فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 12 (زمستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/11/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • گوناگون
  • انجمن اقتصاد اسلامی ایران
    صفحه 8
  • گزارش جایزه اقتصاد اسلامی
    صفحه 9
  • گزارش سومین همایش دوسالانه اقتصاد اسلامی
    صفحه 10
  • گزارش نشست ماهانه محققان اقتصاد اسلامی
    صفحه 11
  • جشنواره مطبوعات اسلامی
    صفحه 12
  • سخن نخست
  • علی اصغر هادوی نیا صفحه 13
    یکی از عناصر نظام های اقتصادی که در مقایسه آن ها نقش بسزایی داشته، ساختار مالکیتی است که به وسیله آن ها معرفی می شود. این ساختار به طور معمول بر مبانی نظری مبتنی است که دستیابی به آن ها در تبیین مستدل و روشن از ساختار مزبور اهمیت دارد. اقتصاددانان مسلمان نیز در این باره با تکیه بر برخی آیات قرآن کریم ساختار مالکیت مختلط را طر احی کرده اند. توجه به چگونگی اتکای این ساختار بر مبانی نظری که در این کتاب آسمانی ترسیم شده است، پذیرش ساختار مزبور و ترجیح آن را آسان می کند. این مقاله درصدد است با مراجعه به برخی کتاب های اقتصاد اسلامی و نیز منابع تفسیری، مبانی نظری ساختار مالکیت معرفی شده از سوی اقتصاددانان را با سازوکار نسبتا جدیدی ارائه، سپس با نتیجه گیری مناسبی که درباره دیدگاه های مختلف «عناصر ساختار مالکیت در نظام اقصادی اسلامی» وجود دارد، به مستندات قرآنی این ساختار اشاره کند. اگرچه این ساختار می تواند با توجه به مستندات فقهی نیز تکمیل و پشتیبانی شود، به جهت تلخیص از این امر پرهیز شده است.
    «مالکیت اعتباری خداوند» و «توحید افعالی پروردگار در شاخه مالکیت» مهم ترین مبانی نظری در تعیین ساختار مالکیت است که از سوی قرآن کریم معرفی شده اند. عنصر اول، بستر مناسبی برای امکان دخالت پروردگار در تعیین ساختار مالکیت فراهم آورده و عنصر دوم، به دنبال اثبات برتری ساختار تعیین شده از سوی پروردگار است. بدین ترتیب، امکان ثبوتی دخالت پروردگار در تعیین ساختار مالکیت مستدل می شود؛ اما در مقام اثبات نیز اقتصاددانان با مراجعه به قرآن کریم دریافته اند که ساختار مالکیت، تک محوری نبوده و متکی بر «مالکیت خصوصی» یا «مالکیت دولتی» به تنهایی نیست؛ بلکه مالکیت مختلط، ساختار برگزیده ای است که اقتصادانان مسلمان با تکیه بر برداشت های قرآنی، آن را ترسیم کرده اند.
  • اندیشه
  • محمدرضا مالک صفحه 37
    این مقاله، وظایف و مسو ولیت های دولت اسلامی را بررسی می کند؛ بدین منظور، ابتدا در یک نگاه کلی و با استفاده از روایات، وظایف دولت را در دو محور امور دنیایی و امور دینی برشمرده؛ سپس با استفاده از این بحث، مهم ترین مسو ولیت های اقتصادی دولت را با رویکردی تاریخی بررسی خواهد کرد؛ بدین منظور، با مطالعه پیشینه فعالیت های اقتصادی دولت در صدر اسلام، وظایف اقتصادی دولت در شش محور:1. تجهیز و تخصیص منابع مالی؛2. اجرای عدالت اقتصادی؛4. برقراری عمران و آبادی؛5. حفظ استقلال و امنیت؛6. امر به معروف و نهی از منکر.
