فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 33 (بهار 1388)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 33 (بهار 1388)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید فراهانی فرد صفحه 7
    مطالعه های مالی جدید نشان می دهد که می توان با استفاده از عقدهای مشروع، ابزارهای مالی با کاربردهای گوناگون طراحی کرد. یکی از این ابزارهای مالی، اوراق سلف است که براساس عقد سلف طراحی می شود. این ابزار قابلیت دارد به صورت ابزار مناسبی برای تامین کسری بودجه دولت، تامین مالی بنگاه های اقتصای، ابزار مناسبی برای پوشش ریسک و به صورت ابزار سیاست پولی به وسیله بانک مرکزی به کار گرفته شود.
    در مقاله حاضر کوشیده شده به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از تجربه دیگر کشورهای اسلامی مدلی عملیاتی از اوراق سلف متناسب با فقه امامیه و قوانین و مقررات بازار سرمایه ایران ارائه شود. تحقیق حاضر نشان می دهد که معامله های بازار اولیه اوراق سلف هیچ مشکلی ندارد اما معامله های بازار ثانویه آن گرچه براساس موازین شریعت و قواعد عمومی معاملات قابل تصحیح است اما براساس دیدگاه مشهور فقی هان محل اشکال است، برای برون رفت از این اشکال راهکارهایی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سلف، سلف موازی، اوراق سلف، سیاست مالی، سیاست پولی، تامین مالی، پوشش ریسک
  • علی سعیدی، ابوذر سروش صفحه 33
    در حال حاضر بسیاری از شرکت های ایرانی به علت وضعیت اقتصادی کشور با مشکل تامین مالی روبه رو هستند. از جمله مهمترین روش های تامین مالی در کشورهای اسلامی استفاده از ابزارهای جدید مالی (صکوک) است. جهت انتشار این نوع از اوارق بهادار باید بعدهای حسابداری و مالیاتی نیز مورد بررسی قرار گیرد.
    مقاله حاضر با هدف بررسی بعدهای حسابداری و مالیاتی اوراق اجاره با تاکید بر استانداردهای حسابداری و قانون مالیات های مستقیم ایران نگاشته شده است. از این رو ضمن بررسی مختصر اوراق اجاره، ارکان و انواع آن، در دو بخش به بررسی ملاحظه های حسابداری و مالیاتی این اوراق از دید سرمایه گذاران، واسط، بانی و امین پرداخته شده است. در پایان نیز مالیات سه نوع اوارق اجاره در قالب جدول هایی ارائه شده و سرانجام نیز پیشنهادهایی جهت انتشار استاندارد حسابداری جدید برای اوراق اجاره و اصلاح قانون مالیات های مستقیم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اوراق اجاره، حسابداری اوراق اجاره، مالیات اوراق اجاره
  • محمدنقی نظرپور، محبوبه ابراهیمی صفحه 63
    صندوق سرمایه گذاری مشترک (Mutual Funds) نهاد مالی تخصصی است که با وجوه سرمایه گذاران، در سبد متنوعی از اوراق بهادار سرمایه گذاری کرده و در برابر، واحدهای سرمایه گذاری خود را به آنان وا می گذارد. هر واحد سرمایه گذاری صندوق، نماینده نسبتی از پرتفوی اوراق بهاداری است که صندوق، به نمایندگی از سرمایه گذاران خریداری و اداره می کند.
    نوع اوراق بهاداری که در صندوق خریداری می شود به هدف صندوق بر می گردد. انتخاب پرتفوی اوراق بهادار این صندوق ها در کشورهای اسلامی، به ویژه ایران با محدودیت هایی روبه رو است؛ این صندوق ضمن رعایت فقه اسلامی باید به گونه ای طراحی شوند که از سوددهی مطلوب و اقبال عمومی نیز برخوردار باشند. در این جهت، مقاله حاضر ضمن معرفی ویژگی ها و بیان کارکرد برخی اوراق بهادار اسلامی (صکوک)، به طراحی و تبیین ساختار صندوق های سرمایه گذاری با اوراق بهادار اسلامی خواهد پرداخت.
