فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 61 (بهار 1395)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 61 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی عزتی *، شیوا قزبانزاده صفحات 5-32
    یکی از اثر های دین بر رفتارهای اقتصادی، اثر آن بر مصرف کالاهاست. در پژوهش پیش رو کوشیده شده است تا اثر سرمایه دینی بر اندازه مصرف کالاهای ضروری و تجملی برآورد شود. داده های مصرف برای پژوهش پیش رو از نتیجه های آمارگیری از درآمد و هزینه خانوار شهری که هر ساله از سوی مرکز آمار ایران گرداوری می شود به دست آمده است. مدل های پژوهش با روش داه های تابلویی اقتصادسنجی برای استان های کشور برای دوره زمانی 1382 1391 برآورد شده است. نتیجه های به دست آمده نشان دهنده آن است که سرمایه دینی می تواند بر چگونگی مصرف خانوارها و تخصیص بودجه آنها به کالاهای تجملی و ضروری اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: سرمایه دینی، مصرف، کالای تجملی، کالای ضروری، پنل دیتا
  • زهرا نصراللهی*، علی شفیعی صفحات 33-64
    عملکرد بهینه نظام اقتصادی در جامعه به وجود دو بخش حقیقی و مالی کارا، مکمل و قدرتمند وابسته است. وظیفه اصلی بخش مالی کارا تخصیص بهینه منابع محدود اقتصادی بین بخش های اقتصادی است. نارسایی در فعالیت هر یک از بخش های مالی یا حقیقی بر عملکرد بخش دیگر نیز اثر منفی خواهد گذاشت. اطلاعات متقارن (صداقت) بین عامل های اقتصادی یکی از ملزوم های کارایی بازارهای مالی است. هدف اصلی تحقیق پیش رو بررسی اثر صداقت در بازارهای مالی بر سرمایه گذاری و تولید است.
    نمونه مورد بررسی در تحقیق پیش رو نماینده ای از کشورهای توسعه یافته (جی هشت) و نماینده ای از کشورهای در حال توسعه(منا) برای دوره زمانی 1993 2012 و روش مورد استفاده داده های تابلویی است. مقاله در دو بخش نظری و تجربی ارائه شده است. نتیجه های بخش نظری مقاله نشان می دهد با افزایش صداقت هزینه های واسطه های مالی، قیمت و نرخ اجاره سرمایه کاهش یافته و سرمایه گذاری، سرمایه و تولید در وضعیت پایدار افزایش می یابد؛ در نتیجه باعث افزایش مصرف و رفاه مردم می شود. نتیجه های مدل تجربی نیز تاییدکننده نتیجه های نظری مقاله است و نشان می دهد که در هر دو گروه از کشورها با افزایش صداقت در بازار مالی تولید و رشد اقتصادی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: صداقت، اطلاعات نامتقارن، رشد تولید، بازارهای مالی
  • سیدعلی پایتختی اسکویی*، عباس عرب مازار صفحات 65-77
    در نظام بانکداری اسلامی (بانکداری بدون ربا) توزیع منابع به وسیله عقدهای اسلامی صورت می گیرد. به وسیله این عقدها بانک ها تسهیلات مورد نیاز مشتریان را در چارچوب قراردادهای اسلامی تنظیم کرده و در اختیار آنها قرار می دهند. هدف اصلی مقاله پیش رو بررسی اثر عقدهای اسلامی بر نرخ بیکاری در اقتصاد ایران است. برای این منظور از داده های فصلی سال های 1379 1392 با به کارگیری روش آزمون کرانه ها و خود رگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شده است. نتیجه های تحقیق نشان می دهد که در بین عقدهای اسلامی، فقط نرخ رشد مانده تسهیلات مبادله ای اثر منفی بر نرخ بیکاری دارد. به عبارت دیگر با افزایش تسهیلات مبادله ای، نرخ بیکاری در اقتصاد ایران کاهش می یابد؛ در حالی که نرخ رشد مانده تسهیلات مشارکتی و تسهیلات قرض الحسنه اثر مثبت بر نرخ بیکاری دارند. ضریب تصحیح خطای برآوردشده مدل نشان می دهد که 36 درصد از عدم تعادل در نرخ بیکاری در دوره بعد تعدیل می شود.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، عقدهای اسلامی، بیکاری، ARDL، آزمون کرانه ها
