مبنا این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی –تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش شامل کلیه روستاهای بخش کرچمبوی (می باشد و محدوده آماری کل منطقه در بردارنده محدوده دو دهستان کرچمبوی جنوبی و شمالی می باشد. جامعه آماری شامل4465 نفر جمعیت روستاهای مورد مطالعه در سرشماری سال 1390می باشد. تعداد نمونه برابر 354نفر بر اساس فرمول کوکران تعیین شدند و این 354 نفر بر حسب میزان جمعیت بین روستاهای توزیع شدند. در قسمت استنباطی و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آمار استنباطی Topsis انجام می شود هم چنین برای تهیه نقشه ها از سیستم اطلاعات جغرافیایی(Arc GIS9.3) استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که بر اساس مدل تحلیل تاپسیس مشاهده گردید که روستای بلطاق، هندوکش، تخماقلو و کرچ در رتبه های اول تا چهارم و روستای خلعت پوشان در آخرین رتبه قرار گرفته است و همچنین به لحاظ دسته بندی روستا و میزان توسعه در شاخص های کالبدی روستاهای بخش کرچمبوی شهرستان بوئین میاندشت در سه سطح توسعه یافته، کمتر توسعه یافته و بسیار کم توسعه یافته به لحاظ توسعه کالبدی دسته بندی شده اند به گونه ای که تنها سه روستای هندوکش، تخماقلو و بلطاق در روستاهای توسعه یافته قرار گرفته اند و مابقی روستاها(8روستا در قسمت کمتر توسعه یافته و 7 روستا در قسمت بسیار کم توسعه یافته ) جای گرفته اند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه کالبدی، سکونتگاه روستایی، بخش کرچمبوی
  • شهرام امیرانتخابی* صفحات 69-84
    تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل آنها به کاربری های مسکونی ، تجاری و صنعتی ، یکی از نگرانی های امروزی حتی در کشورهای توسعه یافته به شمار می رود . در ایران بعلت محدودیت اراضی زراعی از یکسو و رشد سریع جمعیت از سوی دیگر ، حفظ اراضی زراعی حاصلخیز بسیار ضروری می باشد اما علیرغم تمام تاکیدات و پافشاری هایی که مسئولین و کارشناسان در این باره مطرح نموده اند . اراضی کشاورزی در برابر توسعه بافت های مسکونی روستایی و شهری در حال عقب نشینی است. چنین فرایندی بویژه در قطب های کشاورزی کشور مانند استانهای خزری که دارای جمعیت روستایی فشرده ای می باشند بسیار حائز اهمیت است. مطالعه موردی تغییر کاربری زمین در شهرستان تالش ، حاکی از این امر است که با افزایش خانوارهای روستایی ، اراضی کشاورزی قطعه قطعه شدن شده و بتدریج به ابعاد کوچک و غیر اقتصادی در آمده اند به گونه ای که عملکرد آنها در واحد سطح آنقدر کاهش می یابد که تداوم عملیات کشت اقتصادی نمی باشد . در همین حال, با گسترش فضایی سکونتگاه های روستایی و شهری و رواج روستانشینی شهری ، تغییر کاربری اراضی زراعی و فروش آنها به قیمت هایی بمراتب بالاتر از ارزش اراضی زراعی ، از جاذبه ای روزافزون برخوردار گردیده است و قوانین محدود کننده و الزاماتی که در برنامه های توسعه روستایی مطرح گردیده چندان موثر واقع نگردیده است.