    روش تحقیق مقاله، روش توصیفی و تحلیل محتوا با استفاده از منابع معتبر است. با به کارگیری این روش به بررسی این فرضیه می پردازیم که «گسترش و تعمیق صندوق سرمایه گذاری مشترک مشتمل بر اوراق بهادار اسلامی (صکوک) با توجه به بازدهی های ثابت و متغیر آنها، باعث رونق بازار سرمایه می شود».
    کلیدواژگان: صندوق مشترک سرمایه گذاری اسلامی، اوراق بهادار اسلامی (صکوک)، اوراق مشارکت، اوراق استصناع، اوراق مرابحه، اوراق اجاره
  • سیدعباس موسویان، سیدمحمدمهدی موسوی بیوکی صفحه 95
    ریسک جزء جدانشدنی صنعت بانکداری است. بانکداری اسلامی نیز به علت ماهیت خاص قراردادهای اسلامی، افزون بر ریسک های متداول بانکداری با ریسک های منحصر به فردی روبه رو است. از جمله ریسک های بسیار متداول در بانکداری، ریسک اعتباری است که روش ها و ابزارهای گوناگونی جهت اندازه گیری و مدیریت آن به کار برده شده است.
    سوآپ نکول اعتباری یکی از مهمترین انواع مشتقات اعتباری است که طی دو دهه گذشته به صورت وسیعی در بانکداری متداول با هدف مدیریت ریسک اعتباری، مورد استفاده قرار می گیرد. در مقاله حاضر با رویکرد فقهی به بررسی امکان استفاده از این مشتقه اعتباری در بانکداری اسلامی پرداخته شده و نشان داده شده که استفاده از آن به شیوه های گوناگون قابل تصحیح است.
    در مقاله حاضر فرضیه امکان تطبیق سوآپ نکول اعتباری با قراردادهای بیمه و ضمان بررسی و سرانجام بر اساس موازین فقه امامیه مورد تایید قرار گرفته است. همچنین با فرض سوآپ نکول اعتباری در قالب قرارداد جدید مورد توجه قرار گرفته و نشان داده شده که به جهت رعایت شرایط عمومی صحت معامله ها، تصحیح آن به عنوان عقد مستحدث نیز امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ریسک اعتباری، مشتقات اعتباری، سوآپ نکول اعتباری
  • محمدعلی فیض پور، سیدحسینعلی دانش، هانیه پوش دوزباشی صفحه 127
    چنانکه سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی ج. ا. ا. هدف تغییر مالکیت بنگاه های اقتصادی از بخش دولتی به بخش های دیگر و با تاکید بر بخش تعاون و افزایش سهم این بخش تا 25 درصد در اقتصاد ایران را دنبال کند، آنگاه با فرض صحت این تغییر، برای دفاع از ارجحیت تغییر مالکیت به بخش تعاونی به صورت بخشی که می توان در سایه آن اقتصاد اسلامی را در جامعه بسط داد، باید بتوان نشان داد بنگاه هایی که تحت این مالکیت فعالیت کرده اند عملکردی بهتر یا دست کم معادل بخش خصوصی یا دولتی داشته اند. چنانکه نتوان تمایز عمده ای میان عملکرد بنگاه های اقتصادی از این حیث مشاهده کرد، تاکید بر متغیر مالکیت، دست کم از نگاه اقتصادی، توجیه پذیر نخواهد بود.
