فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 35 (پاییز 1388)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 35 (پاییز 1388)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کامران ندری، وهاب قلیچ صفحه 5
    از آنجا که بحث های مربوط به کوچک سازی اندازه دولت جزو بحث های روز اقتصادکشور است، ضروری است که با تفکیک مابین نقش های تصدی گری و حاکمیتی دولت، جایگاه و اهمیت نقش دولت در امور اقتصادی و اثرگذاری آن بر بهبود نظام توزیع درآمد را از دید اقتصاد اسلامی مورد کنکاش قرار دهیم.
    فرضیه تحقیق آن است که دولت اسلامی نقش موثری در بهبود توزیع درآمد داشته و ایفای وظیفه های حاکمیتی در امور اقتصادی از بعدهای مهم این نقش است. آنچه از نتیجه های پژوهش پیش رو به دست می آید آن است که با توجه به نقش دولت اسلامی در توزیع پیش از تولید، توزیع کارکردی، توزیع مجدد و سامان دهی توزیع مقداری، می توان بیان کرد که بزرگ شدن اندازه دولت، از جهت حاکمیت، قدرت سیاستگذاری و کوچک شدن اندازه دولت از جهت بنگاه داری و تصدی مستقیم امور اقتصادی، به منظور تقویت فضای رقابت سالم، باعث بهبود توزیع کارکردی و توزیع مقداری درآمد در جامعه اسلامی می شود.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، نقش حاکمیتی، سیاستگذاری، توزیع کارکردی و توزیع مقداری درآمد
  • ناصر جهانیان صفحه 33
    نقش دولت ها و نهادهای کارآمد در توسعه و پیشرفت عادلانه مسئله ای انکارناپذیر است. در دهه پیشرفت عادلانه، نظام اسلامی ایران جهت دستیابی به چنین پیشرفتی باید به دولتی متعهد، متدین، با تدبیر و کارآمد تکیه کند. دولت سازی دینی یکی از مهم ترین الزام های «پدیدساختن کشور اسلامی پیشرفته و عدالت محور» است. تعیین وظیفه های دولت اسلامی درباره هویت بخشی دینی، پیشرفت مبتنی بر اسلام و عدالت محوری، تصویر درستی از دولت سازی مبتنی بر دین فراهم می کند.
    تحقیق پیش رو که در صدد پاسخگویی به چنین نیازی است، در گردآوری اطلاعات، به روش کتابخانه ای و در استنتاج های قرآنی، حدیثی و فقهی به روش تحلیل متون و در بحث های اقتصادی به روش تحلیلی عمل می کند و به دنبال اکتشاف وظیفه های دولت دینی در سطوح هویت بخشی، پیشرفت و عدالت، است. همین طور وظیفه های کلان دولت دینی درباره امور حاکمیتی، قانون گذاری، برنامه ریزی، نظارت، سرمایه گذاری و... را به تصویر می کشد. دولت مردان و برنامه ریزان کشور می توانند جایگاه هر یک از مسائل را در سه سطح هویت بخشی، توسعه ای، و عدالت محوری به خوبی تشخیص داده، از تداخل امور پرهیز کرده و بر کارآمدی خود بیفزایند.
    کلیدواژگان: پیشرفت، توسعه، عدالت، دولت، دین، دولت دینی، وظایف
  • سیدعباس موسویان صفحه 63
    بانکداری متعارف، تمام تقاضاهای مصرفی خانوارها و سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی را با قطع نظر از اینکه متقاضی، تسهیلات را برای چه نوع نیازی لازم دارد، از راه وام بابهره پاسخ می دهد، در حالی که بانکداری اسلامی برای هر نیازی ابزار خاصی دارد که اعطای تسهیلات براساس آن انجام می گیرد و مزیت اصلی بانکداری اسلامی نیز در همین نکته نهفته است.
    بانک های اسلامی با تجربه بیش از چهل سال، نشان داده اند، می توان تمام تقاضاها را از راه عقدهای غیرانتفاعی و انتفاعی مورد تایید اسلام پاسخ داد. مقاله پیش رو در صدد است با روش تحلیلی و توصیفی و با روش مهندسی مالی و با استفاده از تجربه بانک های اسلامی و با استفاده از فقه امامیه و مذاهب رسمی اهل سنت، فرضیه ذیل را اثبات کند که:«با طبقه بندی عقدهای اسلامی، نیازهای متقاضیان تسهیلات و انواع بانک ها، می توان مشروع ترین، جامع ترین و کاراترین مدل اعطای تسهیلات در بانکداری اسلامی را طراحی کرد».
