فهرست مطالب

علوم و فنون باغبانی ایران - سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1395)

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده دالوند، ناصر عالم زاده انصاری *، محمدحسن مرتضوی صفحات 377-388
    از مهم ترین عامل های تعیین کننده کیفیت میوه گوجه فرنگی، رنگ، اندازه، سفتی بافت، اسیدیته، ماده های جامد محلول، ویتامین C و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه می باشد. برای بررسی اثر بستر کشت بر ویژگی های کیفی رقم های گوجه فرنگی گلخانه ای، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل چهار بستر باگاس (تفاله نیشکر) پوسیده، باگاس پوسیده+پرلایت (1:1 حجمی)، کوکوپیت، کوکوپیت+پرلایت (1:1 حجمی) و فاکتور دوم شامل چهار رقم گوجه فرنگی شقایق، پردیس، والورو و ازمیر بود. نتیجه های آزمایش نشان داد که نوع بستر کشت بر لیکوپن و کارتنوئید بافت میوه و مقدار روشنایی رنگ میوه (مولفه L*) اثر معنی داری داشت. رقم بر قطر، ماده خشک و رنگ ظاهری میوه اثر معنی دار داشت. برهمکنش بستر کشت و رقم بر ویژگی های طول، سفتی بافت، اسیدیته قابل تیتر، ماده های جامد محلول، مقدار ویتامین C و ظرفیت آنتی اکسیدانی بافت میوه در سطح احتمال 1% معنی دار شد. بیشترین مقدار سفتی بافت در رقم پردیس در بستر کوکوپیت+پرلایت (18/12 نیوتن) دیده شد. هم چنین برای بهبود کیفیت میوه گوجه فرنگی رقم شقایق بستر کشت باگاس+پرلایت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: باگاس، پرلایت، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کوکوپیت، لیکوپن
  • لیلا باقری *، محمود لطفی، رحیم امیری خواه، منصور نوری صفحات 389-400
    روش گرده پرتوتابی شده موفق ترین روش تولید نیم گان (هاپلوئید) در گیاهان جالیزی می باشد. این پژوهش به منظور بررسی اثر شدت های مختلف پرتو گاما، نژادگان و مرحله نموی رویان حاصل از روش گرده پرتوتابی شده، بر انگیزش رویان های نیم گان در چند توده بومی خربزه و دورگه این توده ها با رقم های خارجی انجام شد. گل های ماده گیاهان مادری با گرده های پرتوتابی شده گرده افشانی شدند. 21 تا 25 روز پس از باروری، رویان هایی که در مرحله های مختلف نموی بودند، از بذرهای حاصل خارج و روی محیط کشت E20A کشت شدند. برای تشخیص و جداسازی رویان های انگیزش شده، از روش های کشت مستقیم، کشت مایع و روش تلفیقی (کشت مستقیم جنین و کشت مایع) استفاده شد. روش های کشت مایع و تلفیقی در افزایش کارایی تولید گیاهان نیم گان اثر بسزایی داشتند. نتیجه های حاصل از تعیین شدت کارا، نشان داد که در انگیزش بکرزایی و نمو میوه، شدت 550 گری کاراترین شدت پرتو گاما بود، درحالی که شدت های پایین تر در انگیزش رویان نیم گان کارا نبودند. از بین نژادگان های مختلف، توده طالبی سمسوری (2/%1) و طالبی ساوه (1/%1) بالاترین درصد نمو رویان به بذر را نشان دادند. برخی از رویان هایی که در مرحله نموی قلبی شکل و لپه ای بودند، قادر به باززایی گیاهچه شدند. در کل از 274 رویان به دست آمده از گرده افشانی با گرده پرتودیده، 52 گیاهچه بکرزای خربزه باززایی شدند. با توجه به نتیجه های به دست آمده از این بررسی، رویان و گیاهان نیم گان در خربزه به مقدار زیادی زیر اثر شدت پرتو، مرحله رویانی و نژادگان قرار می گیرد. با استفاده از روش غیر مستقیم و روش شمارش کروموزمی، نیم گان بودن گیاهان به دست آمده (12n=x=) تایید شد.
