فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 71 (پاییز 1396)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 71 (پاییز 1396)

  • 300 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اصغر منتظرالقائم، بهمن زینلی * صفحات 7-38
    امام علی بن محمد(ع)، رهبری و پیشوایی فکری و فرهنگی شیعیان را در عصری پرتلاطم و سرشار از فتنه و آشوب سیاسی در فاصله سال های 220 تا 254هجری بر عهده داشت. آن حضرت، علاوه بر دارابودن مقام امامت الهی، از یک تربیت متعالی، بصیرت و آگاهی و هوش و دانش فرهنگی گسترده و رفتار فرهنگی والا برخوردار بود. امام هادی (ع) به همین سبب، برای مهندسی و راهبری فرهنگی، دارای استراتژی و انگیزه قوی فرهنگی بود. ازاین رو، دارای راهبرد برای رهبری و هدایت فرهنگ جامعه و نظام سازی فرهنگی، توسعه علمی و تربیتی بود. آن امام همام، با تاکید بر پیشرفت علم و دانش، توصیه به تعلیم و تولید علم و اندیشه، ایجاد کانون ارتباطات سری وکالت، کادرسازی و تربیت نفوس، تدوین منشور سبک زندگی، وضع قانون و ترسیم حقوق شهروندی، تبیین قواعد همزیستی مسلمانان با اهل کتاب و مبارزه فرهنگی با رفتار جاهلی خلفای عباسی همچون متوکل، موفق به تغییرات فرهنگی در میان امت اسلامی گردید و مسیر را برای تحصیل سلامت و سعادت جامعه اسلامی هموار ساخت.
    این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی به بررسی مهندسی فرهنگی امت اسلامی توسط امام هادی(ع) خواهد پرداخت و این فرضیه را به آزمون خواهد گذاشت که: «امام هادی(ع) به عنوان یک رهبر الهی، با شناخت جریان های فکری و فرهنگی زمانه خود با محوریت هدایت جامعه، مسیر مدیریت فرهنگی را با بهره گیری از راهبردهای متنوع در بستر فرهنگی هموار نمود و موفق به ایجاد تغییرات هوشمندانه و هدایت جامعه گردید.»
    کلیدواژگان: امام علی بن محمد(ع)، مهندسی فرهنگی، امت اسلامی، راهبرد فرهنگی
  • محمد علی چلونگر * صفحات 39-60
    مسئله خلق قرآن، از جمله رویدادهای پرآوازه دوران مامون و جانشینان او، یک نزاع کلامی صرف نبود که مخالفان و موافقان آن، با استدلال و احتجاج به بیان دیدگاه خود بپردازند؛ بلکه با عنوان «محنت» به یک موضوع سیاسی و اجتماعی تبدیل شد و با تقسیم مسلمانان به دو دسته «باورمندان» و «غیرباورمندان» به آن، منازعات و مجادلات فراوانی را دامن زد و تا آنجا پیش رفت که انسجام فکری جامعه اسلامی را هم تهدید کرد. خلفای عباسی نیز در پی بهره برداری های خود از این ماجرا بودند.