    مورد بحث قرار می گیرد. بدیهی است که در این موارد، گاهی دولت لازم است به طور مستقیم در اقتصاد دخالت، و در مواردی نیز فقط به سیاستگذاری یا نظارت بسنده کند
  • سیدعباس موسویان صفحه 69
    یکی از ویژگی های مهم دین اسلام که آن را جاودانه کرده، این است که در کنار احکام ثابتی که از مصالح ذاتی، فطری و ابدی حکایت می کند، عرصه را برای طراحی شیوه ها و مدل های کاربردی نو، در اختیار مجریان و سیاستگذاران قرار می دهد تا متناسب با پیشرفت جوامع و تحولات اجتماعی و متناسب با وضعیت زمان و مکان، مدل سازی کنند. احکام ثابت که همانند چارچوب های اساسی و پی ساخت های بنیادین است، محتوای اسلامی جامعه را حفظ می کند و مدل های متغیر، به آن، تحول، تحرک، پویایی و شادابی می بخشد و به مسو ولان امر و کارشناسان اسلامی فرصت می دهد تا پیوسته به فکر طر احی الگوها، مدل ها، سازمان ها و ساختارهای جدید و منطبق با عصر و زمان خود باشند.
    در عرصه معاملات، از جمله معاملات پولی و بانکی نیز یک سری احکام ثابت فقهی وجود دارد که جز در مواقع اضطرار و تزاحم، قابل تخفیف نیست و یک سری عرصه های متغیر کارشناسی وجود دارد که بر حسب اقتضای موقعیت تغییر می کند. مهم ترین احکام ثابت فقهی و متغیر کارشناسی که در معاملات پولی و بانکی باید مورد توجه قرار گیرد، عبارتند از:ا. احکام ثابت فقهی 1. حاکمیت دولت اسلامی بر نظارت، کنترل و هدایت بانک ها و معاملات بانکی؛2. خالی بودن معاملات بانکی از اکل مال به باطل؛3. خالی بودن معاملات بانکی از ربا؛4. خالی بودن معاملات بانکی از غرر؛5. خالی بودن معاملات بانکی از بیع کالی به کالی.
    ب. عرصه های متغیر کارشناسی 1. مالکیت منابع و سرمایه بانک ها (دولتی، خصوصی، داخلی، خارجی، مختلط)؛2. مدیریت بانک ها (دولتی، خصوصی، داخلی، خارجی)؛3. انتخاب عقود شرعی مناسب؛4. انتخاب ساختار و سازماندهی مناسب.
    در این مقاله، ابتدا با استفاده از آیات و روایات و متون فقهی، احکام ثابت مباحث پول و بانکداری اسلامی استخراج و بیان می شود که معاملات بانکی و نظام بانکداری باید در چارچوب آن ها طر احی شوند؛ سپس با تبیین زمینه های کارشناسی، عرصه های متغیر بانکداری ارائه می شود.
    تفکیک حوزه های فقهی و ثابت معاملات بانکی از حوزه های کارشناسی و متغیر، زمینه های فکر و نوآوری در طر احی ابزارهای نو پولی و ارائه الگوهای کارآمد بانکی را برای کارشناسان مسلمان و متخصصان پول و بانکداری فراهم می آورد.
  • یدحسن وحدتی شبیری صفحه 93
    «خسارت تاخیر تادیه» از موضوعات حقوقی است که از دیرباز در حقوق کشورها مطرح بوده؛ ولی در سالیان پس از انقلاب اسلامی در کشور ما، به لحاظ پیدایی تحو لات فراوان، اهمیتی دوچندان یافته و موضعگیری های گوناگونی از سوی مراجع قانونی درباره آن صورت گرفته است.
    از یک طرف، تامین نظم اقتصادی در دنیای کنونی بدون در نظر گرفتن جریمه تاخیر، بسیار دشوار است و از طرف دیگر، شبهه خلاف شرع بودن نهاد حقوقی مزبور و لزوم تطابقی مقررات قانونی با احکام شرع مقدس بر اساس اصل چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، کاوش هر چه بیش تر در اطراف موضوع یاد شده را می طلبد. این مقاله صرفا به ابعاد فقهی و حقوقی «خسارت تاخیر تادیه» می پردازد و بررسی بعد اقتصادی موضوع را به متخصصان مربوط وا می گذارد. خسارت تاخیر تادیه می تواند با استفاده از نهاد «شرط ضمن عقد» وجهه شرعی بیابد و در صورتی که کاهش ارزش پول، بیش از اندازه متعارف، و مدیون نیز در سررسید از ادای دین متمکن باشد، بدون نیاز به شرط ضمن عقد قابل مطالبه است.