    کلیدواژگان: بکرزا، پرتو گاما، توده بومی خربزه، گرده پرتو تابی شده
  • مسلم جعفری، مجید راحمی * صفحات 401-414
    به منظور بررسی اثر نوع پایه انجیر بر مقدار جذب عنصرهای غذایی نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، فسفر، آهن و روی در شرایط تنش خشکی، رقم تجاری سبز روی پنج پایه رویشی (سیاه، توسرخ، شاه انجیر، دهدز، متی) و سه پایه بذری دورگه (C8 ، ، C7 C1) با والدین مشخص، در سال 1394در گلخانه پیوند زده شد. نتیجه ها نشان داد که نوع پایه اثر معنی داری بر غلظت عنصرهای غذایی برگ پیوندک انجیر در شرایط ظرفیت ظرفیت مزرعه و تنش شدید خشکی داشت. تنش خشکی منجر به افزایش معنی داری در میزان کلسیم برگ گیاهان پیوند شده روی تمامی پایه های رویشی و بذری شد. در میان پایه های رویشی، پایه متی در جذب و انتقال عنصرهای غذایی به پیوندک کارآیی بهتری داشت در حالی که پایه بذری C8 و سپس C1 از C7 کارآمد تر بودند. به طور کلی پایه های بذری نسبت به رویشی پتانسیل بهتری در جذب و انتقال ماده های غذایی به پیوندک در شرایط تنش خشکی داشتند.
    کلیدواژگان: انجیر، پایه، پیوندک، تنش خشکی، عنصرهای غذایی
  • سکینه باقری، مجید راحمی *، بهرام عابدی، سید حسین نعمتی صفحات 415-422
    به منظور بررسی اثر پلی آمین ها بر رشد و کیفیت میوه زیتون، آزمایشی در سال های 1393 و 1394 روی رقم دزفول موجود در باغ بش وابسته به بنیاد مستضعفان در شیراز که در سال پرمحصول قرار داشت، اجرا شد. پلی آمین های پوترسین (0، 5/2 و 5 میلی مولار در لیتر) و اسپرمیدین (0، 25/1 و 5/2 میلی مولار در لیتر) در زمان تمام گل و دو هفته بعد از آن روی شاخه ها محلول پاشی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تشکیل میوه، ریزش میوه، ویژگی های فیزیکی میوه (وزن، طول، قطر میوه و هسته و رنگ میوه) و ویژگی های شیمیایی میوه (فنول کل، کربوهیدرات کل، کلروفیل a، b و کلروفیل کل) بررسی شد. نتیجه ها نشان داد که پلی آمین ها به طور معنی داری وزن، طول، قطر میوه و نسبت گوشت به هسته را افزایش ولی وزن، طول و قطر هسته را کاهش دادند و هم چنین رنگ پوست میوه زیر اثر نوع پلی آمین قرار گرفت. ترکیب های پلی آمین ها به طور معنی داری باعث کاهش میزان فنول و افزایش میزان کربوهیدرات، میزان نیتروژن، میزان کلروفیل a، b و میزان کلروفیل کل میوه های تیمار شده نسبت به شاهد شد، به طوری که پوترسین با غلظت 5 میلی مولار روی ویژگی های مورد اندازه گیری، بیشترین اثر را داشت. هم چنین نتیجه ها نشان داد که محلول پاشی در مرحله تمام گل به طور معنی داری بهتر از محلول پاشی در مرحله دو هفته بعد از تمام گل بود.
