فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 36 (زمستان 1388)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 36 (زمستان 1388)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد شریف زاده، الیاس نادران صفحه 5
    انتشار قضیه کوز و ظهور اقتصاد حقوق مالکیت در دهه های اخیر امکان و ضرورت تحلیل اقتصادی قواعد و مقررات حقوقی را آشکار ساخته است. پرسش محوری پژوهش پیش رو چگونگی اثرگذاری آموزه های حقوقی اسلام در عرصه حقوق مالکیت بر هزینه های مبادله است. شمال عربستان در روزگار پیش از ظهور اسلام فاقد نظام حقوقی مشخصی بود که حقوق مالکیت را به خوبی تعریف کند، این امر، قراردادها را با هزینه های قابل توجهی همراه می ساخت. در چنین وضعیتی انتظار می رفت که ظهور نظام حقوقی مشخص مانند نظام حقوقی اسلام که حقوق مالکیت را در سطح گسترده ای تعریف و تبیین می کرد نقش مهمی در کاهش هزینه های مبادله داشته باشد.
    مقاله حاضر می کوشد با بیان طبقه بندی جدیدی از مالکیت های پذیرفته شده در اسلام، سه موضوع مهم مالکیت خصوصی، مالکیت عمومی و نظام های دسترسی آزاد را از دید هزینه های مبادله تحلیل کند و از تاثیر ابزارهای حمایت از مالکیت بر هزینه های اعمال قرارداد سخن به میان آورد. یافته های مقاله نشان می دهد که با تکیه بر شواهد تاریخی و حقوقی موجود این فرضیه را که «آموزه های حقوقی اسلام در حوزه حقوق مالکیت باعث کاهش هزینه های مبادله نمی شد» نمی توان پذیرفت.
    کلیدواژگان: حقوق و اقتصاد، هزینه های مبادله، حقوق مالکیت، نظام های دسترسی آزاد، شبه جزیره عربستان
  • علیرضا موفق، علی اصغر هادوی نیا صفحه 33
    اخلاق، دانشی است که می کوشد انسان بدون تهدید و تنبیه راه درست زندگی فردی و اجتماعی را انتخاب کند؛ کوششی که انسان براساس آن از منابع انسانی و طبیعی جهان بهره برداری شایسته کرده و حقوق دیگران را نیز در استفاده از آنها محترم می شمارد.
    براساس مبنای اخلاقی سودگرایی، مصرف نادرست و هدررفت منابع به طور مستقیم در تضاد و تنافی با منافع شخصی و عمومی قرار دارد، بنابراین حکم بر منفی بودن ارزیابی چنین رفتاری چندان دشوار نیست.
    از سوی دیگر، هدررفت منابع و مصارف ناروا به علت آنکه اسباب ظلم و تعدی به حقوق دیگران را فراهم می سازد، در این باره می توان به دو نوع ظلم درون و بین نسلی اشاره کرد که به وضوح غیراخلاقی بودن مصرف ناروا را در عرصه وظیفه گرایی روشن می سازد.
    در نظریه اخلاقی اسلام نیز براساس حسن و قبح عقلی مصرف نادرست و هدررفت منابع فراهم کننده ظلم به دیگران و تضییع نعمت های الاهی و مذموم است و از سوی دیگر براساس وجدان بشری که اسلام آن را یکی از اسباب تشخیص افعال اخلاقی و غیراخلاقی می داند، ناپسند تلقی می شود.
    در تحقیق پیش رو، به روش تحلیلی توصیفی، ابتدا مصرف نادرست، از دیدگاه مبانی اخلاقی وظیفه گرایی و سودگرایی که از جمله مبانی مشهور اخلاقی غرب شمرده می شوند، سپس از دیدگاه مبانی اخلاقی اسلام بررسی می شود.
    کلیدواژگان: وظیفه، سود، وظیفه گرایی، سودگرایی، اخلاق، وجدان
  • سیدعباس موسویان، محمدنقی نظرپور، حسین کفشگر جلودار صفحه 59
    طراحان بانک های اسلامی پنداشته اند حذف بهره از روش های تجهیز و تخصیص منابع و به کار گرفتن عقدهای شرعی، بانکداری را از اتهام ربا تطهیر می کند. تنوع نیازهای سپرده ای و تسهیلاتی مشتریان، اختلاف در تطبیق آنها با عقدهای شرعی، اختلاف فتاوی، اختلاف برداشت های فقی هان از موضوع های بانکی، و ده ها عامل دیگر، پدیده ای به نام ریسک شریعت را در بانکداری اسلامی رقم زدند به طوری که امروزه به صرف ادعای اسلامی بودن بانک، اعتمادی به معامله های آن نمی شود.
