فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 70 (تابستان 1397)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 70 (تابستان 1397)

  • 250 صفحه، بهای روی جلد: 190,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین میرمعزی، علی اکبر کریمی صفحات 5-34
    یکی از پربسامدترین مولفه ها ی الگوی مصرف مطلوب در بیانات رهبری، مصرف محصولات داخلی است؛ به طوری که تاکید کردند مردم و همه کسانی که علاقه مند به ایران هستند نباید کالاهای خارجی را که مشابه داخلی دارد، استفاده کنند. در استفتائات نیز تصریح کرده اند که این یک توصیه ساده نیست هرچند فتوای شرعی نیز محسوب نمی شود. البته این موضوع با آموزه های اقتصاد کلاسیک و آزادی انتخاب های افراد از یک سو و حقوق مصرف کنندگان در اسلام، از سوی دیگر مغایرت دارد. در تاریخ اسلام هم فتوای فقهی خاصی جز از سوی برخی از علمای مشروطیت در این مورد دیده نمی شود. با توجه به مطالب فوق سوال اصلی این است که مبنای فقهی و اقتصادی تاکیدات رهبری و علمای مشروطیت بر ضرورت مصرف کالاهای داخلی و پرهیز از مصرف تولیدات خارجی دارای مشابه داخلی چیست؟ آیا می توان ردپایی از آن در منابع اسلامی یافت یا صرفا توصیه ای مبتنی بر شرایط خاص کشور ماست؟ روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با اقتباس از روش نظریه تاریخی داده بنیاد است که از میان اسناد مکتوب مقام معظم رهبری و اسناد تاریخی مشروطیت که دو قرن اخیر را پوشش می دهد جست وجو می کند. بررسی و تحلیل بیش از بیست سند تاریخی از علمای مشروطیت و تاریخ معاصر ایران و بیانات مقام معظم رهبری نشان می دهد که اندیشه ضرورت عدم مصرف کالاهای خارجی و ترویج مصرف تولیدات ملی، بر چهار مبنای فقهی اقتصادی ملیت، نفی سبیل، منع تشبه به کفار و تقویت اقتصاد ملی استوار است.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، مصرف کالاهای داخلی، مبانی فقهی و اقتصادی، نفی سبیل، علمای مشروطیت، ملی گرایی
  • ایرج توتونچیان، مهدی بهراد امین صفحات 35-61
    بررسی ها نشان می دهد که مسئله مخاطره اخلاقی ناشی از عدم گزارش صحیح سود توسط گیرنده وجوه در قراردادهای مشارکت در سود و زیان، مهم ترین مسئله بانک ها (تامین مالی کننده) در عدم به کارگیری این نوع قراردادهاست؛ بنابراین توفیق کاربرد شیوه های تامین مالی مشارکت در سود، به حل مسائل اطلاعات نامتقارن مرتبط با استفاده از آنها بستگی خواهد داشت. تحقیق حاضر در مورد روابط طرفین در قراردادهای تامین مالی به روش مشارکت در سود و زیان بحث نموده و ویژگی های یک قرارداد انگیزه سازگار که مسئله اطلاعات نامتقارن برخاسته در این رابطه را کنترل می کند، طرح می نماید. هدف تحقیق ارائه یک الگوی قرارداد انگیزه سازگار است؛ به گونه ای که با تاسی از آیات و روایات اسلامی، بر تشویق و پاداش در صورت ارائه اطلاعات صحیح از سوی گیرنده وجوه متکی است. برای دستیابی به هدف فوق، از یک تحلیل نظری در قالب یک مدل ریاضی استفاده و این نتیجه حاصل شد که حسابرسی تصادفی همراه با افزایش سهم سود گیرنده وجوه در صورت ارائه گزارش درست به عنوان پاداش درستکاری ، یک ساختار انگیزشی ارائه می دهد که منجر به کاهش مسئله مخاطره اخلاقی خواهد شد.