    کلیدواژگان: اسپرمیدین، پوترسین، تشکیل میوه، ریزش، زیتون
  • جمیله رهایی، یوسف حمیداوغلی *، بابک ربیعی صفحات 423-438
    به منظور برآورد وراثت پذیری و روش عمل ژن های کنترل کننده برخی ویژگی های ریخت شناسی در گوجه فرنگی، تلاقی بین رقم تجاری پیتوارلی (P1) و رقم محلی گوجه فرنگی گیلان (P2) صورت گرفت. سپس والدین به همراه نسل های اول (F1)، دوم ((F2، تلاقی برگشتی اول BC1)) و دوم (BC2) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی واقع در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان کشت شدند. نتیجه های حاصل از تجزیه میانگین نسل ها نشان داد که مدل سه پارامتری افزایشی- غالبیت، بهترین مدل در کنترل ژنتیکی در همه ویژگی ها به جز ویژگی وزن میوه و عملکرد بود، در حالی که در ویژگی وزن میوه افزون بر اثرهای افزایشی و غالبیت، اثرهای اپیستازی افزایشی × افزایشی ژن ها نیز نقش داشتند و مدل شش عاملی در کنترل ویژگی عملکرد موثر بود و اثرهای اپیستازی غالبیت × غالبیت ژن ها اهمیت بیشتری نسبت به دیگر اپیستازی ها در کنترل این ویژگی داشتند. افزون بر این، اثرهای افزایشی ژن ها تاثیر زیادی در کنترل ویژگی های تعداد برگ زیر اولین گل آذین، ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، طول گلبرگ و کاسبرگ، تعداد میوه، وزن میوه و عملکرد داشت، در حالی که ویژگی تعداد روز تا تشکیل اولین جوانه گل بیشتر زیر کنترل اثرهای غالبیت ژن ها قرار داشت. میانگین وراثت پذیری عمومی و خصوصی برای ویژگی های مورد بررسی به ترتیب بین 55/0 تا 91/0% و 47/0 تا 76/0% متغیر بود و تعداد ژن ها نیز برای این ویژگی ها بین 1 تا 39 ژن برآورد شد.
    کلیدواژگان: تجزیه میانگین نسل ها، تعداد ژن، وراثت پذیری خصوصی، وراثت پذیری عمومی، ویژگی های ژنتیکی
  • هدی یوسفیان، ابراهیم احمدی *، محمدرضا عبدالهی صفحات 439-452
    به علت هزینه بر بودن نگهداری، محدود بودن انبارها و تولید بالای محصول سیر سفید در استان همدان، از پرتودهی به عنوان یکی از روش های نوین جهت نگهداری این محصول استفاده شده و اثر شدت پرتودهی، مدت زمان نگهداری و دمای انبار بر ویژگی های مکانیکی، فیزیکی و شیمیایی در این محصول بررسی شد. نمونه ها با شدت های صفر، 75 و 150 گری پرتودهی و به مدت شش ماه در دو محیط با دماهای 4 و 18 درجه سلسیوس نگهداری شدند. در زمان نگهداری، تغییرهای مکانیکی (تنش و کرنش تسلیم و انرژی گسیختگی)، فیزیکی (ابعاد نمونه، کاهش وزن، کاهش رطوبت، حجم، قطر میانگین هندسی)، فراسنجه های رنگ و تندی نمونه ها در فاصله های زمانی 30 روز بررسی شد. نتیجه ها نشان داد که با افزایش مدت زمان نگهداری، قطر میانگین هندسی، درصد رطوبت، درصد کاهش حجم و تندی برای نمونه های شاهد و پرتودهی شده کاهش یافت. کاهش فراسنجه های قطر میانگین هندسی، درصد رطوبت و درصد کاهش حجم در نمونه های پرتودهی شده با شدت 150 گری به ترتیب 26/0، 9/6 و 33/13% نسبت به نمونه پرتودهی شده با شدت 75 گری در دمای 4 درجه بیشتر بوده و همچنین شاخص تندی 59/5% در نمونه های پرتودهی شده با شدت 150 گری نسبت به 75 گری در دمای 4 درجه سلسیوس کمتر بود. با افزایش مدت زمان انبارداری، درصد کاهش وزن و فراسنجه های رنگ از جمله a* و b* برای نمونه ها افزایش یافت و مقدار آن در نمونه های پرتودهی شده با شدت 150 گری به ترتیب 5/5، 80/52 و 30% نسبت به نمونه 75 گری در دمای 4 درجه سلسیوس بیشتر بود. هم چنین شاخص تحمل در مقابل نفوذ مانند تنش تسلیم و کرنش تسلیم در نمونه های پرتودهی شده با دز بالا (15 گری) به ترتیب به مقدار 9% و 19% در 4 درجه سلسیوس و 15% و 23% در 18 درجه سلسیوس کمتر شد و همچنین انرژی گسیختگی به مقدار 6% در 4 درجه سلسیوس و 7% در 18 درجه سلسیوس نسبت به دیگر تیمارها کاهش یافت. با توجه به تاثیر بالای پرتودهی، می توان از این روش به منظور افزایش عمر سیر در طول دوره انبارداری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، تندی، تغییرهای رنگ، سیر، ویژگی های کیفی