    از سوی دیگر بانکداری به صورت پیوسته با ابداع انواع ابزارهای نوین، نیازهای متنوع و متحول فعالان اقتصادی را پوشش داده طرح ها و پروژه های اقتصادی را تامین مالی می کند، بسنده کردن به ابزارهای مرسوم، کارایی بانکداری اسلامی را زیر سوال برده به تدریج از صحنه رقابت حذف خواهد کرد.
    مقاله پیش رو با روش توصیفی و تحلیل محتوا به دنبال این فرضیه است که تشکیل شورای فقهی، سطح مشروعیت و کارایی بانک های اسلامی را ارتقا می دهد. چنین نهادی با نظارت بر انطباق قوانین و عملکرد بانک ها با موازین اسلامی، فضای اعتماد به نفس را برای کارگزاران و فضای اطمینان را برای مشتریان بانک فراهم ساخته، ریسک شریعت را کاهش می دهد، از سوی دیگر با روزآمد کردن قانون عملیات بانکی و طراحی ابزارهای مالی جدید بر کارایی بانکداری اسلامی می افزاید.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ریسک شریعت، شورای فقهی، ابزارهای جدید پولی بانکی
  • داوود منظور، مهدی یادی پور صفحه 89
    در میان بحث های اقتصاد اسلامی، ربا اهمیت ویژه ای دارد زیرا از یک طرف یکی از عمده ترین فرق های بین اقتصاد اسلامی و سرمایه داری است و از طرفی دیگر وجود و عدم آن می تواند نقش تعیین کننده ای در سیاست های اقتصادی داشته باشد تا جایی که اکثریت اقتصاددانان سرمایه داری از آن به عنوان عامل تخصیص دهنده منابع و تعادل اقتصادی نام می برند.
    در مقاله پیش رو که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده، مسئله ربا و حرمت آن در اسلام و مسیحیت بررسی شده و مشابهت ها و اختلاف های بین این دو مکتب مورد مطالعه قرار گرفته است. در یک بررسی تطبیقی رفتار مسیحیان و مسلمانان در برابر ربا و حیل و توجیه های به کار گرفته شده در برابر این حکم الاهی مشخص می شود. با توجه به تحول های بحث های اندیشه ای، گسترش بازارها، افزایش ابزارهای حقوقی و سازوکارهای مالی در آموزه های مسیحی و اسلامی معاصر دنبال شده است.
    اهمیت و ضرورت بحث از ربا را می توان از اهمیت بحث تامین مالی در اقتصاد و نقش به سزایی که در پویایی اقتصاد دارد، دریافت. در نگارش مقاله پیش رو که موضع اسلام و مسیحیت در برابر این مسئله مورد مطالعه قرار گرفته، رویکردهای به کار گرفته شده، بررسی شده و کوشش بر آن بوده تا نقاط ضعف و قوت آن دو مشخص شود و با توجه به گسترش اقتصاد کشورها بر ضرورت توسعه روش های نوین تامین مالی تاکید شود.
    کلیدواژگان: ربا، آموزه های اسلام، آموزه های مسیحیت، قرون وسطا، تامین مالی اسلامی
  • غلامرضا مصباحی مقدم، محمد صفری صفحه 117
    یکی از اصول پذیرفته شده در علم مدیریت مالی، درآمد بیش تر در گرو تحمل ریسک بیش تر است. مقاله پیش رو در پی بررسی این اصل در حوزه سرمایه گذاری از دیدگاه آموزه های اسلامی است. از این رو ابتدا با تعریف ریسک، بیان اقسام و اهمیت آن و با استناد به آیه ها و روایت ها و سیره عقلا به بررسی اصل پذیرش ریسک به وسیله اسلام می پردازد.