    کلیدواژگان: تامین مالی اسلامی، مشارکت در سود و زیان، مخاطره اخلاقی، قرارداد انگیزه، سازگار
  • سید محمد کاظم رجایی، میثم نعمتی* صفحات 63-89
    قانون زکات در سال 1390 به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان رسید. با توجه به اهمیت زکات و نقش آن در فقرزدایی، انتظار می رود نقاط قوت و ضعف این قانون مورد مداقه قرار گرفته و سیر تکاملی خود را بپیماید. پژوهش حاضر، ضمن فهرست برخی مزایای قانون زکات، سعی دارد با روش تحلیلی توصیفی، این قانون را در قالب سه محور ارزیابی کند و زمینه را برای رفع نقایص احتمالی و ارتقای آن فراهم سازد. این محورها عبارت اند از: الف) ارزیابی ساختاری: مانند ابهام در شخصیت حقوقی شورای زکات، عدم توجه الزام اعضای آن به تکلیف مشخص، ابهام در وضعیت نهادهای همسو در تداخل مسئولیت ها، عدم توجه به زیرساخت هایی مثل سامانه جامع اطلاعات، دستگاه نظارتی و مرجع رسیدگی به دعاوی؛ ب) ارزیابی روشی: مانند عدم تبیین مفاهیم و اهداف زکات و وظایف مودیان، نظام تشویقی نامتناسب و زمینه ساز مفاسد، عدم توجه به الزامات سایر ادیان و مذاهب؛ ج) ارزیابی محتوایی: مانند لزوم هدفمندی کمک های دولت، فقدان وحدت رویه اعضا در شوراهای محلی و لزوم تعیین وظایف مودیان.
    کلیدواژگان: زکات، قانون زکات، نقد قانون زکات، مالیات، مالیات های منصوص شرعی
  • سید عباس موسویان، محمد صفری صفحات 91-118
    طرح های بازنشستگی با مزایای معین در حال حاضر با مشکلات و مسائل جدی مواجه اند که بقای آنها را دچار تهدید و منافع اعضا را با ریسک قابل توجهی روبه رو نموده است؛ ازاین رو در بسیاری از کشورهای دنیا از طرح های بدیل همچون طرح های بازنشستگی با مشارکت معین استفاده می شود. ازآنجاکه سرمایه گذاری در این نوع طرح ها بسته به میزان درجه ریسک گریزی اعضا و با هماهنگی خود آنان صورت می پذیرد، بر خلاف طرح های با مزایای معین که ریسک سرمایه گذاری بر عهده بانی یا کارفرماست در طرح های با مشارکت معین، ریسک سرمایه گذاری بر عهده اعضای طرح می باشد. ازآنجاکه در برخی کشورها برای تضمین این نوع طرح های بازنشستگی اقداماتی انجام شده است، هدف از انجام این تحقیق «امکان سنجی فقهی ضمانت طرح های بازنشستگی با مشارکت معین در نظام بازنشستگی کشور» با استفاده از روش تحقیق الگوی اجتهاد چندمرحله ای می باشد. یافته های تحقیق درباره تضمین اصل و سود سرمایه گذاری طرح های بازنشستگی با مشارکت معین، اشاره به جواز تضمین اصل سرمایه یا همان آورده اعضای طرح بازنشستگی توسط خود صندوق بازنشستگی یا شخص ثالث دارد که البته چنانچه این تضمین از سوی شخص ثالثی همچون صندوق ضمانت بازنشستگی باشد، ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: صندوق ضمانت بازنشستگی، طرح بازنشستگی با مشارکت معین، ضمانت، فقه امامیه
  • احسان ذاکرنیا، مجید زین الدینی صفحات 119-153
    تشدید ریسک اعتباری و افزایش حجم مطالبات معوق نظام بانکی در سال های اخیر، باعث ایجاد بحران بالقوه در نظام بانکداری بدون ربای ج.ا.ا شده است. لازم است پیش از بروز و بالفعل شدن بحران های اجتماعی و اقتصادی در سطح کشور برای آن چاره اندیشی لازم صورت گیرد و راهکارهای متناسب با اقتضائات بومی کشور ارائه گردد. در این پژوهش مجموعه راهکارهای موجود در سیستم بانکی که جهت مواجهه با عوامل کلان موثر بر تشدید ریسک اعتباری استفاده می شوند، برشماری شده و سپس با راهکارهای پیشنهادی تکمیل گردیدند. در ادامه معیارهای مورد نیاز جهت مطلوب و کاربردی بودن یک راهکار در نظام بانکداری بدون ربای ج.ا.ا تبیین شده و تمامی این راهکارها با استفاده از روش تحلیلی توصیفی بر اساس معیارهای راهکار مطلوب، یعنی شرعیت و قانونی بودن و بازدارندگی و غیره مورد بررسی قرار گرفته و درنهایت بسته مدیریتی پیشنهادی جهت استفاده در نظام بانکی کشور که از نظر معیارهای فوق مورد تایید مدیران عامل بانک های کشور قرارگرفته است، ارائه شد؛ به گونه ای که برای هر یک از عوامل کلان یک یا چند راهکار متناسب با ماهیت آن عامل ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بانک، ریسک اعتباری، عوامل کلان، مالی اسلامی، مدیریت ریسک، نکول
  • ابوالقاسم توحیدی نیا، وحید فولادگر صفحات 155-185