    این مقاله، با رویکردی تاریخی و با روش توصیفی تحلیلی، کوشیده است مفهوم خلق قرآن و عوامل مطرح شدن این موضوع از سوی معتزله و عباسیان، و سرانجام سیاست امام هادی(ع) را در برخورد با این مسئله بررسی کند. یافته های پژوهش نمایانگر آن است که امام هادی(ع) همچون امامان پیش از خود، در برخورد با این مسئله، سیاستی متفاوت با دو جریان فکری حاکم، یعنی معتزله و اهل حدیث و نیز دستگاه خلافت پیش گرفتند. امام هادی(ع) موضوع خلق قرآن را یک فتنه می دانستند و بر همین اساس و با تدبیر ایشان، شیعیان از ورود به این بحث بی حاصل خودداری کردند.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، خلق قرآن، محنت، مامون، احمد بن حنبل
  • وحیده حیران، مهدی یکه خانی صفحات 61-82
    در تشیع امامی، وجود کرامات برای امامان شیعه(ع)، اعتقادی مسلم بوده و درباره آن کتاب ها نوشته شده است. منابع، کرامات متعددی از امام هادی(ع) گزارش کرده اند که تعدادشان بسیار است. کرامت امام هادی(ع) و شعبده باز هندی، یکی از این کرامات است. این کرامت، اولین بار در کتاب هدایه الکبری خصیبی (م 334ق) که متهم به ارتباط با نصیریه (غلات) است، نقل شده است. بررسی روایات منسوب به اهل بیت(ع)، خصوصا روایاتی که مربوط به سیره ائمه(ع) است، موجب ارزیابی و برداشت عالمانه تر از سیره معصومین(ع) و دفع حمله مخالفان می گردد.
    این نوشتار، ابتدا به نقل این گزارش در کتاب های هدایه الکبری خصیبی و الخرائج راوندی (م 573ق) پرداخته و سپس با بررسی سلسله سند، به نقد سندی و سیر تطور آن در منابع مختلف مبادرت نموده است و در نهایت، به نقد و ارزیابی محتوایی این روایت می پردازد.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، کرامت، متوکل عباسی، شعبده باز هندی
  • منصور داداش نژاد، لیلا شریفی صفحات 83-102
    بر اساس گزارش های موجود در برخی از منابع، امام هادی(ع) (م 254ق) در یکی از مجالس متوکل عباسی (ح 232247ق) اشعاری در فنا و بی اعتباری دنیا خوانده و متوکل را تحت تاثیر قرار داده است. منابع موجود درباره پیشینه این شعر، سراینده آن، تعداد ابیات و برخی جزئیات دیگر آن، با هم تفاوت دارند. این پژوهش، درصدد است با رویکردی تاریخی و با مطالعه منابع تاریخی، حدیثی، تفسیر و ادبی، این رویداد را بررسی کند و سیر تطور گزارش آن را نشان دهد.
    یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که شعر یادشده، از جمله اشعار عمومی است که پیشینه ای قبل از امام هادی(ع) دارد و در موقعیت های مربوط به یادکرد مرگ بر زبان آورده می شده و آن حضرت، تنها بدان تمثل کرده است. همچنین، انتساب این اشعار به امیر مومنان، علی(ع) و نیز اصالت ابیاتی که در منابع عصر صفوی ذکر شده، به استناد این منابع، قابل اثبات نیست.
    کلیدواژگان: امام هادی (ع)، شعرسرایی، متوکل، ادبی
  • حمیدرضا مطهری، زهرا یوسفیان صفحات 103-124
    رابطه خویشاوندی، اهمیت ویژه ای در زندگی انسان و پیامدهای مهمی در زندگی اجتماعی افراد دارد. پیشرفت مادی، معنوی و اخلاقی یک جامعه، از خانواده و خویشاوندان شکل می گیرد. از همین رو، تحکیم این نهاد و روابط میان اعضای آن، از جایگاهی ویژه در روایات و سیره معصومان(ع)، از جمله امام هادی(ع) برخوردار است. امام هادی(ع)، از راهکارهای متعددی برای تحقق این مهم استفاده نموده اند. دستاورد این نوشتار که با رویکرد تاریخی و روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، ما را به این نکته رهنمون می شود که امام هادی(ع) در خصوص ارتباط با خویشاوندان و برقراری رابطه استوار و صمیمانه با آنان، از مولفه هایی همچون: تعریف و تمجید، بخشش و کمک مالی، گفت وگوی علمی، روشنگری، حمایت، راهنمایی اعتقادی، و نیز تنبه و آگاهی بخشی استفاده می کردند.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، روایات معصومان(ع)، سیره معصومان(ع)، خانواده، رابطه خویشاوندی
  • ناهید طیبی * صفحات 125-158
    نقش همسران اهل بیت(ع) به دلیل جایگاه اجتماعی و پیوستگی آنان با امامان(ع)، یکی از نقش های کلیدی در تاریخ اهل بیت(ع) است. نقش سیاسی اجتماعی بانو حدیث، همسر امام هادی(ع)، به سبب شرایط ویژه عصر امامت امام هادی(ع)، امام عسکری(ع) و امام زمان(ع) (عج)، از جمله موضوعات مهمی است که بازشناخت آن، افزون بر گشودن صفحه هایی نو در تاریخ اسلام، موجب شناساندن بانوان ناشناخته، ولی تاثیرگذار خواهد بود.
