فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 67 (پاییز 1396)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 67 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی عزتی، پرویز نصیرخانی، نازنین افشین فر صفحات 5-37

    یکی از سفارش های ویژه دین، پرداخت زکات است که در مفهوم همگانی آن به معنای هزینه در راه خداست. این هزینه به پیوند افراد با دین یعنی عوامل برانگیزاننده دینی مانند ایمان و سرمایه دینی بستگی دارد. هزینه های این جهان نیز در شرایطی از سرمایه دینی اثر می پذیرد. این مقاله در پی آن است که به بررسی اثر سرمایه دینی بر هزینه های این جهان و هزینه های در راه خدای خانوار با نگاه به نظریه های اسلامی بپردازد.
    بر پایه این نظریه ها و بررسی های تجربی انجام شده در این زمینه، در بررسی این نوشتار، هزینه های خانوار و نیز هزینه های در راه خدا، تابعی از متغیرهای درآمد، دارایی، پس انداز، سن، بعد خانوار، سرمایه دینی و سرمایه گذاری کاری در جایگاه متغیرهای توضیح دهنده گرفته شده است.
    در این بررسی سرمایه دینی بر پایه مولد جایگاه (ژنراتور موقعیت) که از ابزارهای جهانی است، اندازه گیری و در مدل می آید. داده های این بررسی با به کارگیری پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری، شهروندان شهر زاهدان با نمونه ای برابر با پانصد سرپرست خانوار بوده است. داده ها با روش های اقتصاد سنجی تحلیل شده اند. اصلی ترین یافته ها آن است که سرمایه دینی، سن، درآمد، دارایی، سرمایه گذاری کاری بر هزینه های دینی اثر مثبت داشته اند و سرمایه دینی هزینه های زندگی این جهان را کاهش نمی دهد.

    کلیدواژگان: هزینه در راه خدا، سرمایه دینی، مولد جایگاه، زاهدان
  • سید جمال الدین محسنی زنوزی، بهزاد صادق وند صفحات 39-63

    دستیابی به الگوی توسعه اقتصادی متناظر با شرایط و ویژگی های هر کشور با دیگر کشورها متفاوت است. شرایط ویژه ایران و تحریم های تحمیلی دشمنان از سوی دیگر سبب مطرح شدن «اقتصاد مقاومتی» توسط رهبر انقلاب شده است. در این پژوهش، تاثیربلندمدت و کوتاه مدت شاخص های منتخب اقتصاد مقاومتی (اقتصاد دانش بنیان، اصلاح الگوی مصرف، کاهش وابستگی به نفت و میزان مشارکت مردم در تصمیمات کلان نظام) بر رشد اقتصادی کشور بررسی شده است.
    مدل این پژوهش مبتنی بر تابع تولید کاب داگلاس است و برای برآورد آن، الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توزیع شده به کار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد شاخص های اقتصاد مقاومتی در بلندمدت تاثیر معنادار ومثبت روی رشد اقتصادی دارند و در کوتاه مدت نیز شاخص های به کاررفته دارای تاثیر مثبت و بعضا معنادار روی رشد اقتصادی می باشند؛ بنابراین با توجه به اهمیت اقتصاد مقاومتی برای رشد اقتصادی کشور، شایسته است توجهی ویژه به موضوع اقتصاد مقاومتی از سوی همگان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، رشد اقتصادی، الگوی خود رگرسیونی با وقفه های توزیع شده، ایران
  • علی اصغر هادوی نیا صفحات 65-92

    آیا میان اخلاق و اقتصاد ارتباطی وجود دارد؟ اگر ارتباط وجود دارد، این ارتباط چگونه ترسیم می شود؟ بهترین روش برای پاسخ به این پرسش ها، دستیابی به منطقی است که بتوان بر مبنای آن، ارتباط مزبور را بررسی کرد. فرضیه مقاله این است که رابطه نظام مندی از منظر معرفت اقتصادی بین اخلاق و اقتصاد وجود دارد.
    در این مقاله تلاش شده است با تکیه بر رابطه بین هست ها و بایدها، منطق مزبور استخراج گردد. مهم ترین دستاورد مقاله پیش رو این است که بر پایه منطق یادشده، ارتباط بین اخلاق و اقتصاد، در سطوح چهارگانه برقرار است. این سطوح عبارت اند از: مبانی فلسفی اقتصاد و فرااخلاق، فلسفه اقتصاد و بخش اول اخلاق هنجاری، علم اقتصاد و بخش دوم اخلاق هنجاری اخلاق کاربردی، ساختار اقتصادی و اخلاق توصیفی. البته ارتباط پنجمی هم می توان مطرح کرد که مربوط به تحول در ساختار اقتصادی می باشد و می توان از آن به نظام سازی و تربیت اخلاقی یاد کرد.
    روش استفاده شده در این مقاله از جهتی تحلیلی استدلالی است؛ زیرا تلاش شده است که با توجه به اسناد کتابخانه ای و اینترنتی برای اثبات فرضیه مذکور، استدلال های منطقی ارائه شود و از جهتی تطبیقی است؛ زیرا مطالعات مزبور با تکیه بر دیدگاه های مطرح شده در اقتصاد متعارف صورت گرفته و در صدد تطبیق آنها با اقتصاد اسلامی است.

