فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 58 (تابستان 1394)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 58 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عطاالله رفیعی آتانی صفحات 5-32
    درباره ملاک اسلامیت علم اقتصاد، دو رویکرد اساسی وجود دارد. رویکرد نخست، بر آن است که اقتصاد اسلامی معرفتی است که تمام هویت دانشی خود را از منابع معتبر شناخت از نظر اسلام کسب می کند. رویکرد دوم بر آن است که اسلام به عنوان یک نظامی از ارزش ها، باورها، هنجارها، آداب، سنن و انباشت تجربه زیست مسلمانی با ساختن بوم، فرهنگ و جامعه اسلامی، ماهیت موضوع و پژوهشگر را در قلمرو پژوهش های اقتصادی به واقعیتی مصنوع و برساخته خود تبدیل می کند؛ در نتیجه، دانش محصول توصیف و تبیین واقعیت های اقتصادی چنین جامعه ای، اسلامی خواهد بود. مقاله پیش رو ظرفیت ها و محدودیت های رویکرد دوم را که شهید صدر; نیز در همین چارچوب علم اقتصاد اسلامی را تحقق پذیر می داند نشان خواهد داد. مقاله پیش رو ابتدا اثر فرهنگ بر علم اقتصاد را در چارچوب نظری مکتب اقتصادی نئوکلاسیک و نهادگرایی نشان می دهد. برای رسیدن به این منظور می کوشد تا از دو دید اساسی آفرینش فاعل شناسایی یا نظریه پرداز اقتصادی و نیز موضوع شناسایی یعنی انسان و جامعه، اثر تفاوت های فرهنگی را بر کلیت دانش اقتصاد نشان دهد. یک دیدگاه بر آن است که تفاوت های فاعل و موضوع شناخت اقتصادی در قلمرو جامعه و فرهنگ اسلامی با فرهنگ و جامعه ملحوظ در دانش اقتصاد متعارف به حدی است که باید در جامعه اسلامی دانشی متفاوت پدید آید. مقاله پیش رو مبانی، دلایل و نتیجه های این رویکرد را بررسی و نقد می کند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، علم اقتصاد، نهادگرایی، نئوکلاسیک، اقتصاد اسلامی، علم بومی، جامعه شناسی معرفت، روش شناسی
  • عبدالحمید معرفی محمدی صفحات 33-62
    اقتصاد سیاسی کلاسیک به عنوان علمی مدرن، متاثر از متافیزیک حاکم بر دوران مدرن است. در این متافیزیک علوم بر مبنای تفسیر خاصی از نظم حاکم بر جهان شکل می گیرند. از همان آغاز، علم اقتصاد نیز در رابطه ای تنگاتنگ با مفهوم خاصی از نظم (نظم طبیعی) شکل گرفت که خود را در چارچوب نظم نهادی نشان داد. این مفهوم خاص از نظم، ارزش شناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی خاصی را برای اقتصاد سیاسی کلاسیک رقم زد و آن را از دیگر حوزه های سیاست، اخلاق و دین جدا کرد. اقتصاد سیاسی به یک علم مستقل تبدیل شد که نظم نهادی خاصی را بازنمایی می کرد. با تحول اقتصاد سیاسی به اقتصاد نئوکلاسیک، علم اقتصاد تفسیر جدیدی از نظم ارائه داد که مبتنی بر سوبژکتیویسم بود. این دوره با نقد نظریه ارزش در اقتصاد سیاسی کلاسیک آغاز و مفهوم جدیدی از نظم ریاضی را ارائه داد که نسبت خود را با نهادها از دست داد. نظم طبیعی، نظمی کلی و متبلور در نهادهای تاریخی بود که مستقل از افراد وجود داشت و وظیفه اقتصاددان، کشف قوانین موجود در چنین نظمی بود؛ اما نظم ریاضی یک نظم مصنوعی بود که قوانین آن نیز روابط ریاضی ساخته ذهن اقتصاددانان را نشان می داد؛ بنابراین می توان گفت که تحول در علم اقتصاد مستلزم تعریف مشخصی از نظم حاکم بر جهان اقتصاد است. در مقاله پیش رو با توجه به مفهوم نظم در علم اقتصاد به این پرسش می پردازیم که اگر بخواهیم جهت تاسیس پارادایمی در اقتصاد اسلامی از چارچوب اقتصاد نئوکلاسیکی استفاده کنیم چه مفهومی از نظم را باید پیش فرض بگیریم؟ آیا این کار لزوما مستلزم پذیرش پیش فرض های ارزشی اقتصاد نئوکلاسیک است؟
