فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 19 (پاییز 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن نخست
  • اندیشه
  • زهرا عباسی، سیدکاظم صدر صفحه 13
    هدف از انجام این مطالعه، محاسبه هزینه ای است که بانک کشاورزی به جهت قرض دادن طی سال های 1363 تا 1379 متحمل شده است. برای محاسبه این هزینه، روش های حسابداری موجود مطالعه، و روش ABC یا روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت انتخاب شد. روش ABC از این جهت با سایر روش ها متفاوت است که کلیه فعالیت هایی که برای ارائه یک کالا یا انجام یک خدمت انجام گرفته، مدنظر قرار می گیرد؛ سپس هزینه انجام این فعالیت ها محاسبه می شود و سرانجام با انتخاب مبنای مناسب تخصیص هزینه بین کالاها صورت می گیرد.
    در این مطالعه، با روش یادشده هزینه عقد قرض الحسنه و همچنین هزینه عقدهای فروش اقساطی، مشارکت مدنی، مضاربه و سلف محاسبه شده است تا هزینه عقد قرض الحسنه قابل مقایسه و بررسی با سایر ابزارهای تامین مالی باشد. طبق انتظار، رقم حاصله برای هر سال با سال دیگر متفاوت است؛ زیرا هزینه بانک در این مدت یکسان نیست. در سال 1379 هزینه هر قرارداد قرض الحسنه، فروش اقساطی و مشارکت مدنی به ترتیب 79305، 538225 و 284535 ریال است. در همین سال، هزینه هر عقد سلف و مضاربه به ترتیب 243722 و 307251 ریال است. از سال 1376 هزینه هر عقد قرض الحسنه از تمام عقود دیگر برای عرضه تسهیلات کمتر است. بر عکس، هزینه ابزارهای فروش اقساطی و مضاربه در طول دوره مطالعه، از هزینه سایر عقود برای اعطای تسهیلات بیشتر است.
    در صورتی که با شاخص های مناسب، ارقام هزینه اسمی را به واقعی تبدیل کنیم، می بینیم که هزینه واقعی هر عقد، نوسان هزینه اسمی را ندارد و نمودارهای هزینه واقعی روندی تقریبا ثابت دارند. حتی هزینه عقدهای قرض الحسنه و فروش اقساطی نیز با تبدیل به ارقام واقعی به هم نزدیک می شوند.
    برای مطالعه نقش عوامل موثر بر هزینه ابزارهای تامین مالی، تابع هزینه آن ها برآورد، و مشاهده شد که دستمزد واقعی، یکی از متغیرهای معنادار است که بر هزینه عقد در تمام عقود مطالعه شده اثر مثبت دارد؛ برای نمونه اگر متوسط دستمزد واقعی، یک درصد افزایش یابد، هزینه هر عقد قرض الحسنه به طور متوسط 98/0 درصد افزایش می یابد. هزینه عامل سرمایه و تعداد تسهیلات اعطایی و مبلغ آن ها نیز بر هزینه هر عقد مطالعه شد منتها برخلاف عامل کار، تاثیر یکنواختی در کاهش یا افزایش هزینه همه ابزارهای مالی یادشده نداشتند. با در نظرگرفتن یافته های به دست آمده، بانک کشاورزی می تواند از هزینه عقد قرض الحسنه و سایر عقود برای تامین مالی تقاضای مشتریان خود بکاهد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی، تسهیلات بانکی، هزینه قرض الحسنه، توابع هزینه اعطای تسهیلات بانکی، بانکداری اسلامی، ابزارهای مالی اسلامی، اعتبارات کشاورزی، بانک کشاورزی
  • سیدعباس موسویان صفحه 45
    گذشت بیش از بیست سال از اجرای قانون بانکداری بدون ربا، فرصت مناسبی برای مطالعه و ارزیابی این نظام بانکی است. یکی از ابعاد مهم آن، بحث اعطای تسهیلات و تخصیص منابع است.
    با تغییر قانون بانکداری ایران و حذف اعطای وام و اعتبار براساس قرارداد قرض با بهره، روش های دیگری برای تخصیص منابع جایگزین شد که در یک تقسیم بندی کلی می توان به چهار گروه قرض الحسنه، قراردادهای مبادله ای (فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، سلف، خرید دین و جعاله)، قراردادهای مشارکتی (مشارکت مدنی، مشارکت حقوقی، مضاربه، مزارعه و مساقات) و سرمایه گذاری مستقیم، تقسیم کرد.