    اثبات چنین فرضیه ای به استانداردسازی شیوه های اعطای تسهیلات در بانکداری اسلامی کمک می کند.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، بانک های قرض الحسنه، تجاری، تخصصی، عقدهای غیر انتفاعی، مبادله ای و مشارکتی
  • غلام علی معصومی نیا، مصطفی شهیدی نسب صفحه 99
    از آنجا که ربا در اسلام تحریم شده، متخصصان مالی مسلمان می کوشند قراردادهایی که با موازین شرع سازگار باشد، به عنوان بدیل معامله های ربوی معرفی کنند. یکی از این قراردادها که با استفاده از عقد شرکت پیشنهاد شده «مشارکت کاهنده» است. قرارداد پیش گفته می تواند انگیزه های صاحبان سپرده را از یک سو و انگیزه فعالان اقتصادی را از سوی دیگر تامین کند.
    از قرارداد پیش گفته می توان برای احداث و خرید انواع طرح ها و دارایی ها به ویژه مسکن استفاده کرد. ویژگی ها و مزیت های مشارکت کاهنده نسبت به عقدهایی مانند: اجاره به شرط تملیک و فروش اقساطی، قابلیت طراحی ابزار مالی آن است که باعث استقبال از آن شده است. همان طور که این قرارداد به عادلانه شدن توزیع درآمد که از هدف های نظام اقتصادی اسلام است کمک می کند. مقاله پیش رو که ماهیت تحلیلی اکتشافی دارد، به دنبال بررسی فقهی و طراحی مدل عملیاتی بانکی و اوراق مالی مبتنی بر مشارکت کاهنده براساس فقه امامیه است.
    کلیدواژگان: مشارکت کاهنده (تناقضی)، شرط ضمن عقد، شرط فعل، شرط نتیجه، مدل عملیاتی
  • کریم اسلاملوییان، مریم ذاکری صفحه 129
    مقاله پیش رو ابتدا به بررسی تاثیر اجرای قانون بانکداری بدون ربا بر ساختار تابع تقاضای پول ایران می پردازد. سپس ثبات ضرائب تابع تقاضای پول را مورد مطالعه قرار می دهد. در مقاله از تعریف های محدود و گسترده پول یعنی و استفاده می شود. الگوها با استفاده از روش خود برگشت با وقفه های توزیعی (ARDL) برآورد می شوند. نتیجه ها نشان می دهد که اعمال این قانون ضریب متغیر نرخ ارز در توابع تقاضا را تغییر داده اما تاثیری بر ضریب متغیرهای تورم و تولید ناخالص داخلی نداشته است. اجرای این قانون عرض از مبدا و در نتیجه ساختار تابع تقاضای را نیز متاثر ساخته است. به منظور بررسی ثبات پارامترهای توابع تقاضا از آزمون های برون زایی و ابر برون زایی استفاده شده است. نتیجه های آزمون ها نشان می دهد که تابع تقاضای با ثبات تر از تقاضای است. توجه به این نتیجه اهمیت ویژه ای برای سیاستگذار پولی دارد
    کلیدواژگان: تقاضای پول، قانون بانکداری بدون ربا، برون زایی و ابر برون زایی، ثبات پارامترها، الگوی ARDL
  • غلام رضا مصباحی مقدم، حمیدرضا اسمعیلی گیوی، مهدی رعایایی صفحه 161
    در حال حاضر کشور ما در ساختارهای تولیدی، مدیریت مصرف انرژی و توزیع عادلانه یارانه ها دچار مشکل های اساسی است. تولید در ایران بر پایه انرژی ارزان (تقریبا رایگان) بنیان گذاری شده است و به همین جهت بهره وری انرژی بسیار پایین است. همچنین اتکای کشور به مصرف انرژی حاصل از نفت و گاز که تجدید ناپذیر هستند در آینده ای نه چندان دور ما را با خطر بن بست روبه رو خواهد کرد، در همان حال توزیع یارانه ها نیز به شدت ناعادلانه است. برای اصلاح ساختارهای تولیدی کشور، مدیریت بهینه مصرف انرژی و توزیع عادلانه یارانه ها، هدفمند سازی یارانه ها با استفاده از مناسب ترین شیوه، ضرور به نظر می رسد.
    پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از روش تحقیق پیمایشی که برای جمع آوری اطلاعات و داده ها نیز از روش کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان استفاده کرده است، به بررسی و آسیب شناسی تغییر شیوه فعلی پرداخت یارانه ها و نقدی کردنشان و ارائه طرح کلی کارامدتر جهت پرهیز از خطرات احتمالی ای که این طرح برای اقتصاد خواهد داشت، پرداخته و الزام هایی را که برای اجرای این طرح نیاز است، مطرح می کند.
    کلیدواژگان: یارانه، عدالت اجتماعی، عدالت توزیعی، پرداخت نقدی، هدفمندسازی
  • سیدضیاءالدین کیاءالحسینی صفحه 193
    یکی از هزینه های افراد مسلمان، هزینه هایی است که برای تقرب به خدا پرداخت می شود. در مقاله پیش رو کوشیده می شود تا ضمن مطالعه نظری مربوط به عوامل اثرگذار بر آن، با جمع آوری اطلاعات مربوطه در بودجه خانوار برای دهک های گوناگون درآمدی خانوارهای شهری در فاصله زمانی1384 1361، با روش Panel Data چگونگی اثرگذاری این عوامل بررسی شده و ضمن تعیین مقدار ضریب هر یک از عوامل، کشش درآمدی محاسبه شود.
    سنجش مطلوب به وسیله الگوی با اثرهای تصادفی (Random Effect) انجام پذیرفته و نشان می دهد که درآمد خانوار، بعد خانوار و جنگ تحمیلی اثری مثبت، و تورم اثری منفی بر پرداخت های مذهبی داشته است. در دوران جنگ تابع پرداخت های مذهبی به سمت بالا منتقل شده است. همچنین کشش درآمدی این پرداخت ها در دهک های گوناگون روندی صعودی داشته برای سه دهک بالای درآمدی بیشتر از واحد است.
    کلیدواژگان: هزینه های مذهبی، دهک های درآمدی، سری زمانی، Panel Data
|
  • Kamran Nadri, Wahab Qelich Page 5
    Keeping in view that the downsizing of the government is one of the currenteconomic discussions of the country, it is necessary that by differentiating betweenthe authoritative and incumbency roles of the government, the status andimportance of the government in economic matters and its influence onimprovement of the income distribution system, from the view of IslamicEconomics, be thoroughly studied.The hypothesis of this research is that an Islamic government has an effectiverole in the improvement of income distribution, and fulfillment of authoritativeresponsibilities in the economic issues is one of the important aspects of this role.The results of this research reflect that considering the role of an Islamicgovernment in the pre-production distribution, functional distribution, redistributionand organizing the qualitative distribution, it can be expressed thatenlargement of the government size with respect to authority and policy-makingpower, and reduction of its size with respect to managing the firms and directcontrol of economic issues, in order to strengthen the competitive environment, willresult in improvement of the functional distribution and quantitative distribution ofincome in the Islamic society.
  • Naser Jahaniyan Page 33
    The role of effective governments and institutions in equitable developmentand progress is undeniable. In the decade of equitable progress, the IslamicSystem of Iran, in order to achieve such a progress must rely on a committed,religious, tactful and effective government.Religious governance is one of the most important responsibilities in order to“create a Progressive and Justice-Oriented Islamic country”. Determination ofthe responsibilities of an Islamic government in the areas of providing religiousidentity, progress based on Islam, and focusing justice, provides a correctpicture of governance based on religion.This research which aims at answering such a need, in gathering the librarybasedinformation and Quranic, traditional [hadith-ic] and jurisprudentialconclusions uses textual analysis, and in the economic discussions acts upon theanalytical method. The main problem that this article discusses is theexploration of responsibilities of a religious government on the levels ofproviding identification, progress and justice. It portrays the macroresponsibilities of a religious government in the areas of governance,legislation, planning, supervision, investment etc. The government officials andthe planners of the country can expediently identify the position of these issuesin the three levels of providing identification, progressive, and pivotal status ofjustice; can become aware of their responsibilities, avoid the overlapping ofmatters and increase their own effectiveness.
  • Sayed Abbas Musaviyan Page 63
    Conventional banking, answers all consumptive needs of the households, andinvestment needs of the economic firms, through provisions of interest basedfacilities, without considering the kind of need the applicant needs the loan for.Whereas the Islamic banking has a separate instrument for each kind of need, on thebasis of which the provision of facility takes place, and the real advantage ofIslamic banking lies in this very aspect.Islamic banks, with an experience of over forty years have shown that allthe demands can be answered through the profit based and non-profit basedcontracts authorized by Islam. This article strives that through an analyticdescriptivemethod and a financial structuring technique, benefiting from theIslamic banking experience and Imamiya jurisprudence and the popularSunni jurisprudence, it can prove this hypothesis that: “By categorizing theIslamic contracts, needs of the applicants and the types of banks, a mostlegal, comprehensive and efficient model of offering facilities in Islamicbanks can be designed.” Proving such a hypothesis will help instandardization of facility granting methods in Islamic banking.
