فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 70 (تابستان 1396)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 70 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محمد ولوی، سمیه بخشی زاده صفحات 1-36
    غزوه تبوک، در نهمین سال هجرت پیامبر(ص) رخ داد. سه رویکرد در جامعه اسلامی آن روزگار به چشم می خورد: «پاسداری از سنت های گذشته»، «تثبیت قدرت و تحکیم جایگاه فردی و قبیله ای خود در سازمان بندی سیاسی جدید» و «پایبندی به آموزه های دینی و مقابله با سنت های جاهلی». در چنین جامعه ای، اقدام های پیامبر(ص) برای نهادینه ساختن ارزش های نوین، در قالب های مختلفی دنبال می شد و حرکت های نظامی ایشان را هم می توان از این زاویه نگریست.
    در این نوشتار، با استفاده از روش گونه شناسی، اقدام ها و سخنان پیامبر(ص) در غزوه تبوک بررسی شده و با اقدام ها و گفتارهای آن حضرت در غزوه خیبر مقایسه گردیده است. بر اساس این مقایسه، می توان گفت برخلاف غزوه خیبر که هدف اصلی آن نظامی بود، غزوه تبوک با هدفی عمدتا اجتماعی سیاسی برنامه ریزی شده بود.
    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، غزوه تبوک، غزوه خیبر، مدینه، ارزش های اسلامی
  • رمضان محمدی صفحات 37-70
    «رجز»، به عنوان یک گونه ادبی و ساده ترین نوع نظم، دارای مضامین و کاربردهای مختلفی بوده است. رجز که در شکل های ابتدایی خود برای راندن شتر، بیان نیکی ها و توصیه های اخلاقی به کار می رفت، به تدریج جهت بیان: مفاخره ، هجو، دشنام، جنگ و نزاع، فخرفروشی و آوازهای کوتاه حماسی مورد استفاده قرار گرفت.
    هدف مقاله حاضر، کشف و وصف چگونگی تطور ذکر رجزهای شهدای کربلا به عنوان یکی از مهم ترین و کم نظیرترین رجزهای مربوط به رویدادهای تاریخ صدر اسلام در گونه های مختلف منابع تاریخی از قرن دوم تا قرن ششم هجری با استفاده از روش مطالعات اسنادی و تحلیلی است.
    یافته های این پژوهش، نشانگر آن است که حجم این رجزها در یک رویکرد داستانی، به مرور افزایش یافته است و به همین جهت، باور به درستی صدور رجزهای فراوانی که برخی منابع نقل کرده اند، با چالش های جدی روبه روست. ازاین رو، این احتمال قوت می یابد که بخش عمده آن ها، زبان حال هایی است که بعد از واقعه کربلا، از سوی برخی افراد به شکل رجز در آمده و به رجزهای پیشین افزوده شده است.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، شهدای کربلا، رجز، منابع تاریخی، سنجش گزاره تاریخی
  • منصور داداش نژاد، محمد دهقانی زاده صفحات 71-94
    امامان شیعه، از جمله امام رضا(ع)، نزد گروه های مختلف صوفی همواره از جایگاه والایی برخوردار بوده اند و از آن ها در سلسه بزرگان و اقطاب صوفیه و نیز به عنوان نمونه هایی کامل برای پیروی یاد شده است. یادکرد امام رضا(ع) در منابع صوفیه را که دارای روندی رو به رشد بوده، می توان به دو دوره متمایز پیش از قرن هفتم هجری و پس از آن، تقسیم نمود. توجه به شرح حال امام(ع) در دوره نخست، محدود به ذکر چند خبر و روایت است؛ ولی در دوره دوم، ابعاد سیاسی زندگی آن حضرت، کرامات و زیارت ایشان نیز مورد توجه قرار گرفته است.