    مطالعه عملکرد این روش ها نشان می دهد که فقط قراردادهای مبادله ای با ماهیت بانک های تجاری و با اهداف و سلیقه های متقاضیان تسهیلات بانکی سازگار است؛ در نتیجه، الزام بانک یا مشتریان به سایر قراردادها باعث اتلاف منابع بانک های تجاری و صوری شدن قراردادها می شود. مطالعه کاربردی قراردادهای مبادله ای نشان می دهد که این گروه از قراردادها به تنهایی برای تامین صددرصد نیازهای متقاضیان تسهیلات بانک های تجاری کافی است.
    مشکل دیگر، بحث شیوه های اعطای تسهیلات است. بانکداری دنیا کنار شیوه متعارف پرداخت وام و اعتبار، از پرداخت تسهیلات به روش اعتبار در حساب جاری و کارت های اعتباری استفاده می کند که هم به نفع بانک و هم به نفع مشتری است. مطالعه کاربردی قراردادهای مبادله ای نشان می دهد که این گروه از قراردادها، افزون بر قابلیت برای اعطای تسهیلات به روش متعارف، قابلیت برای اعطای تسهیلات به روش اعتبار در حساب جاری و کارت های اعتباری را نیز دارند.
    در این مقاله با بیان اشکالات بخش اعطای تسهیلات در بانکداری ایران، الگوی جدیدی برای بانک های تجاری، براساس قراردادهای مبادله ای پیشنهاد می شود که نتایج ذیل را به همراه دارد.
    1. تعداد قراردادهای اعطای تسهیلات از دوازده نوع به پنج نوع کاهش می یابد که سبب تسهیل و روان سازی معاملات بانکی می شود؛2. شیوه های اعطای تسهیلات متنوع شده، افزون بر شیوه متعارف، شیوه اعتبار در حساب جاری و کارت های اعتباری نیز افزوده می شود؛3. از آن جا که قراردادهای مبادله ای بانک براساس حسابداری بدهکار و بستانکار است، با شیوه های حسابداری بانکداری متعارف و بین المللی هماهنگ خواهد بود؛4. از آن جا که قراردادهای مبادله ای براساس نرخ های سود معین و قطعی است، با ماهیت بانک های تجاری و اهداف و انگیزه های متقاضیان تسهیلات هماهنگ است و زمینه برای پرداخت سود معین برای انواع سپرده های بانکی و هماهنگی با بانکداری بین المللی فراهم می شود؛5. تمرکز روی قراردادهای مبادله ای و استفاده از تمام ظرفیت آن ها، بانک های تجاری را از ورود به فعالیت های غیرتخصصی دور کرده، روز به روز به عمق و تنوع خدمات آن ها می افزاید؛ به طوری که بعد از مدت زمان کوتاهی می توانند ابزارها و راهکارهای استاندارد را برای کشورهای اسلامی و در سطح بین المللی ارائه دهند.
    کلیدواژگان: بانک های تجاری، بانک های تخصصی، تخصیص منابع، قرض الحسنه، قراردادهای مبادله ای، قراردادهای مشارکتی، سرمایه گذاری مستقیم، اعتبار در حساب جاری، کارت های اعتباری
  • محمدرضا یوسفی صفحه 71
    سرمایه گذاری از متغیرهای کلیدی اقتصاد است که رابطه منفی با نرخ بهره دارد. بر این اساس، از سوی نمایندگان مجلس طرح منطقی کردن سود تسهیلات بانکی جهت کاهش هزینه های تولید و بهبود سرمایه گذاری ارائه شده است. آنان با اتکا به پایه های نظری، بالابودن Spread بانکی و گزاف بودن هزینه های تجملی و غیرضرور بانک های تجاری کشور، معتقدند: می توان نرخ سود تسهیلات را بدون کم کردن نرخ سود سپرده ها کاهش داد و رشد اقتصادی را باعث شد.
    در دهه 1970 با ارائه دیدگاه مکینون وشاو، ضعف های دوره سرکوب مالی روشن، و ضرورت سیاست های آزادسازی مالی طرح شد؛ اما تجارب دوگانه کشورهای اجراکننده این سیاست ها نشان داد که توفیق این سیاست ها منوط به تحقق پیش شرط های لازم است؛ بنابراین، طرح منطقی کردن سود بانکی، پایه های نظری محکمی ندارد؛ افزون بر این که در ایران، حساسیت سرمایه گذاری به نرخ سود بانکی به دلیل بی ثباتی سیاستی، بالابودن ریسک سرمایه گذاری، پایین است.