    تحقق کامل بانکداری اسلامی، غایت مطلوب نظام بانکی ایران است که برکات اقتصادی و اجتماعی فراوانی خواهد داشت. این مهم تنها با تشخیص صحیح معضلات حال و آینده و تصمیم‏گیری هوشمندانه جهت رفع آنها محقق می‏شود. در این راستا آسیب شناسی قرض الحسنه یکی از مسائل قابل تامل و دارای اولویت محسوب می‏شود. این پژوهش عوامل موثر بر کاهش سپرده های قرض الحسنه را به عنوان مسئله اصلی تحقیق، احصا، دسته‏بندی و اولویت‏گذاری می‏کند. بدین منظور چارچوب تحقیق در سه فاز اصلی شامل مطالعه و مصاحبه و تحلیل عوامل، طراحی شده است. در فاز نخست با بررسی پژوهش‏های این حوزه، عوامل موثر شناسایی و پرسشنامه تحقیق تنظیم شد. در فاز دوم در مصاحبه با خبرگان این دلایل اعتبارسنجی و مهم ترین علل کاهش سهم سپرده های قرض‏الحسنه احصا گشت. در فاز سوم نتایج به دست آمده با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل (Cross Impact Analysis) و بر اساس نظر خبرگان تحلیل شد و به این ترتیب عوامل پیشران، سیاستی، خطرپذیر، شاخص‏ها و عوامل بی تاثیر تفکیک شدند. بر اساس یافته های پژوهش، خلاهای قانونی، وجود تورم و پایین بودن سطح درآمد مردم، علل پیشران کاهش سهم سپرده های قرض‏الحسنه و رقابت بانک‏ها برای افزایش سود سپرده های سرمایه گذاری و نبود اراده جدی برای گسترش قرض‏الحسنه از طرف مدیران بانکی نیز عوامل سیاستی مربوط به این مسئله می‏باشند
    کلیدواژگان: قرض الحسنه، بانکداری بدون ربا، آسیب شناسی، سپرده
  • حامد فاضلی، آرش نجف پور، محمد پور اسمعیل صفحات 187-203
    ایجاد و توسعه روزافزون بنگاه های اقتصادی نیازمند تامین مالی قابل ملاحظه ای است که مدیران با استفاده از منابع به دست‏آمده از بازارهای کسب و کار بین المللی و داخلی برای بقا و رشد سازمان خود تلاش می کنند. هدف اصلی، بررسی و شناسایی محرک ایجاد مخرب ترین بحران مالی قرن و درنتیجه ایجاد یک سیستم مالی اسلامی که با فقه و شریعت اسلام سازگار و با ثبات تر و فراگیر در جهت توسعه و رشد اقتصادی بازارهاست. صکوک ابزاری جدید برای تامین مالی اسلامی می باشد که با فقه و شریعت اسلام سازگار می باشد و بسیاری از کشورهای اسلامی و غیراسلامی از آن استفاده می کنند. در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تامین مالی اسلامی بر رشد اقتصادی بازارها در کشورهای منتخب پرداخته شده است. برای این منظور از صکوک که ابزار جدید مالی اسلامی می باشد و داده های آماری سال های 2010 - 2015 و روش اقتصادسنجی داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج برآورد الگو نشان می دهد که صکوک تاثیر مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی بازارکسب و کار در کشورهای مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی بازارها، مالی اسلامی، داده های تابلویی
  • محمد علی خادمی کوشا صفحات 205-224
    یکی از شروط صحیح بودن قراردادها وجود قصد جدی بر تحقق عقد همراه با ابراز صریح آن از سوی طرفین عقد است. این شرط در عقود حضوری پس از احراز عقل و بلوغ دو طرف قرارداد از قرائن موجود و بر اساس اصول عقلایی احراز می‏گردد؛ ولی تحقق و احراز این شرط در قراردادهای الکترونیکی مشکل و با سوال‏های زیادی مواجه است؛ از قبیل اینکه با توجه به بی‏خبری یک طرف ایجاب از انشای قبول توسط طرف دیگر و غیرحضوری‏بودن آن، چگونه قصد انشای ایجاب در زمان قبول تحقق می‏گردد و آیا اساسا دلیل شرطیت قصد شامل قرارداد الکترونیکی می شود و در فرض شمول چگونه می‏توان آن را احراز کرد؟ هر طرف عقد چگونه باید آن را ابراز کند؟ علاوه بر اینها آگهی های الکترونیکی در این زمینه تا چه حد اعتبار دارد؟ این همه در حالی است که بررسی فقهی شرط قصد در قراردادهای الکترونیکی در نوشتارهای موجود کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله در چارچوب فقهی و بر اساس تحلیل عرفی، شرطیت قصد و امکان تحقق آن را در قرارداد الکترونیکی بررسی کرده و پس از ارائه راه احراز قصد در این نوع قراردادها و بررسی شروط اجرای اصالت قصد در موارد عدم احراز آن و ضمن بررسی شرطیت صراحت عقد و لزوم ابراز صریح قصد توانسته است جایگاه فقهی فراخوان الکترونیکی و آگهی های بازرگانی را در قرارداد الکترونیکی بیان کند.