    این نوشتار، با مراجعه به کهن ترین نگارش های صوفیه، به بررسی چرایی و چگونگی راه یافتن نام و اخبار امام رضا(ع) در منابع اهل تصوف و سیر تطور آن در هفت قرن نخست هجری پرداخته است. بر اساس یافته های این پژوهش، صوفیان از قرن هفتم به بعد، به دلیل نیاز به پیوند با شیعیان، توجه گسترده تری را به امام نشان داده اند؛ اما تا پیش از آن، تنها به جهت فرهمندی و ویژگی های امام(ع)، به ایشان توجه کرده اند.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، صوفیه، تصوف، تذکره های صوفیانه، قرن هفتم هجری
  • روح الله توحیدی نیا * صفحات 95-120
    یکی از اندیشه های بنیادین و موثر در تحولات سیاسی و مذهبی تاریخ اسلام در قرن دوم هجری، ضرورت مقابله مسلحانه رهبران دینی بر ضد خلفا و حاکمان اموی و عباسی بود. این باور، با پیگیری مداوم از سوی زیدبن علی (م 122ق) علیه حکومت اموی بروز یافت و بعدها نیز توسط زیدی مسلکان با عنوان «قیام به سیف» دنبال شد.
    نوشتار حاضر، بر آن است با بهره گیری از نظریه «محرومیت نسبی» رابرت گر، زمینه ها و عوامل شکل گیری این عقیده را بررسی نماید. یافته های تحقیق، بیانگر آن است که محرومیت پیش رونده جامعه شیعی، به دلیل تحولات تاریخی پس از عصر نبوی، به تدریج سبب تمرکز نارضایتی آنان بر اهداف سیاسی شد و از سوی دیگر، توجی هات هنجاری و سودجویانه، زید و زیدی مسلکان را به پافشاری بر این باور، و فرهیختگان و عموم جامعه را به استقبال از آن، تشویق نمود.
    کلیدواژگان: قیام به سیف، اندیشه سیاسی شیعه، زیدبن علی، زیدیه، رابرت گر
  • سید محمد علی نوری * صفحات 121-146
    محمد ارکون، یکی از اندیشمندان معاصر عرب است که سهمی ویژه در تحول فهم و برداشت از تاریخ در مطالعات معاصر دارد. در این نوشتار که ویژه بازخوانی روش او برای فهم تاریخ اسلام است، ابتدا مفهوم روش شناسی تاریخی بیان شده و پس از مرور روش های پژوهشی عام ارکون، روش نقد تاریخی او مورد بررسی و واکاوی قرار گرفته است. وی که این روش را برای بررسی یکی از مهم ترین ادوار تاریخ اسلام، یعنی عصر امویان و عباسیان به کار بسته است، با هجرت از فقه اللغه و نقد شیوه های مطالعاتی مستشرقان و اندیشمندان مسلمان، روشی نو را در مطالعه تاریخ اسلام به کار برده که تحلیل های عقلی و نقد منابع تاریخی، از جمله مهم ترین مولفه های آن به شمار می رود.
    کلیدواژگان: محمد ارکون، روش شناسی تاریخی، روش نقد تاریخی، تاریخ نگاری اسلامی، جهان عرب
  • علی محمد طرفداری * صفحات 147-182
    پیدایش تاریخ نگاری ملی گرایانه در تاریخ معاصر ایران، تاثیر گسترده ای بر روند تاریخ نگاری علمی مورخان ایرانی و شکل دادن به نگاه ها و داوری های تاریخی آن ها به گذشته کشورشان داشته است و موجب بروز یا تقویت جریان های فکری چندی همچون: ملی گرایی ادبی، سره نویسی و باستان گرایی شده است. در بین عوامل متعدد موثر در پیدایش این مکتب، می توان از جریان شرق شناسی و ایران شناسی، به عنوان یکی از مهم ترین آن ها نام برد. این جریان، سبب شد غالب مورخان و روشنفکران ایرانی، به نوعی غرور شبه ملی و خودبزرگ بینی مفرط دچار شوند و ایران و تمدن ایرانی را به شکلی اغراق آمیز و غیرواقعی، مبنای اصلی تمام تمدن های جهان در ادوار مختلف بینگارند و افزون بر آن، به برخی از همسایگان دیرین خود، دیدگاهی تحقیرآمیز و دشمنانه بیابند و آنان را عامل افول و نابودی مدنیت و شکوه منسوب به عهد باستان خویش بپندارند.