    مقاله حاضر می کوشد تمایز عملکرد بنگاه های تولیدی بخش تعاون را در مقایسه با دو بخش خصوصی و دولتی مورد کنکاش قرار دهد. سرانه ارزش افزوده، بهره وری نیروی کار، بهره وری مزد و حقوق، اشتغال نسبی پدیدآمده و سرانجام، رشد سریع شاغلان بنگاه های صنعتی ایران طی برنامه دوم و سوم توسعه به تفکیک مالکیت مبنای تحلیل های این پژوهش است. نتیجه های این مطالعه، بیانگر آن است که تعاونی سازی به جای خصوصی سازی فقط با ارتقای بهره وری در بخش تعاون نسبت به بخش خصوصی و در نتیجه دستیابی این بخش به سطحی از بهره وری معادل بخش خصوصی توجیه پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اصل 44 قانون اساسی، مالکیت، عملکرد، اقتصاد اسلامی، برنامه دوم توسعه
  • سیدیحیی علوی رضوی صفحه 161
    وجود مخاطره در فعالیت های اقتصادی باعث شده تا صاحبان سرمایه به دنبال نوعی ضمانت اصل سرمایه خود باشند. این مسئله برای صاحبان دارایی های خرد مانند سپرده گذاران بانکی از اهمیت بیشتری برخوردار است. با توجه به حرمت ربا در اسلام، ایده استفاده از شرط ضمان سرمایه در عقدهای اقتصادی و به طور خاص شرط ضمان عامل در قرارداد مضاربه مورد توجه اندیشه وران و طراحان مالی اسلامی است. گرچه گروهی از فقی هان شرط ضمان عامل را صحیح دانسته اند، اما گروهی دیگر این شرط را مخالف مقتضای عقد و باطل می دانند و برخی دیگر شرط ضمان را باعث تبدیل قرارداد مضاربه به قرض و شراکت مالک در سود را در حکم ربا دانسته اند.
    مقاله حاضر با توجه به اهمیت و کاربرد شرط ضمان عامل و اختلاف آرای فقهی موجود در این باره، کوشیده است تا ادله موافقان و مخالفان را نقد و بررسی کند. فرضیه تحقیق این بود که شرط ضمان عامل، مخالف مقتضای مضاربه بوده و باعث تبدیل قرارداد مضاربه به قرض می شود، اما نتیجه های تحقیق نشان می دهد که:ا. گرچه شرط ضمان عامل ماهیت مضاربه را نزدیک به قرض می کند اما به جهت تفاوتهایی تبدیل به قرض نمی شود؛ب. مهمترین دلیل بر ممنوعیت شرط ضمان عامل عقد مضاربه، روایت های خاص وارده در این باره است و دیگر ادله از قدرت کافی برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: مضاربه، ضمانت سرمایه، عامل، شرط ضمان، قرض، ربا، مقتضای عقد
  • محمود حکمت نیا صفحه 179
    حقوق مالکیت فکری به دو شاخه اصلی مالکیت صنعتی و مالکیت ادبی و هنری تقسیم می شود. این حقوق به مجموعه ای از امتیازها، توانایی ها و مصونیت ها اطلاق می شود که پدیدآورنده بر پدیده ای غیرملموس فکری معین و شخصی دارد. پذیرش مالکیت، اجرای احکام و قواعد اموال در این گونه پدیده ها به تبدیل حاصل دانش و ادبیات به اقتصاد می انجامد و نظر به کثرت تولید دانش از یک سو و تفاوت سطوح کشورها در تولید دانش و فناوری از سوی دیگر، این موضوع را در بعدهای سیاسی، اقتصادی بسیار برجسته ساخته است. برای تحلیل دقیق تر موضوع مالکیت فکری لازم است ماهیت موضوعی امر فکری با قیاس با اموال دیگر تبیین شود و جایگاه آن در نظام اموال کاویده شود. از سوی دیگر رابطه حقوقی میان پدیدآورنده و پدیده فکری نیز به لحاظ عنوان های حقوقی معین شود. افزون بر این مبنای مشروعیت نهاد مالکیت فکری در نظام حقوقی اسلام بررسی شده تا بتوان براساس میزان اعتبار این امر به طراحی نظام حقوقی و اقتصادی پرداخت.
    مقاله حاضر می کوشد با توجه به خاستگاه حقوق مالکیت فکری و با لحاظ بحث های فلسفی این حوزه، به روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به ادله و قواعد فقهی موضوع های پیش گفته را بررسی کند.
