فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 73 (بهار 1397)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 73 (بهار 1397)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین حسینیان مقدم * صفحات 7-40
    سیره نگاری، از کهن ترین شاخه های تاریخ نگاری اسلامی است و شهر مدینه، نخستین مرکز تدوین سیره رسول خدا(ص) است. نخستین اثر مکتوب شیعیان درباره سیره، کتاب تسمیه من شهد مع امیرالمومنین علی(ع) الجمل وصفین والنهروان من الصحابه است که در نیمه دوم قرن اول هجری نگارش یافت. از این اثر، می توان برداشت کرد که شیعیان تاریخ نگاری خود را با پیوند دو عصر رسالت و خلافت، با بن مایه دفاع از اندیشه امامت آغاز کردند تا بتوانند با تکیه بر عصر رسالت، اندیشه جانشینی امیر مومنان، علی(ع) را در عصر خلافت اثبات کنند. ازاین رو، شیعیان در گامی دیگر، به نگارش سیره نبوی روی آوردند تا ریشه های تفکر کلامی خود را در سیره رسول خدا(ص) رهگیری کنند.
    پژوهش حاضر، سیره نگاری شیعه را بر اساس مطالعه آثار مکتوب و با توجه به سیر زمانی آنها تا ابتدای قرن پنجم هجری با روش وصفی تحلیلی بررسی کرده و ضمن پرداختن به مسائلی مانند: بنیان گذاری، توسعه بخشی و استمراردهی سیره نگاری، گونه های فکری و نوع تعامل سیره نگاران شیعی با دیگران، به این نتیجه رسیده است که سیره نگاری در محافل علمی شیعی، با گزاره های پراکنده آغاز شده و در گذر زمان سامان یافته و عناوین ریزتری را در درون خود پدید آورده است. شیعیان با دو ریزجریان درونی و با تکیه بر آرای امامان(ع) و از گذر توجه به چالش های سیاسی فکری، حوزه جغرافیایی سیره نگاری را از مدینه به عراق، و حوزه فرهنگی آن را از انحصار یک جریان خاص به جریان شیعی توسعه دادند و محورهای جدیدی را در سیره نگاری گشودند.
    کلیدواژگان: امامان شیعه(ع)، شیعه، نقش علمی شیعیان، سیره نگاری، تاریخ نگاری
  • علی غفرانی * صفحات 41-66
    شیعیان، همپای تحولات علمی جهان اسلام در قرن سوم هجری، به خصوص نهضت ترجمه، با تکیه بر عقل گرایی ویژه شیعی، ضمن پایبندی به مبانی فکری خود، از دانش های وارداتی استقبال کردند و به علوم کاربردی از جمله جغرافیا روی خوش نشان دادند. در این مقاله، با استفاده از منابع رجالی شیعی و غیرشیعی، زندگی نامه ها و تالیفات جغرافیایی و تاریخ های محلی موجود، اشکال و حوزه های مختلف مطالعات جغرافیایی دانشمندان شیعی، تا قرن ششم هجری با روش تحلیلی وصفی مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که با وجود از بین رفتن بسیاری از جغرافیانگاشته های شیعی در گذر ایام به علل مختلف، سهم آنان در تدوین منابع جغرافیایی چشمگیر بوده است. شیعیان با اینکه اغلب در شهرها و مناطق خاصی تمرکز داشتند، در مطالعات و تالیفات جغرافیایی خود همانند نویسندگان اهل سنت، توجه ویژه ای به جغرافیای جزیره العرب نشان دادند و به تدوین منابعی درباره قبایل عرب و مساکن آنان و نیز پدیده های طبیعی آنجا پرداختند. شیعیان همچنین، آثاری در زمینه معرفی شهرها و مناطق شیعه نشین، به ویژه شهرهای: عراق، مناطق دارای جنبه زیارتگاهی، شهرهای مامن و یا مدفن سادات و علویان و در ججمی کمتر، آثاری در زمینه جغرافیای طبیعی و جغرافیای نجومی و انسانی پدید آوردند.