    تحقیق حاضر، با رویکرد تاریخی در صدد تبیین نقش های سیاسی و اجتماعی همسر امام هادی(ع) با توجه به شرایط تاریخی زمانه حیات اوست که با استفاده از منابع تاریخ عمومی و تاریخ اهل بیت(ع) و بخش های مغفول مانده در منابع، سامان یافته است.
    بر اساس یافته های این تحقیق، تحمل دشواری های ناشی از فشارهای روانی و سیاسی دستگاه خلافت عباسی و نیز مدیریت بحران درون خانوادگی برآمده از تزاحم و تنوع آرای فرزندان امام هادی(ع)، از جمله نقش های بانو حدیث در عصر امام هادی(ع) بود. در عصر امام عسکری(ع) نیز با توجه به جدی ترشدن مسئله امامت دوازده امام، افزایش فعالیت های ضد شیعی خلفای عباسی و کارگزاران آنها، ایجاد محدویت برای اصحاب و سفیران امام و نیز تنگ شدن دایره ارتباطات امام و شیعیان، نقش بانوان در این دوره برجسته می شود. بارزترین نقش های سیاسی و اجتماعی بانو حدیث در این دوره را می توان همکاری برای رفع تحیر از جامعه شیعی و برنامه ریزی برای حفظ باورهای مکتب اهل بیت(ع) و حفظ جان امام زمان(ع) به شمار آورد.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، امام عسکری(ع)، بانو حدیث، زنان اهل بیت(ع)، تاریخ تشیع، نقش های زنان، عصر دوم عباسی
  • رمضان محمدی، محمدعلی توحیدی نیا صفحات 159-194
    عصر امام هادی(ع)، از دوره های مهم گسترش و تثبیت تشیع است. مقاله حاضر، با بهره گیری از روش مطالعات اسنادی و تحلیلی در منابع تاریخی، روایی و کلامی، کوشیده است به کشف و وصف چگونگی وضعیت شیعیان در آن دوره بپردازد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که از یک سو، امام با وجود تنگناهای سیاسی که با آن مواجهه بود، توانست مرزهای اندیشه ای تشیع را برای شیعیانی که پس از شهادت امام جواد(ع) همگی به امامت امام هادی(ع) اتفاق نظر داشتند، حفظ نماید و از سوی دیگر، شیعیان نیز دست به تولید آثار فراوانی برای ترسیم اندیشه های شیعی زدند که به عنوان میراث شیعی همچنان باقی است. شیعیان در برخورد با مواضع محدودکننده خلفای عباسی نیز گاه به صورت ابتکاری و گاه به اشاره امام(ع)، راهبردها و سیاست هایی متناسب اتخاذ کردند.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، تاریخ شیعیان، سازمان وکالت، خلافت عباسی، فرق اسلامی
  • سید حسن قریشی کرین، خدیجه پهلوانی صفحات 195-220
    قم، یکی از پرسابقه ترین مراکز شیعه نشین در ایران است. مرکزیت قم برای شیعه، زمینه ساز سفر علمای بزرگ شیعی به قصد فراگیری علوم اهل بیت(ع) و شنیدن احادیث آنان از طریق محدثان قم شد. این شهر به علت قرارگرفتن در کانون تشیع، ارتباط با علویان و گروه ها و مناطق مختلف شیعی، با داشتن مرقد منور حضرت معصومه(س) و تاسیس مکتب حدیثی، از شهرهای پیشتاز در بسط اندیشه امامیه بود.