    کلیدواژگان: قرارداد الکترونیکی، قصد عقد، فراخوان الکترونیکی، صراحت عقد
|
  • Sayyed Hosain Mirmoezi, Aliakbar Karimii Pages 5-34
    Perhaps one of the most frequent components of desired consumption pattern in the statement of the Supreme Leader,is the consumption of domestic products So that he stressed that the people and all those who are interested in the Iran and future of it do not use the foreign goods that domestic similar of it is existed. Even in inquiries from his is stated that this is not a simple recommendation, however,is not a religious Fatwa. However, it is incompatible with the teachings of classical economics and individual freedom of choice and on the other hand in the history of Islam, the religious Fatwa except by some constitutional scholars is not seen in this case. According to the above a question that comes in mind is what is the basis of all this emphasis and its purpose?Is it possible to trace those in Islamic sources or merely a recommendation based on the specific conditions of country? which implications do the biographies of Constitutional scholars in this field have?The research method is a descriptive analytic and based on historic grounded theory method, in which search among written documents from Supreme Leader and historical documents and events related to constitution.
    Analysis of more than 20historical texts and documents important and relevant of Constitutional scholars and of Supreme Leader's during his leadership on this shows that the idea of boycotting the foreign products and on the flip side of it promoting and strengthening use of national products is based on the 4: nationality,rejection of way,prohibiting imitation of infidels and strengthening the national economy.
    Keywords: Consumer Ethnocentrism, the Supreme Leader, the consumption of domestic goods, rejection of way, constitutional Ulema, juridical, economic basics
  • Iraj Toutounchian, Mehdi Behrad-Amin Pages 35-61
    Surveys show that the moral hazard problem caused by failure to properly report a profit by The recipient funds in the PLS Contracts, is the most important problem banks (or financier) at the failure to implement these conventions. Therefore, the success of the financing of profit-sharing practices, is depends on to solve the asymmetric information problems related to its use. In this regard, this study discussed on the relationship between the parties in financing deals to profit and loss methods and its planed features of an Incentive-compatible contract that controls the problem of asymmetric information arising in this regard stems. What distinguishes this study with previous research that The contract discussed in this study, Following the Islamic verses and traditions, is based on encourage and reward if the recipient of the funds exposure the correct information, unlike the previous research. the random auditing, along with increase in the profit share of recipient of the funds for the correct reporting (as a reward honesty) yields an incentive structure that reduces the moral hazard problem, is the result of this study.
    Keywords: The Islamic Financing, Profit, lose sharing contracts, moral hazard problem, Incentive, compatible contract
  • Meysam Nemati* Pages 63-89
    The Zakat Law was passed in 2011. Given the importance of Zakat and its role in poverty alleviation, it is expected that the strengths and weaknesses of this law will be taken into account and will continue to evolve. The present study, along with a list of some advantages of the Zakat law, attempts to use the descriptive analytical method to evaluate the law in the form of a three-axis evaluation and a framework for eliminating potential defects and promoting them. These axes include: (a) structural assessment, such as ambiguity in the legal personality of the Zakat council; the lack of consideration of the obligation of its members to the specific task; the ambiguity of the status of the entities in the interfacing of responsibilities; the lack of attention to the infrastructure such as the comprehensive information system, the monitoring and reference system Litigation (B) methodological assessment, such as the lack of clarification of the concepts and objectives of zakat and the duties of the clergymen, the disproportionate incentive system and the creation of corruptions; the lack of respect for the requirements of other religions and religions. (C) Content evaluation, such as the need for targeted targeting
    Keywords: Zakat, The Law of Zakat, Islamic Taxes
  • Seyyed Abbas Mousavian, Mohammad Safari Pages 91-118
  • Ehsan Zakernia, Majid Zeineddini Pages 119-153
    The intensification of credit risk and increasing the volume of non-performing loans of the banking system in recent years creates a potential crisis in the Islamic Republic of Iran’s riba-free banking system. before the occurrence and realization of social and economic crises in the country it is necessary to provide appropriate solutions of course, in accordance with the native requirements.