    در ادامه مقاله پیش رو ریسک های مورد قبول اسلام را مدنظر قرار می گیرد. بر اساس یافته های تحقیق می توان گفت با توجه به آموزه های اسلامی تحمل ریسکی قابل قبول است که اولا مفید، ثانیا مولد و ثالثا قابل کنترل باشد. سرانجام در بخش پایانی با استدلال ارزش دار بودن و قیمت گذاری ریسک در فرایند تولید، ضمانت نامه های بانکی و قرارداد بیمه و با بهره گیری از روش تحقیق تحلیلی استنباطی چنین نتیجه گیری می شود که اولا ریسک مفید، مولد و قابل کنترل در فقه امامیه ارزش داشته و تحمل کننده آن مستحق دریافت مابه ازا است و ثانیا هر کس ریسک بیش تری متحمل شود، می تواند مستحق دریافت درآمد بیش تری باشد.
    کلیدواژگان: ریسک، بازده، سرمایه گذاری، تولید، ضمانت، ضمانت نامه بانکی، بیمه، فقه امامیه
  • علی سعیدی، مجید کرد صفحه 149
    مطابق تحقیق پیش رو بانک ها، بسته ای از تسهیلات اعطایی خود را به نهاد مالی که فقط با هدف انتشار اوراق بهادار به پشتوانه بسته پیش گفته، تاسیس شده، می فروشند و نهاد مالی آن تسهیلات را می خرد (تنزیل می کند). بنابراین بانک ها تسهیلات را از ترازنامه خود خارج کرده و وجه نقد معادل ارزش فعلی آنها را دریافت کرده و به متقاضیان خرید مسکن، تسهیلات جدید پرداخت می کنند.
    با توجه به قوانین نظام بانکداری بدون ربا و با استفاده از مصوبه های شورای نگهبان و کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، احکام مربوط به امکان سنجی فقهی انتشار اوراق پیش گفته در کشورمان بررسی شد. برای بررسی بعد اقتصادی، با مورد توجه قرار دادن جریان های نقدی ورودی (اقساط دریافتی از تسهیلات) و جریان های نقدی خروجی (سود پرداختی به اوراق) و هزینه های تامین و به کارگیری وجوه پیش گفته و همچنین وضعیت اقتصادی حاکم بر کشور و بازار، درباره امکان سنجی اقتصادی استفاده از اوراق رهنی در کشورمان اقدام شد که در نتیجه ضمن ارائه یک مدل عملیاتی، استفاده از اوراق رهنی، امکانپذیر و در صورت برقراری وضعیت خاص اقتصادی بر بانک ملی ایران، انتشار اوراق رهنی مناسب و اقتصادی دانسته شد.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار به پشتوانه تسهیلات رهنی، اوراق رهنی، تبدیل دارایی ها به اوراق بهادار
  • اصغر مبارک، زیبا آذرپیوند صفحه 179
    یکی از هدف های اصلی تمام نظام های اقتصادی، به ویژه اقتصاد اسلامی، تحقق رشد و توسعه اقتصادی است. در این جهت، الگوهای گوناگون رشد اقتصادی به ویژه الگوهای رشد نئوکلاسیک، تفاوت در عملکرد اقتصادی کشورها را ناشی از تفاوت در عامل های اقتصادی مانند سرمایه (فیزیکی و انسانی) و بهره وری می دانند؛ در حالی که تفاوت در انباشت سرمایه و بهره وری خود ریشه در عامل هایی دارد که اقتصاددانان نهادگرا آن را ساختار نهادی هر کشور معرفی می کنند.