  • سعید فراهانی فرد، محمدنقی نظرپور، موسی شهبازی غیاثی* صفحات 79-108
    مقاله پیش رو می کوشد به روش تطبیقی سازوکارها و کانال های انتقال اثرهای سیاست پولی بر بخش واقعی را از دید اقتصاد نئوکلاسیک و اقتصاد اسلامی بررسی کند. پرسشی که تحقیق پیش رو در پی پاسخ گویی آن می باشد؛ این است که تفاوت بین اقتصاد اسلامی و نئوکلاسیک در سازوکار های انتقال دهنده اثرهای سیاست پولی بر بخش واقعی چیست و نقاط اشتراک و افتراق دو رویکرد کدام هستند؟
    فرضیه تحقیق این است که افزون بر وجود تفاوت در نوع متغیرها و کیفیت اثرگذاری سیاست پولی در اقتصاد اسلامی، سازوکارهای انتقال اثرهای سیاست پولی در دیدگاه اسلامی در تعامل و تناظر مستقیم با بخش واقعی بوده و در جهت دست یابی به اهداف سیاست پولی در اقتصاد اسلامی است. یافته ها و بررسی های تحقیق نشان می دهد که در چارچوب اقتصاد اسلامی مبنای اثرگذاری سیاست پولی، تحقق هدف اصلی سیاست پولی یعنی ثبات بخشی و کنترل نوسان های پولی در اقتصاد و تعامل و ارتباط مستقیم با بخش واقعی اقتصاد است و هم چنین عمده تفاوت ها بین اقتصاد اسلامی و دیدگاه نئوکلاسیک در هر یک از کانال های مصرف، سرمایه گذاری و تجارت خارجی به عنوان حوزه های تاثیرگذاری سیاست پولی بر اقتصاد، مربوط به سازوکار تغییر در بخش واقعی بوده و در برخی از کانال های مذکور تفاوت هایی در نوع متغیرهای انتقال اثر سیاست پولی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، سازوکار انتقال، بخش واقعی، دیدگاه نئوکلاسیک، اقتصاد اسلامی
  • سید عباس موسویان، سید محسن فاضلیان، مهدی علی حسینی صفحات 109-136
    در نظام مالی متعارف تعاونی های اعتبار به منظور کاهش فقر و تامین نیازهای خرد خانوارها کاربرد گسترده ای دارند. در ایران نیز این تعاونی ها فعالیت می کنند اما از بعدهای گوناگون با آسیب هایی روبه رو هستند، وجود تعاونی های آزاد، نبود قوانین مناسب بر نظارت تعاونی های اعتبار، نرخ های نامتعارف سپرده ها و تسهیلات، نبود ساختار مدیریتی مناسب و نداشتن پایگاه فقهی شفاف برخی از این آسیب هاست.
    مقاله پیش رو در صدد حل این آسیب هاست و برای حل آنها افزون بر بهره گیری از تجربه ایران و دیگر کشورها به روش مصاحبه با خبرگان و تحلیل نتیجه های ایده ها، مدل مطلوبی را برای تعاونی های اعتبار ایران متناسب با فقه امامیه طراحی می کند. در این مدل، تعاونی های اعتبار با سرمایه اعضایی که در یک ویژگی معین مشترک هستند بر اساس عقد شرکت تشکیل می شود و جهت تقویت و امکان عضویت اعضای بیشتر در تعاونی می توان از پیوند مشترک چندگانه بهره جست. در این مدل تعاونی های اعتبار افزون بر حق عضویت اعضا از سپرده های اعضا به عنوان منابع مکمل بهره می گیرد و به وسیله قراردادهای قرض الحسنه، مرابحه، استصناع، اجاره به شرط تملیک و خرید دین تسهیلات می پردازد و به وسیله نهادی ملی و تخصصی به نام بانک مرکزی نظارت می شود. بر اساس یافته های این مدل، تعاونی های اعتبار در عین حال که با نرخ های پایین تری نسبت به بانک ها تسهیلات می دهند با نرخ های منطقی سپرده می پذیرند.