    نهایت این که به نظر می رسد Spread بانکی ایران بالا است و ریشه های آن در مطالبات معوقه، نرخ بالای تورم، و بالابودن هزینه های بانکی است که جهت کاهش این سه متغیر باید سیاست های متناسب اتخاذ، و از اقدام های دستوری پرهیز شود.
    کلیدواژگان: سرکوب مالی، آزادسازی، Spread بانکی، سرمایه گذاری، نرخ سود، نرخ بهره
  • توسعه پایدار بر محور عدالت
    سعید فراهانی فرد صفحه 91
    پیامدهای منفی صنعتی شدن و توسعه یافتگی که نتیجه تبلیغ و ترویج مصرف گرایی و تکاثرطلبی در دامان نظریه های سکولار بوده است، استمرار رشد و توسعه را به خطر انداخته و بخش های قابل توجهی از مردم را از آثار مثبت آن یعنی رفاه و برخورداری از مواهب الاهی محروم کرده است.
    در این مقاله با تبیین عدالت به معنای گسترده آن ادعا شده که خلقت جهان براساس عدالت بوده و روابط عناصر سه گانه انسان، طبیعت و جامعه انسانی با خداوند و با یک دیگر بر محور عدالت ترسیم شده است و انسان های تربیت یافته در دامان مکتب اسلام نیز با توجه به این روابط به خوبی می توانند توسعه و رفاه مورد نظر خداوند متعال را استمرار بخشند.
    مقاله در بخش دیگر، ضمن برشمردن سازوکارهای ضمانت اجرای عدالت در استفاده از منابع خدادادی، ادعا می کند که در نظام اسلامی، دولتی مقتدر که منابع طبیعی در مالکیت یا تحت سرپرستی او است و با در اختیار داشتن اهرم های قانونی از جانب شرع برای کنترل و نظارت بر چگونگی بهره برداری از این منابع، به خوبی می تواند توسعه پایدار بر محور عدالت را تحقق بخشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، عدالت تکوینی، عدالت تشریعی، منابع طبیعی، منابع زیست محیطی، ثبات، انعطاف پذیری
  • محمداسماعیل توسلی صفحه 123
    در اقتصاد اسلامی، پول موضوع بسیاری از احکام فقهی و حقوقی است؛ از این رو، شناخت ماهیت آن اهمیت ویژه ای یافته است. در این جهت، برخی از اندیشه وران اسلامی به نظریه پردازی درباره ماهیت آن پرداخته اند. شهید صدر، آیت الله بجنوردی، آیت الله شاهرودی و حجت الاسلام یوسفی، حقیقت پول را در قدرت خرید آن می دانند و مؤلفان کتاب پول در اقتصاد اسلامی به نظریه ارزش اسمی درباره ماهیت پول گرایش دارند. مقاله حاضر با بررسی این نظریات و نقد مبنایی و بنایی آن ها نشان داده است که این نظریات به دلایلی کافی نیستند؛ و باید به نظریه پردازی جدیدی درباره ماهیت پول روی آورد.
    کلیدواژگان: پول، ماهیت پول، نظریه قدرت خرید، نظریه ارزش اسمی
  • جیمز الوی ترجمه: علی نعمتی صفحه 151
    نگاهی گذرا به تاریخ عقاید اقتصادی نشان می دهد که دانش اقتصاد در بستر اخلاق رشد کرده و تا مدت ها یکی از اقسام حکمت عملی (یا دانش های عملی Practical Sciences) قلمداد می شده است؛ اما به علل گوناگون از جمله پیشرفت چشمگیر علوم طبیعی و برتری یافتن روش تجربی و نیز اتخاذ روش شناسی پوزیتیویستی در علم اقتصاد، رفته رفته دانش اقتصاد از دغدغه ها و مسائل اخلاقی جدا می شود.
    بخش اول این مقاله مروری کوتاه بر پیوند علم اقتصاد و فلسفه اخلاق تا پیش از آدام اسمیت و اشاره ای به این نکته است که اقتصاد در سنت ارسطویی، بخشی از حوزه مطالعاتی گسترده تری بوده، اخلاق و سیاست را نیز در بر می گرفته است. این تقسیم بندی و نگرش به اقتصاد در قرون وسطا نیز استمرار می یابد.