    این پژوهش، با استفاده از روش تاریخی به شیوه توصیفی- تحلیلی، ضمن بررسی جایگاه قم در رشد و توسعه دستاوردهای حدیثی و مبانی اعتقادی شیعه، به تبیین زندگی، نقش و عملکرد اصحاب قمی امام هادی(ع) پرداخته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابراهیم بن هاشم قمی، احمد بن اسحاق قمی، احمد بن حمزه قمی، احمد بن محمد اشعری، عبدالله بن جعفر حمیری قمی، حسن بن خرزاذ قمی و محمد بن احمد قمی، از مشهورترین اصحاب قمی امام هادی(ع) می باشند که با نگارش آثار علمی و اعتقادی و طرح مباحث حدیثی و کلامی، توانستند در انتقال فرهنگ و اندیشه شیعی به دیگر مناطق و جلوگیری از غلو و آرای واقفیه و نیز شکل گیری تشکیلات نقابت سادات، مساجد جدید و مکتب حدیثی قم، نقش مهمی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، حضرت معصومه(س)، اصحاب ایرانی ائمه(ع)، تاریخ تشیع
  • حسین قاضی خانی * صفحات 221-242
    سازمان وکالت، شبکه ای از وکلای به هم پیوسته بود که در عصر حضور ائمه(ع)، وظیفه سامان دهی امور شیعیان را در امور مرتبط با امام بر عهده داشت. این سازمان در روزگار امام هادی(ع) با توجه به شرایط سیاسی پدیدآمده توسط دستگاه خلافت عباسی، دوران جدیدی از فعالیت خود را تجربه کرد که لازمه آن، انجام فعالیت ها به صورت پنهانی و دوری جستن از هرگونه تنش و اختلاف درونی بود. این شرایط حساس، می طلبید تا امام هادی(ع) به عنوان رهبر عالی این سازمان، بستر ها و عوامل تنش زایی در فعالیت های کارگزارانش را رصد کند؛ تا در موقع لزوم، با ارائه راهکارهایی در پیشگیری یا برون رفت از تنش، سازمان را هدایت کند و به سلامت، از خطرهای پیش رو گذر دهد. استقرای اطلاعات تاریخی مرتبط با وکلای امام هادی(ع) از منابع کتابخانه ای و سپس بررسی و تحلیل آنها، موید این فرضیه است که امام هادی(ع) با آگاهی از بسترهای بروز تعارض و تنش در سازمان وکالت، در درجه نخست در صدد پیشگیری از بروز تعارض بوده و در مواجهه با تنش های پدیدآمده نیز با بهره گرفتن از راهکارهای مختلف که در متن مقاله به تفصیل معرفی شده، سازمان را در برابر خطرات پیرامونی حفظ نمود.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، مدیریت تعارض، سازمان وکالت، تاریخ امامان شیعه، تاریخ شیعیان
  • روح الله توحیدی نیا * صفحات 243-268
    زیارت نامه جامعه کبیره، برای نخستین بار به بیان تفصیلی ویژگی ها و شئون ائمه اطهار: پرداخته است. عوامل موثر بر تدوین این متن، از مهم ترین پرسش هایی است که پس از پذیرش اصالت آن، نیازمند یافتن پاسخ مناسب است. نوشتار حاضر، با نگرش زمان مند به این متن و بهره گیری از شواهد تاریخی، کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که چه نسبتی میان مضامین زیارت جامعه و نیازهای شیعیان امامی در عصر امام هادی(ع) (212-254ق) برقرار بوده است؟ یافته های این پژوهش، نشان می دهد که قالب و مفاد زیارت نامه جامعه کبیره، جوابگوی نیازهای خطیر معرفتی امامی مذهبان در زمانه امام هادی(ع) است و می توان آن را یک نظام نامه جامع برای مدیریت افکار شیعیان امامی در آن دوره شمرد.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، زیارت نامه جامعه کبیره، ویژگی های امامان شیعه، تاریخ شیعیان، غالیان
|
  • Asqar Montazer Al- Qaem, Bahman Zeinali * Pages 7-38
    Imam Ali ibn e- Mohammad (PBUH) was the intellectual and cultural leader of Shiites in chaotic age full of political riot and sedition from 220 to 254 After Hijrah. That holiness was of divine Imamate status, supreme training, insight, intelligence, cultural and immense science as well as grand cultural behavior.