    کلیدواژگان: فرااخلاق، اخلاق هنجاری، تربیت اخلاقی، علم اقتصاد، فلسفه اقتصاد، ساختار اقتصادی
  • محمدحسین دیانتی، کریم اسلاملوییان، سیدعباس موسویان، روح الله شهنازی صفحات 93-102

    هدف مطالعه پیش رو پاسخ به این پرسش است که از نگاه سود سپرده ها، کدام یک از روش های سپرده گذاری تلفیقی یا تفکیکی در بانکداری بدون ربا برتر است. در روش سپرده های تلفیقی، بانک سپرده ها را در قالب یکسان از سپرده گذاران دریافت می نماید؛ اما در روش سپرده های تفکیکی، سپرده ها بر اساس نوع قرارداد مبادله ای یا مشارکتی بر مبنای تصمیم سپرده گذاران تفکیک می گردد. فرضیه این است که تلفیقی یا تفکیکی بودن سپرده ها بر سود سپرده گذاران تاثیر دارد.
    در این راستا، یک الگوی نظری طراحی شده که بر اساس آن نشان داده می شود سود روش تلفیقی بیشتر از و در شرایطی برابر با روش تفکیکی می باشد. این امر را می توان بر اساس نظریه سبد دارایی های مارکویتز (تنوع بخشیدن در دارایی ها سبب کاهش مخاطره می شود)، تحلیل نمود. مطالعه نشان می دهد که برای سطح مخاطره یکسان، در غالب موارد، سود انتظاری روش تلفیقی از ترکیب های مختلف روش تفکیکی بیشتر است. همچنین در روش تفکیکی ملاحظه می شود که تنها تحت شرایط خاص، افراد مخاطره گریز شدید می توانند به مطلوبیت بیشتر برسند؛ بنابراین بر اساس معیار سود انتظاری برای سپرده گذارها، ترکیب دو روش سپرده های تلفیقی و تفکیکی بهینه می باشد؛ زیرا افراد با ترجیحات متفاوت می توانند به بالاترین سطح مطلوبیت خود دست یابند.

    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، عقود مشارکتی، عقود مبادله ای، سپرده های تلفیقی، تفکیکی
  • نفیسه صالح نیا، تقی ابراهیمی*، علیرضا پویا صفحات 121-139

    شناخت ویژگی های بازار بر اساس مبانی اسلام از ضروریات جوامع اسلامی به شمار می آید که در پژوهش های علمی کمتر بدان پرداخته شده است. این ضرورت زمانی بیشتر می شود که غیر واقعی بودن فرض های بازار رقابت، سبب پیدایش موضوع عدم تقارن اطلاعات در بازار شده و کارایی بازار را خدشه دار کرده است. در پژوهش پیش رو که با هدف بررسی انواع خیارات در اسلام و تاثیر آن بر کاهش عدم تقارن اطلاعات انجام شده، پس از بررسی خیارات موجود در زمینه تجارت، خیارات مربوط به بازار کالا و مرتبط با بحث اطلاعات استخراج شده و در چارچوب پرسشنامه در اختیار خبرگان قرار گرفت. پس از اجرای دلفی فازی بر پایه نظر خبرگان، هفت مورد از چهارده خیار مورد بررسی، در کاهش عدم تقارن اطلاعات در بازار کالا موثر شناخته شد که از این میان خیار عیب و حق فسخ یا اخذ ارش در صورت عدم تطابق کامل مبیع با نمونه دارای بیشترین تاثیر بودند.