  • Ghulamali Masouminia, Mustafa Shaheedinasab Page 99
    Considering that ‘Riba’ and interest has been prohibited in Islam, Muslimexperts try to present contracts compatible with ‘shar’ei’ [jurisprudential]principles as substitutes for interest based transactions. One of suchcontracts, which has been suggested based on the partnership contract, is the“Declining-Balance Partnership.” This contract, on one hand can fulfill theaims of the depositors and on the other, can satisfy the goals of the economicagents. This contract can be used to construct and purchase a variety ofprojects and assets specially housing. The simplest form of this contract isthat two persons through a partnership contract invest in a property andstipulate in the contract that within a specified period, one of the partieswould sell his share to the other. The partners can agree on the selling priceprevailing at the time of the contract, or they can agree on the current marketprice prevailing on the transfer date. The peculiarities and advantages ofDeclining-Balance Partnership in comparison with other contracts such asHire Purchase and Installment Sale, and the capability of designing afinancial instrument, have resulted in the popularity of this contract.Similarly it also helps in the equitable distribution of income; one of thegoals of the Islamic economic system. This article which has an analytic andexploring essence, strives to analyze jurisprudentially and design anoperational banking model and financial papers based on Declining-BalancePartnership, based on Imamiya [Shia] jurisprudence. During the course, theobjections already raised or, which can possibly be raised regarding the saidcontract, will also be answered.
  • Karim Eslamloueyan, Maryam Zakeri Page 129
    In the beginning this article deals with the effect of interest-freebanking laws on structure of the country’s demand function formoney in Iran. Subsequently it studies the stability of coefficientsof the demand function for money. In this article the limited andbroad definitions of ‘money’ I.e. m1 and m2 will be used. Themodels have been derived by using Autoregressive Distributed Lag(ARDL) models. The results show that the implementation of thislaw [in Iran] has affected the coefficient of exchange rate in thedemand function. However it has had no effect on coefficients ofinflation and gross domestic product variables. Moreover, it hasalso affected the y-intercept and, subsequently, the structure of m1demand function. In order to analyze the stability of parameters ofthe demand function erogeneity and super erogeneity tests havebeen used. The results of these tests show that the demand functionfor is more stable than that for. This result has special importancefor the authorities making monetary policy.
  • Ghulamreza Misbahi Muaqaddam, Hamidreza Ismaeli Geevi, Mehdi Rayaei Page 161
    These days our country is facing fundamental difficulties regarding,the production structures, management of energy consumption and anequitable distribution of subsidies. In Iran production has been foundedon cheap (almost free) energy, and for this very reason the productivityof energy is very low. Similarly, the dependence of the country onenergies derived from oil and gas, which are non-renewable, will makeus face the danger of an impasse in near future. At the same time thedistribution of subsidies is also extremely unfair. [Therefore] To improvethe production structures in the country, optimum management of energyconsumption and equitable distribution of subsidies, targeting thesubsidies using the most adequate methods, appears to be necessary.This applied research, using the survey research technique, to gatherinformation and data, and also the library research techniques andinterviewing the experts, tries to analyze and evaluate the risk of changingthe current method of payment of subsidies and converting them to cash.We also present a more effective general plan in order to avoid theprobable risks that this scheme could carry for the economy, and putforward the commitments required for the application of this plan.
  • Sayyed Zia-Ud-Din Kiya Al Husaini Page 193
    One of the expense-types incurred by Muslims, are those incurred fornearness to Allah. In this article, while theoretically studying the factorsinfluencing it, along with the collection of related information in the familybudgets for various income deciles of urban households, during the timeperiod 1361-84, with the “Panel Data” technique, we strive to study themanner of influence of these factors and while determining the coefficient ofeach factor, calculate the income elasticity. The required study is achievedthrough “Random Effect” model and shows that the income of households,the household dimension and the imposed war has had a positive, andinflation, a negative effect on religion oriented payments. During war thedependent of religious payments has been shifted upwards. Similarly theincome elasticity of these payments, in different deciles had a rising trend,and for the upper three income classes was more than the unit.