  • فاطمه شنبه پور بندری، سمیه رستگار *، مصطفی قاسمی صفحات 453-462
    کنار هندی یکی از میوه های گرمسیری است که کشت و پرورش آن در استان های جنوبی ایران در حال گسترش می باشد. در این پژوهش، اثر محلول پاشی غلظت های مختلف کلرید کلسیم، پوترسین و سالیسیلیک اسید بر برخی ویژگی های کمی و کیفی و فعالیت آنتی اکسیدانی در زمان برداشت مورد بررسی قرار گرفت. میوه های کنار در دو مرحله قبل از برداشت با غلظت های 5/0 و 5/1% کلرید کلسیم، 1و2میلی مولار پوترسین و 1 و2 میلی مولار سالیسیلیک اسید و هم چنین آب مقطر (شاهد) محلول پاشی شدند. در زمان بلوغ تجاری میوه ها برداشت و بی درنگ به آزمایشگاه منتقل شدند. مقدار سفتی بافت، طول میوه، قطر میوه، درصد آب میوه، نسبت گوشت به هسته، ماده های جامد محلول، اسیدیته قابل تیتر، pH، ویتامین C، کلروفیل a، b و کاروتنوئید، شاخص های رنگ (L*، a* وb*)، شاخص کروما، زاویه فام و فعالیت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شدند. نتیجه ها نشان داد که کاربرد محلول پاشی کلریدکلسیم، پوترسین و سالیسیلیک اسید به طور مطلوبی بر ویژگی های کمی و کیفی میوه کنارهندی رقم سیبی تاثیرگذار بود. میوه های تیمار شده نسبت به شاهد درصد ماده های جامد محلول، کاروتنوئید وa* کمتری داشتند ولی مقدار سفتی بافت، طول و قطر میوه، درصد آب میوه، نسبت گوشت به هسته، ویتامین C، فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل a وb، شاخص کروما و زاویه فام آن ها بیشتر بود. اسیدیته، pH، L* وb* میوه های تیمار شده با شاهد تفاوت معنی داری نداشتند. به طورکلی، تیمار کلریدکلسیم در غلظت 5/1%، پوترسین در غلظت 1میلی مولار و سالیسیلیک اسید در غلظت 2 میلی مولار بهترین تیمارها از نظر افزایش ویژگی های کمی و کیفی میوه ها بودند.
    کلیدواژگان: پوترسین، سالیسیلیک اسید، کنار، کلرید کلسیم، کیفیت میوه
  • محمدرضا وظیفه شناس *، علی تهرانی فر، غلامحسین داوری نژاد صفحات 463-472
    مقدار تنژگی دانه گرده اثر بسزایی بر افزایش تولید و انتخاب رقم های مناسب درختان میوه دارد. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تنژگی دانه گرده با سن های مختلف از گل های زایا و نازا و تعیین مقدار تشکیل میوه در تعدادی از رقم های انار بود. بیشترین وزن دانه گرده مربوط به گل های زایای رقم گرچ تفتی بود. بیشترین درصد تنژگی و سرعت تنژگی گرده رقم های پیشوای ورامین، گرچ تفتی، بی هسته سنگان خاش، ملس یزدی ورباب نیریز فارس طی شش ساعت اولیه بعد از رها سازی گرده از بساک مشاهده شد. بیشترین درصد تنژگی مربوط به گل های نازا رقم گرچ تفتی بود. اثر ساده سن دانه گرده نشان داد، بعد از شش ساعت، درصد تنژگی دانه گرده انار به طور معنی داری کاهش یافت. اثر ساده رقم بر سرعت تنژگی نشان داد، بیشترین سرعت تنژگی مربوط به رقم های پیشوای ورامین، گرچ تفتی، بی هسته سنگان خاش و ملس یزدی بود. در این پژوهش، گرده افشانی دو رقم مادری ملس یزدی و رباب نیریز فارس با خود و دیگر رقم ها نشان داد که گرده افشانی با رقم بی هسته کم بار نجف آباد و با رقم گرچ تفتی، به ترتیب منجر به تشکیل میوه 65 و 80 درصدی شد. تشکیل میوه به دنبال گرده افشانی آزاد (شاهد) %90 بود که در مقایسه با گرده افشانی رقم های تجاری با خودشان (%55)، اختلاف معنی داری را نشان داد. به طورکلی، برخی از رقم ها درصد تنژگی پایینی داشتند و سن دانه گرده اثر زیادی بر مقدار تنژگی گرده داشت. سازگاری دانه گرده می تواند بر تشکیل میوه و عملکرد اثر داشته باشد، بنابراین در انتخاب رقم های انار برای کشت در کنار هم باید به آن توجه کرد.