    کلیدواژگان: تغییرکاربری اراضی زراعی، چشم انداز روستایی، روستاهای جلگه ای تالش، گسترش بافت مسکونی
  • امین طلبی مهابادی*، بهروز قرنی آرانی صفحات 85-103

    شناخت و شفاف سازی میزان تاثیر گذاری و نقش بزرگراه بر هر یک از عوامل کارکردی و ساختاری و به تبع کاربردی گامی اساسی در فرآیند برنامه ریزی بهینه و متناسب سکونتگاه های روستایی است، امری که تاکنون کمتر به ان توجه شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش بزرگراه دلیجان-اصفهان در تحولات ساختاری _کارکردی سکونتگاه های روستایی در روستاهای شهرستان شاهین شهر و میمه می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است. روش تحقیق ازنوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری مورد پژوهش در این تحقیق شامل جمعیت خانوار 15 روستای دارای جمعیت شهرستان شاهین شهر و میمه بوده که مشتمل بر2834 نفر سرپرست خانوارها می باشد. تعداد نمونه برابر 338 نفر بر اساس فرمول کوکران تعیین شدند و این 338 نفر بر حسب میزان جمعیت خانوار بین روستاها توزیع شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ای که دارای 48 سوال در بخش های(عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و -محیطی) به ترتیب با تعداد سوالات(10، 4، 10، 8 و 5) می باشد. داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS جهت آزمونهای تی تست، فریدمن و نرم افزار SmartPLS جهت مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن بود که بزرگراه بر تحولات ساختاری-کارکردی با ضریب مسیر 0.18، بر تحولات اجتماعی با ضریب مسیر 0.48، بر تحولات فرهنگی با ضریب مسیر ،0.53 بر تحولات اقتصادی با ضریب مسیر 0.30 ، بر تحولات کالبدی با ضریب مسیر 0.37 و بر تحولات محیطی ضریب مسیر تاثیرگذار بوده است. در این میان وضعیت شاخص کالبدی با توجه به میانگین بیشتر در وضعیت بهتر و شاخص فرهنگی با میانگین کمتر در وضعیت کمتر مطلوب قرار دارد.

    کلیدواژگان: بزرگراه دلیجان-اصفهان، تحولات ساختاری، کارکردی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان شاهین شهر و میمه
  • مهدی جمالی*، موسی عباسی صفحات 104-121
    از جمله مهمترین مسایل مهندسی رودخانه مئاندری شدن است که فعالیت های بشری را بسیار متاثر می سازد. بر این اساس مطالعه این پدیده در رودخانه ها به منظور شناخت دقیق، شناسایی مخاطرات حاصل از آن، مقابله با آنها و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی، ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی کمی ویژگی های پیچان رودهای مسیر رودخانه گادر است. برای رسیدن به این هدف با توجه به وسعت منطقه مورد مطالعه، بهره گیری از تصاویر ماهواره ای و سیستم اطلاعات جغرافیایی، به منظور پردازش، از ابزار اساسی به شمار می روند. بر همین مبنا از تصاویر ماهواره ای ETM+ مربوط به سالهای 2000 و 2012 و IRS استفاده شد. نتایج نشان داد که در طول دو دوره بررسی، روند تغییرات رودخانه در بازه های سه گانه کاملا با هم متفاوت است. به طوری که بازه اول بیشترین و بازه سوم کمترین تغییرات را در طول دو دوره به خود اختصاص داده اند. مقادیر مربوط به زاویه مرکزی و ضریب خمیدگی نیز نشانگر آن است که در همه بازه ها تغییرات ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی به استثنای نسبت اندکی در مناطق کوهستانی محدود است که وجود قوس های تقریبا مشابه در طول مسیر را تایید می کند.