    To achieve this goal, in this research, macro solutions and guidlins of exposure to credit risk in the banking system have been investigated and by some proposed solutions were completed. In following, the benchmarks for the optimal and appliable solutions in Iran’s riba-free banking system were explained. Then by means of descriptive method all of them based on the criteria for the optimal solution like: sharia compliance, legality, deterrence, etc were studied. Finally a management package proposed for macro factors in Iran’s banking system which in terms of above criteria have been approved by the CEO of the banks, Such that for any one of the factors one or more solutions appropriate to it’s nature is provided
    Keywords: Bank, Credit Risk, Default, Islamic finance, Macro Facors, Risk Management
  • Abolghasem Tohidinia, Vahid Fouladgar Pages 155-185
    The full realization of Islamic banking, is the favorable end of Iran's banking system which will have the economic benefits and non-economic of course, it's important unless with correct diagnosis of the problems of the present and future and wise decision to meet they will not be realized. In this regard pathology of loan issue is one of the notable issues and has priority. In this research we seek to factors affecting the loan issue based on the study of literature, expert opinion and the opinion of various sectors of society, to recognized, categorize and prioritize. For this purpose, at the beginning with study in the library and brainstorm with teachers, the conceptual framework of doing research in three main phases including research and interviews with experts, general questionnaires and surveys prioritized was designed. Based on this by examining the research associated with the loan and conduct interviews with experts, effective factors of identified and research questionnaire adjusted.The findings show that legal vacuum, inflation and low-income people, driving causes reducing the share of loan and Bank competition to increase investment interest and the lack of serious intention to extend loan from bank managers also are related political factors to this issue.
    Keywords: Qarz, Hassan, Riba Free Banking, Cross Impact Analysis
  • Hamed Fazeli, Arash Najafpour, Mohammad Poresmail Pages 187-203
    growing developing economies need considerable finance executives of using resources from domestic and international Business markets for the survival and development . the main aim , to identify and driving the creation of one of the last century and the financial crisis as a result of the creation of an Islamic financial system with Islamic Sharia jurisprudence and consistent and stable and comprehensive development in the direction of economic growth and markets. Since the Islamic sukuk to finance is a new tool that is compatible with sharia, Islamic and non-Islamic countries, many of them use it. In the present study examines the impact of the growing Islamic finance market in selected countries will be discussed. For this purpose, the Sukuk Islamic finance is that new tools and statistical data years 2010 - 2015 and econometric panel data is used. The results of studies show that a significant and positive impact on the growth of the sukuk market economy in the countries studied.
    Keywords: growth of the market economy, Islamic finance, Panel Data
  • Mohammad Ali Khademi Kusha Pages 205-224
    One of the circumstances of correctness of agreements is the serious intention to do it with the clear expression on the part of both parties. This circumstance comes from obtaining the wisdom and maturity of both parties through available evidence and according to reasonable elements. But to prove and obtain this circumstance is difficult in electronic agreements and faces many questions such as : With due attention to unawareness of one partner about the contraction of an agreement by the other partner not being face to face how is it possible to prove the intention of transactions? Does basically the necessity of intention includes the electronic agreements too?And if it's so, how can we obtain it?And how should each one of the parties express it? And how much valid are the electronical advertisements? There are all these questions while the studies in Feqh about the intention in such agreements are less concerned in available articles.The article is able to prove the necessity of intention and realizing it in e.agreements according to Islamic Feqh and common analysis. Then after presenting the way of obtaining the intention beside the study of the necessity of clearness in contraction and expression of intention it is able to show the importance of Feqh in electronic advertisements and calls
    Keywords: Electronic agreements, Intention of agreement, Electronic call, Clearness of contract