    کلیدواژگان: انار، تشکیل میوه، تنژگی، دانه گرده، گل زایا
|
  • S. Dalvand, N. Alemzadeh Ansari*, M.H. Mortazavi Pages 377-388
    The most important determinants of tomato fruits quality are color, size and firmness of visual quality and acidity, soluble solids, vitamin C and antioxidant capacity biochemical. In order to evaluate the effect of substrates on quality of four greenhouse tomato cultivars a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was carried out. The treatments included four soilless substrates (rotten bagasse, rotten bagasse perlite (1: 1 V), cocopeat, cocopeat perlite (1: 1 V)) and four greenhouse tomato cultivars (‘Shaghayegh’, ‘Pardis’, ‘Valuro’, and ‘Izmir’). The results showed a significant effect of substrate on lycopene, carotenoids fruit and the lighting color of the fruit (L *). Cultivar had a significant effect on the size, weight and surface color fruit. The interaction of cultivar and substrates was significant at 1% on length, firmness, titratable acidity, soluble solids, vitamin C, antioxidant capacity and total phenol of tomato fruit. The highest firmness of fruits was observed in cultivar Pardis in the Cocopeat perlite (12.18 N). In general, Shaghayegh cultivar and Bagasse perlite substrate was recommended for successful greenhouse tomato fruit production.
    Keywords: Antioxidant capacity, Bagasse, Cocopeat, Lycopene, Perlite
  • L. Bagheri *, M. Lotfi, R. Amiri Khah, M. Noori Pages 389-400
    Irradiated pollen is the most successful haploidization technique within Cucurbitaceae. The influence of gamma ray doses (250, 350, 450 and 550 Gy), genotypes, and stage of development of embryos obtained by irradiated pollen technique on the induction of haploid embryos were studied in several Iranian melon cultivars as well as their hybrids with alien cultivars. Female flowers were pollinated using pollen that had been irradiated with gamma rays. Different shapes and stages of embryos were excised 21 to 25 days after pollination and cultured on E20A medium. Direct culture, liquid culture and integrated culture methods were applied for detecting the induced embryos. Integrated and liquid cultures showed advantages in increasing the efficiency of haploid plants production in melon breeding programs. Results revealed that 550 Gy of gamma-irradiation was successful in inducing parthenogenesis and fruit development, whereas, lower irradiation doses were not effective in inducing haploid embryos. The amount of embryos per seeds were the highest in ‘Samsoori’ (1.2%) and ‘Saveh’ (1.1%) cultivars. Some of the heart- and cotyledon-shaped embryos developed to haploid plants. In total, 52 parthenogenic melon plantlet recovered from 274 obtained embryos via pollination with gamma-irradiated pollen. As a result of the present study, haploid embryos and haploid plants production strongly influenced by gamma ray doses, embryo stages and genotypes. Indirect method and chromosome counting performed on the roots of regenerated plants, showed the haploid level (n =x= 12).
    Keywords: Gamma irradiation, Iranian melon, Irradiated pollen, Parthenogenesis
  • M. Jafari, M. Rahemi * Pages 401-414
    In order to evaluate the effect of rootstock on nutrient (N, P, K, Ca, Fe and Zn) uptake under drought stress conditions, a commercial cultivar (Sabz) was budded onto five vegetative (Siah, Tousorkh, Shah Anjir, Dehdez, Matti) and three hybrids seedling (C1, C7, C8) rootstocks in greenhouse conditions, 2015. Results showed that type of rootstock had significant effect on macro- and micro-nutrients concentration in the scion leaves under field capacity and drought stress conditions. Drought stress increased the Ca amount of scion leaves on all vegetative and seedling rootstocks. Among the vegetative rootstocks, Matti had better efficiency in uptake and transfer of nutrients to scion whereas, C8 followed by C1 seedling rootstock were more efficient than C7. Generally, seedling rootstocks with compared to vegetative rootstocks had better potential in nutrient absorption and transfer into scion under water stress conditions.