    کلیدواژگان: شیعه، نقش علمی شیعیان، جغرافیا، مناطق شیعه نشین، مزارات شیعی
  • سید اکبر موسوی تنیانی * صفحات 67-98
    آگاهی از قلمرو جغرافیایی مورخان شیعه دوازده امامی و موضوعات مورد اهتمام آنها، می تواند سودمندی های فراوانی برای تحلیل تاریخ امامیه داشته باشد. در پژوهش پیش رو، با رویکردی وصفی و تحلیلی، فعالیت های تاریخ نگاری اصحاب امامیه از آغاز تا اواسط سده چهارم هجری در بصره مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش، حکایت از آن دارد که امامیان بصره برای دفاع از اندیشه های کلامی خویش، به مباحث تاریخی و تاریخ نگاری روی آوردند و همانند دیگر گروه های فکری سده های نخستین اسلامی، به بازخوانی رویدادهای تاریخی، به ویژه تاریخ صدر اسلام و تدوین آثاری در این زمینه پرداختند.
    کلیدواژگان: امامیه، نقش علمی شیعیان، تاریخ نگاری، محمدبن زکریا غلابی، عبدالعزیز جلودی
  • هادی اکبری سولگان * صفحات 99-134
    محمدبن ابراهیم ثقفی، مورخ و محدث بزرگ قرن سوم هجری، یکی از شخصیت ها و اندیشمندان بزرگ شیعی است که در تدوین و توسعه علوم اسلامی نقش مهمی داشته است. وی، از جمله اندیشمندانی است که آثار فراوانی در موضوعات مختلف از جمله: اخلاق، تاریخ، کلام، فقه و تفسیر به رشته تحریر درآورد؛ ولی متاسفانه، تمامی آثار او به جز کتاب الغارات از بین رفته است. این مقاله، با بهره گیری از منابع تاریخی و حدیثی، به بررسی روایات و آثار ثقفی و نقش او در پیشبرد و گسترش علوم اسلامی در قرن سوم هجری پرداخته است.
    کلیدواژگان: شیعه، نقش علمی شیعیان، ابراهیم بن محمد ثقفی، کوفه، قم
  • حسین مرادی نسب، هادی شمس آبادی صفحات 135-166
    هجرت دانشمندان شیعه به مناطق شام و وجود برخی دولت های شیعی شامات، از جمله عوامل موثر بر رشد علوم مختلف عقلی و نقلی در این منطقه بوده است. این مقاله، با بهره گیری از فهارس و منابع رجالی و شرح حال ها و نیز تواریخ عمومی و محلی و خاندان ها و دودمان ها، کوشیده است عوامل حضور علمای شیعه در شام و نقش آنها در گسترش فرهنگ و علوم اسلامی را تا پایان قرن هفتم هجری مورد بررسی قرار دهد. به استناد یافته های پژوهش و با توجه به آثار ماندگار مکتوب و غیرمکتوب، می توان از سهم بزرگ علمای شیعه در این زمینه سخن گفت.
    کلیدواژگان: شیعه، نقش علمی شیعیان، دانشمندان شیعه، دولت های شیعی، شامات
  • بهمن زینلی * صفحات 167-202
    با آغاز سده هشتم هجری، هم زمان با تحول در نظام مذهبی ایلخانان، زمینه گسترش بیشتر اندیشه شیعی فراهم گردید و دانشمندان شیعه در راستای دفاع از اندیشه خویش، آثار بسیاری را در حوزه های مختلف پدید آوردند؛ از جمله این تلاش ها، تدوین آثاری در انساب علویان و سادات بود که نویسندگانی چون: ابن طقطقی (709ق)، ابن فوطی (723ق)، ابن معیه (776ق) و ابن عنبه (828ق) آن را بر عهده گرفتند.
    در این پژوهش که به شیوه توصیفی و تحلیلی و با استناد به منابع تاریخی، رجالی و کتابخانه ای سامان یافته، به این سوال پاسخ داده می شود که نقش مورخان شیعه در تدوین کتب انساب در سده هشتم چه بوده و با چه هدفی صورت گرفته است؟
    یافته های پژوهش، نشانگر آن است که انساب نگاری شیعیان در این قرن، همچون دیگر ادوار، با هدف بازشناسی ذریه رسول خد(ص) با توجه به شرافت این خاندان و تفاوت آنها با دیگر مسلمانان در برخی حقوق و احکام شرعی، انجام شده است.
    کلیدواژگان: شیعه، نقش علمی شیعیان، انساب نگاری، ابن طقطقی، ابن فوطی، ابن معیه، ابن عنبه
  • محمد جواد ذریه، زهرا آبیار صفحات 203-226
    یکی از رویدادهای شایسته تامل در دوره صفوی، تنش بین صوفیان عارف نما و عالمان شیعه، اعم از فلاسفه و فقها و محدثان است. این مقاله، با روش وصفی تحلیلی به بررسی نقش ملاصدرا و علامه مجلسی به عنوان نماینده دو جریان فکری متفاوت در مقابله با انحراف های صوفیان عارف نما پرداخته است.