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اقتصاد نئوکلاسیک، نظم ریاضی، نهادها، نظم طبیعی
  • سیدعباس موسویان، مجتبی کاوند، رضا میرزاخانی، سیدامیرحسین اعتصامی صفحات 63-89
    یکی از ابزارهای مالی که امروزه در بازارهای مالی دنیا استفاده می شود، اوراق با بازدهی متغیر یا اوراق مصون از تورم است. بازدهی این اوراق به علت آنکه افزون بر نرخ بهره واقعی از انتظارهای تورمی نیز متاثر است، در کشورهایی که با تورم بالا و متغیر روبه رو هستند برای سرمایه گذاران و ناشران جذابیت دوچندان دارد. ایران به عنوان کشوری که نرخ تورم بالایی نسبت به مبه وسیله دنیا دارد، می تواند از این اوراق برای تامین مالی استفاده کند.
    مقاله پیش رو با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به دنبال پاسخ گویی به این پرسش ها است که آیا با توجه به موازین فقه امامیه امکان انتشار اوراق اجاره با بازدهی شناور و مصون از تورم وجود دارد؟ راه کارهای تصحیح این اوراق با توجه به قرارداد اجاره چیست؟ نتیجه های پژوهش نشان می دهد که امکان انتشار اوراق مصون از تورم با نرخ شناور در قالب اوراق اجاره وجود دارد. برای شناورکردن نرخ اجاره بها می توان از راهکارهای گوناگون مانند شرط تعدیل قرارداد بر اساس یک فرمول نرخ گذاری، تصویب قانون تغییر اجاره بها به میزان کاهش ارزش پول و تبدیل اوراق اجاره با نرخ شناور به اجاره های متعدد با اجاره بهاهای متعدد مستند به فرمول تورم به اضافه درصدی مشخص استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اوراق با بازدهی متغیر، قرارداد اجاره، اوراق اجاره مصون از تورم، نرخ تورم
  • سید محمدرضا سیدنورانی، محمد علیمرادی صفحات 91-121
    یکی از عواملی که می تواند زمینه ساز رشد و توسعه نظام مالی اسلامی شود، پدیدساختن جذابیت در ابزارهای مالی است تا بتوانند جایگزین کاملی برای ابزارهای مالی متعارف باشند. کاهش هزینه های نمایندگی ابزار مالی اسلامی در مقایسه با ابزارهای ربوی، شرط لازم برای پدیدساختن جذابیت و توسعه کاربرد ابزار مالی اسلامی است. در سال های اخیر بهره گیری از نظریه نمایندگی به عنوان شاخه ای از نظریه بازی ها در تحلیل ساختار سرمایه در قراردادهای مالی به شدت افزایش یافته است. اطلاعات نامتقارن و کژمنشی مهم ترین مسائل نمایندگی در قراردادهای مالی می باشد که باعث شده برخی قراردادهای مالی جذابیت کافی نداشته باشند. در مقاله پیش رو بر اساس تحلیل نظری در قالب مدل های ریاضی و با تکیه بر نظریه بازی ها و نظریه نمایندگی با بررسی، ارزیابی و مقایسه صکوک مشارکت و اجاره از دید هزینه های نمایندگی موجود در آنها به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که آیا صکوک اجاره نسبت به صکوک مشارکت هزینه های نمایندگی کمتری دارد یا خیر؟
    نتیجه های تحقیق پیش رو نشان می دهد که بانی (پیمانکار) در تامین مالی نسبت به روش تامین مالی بی تفاوت است؛ اما سرمایه گذار صکوک اجاره را نسبت به مشارکت ترجیح می دهد؛ چرا که هزینه های نمایندگی کمتری تحمیل می کند. همچنین نتیجه ها نشان می دهد که اطلاعات نامتقارن اثر منفی بیشتری بر صکوک مشارکت نسبت به صکوک اجاره دارد.