    In this regard, Imam Hadi (PBUH) was of strong strategy and cultural motivation towards the cultural management so that he could take strategies intended for the cultural leading of community as well as the cultural organization, scientific and educative development,
    Putting emphasis on the development of science and instruction, propagation of science and thought, development of the center for the confidential relationships among agents, training personnel, development of the charter of lifestyle and legislation, illustration of citizen’s right, clarifying coexistence regulations of Muslims and people of The Book and the cultural fight against ignorant behavior of Abbasid caliphs such as Motevakel, and he succeeded to make cultural changes among the Islamic nation and to provide the ground for achieving the health and happiness of Islamic community.
    Utilizing the descriptive-analytical method, the present article studies the cultural management of Islamic nation by Imam Hadi (PBUH) and tests this hypothesis that Imam Hadi as a divine leader provided the ground for the cultural management by recognition of the intellectual and cultural trends of his time with the centrality of the guidance of community by taking various strategies and succeeded to make intelligent changes and guide the community.
    Keywords: Imam Ali ibn e Mohammad_cultural management_Islamic community_cultural strategy
  • Mohammad Ali Chelongar * Pages 39-60
    The creation of Quran considered as the most famous event in time of Ma’moon and his successors was not only a verbal dispute that its fore and against stated their viewpoints with reasoning but also it changed into a political and social issue as “Mehnat” and led to the division of Muslims into two branches of believers and non believers and threatened the Islamic intellectual unity.
    Meanwhile, Abbasid caliphs were making profit from this event. Relying on the historical approach as well as the analytical-descriptive method, this article has endeavored to study the concept of creation of Quran and the elements of raising this issue by Abbasids and Mu’tazilites and finally, Imam Hadi’s policy in dealing with it.
    The finding of research clarifies that Imam Hadi (PBUH) like Imams before him could deal with this issue considered as a dominant thought, against Mu’tazilah, people of tradition and caliphate system.
    Keywords: : Imam Hadi (PBUH)_creation of Quran_Mehnat_Mamoon_Ahmad Ibn e Hanbal
  • Vahideh Heiran, Mahdi Yekkekhani Pages 61-82
    The issue of miracles for Shiite Imams has been an absolute belief and it has been written many books in relation to them. The sources have reported various miracles about Imam Hadi (PBUH) and the Miracle of Imam Hadi (PBUH) and Hindi magician is considered as one of them. This miracle was narrated in the book, Hedayat al-Kobra Khasibi (339 B. C) being suspected to having relationship with Nasiriyeh (extremists). The study of narrations attributed to the Prophet’s household particularly those related to the conduct of Imams leads the more scientific evaluation and interpretation pertaining to the conduct of infallible Imams (PBUT) and removing opposites’ attack. The present writing initially narrates this report in the books, Hedayat al- Kobra Khasibi and Al Ekhraj e- Ravandi (573 B. C) and subsequently, it endeavors to criticize the documents and investigates the process of its development in various sources and finally, it criticizes and evaluates the content of this narration.