    کلیدواژگان: خسارت، جریمه دیرکرد، تاخیر تادیه، خسارت تاخیر تادیه
  • علی یوسفی نژاد صفحه 111
    پیشرفت اقتصادی و رسیدن به قله های ترقی و توسعه در تمام ابعاد گوناگون اعم از سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، از جمله دغدغه های ملت ها و جوامع مختلف به ویژه طی چند قرن اخیر و بالاخص در طول قرن بیستم میلادی بوده است.
    این مساله برای اندیشه وران و کسانی که دل در گرو پیشرفت کشورها و رفاه ملتشان دارند، دارای اهمیت خاصی است. توسعه روزافزون کشورهای صنعتی و عقب ماندگی کشورها در سراسر جهان اعم از آسیا و افریقا و امریکای لاتین باعث شد تا دلسوزان و طر احان نظریات توسعه به ارائه آرایی در خصوص علل عقب ماندگی و راه های رسیدن به رشد را بیان دارند.
    به طور کلی، نظریات ارائه شده را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد: دسته اول که به طور عمده فقدان سرمایه فیزیکی را عامل عقب ماندگی دانسته، رشد اقتصادی را به صورت پیش نیاز توسعه و به اصطلاح با نگاه به بیرون، و استراتژی توسعه برون زا را به صورت راه حل فرار از وضع موجود تجویز می کند.
  • احمد شوقی دنیا ترجمه: خداداد جلالی، مجید مرادی صفحه 131
    گرچه از آغاز بحث درباره اقتصاد اسلامی مدتی گذشته است، مجال برای گفت وگو در برخی از بخش های روش شناسی آن همچنان وجود دارد. به طور عام می توان گفت که گذشت زمان معقولی بر هر علمی، در واقع، یکی از عناصر مهم قابل بحث در ابعاد روش شناختی آن علم شمرده می شود.
    سخن درباره روش شناسی علم از یک سو فوق العاده پر اهمیت است؛ ولی از سوی دیگر، ما را از جوانب معرفتی آن علم بی نیاز نمی سازد و هر دو مورد برای علمی که پایه گذاری و در نهایت ارتقا دادن آن منظور نظر است، ضرورت دارد. آن چه در این مقاله ارائه می شود، به برخی از این ابعاد روش شناختی تعلق دارد که به طور مشخص چنین است:موضوع علم اقتصاد اسلامی: آیا موضوع علم اقتصاد اسلامی، رفتار اقتصادی مسلمان است یا رفتار اقتصادی انسان به طور عام؟ به عبارت دیگر، آیا موضوع علم اقتصاد اسلامی صرفا پدیده اقتصادی است یا پدیده اقتصادی موجود در جامعه اسلامی؟
    هدف علم اقتصاد اسلامی: آیا هدف از آن فقط توصیف، تفسیر و پیش بینی است یا افزون بر آن، به تعدیل و متوازن سازی رفتار اقتصادی نیز توجه دارد؟
  • اسماعیل سراج الدین ترجمه: ناصر جهانیان2 صفحه 147
    فقر، پدیده ای پیچیده، ناشی از فقدان رشد و نابرابری است. سیاست های کارآمدی که به درک فنی و تجربی فقر نیازمندند، با نهادهای کارا و نظامی حمایتگر از ارزش های اجتماعی، ترکیب می شوند. این مقاله، بر چهار مفهوم اساسی نظام اخلاقی اسلامی تکیه می کند و ویژگی های انسان اسلامی را الگو قرار می دهد که از خلال آن، سیاست های اجتماعی - اقتصادی مرتبط با فقرزدایی ارزیابی می شود. نگرش اسلام به جامعه در جایگاه نهادی واحد، این است که در آن، آزادی فردی و شرافت انسانی هر چند با توجه به اصل مسو ولیت دراوج قرارگیرد. این مفاهیم اخلاقی نشان می دهند که سیاست ها نباید فعالیت های غیر اخلاقی «وابستگی و تعلق و نیازمندی dependency)») را توسعه دهند یا نباید سبب نهادینه سازی فقر شوند. سیاست های مبتنی بر پرداخت های انتقالی که فقیران را از وضعیت وابستگیشان بالا نمی برد، به جز در مواردی که امکان پذیر نباشد، باید پرهیز شوند. این مقاله بنا بر شواهد ادراکی و تجربی، نتیجه می گیرد که اخلاق اسلامی از راهبرد فقرزدایی مبتنی بر اصل ارتقادهنده رشد اقتصادی همراه با عدالتی مولد حمایت می کند
|
  • Ali Asghar Hadavineia Page 13
    The ownership structure introduced by any economic system is one of the main elements of the system which plays a crucial role in differentiating a system from another one. This structure is usually based on theoretical foundations, which help to have a clear and rational explanation of the structure. Resorting to some Quranic verses Muslim economists also have modeled a mixed ownership structure. Deliberating on how this structure is based on the theoretical foundations outlined by The Holey Book makes it easy to understand and prefer it to the other structures.Referring to some Islamic literature and Quranic interpretive sources, the author attempts to present the theoretical foundations of ownership introduced by the economists a new mechanism and point out the Quranic documents taking an appropriate conclusion about different views on the “elements of ownership structure in Islamic economic system”. Though this structure may also be