    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعات، خیار، بازار اسلامی، دلفی فازی، بازار کالا
  • مصطفی شهیدی نسب، سید عباس موسویان، سعید فراهانی فرد صفحات 141-172

    تامین مالی خرد در طول دهه گذشته رشد فزاینده ای از حیث گستره مفهومی، اهداف، نهادها، شیوه ها و دامنه عرضه کنندگان و متقاضیان داشته است. اکنون برنامه های تامین مالی خرد به گونه ای طراحی می شوند که توان پاسخگویی به نیازهای مختلف را داشته باشند. ضرورت پرداختن به انقلاب تامین مالی خرد و لزوم طراحی نظام تامین مالی خرد اسلامی در کشور حقیقتی انکارناپذیر است. یکی از عناصر طراحی این نظام، شیوه های تامین مالی خرد اسلامی است. مقاله پیش رو در صدد است با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و تحلیل آماری و با توجه به تجارب بانکداری اسلامی و نیز عقود اسلامی اقدام به مهندسی مالی شیوه های تامین مالی خرد اسلامی در کشور بنماید. منظور از مهندسی مالی شیوه های تامین مالی خرد اسلامی، بررسی عقود ویژه تامین مالی خرد و «اس.ام.ای»ها، رتبه بندی آنها و تبیین کاربردهای این عقود در تامین مالی خرد می باشد. بر پایه دستاوردهای تحقیق، قرض الحسنه، عقود مبادله ای (مرابحه، اجاره و استصناع) و مشارکت اولویت های تامین مالی خرد برای خانوارها و مشارکت، مرابحه و اجاره اولویت های نخست برای تامین مالی خرد «اس.ام.ای»ها محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تامین مالی خرد اسلامی، مهندسی مالی، شیوه تامین مالی خرد اسلامی
  • مهدی الهی، سید محمد جواد میرطاهر، غزاله باقریان صفحات 173-204

    فعالیت های اقتصادی معمولا دارای ریسک هستند و باید برای پوشش ریسک آنها تدابیری اندیشید. از سوی دیگر همواره کشورها و سازمان ها از مشکلات بدهی رنج می برند و به دنبال آن هستند تا بتوانند به نحوی بر این مشکلات غلبه کنند. یکی از این ابزارها، سوآپ بدهی مالکیت است.
    سوآپ بدهی مالکیت، مجموعه ای از معاملات مالی است که به موجب آن شرکت بدهکار می تواند تمام یا بخشی از بدهی های خود را به صورت سهام به اعتباردهنده ارائه دهد. در مقاله پیش رو ضمن بررسی سوآپ بدهی مالکیت از دید تعریف ها، انواع، ویژگی ها، سازوکار، کاربردها، مزیت ها و معایب و ضرورت استفاده از این ابزار در بازار سرمایه ایران، برای نخستین بار بررسی فقهی این معامله انجام شده است.
    در این پژوهش به روش تحقیق توصیفی – تحلیلی و پیمایشی مقطعی با پرسش از خبرگان نشان داده می شود که با استفاده از عقود تنزیل دین (بیع دین به نقد)، مبادله دو قرارداد و به کارگیری صکوک بین المللی می توان مدل غربی سوآپ مذکور را مطابق با فقه امامیه بازتعریف کرد و در بازار سرمایه ایران به کار برد و سرانجام به شبهه ضرری بودن سوآپ مذکور در حوزه بین المللی پاسخ داده می شود.

    کلیدواژگان: سوآپ بدهی - مالکیت، اوراق قرضه، اوراق بهادار اسلامی، مبادله قراردادها
|
  • Morteza Ezzati Pages 5-37

    Effect of religious capital on cost in the way of Allah and cost of this living
    One of the special religious orders, is paying cost in the way of Allah. Based on the theory, the cost linked with religion depends on the triggers of worship such as faith and religious capital. Based on this theory, the cost for this world in terms takes effect from religious capital. In this study, the religious capital measured with position generator that is universally used tools. The survey data was collected using a questionnaire. The population are the citizens of Zahedan, with a sample of 500 heads of households. Data were analyzed with using econometric methods. The main findings is that the religious capital, age, income, assets, investments do have a positive on the religious cost and religious capital will not reduce the cost of this living.
    effereligious capital, cost in the way of Allah, cost of this living, Zahedanct

    Keywords: religious capital, position generator, cost in the way of Allah, Zahedan
  • S. Jamaledin, M. Zonouzi Pages 39-63

    The path of progress and development in every country is different with other countries according to its situation. The special conditions and characteristics of Islamic republic of Iran and the sanctions imposed by the enemies on the other hand caused to introduce "resistance economy" by the leader of Iran. In this study, long-term and short-term effects of selective resistance economy indexes (knowledge economy, adjustment of consumption behavior, reduction of oil dependence, people contribution in country’s macro decisions) on economic growth is examined. The model is based on the Cobb Douglas production function and an ARDL models is used to estimate the effects of selective resistance economy indexes on economic growth. The results show that the resistive economy indexes have positive and significant long term effect and positive short term effect on economic growth. Therefore, due to importance of resistive economy in economic growth of Iran, resistive economy should absorb special attention of overall people.