    Keywords: Fig, Nutrients, Scion, Rootstock, Water stress
  • S. Bagheri, M. Rahemi *, B. Abedi, H. Nemati Pages 415-422
    In order to study the effect of polyamins (PAs) including putrescine (Put) and spermidine (Spd) on growth and quality of olive fruit (Olea europae L. cv. Dezful) an experiment was conducted in Shiraz, Iran (2014 and 2015). Putrescine (0, 2.5 and 5 mM L-1) and Spermidine (0, 1.25 and 2.5 mM L-1) were sprayed on branch units at full bloom (FB) and two weeks after full bloom (AFB). Factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. Fruit number, physical characteristics such as fruit and pit size, weight, length and diameter, fruit color and chemical characteristics such as total phenol content, total carbohydrate and chlorophyll a, b were evaluated. The results showed that Put was very effective on decreasing abscised fruits and increased fruit set at FB. Fruit skin color was affected by the type of PAs applied. Total phenol was generally reduced in fruits obtained from PAs treated trees. Total carbohydrate, N, chlorophyll a and b contents and total chlorophyll increased in PAs treated fruit as compared with control. Applications of Put and Spd significantly increased fruit growth characters such as size, weight, length and diameter but decreased weight, length and diameter of the pits compared with control. The highest effect on physical and chemical characters was observed in Put at 5 mM L-1 treatment.
    Keywords: Abscission, Fruit set, Olive, Putrescine, Spermidine
  • J. Rahaei, Y. Hamidoghli *, B. Rabiei Pages 423-438
    In order to estimate heritability and magnitude of genes action in some quantitative traits in tomato, ‛Peto Early’ cultivar (P1) and Guilan local variety (P2) were crossed. Parents, F1, F2, BC1 and BC2 generations were planted in a randomized complete block design with three replications in research field, College of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran. The results of analysis of variance indicated that mean squares in generations were significant for all traits. Therefore generation mean analysis was used to estimate genetic parameters of all traits with six generations. Generations mean analysis showed that additive − dominance model was the best model in genetic to control of all studied traits except average weight of fruits and yield for which in addition to additive and dominance gene effects, while in addition to additive and dominant gene effects, the epistasis effects consist of additive × additive was involving in the weight of fruits, and the six-parameter model was effective in controlling the yield and the epistasis effects consist of the dominance × dominance of the genes were more important than other epistasis in controlling this trait. Furtheremore, the results revealed that the additive effects of genes had the highest effects on inheritance of almost all traits such as number of leaf node before first infloresence, plant height at date of flower bud formation, leaf length, leaf breadth, petal and sepal length, number of fruits in truss, average weight of fruits and yield, while days to formation of first flower was often controlled by dominance effects of genes. Average broad sense and narrow sense heritability were between 0.55-0.91 and 0.47-0.76 percentage, respectively. Number of genes involving in expression of the studied traits were estimated to be 1 to 39 genes.
    Keywords: Broad sense heritability, Generation mean analysis, Genetic parameters, Number of gene, Narrow sense heritability
  • S.H. Yoosefian, E. Ahmadi *, M.R. Abdollahi Pages 439-452
    Due to high cost of maintaining, limited storages and high production of garlic in Hamadan province, gamma ray is one of the new method used to store garlic. Therefore, the effect of irradiation dose, storage period and storage temperature on the physical, chemical and color parameter of garlic was studied. Samples were irradiated with 75 and 150 Gy doses and stored for 6 months at 4 and 18°C. During the storage period mechanical parameters (yield and critical stress and strain and energy of rupture), physical properties (size of sample, weight loss, water loss, volume, and geometric mean diameter), color parameters and allicin of control and irradiated samples, were measured monthly. The results showed that with increasing storage period, geometric mean diameter, water content, volume and allicin decreased in irradiated and control samples. Reduction of geometric mean diameter, water content and volume parameters in samples irradiated with 150 Gy dose were more than those of 75 Gy dose at 4°C, 0.26, 6.9 and 13.33 percent, respectively. With aheading storage period, weight loss and color parameters such as a* and b* were increased in 150 Gy dose irradiated samples that were more than 75 Gy dose at 4°C, 5.5, 52.80 and 30 percent, respectively. Also, penetration indices such as yield stress and yield strain, declined in irradiated samples with 150 Gy were 9 and 19 percent at 4°C and 15 and 23 percent at 18°C and energy of rupture reduced with increasing of irradiation dose to 6 percent in 4°C and 7 percent in 18°C, respectively. According to high effectiveness of irradiation, this method can be used to enhance garlics shelf-life during storage.