complemented and supported by some fiqhi documents but it is not touched here.The credit ownership of God and The Lord’s volitional Unity in the field of ownership is the most important theoretical foundation in determining the structure of ownership introduced by holy Quran. The first element prepares the ground for the interference of God to determine the ownership structure and the second element tries to prove the priority and preferences of the structure determined by God. Thus, it paves the way for the theoretical possibility of interference of God in the determination of ownership structure. Referring to holy Quran, economists also found that the ownership structure is not is not dependent on a single axis and not dependant only on one of private or public ownership; rather the mixed ownership is the chosen structure outlined by Muslim economists on the basis of Quranic interpretations
  • Mohammad Reza Malek Page 37
    This article studies the functions and responsibilities of an Islamic state. To this end, in a short glance and by using some traditions, the author points out the functions of the state in two worldly and religious axes and examines the most important economic responsibility of the state with a historical approach. Reviewing the background of economic activities of the Islamic state in the early periods, he discusses the economic obligations of the state in six areas:1-Mobilization and allocation of financial resources;2-Implementation of economic justice; 3-Stability;4-Development and prosperity;5- Guarding the independence and security;6-Inviting people to practices good deeds and prohibiting them from evil deeds.Needless to mention, that at times the state has to interfere directly in the economy and at some cases restrict itself to regulate and make policies only.
  • Syed Abbas Musavian Page 69
    One of the salient and immortalizing features of Islam is that, along with constant rules representing the innate, intrinsic and eternal interests, it provides the executives and policy makers with the choice to develop variable rules to keep pace with social changes and progress of time place and societies. The fixed rules, as the basic framework and fundamental understructure, hold on the Islamic contents of a society while the variable rules makes it active, dynamic and timely responsive, thus letting the experts and authorities to always thinks of modeling new models, organizations and structures consistent with the time and circumstances.As for as transaction rules are concerned, there are a series of fixed rules that does not bear any concession except for the emergency cases, and there are some variable rules that vary on the demand of time and environments. The major fixed and variable rules to be considered in the area of monetary and banking transactions are as under:a) Fixed fiqhi rules:1- The governance of Islamic state on controlling, regulating and directing banks and banking transactions; 2- Legal and cheat free transactions;3- Non-interest banking transactions;4- Ignorance free transactions;5- Kali-to-kali method free transactions.b) Discretionary variable rules:1- The ownership of (public, private, domestic, foreign and compound) bank resources and assets;2- Management of (public, private, domestic and foreign) banks;3- Selection of appropriate legal contracts;4- Adoption of suitable structure and organization.Using Quranic verses, traditions and fiqhi literature the author extracts the fixed rule of money and Islamic banking and states that banking system transactions should be modeled in that framework. Then he points out the variable rules explaining the discretionary areas.Differentiating the jurisprudential and constant fields of banking transactions from the variable and discretionary areas paves the way for innovations in modeling new monetary instruments and introduces effective banking models for Muslim scholars and monetary and banking experts.
