فهرست مطالب

مطالعات منطقه ای - سال دوازدهم شماره 4 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه مطالعات منطقه ای
سال دوازدهم شماره 4 (پاییز و زمستان 1390)

  • اسراییل شناسی - آمریکا شناسی
  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • حسین دهشیار صفحه 1
    مقاله حاضر به تناقض هایی نظر دارد که در پی جنبش وال استریت، آشکار شده اند. تناقض اساسی این است که هم سویی منافع صاحبان سرمایه، دولت و کارگران از سوی لیبرال های نظام سرمایه داری مورد تردید واقع شده است. مقاله با بررسی بحران های گوناگون نظام سرمایه داری طی دویست سال اخیر، بدین جمع بندی می رسد که محافظه کاران از همان ابتدا با کنترل کینزی بازار مخالف بوده اند. اما امروزه لیبرال ها هم با هم سویی مثلث دولت، اتحادیه های کارگری و صاحبان سرمایه مخالف شده اند که نتیجه چنین تردیدی عبارت است از کنترل اهرام های قدرت سیاسی از سوی محافظه کاران.
    کلیدواژگان: وال استریت، لیبرالیسم اشرافی، محافظه کاران، اقتصاد کینزی
  • حسین حمیدی نیا صفحه 17
    ساختار سیاسی و بافت اجتماعی رژیم صهیونیستی اسراییل به وفور در قالب مقاله، گزارش و کتاب مورد بحث واقع شده است. یکی از مباحث مغفول در راستای اسراییل شناسی، تحلیل امنیت و آینده آن از منظر جغرافیای سیاسی است. جغرافیای سیاسی اسراییل، بسیاری از رفتارهای این رژیم را طی دهه های اخیر توضیح می دهد. مقاله حاضر به کاوش در این بحث می پردازد که آسیب پذیری ها و نیز امتیازات اسراییل از منظر جغرافیای سیاسی کدامند. نویسنده با شرح دشواری های اسراییل در زمینه کمیابی منابع و عمق راهبردی، به شرح سیاست های اسراییل در چارچوب ضعف های ژئوپلیتیک آن پرداخته و چنین نتیجه گرفته است که عمده سیاست های اسراییل در داخل و خارج از سرزمین های اشغالی، پاسخی است به آسیب های راهبردی و ژئوپلیتیک این رژیم در حوزه جغرافیای سیاسی.
    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، بلندی های جولان، بیت المقدس، شهرک سازی، ژئوپلیتیک آب، رود اردن، مرزهای 1967
  • سمیه آقاجانی یزدآبادی صفحه 43
    بخش قابل ملاحظه ای از پویش های سیاسی جوامع را می توان از لابهلای رمان ها و نقدهای ادبی استخراج نمود. این رویه در مطالعات علوم سیاسی ایران، غریب است. با توجه به این خلاء اساسی، مقاله حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که اسراییل و اقدامات تجاوزکارانه آن چگونه ذهن اجتماعی عرب به ویژه دغدغه های فکری روشنفکران اعراب را متاثر می سازد؟ نویسنده با مرور رمان های غاده السمان به بررسی این فرضیه می پردازد که السمان با عطف توجه اعراب به اقدامات اسراییل، آنها را از نیات آتی اسراییلی ها آگاه می سازد اما گرفتاری های روزمره و کامرانی های متعارف در بازارها و اماکن تفریحی اعراب، آنها را از نیات آتی اسراییل غافل داشته و عقبه و وجدان سیاسی اعراب هنگامی متوجه تحول اوضاع می شود که اسراییل کاشانه آنها را اشغال و ویران کرده است.