    Keywords: Imam Hadi (PBUH), miracle, Motevakel Abbasi, Hindi magician
  • Mansoor Dadashnezhad, Leila Sharifi Pages 83-102
    According to the reports present in some sources, Imam Hadi (220- 254 After Hijrah) has read some poems related to annihilation of the world in one of the gatherings of Motevakel Abbasi (232-247) and he has deeply affected him. The present sources on the background of this poem, its poet, the numbers of verses and some of its details are different from each other. This research is to investigate this event and show the process of development of report through the historical approach, study of historical, traditions, interpretative and literary sources. The findings of research illustrate that this poem is considered as the general poems with the background referring to the time before the time of Imam Hadi and it is utilized in the situations such as the commemorative of death and that holiness has merely exemplified it. Moreover, the attribution of these poems to Amir al- Momenin Ali (PBUH) as well as the originality of verses stated in the sources belonging to Safavid era is not verifiable by referring to these sources.
    Keywords: Imam Hadi (PBUH), Motevakel, poem on the Prophet's household, sources on the history of Prophet's household
  • Hamidreza Motahhari, Zahra Yusefian Pages 103-124
    Kinship is of particular importance as well as the significant consequences in the social life of people. The material, spiritual and ethical development of a society originates from the family and relatives. Accordingly, the strengthening of this institute and the relationship between its members is of great significance in the narrations and conduct of infallible Imams, including Imam Hadi (PBUH). Imam Hadi has taken different strategies to realize this important matter. The findings of this research done with the historical approach and descriptive-analytical method illustrate that Imam Hadi relied on the elements like praise and admiration, generosity and financial help, exchange of science, enlightenment, support, belief based leadership, and insight related to the relationship with relatives and making an intimate and strong relationship with them.
    Keywords: Imam Hadi (PBUH), narrations on infallible Imams, conduct of infallible Imams, family, kinship
  • Nahid Ttayebi * Pages 125-158
    The role of Imams’ wives is considered as one of the important roles in history of The Prophet’s household due to their social position and correlation with Imams. The political and social role of Banoo Hodaith, Imam Hadi’s wife, is regarded as the important issues that the recognition of which leads to opening new pages in history of Islam and identifying the unknown but effective women and its importance is due to the particular conditions in time of Imamate of Imam Hadi (PBUH), Imam Hassan al- Askari (PBUH) and Imam Mahdi (May God hasten his reappearance). The present research with the historical approach is to clarify the political and social roles of Imam Hadi’s wife by considering the historical conditions in her lifetime and utilizing the sources such as the general history, the history of Prophet’s household and the other unnoticed parts in sources. According to the findings of this research, the tolerance of difficulties thanks to the mental and political pressers by Abbasid caliphate as well as the management of crisis in family due to the variety of ideas stated by Imam Hadi’s offspringwere considered the roles taken by Banoo Hodaith in time of Imam Hadi (PBUH). Moreover, the role of women in time of Imam Askari becomes prominent due to the serious issue of Imamate of twelve Imams, the increase of anti Shiism activities by Abbasid caliphs and their agents, the presence of limitations against the followers and Imam’s ambassadors as well as the decrease of relationship between Imam and Shiites. The most important political and social roles of Banoo Hodaith was the ability of cooperation and assistance for the purpose of removing confusion from the Shiite community and planning intended for preserving the beliefs in the Prophet’s household’s school as well as protecting the life of Imam Mahdi (PBUH).
    Keywords: Imam Hadi, Imam Askari (PBUH), Banoo Hodaith, Imam's wives, history of Shiism, women's roles, Abbasid the second era
  • Ramezan Mohammadi, Mohammad Ali Tohidinia Pages 159-194
    The time of Imam Hadi (PBUH) is considered as an important era of propagation and stabilization of Shiism. Relying on the documents and analytic studies of historical, narrative and theological sources, the present article has endeavored to discover and describe the status of Shiites of that time. The findings of research illustrates that Imam Hadi (PBUH) regardless of the existence of political predicaments could preserve the limits of thought of shiism in favor of Shiites who were in agreement with his Imamate following the martyrdom of Imam Javad (PBUH) and Shiites could develop abundant works for the purpose of illustrating the Shiite thoughts being considered as the Shiite legacy.