    در مقاله حاضر، با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی و تکیه بر نخستین و مهم ترین آثار تالیفی شرق شناسان و ایران شناسان درباره ایران، و سپس، بررسی روند ظهور اولین تاریخ های ملی گرایانه از سوی مورخان ایرانی، این مسئله در بازه زمانی دوره قاجاریه تا پایان حکومت پهلوی اول، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شرق شناسی، ایران شناسی، ملی گرایی، تاریخ نگاری ایرانی، عصر قاجار، عصر پهلوی اول
  • نیره دلیر * صفحات 183-210
    روابط علمای معتزلی و خلفای عباسی، از عصر هارون تا پایان واثق، نقش بسزایی در شکل گیری و جهت دهی به فضای سیاسی و فکری زمانه آنان داشت. این پژوهش، با استفاده از تحلیل کنش گرایانه و شیوه تبیین تاریخی با استفاده از منابع کلامی و تاریخی، سعی در بیان روابط دوسویه علمای معتزلی و خلفای عباسی دارد تا روشن شود این تعاملات در چه ابعادی بوده؟ و چه نتایجی دربرداشته است؟ یافته ها بیانگر آن است، با وجود آنکه این دوره به عنوان دوره همکاری معتزله و خلفای عباسی مطرح است، اما این روابط، تابعی از قواعد رفتاری دین مداران و سیاست مداران، ضرورت های حکمرانی خلفا و برخی پیامدهای آن بوده و ازاین رو، از یک مشی ثابت پیروی نکرده است
    کلیدواژگان: گونه شناسی، سطح مسالمت آمیز، سطح خصومت آمیز، علمای معتزله، خلفای عباسی
  • فهیمه مخبر دزفولی * صفحات 211-228
    خلفای عباسی با حمایت از آیین فتوت در قرن های ششم و هفتم هجری و پیوستن به فتیان، کوشیدند پایه های خلافت خویش را مستحکم تر کنند. این امر، سبب گسترش تشکیلات فتوت در سرزمین های اسلامی شد. پس از حمله مغول و پناه بردن گروهی از دانشمندان، عارفان و صوفیان به قلمرو سلاجقه روم و حمایت پادشاهان سلجوقی از اصحاب فتوت و شیوخ صوفی و به دنبال تحولات سیاسی اجتماعی این منطقه، گرایش های مختلف تصوف نیز در آناتولی رواج یافت. طریقت علوی بکتاشی، از جمله این گرایش ها بود که با حفظ ماهیت ستیزه جویانه خود با سلاجقه و اثرپذیری فراوان از آیین فتوت، به یکی از پرنفوذترین مکاتب تصوف در آناتولی تبدیل شد. با قدرت یافتن شیوخ علوی بکتاشی در عصر سلاطین عثمانی و سلطه معنوی این طریقت بر سپاه ینی چری، به تدریج پیروان فتوت در آناتولی هم به بکتاشیه پیوستند. به نظر می رسد، بکتاشیان در چگونگی برپایی مراسم، اظهار شعائر شیعی بدون پشتوانه اعتقادی و پرهیز از تفکرات فلسفی، از اصحاب فتوت تاثیرهایی پذیرفته اند. این مقاله، تاثیر تشکیلات فتوت بر طریقت علوی بکتاشی و شباهت های بین این دو را موضوع بررسی خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: علویان بکتاشی، حاج بکتاش ولی، آناتولی، سلجوقیان روم، آیین فتوت
  • شهناز کریم زاده سورشجانی، زهراء روح اللهی امیری، حسین ایزدی صفحات 229-258
    منطقه راهبردی شام قدیم، شامل: سوریه، اردن، لبنان و فلسطین امروزی در بازه مهم تاریخی ایوبیان (567658ق) تا پایان ممالیک (648923ق)، شاهد مهم ترین رویدادهای تاریخ سیاسی خود، یعنی تداوم جنگ های صلیبی و حمله مغولان بود. این رویدادهای نظامی و سیاسی در کنار اوضاع فرهنگی و اجتماعی آن دوره، زمینه ساز پیدایش رویکردهای فکری گوناگونی در میان اهل سنت و شیعیان امامی مذهب این منطقه شد. بازشناسی جریان های فکری منطقه شامات می تواند در شناخت ریشه های تاریخی رویدادهای سیاسی و اندیشگی کنونی این بخش از جهان اسلامی سودمند باشد.