    کلیدواژگان: غاده السمان، بیروت 75، شب ملیار، اشغال، گفتمان داستانی
  • واحد امینی صفحه 53
    ایالات متحده آمریکا در مبارزه با تروریسم در جهت امنیت نظام بین الملل به ویژه در خاورمیانه و بعد از حادثه 11 سپتامبر توانست با تاکید و تکیه بر یک جانبه گرایی در سیاست خارجی و با استفاده از منابع قدرت نرم و راهبرد نظامی پیش دستانه و اقدامات پیش گیرانه، موفقیت هایی را در زمینه مبارزه با تروریسم به ویژه در خاورمیانه به دست آورد. با این حال اقدامات یک جانبه گرایانه آمریکا در مبارزه با تروریسم، مشکلات بین المللی را افزایش داد. فرضیه اصلی نگارنده این است که با توجه به پیچیدگی های موجود در ماهیت و عملکرد تروریسم جدید، راهبرد چندجانبه گرایی به رهبری سازمان ملل متحد بیشترین شانس موفقیت را در مبارزه با این پدیده جهانی دارد. بنابراین پیش بینی مقاله این است که کامیابی در مبارزه با تروریسم در راستای افزایش امنیت نظام بین الملل در گرو نزدیک شدن برداشت های منطقه ای و جهانی است که تنها از طریق همکاری و تصمیم گیری مشترک تمامی اعضای جامعه بین الملل امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، تروریسم، منطقه خاورمیانه، نظام بین المللی، جنگ پیش دستانه، یک جانبه گرایی نظامی
  • مهدی روزخوش صفحه 87
    فرد هالیدی و تشخیص او در باب موانع توسعه در کشورهای خاورمیانه، مساله اصلی مقاله حاضر است. هالیدی به عنوان استاد مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن پس از وارسی تاریخ و مراحل توسعه در غرب و خاورمیانه، بدین جمع بندی رسیده است که چهار عامل مداخلات امپریالیستی پیوند امریکا حکومت های مرتجع، ساختارهای اجتماعی قبیله ای و سنت های بدوی، تداوم شیوه های تولید ماقبل سرمایه داری و بالاخره سرکوبگری و عدم توجه به کرامت انسانی، سبب شده اند کشورهای خاورمیانه نتوانند توسعه متوازنی را در پیش بگیرند. هالیدی به عنوان محققی که داده های فراوانی در مورد تاریخ آمریکا و روابط غرب با کشورهای خاورمیانه دارد و دانش ارزشمندی در باب جامعه شناسی تاریخی ملل خاورمیانه اندوخته است، مراحل توسعه در کشورهای متعدد را یکسان نمی بیند و کاوش در مورد ملزومات خاص توسعه نزد کشورهای گوناگون، امتیاز مضاعف پژوهش های او در باب لوازم و دقایق توسعه یافتگی در شرق و غرب است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی تاریخی، توسعه، امپریالیسم، اسلام سیاسی، ساختار قبیله ای، سنت های بدوی
  • سجاد بهرامی مقدم صفحه 113
    بدون تردید کشمکش اعراب اسراییل برجسته ترین مساله خاورمیانه است. تا 1948 این کشمکش که با تنش در بین یهودی ها و اعراب ساکن فلسطین تعریف می شد مشخصه ای محلی داشت، اما با تاسیس اسراییل در 1948 فضا متحول شد. از آن هنگام، عربستان به عنوان یک قدرت مهم در دنیای عرب سعی نموده است برای مواجهه با این کشمکش، دولت های عربی را حول یک خط مشی واحد و مبتنی بر شیوه های سیاسی دیپلماتیک هماهنگ نماید. به طور کلی خط مشی عربستان در این خصوص، در تلاش این کشور برای پیشبرد دو طرح صلح ملک فهد در اوایل دهه 80 و طرح صلح ملک عبدالله در اوایل سده بیست ویکم متجلی شده است که حل و فصل جامع کشمکش بین اعراب و اسراییل را در دستور کار خود قرار داده است. این پژوهش به بررسی انتقادی رویکرد عربستان سعودی نسبت به کشمکش اعراب اسراییل می پردازد.