    کلیدواژگان: نظریه بازی ها، نظریه نمایندگی، اطلاعات نامتقارن، تعادل نش زیربازی کامل، صکوک
  • غلام علی معصومی نیا، میثم فدایی واحد، سیدحمیدرضا صائمین صفحات 123-151
    بررسی فقهی مشتقات و به ویژه قرارداد آتی که ماهیت جدیدی داشته و در بازار سرمایه کشورمان عملیاتی شده است، جایگاه بسیار مهمی در بازار مالی اسلامی دارد. در مقاله پیش رو به بررسی فقهی قرارداد آتی، احکام و آثار آن پرداخته شد. نتیجه های حاصل از این پژوهش نشان می دهد اکثر قراردادهای آتی از مصداق های تعهد در برابر تعهد برای انجام بیع نقد در آینده است به طوری که طرفین در زمان حال، تعهد به انجام بیع نقد را توافق می کنند و در سررسید، بیع نقدی اتفاق می افتد. درباره پرداخت حساب ودیعه و تعدیل روزانه حساب ودیعه می توان گفت که از مصداق های شرط های ضمن عقد این قرارداد است که طرفین توافق می کنند جهت ضمانت عقد؛ اولا، مبلغی را نزد اتاق پایاپای قرار دهند؛ ثانیا، متناسب با نوسان های بازار آتی مقادیر این حساب، ودیعه تعدیل شود تا هیچ طرفی از طرفین قرارداد به نکول در قرارداد تمایل نداشته باشند و اگر طرفی نکول کرد خسارتی به طرف دیگر وارد نشود.
    همچنین ماهیت فقهی تسویه نقدی پیش از سررسید از مصداق های انتقال تعهد بوده که با اصول مالی اسلامی تضاد نداشته و تسویه نقدی در سررسید نیز به علت عدم منافات با قاعده «لاضرر» و دیگر قاعده های اسلامی بی اشکال است. همچنین انواع دارایی پایه قرارداد آتی با استفاده از ویژگی های مبیع، بحث و بررسی شد و آتی کالا، سهام و ارز بی اشکال بوده؛ اما آتی شاخص سهام اشکال دارد.
    کلیدواژگان: قرارداد آتی، تعدیل حساب ودیعه، تسویه نقدی، دارایی پایه
  • مهرناز حیدری سورشجانی، پرستو محمدی صفحات 153-177
    یکی از مهم ترین چالش ها در فرایند سرمایه گذاری خطرپذیر، انعقاد قرارداد میان سرمایه گذار خطرپذیر و شرکت کارآفرین است. علت این امر نیز در ماهیت غیرقابل پیش بینی بودن آینده همکاری و غیرملموس بودن دارایی های کارآفرین و عدم تقارن اطلاعاتی نزد طرفین می باشد و باعث شده است راهکارهای پیش گیرانه، انگیزشی و کنترلی گوناگونی در تدوین مفاد قرارداد به کار گرفته شود تا چالش های آتی به حداقل رسانده شود. از میان عقدهای اسلامی، دو عقد شرکت و مضاربه بیشترین شباهت را با تعامل سرمایه گذار خطرپذیر و کارآفرین دارند. انعقاد قرارداد سرمایه گذاری خطرپذیر اسلامی با توجه به نوع عقدی که پایه و اساس آن قرار می گیرد، آثار گوناگونی بر تعامل های کارآفرین و سرمایه گذار دارد.