    در مطالعه پیش رو به بررسی اثر عامل نهادی در کنار عامل های اقتصادی دیگر بر رشد اقتصادی می پردازیم. و فرضیه رابطه مثبت و معنادار بین محیط نهادی و رشد اقتصادی را بررسی می کنیم، عامل نهادی شامل نهادهای حاکمیتی (حق اظهارنظر و پاسخ گویی، ثبات سیاسی، کنترل فساد، حاکمیت قانون، کیفیت بوروکراسی و اثربخشی دولت) است که به طور جداگانه و کلی برای کشورهای اسلامی مورد نظر از بین کشورهای با سطوح گوناگون توسعه در دوره 2005-1980 با استفاده از روش داده های ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه ها نشان می دهد میزان اثرگذاری فاکتورهای نهادی و حکمرانی برای کشورهای ایران، مصر، ترکیه و اندونزی نسبت به کشورهای دیگر اثرگذاری کمتری دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نهادهای حاکمیتی، حکمرانی خوب، مصر، ایران، ترکیه، عربستان، مالزی، اندونزی و کویت
|
  • Mohammadjavad Sharifzadeh, Ilyas Naderan Page 5
    In previous decades, the spread of the Coase proposition and coming to light of the economics of Ownership Rights, have made the necessity and possibility of economic analyses of legal principles and regulations, more and more obvious. The main question of this research is the manner in which the Islamic juristic rules, regarding ownership rights, influence the transaction costs. In the era before the rise of Islam, Northern Arabia was void of any particular legal system efficiently defining the ownership rights. As a result the costs of establishment and application of contracts were extraordinary. In such conditions it was expected that rise of a specific legal system, like the one of Islam, which defined and explained the ownership right on a very broad scale, will have an important role in reducing the transaction costs. While presenting a new categorization of the types of ownerships accepted in Islam, the current article strives to analyze three important subjects of Private ownership, Public ownership and Free Access Systems in the perspective of transaction costs, and discuss the effects of instruments, which support ownership, on the costs of execution of contract. The conclusions show that by relying on the available historical and legal facts, this hypothesis cannot be accepted: “the teachings of Islamic law did not result in a reduction of transaction costs, in the realm of ownership rights.
  • Alireza Mouwaffaq, Aliasghar Hadavinia Page 33
    Ethics is a branch of knowledge which strives so that man chooses for himself the right way of living, individually and socially, without any threats and punishments. It makes an effort, based on which, man suitably benefits from human and natural resources of the world, while also respecting others rights to such benefits. Based on the ethical fundamentals of Utilitarianism, unfair consumption and wastage of resources is in direct contradiction with personal and social benefits, thus such a behavior can easily be categorized as a negative one. On the other hand, because the wastage of resources and unfair consumption provides the grounds for oppression and transgression over others’ rights, two kinds of oppressions; internal and inter-generational, can be mentioned in this regard. This clearly explains that in Deontological perspective, unfair consumption is unethical. In the Islamic ethical view too, based on rational goodness and badness, improper consumption and wastage of resources provide the grounds for oppression over others and wastage of Divine bounties and is considered despicable. On the other hand, according to human conscience too, which is considered one of the tools to recognize ethical and non ethical acts in Islam, is considered reprehensible. With an analytic-descriptive method, in this research, first improper consumption is studied from the viewpoint of ethical fundamentals of Deontology and Utilitarianism; considered the most popular ethical foundations of the West. Subsequently, this behavior will be studied from the viewpoint of Islam’s ethical fundamentals.
  • Seyedabbas Musaviyan, Mohammadnaqi Nazarpur, Huosain Kafshgar Jilodar Page 59
    The conceivers of Islamic banks expected that, removal of interest from the funds’ collection and utilization methods and using Islamic contracts, will secure banking from the accusations of usury. The variety of customer needs with respect to deposits and finance, disagreements in identifying the suitable Islamic contracts for them, differences in juristic opinions, differences in the understanding of banking issues among the jurisprudents, and numerous other factors give birth to a phenomenon in Islamic banking, known as the Shariah risk. Today the mere claim of being Islamic, does not give any reliability to a bank’s transactions. On the other hand, through the invention of a variety of modern instruments, the banking industry continues to cover various and everchanging needs of economic agents, and is finances economic plans and projects. Reliance on regular banking instruments has brought the competence of Islamic banks under doubt and will gradually remove it from the competition arena. Through a descriptive and matter-analysis method, this article follows this supposition that creation of a Jurisprudential Council, will promote the level of legality and competence of Islamic banks. Such an institute, with a supervision over harmoniousness of banking laws and activity with Islamic rules, will help bankers feel confident in themselves, create an environment of confidence for the customers, will reduce the Shariah risk, and, on the other hand, by updating the Laws of Banking Activities and designing new financial tools, will increase the competence of Islamic banks.