    کلیدواژگان: تعاونی اعتبار، تامین مالی خرد، فقه امامیه، بانکداری اسلامی
  • ایمان باستانی فر*، محمدرضا حیدری، وحید مقدم صفحات 137-155
    مسئله خلق بدهی در نظام بانکداری متعارف از مسائل مهمی است که پس از بحران 2008م، به آن توجه بیشتری شد. یکی از مسائل اصلی در بانکداری اسلامی، مسئله خلق اعتبار است. در این باره دیدگاه های گوناگونی در میان اقتصاددانان وجود دارد. از دید شهید صدر; در عرصه بانکداری اسلامی، خلق اعتبار، مبتنی بر ضوابط شرعی، امکان پذیر است؛ اما آیا الگوی شکل گیری خلق اعتبار از دید وی با خلق اعتبار در نظام بانکداری متعارف یکسان است؟
    در تحقیق پیش رو، ضوابط شرعی متاثر از دیدگاه شهید صدر; درباره خلق اعتبار در بانکداری اسلامی، با روش تحلیلی تشریح و الگوی مفهومی از فرایند شکل گیری خلق پول معرفی و در چارچوب ضریب فزاینده پولی در قالب اثر شریعت، الگویی از خلق اعتبار در بانکداری اسلامی متاثر از اندیشه شهید صدر; ارائه می شود. فرضیه تحقیق گویای آن است که میان سازوکار شکل گیری فرایند خلق اعتبار از دید شهید صدر; با نظام بانکداری متعارف تمایز وجود دارد. نتیجه ها گویای آن است که اثر شریعت شامل بدهکاربودن متقاضی اعتبار، التزام به اجرای شرط قبض، اطمینان بانک به اطلاعات متقاضی وام، جواز و لزوم عقد قرض بر ضریب فزاینده خلق پول اثرگذار بوده و وجه تمایز الگوی خلق اعتبار از دید شهید صدر; با خلق اعتبار در نظام بانکداری متعارف است.
    کلیدواژگان: قرض، بانکداری اسلامی، شهید صدر، اثر شریعت، ضریب فزاینده پولی
|
  • Morteza Ezzati*, Shiva Ghorbanzadeh Pages 5-32
    One of the religion’s impacts on the economic behavior is its impact on goods consumption. In this research, we have tried to assess the religious capital’s impact on the necessary and luxury goods consumption. Consumption data for the research have been obtained from the results of the surveys made on urban households’ income and spending, collected on a yearly basis by the Iranian Census Bureau. The research models have been assessed by the panel data econometric method for the country’s provinces for the period 1382-1391. The results show that the religious capital can have an effect on households’ consumption of and their budget allocation on luxury and necessary goods.
    Keywords: Religious Capital, consumption, Luxury Goods, Necessary Goods, Panel Data
  • Zahra Nasrollahi*, Ali Shafiee Pages 33-64
    The economic system’s optimum functionality in the society requires efficient, complementary and powerful real and financial sectors. The efficient financial sector’s role is to optimally allocate the economy’s scare resources among different sectors. Each of these two sectors’ inadequate activity will adversely affect the other’s function as well. Symmetric information - honesty - shared between economic agents is a requirement for financial markets to be efficient. The present article’s main objective is to examine the effect of honesty in financial markets on investment and production.
    The sample examined in this research consists of a representative of developed countries (G8) and a representative of developing countries for the period 1993-2012 and the method adopted is panel data. The article is presented in two theoretical and empirical parts. The theoretical part’s findings show that as honesty increases, the costs of financial intermediaries, price and the capital rent rate will decrease, and, in a stable environment, investment, capital accumulation and production will increase and so will lead to an increase in the public prosperity and consumption. The empirical model’s findings confirm those of the theoretical part and show that in both groups of countries, as honesty in the financial market increases, production and economic growth will increase as well.
    Keywords: Honesty, Asymmetric Information, Production Growth, Financial Markets
  • Abbas Arab Mazar, Ali Paytakhti* Pages 65-77
    In the Islamic (Riba-free) banking system, resources allocation is done via Islamic contracts. By these contracts, the banks provide the customers with the facilities they need in the framework of Islamic contracts. Our main goal, here, is to examine Islamic contracts’ impact on the unemployment rate in the Iranian economy. Thus, applying the bounds testing and autoregressive distributed lag modeling (ARDL) approaches, we have used season data for the years 1379-1392. The results show that among the Islamic contracts, only the growth rate of exchange contracts’ reserve has a negative effect on the unemployment rate. In other words, as the exchange contracts increase, the unemployment rate in the Iranian economy decreases, while the growth rate of Musharakah and Qard-ul-hasanah contracts’ reserve have a positive effect. The model’s estimated error correction coefficient shows that 36 percent of the imbalance of the unemployment rate will be adjusted in the next period.