    Keywords: Allicin, Changing color, Garlic, Gamma Ray, Physical properties, Mechanical properties
  • F. Shanbehpour Bandari, S. Rastegar *, M. Ghasemi Pages 453-462
    Indian jujube is one of the most important tropical fruit which its cultivation is expanding in the southern provinces of Iran. In this study we evaluated the effects of different concentrations of calcium chloride spray, putrescine and salicylic acid on some quantitative and qualitative attributes and antioxidant activity at harvest time. Spraying on trees was carried out in two stages before commercial maturity at the rate of 0.5 and 1.5 percent calcium chloride, 1 and 2 mM putrescine, 1 and 2 mM salicylic acid, as well as distilled water (control). At the time of commercial maturity, fruits were harvested and immediately transported to the laboratory. Firmness, fruit length, fruit diameter, percent of fruit juice, pulp to pit ratio, total soluble solids, titratable acidity, pH, ascorbic acid, chlorophyll a, b and carotenoids, color parameters (L*, a* and b*), the chroma index, Hue angle and antioxidant activity were measured. The results showed that foliar application of calcium chloride, putrescine and salicylic acid favorably were effective on quantitative and qualitative characteristics of Sibi Indian jujube fruit. In the treated fruit compared to the control, TSS, carotenoids and a* were less but fruit firmness and diameter, percent of fruit juice, pulp to pit ratio, vitamin C, antioxidant activity, chlorophyll a and b, the index Chroma and Hue angle were higher than those of control. Parameter of total acid, pH, L* and b*in the treated fruit had no significant different with control. In general, calcium chloride at 1.5%, putrescine at 1 mM and salicylic acid at the rate of 2 mM were the best treatments to preserve the quantity and quality of fruit.
    Keywords: Calcium chloride, Fruit quality, Putrescine, Salicylic acid, Ziziphus mauritiana
  • M. R. Vazifeshenas *, A. Tehranifar, Gh. Davarinezhad Pages 463-472
    Assessment of the germination behavior of pollen is effective on increasing yield and quality and also selection of suitable cultivars. This study was carried out to evaluate the germination of different age pomegranate pollen in perfect and male types flowers as well as determinate fruit set with pollination of ‘Malas Yazdi’, ‘Rabab-e-Neyriz Fars’, ‘Poost Siah’, ‘Bihaste Dane Ghermez Ravar Kerman’, ‘Bihaste Kam Bar Najaf Abad’, ‘Bihaste Sangan Khash’, ‘Goroch Tafti’ and ‘Pishva Varamin’. The highest pollen quantity obtained in perfect flowers of ‘Goroch Tafti’. The highest pollen germination percentage and rate were observed in ‘Pishva Varamin’, ‘Goroch Tafti’, ‘Bihaste Sangan Khash’, ‘Malas Yazdi’, ‘Rabab-e-Neyriz Fars’ during first-six hours after releasing from anthers, although about ‘Goroch Tafti’, germination percentage unaffected up to 12 hours after release. Regarding to study of cultivar and flower type, the highest germination percentage obtained in male flowers of ‘Goroch Tafti’. Simple effect of pollen age, showed that germination percentage significantly reduced 6 h after release. Evaluation of effect of cultivar on germination rate showed the highest value in ‘Pishva Varamin’, ‘Goroch Tafti’, ‘Bihaste Sangan Khash’ and ‘Malas Yazdi’. The results indicated that ‘Malas Yazdi and ‘Rababe Neyriz’ flowers pollinated with ‘Bihasteh Ravar Kerman’ and ‘Goroch Tafti’ were led to 65 to 80 percent fruit set from fertilization fruits, respectively. Free pollination (control) with 90 percent fruit set in comparison with self-pollinated of commercial cultivars was significantly different at 1% level of probability. Therefore, it is concluded that some cultivars had low germination percentage and in some others pollen age had most effect on germinability that could be respected in variety selection for plantation. So compatibility pollen can affect fruit set and yield.
    Keywords: Fruit set, Germination, Perfect flower, Pollen, Pomegranate