    Keywords: Resistive Economics, Economic growth, ARDL Models, Iran
  • Ali-asghar Hadaviniya Pages 65-92

    Is there a connection between ethics and economics? If there is, the connection to be drawn? The best way to answer these questions, it is reasonable to be based on the achievement of the association shall be investigated. This paper is based on the relationship between beings and must be logic to extract. The most important result of this study is to learn the logic of the relationship between ethics and economics, there are four levels. These levels are: Philosophical Foundations of Economics and meta-ethics, philosophy, economics and the first part of normative ethics, economics and the second part of normative ethics, applied ethics, economic and moral structure. The fifth connection can be made that the change in the economic structure and can be referred to the system and moral education.

    Keywords: meta-ethics, normative ethics, moral education, economics, philosophy, economic structure
  • Mohammad Houssin Dianati, Karim Eslamloueyan, Seyyed Abbas Moosaviyan, Rouhollah Shahnazi Pages 93-102

    There are various methods for mobilizing resources in an interest-free banking system, including pooled deposits and separate deposits. The purpose of this study is to develop a theoretical model to study the implications of pooled and separate deposit methods for initial paid profit and also expected profit from depositor's viewpoint. In the pooled deposits, bank receives deposits in one unified contract. But in the separate deposits, bank provides an option form depositors to choose between murabahe or musharakah contracts. The results of our theoretical model show that the Initial paid profit to depositors in pooled method is greater than or equal to initial paid profit in separate method. The result verifies the Markowitz’s portfolio theory. In other words, the portfolio diversity reduces the risk of bank customers. Moreover, we find out that the expected profit of depositors in pooled method is more than that of separate method. One can show that under certain condition when the depositors are very risk averse, they prefer the separate deposit to pooled one. Finally, we conclude that the best method for an interest-free banking system is to use both methods simultaneously. This provides more options for depositors with different preferences and hence increases their utility.

    Keywords: Interest-free banking, Musharakah contracts, exchange contracts, Pooled deposits, Separate deposits
  • Taghi Ebrahimi Pages 121-139

    Market characteristics Knowing based on the principles of Islam is considered essential in Muslim communities. Analysis of market characteristics and functions is one of the most important topics of Islamic economics that have been little studied. This need is more pronounced when the unrealistic assumptions about market competition, causes the issue of information asymmetry in the market and undermined the efficiency of the market. Present study done to determine the types of options in Islam and its impact on information asymmetry. Options related to commodity market and information extracted after studying in the field of trade options, and then those are presented on questionnaire's framework and are distributed among professionals. 7 options of 14 options are recognized effective on information asymmetry reducing in the market based on professional's comments that received by running fuzzy Delphi. From these options, defect option and the right to terminate option if inconsistent of all the object of sale had most effective.

    Keywords: information asymmetry, option, Islamic market, Fuzzy Delphi, commodity market
  • Mostafa Shahidinasab, Seyed Abbas Mosavian, Saeed Farahani Fard Pages 141-172

    Over the last decade, Microfinance has grown exponentially, in terms of Conceptual area, objectives, institutions, products & numbers of clients and providers. Now All micro-finance programs designed so that to meet the different needs. It is an undeniable fact that pay attention to microfinance revolution & to design Islamic microfinance system.One of the elements for designing of the system is islamic microfinance methods. In this article, financial engineering of Islamic microfinance methods through using The Descriptive- analytical, statistical analysis method and Due to the experiences of islamic banking and Islamic contracts will be discussed... .

    Keywords: Islamic microfinance, financial engineering, Islamic microfinance methods, financing, Islamic microfinance system
  • Mahdi Elahi, Seyyed Mohammad Javad Mirther, Ghazaleh Bagherian Pages 173-204

    A favorable financial system is one that can design tools enabling people who can make investments but lack the necessary capitals to aggregate small funds scattered among people using these tools. Economic activities usually involve risk, and measures should be taken for covering their risk. On the other hand, countries and organizations always suffer from problems with debts, and seeks to overcome the problem somehow. One of these tools is debt-equity swap. A debt-equity swap contract is a series of financial transactions whereby a company's creditor cancels some or all of a debtor company debt in exchange for stock. In this paper besides investigating the debt - equity swap from the perspective of definitions, types, features, Mechanisms, applications, advantages and disadvantages, the need to use this tool in Iran capital market, for the first time the Jurisprudential investigation of this transaction is conducted. In the current research conducted through descriptive - analytical- cross-sectional survey method, by asking experts we show that using debt reduction contracts, sale of debt for cash, exchange of two contracts, and using international sukuk (Islamic financial resources), the western model of the mentioned swap can be defined based on the Imamieh jurisprudence and used in Iran market. Finally, we answered to the mentioned swap doubt of being harmful in the international area.

    Keywords: Debt- Equity Swap, Bonds, Islamic bonds, exchange of contracts