فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 16 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سخن نخست
  • اندیشه
  • مجید حبیبیان نقیبی صفحه 11
    قرض الحسنه، پیشینه ای به قدمت زندگی اجتماعی انسان ها دارد. این نهاد در آثاری که از اندیشه وران و رهبران دینی و سیاسی به نسل های اخیر رسیده ، سهمی را به خود اختصاص داده و از لحاظ شمولیت نیز گستره قابل قبولی دارد. مقاله حاضر با نگرشی تفسیری- روایی در صدد تصحیح روش اثبات صحت و مشروعیت این نهاد است؛ بدین منظور، خواهیم دید آیات شریفه ای که در آن از لفظ «قرض» استفاده، و به صفت «حسن» مقرون شده است، بر قرض الحسنه مصطلح دلالتی ندارد؛ البته برای اثبات صحت و مشروعیت قرض الحسنه می توان از عمومات و اطلاقات قرآنی و نیز احادیث بسیاری که در اصناف مختلف در مقام ترغیب به عرضه و تحدید تقاضا و نیز مقایسه قرض الحسنه با عقود دیگر آمده است، استفاده کرد و با اتکا به آن ها نشان داد که هرگونه تردید در صحت و مشروعیت قرض الحسنه بی اساس است بدون آن که نیازی به تمسک به آیات مذکور باشد.
    کلیدواژگان: قرض الحسنه، تفسیر، روایت، عرضه و تقاضای قرض الحسنه
  • سیدعباس موسویان صفحه 35
    یکی از ویژگی های آموزه های اقتصادی اسلام که خیلی هم ترغیب شده، اعطای قرض الحسنه است. تجربه عینی نیز نشان داده که نهاد قرض الحسنه در رفع مشکلات مردم بسیار مؤثر بوده است؛ بنابراین، بر تمام عناصر نظام اسلامی (دولت، مجلس، قوه قضائیه) لازم است در ساماندهی هرچه قوی تر، درست تر و کارآمدتر این نهاد مقدس اهتمام کنند.
    صندوق ها و مؤسسه های قرض الحسنه در جایگاه واسطه های پولی از طریق افتتاح حساب پس انداز و در مواردی حساب حواله ای وجوه مازاد مردم را جذب کرده؛ سپس از طریق وام قرض الحسنه در اختیار متقاضیان می گذارند؛ در نتیجه از طریق افزایش حجم پول یا شبه پول و از طریق افزایش سرعت گردش پول روی حجم نقدینگی جامعه و روی تقاضای کل و سطح عمومی قیمت ها تاثیر می گذارند؛ بنابراین، ضرورت دارد نوع و حجم فعالیت صندوق ها و مؤسسه های قرض الحسنه، پیوسته تحت نظارت بانک مرکزی باشد تا بانک مرکزی بتواند در سیاست های کلان پولی و اقتصادی، آن ها را در نظر گیرد.
    سوءاستفاده مدیر یا هیات مدیره برخی صندوق ها و مؤسسه ها یا سوءمدیریت آن ها به جهت ناآشنایی با مدیریت مالی یا اعمال سلیقه های شخصی، منابع سپرده گذارآن را به خطر انداخته، حقوق آن ها و گیرندگان وام را تضییع می کند؛ بنابراین لازم است با تصویب قوانین لازم، نوع، شیوه، ابزار و حجم فعالیت صندوق ها و مؤسسه های قرض الحسنه، تعیین و مراجع صلاحیت دار برای اعطای مجوز، نظارت، کنترل و ابطال مجوز مشخص، و شیوه های حل اختلاف روشن شود. در این مقاله با تقسیم صندوق های قرض الحسنه به سه گروه صندوق های محلی، کوچک و بزرگ، طرحی برای ساماندهی آن ها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قرض، قرض الحسنه، صندوق قرض الحسنه، سپرده پس انداز، سپرده حواله ای، وام قرض الحسنه