    Shiites could take creative and appropriate strategies by themselves or under the leadership of Imam Hadi (PBUH) in dealing with restraining positions of Abbasid caliphs.
    Keywords: Imam Hadi (PBUH), history of Shiism, organization of agents, Abbasid caliphate, Islamic sects
  • Seyed Hassan Qoreishi Karion, Khadijeh Pahlavani Pages 195-220
    Qom is considered as the oldest Shiite center in Iran. The centrality of Qom for Shiites provided the ground for the great Shiite scholars to move toward this city and learn sciences on the Prophet’s household and listen to the traditions by the traditionists from Qom. Moreover, this city was considered as the pioneer cities in favor of the propagation of Twelvers’ thought due to its being as the center of Shiism, relationship with Alawites, and various Shiite areas, the existence of Hazrat Masoomeh Holy Shrine as well as the establishment of HadithSchool. Relying on the historical approach as well as the analytical –descriptive method, this research has investigated the position of Qom towards the development of achievements of tradition as well as Shiite’s belief based principles. It has also stated the life, role and action of Imam Hadi’s followers from Qom. The findings of research illustrate that the most famous followers of Imam Hadi (PBUH) are Ebrahim Ibn e- Hashm e- Qomi, Ahmad ibn e- Eshaq e- Qomi, Ahmad ibn e- Hamzeh e- Qomi, Ahmad ibn e Mohammad e- Ash’ari, Abdullah ibn e- Jafar e- Hamiri e- Qomi, Hassan ibn e- Khorzad e- Qomi, Mohammad ibn e- Ahmad e- Qomi who were of significant role in regard with writing the scientific and belief based works, and developing the issues of tradition and theology and accordingly propagating the Shiite ideas to the other areas and preventing extremism, Wagifites’ ideas and establishing new mosques and Hadith school in Qom.
    Keywords: Imam Hadi (PBUH), hazrat masoomeh, Iranian followers of Imams, history of Shiism
  • Hossein Qazikhani * Pages 221-242
    The organization of agents was considered as a system of joint agents whose responsibility was organizing the Shiites’ affairs in time of Imams (PBUT). This organization experienced the new course of his activity regarding the political conditions provided by Abbasid caliphate system, and its necessity was doing covert activities and avoiding any tension and internal disagreement. Due to these conditions, Imam Hadi as the supreme leader of this organization could observe the grounds and elements of detente in activities of his agents so that he could present the strategies to prevent the tension or detente and direct the organization. The extraction of historical information from the library sources related to the agents of Imam Hadi and then their study and analysis confirms this hypothesis that Imam Hadi prevented the happening of conflict by getting of aware of the grounds causing disagreement and tension in the organization and in dealing with the tensions, he could preserve the organization against the dangers by taking different strategies which have been broadly introduced in the article.
    Keywords: Imam Hadi (PBUH), management of conflict, organization of agents, history of Shiite Imams, history of Shiites
  • Roohollah Tohidinia * Pages 243-268
    Ziarat Jame’eh Kabirehhas broadly explained on the properties and status of infallible Imams (PBUT). The effective elements on the development of this text are the most important questions in need of appropriate answer after the acceptance of its originality. Through the time-wise view and the historical evidences, the present writing has endeavored to answer this question related to the relationship between the themes of Ziarat Jame’eh Kabireh and the Twelvers’ needs in time of Imam Hadi (212- 254 After Hijrah). The findings of research illustrate that the form and content of Ziarat Jame’eh Kabirehwas responding to the serious epistemic needs of Twelvers in time of Imam Hadi (PBUH) and it was considered as a comprehensive constitution towards the management of Twelvers’ thoughts at that time.
    Keywords: Imam Hadi (PBUT), Ziarat Jameeh Kabireh, Shiite Imam's virtues, Shiite's history, extremists