    بررسی آثارپیش گفته به منظور تعیین نوع قرارداد اسلامی و بررسی راهکارهای یادشده از دید این دو عقد، هدف مقاله پیش رو است. مطالعه پیش رو نشان می دهد انعقاد قرارداد سرمایه گذاری خطرپذیر اسلامی بصورت عقد شرکت از بعد امکان فسخ قرارداد، ضمانت مال شرکت در صورت زیان دهی و مدت دار بودن قراداد، بهتر می تواند با بروز مسئله کارگزاری مقابله کند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خطرپذیر، عقد شرکت، عقد مضاربه، عدم تقارن اطلاعاتی، کارگزاری
  • محمد صفری صفحات 179-186
|
  • Atollah Rafiei, Atani Pages 5-32
    There are two fundamental approach towards the the criterion of Economics as to be Islamic. The first approach considers that Islamic Economics is a knowledge that acquires all its scientific identity from "authentic sources of recognition from Islamic viewpoint". The second approach considers that Islam converts the quiddity of subject matter and the researcher in the field of Economics researches into an artificial reality and self-made, as a system of values, beliefs, norms, customs, traditions, and a collection of Islamic experience of life, with constructing an environment, culture, and Islamic society. This article is to identify the second approach, which Muhammad Baqir al-Sadr considers the "Islamic Economics" as to be realizable in the same framework as well. The article addresses the influence of culture on economics in the theoretical framework of the neoclassic economic school and Institutionalism. For this purpose, the article to refer to the influence of cultural diversity on the totality of economics, from two main viewpoint of the creation of the subject or the economical theoretician and the object that is human being and the society. One standpoint holds that the differences between subject and object of economical knowledge in the scope of society and Islamic culture and the scope of the society of the current economics is in such an extent that it is necessary to establish a new knowledge in Islamic society. This article investigates and criticizes the fundamentals, reasons, and results of this approach.
    Keywords: culture, Economics, Institutionalism, Neoclassic, Islamic Economics, domestic science, sociology of knowledge, methodology
  • Abdolhamid Moarrefi Mohammadi Pages 33-62
    Classical political economy as a modern science is a product of new interpretation of order in modern age metaphysics. This order was a natural and also institutional. Natural order influenced ontology, epistemology, axiology and methodology in political economy. political economy as a representation of new institutional order, became separate science and separated itself from other social sphere such as religion, political and ethical.by subjectivism and marginal revolution in economics the concept of order transformed from institutional to mathematical. Natural order was holistic and institutional with discoverable laws; but mathematical order was artificial order with mathematical relation that constructed by economists as laws.so evolution of economics intertwined with the concept of order. so, we can have question: hitch concept of order we need in order to constitute an Islamic economics school by neoclassical framework? Does this synthesis mean the acceptance of presuppositions in neoclassical economics?
    Keywords: Islamic economics, neoclassical economics, natural order, Mathematical order, institutions
  • Sayyed Abbas Mousavian, Mojtaba Kavand, Reza Mirzakhani, Seyyed Amirhossein Etesami Pages 63-89
    Nowadays, a financial instrument used in global financial markets, is Inflation-Protected Securities or (float rate) variable income securities. The return of the securities for both issuer and investors is more attractive since in addition of real interest rate they are affected by inflation expectations. Iran`s securities markets may apply such securities as financing instrument because of its high inflation rate rather than global average. This Article by applying descriptive- analytical method answers following questions: Based on Imamiyah juridical School, Is it possible to issue float rate & inflation-protected Ijarah Sukuk with? What are correcting solutions due to Ijarah contract? Results of the study show that it is possible to issue inflation-protected Ijarah Sukuk with floating rate. In order to float rate of return, difficult solutions may be applied such as contract modification condition based on a pre-determined formula, enactment of Ijarah rate adjustment based on amount money is devaluated and finally transforming float rate Ijarah securities to multiple Ijarah contracts with different rates relative to inflation formula plus a fixed rate.