    کلیدواژگان: نفوذ، رقابت، اسراییل، اعراب، طرح صلح ملک فهد، طرح صلح ملک عبدالله
  • جی. جان آیکنبری ترجمه: داوود پورنظر صفحه 141
    دیگر جای هیچ شکی نیست که ثروت و قدرت از شمال و غرب در حال حرکت به سمت شرق و جنوب است. نظم حاکم قدیم به رهبری ایالات متحده و اروپا، جای خود را به نظمی می دهد که در آن به طور فزاینده به سوی همراهی با کشورهای در حال ظهور غیرغربی پیش می رود. اما اگر چرخ بزرگ قدرت بچرخد، نظم سیاسی جهانی که متعاقب آن ظاهر می شود، از چه نوع ویژگی هایی برخوردار خواهد بود. برخی از ناظران آگاه معتقدند که جهان (آینده) نه تنها کمتر آمریکایی خواهد بود، بلکه از رنگ و بوی لیبرال آن نیز کاسته خواهد شد. آنها بر این باورند که نه تنها برتری ایالات متحده در حال کمرنگ شدن است، بلکه نظم بین المللی شفاف و قانون محور آن، که این کشور از دهه 1940 پرچمدار آن بوده است، در حال اضمحلال می باشد. از این منظر کشورهایی که به تازگی به ابزار قدرت دست یافته اند، شروع به گسترش ایده ها و برنامه های خود برای نظم جهانی می کنند. ایالات متحده تضعیف شده، قادر به دفاع از سیستم قدیم نخواهد بود. شاخصه های بین الملل گرایی لیبرال مانند شفافیت و حفظ روابط قانون محور که در نهادهایی همچون سازمان ملل و هنجارهایی مانند چندجانبه گرایی متجلی است جای خود را به یک سیستم رقابتی تر و پراکنده ای از بلوک ها، حوزه های نفوذ، شبکه های مرکانتیلیستی و رقابت های منطقه ای می دهد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، نظم جهانی، بین الملل گرایی لیبرال
  • جان. جی میرشایمر ترجمه: محسن محمودی صفحه 157
    جان میرشایمر مدت هاست که در باب کم وکیف حضور لابی طرفدار اسراییل در کریدورهای قدرت آمریکا تحقیق می کند. تز اساسی او این است که حمایت بی حد و حصر آمریکا از اسراییل نه دلیل اخلاقی دارد و نه توجیه استراتژیک، بلکه این لابی قدرتمند آمریکاست که صاحب منصب های آمریکا را به سمت حمایت از سیاست های بی رحمانه اسراییل در سرزمین های اشغالی سوق می دهد. میرشایمر بر آن است که اوباما هم طی دو سال اول حکومت خود نتوانسته است مانع اسراییل در ایذاء اعراب شود و طی سالیان آتی هم موفق بدین کار نخواهد شد.
    کلیدواژگان: اسراییل، آمریکا، سرزمین های اشغالی، راه حل دو دولت
  • نقد و بررسی
  • کنت کالدر ترجمه: فریبرز ارغوانی پیرسلامی صفحه 169
  • سید هاشم میرلوحی، سید رضا رحیمی عماد صفحه 176
|
  • Hossein Daheshyar Page 1
    The main question of this article is entity and future of Wall Street Movement. The author has studied the paradoxes of capitalism and its implications on international system. He concludes that conservatists and liberals in United States summing up, the Wall Street Movement is a signal that narrate from interests paradoxs among state, labor unions and capital holders.
  • Hossein Hamidinia Page 17
    Societal and political structure of Israel has studied a lot in Iranian Journals. So, this article analyzing the vulnerabilities of Israel in according to it geographical limits. Based on this argument, weakness of Israel in the geopolitical situation and its depth strategic deficit, are the reasons of security policies of Israel in the Middle East and world.
  • Somayyeh Aghajani Yazdabadi Page 43
    The article argues that we can explore the origins of very development by deliboration in the literary Criticism and Novels. Author has studies the Al-Saman’s novels and his works to understand the Arabs attitude on Israel. She concludes that Al-Saman invites Arabs to sophistication about Israelean activities.
  • Vahed Amini Page 53
    The author of the article argues that United States in the Barak Obama’s era couldnt resolve the terrorism dilemma. Under Obama U.S policymakers could created an international consensus against terrosism. The author concludes that the regional cooperation and common decision making is a good solution for the global terrorism.
  • Mehdi Roozkhosh Page 87
    Understanding and Interpretations of Freed Haliday about capabilities and challenges of Middle Eastern countries, especially Iran and Israel is the main point of this article. The Authors argues that in Haliday’s idea Middle East countries in themselves development have had four obstacles: Imperialistic interventions, suppression, productivity style and inattention to human dignity.
  • Sadjad Bahrami Moghaddam Page 113
    The main problem of this article is policy of Saudi Arabia about Arabs-Israel’s conflict. The author has tried explain the evolution in policy of Saudis in Palestin and Israel crisis. He Concludes that the Arabian initiate about that crisis has defeated
  • J. John Ickenbery Page 141
    What is the future of internationalism and who is the gurdian of international order after United States? are the main question of this article. Ickenbery’s reply and his foresight to that questions is weakness of United States, appearance of new powers and uncapability of U.S to defend of contemporary international order. He has proposed that Unites States has to accept his new role in the world.
  • J. Mearsheimer Page 157
    Mearsheimer as a famous researcher on Israelean Lobby and foreign policy of Unites States, in this article put forward a new analysis. He says Israel’s interests are not always the same as America’s. Thus it make little sense for Washington to back Israel no matter what it does mearsheimer has propose that the two-state solution is the only way to guarantee the Jewish states long-term security and our own