  • علی حسن زاده، مهین دخت کاظمی صفحه 57
    صندوق های قرض الحسنه که با دیدگاه سیاسی، انقلابی و اقتصادی در سال 1346تاسیس شدند و بعد از انقلاب، تحت نظارت سازمان اقتصاد اسلامی به فعالیت خود به طور رسمی و قانونی ادامه حیات دادند، اکنون معضلی برای اقتصاد ایران شده اند. مشکل ورشکستگی برخی از این صندوق ها کم کم به بحران ملی تبدیل می شود که گذشته از پیامدهای منفی اقتصادی، عواقب اجتماعی خطرناکی برای بازار پول و سرمایه کشور خواهد داشت. تعاونی های اعتبار و مؤسسات قرض الحسنه که هر روز در حال گسترش هستند، عملا به مؤسسات انتفاعی پولی تبدیل شده اند. آن ها با نرخ های بالا سپرده می گیرند و به مشتریان خود تسهیلات می دهند. به گفته مسؤولان بانک مرکزی براساس قوانین پولی و بانکی حاکم بر کشور این مؤسسات دیگر قرض الحسنه نیستند؛ چرا که عملیات آن ها به اعطای وام های ضرور و اضطراری کوچک محدود نیست. بسیاری از این مؤسسات به جز دریافت سپرده های ریالی، سپرده های ارزی نیز دریافت می کنند و عملا کار این مؤسسات به عملیات زیرزمینی تبدیل شده است. افزون بر این، افتتاح حساب جاری، حساب مدت دار، صدور دسته چک و پرداخت سود از جمله تخلفات این مؤسسات است. این در حالی است که مؤسسات مذکور تحت نظارت و کنترل بانک مرکزی قرار ندارند و عملکرد آن ها سبب اخلال در بازار پول و سرمایه و گاهی عدم اثرگذاری سیاست های پولی می شود.
    هدف مقاله حاضر، بررسی مشکلات و بحران هایی است که برخی صندوق های قرض الحسنه با عملکرد خود و بدون نظارت بانک مرکزی در بازار مالی کشور ایجاد می کنند. از جمله اخلال ها می توان به رشد نقدینگی، افزایش ضریب فزاینده پولی و در پی آن، افزایش نرخ تورم، عدم تعهد به سپرده ذخیره قانونی و وام دهی بیش از حد و مهم تر از آن، فعالیت های صوری و پولشویی اشاره کرد. در پایان مقاله راهکارهایی جهت ادامه حیات این صندوق ها با نظارت کامل بانک مرکزی ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: صندوق های قرض الحسنه، بازار پول و سرمایه، نقدینگی، ضریب فزاینده نقدینگی
  • سید حسین میرمعزی صفحه 75
    در این مقاله، مفهوم «هزینه فرصت سرمایه گذاری» و مفاهیم نزدیک به آن همچون «نرخ حذف» و «بهترین گزینه بعدی» تبیین، و اثبات می شود که از دیدگاه خرد در فرض رقابت کامل و در بلند مدت، هزینه فرصت سرمایه گذاری در اقتصاد مبتنی بر بهره، نرخ بهره است؛ ولی در غیر این فروض یعنی در اقتصاد مبتنی بر بهره در فرض عدم رقابت کامل و در اقتصاد بدون بهره، هزینه فرصت سرمایه گذاری در پروژه A، نرخ بازده بهترین پروژه بعدی است؛ و از دیدگاه کلآن که هزینه فرصت همه پروژه های سرمایه گذاری مد نظر است نیز فقط در فرض رقابت کامل در بلند مدت، نرخ بهره، هزینه فرصت همه پروژه ها است؛ ولی در غیر این فروض چه در اقتصاد مبتنی بر بهره و چه در اقتصاد بدون بهره (اقتصاد اسلامی) سرمایه گذاری دارای هزینه فرصت نیست و فقط دارای نرخ حذف است.