  • Davood Manzoor, Mehdi Yadipour Page 89
    Interest [or usury], among the subjects of Islamic Economics, holds a particular importance. This is because, on the one hand, it is one of the most important differentiating points between Islamic economics and Capitalism and, on the other, its presence or absence can have a determining role in economic planning, which can be know from the fact that majority of Capitalist economists consider it the agent that allocates resources and creates an economic balance. In this article, which has been compiled through a library-oriented technique, the subject of interest in Islam and Christianity and the similarities and differences of these schools regarding it, have been studied. In a comparative study, the behavior of Christians and Muslims with respect to interest and the tricks and justifications used with respect to this Divine rule, will be determined. Keeping in view the changes in ideological discussions; the expansion of markets, increase in the number of legal instruments and financial mechanisms, have been studied in contemporary teachings of Christianity and Islam. The importance and necessity of discussing interest can be judged from the importance of discussing the arrangement of finance in the economy and the vital role that it plays in dynamism of it. In compilation of this article, in which the stance of Islam and Christianity with respect to this issue was researched, the approaches that have been undertaken were studied and it has been strived that the weaknesses and strengths of the two are identified. Keeping in view the expansion of economies of various countries, the importance of developing modern financing techniques, has been stressed.
  • Ghulamreza Misbahimoghaddam, Mohammad Safari Page 117
    One of accepted principles in finance is “the more the risk, the more the income”. This paper investigates this principle in investments field and under perspective of Islamic courses. So, at the beginning, the article explains the meaning of risk and different types of it and its importance, and then practices the principle of risk taking in Islam, considering and referencing Quran Verses, Imams narratives, and habitude of rational characteristics. The next section of the article looks up the Shariah compliant types of risk. Based on findings of this section, it can be concluded that under perspective of Islamic Courses, just such types of risk are allowed to be taken that are (1) useful, (2) productive, and (3) controllable. Finally, at the last section of the paper with reasoning on rewarding and pricing of risk in manufacture process, bank guarantee, and insurance contract, and with using of analyzing-deducting method, it is concluded that: (1) useful, productive, and controllable risk is valuable in Shia jurisprudence and the taker of such risk can claim the financial equivalent, and (2) everyone who tolerates more risk, can be claimer of more income.
  • Ali Saeedi, Majid Kord Page 149
    According to this research, banks sell their finance facilities to a financial institute, which was previously founded with the only aim of issuing financial papers backed by that financial facility. The financial institute purchases (discounts) the mentioned facility from the bank. As a result, the banks remove the said facilities from their balance sheets and receive an amount equal to current value of the facilities in cash. Those facilities are then reissued to applicants of house purchase. Keeping in view the laws of Interest-free banking system and benefiting from the enactments of the Guardian Council and Jurisprudential Committee of Securities and Exchange Organization, the rules related to the juristic feasibility of issuance of the mentioned [financial] papers in our country, were studied. In order to study the Economic aspect, along with considering the cash inflows (the receipts of facility installments) and outflows (profit paid on securities) and the arrangement and utilization costs of the said amounts and similarly the economic conditions ruling over the country and market, with respect to the economic feasibility of using mortgage papers in our country, steps were taken. As a result, while presenting an activity model, the usage of mortgage papers, was found to be possible and in case of maintenance of particular economic conditions over the Melli Iran Bank, the issuance of mortgage papers was found to be appropriate and economic.
  • Asghar Mubarak, Ziba Azarpaivand Page 179
    One of the main aims of all Economic Systems, particularly Islamic Economics, is the achievement of Economic Development and Growth. In this respect, various models of economic growth, specially the Neo-classic growth model, believe that the variance in economic activities of countries originates from variance in economic factors such as; capital (physical and human) and output. However, the variance in capital storage and output itself has its roots in factors, introduced by the Institutional economists as, the institutional structure of each country. In this study we shall look into the effect of institutional factor, alongside other economic factors, on economic growth. Based on this, the hypothesis under study in this research is the analysis of a positive and meaningful relation between the institutional environment and the economic growth. Here, the institutional factor includes governmental institutions (the right to express an opinion and being answered, political stability, corruption control, rule of law, bureaucratic conditions and effectiveness of government) which have been studied, generally and specifically, for the Islamic countries under consideration from amongst countries of different development levels, in the period between 1980-2005, by using the method of compositional data. The results show that the level of influence of institutional and governmental factors for Iran, Egypt, Turkey and Indonesia, in comparison with other countries, is of a lesser degree.