    کلیدواژگان: رودخانه گادر، پیچان رود، شاخص ضریب خمیدگی، شاخص زاویه مرکزی
|
  • Hoshmand Ataee*, Mahnaz Kadkhodaie Pages 1-25
    Climate conditions as one of the major geographic factors have a close relationship with tourism and the development of destinations for tourists, so that many of the world's major tourist destinations are lucky enough to have favorable climate conditions. In this paper, the parameters of monthly average rainfall, mean dry temperature, mean relative humidity, average temperature, average relative humidity, average sun hours and wind speed of 6 synoptic stations of Fars province during the period of 1378-1389 were used. Then, by using the TCI Climate Index, the comfort conditions of Fars Province were explained on a monthly scale, so that it can determine the effect of comfort on the tourism attraction of Fars province. In the following, using GIS Arc software, Arctic zoning of tourism climate of Fars province was carried out for all months of the year. The results of this study showed that the best months for comfortable living conditions for tourists in Ordibehesht and Mehr are three excellent, Great and very good grades and Farvardin and Aban with two excellent and very good classes that provide the best conditions for comfort. In contrast to the Azar months, the five classes are excellent, very good, good, acceptable and well-rounded, and the four months are very good, good, acceptable and critical and have the worst conditions of comfort and security. Seasonal distribution of seasonal tourism shows that Fars province has a peak spring distribution, and almost the coldest months of the year, the best distribution of tourism is throughout the year.
    Keywords: Climate, Climatic Comfort, Fars Province, TCI Index, Tourism
  • Tayebeh Eskandari Shahraky Pages 26-48
    The examination of the realities of today's world in the field of management of goods and services at different levels indicates that despite global progress and development, problems are becoming more and more complex and more frequent, and the government's failure to direct and more efficient management becomes more apparent. There is also an arena for the emergence and management of the local community, which has, on the one hand, greater participation of the people and local capacities, on the other hand, modern knowledge and communication technologies. People's participation and the use of their indigenous knowledge in the field of urban management, with the formation of local governance and the quaternary approach, is essential in recent decades. Based on this study, the aim of this study was to investigate the existing capacities and potentials in Shahrekord city for the participation of citizens in optimal urban management to achieve this goal by using descriptive-analytical and survey method by completing a questionnaire with a sample size of 100 experts. And specialists in urban affairs. The results of SPSS software analysis on dependent and independent variables showed that local management formation can play an effective role in creating optimal urban management. Also, the results of the research in the form of SWOT analysis indicated that the urban management situation in Shahrekord among the four Offensive, conservative, defensive and invasive. Therefore, according to the results of the research, it can be said that the most important priority for the aggressive strategy is the application of the principles and criteria of local management to guide and meet the needs and metrics of citizenship. In sum, to create and optimize urban management in Shahrekord, the establishment of local governance will have a good effect, which requires the maximum use of available capacities and maximizing the participation of people in Shahrekord neighborhoods.
    Keywords: Financial Management, Urban Management, Participation, Route Analysis, Shahrekord
  • Seyed Raamin Ghaffari*, Elhaam Eftakhari Pages 49-68
    The physical development of rural settlements as one of the most important indicators of sustainable rural development, due to the establishment of a suitable environment and considering several indicators, can provide comprehensive development of villages. In Boeing Miandasht as one of the high-potential cities in terms of villages, especially in the southern and northern Karchambu villages, which have focused on physical issues, especially in the field of indigenous architecture, the use of robust materials consistent with local conditions and so far has not been addressed. On this basis, this research is a descriptive-analytical type in terms of its purpose. The statistical population included all the villages of the Karchambu district, and the statistical area of the whole area covers the two districts of southern and northern Karchambu. The statistical population includes 4465 villagers in the census in 2011. The sample size was 354 according to the Cochran formula, and 354 people were distributed among villages in terms of population size. In the inferential part and the analysis of the data using the Topsis inferential statistics method, Geographic Information System (Arc GIS9.3) was used to prepare the maps. The results indicate that according to the analysis of TAPSIS, it was observed that the villages of Beltaq, Hindukush, Takhmaqlu and Karach were ranked first to fourth in the Khalat Poshan village. Also, according to the village classification and development rate in the physical indices of the villages of the Karchambu district of the Boeing Miandasht district, they are classified in three levels of developmed, less developed and very little developed in terms of physical development. As only the three Hindu Kush, Takhmaqlu and Beltaq villages are located in the developed area, the remaining villages are located as follow (8 villages are less developed and 7 villages are very developed).