    کلیدواژگان: هزینه فرصت، سرمایه گذاری، نرخ بهره، نرخ حذف، بهترین گزینه بعدی
  • میثم موسایی صفحه 97
    مطالعه سخنان امام علی در زمینه مسائل اقتصادی، بیانگر این واقعیت است که رفتارهای اقتصادی در حیطه اقتصاد در چارچوب تعریف شده ای باید صورت گیرد. کارایی همراه با عدالت، توازن در توزیع درآمد و رعایت مصالح جامعه و در یک کلام، اقتصاد مبتنی بر عدالت و اخلاقیات، ثمره تفکیک ناپذیر رعایت چارچوب مذکور است. در مقاله حاضر، این چارچوب و مقررات از سخنان امام علی در حیطه تولید، استخراج و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، امام علی، تولید
  • منذر کهف ترجمه: سعید فرهانی، محمدعلی فراهانی فرد صفحه 125
    برای توسعه پایدار دو معنا می توان در نظر گرفت: یکی معنای اقتصادی و دیگری معنای زیست محیطی. در اقتصاد، توسعه پایدار، یعنی توانایی اقتصاد برای رسیدن به رشد مطلوب و حفظ آن برای بلندمدت؛ اما توسعه زیست محیطی، توسعه ای است که دسترسی پایدار به منابع طبیعی پایان پذیر را فراهم می آورد. این کار نیازمند حفاظت از این منابع در بهره برداری و کاهش آثار مضر به ویژه آلودگی است. در همین جهت، کمیته توسعه پایدار سازمان ملل تعریف خود را این گونه ارایه می دهد:افزایش پایدار در تولید و مصرف کالاها و خدماتی که به نیازهای اولیه مربوط بوده، کیفیت زندگی را ارتقا می دهند. این کار باید همزمان با کاهش بهره برداری از منابع طبیعی و مواد سمی و پراکندن زباله ها و آلاینده ها در چرخه زندگی باشد تا نیازهای نسل های آینده را دچار مخاطره نسازد.
    مسلم است که این دو تعریف به ویژه در اقتصادهای متکی بر نفت و دیگر منابع طبیعی تجدیدناپذیر تداخل هایی با یک دیگر دارند. این مقاله به بررسی اقتصاد کشورهای اسلامی پرداخته، با توجه به جنبه زیست محیطی، بر پایداری اقتصادی توسعه تمرکز می یابد.
  • گروه اقتصاد صفحه 151
    چالشی که کشورهای اسلامی با آن مواجهند، تحقق بخشیدن به فلاح و حیات طیبه علمی به رغم محدودیت منابع است؛ ولی کشورهای مزبور در اثر تقلید از راهبردهای سکولار سرمایه داری، سوسیالیسم و دولت رفاه، گرفتار عدم تعادل در اقتصاد کلان و اقتصاد خارجی شدند و در تامین حیات طیبه برای همه توفیق نیافته اند. حتی در تامین نیازها و کاهش نابرابری ها نیز که بعد مادی حیات طیبه است، شکست خوردند؛ زیرا تامین نیازها و کاهش نابرابری ها فقط در صورتی امکان پذیر است که فرد در بهره برداری از منابع به اولویت های اجتماعی توجه کند و این امر فقط از طریق پایبندی به نظام اخلاقی اسلامی و اعتقاد به حسابرسی نزد خداوند ممکن است. کشورهای اسلامی باید از راهبردهای سکولار و ناموفق سرمایه داری، سوسیالیست و دولت رفاه و... دست برداشته، راهبرد ویژه خود را پیدا و بدان عمل کنند. راهبرد اسلامی، برپایی عدالت اجتماعی اقتصادی را هدف قرار می دهد. در این راهبرد، بعد معنوی سعادت با افزایش قرب انسان به خدا محقق می شود و در بعد مادی، منابع که امانت الاهی است، به صورت عادلانه و کارا تخصیص داده، و توزیع می شود. نظام اخلاقی، از طریق وجدان فرد، امانت بودن منابع در دست او و مسؤولیت او در برابر خداوند را متذکر شده، به فرد انگیزه می بخشد تا منفعت شخصی خود را به روشی دنبال کند که به تحقق رفاه اجتماعی ضرر نرساند. بدین ترتیب بخش بزرگی از تقاضا قبل از آن که در بازار ابراز شود، حذف می شود؛ اما تحقق نظام اخلاقی اسلام به تنهایی کافی نیست و باید همراه با آن ساختار اجتماعی اقتصادی نیز اصلاح شود. به رسمیت شناختن مالکیت خصوصی و انگیزه سود در کنار پاداش های مادی عادلانه، اصلاحات ارضی در کنار توسعه روستایی و گسترش بنگاه های کوچک، اصلاح ساختار مؤسسات مالی در پرتو آموزه های اسلام، اصلاح منابع مالیه عمومی مطابق با آموزه های اسلام، اصلاحاتی است که باید صورت پذیرد. شایسته است اصلاحات مزبور از طریق اجرای کارای برنامه های متعدد توزیع مجدد اسلامی تقویت شود. در نهایت اگر کشورهای اسلامی مفاهیم و آموزه های اسلامی را در اقتصاد و جامعه خود به کار نبندند، هرگز نمی توانند در از بین بردن عدم تعادل های اقتصادی و تحقق توسعه مورد نظر اسلام موفق باشند.