    Keywords: variable income Securities, Ijarah Contract, Inflation, Protected Ijarah Sukuk, Inflation rate
  • Seyed Mohammad Reza Seyednourani, Mohammad Alimoradi Pages 91-121
    One of the most important factors that can help the development of the Islamic financial system is creating interest in Islamic financial instruments in order to be a complete replacement for conventional financial instruments. Reduce agency costs in Islamic financial instruments in comparison to conventional instruments is necessary to create the attraction and development of Islamic financial system. In this paper, based on game theory and agency theory, we assess Ijarah and Musharakah Sukuk in terms of agency costs. In recent years the use of agency theory have risen sharply as a branch of game theory to analyze the capital structure of financial contracts; Asymmetric information and moral hazard are the most important issues in financial contracts that led some financial contracts are not attractive. The results show that entrepreneur (contractor) is indifferent on the mode of financing agreement. However, Ijarah sukuk is considered a more appropriate tool in financing by investors because it imposes a lower agency costs.
    Keywords: Game theory, Agency theory, Asymmetric Information, Subgame perfect Nash equilibrium, Sukuk
  • Gholamali Masoumnia, Meisam Fadaei, Vahed, Seyyed, Hamid, Reza Saemin Pages 123-151
    Fiqh study of newly-derived rules and especially the future contracts that has been operationalized in the capital market of our country (Iran) has a very important position in the Islamic financial market. This importance arises from the new character of these types of contracts. This article examined the future contracts, their rules, and their effects from jurisprudential viewpoint. The results of this study showed that the future contract is an example of mutual commitments to carry out cash sale in the future, so that the parties agree on their commitments at the present to carry out the cash sale in the future and the cash sale takes place at the deadline maturity. About the payment of deposit accounts and daily adjustments of deposit accounts, it can be said that as an example of the terms of this type of contract, the parties first agree to leave some amount of money at the disposal of the clearing chamber to guarantee the contract and secondly, they agree to adjust the amounts of this deposit account according to the future market volatility, so that no party to the contract shall be willing to default on the contract, and, if a party defaults, the other party shall suffer no losses. Also, the Fiqh nature of a cash settlement at the maturity or before the maturity was discussed that the cash settlement before the maturity is an example of transfer of obligation that does not conflict with the principles of Islamic financial principles and cash settlement at maturity is permissible due to its non-conflict with Islamic rules including the La Zarar (the principle of no harm) Rule. In addition, all the basic assets of future contracts were discussed and analyzed based on the properties of the sold item. Future contracts of the commodities, stocks, and foreign exchange are permissible, but the Future contract of climate index is unlawful.
    Keywords: Future Contract, cash settlement, basic assets
  • Mehrnaz Heidari, Parastoo Mohammadi Pages 153-177
    One of the most challenging steps of venture capital process is contracting between investor and entrepreneur. This challenge is the result of unpredictable future of partnership, difficult valuation of entrepreneur's intangible assets and information asymmetry between participants. So there had been created diverse controlling and incentive methods in deal completion to minimize future challenges. Among Islamic financial contracts (Uqud), Shirkah (Mushaarakah) and Mudhaarabah has the most similarity to venture capital contracts. As choosing a specific framework for contracting, influences interacts between entrepreneur and venture capital, the main purpose of this article is considering these influences for choosing suitable Islamic contract framework, which reduces agency problem. This study shows Shirkah (Mushaarakah) contract can better confront agency problem from the viewpoint of contract termination, guaranteeing in case of loss and time limit of contract.
    Keywords: Venture Capital, Shirkah (Mushaarakah), Mudhaarabah, Information Asymmetry, Agency Problem