    بخش دوم مقاله به بررسی اقتصاد از دیدگاه آدام اسمیت می پردازد. اگرچه بیشتر صاحب نظران مدعی اند که علم اقتصاد جدید را اسمیت و کتاب تاثیرگذار او، ثروت ملل، بنیانگذاری کرده است، در واقع باید گفت: این تفسیری است که علاقه مندان اقتصاد اثباتی از آرای اسمیت عرضه می کنند و او را مبدع اقتصاد جدید برمی شمارند. دقت ها و بازکاوی های جدید در آثار اسمیت نشان می دهد نگرشی که وی به دانش اقتصاد داشته است با تعاریفی که امروزه از اقتصاد می شود، بسیار متفاوت است.
    در بخش سوم مقاله که دوره زمانی پس از اسمیت تا 1900 را در برمی گیرد، با مروری بر دیدگاه های مالتوس، ریکاردو، استوارت میل، مارشال و... نشان داده شده است که اگرچه بخش های فنی اقتصاد را به طور قابل ملاحظه ای این دانشمندان توسعه داده اند، عموم آنان همچنان اقتصاد را دانشی می دانسته اند که در خدمت اهداف اخلاقی است.
    بخش چهارم مقاله نیز به افول دیدگاه اخلاقی و تسلط دیدگاه اثباتی بر اقتصاد می پردازد.
    کلیدواژگان: علم اقتصاد، علم اخلاق، حکمت عملی، تاریخ عقاید اقتصادی، دانش های عملی، اقتصاد اثباتی، علوم طبیعی، فلسفه اخلاق
  • گوناگون
  • گزارش اعطای جایزه بانک توسعه اسلامی
    صفحه 187
|
  • Zahra Abbasi, Syed Kazem Sadr Page 13
    The purpose of this study is to measure the processing cost of contract contained in any Qurdul hasaneh financing by the Agricultural Bank of Iran during the period 1363-1379 (1984-2000). For this end alternative cost accounting menthols were reviewed and the Activity Based Costing (ABC) method was chosen. The superiority of ABC method over other cost accounting tools is that it considers all the activities that are provided for the joint supply of goods or services and then selects the best appropriate base for cost allocation among them. As stated this method is used for measuring the cost of Qurdul-hasaneh and other modes of financing in the Agricultural Bank. As expected, the calculated contract cost varies from a year to another during the period of the study since bank inputs for the supply of financial services is variable at the same period. In the year 1379 (2000), cost of every Qurdul-hasaneh installment sale and civil partnership financial contracts were 79305, 538225, and 284535 rials respectively. In the same year, cost of forward purchases and mudaraba contracts were 243722 and 307251 respectively. As of 1376 (1997), cost of Qurdul-hasaneh was lower than other tools of finance. However, the cost of Installment sale and Mudaraba were higher than other instruments of finance during all the period of study. When calculated with real prices, using appropriate indices, the real cost of the mentioned tools is found to be less variable than respective nominal terms during the whole period of study. The real cost of financial contracts demonstrate stable trends when they are sketched. Although the cost of Qurdul-hasaneh and Installment-sale contracts are almost one of the lowest and highest contract cost in nominal terms during the periods of study, they differ a little in real terms.To study the effects of contributing factors to the cost of contracts, their respective cost functions were estimated. It was found that the real wages has a positive and significant effect upon the cost of contract for all modes of financing during the periods of study. For instance, one percent increase in real wages increases the cost of Qurdul-hasaneh contract by 0.98 percent. The effect of cost of capital input, total number of contracts concluded and total sum of finance in each year were also studied, but unlike the labor wage input, they did not have uniform impact upon the increase or decrease of financial cost for all modes of financing.Finally, findings of this study seem to help considerably the Agricultural Bank of Iran to take measures for reducing the cost of offering financial Islamic services to its customers.