    کلیدواژگان: راهبرد، عدالت اجتماعی، اقتصادی، نظام اخلاقی، اصلاح ساختاری، توزیع مجدد
  • گوناگون
  • معرفی کتاب بر گذیده سال حوزه علمیه در حوزه اقتصاد
    صفحه 191
|
  • Majid Habibian Naghiby Page 11
    The back ground of qarzolhasane is as long as human's social life. In the works of thinkers and political – religious leaders which come down by inheritance to the recent generations, this institution, allocated a special part to itself; furthermore it owns an acceptable extent. In the fallowing paper we are going to affirm the accuracy and legality of the said institution from narrative – interpretive point of view. We will see verses which use "qarzolhasane", don’t indicate on idiomatic interest – free loan. Anyhow we can use Quran's common expressions and many traditions to affirm accuracy and legality of qarzolhasane. These traditions include the encouragement of supply, the limitation of demand and the comparison of qarzolhasane with other contracts in different guilds. At last relying up on them, without using the mentioned verses, we can indicate any doubt regarding the accuracy and legality of qarzolhasane is unfounded.
  • Syed Abbas Musavian Page 35
    One of the characteristic of Islam's economic teaching which was encouraged is granting qarzolhasane.The exact experiment showed how qarzolhasane institution was affective in solving people's difficulties and problems. Therefore all Islamic system parts (government, parliament, judicature) should try their all best to make this holy institution more powerful, accurate and efficient.Funds and institutions of qarzolhasane as money instrumentalities absorb people's surplus Funds through opening saving accounts and in some cases through opening draft accounts and then offer them to the applicants in the form of qarzolhasane loans.Consequently they will influence the liquidity supply of society, total demand and general level of prices though increasing money supply and increasing the velocity of circulation. So central bank should always control the kind and amount of qarzolhasane institution activities; so that central bank could consider them in economics monetary macro policies. The abuse of some institutions or Fund's management or board of directors and their mismanagement due to their unfamiliarity with fractal management or applying personal style endanger depositor's sources and waste borrowers rights. So it is necessary to specify the kind, method, instrument and activity amount of qarzolhasane institution through approving the necessary laws. In addition the competent authorities and different problem solving solutions should be clarified in order to grant permits, inspect, control and cancel the specific permit. Dividing qarzolhasane funds in to three groups local, small and big funds we will present a plan for managing them.
  • Dr. Ali Hassanzadeh, Mahindokht Kazemi Page 57
    These funds which started to establish since 1967 with a political-revolutionary and economic point of view, and continued their operations under the supervision of Islamic Economy Organization as official institutions after the victory of Islamic Revolution, are now regarded as an intricate for the economy of Iran. The problem of bankruptcy of these institutions is going to become as a nation-wide crisis and in addition to negative effects on the economy, it has dangerous social consequences for the money and capital market of the country. The Credit Co-operations and Gharz-al-Hasane Funds which are expanding everyday have practically changed into profit-based money intermediaries. They accept deposits at high rates and lend money to their clients. According to the authorities of the Central Bank of Iran, they are not anymore non-profit Qarz-al-Hasane Funds, because their activities are not limited to small emergency loans. Many of these institutions in addition to accepting Rial deposits, they accept foreign exchange deposits and practically, practice under ground activities. In addition to opening current accounts and time deposits, they pay profit (interest) to depositors, and issue checking accounts, which are some of their violations. Their activities are not under the control of the Central Bank, and create disorder in the money and capital market and some times work on opposite direction of monetary policies.The aim of the present paper is to study the difficulties created by the operation of these institutions without the control and supervision of the central bank. These difficulties include growth of liquidity, the increase of multiplier, extending loans in access to their capacity, without having any legal deposits at the central bank, and more over, conducting artificial activities and money laundering. Some strategies for improving their activities under the supervision of the central bank will be presented at the end of this paper.