    Keywords: Islamic Banking, Islamic Contracts, Unemployment, ARDL, Bounds Testing
  • Moosa Shahbazi* Pages 79-108
    In this article, we try to comparatively examine the mechanisms and channels of monetary policy’s effects being transferred to the real sector, in the framework of neoclassical and Islamic banking systems. The question the present article seeks to answer is what the differences and similarities there are between Islamic and Neoclassical economics in terms of their mechanisms for transferring this effect.
    Our hypothesis is that, besides there being some differences in terms of the kind of parameters and the quality of monetary policy’s effects, the Islamic attitude’s mechanisms for transferring the monetary policy’s effects are in direct interaction and correspondence with the reality and are directed toward reaching the monetary policy’s goals in Islamic economy. Our findings show that in the framework of Islamic economy, the basis for the policy’s effectiveness is the realization of the monetary policy’s main goal, that is, stabilizing and controlling the economy’s monetary fluctuations, and that any monetary policy ought to be performed paying attention to their effects on the economy’s real sectors. Moreover, we found that the main differences in consumption, investment and foreign trade spheres are due to the effecting parameters and there is no essential and fundamental difference with respect to the mechanisms, but rather the difference between these two attitudes is mainly rooted in the mode of effecting and making changes in the real sector.
    Keywords: Monetary Policy, Transfer Mechanism, Real Sector, Neoclassical Attitude, Islamic Economics
  • Sayyed Abbas Mousavian, Sayyed Mohsen Fazelian, Mehdi Ali Hosseini Pages 109-136
    In the conventional financial system the credit cooperatives are widely exploited to decrease poverty and satisfy the households’ minor needs. These cooperatives are active in the Iranian economy as well, but they are confronted with some shortcomings as regards different aspects, some of which are the existence of free cooperatives, lack of proper regulations regarding credit cooperatives, unconventional rates for deposits and loans, lack of proper managerial structure and lack of clear jurisprudential basis.
    The present article tries to resolve these problems and, in order to do so, besides taking advantage of the experience of Iran and other countries, designs a desired model for Iranian credit cooperatives, consistent with Imamiah jurisprudence, using the method of interviewing the experts and analyzing the results. In this model, credit cooperatives are formed according to company contract, using the capital of members having one feature in common, and in order for the new members to be able to join them the multiple common link can be exploited. In this model the credit cooperatives, besides utilizing membership fees, use the members’ deposits as a supplementary resource, and through the contracts of Qard-ul-Hasanah, Murabahah, Istisna, Ijarah Bittamlik and Dain purchasing, offer loans and are regulated by the central bank, a national and professional institution. On the basis of our findings, credit cooperatives, while offering loans with rates lower than those of banks, accept deposits with fair rates.
    Keywords: Credit Cooperative, Micro, financing, Imamiah Jurisprudence, Islamic Banking
  • Vahid Moghaddam, Iman Bastanifar* Pages 137-155
    The issue of debt creation in the conventional banking system is a major problem which has drawn much attention after 2008 crisis. One of the main issues in Islamic banking is credit creation, as well. The economists have different viewpoints in this regard. In the viewpoint of Martyr Sadr, credit creation, if in compliance with jurisprudential standards, is possible in Islamic banking. However, is credit creation model based on his thoughts the same as the model in the conventional banking system?
    In this research, adopting the analytical method and using a conceptual model of credit creation process, we have introduced the jurisprudential standards, in compliance with Martyr Sadr’s thoughts, about credit creation in Islamic banking, and in the framework of money multiplier in the context of Shariah’s effect, we have offered a model of credit creation in Islamic banking on the basis of his thoughts. The hypothesis, here, is that there is a difference between credit creation process in the viewpoint of Martyr Sadr and that of the conventional banking system. The results suggest that Shariah's effects, including credit applicant’s being debtor, the commitment to fulfill Qabz provision, bank’s trust in the information provided by the loan applicant, and Qarz contract’s being allowed and obligatory, affect the money multiplier and are the difference between credit creation model in the viewpoint of Martyr Sadr and that of the conventional banking system.
    Keywords: Qarz, Islamic Banking, Martyr Sadr, Shariah Effect, Money Multiplier