    مقاله حاضر، کوشیده است با رویکردی توصیفی تحلیلی پس از بررسی اوضاع فرهنگی و اجتماعی این منطقه در دوره ایوبیان و ممالیک، بدین پرسش پاسخ دهد که جریان های فکری اثرگذاری که دامنه نفوذ خود را به عنوان میراثی تاریخی در این منطقه به یادگار گذاشته اند، کدام اند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که در این زمینه، از رشد تصوف و پیدایش برخی جریان های منحرف شیعی و سنی و نیز تعصب ورزی در برخورد با بزرگان اندیشه می توان یاد کرد.
    کلیدواژگان: شامات، ایوبیان، ممالیک، سلفیگری، تاریخ شیعه
  • محمدعلی پرهیزگار، سید علی موسوی نژاد، رحمان عشریه صفحات 259-288
    بابیت، از جمله جریان های معتقد به نسخ شریعت اسلام بر پایه ادعاهای سید علی محمد شیرازی (باب) (م 1266ق) است. پیروان او، همه کوشش خود را به ویژه در نشست بدشت به کار بستند تا ضمن اعلام نسخ شریعت اسلام و جایگزین ساختن کتاب «بیان» به جای قرآن، شریعت ادعایی جدید را دینی مستقل و بدیع جلوه دهند. اندکی پس از اعدام علی محمد شیرازی، حسین علی نوری (بهاء الله ) مدعی نبوت و نسخ شریعت ادعایی «بیان» شد و بیش از بابیان بر نسخ اسلام و احکام آن تاکید کرد و بسیاری از احکام را به کلی تغییر داد. این نوشتار، با بررسی پیشینه مدعیان نسخ احکام و شریعت اسلام، در پی اثبات این نکته است که ادعای بابیان و بهائیان، تازگی ندارد و برگرفته از گفتار و کردار مدعیان پیشین نسخ اسلام مانند جریان های: اسماعیلیه، حروفیه، نقطویه و اهل حق است و تناقض های این ادعا به گونه و اندازه ای است که باور به نادرست بودن آن را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: بابیت، بهائیت، علی محمد شیرازی، حسین علی نوری، نسخ اسلام، بدشت
|
  • Alimohammad Valvi Somayeh Bakhshizadeh Pages 1-36
    Tabuk battle came about in the ninth century After Hijrah. Three outstanding approaches in Islamic community at that time were “guiding the past traditions”, stabilizing the power and strengthening the individual and tribal position in the new political organization” , “loyalty towards the religious instructions as well as dealing with ignorance traditions”. In such a community, Prophet’s actions towards stabilizationof modern values in various types were being perused and it is possible to view his military actions in this regard.
    In this writing, it has been investigated the actions and words of Prophet Mohammad PBUH in Tabuk battle via typological approach and it has been compared with his expressions in khaybar battle.
    On the basis of this comparison, it is concluded that the objective of Khaybar battle was military while that of Tabuk battle was thoroughly social and political
    Keywords: Prophet Mohammad PBUH, Tabuk battle, Khaybar battle, Medina, Islamic values
  • Ramezan Mohammadi, Mohammad Mohammadifar Pages 37-70
    War cry being considered as a literary type and the simplest kind of order is of various themes and applications. In the earlier forms, it was utilized for the steering of camel, stating goodness and ethical advice while it was gradually used for the purpose of glory, satire, swearword, war and dispute, ostentation as well as the epic short songs.
    The purpose of the present article is the identification and description of the mode of stating war cries of Karbala martyrs as one of the most important and singular ones related to the events of early Islam in various versions of historical sources from the second to the sixth century via taking advantage of analytical and documentary study methods.
    The findings of this research illustrates that the amount of these war cries in a story like approach has been gradually increased.