  • Syed Abbas Musavian Page 45
    Twenty years after the implementation of usury free banking law in Iran it is a proper time to examine and evaluate the Islamic banking system. Resource allocation and concession of banking facilities is one of the main aspects of Islamic banking.By the introduction of usury free banking law and elimination of interest based loans other alternative methods of resource allocation were developed. These methods may be classified under three following categories: qard ul hasaneh, transaction contracts (installment sale, lease purchase, etc.) partnertship contracts (musharikat madani, musharikat huquqi, mudarbah etc) and direct investment. Reviewing the performance of these methods suggest that only the transaction contracts are compatible with the nature and goals of commercial banks and the tastes of applicants of banks. Thus obliging all banks or customers to adopt other forms of contracts may lead to cause wastage in bank resources and formalization of contracts.The methods of providing customers with facilities are another issue in the banking debates. Besides the conventional forms of loans, credit cards and credit in current accounts are increasingly used in the conventional banking system. However, the empirical studies of transaction contracts show that this category of contracts enjoy a better capability to serve the concession of banking facilities both in conventional form and also in credit card and credit in current account forms. Explaining some difficulties in the conventional forms of facilities a new model is proposed for Iranian commercial banks on the basis of transaction contracts.
  • Mohammad Reza Yosoufi Page 71
    Investment is one of the key variables in any economy. It’s adversely related to interest rate. Therefore, to reduce the production costs and promote investment a draft is presented by representative of Islamic parliament of Iran to rationalize the current profit rates for bank facilities. It is argued that in view of the above theoretical foundations and a high bank spread, extravagancies and unnecessary spending in the Iranian commercial banks, the profit rates of bank facilities can be reduced to foster a higher economic growth. In 1970s as McKinnon and Shaw’s theories were raised and the weakness of financial repression became clear the need for financial liberalization policies gained ground. However the experiences of countries who adopted liberalizing policies showed that the success of these polices depend on other prerequisites. Therefore, the proposal to rationalize bank profits rates lacks the due theoretical basis. In addition, as a result of high risk of investment and policy instability in Iran the sensitivity of investment to banking profit rates is relatively low.Eventually, although it seems that there is a large bank spread in Iranian banking, but the root of problem lies in the deferred debt payments, high inflation rates and high bank costs. To reduce these three variables proper policies must be adopted and normative measures should be avoided.
  • Sustainable Development on the Basis of Justice
    Saeid Farahani Fard Page 91
    The negative impacts of industrialization and economic development as a result of prevalence and promotion of consumerist culture encouraged by the secular theories of growth and development, has endangered the development and its sustainability. Moreover, considerable parts of societies are deprived from the positive achievements of development (i. e. welfare and other divine endowments). Explaining justice in its general form the article argues that the creation of world on the basis of justice fits this meaning of justice. Hence the relation of human being, nature and society are structured on the basis of this interpretation of justice. By observing this relation, those who are brought up in an Islamic environment are capable to achieve the Godly desired development. The second part is devoted to explaining the sanctions for implementing justice through exploitation the natural endowments. It’s argued that in an Islamic system a strong government which controls the ownership or management of natural recourses is legally provided with suitable instruments to control and supervise the exploitation of recourses to ensure the a development with justice.
  • Mohammad Ismaiel Tawasoli Page 123
    Money has been the subject of many legal and jurisprudential rules in an Islamic economy. Therefore, understanding the nature of money has gained a high significance. Hence, a number of Muslim scholars have made several attempts to theorize the nature of money. Ayatollah Sadr, ayatollah Bojnordi, ayatollah Shahrodi, and Yosoufi, have tried to explain and attribute the nature of money in its purchasing power. The authors of “money in Islamic economy” have favored the theory of nominal value of money. Examining the background and basis of these theories the present article argue that they are not reliable Therefore the need to develop a new theory on the nature of money remains unfulfilled.
  • James Alvi Page 151
    A glance at the history of economic thought shows that economics has grown in an ethical formwork. For long time it was considered as a branch of practical sciences. However due to many reasons including the considerable advances in natural science and the prevalence of empirical methods and positivistic methodologies in economic science economics gradually departed from ethical concerns. The first part of this article briefly reviews the link between economics and moral philosophy prior to Adam Smith including the Aristotle’s tradition in which economics was part of a wider study subject that included ethics and politics as well. This classification was valid throughout the middles ages. The second part of article discuses economics from Adam smith’s perspective. Although most of experts hold that the modern economics was founded by Smith and his seminal book” The Wealth of Nations” however, in fact this is the interpretation that the advocates of positive economics make for Smiths views whom they believe to be the founder of modern economics. Anyhow a closer and deeper look into Smith’s works suggests that his approach to economics was far different from the present definitions of economics.The third part of article, covering the period after Smith to 1900, reviews the views of Malthus, Ricardo, Stuart Mill, Marshal etc. shows that although they have largely contributed to the technical parts of economics but most of them considered economics as a science that serves ethical ends.