    کلیدواژگان: مالکیت فکری، آفرینش های فکری، موضوع شناسی، مالکیت
|
  • Saeed Farahanifard Page 7
    Latest studies in Finance show that it is possible to design various instruments, with a variety of uses, with the help of the [jurisprudentially] legal contracts. One of those financial instruments is the Salaf bonds designed on the basis of the Salaf contract. This instrument has the ability to fill-in the deficit in the government’s budget, provide for the financial needs of the firms, become an appropriate instrument for risk coverage and be used as an instrument of monetary management by the Central Banks. In this article it has been strived that, through a descriptive-analytical approach and utilizing the experiences of other Islamic countries, a feasible model of these financial papers in line with the Imamia jurisprudence and the laws and rules of the capital market be presented. The current study shows that the primary market transactions of Salaf bonds are absolutely valid. However the secondary market transactions though can be amended and validated based on the Islamic laws and general principles governing the contracts, according to the view popular among the jurists, have some flaws and faults. To get rid of these flaws, techniques have been recommended.
  • Ali Saeidi, Aboozar Soroush Page 33
    Today, due to the economic conditions, many Iranian firms face difficulties with regards to capital arrangement. Issuing newly designed financial instruments (Sukuk) is one of the most important methods of arranging capital in Islamic countries. In order to issue this kind of securities, the accounting and tax considerations should also be analyzed. This article aims to consider these two aspects regarding the Ijarah securities, with emphasis on Accounting Standards (AS) and Direct Tax Law (DTL) in Iran. Therefore in addition to a brief review of Ijarah Sukuk, its main components and types, the accounting and taxe considerations, from the viewpoint of investors, SPV, originator and trustee have been discussed in two parts. Subsequently taxes on three types of Ijarah Sukuk are shown in tables. And in the end, some suggestions are also presented regarding the issuance of new accounting standards for Ijarah Sukuk and modification of DTL.
  • Mohammadnaghi Nazarpur, Mahboobeh Ebrahimi Page 63
    Mutual Fund is a specialized financial institution in which a investments are made in diverse baskets of portfolio with the money received from the investors, against which the fund gives its own ‘units’ to them. Each unit of investment of the fund represents an appropriate proportion from the portfolio which the fund buys and manages on behalf of the investors.The type of securities which is the fund buys will depend on the goals of the investment fund. Portfolio selection of these funds in Islamic countries, especially in Iran, is subject to certain restrictions. While avoiding usury, these funds and their investment patterns should, in accordance with the Islamic jurisprudence and the Holy law, be designed in such a way that they could manage the desired profitability and win the acceptance of the general public. Accordingly, this article while introducing the characteristics and explaining the performance of some Islamic Securities (Sukuk), also designs and presents the structure of investment funds with Islamic Securities.The research method in this article is descriptive and contents analyses using credible sources. Using this method, we verify this assumption that “extension and of Mutual Funds, consisting of Islamic Securities (Sukuk), keeping in view the fixed and variable returns, according to the nature of these securities, will result in stock market boom in the Islamic society.”
  • Seyed Abbas Musavian, Seyed Mohammadmehdi Musavi Byooki Page 95
    Risk is an inseparable part of the banking industry. Due to the specific nature of Islamic contracts, Islamic banking, in addition to the usual banking risks, also faces other risks peculiar to itself. Credit risk is among the most common risks in banking and various methods and instruments have been used to gauge and manage it. Credit Default Swap (CDS) is one of the most important types of credit derivatives which have been extensively used in conventional trade banking for the past decade, with the aim of managing the credit risks. In this article the possibility of using this credit derivative in Islamic banking has been studied with a jurisprudential approach, and it has been shown that benefitting from this credit derivative in different ways can be validated. In this study the hypothesis of possibility of conforming the credit default swap with the Guarantee [Dhaman] and Insurance [Bee may] contracts, has been studied, and in the end in accordance with the standards of Imamia jurisprudence, has been endorsed. Similarly supposing the credit default swap as a ‘newly-created contract’ (because of possessing a new legal reality), has also been considered and it has been shown that on account of adhering to the general conditions of valid transactions, its validity as a newly-created contract is also possible.