    Accordingly, the belief in the rightness of issuing of numerous war cries narrated in some sources is along with serious challenges. In this regard, it is more probable that the great amount of them is the descriptive accounts having changed into war cries by some people and they have been added to the previous ones
    Keywords: Imam Hossein PBUH, Karbala martyrs, war cry, historical sources, evaluation of historical propositions
  • Mansoor Dadashnezhad, Mohammad Dehghanizade Pages 71-94
    Shiite Imams including Imam Reza have been constantly of grand position before the various Sufi groups and they have been considered as the perfect samples in the dynasty of Sufi nobles.
    Reminisce of Imam Reza PBUH in Sufi sources can be divided into two distinct era of before and after the seventh century After Hijrah.
    Considering the life account of Imam in the first period is limited to some narrations and traditions while in the second one, the political dimensions of that holiness, benevolence and visiting him has been investigated.
    Referring to the most ancient Sufi writings, this article has investigated the why and how of the entrance of name and narrations of Imam Reza in Sufi sources and the evolution of it in the first seven centuries After Hijrah. On the basis of the findings of this research, Shiites have revealed more interest to Imam due to the need of being united with Shiites while before that; they have paid attention merely thanks to Imam’s dignity and virtues.
    Keywords: Imam Reza PBUH, Sufis, Sufism, Sufi biographies, seventh century After Hijrah
  • Ruhollah Tohidiniya * Pages 95-120
    One of the fundamental and effective considerations in the political and religious development of history of Islam in the second century was the necessity of the equipped confrontation of religious leaders against the Abbasid and Umayyad caliphs and rulers.
    This belief was manifested with the continuous perusing of Zeid ibn e- Ali (122 After Hijrah) against Umayyad government and later on, it was followed by Zeidiyeh under the title of equipped upraising.
    The present writing is to investigate the grounds and elements of developing this belief by taking advantage of Robert Gurr’s “relative deprivation theory”.
    The findings of research presents that the developing deprivation of Shiite society gradually led to their dissatisfaction towards the political objectives due to the historical developments in era of Prophet Mohammad PBUH and on the other hand, the standard and beneficial justifications encouraged Zeid and its followers towards insisting on this belief as well as its welcoming by the elites and people of community.
    Keywords: equipped upraising_Shiah political thought_Zeid ibn e Ali_Zeidiyeh_Robert Ger
  • Seyed Mohammad Ali Noori * Pages 121-146
    Mohammad Arkoun is considered as one of the contemporary Arab thinkers being of significant part related to the development of conception and interpretation from history in the present studies. In this writing which is concerned with reviewing his method intended for the comprehension of history of Islam, it has been mentioned the concept of historical methodology and following the review of his general research methods, the way of his historical criticism has been studied.
    Arkoun has developed this method for the purpose of investigating one of the most important era of history of Islam, Umayyad and Abbasid era, and the most important elements of this new method is the intellectual analysis and criticism of historical sources.
    Keywords: Mohammad Arkoun, historical methodology, method of historical criticism, Islamic historiography, Arab world
  • Ali Mohammad Tarafdari * Pages 147-182
    The emergence of nationalistic historiography in the contemporary history of Iran has been efficient on the scientific historiography of Iranian historiographers as well as the development of their historical viewpoints towards the history of their country and it has led to the advent or strength of some intellectual trends such as the literary nationalism, authentic writing and archaism.
    Among the numerous elements effective on the development of this school, it can be named Orientalogy and Iranology as the most important of them.
    This trend led to the semi- national pride and exaggerated superiority complexity of Iranian historiographers and illuminati as well as their interpreting Iran and Iranian civilization as unrealistic and exaggerated and assuming it as the main foundation of all of the world’s civilizations in various eras and underestimating their previous neighbors and knowing them as the reason of annihilation of civility and majesty of old era.
    In the present article, it has been investigated this issue from Qajar up to end of Pahlavi the first by taking advantage of descriptive-analytical method and relying on the first and the most important works in regard with Orientalogy and Iranology and later on, it has been studied the mode of emergence of the first nationalistic histories by the Iranian historiographers.