    Keywords: Rural Development, Physical Development, Rural Settlements, the Kerchambu Section.
  • Shahram Amir Entekhabi* Pages 69-84
    Changing the use of agricultural lands and turning them into residential, commercial and industrial uses is one of the current concerns even in developed countries. In Iran, due to the limitation of agricultural land on the one hand and the rapid growth of the population on the other hand, it is very necessary to preserve fertile agricultural lands, but despite all the emphases and insists the authorities and experts have made on this issue. Agricultural lands are retreating against the development of rural and urban residential texture. Such a process is especially important in the agricultural poles of the country, such as the Caspian provinces with a densely populated population. A case study of land use change in the city of Talesh suggests that, with the increase of rural households, agricultural lands are sliced and gradually reduced to small and non-economic dimensions in such a way that their performance per unit area is reduced so much Which is not a continuation of the economic cultivation operation. Meanwhile, with the expansion of the rural and urban settlements and the popularity of rural villages, the change in the use of agricultural lands and their sale at prices well above the value of agricultural land has become increasingly attractive, and the restrictive laws and requirements in the program Rural development has not been made effective.
    Keywords: Agricultural Land Use Change, Rural Landscape, Plain Villages of Talesh, Extension of Residential Texture
  • Amin Tallebi Mahabadi *, Behrouz Gharani Arani Pages 85-103

    Recognizing and clarifying the magnitude of the impact and the role of the highway on each of the functional and structural factors and, consequently, the application is a fundamental step in the optimal and proportionate planning process of rural settlements, which has so far been neglected. The purpose of this study was to investigate the role of Delijan-Isfahan highway in structural and functional changes of rural settlements in villages of Shahin Shahr and Meymeh. This is an applied research. The research method is descriptive-analytic. The statistical population of this study is the population of 15 villages with population of Shahin Shahr and Meyme, which consists of 2834 households. The sample size was 338 people based on the Cochran formula, and 338 people were distributed among the villages in terms of population size. The data gathering tool was a questionnaire containing 48 questions in sections (social, cultural, economic, physical, and environmental factors) with the number of questions (10, 4, 10, 8, and 5), respectively. Data were analyzed by SPSS software for T-test, Friedman and SmartPLS software for structural equation modeling. The results indicated that the highway on structural-functional changes with 0.18 path coefficient, on social transformations with path coefficient of 0.48, on cultural changes with path coefficient, 0.53 on economic changes with path coefficient of 0.30, on physical changes with path coefficient of 0.37, and on environmental developments, the perimeter of the path coefficient has been affected. In the meanwhile, the status of the body index is in a better situation and the cultural index with a lower mean is in less favorable condition.

    Keywords: Delijan highway, Isfahan, functional structural changes, rural settlements, Shahin Shahr, Meymah.
  • Mehdi Jamali*, Musa Abbasi Pages 104-121
    One of the most important engineering issues which greatly affects human activities is the Meandering of revers. Accordingly, studying this phenomenon in rivers is essential for accurate identification, identification of the resulting hazards, coping with them and optimal exploitation of natural resources. The purpose of this research is to investigate the characteristics of the riverside runways of the Gadar river route. The purpose of this study is to investigate the characteristics of the riverside meanderings of the Gadar river route. In order to achieve this goal, considering the size of the area under study, the use of satellite imagery and geographic information systems are considered as essential tools for processing. Based on this, satellite imagery ETM + was used for the years 2000 and 2012 and the IRS. The results showed that during the two surveys, the trend of river changes in the triple intervals is completely different. So that the first interval is the highest and the third is the least change over the two periods. The values of the central angle and the bending coefficient also indicate that, in all the intervals, the variation of the bending coefficient and the central angle, with the exception of a relatively small proportion in the mountainous regions, confirms the existence of roughly similar arcs along the path.
    Keywords: River Meandering, Curve Factor Index, Central Angle Index, Gadar River