  • Syed Husain Mir Moezzi Page 75
    In this paper the meaning of investment opportunity cost and its related meaning such as elimination rate and next optimal variant will be explained and proved. From Micro perception, investment opportunity cost in interest based economy with assumption perfect competition and long term is exactly the interest rate. On the other hand if we ignore the said assumption which means non - existence of a perfect competition in interest based economy and in interest free economy, investment opportunity cost in one project whould be the best yield rate of the other. From Macro perception, in which the opportunity cost of all investment projects are considered, interest rate is the opportunity cost of all projects on the assumption that we have a perfect competition market in a long term, but If we ignore the mentioned assumptions in both interest - based economy and interest free economy, investment have only elimination rate and not opportunity cost.
  • Dr. Maisam Musaie Page 97
    Studying Imam Ali's words about economic issues indicates the fact that, economical behavior in economic scope should be a compiled within a definable framework. Observing the mentioned framework has the following sure
    Results
    efficiency with justice, equilibrium in income distribution, observing the public interests and in one word the economic which is based on justice and ethics.In the following paper the said framework and rules which were adopted from Imam Ali's word will be analyzed and extracted with an regard to the production scope.
  • Monzer Kahf Page 125
    Sustainable development has two meanings: economic and environmental. In economics, sustainable development means the ability of an economy to meet a selected growth target andmaintain it for a long-run steady state. For the environmentalists, it means development that maintains a steady supply of delectable natural resources. This paper deals with the economies of the Muslim countries. It will focus of the economic sustainability of development without neglecting the ecological aspect whenever it is relevant.This paper divided into four Sections, in addition to its introduction and a conclusion. Section One is a necessary introduction that lays the ground for other Sections; it surveys some of the main indicators of the level of economic and social development of the Muslim countries.Section Two will focus on the Islamic economic approach to the development theory in general and to sustainable development in specific. This will be derived from the existing literature on Islamic economics. Section Three will discuss the most important prerequisites for sustainable development in the Muslim countries in the light of the contribution of the Islamic economics’ literature. Finally, Section Four will discuss policy recommendations.
  • Page 151
    Islamic countries try to provide pure life in spite of the limitation of resources. The imitating Secularism capitalism, socialism and welfare state strategies caused the said countries suffer from disequilibrium in macroeconomics and foreign economics.They also failed in providing pure life, essential needs and the decrease of unjust which is a part of material dimension of pure life. The fulfillment of needs and the decrease of unjust could be possible only in the fallowing case; when individuals pay attention to the important issues of the society when they are exploiting the resources. This could be done only when individuals follow the morality principles of Islam and believe in the day of reckoning.Islamic countries should ignore the unsuccessful secularism capitalism and welfare state strategies and find their own policies.Establishing social _ economic just is the main purpose of Islamic policies. The said policy has two dimensions (1) spiritual and (2) material. In the spiritual dimension, prosperity is a achieved by nearing to God and in material dimension resources as divine trust are distributed justly. The morality principles of Islam motivate individuals to achieve their personal benefits in a way which dont detriment the social welfare.The said purpose is obtained through individual's conscience, holding the resources in trust and his responsibility before God. In such cases, the maximum demand could be omitted before they could be offered in the market.The fulfillment of the morality principles of Islam is not enough alone, and it seems improving the social _ economic structure is necessary.The recognition of personal property, just prizes and benefits, agrarian reforms, village development and expansion of small firm, reforming the structure of financial institutions under the light of Islamic doctrine, reforming public Financial resources which are in accordance with Islamic doctrines are the examples of reformations.It would be better the said reformations be supported by the maximum efficiency of the Islamic redistribution programs. If Islamic countries dont apply the Islamic doctrine in economic and their society, the economic disequilibrium's will remain in its place and the fulfillment of development would be left with out any success.