    Keywords: Orientalogy, Iranology, nationalism, Iranian historiography, Qajar era, the age of Pahlavi the first
  • Nayereh Dalir * Pages 183-210
    The relationship between Mu’tazilite scholars and Abbasid caliphs from the age of Haroon to the end of Vathiq era is of considerable role towards developing and orienting their political and intellectual atmosphere. This research takes advantage of proactive analysis and method of historical clarification via the theological and historical sources in order to state the bilateral relationships between Mu’tazilite scholars and Abbasid caliphs and to clarify the kind of these interactions and their consequences. According to the findings of study, this era is famous for the age of cooperation between Mu’tazilites and Abbasid caliphs, however, these relationships have followed the behavioral regulations of religionists and politicians, the necessities of caliphs’ ruling and some of its consequences. So it has not followed a stable constant policy.
    Keywords: typology, peaceful level, violent level, Mutazilite scholars, Abbasid caliphs
  • Fahimeh Mokhber Dezfuli * Pages 211-228
    Abbasid caliphs tried to strengthen their caliphate foundations supporting the tradition of chivalry in the sixth and seventh centuries and joining with Fathian. This issue led to the development of chivalry systems in the Islamic lands.
    Following the Mongolian assault, taking refuge of a group of scientists, mystics and sophists in the territory of Rome Saljuqids, supporting of Saljuqid kings from followers of chivalry and Sufi sheikhs along with the political and social changes of this area, various tendencies of Sufism in Anatoly got prevalent.
    The sophism of Baktashi Alawites was one of them which turned into the most influential schools of Sufism in Anatoly by preserving its aggressive nature with Saljuqids and under the great influence of chivalry tradition.
    Following Baktashi Alawite Sheikhs’ gaining power in the age of Ottoman sultans and the spiritual domination of this sophism over the Yanichari army, the followers of chivalry gradually joined with Baktashism in Anatoly.
    This article has investigated the effect of chivalry systems on Baktashi Alawites sophism as well as the similarities between them.
    Keywords: Baktashi Alawites_Haj Baktash e Vali_Anatoly_Rome's Saljuqids_tradition of chivalry
  • Shahnaz Karimzadeh Sooreshjani, Zahra Rooholahiamiri, Hossein Izadi Pages 229-258
    The strategic areas like Syria, Jordan, Lebanon, and Palestine during the significant historical era of Ayubids up to the end of Mamalik have been observant of the most important events of the political history such as constant crusade wars and Mongolian assault. These military and political happenings along with the cultural and social situations of this era provided the development of various intellectual trends among the Sunnites and Shiites of this region.
    Reviewing these intellectual trends can be valuable in regard with the identification of historical origins of the present intellectual and political events in this part of the Islamic world.
    Relying on descriptive-analytical approach, the present article is to answer the question related to the identification of effective intellectual trends as the historical heritage in this area following the investigation of cultural and social conditions of this area during Ayubids and Mamalik era.
    The findings of research illustrates that it can be referred to the development of Sufism and some deviated Shiite and Sunnite trends as well as revealing prejudice in dealing with the great thinkers.
    Keywords: Syria, Ayubids, Mamalik, selfism, history of Shiah
  • Mohammad Ali Parhizgar, Ali Moosavinezhad, Rahman Oshryeh Pages 259-288
    Baabism in considered as one of the issues believing in the abrogation of Islam religion on the basis of the claims made by Seyed Ali Mohammad Shirazi ( Baab, 1266 After Hijrah).
    His followers did their best to state the abrogation of Islam religion and substitute the book ’Bayan’ with Holy Quran and represent the new claimed religion as an independent and creative one.
    A little after the hanging of Ali Mohammad Shirazi, Hossein Ali Noori (1309 After Hijrah) claimed the prophecy and abrogation of claimed religion of “Bayan” and more than Baabism, he emphasized on the abrogation of Islam and its decrees and he totally changed many of them.
    This writing investigates the background of claimants towards abrogating the decrees and Islam religion and it proves that the claim of Baabism and Baha’ism is not something new and it is derived from the words and actions of earlier claimants for the abrogation of Islam such as Isma’ilism, Literalists (a heretical sect), Naqtaviyeh, Yazidiyeh, and the followers of right and the contradictions of this claim is in such a way that results in falsification.
    Keywords: Baabism, Bahaism, Ali Mohammad Shirazi, Hossein Ali Noori, Bedasht