    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان گفت ملاصدرا به عنوان یک فیلسوف و عارف، با معرفی عرفان ناب از طریق تصحیح مفاهیم عرفانی و ارائه معرفت و شناخت الهی از یک سو، و معرفی رهبری واقعی جهت هدایت مردم جامعه از سویی دیگر، به ایفای نقش پرداخت و علامه مجلسی نیز به عنوان یک فقیه و محدث، ضمن انتقاد از عملکرد شریعت گریزی و لاابالی گری عارف نمایان صوفی، در کنار سایر فقها و علمای این عصر، با نگارش جوامع حدیثی به زبان عربی و فارسی روان و عوام فهم، شرح نویسی بر متون اصیل و کهن و ردیه نویسی، به ترویج شریعت واقعی و انتقال درست مفاهیم دینی برای مقابله با انحراف های فکری صوفیان پرداختند.
    کلیدواژگان: شیعه، نقش علمی شیعیان، متصوفه، ملاصدرا، علامه مجلسی
|
  • Hossein Hosseinian Moghaddam * Pages 7-40
    Biography production, is a highly old branch of the Islamic historiography, and Medina is the first centre in which the biography of the holy prophet was written. The first Shiite work on biography, Tasmia Man Shahada Ma’a Amir al-Mumenin Ali, al-Jamala va Seffin va an-Nahrevan min as-Sihaba which was produced in the second half of the first Hijri century. As it can be interpreted from the mentioned work, the Shiite biography production, during the two eras of the holy prophet’s mission and the caliphate, began mainly focused on protecting the Imams’ ideology so that, based on (the biographical works done during) the holy prophet’s mission prove that Imam Ali is the (Heavenly appointed) successor of prophet. Thereby, taking another step, the Shiite started to write the prophetic biography so as to look for their theological ideology in the biography of the holy prophet of Islam.
    Utilising the descriptive-analytical method, the present paper attempts to analyse the Shiite biography production through studying the written biographical works and based on such works temporal development from the beginning of the fifth Hijri century. Exploring the issues such as foundation, promotion, continuation of the biography production, different kinds of ideology and how the Shiite biography producers used to cooperate. It concludes that in the Shiite scientific circles, the biography writing started with some non-organised works, however they became organised through the time, some organised movements were formed and deep and accurate works started to be written. Through two internal sub-movements and relying on the ideas of Imams (PBuT), and in order to pass the political-ideological challenges, the Shiite extended the geographical domain of biography production from Medina to Iraq, they also developed its cultural dimension up to the Shiite groups, broke the monopoly of a specific circle in this regard and opened some new paths in the biography production.
    Keywords: Shiite Imams (PBuT), Shia, the Shiite's Scientific Part, Biography Production, Historiography
  • Ali Ghofrani * Pages 41-66
    Along with the scientific development of the Islamic world in the third Hijri century, especially the Translation Movement, relying on the specific Shiite Rationalism, and being committed to its ideological principles, the Shiite welcome the importing sciences and the applied sciences like geography. Utilising the Shiite and non-Shiite Rijali resources, and through the analytical-descriptive method, the present paper examines the biographies, geographical written works, the existing local histories, and the different geographical forms and fields studied by the Shiite scholars during the sixth Hijri Century. The findings of the present paper demonstrate that, although many of the Shiite written geographical have been lost during the time for some different reasons, they had a substantial part in writing the geographical works. Although mostly being centred in some specific cities and regions, and similar to the Sunni writers, in their own geographical studies and works the Shiite paid a special attention to the geography of the Arabian Peninsula and prepared some resources on the Arab tribes, their residence and the natural phenomena. The Shiite, in their works on introduction of the Shiite-resided cities and regions, specifically the Iraqi ones, the holy areas, the haven and burial sites of Sadat (descendants of the holy prophet), Alavids, and some fewer works on the natural, astronomical and human geography.