  • Mohammadali Feizpour, Seyed Hossainali Danesh, Haniye Poushdouzbashi Page 127
    Changing the ownership of the firms from governmental to other forms, along with the emphasis on cooperative ownership and increasing the share of this sector to 25% in Iran’s economy, is one of the main aims of the comprehensive policies of Principle 44 of the Constitution of Islamic Republic of Iran. Therefore if such a change is supposedly true, to prove the preference of the change to cooperative sector as a sector through which the Islamic economics could be spread in the society, it should be shown that the firms operating under this kind of ownership had a better or at least equivalent performance as compared to the private or government sectors. And if no noticeable distinction in the performance of the economic firms is observed from this aspect, the emphasis on the ownership change, at least from an economic view would not be supportable.This paper strives to examine the distinctions in performance of the manufacturing industries of the cooperative sector with the two government and private sectors.. Using plant-level data, labor productivity, value added per unit of paid wages and salaries, employment generated, and finally the speedy growth of the employees of the manufacturing units during the Second and Third Development Plans towards segregation of ownership, are the analytical basis of this study. The results of this study show that changing to cooperatives in place of privatization is only possible through [handsome] productivity in the cooperative sector in comparison with the private sector, and consequently through the achievement of a level of profits equal to that of the private sector.
  • Seyed Yahya Alavi Razavi Page 161
    Risk in the economic activities has forced the capital owners to guarantee the security of their principal. This fact holds more significance for the owners of micro assets like bank depositors [and investors]. Keeping in view the prohibition of Riba (usury) in Islam, the idea of including the stipulation of guaranteeing the capital in economic contracts, and in particular the stipulation of manager’s guarantee in Mudaraba contracts, has been under study of the Islamic intellectuals and financial designers. Although some of the jurists consider the stipulation of manager-guarantee as to be valid, others believe this condition is against the nature of the contract and is therefore invalid. Furthermore some of the jurists believe that this clause leads to a transformation of the contract from Mudaraba to loan. So they consider the owner’s share in profits as riba (usury). Keeping in view the importance and application of the condition of manager’s guarantee and difference of opinion among the jurists regarding this matter, this research tries to review and discuss the arguments of both the supporters and opposers. Our hypothesis was that the guarantee stipulation is against the contract nature and transforms Mozarebah into a loan, but the results show that:1- Although the stipulation of guarantee brings the agreement of Mudaraba close to a loan, but due to some fundamental differences between these two, does not transform it into a loan.2- The most important argument on invalidity of the guarantee stipulation in a Mudaraba contract, are the specific traditions (hadith) narrated regarding this issue, whereas all the other arguments are not strong enough.Mudaraba, Guarantee of the capital, Manager, Stipulation of guarantee, Loan, Riba, Contract nature.
  • Mahmood Hekmatniya Page 179
    The rights of Intellectual Property, which divides into two main branches: the industrial property and, the Literary and Artistic property; are a set of privileges, capabilities and protections that people have on an intangible, intellectual, specific, and private phenomenon. Acceptance of ownership and application of the rules and laws of property over these kinds of phenomena, has resulted in a change in the knowledge and literature of Economics, and considering the abundance of knowledge generation on the one hand, and variations in the levels of knowledge and technology generation between the countries, on the other, has made this subject prominent in the political and economic dimensions. For a more in-depth case analysis of the intellectual property, it is necessary that the objective reality of an intellectual object in comparison with other categories of property [or wealth] be explained and its status in the system of properties be explored. On the other hand the legal connection between the creator and the intellectual creation, considering the legal titles should also be determined. In addition to this, the basis of legality of the institution of intellectual property, in Islamic laws should be studied so that in accordance with the level of acceptance of this phenomenon, an economic and legal system is designed. This article, keeping in view the source of the intellectual property laws and considering the philosophical discussions of this subject, will discuss the above mentioned topics.