  • Dr. Syed Hasan Wahdati Shobeiri Page 93
    The compensation of losses resulting from delay in payment is one of the legal issues that have been the focus of concentration since long time. After the Islamic revolution and the ensuing years and the new developments it got a doubled importance as it received various responses from legal authorities. On the one hand, in the modern world, it was too difficult to ensure economic order without taking the compensation of delayed payment into account. On the other hand, it’s suspected that this may be an illegal act and it needs to be explored more in order to make such legal rules compatible with sharia rules, to comply with the third act of Islamic republic of Iran’s constitution. This paper only deals with the fiqhi and the legal aspects of compensation of delayed payment, leaving economic aspects to be assessed by the related experts. The compensation might be given a legal account using the term within contract. However, if the currency depreciation is more than the normal rate and the debtor is able to pay on the due date, than the compensation may be demanded without any precondition.
  • Ali Yousofi Nejad Page 111
    Achieving economic progress and getting to the peak of advancement and prosperity in different aspects of life, such as social, cultural and economic aspects, have been one of the main concerns for all societies and nations in the recent centuries, in particular throughout the twentieth century. The agenda has been of a high priority for all those who are interested in the wellbeing and the welfare of their nations.The incomparable development of the industrialized nations and the underdevelopment of the other countries throughout the globe, from Asian to African and Latin American countries, has been a thought provoking challenge to the sympathetic theorists of development economics to find out the root causes of this backwardness and propose solutions to achieve growth and development.The theories may be classified in two following categories:a) The theories which emphasize on the lack of physical capital and declare the growth as a prerequisite for development. In other words they prescribe an exogenous development strategy.b) A second theory concentrates on human capital with an inward looking, linking the development to the cultural and spiritual affairs inside a country. This approach has emerged in the final two decades of the last century. Emphasizing on human beings as the main axis of development they attempt to raise the role of human characteristics and views in development.Influenced by the second theory the essay puts forth two hypotheses as follows:a) Since human being is the means and source of any changes, development may not be feasible without any transformation in the beliefs, demands and visions of human beings. b) As the present economic systems are set to attain just the material goals and worldly desires, any development model for Iran should be designed and formulated considering the religious implications.
  • Ahmad Shawqi Page 131
    The beginning of debate over Islamic economics returns to quite a long time ago, yet, there are many unexplored spaces to discuss. Generally, the passage of a considerable time for any field of science is considered to be one of the main debatable elements in the methodological dimensions of that science. On the one hand, it’s too crucial to discuss about the methodology, but this alone is not an alternative for discussing the cognitive dimensions of that science. One should take both the cases into account to develop and promote the science.What this essay aims to present is related to some of methodological dimensions, specifically, it deals with the following questions:What is the main subject of Islamic economics, economic behaviors of a Muslim individual, or any human being in general? In other words, is the subject of Islamic economics just economic phenomenon or the economic phenomena in an Islamic society? What is the objective of Islamic economics? Is the objective a mere description, interpretation and prediction? Or adjustment and balancing economic behaviors is also among the objectives?How Islamic economics could be theorized? Is theorizing in Islamic economics based only the on human senses and reason? Or one should employ other sources such as revealed text (Quran) and traditions? After all, what is the relation between Islamic economics and pluralism and the probability of committing errors?This essay examines the above four statements, i.e. the subject of Islamic economics, the objective of Islamic economics, theorizing in Islamic economics and the relation between Islamic economics and pluralism and error probabilities.
  • Ismail Sirageldin Page 147
    Poverty is a complex phenomenon, a consequence of lack of growth and inequality. empirical understanding of poverty that is Effective policies require technical and combined with efficient institutions and a supportive system of social values. The focuses on four basic tenants of the Islamic ethical system and treat the paper Islamic ethos as an ideal, through which socioeconomic policies dealing with poverty elimination are assessed. Islam views society as a unified entity in which individual freedom and human dignity is supreme although subject to the axiom of responsibility. These ethical tenants indicate that policies should not develop ‘dependency,’ amoral activities, or lead to the institutionalization of poverty.do not lift the poor from their dependency status Policies based on transfers that should be avoided except in cases where such shift is not feasible. Based on the conceptual and empirical evidence, the paper concludes that Islamic ethics support a poverty- alleviation strategy based on the principle of promoting economic growth with productive equity