    Keywords: Shia, Shiite's Scientific Part, Geography, Shiite, resided Areas, Shiite Burial Sites
  • Seyed Akbar Musavi Tanyani * Pages 67-98
    The Basra School of Historiography has long been important and played part in registration of the historical events, accordingly the present paper deals with the Imami followers’ historiographical activities as the knowledge provided through Imami historians’ contributions within Basra School of Historiography helps us analyse the Imams’ history. Using the analytical-historical method, and based on the hypothesis that “the Imami had focused on the historical and historiographical debates in order to defend their theological (Kalam) ideology and the same as other intellectual groups, they were actively involved in registering/writing the historical events and then revised their works”, the present research attempts to measure the share and role of the Imami, as an important intellectual and political movement in the development of the Basra Historiography.
    Keywords: Imamis, Basra Imami Historiographer, Muhamad bin Zakaria Ghalabi, Abd al Aziz Jaloudi
  • Hadi Akbari Soulegan * Pages 99-134
    Muhammad bin Ibrahim Thaqafi, the prominent historian and hadith narrator of the third Hijri century, is a great Shiite figure and scholar who had played a significant part in the development and promotion of the Islamic sciences. He is a scholar who wrote so many works on different fields including morality, history, theology, Fiqh and interpretation, however all his works, but “al-Gharat” book are no longer accessible. The present paper, using the historical and hadith resources, examines Thaqafi’s narratives and works and his part in the development of the Islamic sciences in the third Hijri century.
    Keywords: Shia, the Shiite Scientific Part, Ibrahim bin Muhammad Thaqafi, Kufa, Qom
  • Hossein Moradinasab, Hadi Shams Abadi Pages 135-166
    The migration of the Shiite scholars to Syrian areas and some Shiite government ruling there are some factor impacting the development of the different rational and narrative sciences. Using some Rijali lists and resources, biographies, general, local and dynastic histories, the present paper attempts to examine the reason of the Shiite scholars migration to and presence in Syria and their part in the development of the Islamic culture and sciences up to the end of the seventh Hijri century. According to the findings of the present research and due to the lasting written and non-written works, it can be claimed that the Shiite scholars played a significant part in this regard.
    Keywords: Shia, the Shiite's Scientific Part, Shiite Scholars, Shiite Governments, Syria
  • Bahman Zeinali * Pages 167-202
    In the beginning of the eighth Hijri century, and simultaneously with the conversion of the Ilkhanate Dynasty,religious system, the required ground was provided for the greater development of the Shiite ideology, and in order to defend their own ideology, the Shiite scholars wrote so many books in some different fields. For instance some works on genealogy of the Alavids and Sadat were written by authors such as ibn Teqteqi (709 H.Q.), ibn Quti (723 H.Q), ibn Muayyaa (776 H.Q.) and ibn Inaba (828 H.Q.) . The present research is conducted through the descriptive-analytical method and based on frequent reference to the historical, Rijali and library resources. Therefore it attempts to answer the question “what was the part of the Shiite historiographers in the composition of the genealogy books during the eighth century? And what was their purpose doing so?” The research contexts suggest that, due to the nobility of the prophet’s family and the different between the members of the said family and other Muslims, the production of genealogy by the Shiite in the aforesaid century, the same as what done in other eras, was done aiming at recognition of the prophet’s descendants.
    Keywords: Shia, the Shiite Scientific Role, Genealogy Production, ibn Teqteqi, ibn Fowati, ibn Muayya, ibn Inaba
  • Mohammad Javad Zorrieh, Zahra Abyar Pages 203-226
    A noteworthy event during the era of the Safavid Dynasty, is the tension between the false Sufis and the Shiite scholars, including the Muslim philosophers and hadith narrators. Through the descriptive-analytical method, the present paper examines the part played by Mulla Sadra and Allameh Majlesi, as the representative of two ideologies, in standing against the deviations made by the false Sufis. According to the findings of the research, it can be said that Mulla Sadra, as a philosopher and Arif, introducing the pure Irfan through correction of the Irfani concept, providing the heavenly knowledge on the one hand, and assuming the real leadership for the guidance of the people in the society on the other hand, along with Allameh Majlesi, who, as a Faqih (jurisprudent) and hadith narrator, criticising the false Sufis’ deviation from the Sharia and remiss activities, with other Faqihs and scholars of his time, wrote some hadith collections in the fluent and simple Arabic and Persian, provided some explanation on the original and ancient religious texts and also provided some rejection letters on the said groups activities and beliefs, both attempted to promote the real Sharia and truly render the religious concepts for standing against the said Sufis ideological deviations.
    Keywords: Shia, the Shiite Scientific Part, Sufis, Mulla Sadra, Allameh Majlesi